Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΝΔ. Εκλογή απο μέλη του κόμματος.

Από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και όσους εγγραφούν στο online σύστημα δεδομένων την ημέρα της ψηφοφορίας, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, όπως αποφάσισαν ομοφώνως, το Σάββατο, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η απόφαση είναι προϊόν συμβιβασμού των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων και κυρίως μεταξύ της πλευράς Μπακογιάννη, που επέμεινε στην αρχική συμφωνία για εκλογή προέδρου μόνο από τα μέλη του κόμματος, ακόμα και αν αυτά εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας, και της πλευράς Αβραμόπουλου, που ζητούσε να συμμετάσχουν στην εκλογή και οι φίλοι της ΝΔ, οι οποίοι θα εγγράφονταν σε χωριστή λίστα.

Η διατύπωση της ΚΕ μετά την παρέμβαση του κ. ..........

Αβραμόπουλου, έχει ως εξής: «Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος».

Η απόφαση αυτή μένει να επικυρωθεί από το συνέδριο, την επόμενη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, ενώ θα λειτουργήσει σύστημα online εγγραφής σε όλα τα εκλογικά κέντρα του κόμματος.

Σε κλειστή σύσκεψη που έγινε νωρίτερα το Σάββατο μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να υπαναχώρησε από την πρόταση του για τους «φίλους» της ΝΔ, καθώς, σαφής, ήταν μόνο η στήριξη του Π.Ψωμιάδη

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην ΚΕ, αν και δεν είχε αντίρρηση για αλλαγές, τόνισε ότι «κουράζουμε με τις ατελείωτες συζητήσεις για τη διαδικασία».

Συμφωνία επιτεύχθηκε και για αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο, με βάση την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της εκλογής προέδρου από τα μέλη του κόμματος πήρε (δύο φορές) ο Κ.Καραμανλής.

Τι είχαν πει οι ομιλητές:

Ευάγγελος Μεϊμαράκης:
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Ευ.Μεϊμαράκη στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Ο τέως υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος έπρεπε να εκλεγεί από το Συνέδριο βάσει καταστατικού.

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε στα περί μηχανισμών λέγοντας: «Είναι το συνέδριο μηχανισμός; Ειναι η ΚΕ μηχανισμός; Μηχανισμοί υπάρχουν στα κόμματα που δεν έχουν δημοκρατική διαδικασία. Εμείς δεν είμαστε διορισμένοι. Είμαστε εκλεγμένοι. Να πάμε στη βάση. Είναι μηχανισμοί όλοι εμείς; Ποιος είναι μηχανισμός; Αν με θεωρείτε μηχανισμό σας λέω, ναι είμαι κομμάτι του μηχανισμού της ΝΔ που υπηρέτησα τους προέδρους και τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ. Δεν δίνουμε όλοι τη μάχη για τις αρχές της ΝΔ;»

Απευθυνόμενος στους υποψήφιους για την προεδρία τόνισε ότι η βάση και οι σύνεδροι είναι απογοητευμένοι:

«Δεν καταλάβατε ότι απογοητεύσατε τη βάση και τους σύνεδρους; Τι θα τους πείτε. Είσαστε μηχανισμός; Δεν θέλουμε να κάνουμε ανταρσία. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας απαξιώνετε. Δεν ξεκινάμε καλά. Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη από τα μέλη του συνεδρίου που τους είπατε μηχανισμό. Αυτοί υπηρέτησαν το σεμνά και ταπεινά. Εμείς είμαστε περήφανοι. Όποιος κερδίσει θα τον υπηρετήσουμε. Αναλωνόμαστε ενάμιση μήνα σε διαδικασίες. Μας βαρέθηκε ο κόσμος.»

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως δεν έχει καμία διάθεση να θέσει την άποψή του σε ψηφοφορία, ενώ ζήτησε τριήμερο συνέδριο για να τεθούν όλες οι απόψεις.

Ξεκαθάρισε ότι θα υπηρετήσει όποιον εκλεγεί, χωρίς να διεκδικεί καμία θέση ευθύνης.

Παράλληλα, άφησε σαφέστατες αιχμές για όσους μιλούν με το συναίσθημα: «Μην μας το παίζετε συναισθηματικά. Μιλήστε πολιτικά. Μην μας λέτε ότι 'δεν πρόδωσα το δάκρυ του Εθνάρχη', γιατί εντολή του Εθνάρχη δεν ήταν 'διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση'. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται» κατέληξε.

