Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Στο Twitter ανέβασε ο Γ. Παπανδρέου την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο

O Γ. Παπανδρέου ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter το σύνδεσμο για την σημερινή εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Καταλήγει με το εξής:

«Νομίζω, πάντως, ότι σήμερα είναι πραγματικά μία- ελπίζω- ιστορική στιγμή, τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις.

Τώρα, τι σημαίνει αυτό για εμάς, μένει να το δούμε. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας, πάνω απ’ όλα, είμαστε στην υπηρεσία του τόπου»

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, είχε ως εξής: .........


«Καθυστερήσαμε λίγο, γιατί θέλαμε να ακούσουμε τι θα πει και η Αντιπολίτευση. Θα μιλήσω και γι’ αυτά, αλλά νομίζω ότι μάλλον αποτελεί δικαίωση των αποφάσεών μας. Μεγάλη η απόφαση της Αντιπολίτευσης να στηρίξει το πακέτο.

Πρώτα απ’ όλα, αγαπητοί συνάδελφοι, κάθε φορά που βρισκόμαστε, λέμε πόσο δραματική είναι η στιγμή – και είναι πολύ δραματική, και σήμερα.

Ας δούμε τι διακυβεύεται.

Άκουσα ότι υπήρξε έκπληξη χθες από τις δηλώσεις των εταίρων μας. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε έκπληξη, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί είχαμε την οποιαδήποτε έκπληξη. Έκπληξη μου έκανε εμένα το γεγονός, ότι υπήρξε έκπληξη.

Σε ανύποπτο χρόνο και εγώ και πολλοί άλλοι, είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Όχι ότι το θέτουμε εμείς, αλλά έχει τεθεί επί τάπητος εκ των πραγμάτων. Και όσοι δεν το κατανοούσαν, όταν το λέγαμε, μας αποκαλούσαν «εκβιαστές», ότι θέτουμε ανύπαρκτα διλήμματα.

Χθες, απλώς ήρθε η επιβεβαίωση όσων λέγαμε. Τίποτα περισσότερο. Και ποιο είναι το διακύβευμα; Αυτή τη στιγμή, είναι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και, αν θέλετε, όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει την εποχή αυτή, μετά από τη μεγάλη εκτροπή της χώρας μας στα ελλείμματα και το χρέος του 2009.

Ο μόνος τρόπος για να μείνουμε στο ευρώ, βεβαίως με διαπραγματεύσεις, βεβαίως με διαβουλεύσεις, και εσωτερικές και εξωτερικές, είναι η πιστή εφαρμογή συγκεκριμένων αποφάσεων. Και εμείς πήραμε αποφάσεις προχθές, ευεργετικές για τη χώρα. Ευεργετικές. Θα μιλήσω και γι’ αυτές.

Τις μέρες αυτές, που αναφερθήκαμε στο δημοψήφισμα και έγινε μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση, υπήρξε κι ένα άλλο ευεργετικό στοιχείο: πήραμε ένα δείγμα, ένα μικρό δείγμα, μια μικρή γεύση, του τι σημαίνει το γεγονός ότι σώσαμε τη χώρα. Και τι θα σήμαινε, εάν δεν είχαμε σώσει τη χώρα. Αλλά ήταν μικρή η γεύση, δεν ήταν μεγάλη. Να το κατανοήσουμε αυτό και πρέπει να το κατανοήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Ότι, αυτά που λέμε, τα λέμε με ειλικρίνεια. Μπορεί να μην τα είπαμε με τον στόμφο, πιθανώς, που κάποιοι ίσως θα ήθελαν, αλλά τα είπαμε με ειλικρίνεια.

Είδαμε, επίσης, τις διεθνείς επιπτώσεις των αποφάσεών μας, και έναντι της Ελλάδας, και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, πώς θα γίνει η πιστή εφαρμογή; Νομίζω ότι όλοι μας προβληματιστήκαμε, όλο αυτό τον καιρό, για τις δυσκολίες, αλλά η 28η Οκτωβρίου και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν εκείνη την ημέρα στην Ελλάδα, ήταν το αποκορύφωμα, που μας έκανε περίγελους στην Ευρωζώνη και διεθνώς, και υπήρξε η αίσθηση της παντελούς έλλειψης σοβαρότητας και κατανόησης, από ομάδες που έδρασαν βλαπτικά -παρ’ ότι μπορεί να κράταγαν ελληνικές σημαίες- για τα συμφέροντα της χώρας.

Και βεβαίως, ήταν αδιανόητο και για τους εταίρους μας -μου το εξέφρασαν και χθες, τους κατανοώ- μετά από αυτή την τόσο σκληρή και τόσο καλή για την Ελλάδα διαπραγμάτευση, η αντίδραση από ορισμένους στη χώρα μας να εκφράζει ακριβώς το αντίθετο.

Δεν λέω για τις μικρές ομάδες γιατί, στο κάτω – κάτω, μικρές ομάδες μπορεί να υπάρχουν σε κάθε χώρα, οι οποίες μπορεί να έχουν τις ακραίες θέσεις τους και να λειτουργούν λίγο ή πολύ ανεύθυνα, αλλά μιλάμε και για τα κόμματα. Όλα τα κόμματα, να αντιδρούν και να καταδικάζουν την Κυβέρνηση – δεν ξέρω με ποια επίθετα! Και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι είχαμε την ανάγκη ευρύτερης στήριξης.

Αισθανθήκαμε συνεχώς την πίεση της κοινής γνώμης, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που, ιστορικά, δεν έχουν γίνει στη χώρα μας και, πολιτικά, είναι πάρα πολύ δύσκολα, τα οποία, όμως, εντέλει, είναι ευεργετικά, με τις όποιες διαφωνίες στο ένα ή στο άλλο θέμα μπορεί να έχει κάποιος, αλλά ως γενική κατεύθυνση είναι ευεργετικά.

Το δημοψήφισμα. Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ ότι το δημοψήφισμα είναι η αποφασιστική και καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια και εντός και εκτός Ελλάδας, είτε για την ανωμαλία, είτε για την έξοδο από το ευρώ. Απάντηση σε όλα αυτά. Κι εγώ θέλω να ξέρετε, και είναι πίστη μου βαθιά, ότι εμπιστεύομαι τη σοφία και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, πολύ περισσότερο από το σημερινό πολιτικό σύστημα – ό,τι εννοούμε με αυτό το πολιτικό σύστημα.

Δεν κατηγορώ γενικά το πολιτικό σύστημα. Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ένα κατεστημένο πολιτικό σύστημα, που υπάρχει. Σε αντιδιαστολή, δεν αναφέρομαι ρομαντικά, στους πολίτες. Πιστεύω βαθιά στη Δημοκρατία και αυτό, βεβαίως, δεν θα αλλάξει ποτέ, ως δική μου αρχή. Είναι θέμα αρχής για εμένα και θεωρώ ότι αυτή είναι μια αρχή, βαθιά ριζωμένη στην παράταξή μας, με βαθιές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες στο χώρο μας.

