Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Η λύση στην οικονομική παγκόσμια κρίση απλά & κατανοητά

Σ’ενα χωριό που ζει απο τον τουρισµό λόγω της κρίσης τα πάντα έχουν νεκρωθεί.

Για να επιßιώσουν οι κάτοικοι, ο ένας δανείζεται απο τον άλλο.

Ο καιρός περνά µέσα σ’αυτή τη θλιßερή ατµόσφαιρα ώσπου µια µέρα έρχεται ένας και ζητάει ένα δωµάτιο στο ξενοδοχείο του χωριού.

Ο ξενοδόχος του λέει την τιµή και εκείνος προπληρώνει µε ένα χαρτονόµισµα των 100 Ευρώ

Πρίν ακόµα ανέßει στο δωµάτιο του, ο ξενοδόχος...

πηγαίνει το χαρτονόµισµα στο χασάπη στον οποίο χρωστάει ακριßώς 100 Ευρώ.

Ο χασάπης παίρνει το χαρτονόµισµα και τρέχει να το δώσει στον κτηνοτρόφο που τον εφοδιάζει µε κρέας.

Ο κτηνοτρόφος παίρνει το χαρτονόµισµα και πηγαίνει να το δώσει στην π…άνα του χωριού που της χρωστάει κάποιες τρυφερές ώρες που πέρασαν µαζί.

Εκείνη µε τη σερά της τρέχει και το δίνει στον ξενοδόχο που του χρωστάει µερικές ßραδυές που χρησιµοποίησε τα δωµάτια του µε τους πελάτες της.

Οπως άφηνε το χαρτονόµισµα στη ρεσεπσιόν, ο τουρίστας που µόλις κατέßηκε απο το δωµάτιο του λέγοντας στον ξενοδόχο ότι δεν του αρέσει και άλλαξε γνώµη, αρπάει το χαρτονόµισµα και φεύγει.

Τελικά τίποτα δεν ξοδεύτηκε, κανείς δεν έχασε, κανείς δεν κέρδισε και όλα τα χρέη ξεχρώθηκαν!

Μήπως κάπως έτσι θα µπορέσουµε να ßγούµε απο την κρίση;
aspros.wordpress.com



Βιβλικές καταστροφές στον εθνικό δρόμο και πλημμύρες σε συσκευαστήριο

ΒΙΒΛΙΚΕΣ φαίνονται οι καταστροφές απο την πρωινή κακοκαιρία σε δρόμους, αγροτικές καλλιέργειες και ορεινές περιοχές λόγω του μεγάλου όγκου βροχόπτωσης, δυνατών ανέμων και καιρικών φαινομένων. Στο δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών πλημμύρισε το συσκευαστήριο κηπευτικών του Σωτήρη Ζαχαρόπουλου με ολοσχερή καταστροφή σε προιόντα, εσωτερικούς χώρους και τους 9 εργαζόμενους της επιχείρησης να περισώζουν ότι έχει απομείνει απο τα ορμητικά νερά που όπως καταγγέλουν ξεχείλησαν εξαιτίας των βουλεμένων ρεμάτων αλλά και τις μπαζωμένες γράνες στη περιοχή.

Μάλιστα οι κάτοικοι της Τερψιθέας καταγγέλουν έλλειψη ..........

τεχνικών έργων στον εθνικό δρόμο όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί για περισσότερες απο 3 ώρες το πρωί και μάλιστα τονίζουν ότι Νομαρχία Μεσσηνίας και ΔΕΣΕ Τρίπολης ευθύνονται για το απαράδεκτο χάλι που παρουσιάζει ο δρόμος με βουλωμένα πρανή και γράνες.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν υπόγεια ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν φερτά υλικά και σκουπίδια. Η ΔΕΗ αυτή την φορά είχε δύσκολο έργο αφού όπως μας ενημέρωσε το γραφείο στα Φιλιατρά το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε περισσότερες απο 50 κλήσεις απο Κυπαρισσία μέχρι την Χώρα για αποκατάσταση βλαβών σε οικίες, κολώνες που ξηλώθηκαν και δίκτυα ηλεκτροδότησης που διακόπηκαν με αποτέλεσμα όλη την ημέρα τα συνεργεία να βρίσκονται στο πόδι.
Στους Γαργαλιάνους απαιτήθηκαν 8 παρεμβάσεις για άντληση υδάτων απο την Πυροσβεστική υπηρεσία ενω στα Φιλιατρά τα συνεργεία του Δήμου μέχρι το μεσημέρι βοήθησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης μετέβη στη Τερψιθέα όπου έδωσε εντολή με μηχανήματα του Δήμου να καθαρίσουν με ευθύνη του Δήμου τα πρανή εκατέρωθεν του εθνικού δρόμου και τις γράνες σε σημεία όπου απαιτείτο παρέμβαση ενώ παρών ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Καννελόπουλος και τεχνικοί του Δήμου για να αποτυπώσουν απο κοντά την κατάσταση.

Πηγή: Radio 93.6

ΕΝΩ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟ 2.200 αιτήσεις εργασίας στο “Costa Navarino

Εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των 2.200 βιογραφικών που εστάλησαν για τη στελέχωση του τουριστικού προορισμού “Costa Navarino”, ο οποίος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την Πρωτομαγιά του ερχόμενου έτους. Από τους 2.200 ενδιαφερομένους οι 1.400 είναι Μεσσήνιοι και οι 200 Μεσσήνιοι της... διασποράς που θέλουν να επιστρέψουν στο νομό. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος - προσθέτοντας ότι ξεκίνησε ήδη στο Μάραθο η κατασκευή κτηρίων συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., στα οποία θα στεγαστούν...

