Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Κατηγορηματικά αντίθετος ο Αγροτικός σύλλογος Γαργαλιάνων στον διαχωριοσμό των αγροτών

Κατηγορηματικά αντίθετος με το διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ, δηλώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.
Με ανακοίνωση δίνεται η διαβεβαίωση ότι θα γίνει ό,τι περνάει από το χέρι του συλλόγου για το θέμα αυτό, καλούνται υπουργοί, βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές να αγωνιστούν κατά του διαχωρισμού διαφορετικά θα είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή.
Προειδοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το πολιτικό κόστος που ....

επωμίζεται είναι μεγάλο και ενημερώνει ότι θα επανεκτιμήσει τη στάση του σε νέα γενική συνέλευση που θα γίνει την Πέμπτη 14 Μαΐου.

Σύσκεψη στην Νομαρχία Μεσσηνίας για τον τεχνητό ύφαλο στον κόλπο της Κυπαρισσίας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωϊ στην Νομαρχία Μεσσηνίας στην αίθουσα Παναγιώτης Φωτέας με την κοινή επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης σχετικά με τη παραλαβή και την παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας του τεχνητού υφάλου στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

Στην πρωϊνή σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Νομάρχης κ. Δημήτρης Δράκος, ο Αντινομάρχης Προγραμματισμού και Υποδομών κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Σαμπαζιώτης και ο Διευθυντής του ΙΝΑΛΕ - ΕΘΙΑΓΕ κ. Αργύρης Καλλιανιώτης, και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΝΑΜ.

Προηγήθηκε ενημέρωση και παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας εγκατάστασης Τεχνητού Υφάλου στον ........

κόλπο της Κυπαρισσίας από τον κ. Καλλιανιώτη ο οποίος ήταν και ο επιστημονικός υπεύθυνος, στους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών ήτοι κ. Δημήτρη Καλδή, Προϊστάμενο τμήματος Μελετών, Ζωή Γεωργίου, Προϊσταμένη Ανεξάρτητου τμήματος Αλιείας, Αμαλία Παυλέα, Προϊσταμένη Τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Ελέγχου ΠΕΧΩΠΟ.

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε δια μέσου προγραμματικής σύμβασης από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας - Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας.
Η χρηματοδότηση της μελέτης σκοπιμότητας για την εγκατάσταση Τεχνητού Υφάλου σε παράκτια περιοχή του Κόλπου της Κυπαρισσίας έγινε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.
Με τον Τεχνητό Ύφαλο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αύξηση της παραγωγής αλιευμάτων, η βελτίωση της αλιευτικής απόδοσης, η προστασία και η αναβάθμιση του παράκτιου οικοσυστήματος στην εν λόγω περιοχή.

Παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου στον κόλπο της Κυπαρισσίας θα γίνει την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Κυπαρισσίας.

Εξυπνες κινήσεις συνεταιρισμών για να φύγει το λάδι στην αγορά

ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε έξυπνες κινήσεις προκειμένου να προωθήσουν το αδιάθετο προϊόν που έχει συσσωρευθεί στις αποθήκες είτε απορροφάται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, προχωρούν αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα.

Δεδομένης της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις προσπαθούν ν’ αποδώσουν μεγαλύτερο βάρος στην αγορά και την εμπορία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα δουν φως στο…τούνελ της αγοράς του ελαιολάδου.
Στο «κομμάτι» εκείνο που κατά κοινή ομολογία «χωλαίνουν» εδώ και αρκετά χρόνια, ........

την εμπορία και το μάρκετινγκ και που τόσο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) όσο και η ΠΑΣΕΓΕΣ αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα, αρχίζουν κι επενδύουν σταδιακά ολοένα και περισσότερες αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που παράγουν, μεταξύ άλλων, κι ελαιόλαδο, ανά τη χώρα.

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις καταφεύγουν σε «έξυπνους» τρόπους προώθησης του προϊόντος στον καταναλωτή ακόμη και των μεγαλουπόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, καθώς δυσκολεύονται να προωθήσουν το τυποποιημένο κι εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδό τους για διάφορους λόγους, στο...ράφι γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, στις οποίες συρρέει καθημερινά η «μερίδα του λέοντος» του καταναλωτικού κοινού.
Από την άλλη, βλέπουν πλέον όλο και πιο ξεκάθαρα ότι πρέπει να επενδύσουν στο «κομμάτι» της εμπορίας και της προώθησης, δεδομένης της άσχημης -κατά γενική ομολογία- κατάστασης όσον αφορά τις τιμές.

Τιμές, οι οποίες κατρακυλούν στα επίπεδα του 1992, οπότε είχε σημειωθεί ανάλογο... «κραχ» με το ελαιόλαδο να πωλείται προς 620 δρχ. το κιλό (ήτοι 1,82 ευρώ σημερινά χρήματα) και σημαντικούς παράγοντες της αγοράς να εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι ως προς τις προοπτικές και την ερχόμενη ελαιοκομική σεζόν, δεδομένου ότι, πλέον, η τιμή για το προϊόν οξύτητας 3 δεκάτων έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα αρκετά κάτω των 2 ευρώ το κιλό.

Το ενδεχόμενο να μείνει αδιάθετη στις αποθήκες η παραγωγή, λοιπόν, προβληματίζει τους παραγωγούς αλλά και τους συνεταιρισμούς τους, οι οποίοι αναζητούν διεξόδους. Ενας απ’ αυτούς είναι και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χουδετσίου, ο οποίος διαθέτει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης “ΠΟΠ ΠΕΖΑ”, χαμηλής οξύτητας από 0,3 έως 0,5. Ο συνεταιρισμός έχει την δυνατότητα να προμηθεύσει το ελαιόλαδο των συνεταίρων παραγωγών απευθείας στους καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα και κυρίως να παραδώσει κατ’ οίκον στην Αθήνα οποιαδήποτε ποσότητα ζητηθεί.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, ο συνεταιρισμός δεν αγοράζει ελαιόλαδο τρίτων, αλλά αποθηκεύει και διακινεί αποκλειστικά το ελαιόλαδο που παράγεται από το ελαιοτριβείο στο Χουδέτσι Ηρακλείου Κρήτης.
16 τόννοι delivery ελαιόλαδο σε 7 μήνες «Μέσα σε επτά μήνες διαθέσαμε μέσω delivery 16 τόννους λάδι, μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Τώρα κάνουμε κατ’ οίκον παραδόσεις τυποποιημένου ελαιολάδου και στην Αθήνα». O κ. Αντώνης Τσωτσώνης είναι γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατάνου
Χανίων. Εδώ και λίγο καιρό ο συνεταιρισμός παρακάμπτει μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ και κάνει delivery σε σπίτια και καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Φαλασάρνι», παραγωγής των αγροτών της περιοχής του.