Παρά την εξαλλοσύνη των διαφόρων συστημάτων, μόλις μιλήσαμε για το δημοψήφισμα, ο πολίτης άκουσε, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο ότι τον υπολογίζουμε, αλλά και ότι του δίνουμε το λόγο, ότι τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στην ευθυκρισία του, εφόσον βεβαίως έχει σωστή πληροφόρηση.

Σε ό,τι αφορά τους εταίρους μας, αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας για δημοψήφισμα. Προφανώς, όπως είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ήθελαν να είναι όλα ήρεμα, απλά και καλά χωρίς δημοψηφίσματα.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να βάλουμε ως θέμα – το είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος νωρίτερα – το θέμα της θέσης μας στο ευρώ. Είναι αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ – νομίζω ότι θα ήταν μάλλον αστείο. Όμως, εάν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ εκ των πραγμάτων είναι επί τάπητος. Εμείς, θα βάζαμε ως ερώτημα ακριβώς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ένα ευεργετικό πακέτο, με πολλά θετικά και, βεβαίως, με τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.

Αυτό το πακέτο είπαμε εμείς, και χθες, ότι θα βάλουμε ως βασικό διακύβευμα στο δημοψήφισμα, το οποίο βεβαίως, μας εγγυάται τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Η απόρριψη αυτού του πακέτου θα σήμαινε για τους εταίρους, ουσιαστικά, την αρχή της εξόδου μας από το ευρώ. Και όπως ειπώθηκε από κάποιον μέσα στη συνάντηση: «άμα φύγετε από το ευρώ» – δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε για πάντα – «θα φύγετε για δέκα χρόνια και μετά να το ξανασυζητήσουμε».

Το τελικό αποτέλεσμα της απόρριψης του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω Βουλής, είτε μέσω αδυναμίας εφαρμογής, είναι το ίδιο: σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

Η μη εφαρμογή σημαίνει απλά «έξω από το ευρώ» – και αυτό να το καταλάβουμε και να το περάσουμε σε όλους. Και νομίζω ότι, τώρα πια, πολλοί περισσότεροι το καταλαβαίνουν. Δεν ήταν το δημοψήφισμα, όπως προσπάθησαν κάποιοι να πουν, που φταίει για την ανωμαλία, ήταν η αδυναμία να εφαρμοστεί το πακέτο.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, επειδή υπήρξαν συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση κ.λπ., νομίζω ότι ήταν, επίσης, πάρα πολύ καθαρή η απάντηση των εταίρων μας χθες. Πάρα πολύ καθαρή. Εμείς διαπραγματευθήκαμε. Τι θα πει «επαναδιαπραγμάτευση»; Διαπραγμάτευση κάναμε συνεχώς.

Πόσο πιο μεγάλη επαναδιαπραγμάτευση να κάναμε; Πέστε μου, υπάρχει άλλο τέτοιο πακέτο στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της χώρας μας; Εγώ θυμάμαι που πανηγυρίζαμε, επειδή παίρναμε 20 δις για τα ΚΠΣ!

Πρώτον, 100 δις είναι η μείωση – αν όλα πάνε καλά – του χρέους. Ένα πρώτο τεράστιο πακέτο, πρωτοφανές στην ιστορία του κόσμου, του πλανήτη. Ένα δεύτερο πακέτο, 240 δις ευρώ άθροισμα, πέραν της διαγραφής του χρέους. Κοινοτικά κονδύλια, με νέους όρους, κεφαλαιοποίηση Τραπεζών, κινητοποίηση, όχι δική μας, αλλά των εταίρων μας, για επενδύσεις στη χώρα – εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Ήταν αποκαλυπτική η συζήτηση, τις τελευταίες μέρες, εντός της Ελλάδας. Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μπορούσε κανένας μεγαλόσχημος να κρυφτεί. Και όσοι μας κατηγορούσαν ως «ενδοτικούς», τώρα μας εκλιπαρούσαν να ψηφίσουμε, για να δείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες!

Τώρα ποιοι φοβούνται το λαό; Ακόμα και αυτοί που, παλαιότερα, ζητούσαν δημοψήφισμα, δεν τόλμησαν τώρα να μιλήσουν για δημοψήφισμα. Εμείς, πάντως, δεν φοβόμαστε το λαό.

Εγώ, βέβαια, κατανοώ το συνειδησιακό βάρος στελεχών μας για την έκβαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Ακόμα και αυτή η μικρή αμφιβολία, σημαίνει ότι θα αδυνάτιζε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ποιες είναι, όμως, οι εναλλακτικές επιλογές;

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: μέχρι σήμερα, Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ήμασταν εμείς, μαζί μας κανένας άλλος. Εμείς είμαστε Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δύο χρόνια, εμείς είμαστε, δεν υπήρχε άλλος. Αλλά αντέχουμε; Ρωτάω.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αντέχει; Προπηλακισμούς, ύβρεις – το μπορούμε; Μπορούμε, το Σταυρό αυτό, να τον κουβαλήσουμε, ενώ μας πετάνε πέτρες; Όχι, απλά να μας κάνουν κριτική, αλλά εκεί που κουβαλάμε το Σταυρό, να μας πετάνε και πέτρες από πάνω.

Συναισθάνομαι και κατανοώ τις δυσκολίες όλων των Βουλευτών. Και αν νομίζετε ότι μπορούμε, χωρίς λύσεις είτε δημοψηφισμάτων, είτε ευρύτερων συναινέσεων, τότε να πάμε μόνοι μας.

Αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι αυτές οι δύο λύσεις υπήρχαν. Βεβαίως, υπήρχε και η λύση των εκλογών, ή υπάρχει η λύση των εκλογών. Αλλά η λύση των εκλογών, σήμερα, αυτή τη στιγμή, σημαίνει πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας και, βεβαίως, έξοδο από το ευρώ.

Ένα δημοψήφισμα, τουλάχιστον, έχει πολλές πιθανότητες να στείλει ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα. Εγώ δεν θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω τη συνείδησή μου βαριά και να μετανιώσω για το ότι δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα και βρεθήκαμε εκτός ευρώ, επειδή δεν αποφάνθηκε ο Ελληνικός λαός κι επειδή απλώς δεν μπορέσαμε εμείς να εφαρμόσουμε τις ευεργετικές αποφάσεις, λόγω αντιδράσεων κάποιων ομάδων.

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους εταίρους μας, δεν τους ενδιαφέρει ποιος φταίει. Φταίει η Ελλάδα. Δεν είναι ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Παπανδρέου, ούτε η τάδε ομάδα, ούτε τίποτε άλλο.

