Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Αποτυχημένη απόπειρα ληστείας στην Ανδρούσα

Στόχο τις συντάξεις, το δώρο και τα επιδόματα του ΟΓΑ έχουν βάλει κακοποιοί και χτυπούν τα ΕΛΤΑ για να αρπάξουν τα χρήματα που προορίζονται για τους συνταξιούχους αγρότες.
Χθες στις 7 το πρωί, πέντε μόλις μέρες μετά το αποτυχημένο ριφιφί στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στην Καλαμάτα, 3 ληστές χτύπησαν το Ταχυδρομείο της Ανδρούσας.
Τα χρήματα των συντάξεων όμως σώθηκαν γιατί -σύμφωνα με πληροφορίες- ο υπάλληλος πρόλαβε να κλειδώσει το σάκο που τα περιείχε σε μια μικρή αποθήκη.

Οι δράστες ληστές εμφανίσθηκαν με ένα ασημί Opel Astra.
Οι δυο φόρεσαν κουκούλες και κινήθηκαν προς το Ταχυδρομείο ενώ ο τρίτος συνεργός .......

περίμενε στο αυτοκίνητο.
Οι δυο ένοπλοι κουκουλοφόροι έσπασαν το τζάμι της πόρτας του καταστήματος της Ανδρούσας και ξεκλείδωσαν με τα κλειδιά που υπήρχαν στην εσωτερική πλευρά.
Μπήκαν στο Ταχυδρομείο και απειλώντας τον έντρομο υπάλληλο με τα όπλα τού ζήτησαν, μιλώντας σπαστά ελληνικά, τα χρήματα.
Οταν αυτός τους απάντησε ότι δεν έχουν έρθει, άρχισαν να τον χτυπούν κλωτσιές και να τον βρίζουν.
Το μαρτύριο του υπαλλήλου τελείωσε όταν απ’ έξω πέρασαν τυχαία ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος που κατοικούν στην Ανδρούσα.
Οι 2 κουκουλοφόροι βγήκαν από το Ταχυδρομείο, μπήκαν στο αυτοκίνητο, ο συνεργός τους έβαλε μπρος και έφυγαν προς την Καλογερόρραχη.

Οι πινακίδες του αυτοκινήτου ήταν κλεμμένες από τη Γλυφάδα.
Αμεσα κινητοποιήθηκαν η Αστυνομία και η Διοίκηση των ΕΛΤΑ. Τις επόμενες ώρες, πέρα από τη σήμανση που πήρε αποτυπώματα, βρέθηκαν στην Ανδρούσα ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Γιώργος Καραβίτης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης Γιώργος Λάνος, ο επιθεωρητής των ΕΛΤΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου Δημήτρης Ζερίτης καθώς και ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Καλαμάτας Αναστάσιος Διονυσόπουλος.
Με το χθεσινό αυξάνονται σε 5 τα περιστατικά ληστείας ή απόπειρας ληστείας που έχουν σημειωθεί μέσα σε 2 μόλις μήνες στα ΕΛΤΑ στη Μεσσηνία.
Σημειώνεται ότι το 2003 ληστές είχαν αρπάξει από το Ταχυδρομείο της Ανδρούσας 12.000 ευρώ αλλά συνελήφθησαν μισή ώρα αργότερα.

Πηγή: Ελευθερία

Χώρο από τον ΟΣΕ ζητεί ο Δήμος Κυπαρισσίας

Συνάντηση με τον υφυπουργό Συγκοινωνιών Γιάννη Μπεκίρη είχε στην Αθήνα ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας Γρηγόρης Γκότσης για το θέμα παραχώρησης τμήματος του χώρου πίσω από τον σταθμό του ΟΣΕ της πόλης ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο πάρκινγκ από τον δήμο.
Ο κ. Γκότσης ζήτησε από τον υφυπουργό την επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης του χώρου από τον ΟΣΕ στο δήμο, η οποία θα γίνει με την μορφή συμβολικού ενοικιασμού. Ηδη όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση της ΓΕΟΣΕ και απλώς μένει αυτή να διεκπεραιωθεί και να φτάσει στον δήμο.