Καθημερινά με δύο αυτοκίνητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μοιράζεται κατόπιν παραγγελιών από συνοικία σε συνοικία το επώνυμο-τυποποιημένο λάδι του συνεταιρισμού, με την ανταπόκριση των καταναλωτών να είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.
Οπως λέει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Τσωτσώνης, «το delivery ελαιολάδου ήταν μια ιδέα του αντιπροσώπου μας στη Θεσσαλονίκη, του Νίκου Κορωνάκη, που έχει κατάστημα με κρητικά προϊόντα.
Αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού έχουμε διακινήσει περίπου 16 τόννους, και πριν από δύο μήνες αρχίσαμε να την υλοποιούμε και στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ανάλογα με τις παραγγελίες βγαίνει καθημερινά ένα πρόγραμμα για τις διανομές και ο πελάτης είναι ενημερωμένος για την ημέρα και την ώρα που θα παραλάβει το λάδι του.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι, όπως είναι φυσικό, «η κίνηση και το κυκλοφοριακό.
Ειδικά στην Αθήνα το πρόβλημα είναι οι τεράστιες αποστάσεις. Αλλά αυτή ήταν και μια από τις αιτίες που αρχίσαμε το delivery. Οι αποστάσεις στις μεγαλουπόλεις είναι απαγορευτικές πολλές φορές για τον καταναλωτή ώστε να πάρει το προϊόν που επιθυμεί. Με το delivery αντιμετωπίζουμε αυτή τη δυσκολία.

Εξάλλου και η συσκευασία πώλησης είναι 5 λίτρα και δεν είναι εύκολο να το κουβαλήσει ο καταναλωτής.
Τα σχόλια είναι πολύ θετικά από τον κόσμο και έχουμε πολλές επαναλήψεις παραγγελιών, κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής το αποδέχεται. Εχουμε πελάτες πολίτες αλλά και καλά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας».

ΣΧΟΛΙΟ
Βασίλη....
Είδες που είχα απόλυτο δίκιο όταν τα έγραφα εδώ μέσα χιλιάδες φορές.
ΠΟΥΛΑΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΛΑΔΙ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΑΣ..

ΛΑΔΑΚΙ ΓΝΗΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ ΣΑΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΑΣ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΣΑΣ.


ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: 5 ή 10 ευρω το εισιτήριο για την Φαύστα του Μπόστ;‏

Αγαπητό Φιλιατρά News

Mε λένε Δημήτρη και είμαι από την Κυπαρισσία. Επέτρεψε μου να μην πω το επώνυμο μου.

Το Σάββατο είχα έρθει με την γυναίκα μου στο στο Φουρναράκειο να δούμε το θεατρικό έργο του Μπόστ Φαύστα.
Όλα ωραία και καλά.
Πληρώσαμε στο ταμείο 10 Ευρώ ενώ στο σπίτι είδα το εισιτήριο να γράφει 5 ευρώ.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον διευθυντή του Τριφυλιακού θεάτρου γιατί αυτή η διαφορά των 5 ευρώ;;;
Απ ότι είδα το εισιτήριο πιθανόν και να μην είναι θεωρημένο από την εφορία.
Πληρώσαμε 10 ευρώ και πήραμε εισιτήριο των 5;;;.........

Τα άλλα 5 ευρώ που πήγανε;;;

Σας στέλνω το εισιτήριο μου να το δείτε και εσείς.
Παρακαλώ να το δημοσιεύσετε.

Ευχαριστώ πολύ.
Δημήτρης
........@yahoo.gr


Η απάντηση από το ΤΕΘ

Θα ήθελα να απαντήσω στον κύριο πως δεν είναι δικαιολογημένη η καχυποψία του.
Υπήρχαν εισιτήρια των 5 Ευρώ για τα παιδιά και προφανώς του έκοψα κατά λάθος από το παιδικό μπλοκ εισιτηρίων.

Σύμφωνα με το λογιστή μας που έχει ψάξει το θέμα δεν υποχρεούμαστε να έχουμε θεωρημένα -τρυπημένα εισιτήρια και τέλος όλα τα χρήματα, ακόμα κι εκείνο το 5ευρο που πιθανόν βρίσκεται παραπανίσιο στη λογιστική μας τακτοποίηση, πάνε για το ανέβασμα των παραστάσεων.
Εαν δεν πείστηκε, δεχόμαστε ανα πάσα στιγμή οικονομικό έλεγχο, από οποιονδήποτε το θελήσει.
Στο ΤΕΘ εδώ και 15 χρόνια τώρα συμβάλλουμε ανιδιοτελώς στο ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου της Τριφυλίας, καταθέτοντας χρόνο, ιδρώτα αλλά και χρήματα από την τσέπη μας, πες του πως το μεράκι δεν πληρώνεται, και πως πολλές φορές κείνο που περιμένουμε από όλους τους θεατές των παραστάσεων είναι το χειροκρότημά τους και μια καλή κουβέντα.

Φυσικά και δεχόμαστε κριτική, αλλά θα την προτιμούσαμε χωρίς φαρμάκι και μετά από μια αρχική καλή κουβέντα!!!

Επωνύμως
Γιάννης Αλεξανδρόπουλος
Πρόεδρος του Τ.Ε.Θ.


OTE: 24ωρη υποστήριξη από το "1242"

24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα λειτουργεί πλέον το «1242», το εξειδικευμένο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ για θέματα εξοπλισμού και εγκατάστασης ADSL modems.

Ο ΟΤΕ προχώρησε στην 24ωρη λειτουργία του «1242», με στόχο τη συνεχή βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πελατών του για θέματα που σχετίζονται με την ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το «1242» είναι το εξειδικευμένο κέντρο για παροχή βοήθειας σε θέματα ADSL σε πελάτες του ΟΤΕ. Με αστική χρέωση από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και αν πραγματοποιείται η κλήση, το εξειδικευμένο προσωπικό του Helpdesk «1242» είναι στη διάθεση των πελατών του ΟΤΕ για βοήθεια σε θέματα όπως: .........

