Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Τα παραλειπόμενα απο την χθεσινή κατάληψη του ΙΚΑ Φιλιατρών.

Χθες το βράδυ μετά την ανάρτηση που έκανε το Φιλιατρά News με την κατάληψη του ΙΚΑ Φιλιατρών από πολίτες, Δημοτική αρχή, και φορείς της πόλης, σας υποσχεθήκαμε ότι σήμερα το απόγευμα, θα σας δώσουμε τα παραλειπόμενα από την όλη αυτή ενέργεια.
Πιστέψτε μας ότι αυτά έχουν μεγαλύτερη ουσία καθότι οι αλήθειες λέγονται κάτω από ισχυρές πιέσεις.

Το ίδιο έπαθε και ο Περιφερειακός διοικητής του ΙΚΑ από την Τρίπολη Κος Αναστάσιος Καλαμαράς.
Ενω άκουσε όσα δεν άκουσε στην ζωή του .........

από πολίτες και ασφαλισμένους, προσπαθώντας να αμυνθεί -ατυχώς θα πούμε εμείς- είπε ότι ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ από την μία υπηρεσία του ΙΚΑ στην άλλη διότι κανείς δεν το δέχεται, και προκειμένου να το αποφύγουν, πάνε και τρέχουν στους βουλευτές. Προφανώς εννοούσε με αυτά τα λόγια ότι οι βουλευτές παρεμβαίνουν ώστε να μην γίνει η μετάθεση.
ΕΜΕΙΣ θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτό που είπε ο περιφερειακός διοικητής του ΙΚΑ απο την Τρίπολη Κος Αναστάσιος Καλαμαράς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ και το είπε πάνω στην άμυνα του από τα όσα άκουσε από τους πολίτες και τους ασφαλισμένους που του τα "έψαλαν" για την ελλειπή στελέχωση του Υποκαταστήματος Φιλιατρών.

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει ο Περιφερειακός διοικητής του ΙΚΑ κος Αναστάσιος Καλαμαράς και ότι δεν μπορεί για τον Χ, Ψ, Ω λόγο να μεταθέσει υπαλλήλους, ΓΙΑΤΙ δεν εφαρμόζει τον Δημοσιουπαλληλικό κώδικα (άρθρο 66 Μεταθέσεις)??????

Πάντως εμείς που σε σύντομη συνομιλία μας με τον Κο Καλαμαρά του είπαμε ότι είναι απαράδεκτο η διοίκηση να λαμβάνει αυτήν την ακατανόητη απόφαση θέλοντας να κλείσει το ΙΚΑ μιας πόλης η οποία πληθυσμιακά είναι η δεύτερη στον νομό αφήνοντας ανοικτά άλλα υποκαταστήματα στα οποία και επάρκεια προσωπικού υπάρχει, και πολλές φορές κάθονται και χαζολογάνε.
Τον ρωτήσαμε αν ξέρει το πληθυσμιακό μέγεθος των Φιλιατρών και μας δήλωσε πλήρη άγνοια.
Αλήθεια τώρα. Ως περιφερειακός διοικητής με έδρα την Τρίπολη, δεν είχε ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ -έστω και την Ελάχιστη- στην λήψη αυτής της αδιανόητης απόφασης να υποβαθμίσουν και να κλείσουν το ΙΚΑ Φιλιατρών??????

Ο κόσμος Κε Καλαμαρά διαμαρτυρήθηκε, ΟΧΙ για να κλείσει το ΙΚΑ γιατί δεν τους εξυπηρετούσε. ΑΠΕΝΑΤΙΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ. Διαμαρτυρήθηκε πλειστάκις διότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν μπορούν να διευθετηθούν υποθέσεις τους ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΟΝΙΜΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ -τον κο Σαπέρα- ο οποίος είτε γιατί θέλει να πάρει την άδεια του -έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει-, είτε αρρώστησε -γιατί αν δεν το γνωρίζεται είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ-, δεν μπορεί να υπογράψει, άρα μένουν οι υποθέσεις πίσω.

Το ΙΚΑ Φιλιατρών Κε Καλαμαρά, μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά. Αρκεί να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό. Σαν περιφερειακός διοικητής ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΤΕ????????
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΕ ΚΑΛΑΜΑΡΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΟΧΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ.

Παρέμβαση Δημήτρη Κουσελά για το ΙΚΑ Φιλιατρών

Μετά την συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή Φιλιατρών με δημότες της πόλης στο ΙΚΑ Φιλιατρών, ο κ. Κουσελάς αφού ενημερώθηκε από τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αλλά και από τον Δήμαρχο κ. Άλκη Ξύγκα, επικοινώνησε δύο φορές με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ο κ. Κουσελάς έθεσε εκ νέου το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο ΙΚΑ Φιλιατρών, το οποίο είχε επισημάνει και με την από 30-10-2009 επιστολή του προς τον Υφυπουργό.

Ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη να αντιμετωπισθεί το διαχρονικό αυτό πρόβλημα με πρόσληψη προσωπικού και με εμβαλωματικές λύσεις, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε ..........

συρρίκνωση ή υποβάθμιση του παραρτήματος, γιατί δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, μετακινούμενοι αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν.

Ο κ. Κουτρουμάνης, αφού ενημερώθηκε σφαιρικά, απάντησε ότι :
«Σε τρείς μήνες από σήμερα θα προσληφθούν 3 υπάλληλοι για το ΙΚΑ Φιλιατρών μέσω ΑΣΕΠ. Η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει. Zήτησε άμεσα από τη διοίκηση του ΙΚΑ να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με προσωρινές αποσπάσεις».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας

Τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, παρατηρήθηκαν μεγάλες ποσότητες παράνομων ελληνοποιήσεων πατάτας με μεγάλο αριθμό εμπλεκόμενων προσώπων. Παρά τα, πλείστα μεν αναποτελεσματικά δε, πακέτα μέτρων που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του παραπάνω φαινομένου αλλά και της ακρίβειας, η τιμή για τον καταναλωτή αυξανόταν συνεχώς και το παραεμπόριο οργίαζε.

Ο ερχομός του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση γέννησε ελπίδες για τη λειτουργία μιας ελεύθερης και δίκαιης αγοράς με αυστηρό έλεγχο για τις επιχειρήσεις εμπορίας, τη λειτουργία και ενίσχυση ενιαίου ελεγκτικού φορέα και του ελεγκτικού μηχανισμού συνολικά, την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ποινικοποίηση όσων παρανομούν με στόχο τον περιορισμό της κερδοσκοπίας, την αυστηροποίηση των κυρώσεων για παράνομες ελληνοποιήσεις αγαθών, τη διασταύρωση στοιχείων από τρίτες χώρες, τη ρύθμιση για τη συσκευασία εισαγόμενων προϊόντων, την καθιέρωση υποχρεωτικής αναγραφής χώρας και χρόνου παραγωγής και εισαγωγής κ.α.

Για παράδειγμα, την περσινή χρονιά η αγορά και τα supermarket είχαν .....

κατακλυστεί από Αιγυπτιακές πατάτες εισαγωγής, ραντισμένες με επικίνδυνα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα απαγορευμένα στις Ευρωπαϊκές χώρες (LIDANE), λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Επίσης, την προπέρσινη χρονιά είχε ανακαλυφθεί κύκλωμα από εισαγωγείς, παραγωγούς και χονδρεμπόρους, οι οποίοι συνεργάζονταν ώστε να «βαπτίσουν» ελληνικούς (κυρίως Τριπόλεως) περισσότερους από 20.000 τόνους πατάτας από τη Γαλλία και την Αίγυπτο- πρακτική την οποία ακολουθούσαν επί τουλάχιστον επτά χρόνια με σκοπό την κερδοσκοπία. Μία από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις της ίδιας χρονιάς αφορούσε την εισαγωγή από την Πολωνία 65 τόνων πατάτας Γαλλίας που αγοράστηκαν αντί ενός μόλις λεπτού το κιλό, για να πωληθούν στην Ελλάδα από 32 ως 35 λεπτά.

Επειδή, υπάρχουν περιστατικά αισχροκέρδειας όπου το ποσοστό κέρδους φθάνει ακόμη και το 120%,

επειδή, τα περιστατικά είναι πραγματικά αμέτρητα

επειδή, η αισχροκέρδεια αποφέρει οικονομικά οφέλη σε απατεώνες που κερδοσκοπούν στις πλάτες αγροτών που παρά τη σκληρή τους εργασία, πολλές φορές, μετά βίας βγάζουν τα προς το ζην και

επειδή, η κυκλοφορία στην αγορά αυτών των προϊόντων δύναται να απειλήσει την υγεία των καταναλωτών

Ερωτάται η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Τι σκοπεύει να πράξει, προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα τη φετινή χρονιά;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ημερίδα για το μέλλον της Δια βίου Μάθησης μέσα από μία ανθρωποκεντρική, αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη στρατηγική

Την Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly, και ώρα 9.30 - 14.00 ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της Δια Βίου Μάθησης μέσα από μία ανθρωποκεντρική, αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη στρατηγική», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις στρατηγικές της Δια Βίου Μάθησης.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό θα ......