Βασίλης Μιχαλολιάκος: Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος χωρίς φοβικά σύνδρομα τάχθηκε ο «Όλοι εμείς πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι κεντρική μας ιδιότητα είναι η ιδιότητα του μέλους της ΝΔ και δευτερεύουσα ιδιότητα είναι ποιον θα ψηφίσουμε».
Τόνισε ότι είναι αυτονόητο πως θα υπηρετήσει όποιον εκλεγεί πρόεδρος, και τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της ΝΔ στην κοινωνία.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Υπέστημεν μια συντριπτική ήττα. Η ΝΔ έπεσε 20-25% στη Β' Αθήνας, ενώ στα βόρεια προάστεια η ΝΔ έχασε 8-10 μονάδες, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

Ο ίδιος έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς και συμπεριφορές. Πρότεινε «να συζητήσουμε ειλικρινά τα αίτια της ήττας, χωρίς πρόθεση κομματικού κανιβαλισμού» και στήριξε τον Δημήτρη Σιούφα, λέγοντας ότι του αξίζουν εύσημα για τη δουλειά του στην οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Τέλος ζήτησε «να μην φοβηθούμε την ανοιχτή διαδικασία. Πρέπει να το τολμήσουμε. Δεν είμαστε σώμα πραιτωριανών ερχόμαστε απο μακριά και θα πάμε μακριά.»

Πάνος Καμμένος: από την πλευρά του ζήτησε να σταματήσουν να βγαίνουν στα κανάλια και να τσακώνονται οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ και είπε ότι ότι το μεγαλύτερο από όσα πέτυχε ο Καραμανλής είναι ότι στην παράταξη σταμάτησε την εσωστρέφεια.

«Οι μισοί εδώ μέσα έχουν διαγράψει τους άλλους μισούς κατά καιρούς» είπε και τάχθηκε υπέρ της εκλογής απο τα μέλη του κόμματος, ενώ έκανε επίθεση κατά αυτών που όπως είπε βρίσκονται στο περιβάλλον της εκάστοτε ηγεσίας.

Αρης Σπηλιοτόπουλος: Υπέρ της εκλογής προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στην ΚΕ. Συγκεκριμένα, είπε πως «από τη στιγμή που δεν πήγαμε με το καταστατικό, ας αφήσουμε όσους υιοθετούν τις αρχές και τις αξίες να έχουν λόγο».

Ο κ .Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος, επισημαίνοντας πως «μετά τη μεγάλη ιστορική ήττα θα έπρεπε να τοποθετηθούμε στο δίλλημα ή να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας ή να τολμήσουμε με γενναιότητα να δούμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην ήττα και τις πολιτικές που χρειάζονται για να βγούμε μπροστά. Επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο της διαδικασίας που δεν επιτρέπει την πολιτική κουβέντα».

Συνέχισε λέγοντας: «Δύο φορές στήριξα δύσκολες αποφάσεις. Πρώτον, την απόφαση των πρόωρων εκλογών και το βράδυ της ήττας την απόφαση του Κώστα Καραμανλή. Το νέο κεφάλαιο θα έπρεπε να το γράψουμε μαζί συλλογικά. Κάναμε σημαντικότατο έργο. Καναμε και λάθη και παραλείψεις. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έκανε τη δική του αυτοκριτική. Δεν δείξαμε τόλμη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Δεν συνειδητοποιήσαμε ότι η κοινωνία ήταν μπροστά από εμάς. Εγκλωβιστήκαμε σε διαχειριστικη πολιτική. Και δεν τολμήσαμε να κάνουμε πολιτική κουβέντα μετά«.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως αν οι πολίτες δεν επιστρέψουν πίσω, η ΝΔ θα είναι για πάρα πολλά χρόνια καταδικασμένη στην αντιπολίτευση: «Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά. Να επαναπροσδιορίσουμε ιδεολογία και οργάνωση. Κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στη διαχειριστική αντίληψη».