Οπως μας επισήμανε ο κ. Γκότσης υπήρξε θετική ανταπρόκριση από τον υφυπουργό και εκτιμάται ότι σύντομα ο χώρος αυτός θα παραχωρηθεί στο δήμο αφού πλέον η όλη διαδικασία ...........

έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο.
Ετσι σύντομα ο δήμος θα αποκτήσει ένα νέο και πολύτιμο χώρο στάθμευσης δίπλα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Ορίστε που βρήκαν την λύση. Γιατί είχε την απαίτηση ο Δήμος Κυπαρισσίας να εκμεταλλευτεί ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ της μητρόπολης -μιλάω για τον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Αθανασίου) για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα 10 καταστηματαρχών???
Δεν ήξερε ο Δήμος Κυπαρισσίας ότι το προαύλιο του Άγιου Αθανάσιου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία ΄λα περιουσία της Μητρόπολης???
Και πολυ σωστά ο Μητροπολίτης αρνήθηκε το αίτημα το Δήμου.
Σε αυτό τους δίνω εύσημα.


Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε αρχίζουν οι εξετάσεις

Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται η ημερομηνία λήξης του διδακτικού έτους, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Προαγωγικών και Απολυτηρίων εξετάσεων Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Απολυτηρίων, Προαγωγικών και Πτυχιακών εξετάσεων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των πτυχιακών εξετάσεων Β΄ κύκλου Εσπερινών Τ.Ε.Ε. σχολικού έτους 2008-2009.

Α. Γυμνάσια

Τα μαθήματα στα Γυμνάσια θα λήξουν στις 13 Μαΐου 2009.
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν στις 19 Μαΐου 2009 και θα ........

διαρκέσουν μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2009.

Β. Γενικά Λύκεια
Τα μαθήματα των Ημερησίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων θα λήξουν στις 13 Μαΐου 2009.

Για τα Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά Λύκεια θα ισχύσουν τα εξής:

1. Ημερήσια Γενικά Λύκεια
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β' τάξης καθώς επίσης και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 19 Μαΐου 2009 μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2009.
Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ' τάξης που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από 1 Ιουνίου 2009 μέχρι και 19 Ιουνίου 2009.

2. Εσπερινά Γενικά Λύκεια
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών των Α΄, Β΄ και Γ' τάξεων καθώς επίσης και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης που εξετάζονται μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 20 Μαΐου 2009 μέχρι και τις 18 Ιουνίου 2009.
Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ' τάξης που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 2 Ιουνίου 2009 μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2009.

Γ. Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Εσπερινά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.)
Τα μαθήματα των Ημερησίων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων Επαγγελματικών Σχολών και Εσπερινών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων θα λήξουν στις 13 Μαΐου 2009.

Για τα Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια τις Επαγγελματικές Σχολές και τα Εσπερινά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια θα ισχύσουν τα εξής:
1.Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.)
·Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από τις 19 Μαΐου 2009 έως και τις 25 Ιουνίου 2009.
·Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από τις 12 Ιουνίου 2009 έως και τις 26 Ιουνίου 2009.

2. Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια
·Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από τις 19 Μαΐου 2009 έως και τις 19 Ιουνίου 2009.

3. Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ)
·Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ τάξης των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) θα διεξαχθούν από τις 19 Μαΐου 2009 έως και τις 19 Ιουνίου 2009.
·Οι πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Β΄ τάξης των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) θα διεξαχθούν από τις 19 Μαΐου 2009 έως και τις 19 Ιουνίου 2009.

4. Εσπερινά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.)
·Οι πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών του Β΄ κύκλου των Εσπερινών Τ.Ε.Ε. σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τις 25 Μαΐου 2009 έως και τις 19 Ιουνίου 2009.