* Παραμετροποίηση modems – routers (ενσύρματων και ασύρματων)
* Έλεγχος της καλής λειτουργίας των modems – routers
* Έλεγχος συνδεσμολογίας εξοπλισμού – οδηγίες εγκατάστασης

Τέλος, διευκρινίζεται ότι εξακολουθεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο το 801-11-35555 για εργασίες υποστήριξης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπως:

* Έλεγχος των στοιχείων πρόσβασης (κωδικοί σύνδεσης)
* Ρυθμίσεις προγραμμάτων αλληλογραφίας (e-mails) και περιήγησης στο internet (browsers).

Άφαντος ο δράστης διέφυγε με 12.805 ευρώ

Δεν είχε κλείσει ούτε εικοσιτετράωρο από την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, στην Καλαμάτα και μια ακόμη ληστεία ήρθε να προστεθεί στον «μακρύ» κατάλογο που, όπως φαίνεται, έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό στη Μεσσηνία!

«Η ληστεία της ημέρας» έγινε χθες λίγο πριν τις 2.00 μετά το μεσημέρι στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στους Γαργαλιάνους.

Άγνωστος άνδρας, που φορούσε κράνος, γύρω στη 1.50 μ.μ. εισέβαλε στην Τράπεζα και υπό την απειλή όπλου (πιστολιού) ζήτησε από τους υπαλλήλους να του δώσουν τα χρήματα.

Αυτοί, αν και όπως πληροφορηθήκαμε δεν έχασαν την ψυχραιμία τους, ωστόσο, υπό τον ......

φόβο ο ληστής να πιέσει τη σκανδάλη, του έδωσαν τα χρήματα που είχαν στα ταμεία τους. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ληστής κατόρθωσε να πάρει τα χρήματα μόνο από τα ταμεία της Τράπεζας των Γαργαλιάνων, καθώς τα χρηματοκιβώτια έχουν χρονοδιακόπτες.

Παρ' όλ' αυτά δεν ήταν και λίγα τα χρήματα που πήρε μαζί του φεύγοντας ο ληστής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ο δράστης αφαίρεσε από τα ταμεία συνολικά 12.805 ευρώ.

Στη συνέχεια, με αστραπιαίες κινήσεις βγήκε από την Τράπεζα κι ετράπη σε φυγή με μηχανή μεγάλου κυβισμού, τύπου «εντούρο».

Όπως μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες από γύρω μαγαζιά αλλά και περαστικοί, όλα έγιναν πολύ γρήγορα και μόνο όταν είδαν κάποιον να βγαίνει με κράνος από την Τράπεζα και να ανεβαίνει στη μηχανή, αντιλήφθηκαν ότι κάτι είχε συμβεί...

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μπορέσαμε να μάθουμε, η μηχανή δεν είχε αριθμό κι έκανε πολύ δυνατό θόρυβο...

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η Τράπεζα βρίσκεται στον δρόμο της Αγοράς των Γαργαλιάνων, λίγα μόλις μέτρα από την Κεντρική Πλατεία.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, που έσπευσε στο κατάστημα και κινητοποιήθηκαν Αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος όμως διέφυγε της σύλληψης. Στους δρόμους της γύρω περιοχής έχουν στηθεί μπλόκα για τον πιθανό εντοπισμό του.

Στην Τράπεζα μετέβη και ο Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραβίτης, ο οποίος επί μακρό χρονικό διάστημα πήρε καταθέσεις από τους υπαλλήλους της Τράπεζας. Βγαίνοντας από την Εθνική Τράπεζα Γαργαλιάνων ο Αστυνομικός διευθυντής δεν προέβη σε δηλώσεις. Τέλος, από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας περιορίστηκαν στην αποστολή σύντομου δελτίου συμβάντων και σε τηλεφώνημά μας για περισσότερες πληροφορίες αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι, πιθανόν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

α.)
Ενοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στους Γαργαλιάνους

β.) Ερευνες για τον ληστή της ΕΤΕ Γαργαλιάνων

14 Μαΐου απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ανακοίνωση με την οποία προκηρύσσει την πανελλαδική απεργία στον Δημόσιο Τομέα εξέδωσε χθες, η ΑΔΕΔΥ, μέσω του αντιπροσωπευτικού της Οργάνου στη Μεσσηνία, για την ερχόμενη Πέμπτη 14 Μαΐου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «οι Δημόσιοι Υπάλληλοι απεργούν στις 14 Μάη διότι η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται από τους εργοδότες και την Κυβέρνηση για την παραπέρα απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την καθήλωση των μισθών, την απαξίωση του Δημόσιου Τομέα, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των κατακτήσεων των εργαζομένων».

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα χτυπήματα είναι απανωτά και ..........

προκλητικά», σημειώνεται μεταξύ άλλων, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη μείωση και περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων σε μία περίοδο μάλιστα που η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνηση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις.

«Η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι αξιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων για μισθούς επιδόματα κ.λπ. παραγράφονται μετά από δύο χρόνια, ενώ για άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως δικαστές και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ισχύει η πενταετία», επισημάνεται επιπλέον και καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολίτες β' κατηγορίας, για τους οποίους δεν ισχύουν τα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος.

Για τα παραπάνω, λοιπόν, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας καλεί όλους τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στη μαζική απεργία, που θα πραγματοποιηθεί τη 14η Μαΐου.

Πηγή: Επικαιρότητα

Ο καθηγητής του… πόθου

Ούτε οι αυριανές φοιτητικές εκλογές, ούτε το μέλλον των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ούτε η εξεταστική του καλοκαιριού είναι το θέμα συζήτησης, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον φοιτητών και διδασκόντων στο ΤΕΙ Καλαμάτας τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ψίθυροι στους διαδρόμους του ΤΕΙ της πόλης μας όλο και πυκνώνουν σχετικά με την υπόθεση καθηγητή, ο οποίος, απ' ό,τι όλα δείχνουν, είχε... ιδιαίτερη αδυναμία στις νεαρές φοιτήτριές του και μάλιστα η μέθοδός του να τις περνά στα μαθήματά του δεν είχε καμία σχέση με... την αξιολόγηση των γραπτών τους.