Αυτοί θέλουν να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και εγγυώνται την εφαρμογή των συμφωνιών που είναι για το καλό της χώρας. Με τις όποιες διαφωνίες ή συμφωνίες επί των ιδεολογικών ζητημάτων ή άλλων, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι θέλουν την επιτυχία της χώρας.

Άρα, είχαμε ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Όπως είπα και χθες, βγαίνοντας από τη συνάντηση, αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα. Και μέσα στη συνάντηση, βεβαίως, το είπα κατά κόρον. Τους είπα, «αν η Αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα». Όπως είπα, επίσης, ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση.

Άκουσα, θα ακούσατε κι εσείς, τις δηλώσεις Σαμαρά. Εγώ νομίζω ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση. Αυτό, νομίζω, είναι μεγάλο επίτευγμα. Δεν μπαίνω σε αντιπολιτευτικές κορώνες, μπορούμε μεταξύ μας να πούμε πέντε πράγματα, διότι ήταν πολλές οι αντιπολιτευτικές κορώνες – τι χαλάσαμε, τι φτιάξαμε, πού πήγαμε, πού φέραμε τη χώρα κ.λ.π.

Το βασικό γεγονός είναι ότι ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία τη νέα δανειακή σύμβαση. Και εγώ θα έλεγα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που έχουμε, να ξαναζητήσουμε να είναι συν-διαπραγματευτές στην προσπάθεια αυτή.

Τώρα, βέβαια, έβαλαν διάφορους όρους – μεταβατική Κυβέρνηση, εκλογές και τα λοιπά. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε μαζί τους, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει «a priori» να υιοθετήσουμε, αλλά ούτε και να το απορρίψουμε. Διότι όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές.

Τι σημαίνει «μεταβατική Κυβέρνηση»; Τι σημαίνει «πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο»; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν εκλογές, και εκλογές για ποιο λόγο; Θα τα δούμε όλα αυτά. Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής.

Όμως, το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει, παραμένει, δεν έχουμε φύγει από τη δίνη. Ακόμα κι αν πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία συνεργασίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.

Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό.

Σε αυτή τη βάση, προτείνω να αναθέσουμε στον Δημήτρη Ρέππα και τον Νίκο Αθανασάκη, να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης. Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας.

Νομίζω, πάντως, ότι σήμερα είναι πραγματικά μία – ελπίζω – ιστορική στιγμή, τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις.

Τώρα, τι σημαίνει αυτό για εμάς, μένει να το δούμε. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας, πάνω απ’ όλα, είμαστε στην υπηρεσία του τόπου.»

Του τα έχωσε για τα καλα η Βάσω Παπανδρέου: «Περίμενα να παραιτηθείς… Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες»

Τη διαφωνία της με τις δρομολογούμενες λύσεις εξέφρασε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία ζήτησε και έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το τέλος της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ κάτι τέτοιο δεν ήταν προγραμματισμένο.
Ειδικότερα η κα Παπανδρέου ανέφερε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: «Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείς και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα ........

προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση. Business as usual.

Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι».

Με την κατάληξη της παρέμβασής της, βουλευτής ακούστηκε να σχολιάζει: «Και εμείς για σένα».

Briefing News

Βενιζέλος: "Μέχρι 15 Δεκεμβρίου αντέχουμε χωρίς την 6η δόση"

Τα δέκα βήματα που θεωρεί αναγκαία για τη διάσωση της Ελλάδας αναλύει ο Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Δεν προχωράμε σε δημοψήφισμα, ξεκαθάρισε.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του υπουργού..........




"Θεωρώ υποχρέωσή μου να καταγράψω δέκα βήματα αναγκαία, για τη σωτηρία της χώρας", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αρχίζοντας την ομιλία του.

"Έχοντας το βίωμα των Καννών, μπορώ να σας πω ότι αν επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση, περιττεύει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος", είπε, σημειώνοντας πως με αυτήν τη λογική πήγαν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών στη Σύνοδο.



Ασκώντας κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όπως ακριβώς συνέβη στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση.

"Πρέπει να συμφωνήσουμε επί της ουσίας", τόνισε και έκανε λόγο για ένα "ευρύτερο πολιτικό κλίμα που πρέπει να εδραιωθεί".

"Το νέο κεκτημένο της συναίνεσης πρέπει να το καλλιεργήσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Η συναίνεση είναι μεταξύ των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων, αλλιώς η χώρα δεν αντέχει".




"Πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης αύριο"

Αναφερόμενος στην επικείμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σηκώσει τεράστιο βάρος για τη σωτηρία της χώρας, με τη βοήθεια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

"Θέλουμε να έρθουν κι άλλοι, να σηκώσουν αυτό το βάρος, όπως αναλογεί εθνικά", τόνισε.

Κύρωση της Συμφωνίας με 180 ψήφους

"Αυτή η νέα σύμβαση πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών", είπε τονίζοντας πως η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση σταθερή, με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όπως ανέφερε ακόμη, πρέπει να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ διαβεβαίωσε πως το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως και πολλαπλά εγγυημένο.

Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη, να αρχίσουν αύριο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα, σημειώνοντας πως οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.

"Στα επόμενα τρία χρόνια αναμένουμε μείωση των τόκων κατά 14 δισ. ευρώ", πρόσθεσε, προειδοποιώντας πάντως, ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας είναι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

"Η δανειακή σύμβαση είναι ο μόνος δρόμος. Και μετά θα πάρει το λόγο ο λαός", κατέληξε.

News24|7

ΓΑΠ: Αποσύρω το δημοψήφισμα - Θέλω ψήφο εμπιστοσύνης

Εμμέσως πλην σαφώς πήρε πίσω το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Χρησιμοποιώντας αόριστο χρόνο κάθε φορά που αναφερόταν στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ξεκινά ο διάλογος πάνω ..........

στους όρους που έθεσε ο αρχηγός της ΝΔ προκειμένου να ψηφίσει την δανειακή σύμβαση, δηλαδή τη μεταβατική κυβέρνηση και το χρόνο των εκλογών και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ την οποία χαρακτήρισε «πυλώνα σταθερότητας» ούτως ώστε να να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να γίνουν οι όποιες διαβουλεύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε απολογητικός και κουρασμένος και μόνο από τα συμφραζόμενα κατέστησε σαφές ότι μεταβάλει άρδην την έως σήμερα στάση του. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του και πριν λάβει το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος υπήρξε παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία ουσιαστικά του ζήτησε να δεσμευτεί δημοσίως όπως και στο υπουργικό συμβούλιο ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν το συντομότερο δυνατό.

i efhmerida

Ομιλία Παπανδρέου στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ: Προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία, σαν…. να μη συμβαίνει τίποτα!