νως να αυξηθούν σε 3. Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των εβδομαδιαίων αεροπορικών δρομολογίων Καλαμάτα - Νυρεμβέργη, τα οποία θα εκτελεί η εταιρεία “Αir Berlin”, και των 3 δρομολογίων για Μόναχο, Φραγκφούρτη και Ανόβερο, τα οποία θα εκτελεί η “Τui Fly”. Μιλώντας για την κατάσταση του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος, ο κ. Κωνσταντακόπουλος είπε ότι φυσικάδεν είναι η επιθυμητή... ενώ χαρακτήρισε “ωραία πρόταση” την ιδέα να επεκταθεί η σύμβαση παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων,ώστε να κατασκευάσει ο “Μορέας” και αυτόν τον άξονα.Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ανακοίνωσε επισήμως ότι εντός του 2010 θα ξεκινήσει και η κατασκευή των ξενοδοχειακών μονάδων του “Navarino Bay” στη Γιάλοβα. Τα κτήρια θα είναι υπόσκαφα, δηλαδή λαξευμένα κάτω από το έδαφος, και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο το “Navarino Bay” θα είναι ο πρώτος υπόσκαφος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη.
Θ.Λ.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Αβοκάντο, μπλούμπερι και λίτσι κερδίζουν τους Έλληνες καλλιεργητές

«Τα πρωτοδοκίμασα όταν επισκέφτηκα τη Ρωσία. Η επόμενη κίνησή μου ήταν να ρωτήσω και να μάθω αν τα blueberries θα ευδοκιμούσαν στην Ελλάδα. Όταν διαπίστωσα ότι η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις, άρχισα να τα καλλιεργώ στη Δράμα».
Η πρώτη... γνωριμία του κ. Νίκου Παπουτσή με τα blueberries έγινε την εποχή που ο γιος του σπούδαζε στη Ρωσία. Πολύ γρήγορα άφησε τη δουλειά του ως τεχνικός ηλεκτρολόγος για να ασχοληθεί με την εναλλακτική γεωργία. Έτσι, το 2005...

έφερε στη Δράμα τα τροπικά αυτά φρούτα της οικογένειας των μυρτίλλων. «Το blueberry είναι ένα φρούτο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα βατόμουρα, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντίθετα μοιάζει εξωτερικά με το σταφύλι, μόνο που δεν είναι σε τσαμπί», λέει στα «ΝΕΑ». Η παραγωγή έχει φτάσει προς το παρόν τους οκτώ τόνους βιολογικών blueberries, ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί από τα 30 στρέμματα που έχει καλλιεργήσει.

Στους πάγκους του μανάβη ή στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δίπλα από τα μήλα και τα αχλάδια φιγουράρουν μάνγκο, αβοκάντο, όχι όμως από κάποια τροπική χώρα, αλλά ελληνικής παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι Έλληνες παραγωγοί που μπαίνουν στη διαδικασία να καλλιεργήσουν εξωτικά φρούτα. Ενδεικτικό είναι ότι το εξωτικό αβοκάντο καλλιεργείται στην Κρήτη, με μέση ετήσια παραγωγή έναν τόνο ανά στρέμμα.

Για να αναπτυχθεί το blueberry χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Ειδικότερα, την περίοδο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες- μείον 5 και μείον 10-που έχουμε στη Δράμα βοηθούν το φρούτο. Αντίθετα, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο η ηλιοφάνεια για τα φύλλα είναι απαραίτητη, όχι όμως και για τη ρίζα. Γι΄ αυτό ρίχνουμε μπόλικο νερό και μονώνουμε τις ρίζες με πριονίδι από καθαρό ξύλο για να μην αφήνει τη ζέστη να περάσει», λέει ο κ. Παπουτσής, ο οποίος πλέον τροφοδοτεί με το τροπικό φρούτο 540 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάνει εξαγωγές στην Κύπρο και σύντομα στη Μεγάλη Βρετανία. Όσο για την τιμή του, αυτή είναι 5,5 ευρώ τα 125 γραμμάρια. Όπως προσθέτει, «σίγουρα είναι πιο ακριβά από τα δικά μας φρούτα, ωστόσο θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι πρόκειται για βιολογικό προϊόν και πως το κόστος που έχει η συγκομιδή του είναι αρκετά μεγάλο».

Στη Βέροια εκτός από τα ροδάκινα καλλιεργούνται και... λωτοί. Ο κ. Δημήτρης Αθανασάκης γνώρισε το συγκεκριμένο φρούτο πριν από περίπου 19 χρόνια, όταν ο πατέρας του άρχισε να το καλλιεργεί. «Είναι ένα φρούτο που το συναντά κανείς στην Κίνα, αλλά και στη χώρα μας υπήρχε σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες». Από τα 20 στρέμματα στα οποία καλλιεργεί λωτούς, ο κ. Αθανασάκης παίρνει ετησίως 80- 100 τόνους. Τώρα μάλιστα είναι η περίοδος που μαζεύονται οι καρποί. «Πρόκειται για έναν καρπό με ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Το δέντρο πρέπει ωστόσο να μην είναι εκτεθειμένο στο κρύο».

Το... εξωτικό ακτινίδιο
Τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φρούτο στην Ελ λάδα, όμως πριν από περίπου 30 χρόνια δεν το έβρισκε κανείς εύκολα. «Το ακτινίδιο δεν είναι ελληνικό προϊόν οπότε κάναμε εισαγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται», λέει ο οικονομολόγος κ. Εμμανουήλ Γαβράς, ο οποίος κατάγεται από το Ρέθυμνο και καλλιεργεί από το 1977 ακτινίδια στην Κρήτη. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που καλλιέργησε αυτό το εξωτικό φρούτο. Πριν προχωρήσει όμως στην παραγωγή άρχισε να διαβάζει και να μαθαίνει οτιδήποτε μπορούσε γύρω από το συγκεκριμένο φρούτο.