Στην υπόθεση, που συνταράσσει το ΤΕΙ Καλαμάτας και πλήττει το κύρος του, ........

προσδίδει ακόμη μεγαλύτερες και τραγικές διαστάσεις το γεγονός ότι, ο εν λόγω καθηγητής ήταν υπόλογος στο ΤΕΙ Καλαμάτας για ανάλογο περιστατικό και το 2007, οπότε και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Όμως, άγνωστο πώς και υπό τα «στραβά μάτια» ποιων, επανήλθε στο ΤΕΙ της πόλης, αυτήν τη φορά, όπως δήλωσαν οι φοιτητές με τους οποίους συνομίλησε η «ΕΠΙ», ως επιτηρητής των εξετάσεων.

Ιστορία μου, αμαρτία μου

Στις 17 Φεβρουαρίου 2009 ο περί ου ο λόγος καθηγητής (το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση της «Επικαιρότητας», αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να δημοσιευτεί) εργαζόταν με σύμβαση στο ΤΕΙ Καλαμάτας, στο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια γραπτής εξέτασης, πολλοί από τους φοιτητές που εξετάζονταν παρατήρησαν πως ο καθηγητής έδωσε σε φοιτήτρια μια κόλλα Α4 με τις απαντήσεις των θεμάτων. Όπως ήταν φυσικό, μετά το τέλος της εξέτασης, σπουδάστριες, που είδαν την κατάφορη αδικία να συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους, κατήγγειλαν το περιστατικό στους άλλους επιτηρητές. Με έγγραφες καταγγελίες προς το Τμήμα και τη Σχολή οι επιτηρητές ενημέρωσαν για την πράξη του εκπαιδευτικού και το θέμα έφτασε στο Πειθαρχικό του ΤΕΙ.

Δεδομένου ότι ο 35χρονος καθηγητής είχε ήδη βεβαρημένο παρελθόν με ανάλογο περιστατικό, για το οποίο είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση, εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν ο επίορκος καθηγητής να επέστρεψε στα καθήκοντά του; Ποιος έκρινε ότι είναι κατάλληλος και αποφάσισε την επαναπρόσληψή του; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν ενημερώθηκε για το πρώτο περιστατικό;

Το θέμα του καθηγητή έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης για το ποια κεφάλια θα πέσουν. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση ή τοποθέτηση επί του θέματος από το αρμόδιο Υπουργείο, ωστόσο, φαίνεται πως είναι ζήτημα λίγων ωρών να... σκάσει η μεγάλη βόμβα, αφού το θέμα παρέλαβε αργά χθες τη νύχτα ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, για να το παρουσιάσει στην εκπομπή του «Ζούγκλα». Δεδομένης της... ιδιαίτερης δεοντολογίας που ακολουθεί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, εικάζουμε πως όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές το όνομα του καθηγητή θα έχει γίνει ήδη... βούκινο.

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

«Κοινό μυστικό» δηλώνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Καλαμάτας ότι ήταν το θέμα του καθηγητή και των ιδιαίτερων προτιμήσεών του.

«Είναι γνωστό σε όλους», μας είπαν φοιτήτριες του ΤΕΙ, «ότι ο καθηγητής είχε και παλαιότερα σχέσεις με φοιτήτριες, τις οποίες περνούσε στις εξετάσεις, χωρίς να χρειάζεται να... δει τα γραπτά τους».

«Δεν είναι μια, αλλά πολλές οι περιπτώσεις», μας δήλωσε φοιτήτρια του ΤΕΙ Καλαμάτας, «κατά τις οποίες ο καθηγητής είπε σε φοιτήτριες "θα σε περάσω αν... μου κάτσεις". Ωστόσο, δεν τις περνούσε όλες στις εξετάσεις. Οι σοβαρές φοιτήτριες εννοείται πως δεν του κάθονταν».

Άλλη φοιτήτρια του ΤΕΙ Καλαμάτας δήλωσε: «Όλο γι' αυτόν λένε στο ΤΕΙ. Είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης. Δεν ήταν πάντα κακός καθηγητής. Απ' ό,τι θυμάμαι, την προηγούμενη φορά τον είχαν σταματήσει από τη διδασκαλία γιατί συνεχώς ανέβαλε τα μαθήματά του». Δεδομένου ότι ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε να εργάζεται ο καθηγητής δεν ήταν η ασυνέπειά του στο πρόγραμμα μαθημάτων, προκύπτει θέμα συγκάλυψης.

«Τη φετινή σχολική χρονιά ο καθηγητής εργαζόταν αποκλειστικά ως επιτηρητής. Όμως τώρα τον έχουμε χάσει, έχουμε καιρό να τον δούμε», δήλωσε στην «ΕΠΙ» τρίτη φοιτήτρια. Εν αναμονή εξελίξεων, σημειώνουμε απλώς πως το απαράδεκτο περιστατικό αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα ειδικά για το Υπουργείο Παιδείας και για το ΤΕΙ της πόλης μας, που φαίνεται να το χειρίστηκαν ανεπαρκώς, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των φοιτητριών.

Πηγή: Επικαιρότητα

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

Η ΜΙΤ θα προσλάβει νέο προσωπικό και ο Παυλόπουλος κάνει οικονομία!!!

Τί έγινε με τις προσλήψεις στην Ε.Υ.Π.;

Μετά από μια μακρά περίοδο κινητοποιήθηκε η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), προκειμένου να προσλάβει προσωπικό «άνευ εξετάσεων», προερχόμενο από οικογένειες οικείων αξιωματικών και διπλωματών. Εντός του 2009 η ΜΙΤ στοχεύει να προσλάβει 400 άτομα.
Οι μισοί εξ αυτών θα προσληφθούν βάσει συνεντεύξεων.
Η ΜΙΤ έχει ήδη στείλει σε άτομα, τα οποία έχει προσδιορίσει, πρόσκληση για συνέντευξη. Παράλληλα, μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει αξιολογήσει και τα άτομα, που πρόκειται να προσλάβει μέσω του συστήματος εξετάσεων για την πρόσληψη στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για την αντίστοιχη υπηρεσία, την Ε.Υ.Π. (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών). Ένας διαγωνισμός προσλήψεων μόλις τελείωσε, αλλά πίσω του άφησε πολλά "κενά", ενώ προσλήφθηκαν πολλά... "σκουπίδια"!
Σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης 120 ατόμων, τελικά κλήθηκαν 140 επιτυχόντες .........