Με έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών ξεκίνησε την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι στόχοι ήταν τρεις και τους πετύχαμε, είπε ο πρωθυπουργός: Να μην βγει η χώρα από το ευρώ, να μην χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών και να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου ..........

αποτελεί ορόσημο για τη χώρα.

«Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο, αλλά καταφέραμε να βελτιώσουμε τους όρους τις συμφωνίας. Πληρώσαμε, μάθαμε και διαπραγματευτήκαμε πολλά» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια τρέχουμε για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει».

«Οι θυσίες των πολιτών έχουν πιάσει τόπο και όχι απλώς εφήμερο, αλλά έχουν πιάσει βαθειές ρίζες για το μέλλον της χώρας. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θυσίες. Αποτελεί δικαίωση του Έλληνα πολίτη για όσα τραβήξαμε και τραβάμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ζήσαμε τραγικές σκηνές μετά την 27η Οκτωβρίου, που δεν μας τιμούν και μας βλάπτουν ως χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα επεισοδία στη διάρκεια των παρελάσεων σε όλη τη χώρα.

Για το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ανέφερε ότι ήταν αποκλειστικώς «δική μας η απόφαση». «Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και μόνο, και το έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές» τόνισε.

Συμπλήρωσε πως αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή στο ευρώ και πως όταν το λέμε αυτό μάς λένε εκβιαστές.

«Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό και η πιστή τήρησή τους είναι η υποχρέωσή μας για να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε.

Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι αγορές και να μην αποφασίζουν οι λαοί, δεν μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα Κοινοβούλια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως ανέφερε ότι έγινε αποδέκτης σχολίων από ηγέτες του εξωτερικού για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.

in.gr

Γ.Παπανδρέου: «Ναι» σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας - «Όχι» εκλογές

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο χαιρέτησε την στάση της ΝΔ για την πρόθεση της να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή συμφωνία και τόνισε πως από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε αυτή τη θέση δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

«Είχαμε ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα.
Όπως είπα και χθες, βγαίνοντας από τη συνάντηση, αν .......

υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα. Και μέσα στη συνάντηση, βεβαίως, το είπα κατά κόρον. Τους είπα, «αν η Αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα». Όπως είπα, επίσης, ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση» υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα επισήμανε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει θέμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι όροι που θέτει η ΝΔ μπορούν να συζητηθούν. «Το βασικό γεγονός είναι ότι ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία τη νέα δανειακή σύμβαση. Και εγώ θα έλεγα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που έχουμε, να ξαναζητήσουμε να είναι συν-διαπραγματευτές στην προσπάθεια αυτή. Τι σημαίνει «μεταβατική Κυβέρνηση»; Τι σημαίνει «πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο»; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν εκλογές, και εκλογές για ποιο λόγο; Θα τα δούμε όλα αυτά. Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που θέτει ως προϋπόθεση η ΝΔ για να προχωρήσει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. «Όμως, το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει, παραμένει, δεν έχουμε φύγει από τη δίνη. Ακόμα κι αν πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία συνεργασίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.
Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι οι κ.κ. Δ.Ρέππας και Ν.Αθανασάκης θα είναι οι «διαπραγματευτές» της κυβέρνησης οι οποίοι θα συνομιλήσουν με τους αντίστοιχους αντιπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χωρίς δελτίο ειδήσεων από σήμερα ως τη Δευτέρα το ALTER;

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δημοσιογράφοι του ALTER και αποφάσισαν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Δευτέρα στάσεις εργασίας από τις 6 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η πρόταση τους γίνει αποδεκτή από την ΕΣΗΕΑ από σήμερα σταματά η μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού ενώ η απόφαση τους είναι από την προσεχή Τρίτη να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα καθώς εκτός από ...........

τα δεδουλευμένα των πρώτων μηνών του χρόνου, έχουν συσσωρευτεί οφειλές δεδουλευμένων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ενώ υπάρχουν δημοσιογράφοι απλήρωτοι και τον Αύγουστο και άλλο που δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αρχή του χρόνου.
Απόφαση των δημοσιογράφων είναι αν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών να μην επιστρέψουν στην εργασίας τους και από την Τρίτη να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Τον Ιούνιο απέσυρε την παραίτηση, τώρα το δημοψήφισμα

Θυμηδία προκαλεί η στάση του πρωθυπουργού που έντρομος μπροστά στην γενικευμένη κατακραυγή υποχώρησε άτακτα στο αίτημα για δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και την κυβέρνηση του να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την οργή τους για ...........

την στάση του και υπενθυμίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που κάνει μπρος-πίσω σε μια σημαντική του απόφαση. Αναφέρονται δηλαδή στο περιστατικό που συνέβη στα μέσα Ιουνίου όταν ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε στον Αντώνη Σαμαρά ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά λίγες ώρες αργότερα ανακάλεσε την πρόθεση του να παραιτηθεί κάτω από τις πιέσεις στελεχών του κόμματος του.

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατ' εξοχήν Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελλάδας.

Ήταν, είναι και παραμένει ο εγγυητής της Ευρωπαϊκής μας πορείας και βεβαίως της παραμονής μας στο ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την απαίτηση να ματαιωθεί το δημοψήφισμα. Και ζητάμε από τον κ. Παπανδρέου δημόσια να το αποσύρει αμέσως.

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών έδειξαν..........

ότι είχαμε απόλυτα δίκιο. Το δημοψήφισμα ξεκίνησε ως απόπειρα εκβιασμού του ελληνικού λαού και κατέληξε σε μοχλό αμφισβήτησης της Ελληνικής ένταξης στο ευρώ και στην Ευρώπη. Ενώ τέθηκε σε αμφισβήτηση και η έκτη δόση που ήταν ως προχθές «δεδομένη». Και βρέθηκε ξανά στον αέρα η νέα δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στην Ευρώπη στις 27 Οκτωβρίου.

Υπό το βάρος αυτών των δραματικών εξελίξεων προέκυψε ανοικτή κρίση ακυβερνησίας και η χώρα πρέπει άμεσα να επανέλθει στην ομαλότητα.

Επαναλαμβάνω αυτό που έχω, ήδη, δηλώσει δύο φορές μέχρι τώρα: Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη. Και πρέπει να διασφαλιστεί.

Προφανώς, διατηρούμε τις διαφωνίες μας με τα μέτρα πολιτικής που σήμερα εφαρμόζονται. Δεν διαφωνούμε, όμως, με τους στόχους της σύγκλισης, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, αλλά με το μίγμα της πολιτικής που μας έχει, άλλωστε, οδηγήσει μακριά από τους στόχους αυτούς.