«Το ακτινίδιο το βρίσκουμε στην Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία. Από εκεί βγήκε στη διεθνή αγορά και έφτασε στην Ευρώπη. Όταν είπα ότι θα ασχοληθώ με τη γη, η σκέψη μου στράφηκε προς τις εναλλακτικές καλλιέργειες κι έτσι οδηγήθηκα στην καλλιέργεια του ακτινιδίου».

Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειας του φρούτου έγιναν με την επίβλεψη του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων: «Η βοήθεια του κ. Σπύρου Μ. Λιονάκη ήταν πολύ σημαντική, αφού είναι γεωπόνος και υποστηρίζει τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα». Έπειτα από τρεις δεκαετίες, καλλιεργώντας 25 στρέμματα, η παραγωγή ακτινιδίου έγινε βασική επαγγελματική ενασχόληση για τη ζωή του κ. Γραβά.

ΝΤΟΠΙΑ!

Μπλούμπερις Δράμας, Λωτοί Βέροιας, ακτινίδια Κρήτης γεμίζουν τα ράφια των μανάβικων


Το ελληνικό κλίμα και το χώμα είναι ιδανικά!

Η ΕΛΛΑΔΑ διαθέτει κατάλληλες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές της για την επιτυχή εμπορική εκμετάλλευση αρκετών εναλλακτικών καλλιεργειών τροπικών, υποτροπικών και μεσογειακών καρποφόρων δένδρων όπως το αβοκάντο, το μάνγκο, η μπανάνα, η δεσπολιά, η φραγκοσυκιά, η τσεριμόγια, το λίτσι, η χουρμαδιά, η γκουάβα, η πασιφλόρα, η παπάγια, η πιτάγια, το πεκάν, η ροδιά και ο λωτός υποστηρίζει ο γεωπόνος και καθηγητής Δενδροκομίας στο ΤΕΙ Κρήτης.

Όπως τονίζει, «τα συμπεράσματα αυτά έχουν προκύψει από πειράματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια κυρίως από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Κρήτης, από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων και από μερικές άλλες μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας». Τα ερευνητικά αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών αποτελούν τη βάση για τη σωστή εμπορική εκμετάλλευση των προαναφερθέντων καρποφόρων δένδρων, ώστε αυτά να αποτελέσουν νέες εναλλακτικές καλλιέργειες για μερικές περιοχές της Νότιας κυρίως Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη, η εμπορική καλλιέργεια νέων εναλλακτικών καλλιεργειών καρποφόρων δένδρων σε κατάλληλες περιοχές της Ελλάδας έχει ευοίωνες προοπτικές. «Οι περιοχές στις οποίες μπορεί να καλλιεργηθούν με επιτυχία αυτά τα δένδρα είναι πολύ περιορισμένες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες λόγω των ειδικών απαιτήσεων που έχουν σε κλίμα, έδαφος και νερό.

Είναι δε γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετές περιοχές με κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχή καλλιέργειά τους».

Οι καρποί τους παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης και η προσφορά τους είναι μικρή, ενώ η χώρα μας εισάγει κάθε χρόνο όλο και περισσότερες ποσότητες καρπών από αυτά τα δένδρα επισημαίνει ο κ. Λιονάκης. «Το εισόδημα των καλλιεργητών τέτοιων δένδρων θα βελτιωθεί αρκετά αφού κάποια από τα τοπικά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα διατίθενται σε χαμηλές τιμές λόγω κορεσμού της αγοράς. Μεγάλο μέρος της παραγωγής καρπών από τις εναλλακτικές καλλιέργειες καρποφόρων δένδρων μπορεί να καταναλωθεί από τον τοπικό πληθυσμό της χώρας μας και από τα εκατομμύρια τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η δυνατότητα παραγωγής τέτοιων καρπών θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ τουριστικών πρακτορείων- ξενοδοχειακών μονάδων και ομάδων παραγωγών με στόχο την αμοιβαία ωφέλεια».


Οι καταναλωτές επιμένουν... εξωτικά

ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ, ΓΚΟΥΑΒΑ, ανανάς, μάνγκο και παπάγια είναι μερικά μόνο από τα τροπικά φρούτα που εισάγει στη χώρα μας η εταιρεία Μενέλαος ΕΠΕ, από τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία, την Αργεντινή και τις περιοχές της Νότιας Αμερικής. «Τα εξωτικά φρούτα είναι για τους Έλληνες καταναλωτές κάτι το διαφορετικό και στην αρχή απλά ήθελαν να δοκιμάσουν. Όσο περνάει ο καιρός όμως, φαίνεται ότι ο κόσμος τα έχει μάθει και θέλει να τα έχει στο τραπέζι του», σημειώνει ο κ. Γιάννης Καννής, ένας εκ των υπευθύνων της εταιρείας.

Το μάνγκο, το αβοκάντο και ο ανανάς είναι πρώτα στη λίστα προτίμησης των καταναλωτών. «Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα ζαχαροπλαστεία και τα μανάβικα, τα οποία προμηθεύουμε, χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες των τροπικών φρούτων».

Χαρακτηριστικό είναι, όπως προσθέτει, το γεγονός ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ποσότητα σε μάνγκο που εισήγαγε η εταιρεία δεν ξεπερνούσε τον έναν τόνο μηνιαίως.

«Πλέον κάνουμε εισαγωγή πέντε με έξι τόνους την εβδομάδα».