(έπρεπε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις όλων των υπουργών άραγε;) μέσα από ένα πλήθος περίπου 12.000 υποψηφίων!!! (ποιός είπε ότι οι Έλληνες δεν συμπαθούν την Ε.Υ.Π.;)
Οι κακές γλώσσες ανέφεραν μεγάλες "κακίες" και μέχρι ανιψιός του υπουργού Εσωτερικών (του κυρίου Παυλόπουλου, πολιτικού προϊσταμένου της Ε.Υ.Π.) αναφέρθηκε ότι προσλήφθηκε στην ευαίσθητη αυτή υπηρεσία!!!

Οι κακές γλώσσες ανέφεραν επίσης πως ο υπουργός "έκοψε" (παραβαίνοντας όρους του διαγωνισμού πρόσληψης) όσους ήταν απόφοιτοι Λυκείου, επειδή (λένε) οι υποψήφιοι που ήταν πτυχιούχοι πανεπιστημίου ήταν πάρα πολλοί και δεν ήθελε να τους αφήσει χωρίς δουλειά. Φυσικά, το δούλεμα έπεσε σύννεφο από όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και μάλιστα σε κάποια χρονική στιγμή, κατά την οποία ο υπουργός δεν ανακοίνωνε (έτσι λένε) τους επιτυχόντες (των οποίων τα ονόματα κρατούσε στο συρτάρι του γραφείου του στο υπουργείο) διαμαρτυρήθηκε εντόνως πρώην υπουργός για την γελοιότητα της κατάστασης και απείλησε πως θα "βγάλει στο φως" όλα όσα γινόντουσαν.

Στην Τουρκία κάνουν προσλήψεις κι εδώ "κρατήσεις θέσεων" εργολαβικώς στις προσλήψεις στην Ε.Υ.Π. Επί του συνόλου των επιτυχόντων, μόνο μία θέση καλύφθηκε από την Βόρειο Ελλάδα (έτσι λένε οι "κακιές γλώσσες") και μάλιστα υπήρξε πίεση μέσα από την ίδια την υπηρεσία πληροφοριών για την συγκεκριμένη πρόσληψη!!! Κανείς υποψήφιος πολίτης από την Βόρειο Ελλάδα δεν βρέθηκε ικανός για να προσληφθεί στην Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών!!!
Έτσι, δεν υπήρξαν προσλήψεις ούτε στη Θράκη (αλλά ούτε και για την Θράκη), επειδή η Ε.Υ.Π. δεν χρειαζόταν ανθρώπους εκεί!!!
Μάλλον ανέκδοτο θα είναι (ιδιαίτερα το τελευταίο για τη Θράκη, όπου η δράση της ΜΙΤ έχει αυξηθεί κατακόρυφα και πολλοί "άγνωστοι" Τούρκοι πολίτες περιφέρονται στις πόλεις και στα χωριά της, ιδιαίτερα όπου το μουσουλμανικό στοιχείο μετράει μεγάλους αριθμούς), αλλά οι διαρρέουσες πληροφορίες δείχνουν ένα σκηνικό σήψης, που ξεκινά από την πολιτική ηγεσία (το είδαμε και τον περασμένο Δεκέμβριο με την στάση απέναντι στους κουκουλοφόρους) και επηρεάζει μία τόσο ευαίσθητη κρατική υπηρεσία, όπως είναι η Ε.Υ.Π.

Αλλά, ελέγχοντας τους αριθμούς, διαπιστώνουμε πως η αντίστοιχη Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (Μ.Ι.Τ.) χωρίς να σκεφθεί τα χρήματα, προχωρά στην πρόσληψη 400(!!!) υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών της. Για τον κύριο Παυλόπουλο, η χρήση της πληροφορίας φαίνεται πως είναι άχρηστη, αλλά για τους Τούρκους φαίνεται πως είναι χρησιμότατη και ξοδεύουν μυθικά ποσά προκειμένου η ΜΙΤ να λειτουργεί αποδοτικά και με ικανά στελέχη.
Τα ποσά που διατίθενται στην Ε.Υ.Π. είναι εξευτελιστικά (σύμφωνα με δηλώσεις υπαλλήλων της συγκεκριμένης υπηρεσίας) και μάλιστα έχει φθάσει στο σημείο η Ελληνική κυβέρνηση να περικόπτει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών, στερώντας (πρόσφατα) μέχρι και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων!!!

Αναρωτιέμαι, σε μία σύγχρονη κοινωνία των πληροφοριών, πώς ένας καθηγητής πανεπιστημίου μπορεί να είναι τόσο βαθιά νυχτωμένος και να μην έχει κατανοήσει την σημαντικότητα της λήψης της πληροφορίας, αλλά και την σημαντικότητα της επάνδρωσης της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με ανθρώπινο δυναμικό που θα έχει πραγματικά προσόντα και όχι πτυχία!!!

Ελπίζω πως οι τελευταίως προσληφθέντες ενώ είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου, όπως ο κύριος Παυλόπουλος, δεν θα διαθέτουν τα ίδια με αυτόν προσόντα π.χ. στον τομέα της αντίληψης ή της ικανότητας παρείσφρυσης σε ομάδες με ανθελληνική δράση...
Ευελπιστώ, αν και... σκούρα τα βλέπω τα πράγματα...

Πηγή: Aς μιλήσουμε επιτέλους

Κλειστή η σήραγγα.

Λόγω εργασιών συντήρησης η σήραγγα Αρτεμισίου θα παραμείνει κλειστή, από τις 2 τη νύχτα μέχρι τις 5.30 το πρωί της Πέμπτης.
Στο διάστημα αυτό, η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται από την παλαιά εθνική οδό Αργους - Τριπόλεως, από τον ανισόπεδο κόμβο Τρίπολης μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Στέρνας, ενώ δεν θα εισπράττονται διόδια στο σταθμό Σπαθοβουνίου.
Ο σταθμός Νεστάνης θα είναι κλειστός.