Ζητώ το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή.

Γιατί η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί «εκκρεμότητα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές. Και να εκφραστεί έτσι ελεύθερα το φρόνημά του λαού μας.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει το λαό, αλλά και τον Ελληνισμό - εντός και κι εκτός Ελλάδας - για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση. Αυτό το εγγυώμαι προσωπικά. Και να μου έχετε εμπιστοσύνη!

Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο λαός πρέπει να αισθανθεί ξανά ασφαλής στον τόπο του, σταθερά μέλος της Ευρώπης και υπεύθυνος για την τύχη του.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση και για την ασφάλεια και για την ευρωπαϊκή μας θέση, για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού».

Ο Σαμαράς προτείνει κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας!

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα προτείνει σε λίγη ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά περιλαμβάνει ψήφιση στη βουλή άμεσα της δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια εκλογές.

Σε λίγο αναμένεται το διάγγελμα του κ. Σαμαρά.



Δεν αποκλείουν την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας στη ΝΔ

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ τόνιζαν στο Real.gr πως «αυτό που προέχει αυτή είναι να πάρει η χώρα μας την 6η δόση, προκειμένου να διαπραγματευτούμε».

Στην Λ. Συγγρού αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς Πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Από το πρωί, ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει συνεχείς ...........

συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα του.

Στη ΝΔ εκτιμούν πως αυτή την φορά ο Γ. Παπανδρέου θα δεχθεί να αποχωρήσει από την θέση του κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει όταν του το είχε ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από μερικούς μήνες.

"Άθλια παραπληροφόρηση ενός επικίνδυνου Πρωθυπουργού"

Με το στόμα ανοιχτό ο Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες παρακολούθησαν χθες το βράδυ τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί αλλά και τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σε πλήθος ξένων δημοσιογράφων περί εσωτερικής αμφισβήτησης για την παραμονή της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η αντίδραση του Προέδρου της ΝΔ σήμερα στη βουλή αναμένεται να είναι οργισμένη, καθώς ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε χθες ενώπιον των εταίρων μας, προκειμένου να εξηγήσει ότι οδηγήθηκε στο δημοψήφισμα από την έλλειψη συναίνεσης στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας, όπως λένε στη Λ. Συγγρού, όλα αυτά τα οποία είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Σαμαράς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Παράλληλα, όπως παρατηρούσαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τις δηλώσεις των «δυο» αποκαλύφθηκε ότι ουδέποτε ο Γ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει τους εταίρους μας για τις προθέσεις μας, διαψεύδοντας έτσι τις σχετικές αναφορές από στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Μόσιαλος.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την αντίδραση της ΝΔ, η οποία προσανατολίζεται στη λύση της αποχής, προκειμένου να μην δώσει βάση νομιμοποίησης στο «παιχνίδι Παπανδρέου», όπως δήλωσε χθες ο «γαλάζιος» βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ταυτόχρονα, στην αξιωματική αντιπολίτευση περιμένουν πως οι εξελίξεις μπορεί να είναι πλέον ραγδαίες και να προέλθουν μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, καθώς στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν φωνές –πριν από τις Κάννες– που είχαν προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη:

«Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Τόσο οι δικές του δηλώσεις όσο και της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, αποκάλυψαν ότι ο κ. Παπανδρέου τους παρουσίασε ότι στην Ελλάδα υπάρχει δήθεν αμφισβήτηση για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ.

Τέτοιο πρόβλημα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει και πάει να το δημιουργήσει -ξαφνικά με άθλια παραπληροφόρηση- ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία. Ενός ανθρώπου που τολμά να αμφισβητεί την κεντρική εθνική στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της χώρας. Επιλογή που χάραξε και μπορεί πλέον μόνον αυτή να εγγυάται, η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει!».

Real.gr

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις καταιγιστικές εξελίξεις προστίθεται η πληροφορία ότι αυτή την ώρα συναντώνται Βενιζέλος και Λοβέρδος προκειμένου στο υπουργικό που θα συγκληθεί λίγο αργότερα να θέσουν θέμα παραίτησης Παπανδρέου και μεταβατικής πρωθυπουργίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να ζητήσει παραίτηση Παπανδρέου αλλά όχι προσφυγή στις κάλπες. Πώς θα γίνει αυτό;

Όπως έγινε και με τον Σημίτη το 1995 όταν παραιτήθηκε ............

ο άρρωστος τότε Ανδρέας Παπανδρέου. Σε αυτή την περίπτωση θα αναλάβει την πρωθυπουργία ο Βενιζέλος. Μόνο που το 2011 δεν είναι 1995 και η χώρα τελεί υπό καθεστώς οικονομικής κατοχής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πιστεύει ότι ελέγχει το παιχνίδι και μπορεί να πετύχει τη μετάβαση στην πρωθυπουργία χωρίς να γίνουν εκλογές . Η ΝΔ από την πλευρά της ετοιμάζει μεγάλη επίθεση σήμερα ενώ σε όλους τους τόνους δηλώνει ότι μόνη λύση είναι η διεξαγωγή εκλογών.

Apospasma.gr

Αίτημα για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και από τον Οδ. Βουδούρη

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, απευθύνοντας ταυτόχρονα ονομαστική έκκληση προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς.

Παράλληλα, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ..........

να συγκαλέσει άμεσα εθνικό πολιτικό συμβούλιο για να αποφευχθεί, όπως είπε, η εθνική καταστροφή.

Η Ελλάδα δεν θα καταστρέψει την Ευρωζώνη λέει ο Γιούνκερ

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλώσε σήμερα ότι επιθυμεί να διατηρήσει η Ελλάδα το κοινό νόμισμα, όμως δεν μπορεί «να βοηθήσει τους Ελληνες παρά τη θέλησή τους», σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει ...........

να γίνουν τα πάντα ώστε κανένα μέλος της ευρωζώνης να μην βγει από την ομάδα των 17, αλλά εάν αυτό θέλουν οι Ελληνες, και εγώ πιστεύω ότι θα ήταν σφάλμα, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε παρά τη θέλησή τους», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε το τρενάκι του τρόμου για το ελληνικό ζήτημα επ' αόριστον. Πρέπει να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε και οι Ελληνες πρέπει να πουν πού θέλουν να κατευθυνθούν τα πράγματα», συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Εργαζόμαστε τώρα πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μία καταστροφή για τους ανθρώπους στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ευρωζώνη. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την κατάσταση».

Όταν ερωτήθηκε για την ατμόσφαιρα της χθεσινής συνάντησης στις Κάννες, απάντησε σε μία και μοναδική λέξη: «δυσάρεστη».

«Νομίζω ότι δεν αισθανόταν και πολύ άνετα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους του.