Συμπληρώνει δε ότι αν και τα περισσότερα τροπικά φρούτα είναι εισαγωγής, υπάρχουν ορισμένοι Έλληνες παραγωγοί στην Κρήτη, οι οποίοι καλλιεργούν κυρίως αβοκάντο.


Από τη Νότια Αφρική στα Χανιά

ΤΟ 1981 ο Μιχάλης Χαραλαμπάκης επισκέφθηκε τον αδελφό του στη Νότια Αφρική. Από εκείνο το ταξίδι πήρε δύο γευστικά «σουβενίρ» που αργότερα έγιναν η βασική εργασία του: «Δοκίμασα λίτσι και μάνγκο και μου άρεσαν πάρα πολύ. Από εκείνη την ώρα και μετά προσπάθησα να βρω τρόπο να τα φέρω στην Ελλάδα και να τα καλλιεργήσω». Η γραφειοκρατία κράτησε αρκετά χρόνια αλλά το 1990, όπως λέει ο κ. Χαραλαμπάκης, κατάφερε να φέρει 50 δέντρα για να δοκιμάσει την ανθεκτικότητά τους στο κλίμα των Χανίων της Κρήτης. «Ευτυχώς, το κλίμα είναι ιδανικό και για τα δύο φρούτα κι έτσι προχώρησα. Σήμερα σε έξι στρέμματα έχω περίπου 90 λίτσι και 90 μάνγκο. Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που άρχισα να καλλιεργώ τα λίτσι, δεν τα ξέρουν ακόμη οι ντόπιοι. Τα ζητούν όμως πολύ οι ξένοι που έρχονται κι έτσι συνεργάζομαι με ξενοδοχεία».


Αιγυπτιακή γκαφάβα... Λέρου

ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ περισσότερα από 60 χρόνια στη Λέρο, ανήκει πια στην κατηγορία των τοπικών προϊόντων του νησιού. Και όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή της guava ή γκαφάβας επί το... ελληνικότερο θα έχει συνέχεια, αφού η καλλιέργειά της συνεχίζεται και μάλιστα από νέους του νησιού. Ο Γιάννης Γκίνης είναι γεωπόνος και μετά τις σπουδές του αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί του τη Λέρο και να ασχοληθεί και με την καλλιέργεια του παραδοσιακού φρούτου γκαβάφα.

«Αυτό το έφεραν οι μετανάστες της Λέρου το 1950 από την Αίγυπτο. Το κλίμα του νησιού ευνοεί την καλλιέργειά του κι έτσι μπήκε στο γευστικό χάρτη όχι μόνο της Λέρου αλλά και των γύρω νησιών». Η γκαφάβα ανήκει στην κατηγορία των καρποφόρων δέντρων και μοιάζει με το αχλάδι.

Όπως εξηγεί ο κ. Γκίνης, είναι ένα φρούτο που η θρεπτική του αξία είναι περίπου ίση με αυτή του ακτινιδίου. «Φέτος φύτεψα 400 δέντρα και του χρόνου θα έχω μια ικανοποιητική παραγωγή. Τέτοια που να καλύψει τις ανάγκες του νησιού αλλά και των γύρω, γιατί είναι ένα αρκετά δημοφιλές φρούτο στα Δωδεκάνησα».


Αβοκάντο... Ρεθύμνου!

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ νέων ειδών καρποφόρων δένδρων αποτελεί για αρκετούς αγρότες εναλλακτική λύση, καθώς δίνει τη δυνατότητα παραγωγής φρούτων που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά και που μέχρι σήμεραστην πλειονότητά τουςεισάγονταν. Έτσι, ο κ. Μιχάλης Δασκαλάκης αποφάσισε να αξιοποιήσει τη γη που του είχε μεταβιβάσει ο παππούς του στο Ρέθυμνο και να καλλιεργήσει αβοκάντο. Εργάζεται ως μαθηματικός, αλλά η εργασία στη φύση τού δίνει μεγαλύτερη χαρά.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά δεν άντεχα την καθημερινότητά της. Έτσι αποφάσισα να έρθω στην Κρήτη. Προσπαθούσα πάντα να βρω τρόπο να ασχοληθώ με τη γη. Η ιδέα μιας εναλλακτικής καλλιέργειας με οδήγησε στα αβοκάντο». Υποστηρίζει δε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην καλλιέργεια των αβοκάντο αφού όπως λέει, «οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την παραγωγή. Αυτό που κυρίως την επηρεάζει είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από τα οποία κινδυνεύουν οι καλλιέργειες ιδιαίτερα των τροπικών φρούτων».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα, Εύη Σαλτού
ΤΑ ΝΕΑ




Προβλήματα από βροχοπτώσεις σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά

Προβλήματα δημιούργησε στη Μεσσηνία η πρωινή νεροποντή, όπου για περίπου μιάμιση ώρα έπεσε νερό έξι μηνών. Στην πόλη της Καλαμάτας, 30 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από υπόγεια, ενώ στο σύνολό τους όλοι οι δρόμοι της πόλης γέμισαν νερό, με τα περισσότερα προβλήματα να εστιάζονται στην περιοχή του νεκροταφείου, στην νέα είσοδο και στην παραλιακή.
Στην Κυπαρρησία, η Πυροσβεστική δέχτηκε έξι κλήσεις για άντληση υδάτων ενώ οκτώ παρεμβάσεις έκανε στους Γαργαλιάνους.
Στα Φιλιατρά, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κύριος Στάμος δημιουργήθηκαν...

μικροπροβλήματα από την έντονη βροχόπτωση που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από συνεργεία του Δήμου.