Περιβαλλοντικά προγράμματα στο Λύκειο Φιλιατρών

Η παρουσίαση δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Λυκείου Φιλιατρών έγινε την Τετάρτη το πρωί στο αμφιθέατρο του σχολείου, τα οποία είχαν μεγάλο αλλά και επίκαιρο ενδιαφέρον.

Η πρώτη εργασία που παρουσιάστηκε από ομάδα μαθητών της Β’ λυκείου ήταν «Γνωρίζω για τους σεισμούς» με υπεύθυνο καθηγητή τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο.
Η δεύτερη ήταν η εργασία «Περπατώ και οδηγώ με ασφάλεια» που παρουσίασαν μαθητές της Α’ τάξης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ιωάννα Λαμπρινέα.
Προσκαλεσμένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» της Αθήνας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους πάνω σε διάφορα θέματα, όπως, γιατί κάποιοι οδηγούν χωρίς .........

δίπλωμα και τονίστηκε ο λόγος της νομιμότητας και ότι «η ζωή είναι ωραία...» με σκοπό την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Λυκείου Σταμάτης Γιαννακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τους ομιλητές , συνεχάρη τις ομάδες των μαθητών που παρουσίασαν με πολύ ωραίο τρόπο τα δύο προγράμματα και ευχήθηκε να προσέχουμε στους δρόμους για να μην υπάρχουν ατυχήματα.

Τις παρουσιάσεις παρακολούθησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Στάμος και ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Παγάνης.

Πηγή: Ελευθερία

Πρωτοποριακό πείραμα σε καλλιέργειες καρπουζιού

ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΠ. ΦΟΥΝΤΑ

Ενα πρωτοπόρο πείραμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τεχνικών της γεωργίας της ακριβείας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Τριφυλίας σε καλλιέργειες Kαρπουζιού, με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Σπύρου Φουντά, και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του γεωπόνου Αντώνη Παρασκευόπουλου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν υπερσύγχρονα μέσα που απέκτησε το Πανεπιστήμιο.
Αυτά και η χρήση του κατάλληλου λογισμικού προγράμματος μπορούν να προσδιορίσουν με μεγάλη ακρίβεια την ποσότητα του λιπάσματος που χρειάζεται το κάθε φυτό.

Ετσι χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία κατά την λίπανση με ψεκασμό, αυτομάτως ........

ένας ειδικός υπολογιστής που μπαίνει πάνω στο μηχάνημα μπορεί και προσδιορίζει τις ανάγκες σε λίπασμα, δίνοντας έτσι μόνο τις απαραίτητες ποσότητες χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση.

Η εφαρμογή στηρίζεται στην μέτρηση της αγωγιμότητας του εδάφους που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο συνδέεται με ένα gps ακριβείας.
Τα δεδομένα αυτά, δηλαδή γεωγραφικό στίγμα και αγωγιμότητα, καταγράφονται σε ειδική κάρτα.
Στην συνέχεια, πάλι με το gps συνδέεται ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα το οποίο δείχνει τον δείκτη βλάστησης των φυτών μέσα από το συνδυασμό υπέρυθρης και ορατής ακτινοβολίας.
Επίσης τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε ένα υπολογιστή και από εκεί με το κατάλληλο λογισμικό αποτυπώνεται η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος.
Αναφερόμενος στο πείραμα αυτό ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς χρηματοδότηση αλλά βασίζεται στο μεράκι κάποιων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στην περιοχή τους, τόνισε:

«Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, παρακολουθώντας τις νέες τεχνολογίες, θέλουμε να τις βάλουμε στην γεωργική πρακτική, σκεπτόμενοι πώς μπορούμε να είμαστε ακριβείς και τεκμηριωμένοι στις προτάσεις θρέψης, λίπανσης και των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία, μειώνοντας το κόστος παραγωγής που είναι πολύ σημαντικό.
Σκεφτήκαμε να δούμε τι υπάρχει στη χώρα μας σε επιστημονικό δυναμικό και συνεργαζόμενοι να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα ερωτήματα αυτά.
Βρίσκεται εδώ μαζί μας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει ειδικευθεί στην γεωργία της ακριβείας και τις νέες τεχνολογίες Σπύρος Φουντάς, φιλιατρινός στην καταγωγή.

Στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ξεκινάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην καλλιέργεια του καρπουζιού, κάνοντας θεματικούς χάρτες παραγωγής και οικονομικούς, αγωγιμότητας, αλλά και μετρώντας δείκτες που έχουν σχέση με την ευρωστία του φυτού ώστε να μπορούμε να ρίχνουμε σε κάθε ένα διαφορετική ποσότητα λιπάσματος.
Ετσι μειώνουμε το κόστος και δίνουμε στο φυτό ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Αυτή είναι η γεωργία της ακριβείας ή γεωργία σημείου, που σημαίνει ότι σε κάθε σημείο θα κάνουμε διαφορετική προσέγγιση με λογισμικά προγράμματα και μέσω δορυφόρων.

Ολα αυτά, πρέπει να σημειώσουμε, γίνονται έξω από χρηματοδοτήσεις απλά από το μεράκι του καθηγητή για την βοήθεια που θέλει να δώσει στην περιοχή και την δική μας συνεργασία.
Η περιοχή μας έχει νέους ανθρώπους. Αυτοί πρέπει να αφομοιώσουν τις νέες τεχνολογίες και είμαστε εδώ όλοι μαζί ώστε να έχουμε τέτοιες προτάσεις που θα απευθύνονται στα σημερινά δεδομένα».

Για το πώς λειτουργεί όλος αυτός ο πειραματισμός αλλά και πώς μπορεί να εφαρμοστεί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρος Φουντάς μας είπε:
«Βρισκόμαστε εδώ μαζί με το συνεργάτη μου από το Πανεπιστήμιο του Βόλου, τον κ. Γιαννόπουλο, που και αυτός κατάγεται από την Μεσσηνία, την Μεσσήνη. Ασχολούμαστε με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην γεωργική πράξη.
Εχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με τον κ. Παρασκευόπουλο περίπου εδώ και δύο χρόνια για την ελιά.

