Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ορθή εφαρμογή και αξιοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ελαιοκομικών φορέων.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς: – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα: Ορθή εφαρμογή και αξιοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ελαιοκομικών φορέων.
Πρόσφατα εγκρίθηκαν τα υπηρεσιακά προγράμματα σαράντα πέντε αναγνωρισμένων ελαιοκομικών φορέων, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και την...

προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι γνωστό ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών προϋποθέτει κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας, χρηστή διαχείριση και συνεχή παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των στόχων, καθώς και αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών. Με άλλα λόγια τα προγράμματα αυτά είναι μια ακόμη ευκαιρία στη μάχη για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και δεν αποτελεί απλά πηγή χρηματοδότησης.

Είναι επίσης γνωστό ότι η απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν εγγραφεί σαν δαπάνες για το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος, πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Είναι πιθανό λοιπόν λόγω του χρονικού περιορισμού να υιοθετηθούν διαδικασίες αδιαφανείς, με απευθείας αναθέσεις ή με προβληματικούς διαγωνισμούς.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μάλιστα προβάλει σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο έχουν χειρισθεί μέχρι σήμερα οι Οργανώσεις το ζήτημα και ήδη έχει απειλήσει με αναστολή των πληρωμών, αν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή διαφάνεια στο χειρισμό μου.

Η κοινοτική χρηματοδότηση συνιστά δημόσια δαπάνη και θα πρέπει να τηρούνται όλοι ο όροι διαφάνειας και αντικειμενικότητας στους διαγωνισμούς.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προϊσταται της εφαρμογής των υπηρεσιακών προγραμμάτων αυτών, σύμφωνα με τον Κανονισμό του 867/2008, οφείλει να παρακολουθεί και να ελέγχει την υλοποίηση των προγραμμάτων, ώστε να τηρούνται πλήρως οι αρχές της διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Με ποια διαδικασία επιλέγηκαν οι ελαιοκομικοί φορείς που χρηματοδοτήθηκαν από τον Κανονισμό 867/2008 και ποιες εταιρίες υποστήριξαν τις διαδικασίες αυτές;



- Πώς και σε ποιες εταιρίες ανατέθηκε από τους ελαιοκομικούς φορείς η διαχείριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της ιχνηλασιμότητας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗς
Τσουκνίδα




Δραματική η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα με "έκρηξη" της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ

Η σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος στο διάστημα 2003 – 2008 περίπου της τάξης του 18% και η ιδιαίτερα αισθητή αύξηση του αριθμού των ανέργων στις αγροτικές περιοχές, σχεδόν 17% το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008, επισημάνθηκαν από τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτο Καραμίχα, κατά την διάρκεια σημερινής συνάντησης του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα, η πτώση των...

επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και η μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της αξίας της, οδήγησαν σε απώλεια 1,5 δισ ευρώ περίπου σε σχέση με το 2003 για την χώρα.

Η συνάντηση έγινε εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της σχετικής πρόσκλησης που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τους κοινωνικούς εταίρους και συμμετείχαν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.κ. Μιχάλης Βουμβουλάκης και Γρηγόρης Αλεξιάδης, καθώς και ο Ταμίας κ. Σταύρος Μπαμπατσούλης.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Καραμίχας, σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, διαπιστώνεται πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής, σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και καθοδική πορεία της απασχόλησης στη γεωργία, χωρίς βελτίωση του ρυθμού ανανέωσης των απασχολουμένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ο αριθμός των ανέργων στις αγροτικές περιοχές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε σημαντικά, από 72,3 χιλ. σε 84,5 χιλ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αισθητή άνοδο της ανεργίας (+16,87%), εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί με περαιτέρω επιδείνωση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα «ανεπίσημα» στοιχεία, όπως έχει η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, η ανεργία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το 2008 με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού σημαντικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά-καλαμπόκι, ελαιόλαδο, φρούτα, βαμβάκι). Έχει εξάλλου ήδη καταγραφεί - και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η εξαιρετικά μεγάλη πτώση των τιμών σε μια σειρά σημαντικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο (-20%), τα φρούτα (μήλα : - 48%, ροδάκινα : - 43%), το αγελαδινό γάλα (-14%), γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα. Με αυτό τον τρόπο επιβαρύνονται οι λειτουργικές δαπάνες των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που καλούνται να διαχειριστούν το επιπλέον κόστος που προκάλεσε - και συνεχίζει να προκαλεί η συσσώρευση αδιάθετης παραγωγής.