Αυτή την ώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί κι έχουν υποχωρήσει τα νερά αφού και η βροχή έχει κοπάσει.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτάσεις για Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμάτα καταθέτει το επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Επιστολή στον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα απέστειλε το επιμελητήριο Μεσσηνίας στην οποία καταθετει προτάσεις για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμάτα.
Στην επιστολή του ο Κος Καραμπάτος αναφέρει:.....






Κύριε Δήμαρχε,
Στη συνέχεια διαμαρτυριών ιδιοκτητών καταστημάτων, ταξί και αυτοκινήτων Δ.Χ, που υποβλήθηκαν στο Επιμελητήριό μας, υποβάλλουμε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά με την εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη μας:

1. Οι συγκοινωνιακές-κυκλοφοριακές μελέτες θα πρέπει, όσον αφορά σε θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεων, ωραρίων τροφοδοσίας καταστημάτων κ.λπ. να είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής διερεύνησης των συνθηκών, που επικρατούν στην πόλη και διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, όπως οδηγούς ΤΑΞΙ, αυτοκινήτων ΔΧ και Αστικής Συγκοινωνίας, τους καταστηματάρχες κ.λπ., οι οποίοι και είναι σε θέση να μεταφέρουν στους μελετητές τα χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης, τις συνήθειες των πελατών, την κυκλοφοριακή κατάσταση του αστικού οδικού δικτύου, και άλλα προβλήματα. Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος οι νέες ρυθμίσεις να έχουν την αναγκαία για την εφαρμογή τους κοινωνική αποδοχή.

2. Ειδικά για τους πεζόδρομους, θα πρέπει να είναι δυνατή η προσπέλαση των ΤΑΞΙ (για στάση και όχι φυσικά στάθμευση) προκειμένου να μεταφέρουν άτομα με μειωμένη κινητικότητα (π.χ. γέροντες, εγκύους, μικρά παιδιά κ.λπ.).
Επίσης είναι αναγκαίο να εξασφαλίζεται η προσπέλαση των αυτοκινήτων τροφοδοσίας Δ.Χ τουλάχιστον μέχρι την 12.00 μεσημβρινή, προκειμένου οι προμήθειες των καταστημάτων σε νέα είδη να διενεργούνται απρόσκοπτα. Άλλως, δεν ευνοούμε το κέντρο της πόλης, αλλά απλά έμμεσα διοχετεύουμε την εμπορική κίνηση σε σημεία εκτός πόλεως, ενώ το κέντρο της πόλης, αν και πεζοδρομημένο, υποβαθμίζεται λειτουργικά και τα εμπορικά καταστήματά του σταδιακά απαξιώνονται, ενισχύοντας χωρίς να το θέλουμε την υπερβολική ανάπτυξη καταστημάτων ΚΑΦΕ και ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ.

3. Τέλος, δεν είναι λογικό οι «πιάτσες» των ΤΑΞΙ με το πέρασμα του χρόνου αφενός να περιορίζονται (σε θέσεις) και αφετέρου να υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές, τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, ούτε οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, ούτε –πολύ περισσότερο- το κοινό που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους. Οι «πιάτσες» των ΤΑΞΙ καλύπτουν μια ανάγκη του κοινωνικού συνόλου της πόλης και υπάρχουν κυρίως για την εξυπηρέτησή του. Γι’ αυτό θα πρέπει αφενός μεν να επαρκούν και ποσοτικά και από την άποψη των σημείων -που έχουν επιλεγεί γι’ αυτές- και αφετέρου να είναι σταθερές, ώστε να τις γνωρίζει το κοινό και να εξυπηρετείται.
Σε κάθε περίπτωση οι «πιάτσες» ΤΑΞΙ θα πρέπει να βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας για να είναι ορατές από τους πολίτες και όχι «κρυμμένες στα στενά», όπως συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις μέχρι σήμερα.

Με την βεβαιότητα ότι η επιστολή μας αυτή θα τύχει της προσοχής σας, σας ευχαριστούμε.


Ένταξη των ΤΑΞΙ στο ΕΣΠΑ ζητά το επιμελητήριο Μεσσηνίας

Ζητά με επιστολή του το επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Την ένταξη και των ΤΑΞΙ στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την απόσυρση τους και την αγορά υβριδικών ζητά με επιστολή του απο τους συναρμόδιους Υπουργούς Γιώργο Παπακωσταντίνου, Λούκα Κατσέλη, Δημήτρη Ρέππα και Τίνα Μπιρμπίλη, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Στην επιστολή του το Επιμελητήριο ζητά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και τα ΤΑΞΙ όπως εχουν ενταχθεί πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων για απόσυρση των ήδη υπαρχόντων ταξί και την αντικαστάση τους απο υβριδικά.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:


Όπως είναι γνωστό, έχουν μέχρι σήμερα εξαγγελθεί ή και τεθεί σε εφαρμογή δράσεις κρατικών ενισχύσεων του ΕΣΠΑ για πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και το μέτρο της ενισχυόμενης απόσυρσης παλαιών Ι.Χ αυτοκινήτων, ενώ καμιά ενίσχυση δεν έχει προβλεφθεί για τα ΤΑΞΙ, που –ιδιαίτερα στην ελληνική επαρχία- αποτελούν αναμφίβολα μικρές επιχειρήσεις και είναι μέλη των τοπικών Επιμελητηρίων.