Καταλήγοντας έκανε λόγο για δύο λύσεις: «Είτε τακτικό συνέδριο όπου η βάση θα έπαιρνε ρόλο μεσω των προσυνεδριακών διαδικασιών ή να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Όταν δεν λογαριάζεις το καταστατικό η μόνη νομιμοποιητική βάση που υπάρχει είναι η κοινωνία».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Υπέρβαση του Καταστατικού για συμμετοχή των φίλων ζήτησε ο Π.Ψωμιάδης

Παρών στον αγώνα δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκφράζοντας στην αρχή της ομιλίας του την ελπίδα ότι ο Κ.Καραμανλής θα αποφάσιζε να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι τιμά την υπογραφή του στη συμφωνία, αλλά τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της βάσης.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν η ΝΔ πάει στο συνέδριο βάσει του Καταστατικού, μόλις το 1/3 των πολιτών θα προσέλθει για να ψηφίσει.

«Με αφορά η ενότητα και όχι ......

ποιος θα εκλεγεί» τόνισε, ζητώντας την υπέρβαση με τη συμμετοχή και των φίλων, ώστε να αναδειχθεί μια μεγάλη λαϊκή δεξιά.

«Τη νίκη τη δίνουν οι φίλοι και όχι τα μέλη. Και πολλές φορές οι φίλοι είναι καλύτεροι και από τα αδέλφια» συνέχισε.

Πηγή: in.gr

Ανοιχτός σε οποιαδήποτε διαδικασία αποφασίσει η ΚΕ δηλώνει ο Αντώνης Σαμάρας

Το μεγάλο άλμα έχει ήδη γίνει με τη συμφωνία των τεσσάρων για την εκλογή προέδρου από τα στελέχη του κόμματος, δήλωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αν και δεσμεύεται από αυτό που έχει υπογράψει, δεν έχει πρόβλημα με ό,τι άλλο αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, της οποίας τη σοφία εμπιστεύεται, αν και θα προτιμούσε η όποια συμφωνία να έρθει με συναίνεση.

Πρέπει όμως το θέμα να λυθεί σήμερα, γιατί κουράζουμε με αυτή τη συζήτηση για .......

τη διαδικασία, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας ότι η εκλογή προέδρου από τα στελέχη αποτελεί επανάσταση για την παράταξη, ενώ χαρακτήρισε νίκη τη συμφωνία των υποψηφίων για τη διαδικασία και επανάσταση το γεγονός ότι αποκτά λόγο η οργανωμένη βάση του κόμματος.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, «γιατί με τη στάση του διευκόλυνε τη διαδικασία».

Πηγή: in.gr

Συζήτηση για τις ιδέες και όχι για τη διαδικασία ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη

Όσοι περιμένουν ότι από αυτή την Κεντρική Επιτροπή θα βγούμε διαλυμένοι είναι πολύ βαθιά νυχτωμένοι, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκινώντας την ομιλία της στην ΚΕ.

Η τέως υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη διαδικασία εκλογής προέδρου, λέγοντας ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει κουράσει:

«Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας όμως έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε διαδικασία.

Αναφέρθηκε στη συμφωνία που ........

είχαν συμφωνήσει όλοι οι υποψήφιοι, την οποία «λογικά» όλοι πρέπει να στηρίξουν.

Παράλληλα πρότεινε διήμερο συνέδριο, ώστε να έχει τη ευκαιρία να εκφραστεί η βάση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην προσωπική της πορεία στη ΝΔ, στο γεγονός ότι δεν έλειψε από καμία μάχη και έδωσε έμφαση στην ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να δώσει τη μάχη των ιδεών και να υπερασπιστεί τις θέσεις της και την επιρροή της στην κοινωνία.

«Χάσαμε μια εκλογική μάχη, να μην χάσουμε μια ολόκληρη γενιά» τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας διεύρυνση της επιρροής του κόμματος και προς τα δεξιά και προς το κέντρο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί το έργο της ΝΔ στα χρόνια που ήταν στην εξουσία, αλλά και να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο: «Ο λαός δεν μας έστειλε διακοπές, αλλά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση« εξήγησε.

Τέλος, ζήτησε την ψήφο των μελών «και με την καρδιά σας και με το μυαλό σας».

Πηγή: in.gr

Εκλογή του προέδρου απο μέλη και φίλους ζήτησε ο Αβραμόπουλος.

Την πρότασή του να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο από οργανωμένα στελέχη, αλλά και από πολίτες που δηλώνουν οπαδοί και υποστηρικτές της ΝΔ και δεν είναι μέλη άλλου κόμματος, επανέφερε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δεσμευθούν ότι την επόμενη ημέρα, μετά την εκλογή προέδρου, όλοι θα είναι εκεί, για να στηρίξουν τον νέο ηγέτη της παράταξης.