Παράλληλα, η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μεγεθύνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και οι μικρομεσαίες συνεταιριστικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, μια και είτε περιορίζεται η χρηματοδότησή τους, ή πραγματοποιείται με δυσμενέστερους όρους, θέτοντας σε κρίση την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε επίσης:

* Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καταναλωτές και παραγωγοί με την αγορά και την νοθεία στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας-ηλεκτρονικού εμπορίου των αγροτικών διατροφικών προϊόντων, ικανό να διασφαλίζει τη διαφάνεια στην προώθηση και την εμπορία τους και να κατοχυρώνει την ποιότητα από τον τόπο παραγωγής έως τον καταναλωτή.
* Στις κρίσιμες πολιτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πλαίσιο του "Έλέγχου Υγείας" της ΚΑΠ. Κυρίως στην υιοθέτηση των ομόφωνων αποφάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ που αφορούν στην κατεύθυνση των ενισχύσεων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην επιλογή του προταθέντος ύψους κατωφλίου εγγύησης των ενισχύσεων των παραγωγών , στην υιοθέτηση, από το 2011, του περιφερειακού μοντέλου των ενισχύσεων με σταδιακή προσέγγιση και ήπια εφαρμογή. Ενώ τόνισε ότι παράλληλα πρέπει να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις στρατηγικής στην κατεύθυνση της πλήρους αποσύνδεσης και των ενισχύσεων του βάμβακος.
* Στην μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχει ήδη προωθηθεί σε κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και φορείς, για την εφαρμογή ενιαίου μοντέλου διαχείρισης του νερού στην ελληνική γεωργία. Η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής, μια και αναγνωρίζει και αναλύει υφιστάμενα προβλήματα, προδιαγράφει τους κύριους άξονες δομής, οργάνωσης και λειτουργίας σύγχρονων φορέων διαχείρισης, ιεραρχεί τις ανάγκες εξοικονόμησης και προσδιορίζει περιοχές προτεραιότητας των απαιτούμενων παρεμβάσεων, με ανάλυση και αξιολόγηση της χρηματοδότησής τους.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμίχας έθεσε στον κ. Παπανδρέου τις θέσεις και προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το ξεπέρασμα της κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν ήδη γίνει γνωστές τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στα πολιτικά κόμματα, και μπορούν να συνοψισθούν στα ακόλουθα:

Σε μέτρα άμεσης υλοποίησης, που περιλαμβάνουν:

* Αναστολή πληρωμών όλων των χρεών των αγροτών και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
* Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες σε ποσοστό 12% και 15% για προϊόντα σε κρίση.
* Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων.
* Ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα με ριζική τροποποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
* Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση των προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα παράλληλα με την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο.
* Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας τόσο για αγρότες επενδυτές, όσο και για τις μικρομεσαίες αγροτικές - συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Σε μέτρα μεσο-μακροπρόθεσμης απόδοσης, που περιλαμβάνουν:

* Αναδιάρθρωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με θεσμικές παρεμβάσεις, συγχωνεύσεις σε περιφερειακό -νομαρχιακό επίπεδο, ρυθμίσεις για το πλεονάζον προσωπικό τους και επίλυση εκκρεμοτήτων με νομοθετικές ρυθμίσεις και σε συνάρτηση με τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις
* Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Καταβολή του επιδόματος του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, πρόσθετα ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης όπως : Μείωση ασφαλιστικών κατηγοριών, ασφάλιση μελών «γυναικείων» αγροτουριστικών συνεταιρισμών στον ΟΓΑ, διαδοχική ασφάλιση, ασφάλιση αλλοδαπών, βρεφονηπιακοί σταθμοί).
* Υιοθέτηση πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και αναβάθμιση της γεωργικής έρευνας που θα συνδέεται με τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας
* Προώθηση πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης και Πράσινης Ανάπτυξης που προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων και στην δημιουργία εισοδήματος.
* Υιοθέτηση πολιτικής γης με σαφείς όρους σχετικά με τις χρήσεις γης
* Αποσαφήνιση του ρόλου του ΕΛΓΑ ως αμιγώς ασφαλιστικού φορέα με παράλληλη υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού ασφάλισης φυτικής και ζωϊκής παραγωγής. Ο νέος ρόλος του ΕΛΓΑ προϋποθέτει τον διαχωρισμό των ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ με την κάλυψη όλων των δαπανών ΠΣΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων, τα οποία είναι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του Προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε doc, πιέστε εδώ:






Φόροι και αυξήσεις τρώνε 2 μισθούς


Δύο μηνιάτικα από κάθε νοικοκυριό «τρώνε» τα φθινοπωρινά εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης και οι αυξήσεις τιμών σε δίδακτρα, σχολικά είδη και ασφάλιστρα αυτοκινήτων, καθώς το πρόσθετο χαράτσι κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 1.600 ευρώ.
Την ώρα που η οικονομική ασφυξία επιδεινώνεται, η κυβέρνηση αφαιρεί 576 ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και της αύξησης της φορολογίας στα αυτοκίνητα, στις βενζίνες και στα κινητά τηλέφωνα.
Ταυτόχρονα η εισοδηματική...