Με την παρούσα, υποβάλλουμε την πρόταση και την παράκληση να προβλεφθεί ενισχυόμενη μέσω του ΕΣΠΑ δράση και να προκηρυχθεί σχετικό πρόγραμμα, που να επιχορηγεί με 65% την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων ΤΑΞΙ και την αντικατάστασή τους με αγορά υβριδικών. Είναι προφανές, ότι το όφελος ενός τέτοιου προγράμματος δεν περιορίζεται στους δικαιούχους, αλλά συνίσταται πρωτίστως στη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος των περιοχών, όπου κινούνται τα ΤΑΞΙ.
Η ανακούφιση των επαρχιακών πόλεων - πρωτευουσών νομών, που εμφανίζουν πλέον αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους, μποτιλιαρίσματα και επομένως και ρύπανση κάθε άλλο παρά αμελητέα θα είναι.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, όπως και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει να μπορούν να καταστούν δικαιούχοι προγραμμάτων των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (όπως π.χ. ταμειακής μηχανής, cb, πλοηγού κ.λπ.), αλλά και να τυγχάνουν των ευεργετημάτων της δανειοδότησης και των ευνοϊκών ρυθμίσεων δανείων, όπου συντρέχουν, όπως συμβαίνει και με τα άλλα ελεύθερα επαγγέλματα.


Ρεζίλι ο Γιώργος Αφτιάς απο το Ράδιο Αρβύλα του ΑΝΤ1

Απίστευτο κράξιμο έφαγε χθες ο Δημοσιογράφος Γιώργος Αφτιάς από την εκπομπή Ράδιο Αρβύλα του ANT1.

Συγκεκριμένα η εκπομπή αποκάλυψε μια δημοσιογραφική απάτη του "Τηλεθεασούλα θελω Γιαγιούλα και Παπουλάκο" κου Γιώργου Αφτιά, παρουσιάζοντας τον εν λόγω δημοσιογράφο να κάνει διάλογο με ..... Ενα video!!!!!!!!!!
Τι προσπαθεί ο άνθρωπος να κάνει για να αποκτήσει λίγα νούμερα τηλεθέασης παραπάνω...
Μιλάει την μια μέρα με τον καλεσμένο του .......

τον Ψωμιάδη ζωντανά και τις άλλες μέρες μιλάει πάλι με τον Ψωμιάδη αλλα όχι live αλλα συζητάει με το video!!!!
Ουτε οι τρελοί δεν το κάνουν αυτό.

Κουφό?????

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO και θα καταλάβετε.



Πηγή: Τρωκτικό

Πλημμύρισε το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης από τη βροχή

Λόγω έργων μόνωσης που εκτελούνται στην ταράτσα του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης και της βροχής που ακατάπαυστα έπεφτε όλη την νύχτα μπήκαν νερά από την οροφή και δεν λειτουργεί ο 4ος όροφος, αφού τα νερά από την οροφή τρέχουν συνεχώς, έχουν μουσκέψει τα πάντα κι έχουν αποκολληθεί και τμήματα της ψευδοροφής.

Όπως δήλωσε πριν λίγο ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Μαρινάκης λόγω των νερών που μπήκαν, δεν λειτουργούν τα χειρουργεία του νοσοκομείου και η αίθουσα τοκετών που βρίσκονται στον 4ο όροφο, και αυτή την ώρα εκτελούνται ........

εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την απομάκρυνση των νερών, ενώ ειδοποιήθηκε και η υπηρεσία επίβλεψης του έργου να σπεύσει στο νοσοκομείο.

Αναβλήθηκαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εάν υπάρχει έκτακτο περιστατικό για χειρουργείο θα διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο της Πελοποννήσου.

Να σημειωθεί ότι νερά μπήκαν και στο ισόγειο του νοσοκομείου στο τμήμα του μικροβιολογικού εργαστηρίου, το οποίο δεν λειτουργεί και οι εργαζόμενοι βγάζουν τα νερά από μέσα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι νερά μπήκαν και στο υπόγειο του κτηρίου της σχολής Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου χωρίς να προκληθούν προβλήματα.

Ανατροπές στη φορολογία. Ποιο είναι το πακέτο μέτρων

Με τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα να εκτινάσσεται στα 7,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, ωθώντας το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα προς το 12% του ΑΕΠ, θεωρείται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων, όχι έκτακτου χαρακτήρα, ώστε να μειωθεί με μόνιμο τρόπο το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Για την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων περίπου 5 δισ. ευρώ το 2010 (παράλληλα θα επιδιωχθεί και ισόποση περιστολή κρατικών δαπανών) στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει: ........


1. Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα).
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χθες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων λέγοντας «θα δούμε τι θα κάνουμε με τους έμμεσους φόρους» αποκλείοντας ωστόσο την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τους οποίους όπως είπε «δεν υπάρχει καμία πρόθεση αύξησης τους».

2. Εφαρμογή νέας ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2010, ανατρέπεται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. που προέβλεπε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για φυσικά και νομικά πρόσωπα από το 25% στο 24% το 2010.

3. Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

4. Περικοπές φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών από τα εισοδήματα των φορολογουμένων.

5. Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων.

6. Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων.

7. Κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αναμόρφωση του αφορολογήτου ορίου. Σημειώνεται ότι το ΕΤΑΚ του 2008 και του 2009 θα εισπραχθεί κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης του ΕΤΑΚ και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του 2009 για τους φορολογούμενους που δεν είχαν αλλαγές στην οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση.

8. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής.

9. Έλεγχο και φορολόγηση των συναλλαγών των εξωχώριων εταιριών.

10. Εφαρμογή ενός νέου αυστηρότερου πλαισίου φορολογικών ελέγχων με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».

11. Νέο σύστημα φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται η φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών.

12. Υπό επανεξέταση τελεί το καθεστώς φορολόγησης των λαχείων και τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Πλημμύρες και πολλά προβλήματα από την σφοδρή νεροποντή στην Κυπαρισσία

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία των πρωινών ωρών στην περιφέρειά μας δημιουργώντας ένα χειμωνιάτικο σκηνικό αλλά και κινητοποίηση απο τους αρμόδιους φορείς.