Φτιάχνουμε επίσης ένα μετεωρολογικό σταθμό και το νέο είναι ότι φέραμε νέα όργανα που έχει το Πανεπιστήμιο, ένα λέγεται κροπ σερκολ και μετρά την υπέρυθρη ακτινοβολία σε σύγκριση με την ορατή ακτινοβολία και με ένα συνδυασμό μάς δείχνει τον δείκτη βλάστησης.
Αυτό έχει έρθει μόλις τώρα στο Πανεπιστήμιο και πρέπει να υπάρχει μόνο άλλο ένα στην Ελλάδα, έχει έρθει από την Αμερική.
Μετρά την παραλακτικότητα στο χωράφι και έτσι μας βοηθά να καθορίσουμε την λίπανση, κάνουμε ένα χάρτη βλαστικής ικανότητας του φυτού και αυξομειώνουμε την δόση.
Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται πολύ στο εξωτερικό, δηλαδή σε Αμερική και Βόρεια Ευρώπη.

Το δεύτερο όργανο μετρά την αγωγιμότητα του εδάφους, είναι το EM 38. Ετσι όταν περάσουμε όλο το χωράφι μαζί με ένα gps θα έχουμε πλήρη χαρτογράφηση της αγωγιμότητάς του.
Επίσης το gps είναι υψηλής ακρίβειας και μας δίνει απόκλιση κάτω από 30 εκατοστά.
Στόχος είναι να χαρτογραφήσουμε όλη την περιοχή, να έχουμε χαρτογράφηση σημείου ώστε να ξέρουμε τι ανάγκες υπάρχουν για να κάνουμε επεμβάσεις ακριβείας σε λιπάνσεις.
Για αυτά τα συστήματα υπάρχει ήδη έτοιμο λογισμικό το οποίο, μέσα από έναν υπολογιστή που προσαρμόζεται στα ψεκαστικά μέσα, μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην διαφυλλική λίπανση.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά γίνεται σε πειραματικό στάδιο μια τέτοια εφαρμογή και γίνεται εδώ στην περιοχή της Τριφυλίας στα καρπούζια που προσφέρονται λόγω του φυλλώματος.

Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι σαν Πανεπιστήμιο -και ειδικά τα γεωπονικά- έχουμε δυσκολία να βρούμε συνεργάτες, δηλαδή παραγωγούς που να μπορούν να σου διαθέσουν κτήματα αλλά και υπηρεσίες που να έχουν μεράκι».

Πηγή: Ελευθερία

Εργασίες προστασίας στο Στόμιο από τους "Φίλους του Μεσσηνιακού Κόλπου"

Εργασίες προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή Στόμιο -με στόχο τα Φιλιατρά να αποκτήσουν περιαστικό πάρκο- πραγματοποιεί από πέρυσι το Μάρτιο στην πιο πάνω περιοχή ο σύλλογος «Φίλοι του Μεσσηνιακού Κόλπου» αξιοποιώντας, σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατρών, κοινοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, η μελέτη του πιο πάνω έργου έχει εγκριθεί από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, την Διεύθυνση Δασών, την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ έχει και την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών.

Ειδικότερα, η μελέτη προβλέπει: ..........

α) τον καθαρισμό όλης της περιοχής από σκουπίδια και μπάζα,
β) τον καθαρισμό του ποταμού, την απομάκρυνση των καλαμιών και των βάτων, την αφαίρεση των ξερών κλαδιών καθώς και την αποκάλυψη των πλατάνων από τα αναρριχώμενα φυτά,
γ) αποτύπωση μέρους της περιοχής και κατάθεση μελέτης στη Ν.Α.Μ. για προστασία της περιοχής από υπερχείλιση όμβριων υδάτων,
δ) την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και κάδων απορριμμάτων,
ε) την τοποθέτηση ξύλινου προστατευτικού φράχτη,
στ) την προβολή της πηγής,
ζ) την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και
η) την τοποθέτηση απαγορευτικής πινακίδας για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες, (σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών).

Στη συνέχεια ο δήμος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, «θα συγκροτήσει ομάδα ειδικών, προκειμένου να καταθέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη.
Αυτή θα συζητηθεί με όλους τους φορείς της πόλης ώστε να πάρει την οριστική μορφή εν είδει “Πράσινου Συμβολαίου”, το οποίο θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.
Η χρηματοδότηση του έργου αυτού, πέραν του τακτικού προϋπολογισμού του δήμου, μπορεί να γίνει και μέσω άλλων προγραμμάτων, κοινοτικών και εθνικών.
Το Πράσινο αυτό Συμβόλαιο στόχο θα έχει:
• Την παραχώρηση κατά κυριότητα, χρήση, νομή και διαχείριση στο δήμο τής πιο πάνω δασικής έκτασης.
Το Δημόσιο να διατηρήσει μόνο την δασοτεχνική επιτήρηση.

• Την ενοποίηση του ορεινού όγκου της περιοχή Μάλης με το Στόμιο, με την δημιουργία μονοπατιού κατά μήκος του Φιλιατρινού ποταμού μέχρι το Στόμιο, και τη διασύνδεση του περιαστικού πάρκου με τον παραθαλάσσιο ποδηλατοδρόμο Στόμιο - Αγρίλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο “πράσινων διαδρόμων και διαδρομών”, και όλη η περιοχή να αποκτήσει ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα.

• Την προστασία και ανάπλαση του χώρου κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου και λειτουργία ενιαίου πάρκου, ώστε να πάψει το Φιλιατρινό ποτάμι να είναι σκουπιδότοπος και στόχος επίδοξων καταπατητών.

• Τη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου που θα ενώνει παραθαλάσσια το Στόμιο με τον Αγρίλη. Για το μεγαλύτερο τμήμα του ποδηλατόδρομου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, με καθορισμό της αιγιαλίτιδας και παραλιακής ζώνης.

• Να τοποθετηθεί αγωγός για την προστασία της περιοχής από τυχόν πυρκαγιά.

• Να δημιουργηθεί ένα απλό μονοπάτι νότια του ποταμού από το ύψος της γέφυρας μέχρι το Στόμιο, και ξύλινες γέφυρες όπου χρειάζεται.

• Να γίνει επιλεκτική δενδροφύτευση.

• Να προστατευθούν όλα τα στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (ΦΕΚ 771/Β/5-12- 1990)».

Κατασκηνώσεις για παιδιά αγροτών

Σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το έτος 2009 ενημερώνει το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΤΟ.Κ.Α.Α.).