αφαίμαξη από τις αυξήσεις στα δίδακτρα για μια μέση οικογένεια ανέρχεται σε 670 ευρώ, από τις ανατιμήσεις στα σχολικά είδη σε 20 ευρώ και από τις διαδοχικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων σε 300 ευρώ.

Στο μεταξύ πρόσθετη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και από την επιβολή του ειδικού τέλους για την τακτοποίηση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων.

H επιβάρυνση από το ETAK ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 100 ευρώ, από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες 96 ευρώ, 50 ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, άλλα 150 ευρώ από την επιβολή του ειδικού ετήσιου τέλους στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ τα πρόσθετα έξοδα για έναν μέσο λογαριασμό κινητού τηλεφώνου λόγω της αύξησης του ειδικού τέλους είναι 180 ευρώ.

Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας για το 2010 για τα αυτοκίνητα με ημερομηνία κυκλοφορίας πριν από τις 31-12-1995 είναι 150 ευρώ, από 1-1-1996 η αύξηση είναι 100 ευρώ, από 1-1-2000 είναι 50 ευρώ και από 1-1-2005 τα τέλη μειώνονται κατά 18 ευρώ.

Eτσι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2001 θα πληρώσει αυξημένα τέλη κατά 50 ευρώ και συνολικά 252 από 202 ευρώ.

«Πακέτο»
Επίσης, μαζί με το ειδικό σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας θα πληρωθεί και ο ειδικός φόρος στα αυτοκίνητα, ο οποίος για αυτοκίνητα 2.000 κυβικών είναι 150 ευρώ και φτάνει μέχρι και 650 ευρώ για πάνω από 5.000 κυβικά.

Tο ποσό θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας του συγκεκριμένου οχήματος και θα καταβάλλεται αθροιστικά με τα τέλη κυκλοφορίας αυτού. Τέλος, για μία τετραμελή οικογένεια, που έχει στην κατοχή της δύο αυτοκίνητα (έστω ένα μεσαίου κυβισμού και ένα μικρού), η ετήσια επιβάρυνση από την αύξηση των ασφαλίστρων κυμαίνεται μεταξύ 250-300 ευρώ για παλαιότητα πενταετίας και μεταξύ 150-200 ευρώ για τα πιο παλιά.

Σύμφωνα με ασφαλιστικούς πράκτορες, η προσαρμογή σε κοινοτικές οδηγίες που αυξάνουν τα όρια αποζημιώσεων (κατά 10 φορές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα) αποτέλεσε την... αφορμή για αρχικές αυξήσεις της τάξεως του 12%-15% στα εξαμηνιαία ασφάλιστρα, ενώ άσχημη έκπληξη περίμενε όσους ασφαλισμένους είχαν επιλέξει ετήσια προγράμματα, καθώς οι αυξήσεις κυμαίνονταν γύρω στο 25%-30%.

Και στα κινητά από την 1η Aυγούστου το μηνιαίο τέλος για λογαριασμό μέχρι και 50 ευρώ αυξάνεται σε 12%, από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ σε 15%, από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ σε 18% και από 150,01 ευρώ και άνω σε 20%.

Tο τέλος υπολογίζεται προ του ΦΠA και για κάθε λογαριασμό κάθε σύνδεσης.

Eτσι αν τα πάγια μηνιαία τέλη και τα τέλη χρήσης είναι 45 ευρώ, το τέλος θα είναι 5,4 ευρώ (12% X 45 ευρώ), σύνολο 50,4 ευρώ. Mαζί με τον ΦΠA που είναι 9,58 ευρώ (19% X 50,4), το σύνολο του μηνιαίου λογαριασμού θα ανέλθει σε 59,98 ευρώ.

Eτσι η μηνιαία επιβάρυνση είναι 15 ευρώ και η ετήσια 180 ευρώ.

500.000 ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2008
Στο ταμείο 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Mέσα στον Oκτώβριο θα αποσταλεί σε περίπου 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός για το ETAK. Μάλιστα περίπου 500.000 θα λάβουν τα... μπιλιετάκια της εφορίας και για το 2008, καθυστέρηση που οφείλεται στα λάθη του Ε9.

Kατά μέσο όρο το τέλος θα κυμαίνεται στα 100 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Aπό την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής:

- 780.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο 50 - 100 ευρώ.