«Χωρίς να τον επιτιμήσουμε, είπαμε στον κ. Παπανδρέου ότι η στάση του είναι αθέμιτη, στο μέτρο που θα θέλαμε να μάς έχει πει την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι σκόπευε να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η αναγγελία της διενέργειας δημοψηφίσματος «προκάλεσε έντονη αναστάτωση στις αγορές και στους κυβερνητικούς κύκλους», υπενθύμισε.

«Ανεξάρτητα από τη διατύπωση του ερωτήματος (του δημοψηφίσματος), είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εκφρασθεί στις 4 Δεκεμβρίου εάν, ναι, θέλει ή όχι να παραμείνει στην ευρωζώνη...Θα θέλαμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος, αλλά δεν λέμε ότι πρέπει να παραμείνει με οποιοδήποτε τίμημα».

i efhmerida

ΠΑ - ΣΟΚ για τον Γ. Παπανδρέου

Εξ οικείων τα βέλη για τον πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση λίγες μόνο ώρες μετά το ναυάγιο στις Κάννες όπου Μέρκελ και Σαρκοζί υπαγόρευσαν στην ουσία τους όρους του δημοψηφίσματος. Ο υπουργός Οικονομικών διαφοροποιείται ανοιχτά λέγοντας «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί .........

να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Την ίδια στιγμή άλλα μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου ζητούν έκτακτη σύγκληση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόσο η βουλευτής Εύα Καϊλή όσο και η Έλενα Παναρίτη δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Παράλληλα ο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να είναι έρμαιο μιας ηγεσίας που φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων» και η Βάσω Παπανδρέου να ζητάει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Υπό αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα προεδρεύσει, όπως ανακοίνωσε, του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 12:00 το μεσημέρι στη Βουλή και στη συνέχεια θα συγκληθεί η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Σε παρόμοια θέση είχε βρεθεί ο Γ.Παπανδρέου στις 16 Ιουνίου μετά την αποτυχημένη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με τη Ν.Δ., τότε το αίτημα για τη σύγκλιση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει η Β. Παπανδρέου με τη συμμετοχή και άλλων βουλευτών του κόμματος.

Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει τα αντανακλαστικά του Παπανδρεϊκού μπλοκ που έκανε αναφορές ακόμη και στην αποστασία του '65, με αποτέλεσμα η όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου να πέσουν στο κενό.

Ελευθεροτυπία

Μήνυμα Παπανδρέου στο twitter

Ο άνθρωπος είναι εκτός τόπου και χρόνου!!!!

Την ώρα που τα πάντα καταρρέουν, οι Ευρωπαίοι μας λένε ευθέως ότι είναι έτοιμοι για την αποχώρησή μας, οι κυβερνητικοί βουλευτές ο ένας μετά τον άλλο αίρουν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό μέσω… twitter!
Διαβάστε τι γράφει ο "άνθρωπος".........

“Είμαστε μέλη της ευρωζώνης έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία να πάρει τις σωστές αποφάσεις.”

ΣΧΟΛΙΟ
ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΡΙΧΤΕ ΤΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΝ


Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης της Εύας Καϊλή

Διαβάστε την πρώτοι στο Φιλιατρά News

Αγαπητέ Πρόεδρε,

σε συνέχεια της επιστολής που σας κατέθεσα στις 1.11.2011, και παραμένοντας συνεπής στις πεποιθήσεις μου, θέτω υπόψην σας τα εξής.

Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την Ελληνική κοινωνία.
Εως τώρα ψήφιζα, εκφράζοντας πάντα με ..........

ειλικρίνεια και σεβασμό τις ενστάσεις μου στα πλαίσια των εσωκομματικών διαδικασιών, με γνώμονα την αποφυγή της χρεοκοπίας. Ακριβώς γι΄ αυτό πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 ετών.

Προτάσσοντας λοιπόν, το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί.

Σας καλώ την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας.


Με εκτίμηση,

Εύα Καϊλή

ΕΚΤΑΚΤΟ. ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΚΑΪΛΗ

Και επίσημα τώρα ανακοινώθηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ απαριθμεί 151 μέλη μετά την ανεξαρτητοποίηση της Εύας Καϊλη.

Η Δήλωση ανεξαρτητοποίησης της Εύας Καϊλη έγινε με επιστολή της που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Σε λίγο νεότερα.

UPDATE

Η Επιστολή ανεξαρητοποίησης της Εύας Καϊλη



“Δημοψήφισμα τέλος” - Τραβούν το χαλί στον Γιώργο οι Υπουργοί

Ο κύβος ερρίφθη. Ο πρωθυπουργός πριν προλάβει να πατήσει το πόδι του πίσω στην Ελλάδα και με πρώτο τον Ε. Βενιζέλο ο ένας μετά τον άλλο κορυφαίοι υπουργοί στέλνουν το μήνυμα πως το δημοψήφισμα δεν θα γίνει ανοίγοντας το δρόμο και για τις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης λέει ..........

πως “πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία η Κ.Ο. για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη”

Μετά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, την αντίθεσή του σε δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή στην ευρωζώνη εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στη ΝΕΤ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σχολίασε με ανακοίνωσή του πως “η επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει.”

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φ. Γεννηματά δήλωσε ανοιχτά : Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην φτάσουμε στο δημοψήφισμα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απέφυγε να κάνει δήλωση υπέρ ή κατά του δημοψηφίσματος ωστόσο είπε ξεκάθαρα ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις άμεσα από τα όργανα. Ζήτησε ουσιαστικά σύγκληση του υπουργικού Συμβουλίου, της

Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι και οι κομματικές εξελίξεις πρέπει να είναι άμεσες.

"Όχι στο δημοψήφισμα" είπε και η κ. Χρυστοφυλλοπούλου ζητώντας και εκείνη τη σύγκληση των οργάνων.

"Ψυχραιμία" συνέστησε στους συναδέλφους του ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ωστόσο και αυτός ζήτησε τη σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Newsit

Η κυβέρνηση Παπανδρέου καταρρέει

«Η κυβέρνηση καταρρέει. Το ζήτημα είναι να μην καταρρεύσει η χώρα», η αντίδραση των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την κυβέρνηση να θέτει επισήμως, δια του δημοψηφίσματος, θέμα παραμονής της Ελλάδος στο Ευρώ και τον αντιπρόεδρό της, Ευάγγελο Βενιζέλο, να διαφοροποιείται με επιστολή-βόμβα, τα ξημερώματα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Κάννες.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ υπενθυμίζουν μάλιστα ..........