Οι ενδιαφερόμενοι από το Νομό Μεσσηνίας μπορούν να απευθύνονται στο Τοπικό Κέντρο, που βρίσκεται στην οδό Λακωνικής 87 (τηλέφωνο: 27210 9565 Δ. Κρεμιζή).
Η κατασκήνωση βρίσκεται στο Σούνιο Αττικής και η διαμονή των παιδιών θα είναι εντελώς δωρεάν, εκτός των εξόδων των εισιτηρίων μετακίνησης, από τον τόπο διαμονής τους μέχρι την Αθήνα.

Δικαίωμα συμμετοχής στις κατασκηνώσεις έχουν παιδιά υπαλλήλων ή συνταξιούχων ........

του υπουργείου, καθώς και αγροτών (γεωργών, κτηνοτρόφων, δασεργατών και ψαράδων) από όλη τη χώρα, βάσει των αιτήσεων που θα υποβάλουν οι γονείς και μόνο εφόσον αυτά:

α) Είναι ηλικίας 7 έως 15 χρόνων (πιστοποιητικό γέννησης).
β) Δεν πάσχουν από κάποια μεταδοτική ή ψυχική ασθένεια (γνωμάτευση ιατρού). Επιπλέον, για τα παιδιά των αγροτών θα χρειαστεί και μια βεβαίωση από την Κοινότητα, τον Συνεταιρισμό, τον αγροτικό ή δασικό σύλλογο που ανήκουν οι γονείς, ότι πράγματι αυτοί είναι αγρότες (κτηνοτρόφοι, δασεργάτες κ.λπ.).

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι:
- Από 24 Ιουνίου μέχρι 10 Ιουλίου (μικτή αγοριών - κοριτσιών ηλικίας 7-12 χρόνων).
- Από 10 μέχρι 27 Ιουλίου (μικτή αγοριών - κοριτσιών ηλικίας 7-12 χρόνων).
- Από 27 Ιουλίου μέχρι 12 Αυγούστου (κοριτσιών ηλικίας 13-15 χρόνων).
- Από 12 μέχρι 28 Αυγούστου (αγοριών ηλικίας 13-15 χρόνων).

Αμέσως μετά θα λειτουργήσει η περίοδος των οικογενειών, από 31 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου, με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων για φιλοξενία χωρίς καμία επιβάρυνση, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον.
Στις κατασκηνώσεις του υπουργείου θα απασχοληθούν επίσης ομαδάρχες (16-18 ετών), παλαιά στελέχη κατασκηνώσεων, παιδιά υπαλλήλων ή αγροτών και κοινοτάρχες (19-24 ετών), πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων ή Γυμναστικής Ακαδημίας, καθώς και άτομα που έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Στελεχών Κατασκηνώσεων ή παλαιοί κατασκηνωτές που έχουν διακριθεί για τις ικανότητές τους.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων - επιλογή:
Ολοι οι ενδιαφερόμενοι (κατασκηνωτές και στελέχη) θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στις πλησιέστερες υπηρεσίες του αγροτικού τομέα (Νομαρχία - Περιφέρεια - Αποκεντρωμένες πηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) του τόπου που κατοικούν.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και 30 ημέρες πριν από την έναρξη κάθε περιόδου.
Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τη δυναμικότητα της κατασκήνωσης θα γίνεται επιλογή με κλήρωση.
Η πλήρης ανακοίνωση και τα υποδείγματα των αιτήσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minagric.gr

Ενοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στους Γαργαλιάνους

Μια αιφνιδιαστική για τα τοπικά δεδομένα ληστεία, ένοπλη μάλιστα, που προβλημάτισε την τοπική κοινωνία, σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην Εθνική Τράπεζα στους Γαργαλιάνους.

Ο άγνωστος δράστης, που σύμφωνα με πληροφορίες φορούσε κράνος, εισήλθε στη 1.50 περίπου στο Κατάστημα της ΕΤΕ στους Γαργαλιάνους, που βρίσκεται στην Αγορά της πόλη, ελάχιστα μέτρα από την κεντρική πλατεία, και υπό την απειλή όπλου ζήτησε και πήρε τα χρήματα που ήταν στα ταμεία, χωρίς να συμβεί το παραμικρό και να προβληθεί αντίσταση όπως πληροφορηθήκαμε.

Αμέσως μετά ετράπη σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση με μηχανή μεγάλου κυβισμού "Εντούρο", χωρίς πινακίδες...
Στο χώρο έφτασαν άμεσα άνδρες της Αστυνομίας από τους Γαργαλιάνους και .........

ελάχιστα αργότερα μετέβη για το συντονισμό των ερευνών και ο Αστυνομικός Δ/ντης Μεσσηνίας
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Πηγή: Radio 936

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

α.) Άφαντος ο δράστης διέφυγε με 12.805 ευρώ

β.) Ερευνες για τον ληστή της ΕΤΕ Γαργαλιάνων

Πρόταση μομφής μελετά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να υποχρεώσει την κυβέρνηση να "ανοίξει" πάλι τη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές!!!

Τρόπους που θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να "ξανανοίξει" την Ολομέλεια της Βουλής μελετά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που συγκεκριμένα εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος (δείτε το εδώ) "η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της".

Κατά την ερμηνεία που δίνεται, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει η Βουλή να .......

συγκληθεί και πάλι - μολονότι έχει κλείσει- εντός 48 ωρών και να συζητήσει επί τριήμερο την πρόταση μομφής.
Από τη στιγμή που έχει λήξει η Σύνοδος, βέβαια, η παραγραφή των σκανδάλων έχει επέλθει και αυτό δεν αλλάζει. Γι' αυτό και στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ πριν πάρουν την οριστική απόφαση εξετάζουν τα "συν" και τα "πλην" μιας τέτοιας κίνησης:

Από τη μία θα σφυροκοπείται η κυβέρνηση μέσα στη Βουλή από όλη την αντιπολίτευση για τις μεθοδεύσεις της ως προς την παραγραφή των σκανδάλων κλπ αλλά από την άλλη η πόλωση θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τη ΝΔ στην προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου της.
Αυτά προσμετρώνται πριν από την τελική απόφαση του Γ. Παπανδρέου με τους πολύ στενούς συνεργάτες του.

Πηγή: Press-gr