Διακοπές κυκλοφορίας στη σήραγγα του Αρτεμισίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 2:30 ξημερώματα Πέμπτης μέχρι και τις 03:30 στη σήραγγα του Αρτεμισίου, με διακοπή όλων των οχημάτων στο ρεύμα προς Κόρινθο και από τις 03:30 μέχρι τις 04:30 στο ρεύμα προς Τρίπολη.
Η διακοπή της κυκλοφορίας θα γίνει προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού.
Κάθε μισή ώρα εργασιών ο δρόμος θα ανοίγει για πέντε λεπτά για να ........

εξυπηρετηθούν οι διερχόμενοι οδηγοί.

Ερχεται νεο σκάνδαλο. «Διόρισαν στη ΚΕΔ Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο τον Γενικό Διευθυντή του ομίλου των εταιριών CIVITAS

Ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να δει το φως της δημοσιόητας και αφορά στον Διορισμό ως προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) τον Γενικό Διευθυντή του ομίλου των εταιριών CIVITAS.
Το όνομα της εταιρίας CIVΙTAS έχει εμπλακεί με το σκάνδαλο του βατοπεδίου και τον Εφαραίμ.
Με ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή ο βουλευτής Χανίων Μιχάλης Καρχιμάκης, ερωτά τον Υπουργό οικονομικών Κο Παπαθανασίου.

Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Διόρισαν στη ΚΕΔ Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο τον Γενικό Διευθυντή του ομίλου των εταιριών CIVITAS που φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι παρείχε τις υπηρεσίες του στον Εφραίμ και στον όμιλο ΠΑΠΙΣΤΑ συνεταίρο της Μονής Βατοπεδίου και γνωστό από την παράνομη διαχείριση ακινήτων στο σκάνδαλο. Βάλανε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.»

Η Κυβέρνηση Καραμανλή επέλεξε προσφάτως να τοποθετήσει ως επικεφαλής της ........

Διοίκησης της πολύπαθης Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία εκτέλεσε το σύνολο των Κυβερνητικών εντολών σχετικά με τις παράνομες και ζημιογόνες για το Δημόσιο συμφέρον ανταλλαγές του σκανδάλου Βατοπεδίου, νέο πρόσωπο, τον κ. Κωνσταντίνο Φωτόπουλο, ο οποίος έχει διατελέσει επί οκταετία μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Με απόφαση της Κυβέρνησης το πρόσωπο αυτό αντικαθιστά τόσο τον πρώην Πρόεδρο, όσο και τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο, συγκεντρώνοντας κατά τον τρόπο αυτό το σύνολο των διαχειριστικών αρμοδιοτήτων της ΚΕΔ.

Από τα βιογραφικά στοιχεία πρόσφατης επαγγελματικής εμπειρίας του συγκεκριμένου προσώπου προκύπτει ότι από τον Οκτώβριο του 2004 μέχρι τον πρόσφατο Κυβερνητικό διορισμό του ως επικεφαλής στη Διοίκηση της ΚΕΔ έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Civitas, υπεύθυνος για τη λειτουργία και την πολιτική των επιμέρους εταιρειών του Ομίλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο συγκεκριμένος Όμιλος δια των εταιρειών του, τα τελευταία χρόνια, φέρεται να έχει παράσχει τις υπηρεσίες του στον Εφραίμ και στον εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου Όμιλο Πάπιστα.

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, δημιουργείται μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα από την επιλογή της Κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον πρώην Πρόεδρο και των πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΕΔ, μετά την φερόμενη εμπλοκή της Διοίκησης στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, με νέο πρόσωπο, που πλέον θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και που φέρεται να είχε μέχρι πρότινος, μέσω της εταιρείας στην οποία ήταν Γενικός Διευθυντής, επαγγελματική συνεργασία με τον Εφραίμ και τον Όμιλο Πάπιστα, σημαντικό μερίδιο του οποίου ανήκει σε Κυπριακές εταιρείες αφανών μετόχων με τελικό δικαιούχο την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και ο οποίος αξιοποίησε επενδυτικά ή κατασκευαστικά μεγάλο μέρος των δημοσίων ακινήτων που η Κυβέρνηση Καραμανλή εκχώρησε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου με το όργιο των παράνομων και ζημιογόνων για το Ελληνικό Δημόσιο ανταλλαγών.