την πρόσφατη ομιλία Βενιζέλου στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, την οποία είχε ξεκινήσει λέγοντας πως «η χώρα ζει ένα δράμα και από το δράμα αυτό πρέπει να λυτρωθεί .η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η προσφυγή στην άμεση βούληση του ελληνικού λαού, είναι η λύτρωση από το δράμα που βιώνει η χώρα και εμείς μαζί με τη χώρα», καθώς και την τοποθέτησή του λίγα λεπτά αργότερα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1.

Ύστατο χαίρε

Άλλοι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις ως το «ύστατο χαίρε» και επαναλαμβάνουν πως ο «Παπανδρέου είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει».

Το επιτελείο της ΝΔ κάνει λόγο για άθλια παραπληροφόρηση Παπανδρέου, που δημιουργεί, «δήθεν αμφισβήτηση» για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ. «Τέτοιο πρόβλημα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει…

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία. Ενός ανθρώπου που τολμά να αμφισβητεί την κεντρική εθνική στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της χώρας. Επιλογή που χάραξε και μπορεί πλέον μόνον αυτή να εγγυάται, η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά αργά χθες βράδυ, ο Γιάννης Μιχελάκης.

Αν και στο στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά, εκτιμούν ήδη ότι οι ώρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, μέσα στην ημέρα αναμένονται συσκέψεις υπό τον αρχηγό της παράταξης, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί ξεκάθαρα το απόγευμα κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Newsbomb

Ευρώ ή δραχμή; Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Μέρκελ, Σαρκοζί, Λαγκάρντ δείχνουν ξεκάθαρα πια στη χώρα μας την έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου με την απόφασή του για το δημοψήφισμα, θέτει θέμα παραμονής της χώρας μας στο ευρώ.

Αυτό που φοβόταν όλοι, δηλαδή, μην τυχόν η χώρα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ, που σημαίνει χρεοκοπία και καμία στήριξη πια από την Ευρώπη και τα … ταμεία της, αλλά και από την στρατηγική της, τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός το έθεσε από μόνος του.
Τώρα η Ευρώπη πιέζει το ερώτημα στο .........

δημοψήφισμα να μην αφορά την δανειακή σύμβαση, αλλά να επιλέξουν οι Έλληνες εάν θέλουν έξοδο από το ευρώ.

Τι θα γίνει εάν οι Έλληνες δώσουν … λάθος απάντηση στον κ. Παπανδρέου.

Παραπολιτικά

Δύσκολες ώρες Παπανδρέου στις Κάννες

Δύσκολες ώρες πέρασε ο έλληνας πρωθυπουργός στις Κάννες. Μέρκελ και Σαρκοζί «στρίμωξαν» άσχημα το Γιώργο Παπανδρέου και του ξεκαθάρισαν ότι αν γίνει δημοψήφισμα πρέπει να γίνει έως τις αρχές Δεκεμβρίου και με κεντρικό ερώτημα το αν οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ.

Επίσης ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει πλέον να υπάρξει ευρεία συναίνεση και αποδοχή των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου για το σχέδιο βοηθείας προς την Ελλάδα.
Ο κ. Σαρκοζί μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε .........

την αντιπολίτευση για τις μέχρι τώρα αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τις Κάνννες, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της G20, κάποια στιγμή η γερμανίδα καγκελάριος με έντονο τρόπο απευθύνθηκε στον Παπανδρέου και του είπε: «Βρείτε τα ή φύγετε».

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να προχωρήσει σε νέο κύκλο επαφών για την διασφάλιση συναίνεσης, ωστόσο ο ίδιος αντιμετωπίζει έντονη αμφισβήτηση ακόμη και στο εσωτερικό της παράταξης του, η οποία ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του να διεξάγει το δημοψήφισμα, κι έδειξε να εντείνεται το βράδυ μετά τις δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί.

Παραπολιτικά

Γιώργος Πιπερόπουλος: Ένα, δύο, ένα, δύο...Ακούγομαι;

Άρθρο του Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Και το ακροατήριο να απαντά, με παλαμάκια και βαβούρα...
Ναι, Ναι!.. Όχι, Όχι!…
Τη σκηνή τη θυμάστε οι παλαιοί, ας την μάθουν και οι νέοι…
Σε γιορτές, πανηγύρια και κέντρα νυχτερινά και, μια και είναι της τρέχουσας επικαιρότητας και σε προαύλια σχολείων ενόψει των παρελάσεων για το μεγάλο ΟΧΙ, (που ΔΕΝ…έγιναν, τελικά) γνωστή η στιχομυθία ομιλητή και ακροατηρίου, κάθε φορά που γινόταν χρήση κλειστού κυκλώματος μικροφώνου και μεγαφώνου για, υποτίθεται, καλύτερη επικοινωνία.

Ελάτε, για λίγο, στον εντυπωσιακό κόσμο των .........

σύγχρονων ΜΜΕ ιδίως της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Και ώ του θαύματος! Η γνωστή ψυχολογία της δύναμης που διακατέχει αυτόν που στέκεται μπροστά στο μικρόφωνο του σχολικού προαύλιου ή του κέντρου της μεγάλης πανηγύρεως και ακούει τη φωνή του στεντόρεια καθώς οι ενισχυτές της δίνουν τη μεγαλοπρέπεια πολλών ντεσιμπέλ γίνεται αναμφίβολα ΤΙΤΑΝΙΑ γι αυτούς που καθώς μιλούν μπροστά σε κάμερα και μικρόφωνο συνειδητοποιούν ότι εκατομμύρια αυτιά τους ακούν και άλλα τόσα εκατομμύρια μάτια τους βλέπουνε.

Γιατί ο κάθε παρουσιαστής, παρουσιάστρια, της Ιδιωτικής ή Κρατικής τηλεόρασης και των ραδιόφωνων πανελλαδικής εμβέλειας φαίνεται και ακούγεται απ’ άκρον σε άκρο της Ελλάδος και με τα σύγχρονα μέσα των δορυφορικών συνδέσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη μας.

Αυτός ακριβώς ο λόγος της ανυπέρβλητης γοητείας και δύναμης που ασκούν τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ στο σύγχρονο αδηφάγο και συχνά παμφάγο κοινό καθιερώνει τους παρουσιαστές σε μεγαλύτερες λαϊκές μάζες, ευκολότερα, από ότι η γραφίδα και ο έντυπος λόγος…Ε, και, λοιπόν;

Μα δεν υπάρχει "λοιπόν" και δεν έχω πεισθεί μέχρι τώρα ότι υπάρχει ευαισθησία, συνειδητοποίηση της ευθύνης, σεβασμός απέναντι σε ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινό στο οποίο απευθύνονται, ελέω ελευθερίας έκφρασης και με τη βούλα του Ε. Σ. Ρ., οι τηλεπαρουσιαστές «διαμορφωτές της κοινής γνώμης». Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω τα μύρια όσα λέγονται καθημερινά επί μήνες τώρα στα κανάλια μας με αφορμή την τρόικα, το «κούρεμα» το «default-όχι την πτώχευση» το ξεπούλημα των φιλέτων του Real Estate της…Ελλάδος, τις απίστευτες αντιδικίες Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ για το ποιος ξεκίνησε και ποιος ολοκλήρωσε το…»θέμα» (μην γράψω…»έγκλημα» και βρω και τον μπελά μου εγώ και εσείς αντί να τον βρούνε αυτοί που φταίνε) τα… «βαποράκια» της παραπληροφόρησης και την διογκούμενη καθημερινά δημοσιογραφία… παραπληροφόρησης:

Κυρίες και Κύριοι νυν και πρώην Υπουργοί και Βουλευτές ΟΛΩΝ των Κομμάτων, σας βλέπουμε!...Κυρίες και Κύριοι Δημοσιογράφοι ΟΛΩΝ των πολιτικών πεποιθήσεων και…προσανατολισμών, σας ακούμε!