- 700.000 θα πληρώσουν από 100 ευρώ μέχρι 200 ευρώ.

- 760.000 θα καταβάλουν φόρο από 27 ευρώ έως 50 ευρώ.

- 40.000 θα πληρώσουν από 200 ευρώ έως 500 ευρώ.

- 20.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν πάνω από 500 ευρώ.

Yπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός για το ETAK γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι πέρυσι, αφού το αφορολόγητο όριο δεν θα καλύπτει πλέον ένα σπίτι αξίας 300.000 ευρώ, αλλά δύο ή και περισσότερα ακίνητα, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική τους αξία δεν θα υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για άγαμο, τις 200.000 για τετραμελή οικογένεια και τις 230.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Ημιυπαίθριοι
Οσο αναφορά τους ημιυπαίθριους μπορεί η τακτοποίηση να είναι ακόμη στον «αέρα» ωστόσο αν ξεπεραστούν τα εμπόδια, όπως ελπίζει η κυβέρνη­ση, τότε το «χαράτσι» θα είναι υποχρεωτικό και αδιαπραγμάτευτο. Ετσι για παράδειγμα εάν μία οικογένεια με κατοικία 100 τ.μ. σε τιμή ζώνης 1.500 ευρώ διαθέτει παράνομο ημιυπαίθριο 15 τ.μ. για να τον σώσει, θα πληρώσει 2.250 ευρώ (1.500 ευρώ Χ 15 = 22.500 ευρώ οπότε το 10% της αντικειμενικής είναι 2.250 ευρώ). Μέσα στο φθινόπωρο θα κληθεί να πληρώσει το τέλος δήλωσης των 250 ευρώ (350 όταν πρόκειται για άλλους χώρους, όπως αποθήκη ή κλειστό πάρκινγκ) και στη συνέχεια το υπόλοιπο χαράτσι.

ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές ανεβαίνουν

Mπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 0,5%, στο λεγόμενο «καλάθι» της νοικοκυράς όμως, οι αυξήσεις τρέχουν με ρυθμό γύρω στο 5% με αποτέλεσμα το κόστος για τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά για μια οικογένεια ανέρχεται φέτος στα 630 ευρώ τον μήνα από 600 ευρώ τον μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών των τροφίμων της Στατιστικής, η αύξηση σε ετήσια βάση είναι 3%. Aν συνυπολογίσει κανείς και τη μέση αύξηση 1,7% της κατηγορίας «διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», τότε με μετριοπαθείς υπολογισμούς το ποσοστό της μέσης συνολικής επιβάρυνσης είναι γύρω στο 5%.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Ασήκωτη η τσάντα του μαθητή

Aπό 5 έως και 20 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι θα πληρώσουν φέτος οι γονείς για τα σχολικά είδη των παιδιών τους, αφού τσάντες, γραφική ύλη και βοηθήματα κοστίζουν από 5% έως και 10% ακριβότερα.

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση μεριδίου από την πίτα των σχολικών ειδών, που ανέρχεται στα περίπου 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χονδρέμποροι και λιανοπωλητές υπογραμμίζουν ότι οι φετινές αυξήσεις ήταν αναπόφευκτες, λόγω της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες.

100.000 οικογένεις
Tεράστια είναι η επιβάρυνση για 100.000 περίπου νοικοκυριά από τις αυξήσεις των διδάκτρων. Μια οικογένεια με δύο παιδιά μαθητές στις τάξεις με απελευθερωμένα τα δίδακτρα, δηλαδή την α' δημοτικού και την α' γυμνασίου, θα πληρώσει σε σχετικά προσιτό ιδιωτικό σχολείο επιπλέον 670 ευρώ. Εάν μάλιστα επιλέξει τις επιπρόσθετες υπηρεσίες που παρέχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπως μουσική, χορός, κολύμβηση κ.λπ. το κόστος αυξάνεται εντυπωσιακά.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, για την πρώτη δημοτικού τα ετήσια δίδακτρα είναι 5.200 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 4.800 ευρώ ( αύξηση 8,3%), ενώ για την πρώτη γυμνασίου, τα δίδακτρα ανέβηκαν στα 5.600 από 5.330 ευρώ πέρυσι (αύξηση 5,07%). Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα δίδακτρα έχει οδηγήσει την τελευταία τετραετία μέχρι και σε διπλασιασμό το κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 50 - 150 € η αύξηση για αυτοκίνητα ταξινόμησης έως 1-1-2005
Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2001 θα πληρώσει αυξημένα τέλη κατά 50 ευρώ και συνολικά 252 από 202 ευρώ.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ: 150 € «πληρώνουν» τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κ.ε.
Tο ποσό θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο των τελών και αυξάνεται στα 250 ευρώ από 2.501 έως 3.000 κ.ε., στα 350 από 3.001 έως 3.500 κ.ε., στα 450 ευρώ από 3.501 έως 4.000 κ.ε., στα 550 από 4.001 έως 5.000 κ.ε. και στα 650 για τα μεγαλύτερα.