απευθύνουν, η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Θεόδωρος Τσέκος και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, Ευθύμιος Μπάκας.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) με τη συνεργασία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Κ.ΑΝ.Ε.Π.) της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Pass the light».
Η ημερίδα θα προβληθεί ζωντανά μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr/rts

Ανακοίνωση της Β' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Συνάδελφε Συναδέλφισσα,
Στις 10 Φεβρουαρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να βροντοφωνάξουμε:
• Καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας
• Όχι στην αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και στην αύξηση ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο
• Όχι στη δυσμενή αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων, τη συνέχιση της ωρομίσθιας και τη μείωση των διορισμών

Συνάδελφε Συναδέλφισσα, .............

Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία είναι η μόνη ελπίδα για να σταματήσουμε αυτή την πολιτική, που επιδιώκει για μια ακόμη φορά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Το «τούνελ» της μονόπλευρης λιτότητας δεν έχει τέλος.
Η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, θα έχει άμεση επίπτωση στους μισθούς μας: πάνω από 50 ευρώ ουσιαστική μείωση του μισθού μας για το σύνολο των εκπαιδευτικών και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2010.

Η αλλαγή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος δεν σημαίνει απλώς τη μείωση των συντάξεων. Η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος με πολλούς «πυλώνες» έχει στόχο να μεταφέρει την υποχρέωση του κράτους για τις συντάξεις στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Να μετατρέψει το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα σε ανταποδοτικό, επαγγελματικό και εντέλει να μας οδηγήσει στην ιδιωτική ασφάλιση.
Η καταλήστευση των ταμείων μας έφερε το Ταμείο Πρόνοιας στη δεινή θέση, σήμερα, να χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να αποδώσει το «εφάπαξ».
Τα μέτρα για τους διορισμούς που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας οδηγούν τους πάνω από 35.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας σε απόγνωση.

Η συνέχιση του θεσμού του ωρομισθίου ταλανίζει την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Η μείωση κατά 50% των μονίμων και κατά 70% των αναπληρωτών για το 2010-11, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ωρομισθίων
Η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών για όλα τα «στραβά» στη διαχείριση προσωπικού δείχνει και την αντίληψη για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Υπουργός Παιδείας.
Σε όλα αυτά απαντάμε με τον αγώνα μας.

Απεργούμε στις 10 Φλεβάρη και απαιτούμε:

• 5% του ΑΕΠ για την παιδεία ΤΩΡΑ
• 1.400 ευρώ καθαρά στον πρωτοδιόριστο εκπαιδευτικό. Άμεση καταβολή των 176 ευρώ σε όλους
• Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ
• Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ
• Να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου
• Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση. Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ
• 25 μαθητές ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
• Ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

«Σταθερή αξία» τα αγροτικά προϊόντα

Οι προβλέψεις για το ποια εμπορεύματα θα χαρίσουν φέτος στους επενδυτές τις υψηλότερες αποδόσεις δεν είναι εύκολες όσο επιμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Εάν επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια για την οικονομία, τότε την παράσταση φέτος θα κλέψουν βασικά και πολύτιμα μέταλλα. Υπάρχει όμως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στο Reuters, και μια πιο «σταθερή αξία», η οποία δεν είναι άλλη από τα αγροτικά προϊόντα.
Οσοι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν σε ταχεία ανάκαμψη της μεταποιητικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας επιλέγουν το χαλκό. Πρόκειται για το μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο στις κατασκευές, αλλά και σε μεγάλο βαθμό και στα ενεργειακά project.
Ο χαλκός ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της περυσινής χρονιάς, αλλά και συνολικά της προηγούμενης δεκαετίας, κατά την οποία...

ενισχύθηκε περισσότερο από 265%. Πολλοί πιστεύουν ότι και φέτος θα εμφανίσει εντυπωσιακά κέρδη.
Τα προηγούμενα χρόνια το ράλι του χαλκού τροφοδοτούσε η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας -της μεγαλύτερης καταναλώτριας πρώτων υλών στον κόσμο. Πρόκειται για μια χώρα που καταναλώνει το 30% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού και το 10% του αργού πετρελαίου. Ο ασιατικός δράκος εξακολουθεί να «τρέχει» με υψηλότατους ρυθμούς.

Είναι όμως αυτό αρκετό; Ορισμένοι αναλυτές απαντούν αρνητικά. Τονίζουν ότι ο χαλκός δεν μπορεί να παραμείνει σε τροχιά ταχείας ανόδου, παρά μόνο εάν έχουμε σαφείς ενδείξεις για ανάκαμψη με δυναμική και διάρκεια και στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Κίνας. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί το καταστροφικό σενάριο της «διπλής βουτιάς», δηλαδή της επιστροφής των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών στην ύφεση, ο χαλκός δύσκολα θα φέρει κέρδη.

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι αναλυτές για την πλατίνα. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτών σε μηχανές αυτοκινήτων, που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η ζήτησή του είναι ιδιαίτερα ισχυρή χάρη στη στροφή των περισσότερων αυτοκινητοβιομηχανιών στην «πράσινη» τεχνολογία.