Αιτιολογώντας την πρότασή του για εκλογή προέδρου όχι μόνο από τα στελέχη του κόμματος, .......

με βάση την επιστολή του της 25ης Οκτωβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η μόνη απάντηση στην ήττα της 4η Οκτωβρίου είναι το άνοιγμα του κόμματος στους πολίτες, αλλιώς δημιουργείται η εντύπωση πως «συνεχίζουμε τις ίδιες λογικές και πρακτικές που οδήγησαν στην ήττα».

«Ας μην υποτιμούμε τους ενεργούς πολίτες, όπως υποτιμήσαμε τον αντίπαλο ζώντας μια εικονική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Επίσης, ζήτησε το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου να είναι ανοιχτό σε όλα τα θέματα, όσο χρόνο κι αν πάρει η συζήτησή τους, «για να αφήσουμε πίσω μας την αλληλοϋπονόμευση και την εσωστρέφεια» και να επιστρέψει το κόμμα σε μια νικηφόρα πορεία.

Τόνισε ότι η υποψηφιότητά του αποτελεί δέσμευση ενότητας και υπόσχεση ανόδου στην εξουσία και σημείωσε πως την επομένη της εκλογής προέδρου θα αναρτίσει στο site του όλες τις δαπάνες για τη διαδικασία.

Πηγή: in.gr

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κ.Ε. της Ν.Δ. Δεν χωρούν αντεγκλήσεις και προσωπικοί διαξιφισμοί.

Ξεκίνησε πρίν λίγη ώρα η συνεδρίαση της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος για εκλογή του προέδρου απο την βάση της παράταξης.

Ο Πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του είπε ότι είναι Θετική η εξέλιξη από την άποψη που εκφράστηκε για εκλογή του επόμενου προέδρου της Ν.Δ. από την βάση του κόμματος.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρώην πρωθυπουργός ......

Κώστας Καραμανλής απηύθυνε μήνυμα ενότητας στα μέλη και τους κάλεσε όλους να μην μπουν σε φαινόμενα εσωστρέφειας, και το κόμμα να εκλέξει το συντομότερο δυνατόν νέο πρόεδρο και να ασκήσει το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όρισε μάλιστα το τρίπτυχο πάνω στο οποίο πρέπει όλοι να κινηθούν στη ΝΔ:
Ενότητα, Συνοχή, Αλληλεγγύη.

Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα μέλη να δώσουν τη μάχη με ενότητα και να μιλήσουν για την ουσία των προβλημάτων και διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Μιλώντας για το τί προσέφερε η ΝΔ στον τόπο, τόνισε ότι η παράταξη αυτή είχε πάντα την τόλμη και το σθένος να μιλά για τα σοβαρά και τα κρίσιμα του τόπου, χωρίς ποτέ να σηκώνει τη σημαία της ευκαιρίας.

Υπενθύμισε τις θέσεις που ανέπτυξε στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, για την οικονομική κρίση, τις προκλήσεις στα εθνικά θέματα (αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, το Κυπριακό και την ΠΓΔΜ), το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την τρομοκρατία.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε η ΝΔ ως κυβέρνηση, αλλά άφησε αιχμές για ορισμένες αποφάσεις οι οποίες «απροσδιόριστα μετατίθενται για το μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει όσες αποφάσεις τις κυβέρνησης που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και θα βρίσκεται απέναντι σε αποφάσεις που -κατά τη ΝΔ- κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

«Η ΝΔ δεν θα σιωπήσει μπροστά στην ασυνέπεια και τις υπαναχωρήσεις» είπε ο κος Καραμανλής, φέρνοντας το παράδειγμα των νέων με συμβάσεις Stage, την κατάργηση των υπουργείων Αιγαίου και Μακεδονίας - Θράκης.
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στην απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι πάντοτε έβαζε πρώτα το εθνικό συμφέρον.
Τόνισε ότι ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε τα μέλη του κόμματος ότι θα είναι δίπλα τους.

Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για τη συμπαράστασή τους και τις «όμορφες στιγμές» -όπως τόνισε- που πέρασαν μαζί τα τελευταία 12 χρόνια.

Τέλη Κυκλοφορίας 2010. Παράταση μέχρι Τέλος Ιανουαρίου στην προθεσμία πληρωμής τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥ 2009.

Υπάρχει εξέλιξη στο θέμα. Διαβάστε στο τελος της αναρτησης το update.