ΚΙΝΗΤΑ: 15 € το μηνιαίο χαράτσι για λογαριασμό 45 ευρώ
Aπό την 1η Aυγούστου το μηνιαίο τέλος γίνεται 12% έως 20% ανάλογα τον λογαριασμό. Eτσι για πάγια μηνιαία τέλη και τέλη χρήσης 45 ευρώ, το τέλος θα είναι 5,4 ευρώ (12% X 45 ευρώ), σύνολο 50,4 ευρώ. Mαζί με τον ΦΠA που είναι 9,58 ευρώ (19% X 50,4), το σύνολο φτάνει τα 59,98 ευρώ.

ΚΑΥΣΙΜΑ: 0,3 - 0,5 € πιο ακριβό το λίτρο με την αύξηση του ειδικού φόρου
H μέση επιβάρυνση για βενζίνη για ένα αυτοκίνητο με μέση κατανάλωση 80 λίτρα τον μήνα ανέρχεται σε 4 ευρώ. Kι αυτό γιατί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα η τιμή να ανέβει περίπου 3 έως 5 λεπτά το λίτρο.

ΗΜΙ?ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: 10% της αντικειμενικής αξίας κοστίζει η «τακτοποίηση»
2.250 € θα πληρώσει για παράδειγμα οικο­γένεια που διαθέτει παράνομο ημιυ­παίθριο 15 τ.μ. σε κύρια κατοικία 100 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 8,3% αυξήθηκαν τα δίδακτρα για την πρώτη δημοτικού
Μια οικογένεια με δύο παιδιά, μαθητές της πρώτης δημοτικού και της πρώτης γυμνασίου, σε σχετικά προσιτό ιδιωτικό σχολείο, θα πληρώσει φέτος επιπλέον 670 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ: 5% - 10% πάνω το κόστος για τον εξοπλισμό του μαθητή
Aπό 5 έως και 20 ευρώ ακριβότερα κοστίζουν φέτος τσάντες, γραφική ύλη και βοηθήματα. Μάλιστα λυσάρια και ξενόγλωσσα βιβλία, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 50% της συνολικής δαπάνης, έχουν αυξηθεί 10%.

ΤΡΟΦΙΜΑ: 5% πιο ακριβό το καλάθι της νοικοκυράς
Παρότι ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 0,5%, σε βασικά είδη «τρέχει» με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EΣYE, οι ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι στις νωπές πατάτες (36,5%), στα νωπά λαχανικά (17,5%), στα νωπά ψάρια και φρούτα (8,3%) και στο ρύζι (8,1%).

ΕΤΑΚ: 100€ θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 2,5 εκ. ιδιοκτήτες
1,7 δισ. ευρώ υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία η κυβέρνηση. Mε βάση τις αλλαγές που έγιναν στον υπολογισμό του ETAK κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τις 200-300 χιλιάδες ευρώ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: 12% - 15% οι αυξήσεις στα εξαμηνιαία προγράμματα
Για μία οικογένεια που έχει δύο μικρομεσαία αυτοκίνητα πενταετίας, η ετήσια επιβάρυνση κυμαίνεται μεταξύ 250-300 ευρώ.

Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ - Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Ανοίγουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία

Κανονικά την ημερομηνία που προβλέπεται, δηλαδή στις 11 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, θα παρακολουθείται με ειδικό σύστημα επικοινωνίας η καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα σε ένα σχολείο είναι πολύ πιθανόν, εφόσον αιτιολογείται και επιστημονικά, να κλείσει το σχολείο για ένα μικρό διάστημα αλλά ενδεχομένως και άλλα σχολεία στην ίδια περιοχή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με ............

την εισήγηση του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας Γρίπης η οποία παραδόθηκε σήμερα στην πολιτική ηγεσία.

«Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε όσο είναι δυνατόν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και τούτο διότι, δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα δοθούν οι άδειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Δ.Αβραμόπουλος, συναντήθηκε με τον νομάρχη Αθηνών, Γ.Σγουρό, όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός, τόσο σε εθνικό, όσο και σε νομαρχιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Προβλέπεται η δημιουργία 315 κέντρων εμβολιασμού στους 48 δήμους του Λεκανοπεδίου, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ούτως ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών, που φθάνει τα 4.300.000, σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

Ο κ.Σγουρός επανέλαβε το αίτημά του για προσλήψεις προσωπικού που είναι αναγκαίες για τη στελέχωση των κέντρων αυτών.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων θα φτάσει στη χώρα μας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: TA NEA

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ: Διευκρινίσεις για ντομάτες και επωνυμίες των συνεταιρισμών

Κύριε διευθυντά,
Στο φύλλο της εφημερίδας σας στις 15-8-09 στη σελίδα 9 και με τίτλο «Συκοφαντικές διαδόσεις για ελληνοποιήσεις ντομάτας» και με υπέρτιτλο “Αγροτικός Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών” δημοσιεύσατε ανακοίνωση του αναφερόμενου στον υπέρτιτλο συνεταιρισμού με περιεχόμενο σχετικό με την κηπευτική του δραστηριότητα και τον «ντόρο» που έχει ξεσπάσει από πρόσφατο έλεγχο υπηρεσιών υπουργείου στον ίδιο συνεταιρισμό.

Επειδή η επωνυμία του πιο πάνω συνεταιρισμού ........

αναγράφεται λανθασμένα αφού παραλείπεται, θέλουμε να πιστεύουμε όχι σκόπιμα, το διακριτικό «Αγιαννάκης» πράγμα που μπορεί στους αναγνώστες σας να δημιουργήσει σύγχυση και εσφαλμένες ερμηνείες και εντυπώσεις με τον λειτουργούντα στα Φιλιατρά από πολλών δεκαετιών ιστορικό και παραδοσιακό συνεταιρισμό των 400 μελών με την επωνυμία “Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών και Περιχώρων (και μέχρι το έτος 1987 με την επωνυμία “Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών) παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την ακριβή επωνυμία του συνεταιρισμού του δημοσιεύματός σας, αφού βεβαίως δημοσιεύσατε τη γνωστοποίησή μας αυτή στην ίδια σελίδα της εφημερίδας.

Με την ευκαιρία, θέλουμε να τονίσουμε ότι πρακτικές ως προς τη διακίνηση προϊόντων σαν αυτές που προβλήθηκαν τελευταία ουδέποτε στο παρελθόν αλλά ούτε και στο μέλλον έχουν περάσει σαν σκέψη από τα υπεύθυνα όργανα του συνεταιρισμού μας, που λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών των και σύμφωνα με τις αρχές του συνεταιρισμού.

Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών και Περιχώρων

Ο πρόεδρος
Ιωάννης Παπαηλιόπουλος

Πηγή: Ελευθερία

Δ' Εθνική: Αρχές Σεπτεμβρίου η κλήρωση

Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει πιθανότατα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ για τον καταρτισμό των ομίλων του περιφερειακού πρωταθλήματος.
Η Επιτροπή Πρωταθλήματος της Ομοσπονδίας, έχει χωρίσει ήδη τις 159 ομάδες σε 10 ομίλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν 8 γκρουπ των 16 ομάδων, ένας όμιλος των 17 και ένας των 14 ομάδων.
Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου θα .......

πραγματοποιηθεί η κλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος του 10ου ομίλου.
Την επόμενη ημέρα θα γίνει η κλήρωση των τεσσάρων πρώτων ομίλων και θα ακολουθήσει η κλήρωση των υπόλοιπων γκρουπ.

Πηγή: Ελευθερία

Κύπελλο Μεσσηνίας: Το πρόγραμμα της Β' Φάσης

Από την ΕΠΣ Μεσσηνίας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αγώνων της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής, οι πρώτοι αγώνες της δευτερης φάσης του κυπέλλου, θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Αυγούστου ενώ οι επαναλλήπτικοί θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2009.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει ως εξής:.......


ImageHost.org

ImageHost.org

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Σχόλιο: Συγχαρητήρια στους μελλοντικούς επιστήμονες

της πόλης μας και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής τους.






Δημήτρης Κουσελάς: ‘Οχι στην περαιτέρω απαξίωση του ΤΕΙ Καλαμάτας!

Την έντονη διαφωνία του με την περεταίρω απαξίωση του ΤΕΙ Καλαμάτας εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κος Δημήτρης Κουσελάς.
Ο κος Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:......

«Για μας η Ελλάδα των αξιών, η αναγκαία μετάβαση στην Οικονομία της Γνώσης, της πληροφορίας, της Πράσινης Ανάπτυξης, περνά μέσα από μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δυστυχώς, το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, ελάχιστη σχέση έχει με αυτές τις αλλαγές.