Επιπλέον, καθώς το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πλατίνας προέρχεται από μια μόνο χώρα, τη Νότιο Αφρική, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα στην προφορά, που θα έστελναν τις τιμές στα ύψη.

Επιλεκτικές επενδύσεις σε αγροτικά προϊόντα μπορούν επίσης να αποφέρουν μεγάλα κέρδη, εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς, όπως εξηγούν, ακόμη και σε περίπτωση μετριοπαθών ή και ασθενών ρυθμών ανάκαμψης η κατανάλωσή τους θα αυξηθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της ζάχαρης, στην άνοδο των τιμών συμβάλλει και η στενότητα προσφοράς.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ




Ριζικές αλλαγές για επιβίωση της αγροτικής οικονομίας

Ανοιχτή μεν στο διάλογο, όχι όμως στη διεξαγωγή του επί τόπου στα μπλόκα, εμφανίστηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη χθεσινή παρουσία της στη Θεσσαλονίκη.
H υπουργός μιλώντας στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica, χαρακτήρισε ξεκάθαρα «λάθος» την πρακτική των κινητοποιήσεων και στέλνοντας επίσης ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο στόχος των διαρθρωτικών αλλαγών εν όψει της μετά το 2013 εποχής δεν μπορεί να «μπλοκαριστεί».
Παρά, δε, την αρχική ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, τελικά η εκδήλωση των εγκαινίων της Agrotica πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, χωρίς επεμβάσεις αγροτών, οι οποίοι μάλιστα -συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της επιτροπής...

αγροτών του μπλόκου των Μαλγάρων και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων - Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης- της προσέφεραν μία ανθοδέσμη κατά την προσέλευσή της στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ με τη δήλωση «εμείς προσφέρουμε αγάπη». Η κα Μπατζελή δέχθηκε από την πλευρά της την ανθοδέσμη με χαμόγελο και απάντησε «θα τα πούμε στο υπουργείο».

Νωρίτερα πάντως η κα Μπατζελή απέφυγε να συναντηθεί με τους αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που είχαν αποκλείσει τον κεντρικό οδικό άξονα, που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη, ζητώντας να τη συναντήσουν, και οδηγήθηκε στην πόλη από παρακαμπτηρίους. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την κίνηση οι αγρότες συνέχισαν τον αποκλεισμό του δρόμου για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν επιβάτες αεροπορικών πτήσεων και εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο.

Ριζικές αλλαγές και ανατροπές

Από το βήμα των εγκαινίων της 23ης Agrotica η κα Μπατζελή τόνισε κατ' επανάληψη την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και ανατροπές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβίωση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, και απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα αγρότη για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης υποσχόμενη πως ο κοινωνικός διάλογος, που ξεκίνησε στο Ζάππειο θα συνεχιστεί, αλλά ξεκαθάρισε επίσης πως η πρακτική των κινητοποιήσεων για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών είναι «λάθος».

«Η λογική του να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της αδράνειας και των μικροδιευθετήσεων, χωρίς να διαμορφώσουμε νέο σύγχρονο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, έχει οριστικά χρεοκοπήσει.

Είναι σαφές ότι οι αγρότες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Με τα επίσημα στοιχεία το 2000-2008 το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας σημείωσε μείωση 19,9% έναντι αύξησης 15,9% στην Ε.Ε. Είναι λάθος όμως η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με την πρακτική των κινητοποιήσεων και είναι λάθος ιδιαίτερα όταν εμείς είμαστε μία κυβέρνηση που θέλει να κάνει ριζικές τομές.

Κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση και να προετοιμάσουμε την αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες για τη μετά το 2013 εποχή. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να "μπλοκαριστεί". Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Τις μεγάλες αλλαγές τις κάνουμε όλοι μαζί».

Παράλληλα, δύο φορές στην ομιλία της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» θα συνεχιστεί. «Για εμάς -τόνισε- ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση με τους θεσμούς της οικονομίας και της κοινωνίας, αποτελεί ένα από τα βασικά δείγματα της πολιτικής μας και της ιδεολογίας μας. Δεν αποτελεί μέσο τακτισμού, αλλά τη διαδικασία για την απόκτηση κοινωνικού συμβολαίου σε κάθε παραγωγικό τομέα. Συνεπώς, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Είναι μια διαρκής διαδικασία ελέγχου υλοποίησης των πολιτικών μας δεσμεύσεων.

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να αποφασίσουμε μόνο να νομοθετήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες πολιτικές να γίνουν κατανοητές, αποδεκτές και να εμπεδωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία. Το στοίχημα είναι να τολμήσουν και εκείνοι να δεχτούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές».

ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ




Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 4ης Φεβρουαρίου 2010

ele4.jpg (670 KB) 8arr4.jpg (234 KB) foni4.jpg (453 KB) logos4.jpg (595 KB)