Σε παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2010, τα οποία οριστικοποιήθηκαν χθες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η προμήθεια του ειδικού αυτοκόλλητου σήματος θα γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αντί τις 31ης Δεκεμβρίου όπως ίσχυε μέχρι και πέρυσι.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος (κλάσεις Α, Β, Γ και Δ), όπως προέβλεπε και η ρύθμιση Σουφλιά. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση μειώνει περισσότερο το ύψος των τελών που θα πληρώσουν οι κάτοχοι οχημάτων έως 1.400 κ.εκ. και αυξάνει πιο πολύ τα τέλη για τα οχήματα άνω των 2.000 κ.εκ.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ., εκτός από τα νέα τέλη .........

κυκλοφορίας, θα κληθούν να πληρώσουν και το ειδικό ετήσιο τέλος, το οποίο κυμαίνεται από 150 έως 650 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

Στο μεταξύ, όσον αφορά το θέμα της απόσυρσης των οχημάτων, το βέβαιο είναι ότι θα μειωθεί το μπόνους των 1.000 ευρώ που προέβλεπε η ρύθμιση Σουφλιά.

Ειδικότερα για την Αττική (ίσως και για τη Θεσσαλονίκη), θα προβλέπεται ότι αντί του ποσού των 1.000 ευρώ, τώρα θα δίδονται μόνο 500 ευρώ, ενώ στον αγοραστή του νέου οχήματος (πιθανότατα έως 1.400 κ.εκ.) θα χορηγούνται και δύο ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τις αστικές συγκοινωνίες. Μέχρι χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν το ποσό των 1.000 ευρώ θα δίδεται κανονικά σε όσους αποσύρουν οχήματα και αγοράζουν καινούργια εκτός της Αττικής.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


UPDATE 29/12/2009

Το δμοσίευμα των Νέων τελικά δεν ίσχυε. Η προθεσμία που έδινε το υπουργείο ήταν η 31η Δεκεμβρίου.
ΣΗΜΕΡΑ Δώθηκε παράταση στην προσθεσμία παραλαβής του σήματος τελών Κυκλοφορίας.
Διαβάστε εδώ τις εξελίξεις.


Φρένο σε πλειστηριασμούς κάτω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου

Ρύθμιση- φρένο σε πλειστηριασμούς ακινήτων σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία τους, όσες φορές κι αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.

Μάλιστα, θα προβλέπεται ότι αν αυξηθεί η αντικειμενική άξια του συγκεκριμένου ακινήτου κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του χρόνου κατά τον οποίο γίνεται η κατάσχεση και του χρόνου που διενεργείται ο πλειστηριασμός, θα αυξάνεται υποχρεωτικά η τιμή της πρώτης προσφοράς, εφόσον αυτή υπολείπεται της νέας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται επίσης ότι κατά τον ......

πλειστηριασμό ακινήτων τους οι οφειλέτες θα λαμβάνουν τουλάχιστον τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και της οφειλής τους, όταν αυτή υπάρχει.

Στη ΔΟΥ του ακινήτου

Επιπλέον, με σκοπό την καταπολέμηση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς, εξετάζεται να διενεργούνται στη ΔΟΥ της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο του οφειλέτη με την απαραίτητη παρουσία του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή άλλου εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου της αρμόδιας υπηρεσίας. Σήμερα πραγματοποιείται σε Ειρηνοδικείο και απαιτείται κατάθεση προσφοράς σε κλειστό φάκελο.

Εξετάζεται ακόμη η αύξηση του ποσού μέχρι του οποίου θα απαγορεύεται στην τράπεζα να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου κύριας κατοικίας δανειολήπτη. Σήμερα το όριο είναι τα 20.000 ευρώ. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρξει και διάταξη η οποία θα προστατεύει την κύρια κατοικία του δανειολήπτη, ακόμα και αν σε αυτήν δεν κατοικεί ο ίδιος αλλά η σύζυγος ή τα παιδιά του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πανωτόκια τέλος για δάνεια, κάρτες

Στοπ στα πανωτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες βάζει νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την προστασία του καταναλωτή από καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα Χριστούγεννα, θα απαγορεύει στις τράπεζες να προχωρούν σε ανατοκισμό των χρεών των δανειοληπτών από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, όταν καθυστερούν την αποπληρωμή τους.
Σήμερα οι τράπεζες από την πρώτη .......