Λόγω της βροχής καθηλώθηκαν λεοφωρεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην περιοχή της Τερψιθέας αφού στον πολύπαθο δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά έργα ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται στο πόδι απο τα ξημερώματα.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ καθυστέρησαν για .......

αρκετή ώρα προς Καλαμάτα. Επίσης το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας εκλήθη για άντληση υδάτων σε 6 υπόγεια στην περιοχή Τερψιθέας μεταξύ αυτών και ένα συσκευαστήριο και ένα στην Κυπαρισσία στην περιοχή Χρονόπουλου όπου υπήρξε άμεση παρέμβαση. Στην Καλαμάτα η Πυροσβεστική υπηρεσία εκλήθη για άντληση υδάτων απο 25 περίπου υπόγεια που πλημμύρισαν για αρκετές ώρες.

Η ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας ανακοίνωσε ότι λόγω της δυνατής βροχής και όγκου υδάτων έσπασε ο αγωγός στη περιοχή Κεφαλάρι με αποτέλεσμα να διοχετεύεται λάσπη μαζί με νερό στους αγωγούς ύδρευσης και τα συνεργεία της βρίσκονται επι ποδός για τον καθαρισμό των δεξαμενών και αποκατάσταση των βλαβών.
Επίσης εξεδόθη ανακοίνωση για την αποφυγή κατανάλωσης πόσιμου νερού μέχρι τις επόμενες ώρες ώστε να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα.

Στην Κυπαρισσία σε οίκημα από αστραπή διαπέρασε το ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα 2 οικίες να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο παραμένει απροσπέλαστο για ώρες σύμφωνα με τον Δήμο. Επίσης προβλήματα εντοπίστηκαν σε πολλές καλλιέργειες λόγω των ανέμων όπου υπήρξε καρπόπτωση ενώ ξηλώθηκαν πλαστικά θερμοκηπίων σε αγροτικές περιοχές.

Kινητή τηλεφωνία: Πόλεμος τιμών...για τους φλύαρους

Σε πυρετό δείχνουν να βρίσκονται τα επιτελεία των εμπορικών διευθύνσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι ανακοινώσεις νέων προγραμμάτων και προσφορών διαδέχονται η μία την άλλη και αναμένεται να πληθύνουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, δημιουργώντας έτσι ένα «πολεμικό κλίμα».

Χθες, ήταν η σειρά της Wind να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση μίας νέας πρότασης, την οποία, μάλιστα, την αποκαλεί «ανατρεπτική» και απευθύνεται στους συνδρομητές συμβολαίου.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Wind XL και προσφέρει ........

1.000 λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα, 1.000 λεπτά video κλήσεων, 1.000 SMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα, 1.000 MMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα καθώς και 1.000 MB για πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται στα 90 ευρώ και η εταιρεία υποστηρίζει ότι απευθύνεται στους συνδρομητές που χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τους και ο μηνιαίος λογαριασμός τους διαμορφώνεται σε επίπεδα μεταξύ 70 και 150 ευρώ.

Παρατηρητές της αγοράς θεωρούν ότι οι συνδρομητές που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι αυτοί που επιδιώκουν να προσελκύσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς θεωρούνται πελάτες που δύσκολα αλλάζουν πάροχο και είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν και νέες υπηρεσίες.

Πρόγραμμα

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και τα προγράμματα Vodafone Unlimited που ανακοινώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου θεωρείται ότι απευθύνονται κατά κύριο λόγο στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός των τριών εταιρειών αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω. Το χθεσινό νέο πρόγραμμα της Wind χαρακτηρίζεται ως πρόγευση για τις επόμενες κινήσεις σε εμπορικό επίπεδο της εταιρείας.

Στελέχη της Wind επιμένουν, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις στα χρηματοοικονομικά θέματα της εταιρείας δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις εμπορικές κινήσεις, καθώς ο στόχος είναι η αλλαγή του σκηνικού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί. Αντίστοιχος είναι, άλλωστε, και ο στόχος της Vodafone που φέρεται να έχει και άλλους άσσους στο μανίκι της, επιδιώκοντας να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της που παρουσίασαν τα τελευταία τρίμηνα σημαντική πτώση.

Από την πλευρά της, η Cosmote δείχνει να μη βιάζεται να απαντήσει, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει τη διάθεση νέων προγραμμάτων, απαντώντας έτσι στις κινήσεις των ανταγωνιστών της.

Γενικότερα, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες μία έντονη προσπάθεια προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες άλλων δικτύων ή να μετατρέψουν τους κατόχους καρτοκινητών σε συνδρομητές συμβολαίου.

Πηγή: Ημερησία

Στο ΕΣΠΑ ο Ναός της Ανάληψης του Σωτήρος στους Χριστιάνους.

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται η υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης για την αναστήλωση του ναού ανάληψης του Σωτήρος στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Χριστιάνων.
Ενός ναού που είναι ο αρχαιότερος σωζόμενος Σταυρεπίστεγος Ναός του κόσμου.

Αυτό αναφέρει επίσημη ενημέρωση από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και από τη Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με ......

έδρα την Καλαμάτα.
Το έργο προτάθηκε μαζί με άλλα έξι έργα του Νομού προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου έγιναν στην Τρίπολη στο κτήριο της αστυνομίας τα εγκαίνια μιας έκθεσης που θέμα είχε την ασφάλεια της οδήγησης.