Λέγεται πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Να, όμως, που στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτό δεν ισχύει. Και εξηγούμαι: Ενώ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως προωθεί την ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ –κάτι που εμείς πρώτοι στηρίξαμε- καταλήγει σε μια ακόμα διαδικαστική και αποσπασματική παρέμβαση σε επιμέρους θέματα λειτουργίας των ΤΕΙ.
Μεταφέρει μηχανιστικά στα ΤΕΙ διατάξεις που ισχύουν στα ΑΕΙ, ανεξάρτητα από την καταλληλότητα και τη λειτουργικότητα αυτών των διατάξεων. Τις μεταφέρει, χωρίς να προβλέψει την ενίσχυση των ΤΕΙ σε πόρους και σε αναγκαίο προσωπικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προβλεπόμενη λειτουργία των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ, χωρίς ανάλογη πρόβλεψη χρηματοδότησης. Τι θα κάνουν αλήθεια τα ΤΕΙ για να προωθήσουν την έρευνα; Θα βγουν στη… γύρα για χορηγούς;

Η Κυβέρνηση, αντί να σχεδιάσει τη λειτουργία τμημάτων των ΤΕΙ που να στηρίξουν τις τοπικές αναπτυξιακές προτεραιότητες, εισάγει με το άρθρο 17 μια μηχανιστική διαδικασία για το κλείσιμο τμημάτων και σχολών, με βάση ένα ποσοστό επί των εισακτέων που ορίζεται από την Κυβέρνηση και όχι από τα ΤΕΙ, ώστε να στείλει ακόμη περισσότερους σπουδαστές στα ιδιωτικά ΚΕΚ και στα Κολλέγια, (γιατί ανεξάρτητα από την πρόθεσή της, αυτό θα γίνει στην πράξη).
Από το επόμενο έτος, που είναι το πέμπτο κατά σειρά από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η «βάση του 10», πάνω από σαράντα τμήματα ΤΕΙ, δηλαδή ένα στα πέντε, κινδυνεύουν με λουκέτο.

Με αυτή τη ρύθμιση θίγεται και το ΤΕΙ Καλαμάτας, που είναι το μοναδικό ΤΕΙ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και πολλά άλλα ΤΕΙ. Αν ισχύσει αυτό, τουλάχιστον δύο τμήματά του κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, αφού το 10% θα υπολογίζεται επί των εισακτέων που ορίζονται από την Κυβέρνηση και όχι επί του ποσοστού που θα προτείνει η Ολομέλεια του Τμήματος.

Είναι αυτή η ίδια Κυβέρνηση, που εδώ και έξι χρόνια έχει εγκαταλείψει πλήρως τα ΤΕΙ, τα οποία υποχρηματοδοτούνται και μάλιστα με υποπολλαπλάσιους πόρους, σε σχέση με τα ΑΕΙ, για ισοδύναμο αριθμό φοιτητών.

Είναι αυτή η ίδια Κυβέρνηση, που νομοθέτησε τη βάση -κινούμενη άμμο- του 10, πλήττοντας τα περιφερειακά ΤΕΙ και στερώντας απ’ αυτά δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές. Αυτοί οι σπουδαστές κρίνονται -μετά βδελυγμίας μάλιστα…- «ακατάλληλο» ως φοιτητές και σπουδαστές, αλλά απολύτως κατάλληλοι ως πελάτες των Κολλεγίων, των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων!

Είναι εύκολο, βέβαια, να λέμε πως σπάρθηκαν και σπέρνονται άκριτα τμήματα και σχολές ΤΕΙ σε όλη την Επικράτεια. Πως κάποιες απ’ αυτές μπορεί να μη χρειάζονται ή όντως να ξεπεράστηκαν, ενώ αντίθετα χρειάζονται άλλες.

Το μοντέλο του… λυόμενου Πανεπιστήμιου και του λυόμενου ΤΕΙ δεν μπορεί πλέον να έχει μέλλον στη χώρα μας. Είναι όμως άδικο, είναι ισοπεδωτικό, να μηδενίζουμε τη σημασία των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανάγοντας την ύπαρξή τους είτε σε τοπικά ρουσφέτια, είτε σε συμφέροντα, όπως λένε κάποιοι, ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων!

Αναμφισβήτητα χρειάζονται και σχέδιο και επαρκείς πόροι και κατάλληλα μέσα και δυναμικό, ώστε η λειτουργία τους να «δέσει» με τις ανάγκες της περιφερειακής ανάπτυξης, με την αποκέντρωση, με την παροχή σύγχρονης γνώσης, με αντίκρισμα και αναγνώριση.

Η Κυβέρνηση νομοθετεί μόνο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όσων σχολών ΤΕΙ θα ιδρυθούν, χωρίς να απαντά για τα Προεδρικά Διατάγματα που εκκρεμούν στα συναρμόδια Υπουργεία… Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά Κολλέγια είναι προ των θυρών να λάβουν επαγγελματικά δικαιώματα!