ημέρα καθυστέρησης πληρωμής της δόσης του δανείου προχωρούν στην επιβολή τόκου υπερημερίας (2%) και στη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εφόσον δεν εξυπηρετείται το δάνειο προχωρούν σε ανατοκισμό. Δηλαδή, κεφαλαιοποιούν τους τόκους, επί των οποίων συνεχίζουν να τρέχουν οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας.

Πρόκειται για πρακτική που έχει οδηγήσει σε υπερχρέωση χιλιάδες δανειολήπτες που βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστούν στις τράπεζες υπέρογκα ποσά, πολύ μεγαλύτερα από την αρχική οφειλή που δεν εξυπηρετούσαν. Ακόμη και οι δύο νόμοι της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορούσαν ρυθμίσεις χρεών από πανωτόκια δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλη και, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, θα συμπληρώνει το νομοσχέδιο που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν ότι «δεν είναι δυνατόν οι απαιτήσεις των δανειστών να οδηγούν σε εξόντωση τους δανειολήπτες».

Στοπ στον ανατοκισμό

Ήδη, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. απαγορεύεται ο ανατοκισμός (δηλαδή οι τόκοι επί των τόκων). Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται οι συνολικές όφειλες δανειοληπτών καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας να υπερβούν το διπλάσιο του ύψους του δανείου. Σκοπός του υπουργείου, όπως διευκρινίζεται, δεν είναι η ρύθμιση παλαιών χρεών από πανωτόκια. Οι οφειλές που έχουν καταβληθεί και μπορεί να υπερβαίνουν το διπλάσιο της ληξιπρόθεσμης οφειλής του δανειολήπτη δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν από τον δανειολήπτη.

Επιτόκια με διαφάνεια

Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει επίσης ρύθμιση με στόχο τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο από τις τράπεζες. Οι τελευταίες θα υποχρεούνται να μειώνουν το κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια και κάρτες όταν μειώνεται το επιτόκιο βάσης (παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ ή διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor), κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Σήμερα, οι όροι που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις των τραπεζών θέτουν στην πλειοψηφία τους αόριστα κριτήρια, με αποτέλεσμα να μη μειώνουν τα επιτόκια σε κατηγορίες δανείων, ακόμα και αν τα επιτόκια βάσης έχουν μειωθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού για κάρτες και καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα ήταν 8,36% ενώ στην Ε.Ε. 7,96% και των πιστωτικών καρτών ήταν, αντίστοιχα, 14,46% και 9,93%. Με τη συγκεκριμένη διάταξη το υπουργείο Οικονομίας θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα μειώνουν τα επιτόκια δανείων όταν το κόστος του χρήματος ακολουθεί πτωτική πορεία λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις συνθήκες της χρηματαγοράς και το κόστος του χρήματος για την ίδια την τράπεζα. Όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση θα έχει ευέλικτο και μη μόνιμο χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση τα χαρακτηριστικά ενός αυστηρού πλαφόν, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο με δεδομένους τους όρους ελεύθερης αγοράς με τους οποίους διαμορφώνονται τα τραπεζικά επιτόκια διεθνώς. Για τον λόγο αυτό, στα σχέδια του υπουργείου είναι να θεσπισθεί ένας ο μηχανισμός καθορισμού των επι τοκίων με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία είναι υπό εξέταση.

Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα υποχρέωσης των τραπεζών να ενημερώνουν εγγράφως τους οφειλέτες τους για οποιαδήποτε τροποποίηση του κυμαινόμενου επιτοκίου του δανείου τους, ενώ τυχόν παράλειψη της τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου όταν συντρέχουν οι σχετικοί λόγοι θα δίνει στον δανειολήπτη τη δυνατότητα να αξιώνει δικαστικώς τη μείωσή του, καθώς και αποζημίωση.

Οι καταγγελίες συμβάσεων

Με το νομοσχέδιο προωθείται επίσης διάταξη που θα θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις στις τράπεζες όταν προχωρούν σε καταγγελίες συμβάσεων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομίας είναι στις περιπτώσεις των καταναλωτικών δανείων η καταγγελία από την τράπεζα, δηλαδή η απαίτηση του ποσού από τον δανειολήπτη, να γίνεται όταν υπάρχει καθυστέρηση καταβολής των δόσεων τουλάχιστον για 4 μήνες, ενώ για τα στεγαστικά τουλάχιστον 8 μήνες. Σήμερα η τράπεζα έχει το δικαίωμα να καταγγέλλει μια σύμβαση από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του δανειολήπτη. Η διάταξη αυτή έχει σκοπό την προστασία των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμών, ενώ οι προϋποθέσεις αλλά και ο χρόνος θα οριστικοποιηθούν έπειτα από δημόσια διαβούλευση με τις τράπεζες και άλλους φορείς.