Και εμείς, ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος Λαός, εύλογα, ανακράζουμε:
ΑΜΑΝ! Φτάνει πια, πείτε μας και καμιά αλήθεια όσο πικρή και εάν είναι!..

Σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Ταμείο Μολυβιάτη

Η ονομασία του Ταμείου αρωγής των πυρόπληκτων με κεφάλαια ιδιωτών σε Ταμείο Μολυβιάτη ήταν ατυχής καθώς ο κ. Μολυβιάτης δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα σημείο στις απαιτήσεις των «ευγενών Ελλήνων» που το χρηματοδότησαν σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου.

"Μετά από 4 χρόνια κανένας δεν έχει κάνει απολογισμό για τα χρήματα αυτά" συνέχισε ο κος Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι " αυτή είναι μια συμπεριφορά η οποία αποτελεί το κακό παράδειγμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει εξασφαλίσει ήδη 15 εκατομμύρια ευρώ με τις σκληρές της παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών, όπου το ταμείο ανήκει τώρα".

Ο κ. Τατούλης δήλωσε σίγουρος ότι τα χρήματα που ..........

θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι περισσότερα από αυτά που το ταμείο μπορούσε να διαθέσει και ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για τα χρήματα του Ταμείου που τελικά κατέληξαν στη μαύρη τρύπα των ταμείων του δημοσίου, προσφεύγοντας σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια αν χρειαστεί, διαφορετικά τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους δωρητές σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Στον πάγο" η 6η δόση – Στις 4 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα

Οκτώ δισ ευρώ, από το τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, «παγώνουν», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Την είδηση μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα, η δήλωση Σαρκοζί απο τις Κάννες, θεωρείται επακόλουθο της απόφασης του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπερψήφισής της από το υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσει σε δημοψήφιμα για τα νέα μέτρα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία ..........

και τη γνώση να πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα εγγυηθούν τη σταθερή συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στις Κάννες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισημαίνοντας ότι «στις 26-27 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, πήραμε συλλογικές αποφάσεις, που είναι προς όφελος τόσο της χώρας μας, όσο και της ευρωζώνης και οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του χρέους, στην ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού λαού, στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».

«Αυτές οι αποφάσεις θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη ελληνική οικονομία και είναι καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Χρειάζονται τη στήριξη του ελληνικού λαού προσθέτοντας ότι «είμαστε μέλη της ευρωζώνης, αλλά ως μέλη έχουμε και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Προτείναμε να αποφασίσει δημοκρατικά ο Ελληνικός λαός μέσω δημοψηφίσματος την κύρωση της συμφωνίας».

Τη σαφή επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και την απαίτηση τους να εκπληρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, καθώς και να υπάρξει πολιτική συναίνεση, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την συνάντηση τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στις Κάννες.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απόφαση, γι’ αυτό και η 6η δόση θα δοθεί μόνο εάν τηρηθεί και εφαρμοστεί το σύνολο των αποφάσεων που πάρθηκαν την 27η Οκτωβρίου», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως «ουσιαστικά το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, θα καταδείξει εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις» και πως είναι «απαραίτητη η συνένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό

«Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά πάνω απ΄ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με πνεύμα σαφούς σύμπνοιας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι «βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί». Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι «δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του γερμανού , του γάλλου, του ευρωπαίου πολίτη».

Τονίζοντας πως δεν έχουμε να δώσουμε καμία συμβουλή «έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε σταθερότητα και αλληλεγγύη».

Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, είπε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε σύντομη δήλωση της τόνισε ότι χάρηκε ιδιαιτέρως για την αποφασιστικότητα των εταίρων και είπε πως η προτεραιότητα είναι να τηρηθούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Πελοπόννησος

Τατούλης σε αντιπολίτευση: Όχι καταγγελίες, αλλά προτάσεις

Την πρόθεση του να προχωρήσει σε μια πολιτική καινοτομία στα πλαίσια του ΠΕΣΥ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο που αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους Περιφερειακούς Συμβούλους σε κάθε συνεδρίαση. Είναι μια ευκαιρία σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "να μάθουμε τι γίνεται με τις μελέτες, ποιοι τις εκπονούν, πόσο κοστίζουν, ποιος παρακολουθεί την ωρίμανσή τους, ποιος παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων και την ολοκλήρωσή τους".

Συγκεκριμένα ο κος Τατούλης πρότεινε προς όλες τις παρατάξεις να καταθέτουν μαζί με τις εισηγήσεις τους για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούν εγκρίσεις επενδύσεων και έργων μια εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση με οικονομικούς και διοικητικούς όρους, που θα στηρίζουν με αρχές βιωσιμότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας το οικονομικό μοντέλο που προτείνουν στην βάση των πολιτικών απόψεων των οποίων είναι φορείς.

"Οι εισηγήσεις δεν θα προκαλέσουν δημόσιο διάλογο, ..........

αλλά θα απαντούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως στο πως θα οργανωθεί η κάθε πρόταση σε οικονομικό μοντέλο, ποια είναι η ροπή τους σε σχέση με την ανάπτυξη της Περιφέρειας, που θα βρεθούν και ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει , πως θα διοικηθεί το μοντέλο που θα προτείνεται" σημείωσε ο κος Τατούλης καταλήγοντας "Ας κάνουμε κάτι πρωτόγνωρο και ας δώσουμε ένα τέλος στον καταγγελτικό λόγο που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως".

"Όχι" Βενιζέλου σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στο ευρώ

Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις αποστάσεις που κρατά ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σχετικά με το δημοψήφισμα.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Κάννες στις 4.45 σήμερα το πρωί, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι ...........

μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος".

"Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες".

"Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης".

"Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα"

"Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια: Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό".

"Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη".

"Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου".

News 27|7

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 3ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.





Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.