Ο τίτλος που διαβάσατε και το κείμενο που ακολουθεί είναι από την ομιλία του Διοικητή της Τροχαίας Τρίπολης αστυνόμου Κου Ηλιόπουλου μαζί με σχόλια δικά μας σχετικά με το μεγάλο ποσό ακτινοβολίας που υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο.

-Μια σειρά μελετών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταλήγουν ομόφωνα στο συμπέρασμα πως η .......

χρήση των κινητών τηλεφώνων με ανοικτή ακρόαση και η οδήγηση αυτοκίνητου είναι λειτουργίες ασυμβίβαστες.
Τα αποτελέσματα μάλιστα του Βρετανικού εργαστηρίου έρευνας μεταφορών που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική εφημερίδα The Times καταλήγει στο συμπέρασμα πως η οδήγηση με ταυτόχρονη χρήση του κινητού είναι πιο επικίνδυνη και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Πιο συγκεκριμένα ένας οδηγός με το κινητό στο χέρι χρειάζεται 30% περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει από όσο ένας μεθυσμένος, ενώ η καθυστέρηση αυτή αυξάνεται σε 50% σε σχέση με νηφάλιους οδηγούς. Τρέχοντας με ταχύτητα 110 χιλιόμετρα την ώρα θα χρειαστεί 15 μέτρα περισσότερα για να ακινητοποιήσει το όχημα του. Αντίθετα ο μεθυσμένος θα χρειασθεί 11 μέτρα για τον ίδιο σκοπό.

Όσοι μάλιστα δεν αφήνουν το κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούν είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην τήρηση της απόστασης ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, ενώ συχνά ξεχνούν την ύπαρξη της κάθετης και της φωτεινής σήμανσης.

Όμως ούτε και η χρήση ακουστικών hands free φαίνεται ότι παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ίδια έρευνα ανακάλυψε ότι χρειάζονται 8.5 μέτρα περισσότερα από έναν οδηγό χωρίς κινητό για να σταματήσουν το όχημα τους

Επίσης το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα τηλεφωνά ανοικτής ακρόασης. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο με ανοικτή ακρόαση κατά την διάρκεια της οδήγησης σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν εγκαίρως σε κόκκινο φωτεινό σηματοδότη. Ακόμη και τις φορές που αντελήφθησαν ότι έπρεπε να ακινητοποιήσουν το όχημα τους φρέναραν πολύ πιο απότομα από ότι συνήθως, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης δυστυχήματος.

Πολλά κράτη κι ανάμεσα τους η χώρα μας έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση των συμβατικών κινητών από τους οδηγούς. Όμως η αστυνόμευση ειδικά στα αστικά κέντρα δεν αρκεί. Απαιτείται η συνειδητοποίηση του κίνδυνου και κυρίως η κυκλοφοριακή αγωγή.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να σας πούμε ότι <φωνάζουμε> για αυτό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Και έχουμε ένα σοβαρότατο λόγο να φωνάζουμε ακόμη περισσότερο.

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων εγκλωβίζεται στην καμπίνα του αυτοκινήτου και πολλαπλασιάζεται (είναι ο γνωστός από τα μαθητικά μας χρόνια κλωβός Faraday στη φυσική, σύμφωνα με τον οποίον αν εγκλωβίσεις σε ένα μεταλλικό κουτί μια συχνότητα, η ισχύς της πολλαπλασιάζεται λόγω των διαδοχικών ανακλάσεων στα μεταλλικά τοιχώματα). Επειδή λοιπόν έξω από την καμπίνα του αυτοκίνητου βγαίνει ένα πολύ μικρό μέρος της ακτινοβολίας το τηλέφωνο βλέπει κακή επικοινωνία με την βάση, (κεραία) και για την καλύτερη ποιότητα της επικοινωνίας αυξάνει κατά πολύ την ισχύ της εκπομπής με αποτέλεσμα να αυξάνει και η ακτινοβολία της και λόγω του κλωβού έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ισχύος την οποία όπως καταλαβαίνετε απορροφά το σώμα μας.

Εάν λοιπόν είσαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο αυτοκίνητο, σας συμβουλεύουμε να εγκαταστήσετε μια εξωτερική κεραία

Γιάννης Πετσελης
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ


Σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κατά τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και τα μέλη της κυβέρνησης καλούνται να θα ξεδιπλώσουν το στίγμα της πολιτικής τους και το πρόγραμμά τους για την κοινωνία και την οικονομία.

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, ειδικότερα, οι προγραμματικές δηλώσεις, μαζί με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010 και το σχέδιο σταθεροποίησης που θα εκπονηθεί θα δώσουν συγκεκριμένη εικόνα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Το προηγούμενο διάστημα έχει καταβληθεί από τα αρμόδια υπουργεία προσπάθεια ........

καταγραφής της εικόνας της οικονομίας, η οποία περιγράφηκε χαρακτηριστικά από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ως κατάσταση «δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Σε αντίστοιχη περιγραφή της κατάστασης που έχουν παραλάβει σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο θα προχωρήσουν από το βήμα της Βουλής όλοι οι υπουργοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και τις επόμενες κινήσεις τους.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι οι όποιες αναφορές στα προβλήματα δεν πρέπει να εκληφθούν ως δικαιολογίες, αλλά ως «μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη» για την κυβέρνηση.

Σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, έχει ήδη ξεκινήσει -και θα συνεχιστεί- διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς. Οι προθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα αναμένεται να παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι προγραμματικές δηλώσεις για τα θέματα διαφάνειας, τον εκλογικό νόμο, τα μέτρα για τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, το περιβάλλον, την ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 16ης Οκτωβρίου 2009

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

Ele16.jpg (727 KB) 8arr16.jpg (248 KB) Foni16.jpg (212 KB) logos15.jpg (454 KB)