Δικαίωμα υπαναχώρησης

Ακόμη, οι δανειολήπτες θα έχουν το δικαίωμα της υπαναχώρησης εντός προθεσμίας 14 ημερών από συμβάσεις καταναλωτικής πίστης στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση για την τράπεζα (δηλαδή εγγραφή υποθήκης ή προσημείωση). Έτσι, δίδεται πρόσθετο χρονικό περιθώριο για επαναξιολόγηση της σύμβασης. Κάτι ανάλογο ισχύει σήμερα στις συμβάσεις ασφαλιστικών προϊόντων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνεδρίαση - βαρόμετρο για το μέλλον της Ν.Δ.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όχι επειδή υπάρχει πιθανότητα διάσπασης της παράταξης, αλλά επειδή θα κριθεί η πολιτική ωριμότητα των μελών της και κυρίως όσων διεκδικούν να διαδραματίσουν υπεύθυνο ρόλο στο κόμμα και στη συνέχεια στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της παράταξης, Κώστας Καραμανλής και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δημ. Σιούφας, θα παρουσιάσει την πρόταση προς το Συνέδριο της άλλης εβδομάδας, για την αλλαγή των άρθρων του Καταστατικού που αναφέρονται στη διαδικασία διαδοχής.

Σήμερα, όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρχει μόνο η πρόταση της Οργανωτικής ...........

Επιτροπής, που συνεδρίασε, για άλλη μία φορά, χθες, αλλά και η «συμβιβαστική» πρόταση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος «υποχωρώντας» από την αρχική του θέση, που ζητούσε ψήφο ελεύθερη για όλους τους φίλους της παράταξης, τώρα δέχεται οι φίλοι που θα ψηφίσουν να υπογράψουν ότι αποδέχονται τις ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να κερδίζει μεγάλη συμπάθεια, αφού και η «υπογραφή» περιορίζει τον αριθμό των φίλων που ίσως ήθελαν να ψηφίσουν, αλλά και η όλη νοοτροπία της πρότασης θυμίζει λίγο «υπεύθυνη δήλωση».

Το βέβαιον είναι ότι η σημερινή Κεντρική Επιτροπή θα σηματοδοτήσει την πορεία προς το Συνέδριο αλλά και την εκλογή του νέου προέδρου, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει αυξημένο κύρος για να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Πάντως ήδη κάποια «συννεφάκια» υπάρχουν για σήμερα, μια και ορισμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι με «λυμένο το ζωνάρι», προκειμένου να διατηρηθούν στην επικαιρότητα.

Μεταξύ αυτών και ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος διεκδικώντας αυτοβούλως, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ένα ρόλο υπερασπιστή των αρχών και της ενότητας της παράταξης... απειλεί σήμερα να μη συμμετάσχει ουσιαστικά στη διαδικασία.

Φυσικά το παράδειγμα του πρώην υπουργού ακολουθούν, με το δικό του ο καθένας τρόπο, και άλλοι επώνυμοι της Ρηγίλλης, όπως ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος όμως περιορίζεται σε επίπεδο συγκεκριμένων και προοδευτικών προτάσεων.

Στο μεταξύ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την Κυριακή την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα.

Στις 12 το μεσημέρι θα έχει διάλογο με Νεοδημοκράτες στο Αγρίνιο (παλιό Πιθάρι) και στις 19.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πάτρα (ξενοδοχείο Αστήρ).

Το πρόγραμμα του κ. Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, περιλαμβάνει για αύριο, Κυριακή δραστηριότητα στην Αττική και μεθαύριο, Δευτέρα, επισκέψεις στα Ιωάννινα και την Αρτα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 31ης Οκτωβρίου 2009

Κλίκ επάνω στα πρωτοσέλιδα για πλήρες μέγεθος

Ele31.jpg (720 KB) 8arr31.jpg (253 KB) Foni31.jpg (220 KB) logos.jpg (403 KB)