Τελικά, για ποια ανωτατοποίηση των ΤΕΙ μιλάμε; Προς τι η διαφαινόμενη και τόσο οξεία αντιπαράθεση συμφερόντων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όταν η μερίδα του λέοντος προορίζεται, όπως φαίνεται, για τους ιδιώτες; »

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, αφού κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «νίπτει τας χείρας της», αφήνοντας στην ουσία μετέωρα τα επαγγελματικά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ, το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο Μεσσήνιος Βουλευτής την κάλεσε να λύσει, με την αναγκαία και απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, το πρόβλημα επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής ΤΕΙ Καλαμάτας και τριών ακόμα ΤΕΙ. Πρόβλημα, που εδώ και πολύ καιρό έχει αναδείξει με Ερωτήσεις του στη Βουλή.

Με τα λεφτά της Ηλείας που έχει ο Μολυβιάτης θα κάνουν την πολιτική τους

"Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι ανάγκες αναμένεται να καλυφθούν από το Ταμείο για τους Πυρόπληκτους του 2007 , το οποίο διαχειρίζεται ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης.

Δηλαδή τα χρήματα που έστειλαν οι απανταχού Ελληνες για να στηρίξουν τους πυρόπληκτους του 2007 και από τα οποία οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πάρει τίποτα θα υποσχεθούν ότι θα δώσουν στην Αττική.
Δηλαδή με ξένα κόλυβα θα κάνουν ..........

μικροπολιτική!

Τώρα αν είναι σε μορφή τριχίλιαρων λόγω εκλογών θα σας γελάσουμε......"

Πηγή: Ελληνικό Καφενείο

«Το μεγάλο κόλπο»με τις κάρτες των ΑμΕΑ ξεσκέπασε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς

Η εφημερίδα Bραδυνή με πρωτοσέλιδο της επισημαίνει ότι "η παρατηρητικότητα του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριου Σαλμά οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στην αποκάλυψη κυκλώματος , το οποίο, εκμεταλλευόμενο το καθεστώς της χρηματοδότησης της μεταφοράς Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) με τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ εισέπραξε, τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία, εκατομμύρια ευρώ".

‘Επειτα από έρευνα ελεγκτών και .........

σχετική εντολή του Υφυπουργού Μάριου Σαλμά η κομπίνα στην οποία εμπλέκονται Νομαρχίες και ΚΤΕΛ ήρθε στο φως και δεν άργησε να αποκαλυφθεί ότι οι κάρτες που εκδίδονταν ήταν ακόμα και τριπλάσιες από τον πραγματικό αριθμό των δικαιούχων.

Πηγή: Το παρόν της Αιτολοακαρνανίας

Συγχαρητήριο μήνυμα του Νομάρχη Μεσσηνίας κου Δημήτρη Δράκου για τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε ο Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήτρης Δράκος με αφορμή την δημοσιοποίηση των Βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που έγινε σήμερα το πρωί.
Στο μήνυμα του ο κος Δράκος συγχαίρει τους μαθητές για την επιτυχία που είχαν και έδωσε συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα για την συμβολή τους στην επιτυχία των παιδιών.

Ο Νομάρχης κος Δράκος στο μήνυμα του αναφέρει:......

Στις μαθήτριες και τους μαθητές της Μεσσηνίας που μετά από κοπιαστική προσπάθεια, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια, μαζί με τις ευχές μου για καλές σπουδές και επιτυχημένη καριέρα στον επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο.

Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και στην Εκπαιδευτική Κοινότητα του Νομού μας καθώς και στις οικογένειες των παιδιών, που συνέβαλαν στην επιτυχία τους.
Στα παιδία μας που δεν κατάφεραν να πετύχουν, θα ήθελα να τους παροτρύνω να αφιερωθούν στον πνευματικό αγώνα και να είναι βέβαιοι πως σε λίγους μήνες θα κατακτήσουν και αυτοί το πνευματικό έπαθλο. Θα έχουν ευκαιρίες διάκρισης στη ζωή τους αρκεί να μην χάσουν την πίστη στον εαυτό τους.
Έχουμε συνείδηση ότι οι νέοι μας είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο για τη κοινωνία μας και τη Μεσσηνία και γι’ αυτό εργαζόμαστε συνεχώς, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επιστροφής και επαγγελματικής τους αποκατάστασης στον τόπο μας, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!


Δημήτρης Δράκος
Νομάρχης Μεσσηνίας


Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου της 26ης Αυγούστου 2009

Ele26.jpg (668 KB) 8arr26.jpg (256 KB) Foni26.jpg (216 KB)