Τα δε τεράστια ερωτηματικά που δημιουργούνται για την Κυβέρνηση Καραμανλή επιτείνονται:

· από τις συστηματικές και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις αγωνιώδους συγκάλυψης που έχει επιδείξει σε σχέση με το σκάνδαλο Βατοπεδίου και τους τελικούς αποδέκτες του μαύρου χρήματος που παρήχθη από τις παράνομες Κυβερνητικές ανταλλαγές

· την ανεξήγητη άρνησή της να προβεί στις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να συνεχίζονται, μέχρι και σήμερα, οι οικοδομικές εργασίες και η εμπορική εκμετάλλευση των χαριστικά εκχωρηθέντων ακινήτων στη Μονή Βατοπεδίου από τους εμπλεκόμενους στο Κυβερνητικό σκάνδαλο, μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Πάπιστα, μερίδιο του οποίου ανήκει ουσιαστικά στη Μονή Βατοπεδίου και στον οποίο έχει μεταβιβαστεί μεγάλο μέρος των επίμαχων ακινήτων.

Μετά τα παραπάνω καλείσθε:

α. Να ενημερώσετε τη Βουλή κατά πόσον ο όμιλος εταιρειών Civitas έχει παράσχει υπηρεσίες στον ηγούμενο Εφραίμ και στον Όμιλο Εταιρειών Πάπιστα

και στη βάση αυτή

β. Να αιτιολογήσετε την επιλογή της Κυβέρνησης σας να αντικαταστήσει τον πρώην Πρόεδρο και τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΕΔ, μετά την φερόμενη εμπλοκή της Διοίκησης στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, με νέο πρόσωπο, που πλέον θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και που φέρεται να είχε μέχρι πρότινος, μέσω της εταιρείας στην οποία ήταν Γενικός Διευθυντής, επαγγελματική συνεργασία με τον ηγούμενο Εφραίμ και με τον Όμιλο Πάπιστα, σημαντικό μερίδιο του οποίου ανήκει σε Κυπριακές εταιρείες αφανών μετόχων με τελικό δικαιούχο την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και ο οποίος αξιοποίησε επενδυτικά ή κατασκευαστικά μεγάλο μέρος των δημοσίων ακινήτων που η Κυβέρνηση Καραμανλή εκχώρησε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου με το όργιο των παράνομων και ζημιογόνων για το Ελληνικό Δημόσιο ανταλλαγών.

Καθώς και

γ. Να δώσετε επιτέλους πειστικές εξηγήσεις γιατί η Κυβέρνησή σας αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για ανάκληση ΟΛΩΝ των ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ αποφάσεων και ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ των συμβολαίων ανταλλαγών χωρίς να ζημιώνεται το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά αντ’ αυτού άφησε τόσο τα επίμαχα συμβόλαια, όσο και τις Υπουργικές αποφάσεις των ανταλλαγών σε ισχύ, ωφελώντας απροκάλυπτα τη Μονή Βατοπεδίου και τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα, που φέρονται να συνεχίζουν ανενόχλητες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις οικοδομικές εργασίες στα παρανόμως εκχωρηθέντα δημόσια ακίνητα.


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Γρηγόρης Νιώτης

Μάρκος Μπόλαρης

Θεοδώρα Τζάγκρη

Γιάννης Δριβελέγκας

Γιώργος Πεταλωτής

Γιώργος Παπαγεωργίου

Χρύσα Αράπογλου

Βασίλης Γερανίδης

Ντίνος Ρόβλιας

Πένθος και στην Ελλαδα. Νεκρός ο Ελληνας φοιτητής στην Λ' Ακουϊλα.

ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΜΑΝΑ. ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ξεπερνούν τους 180 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης στην πόλη Λ'Ακουιλα, ενώ τουλάχιστον 34 είναι οι αγνοούμενοι. Μεταξύ των νεκρών, είναι τελικά και ο Ελληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς, το πτώμα του οποίου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, αναγνωρίστηκε από συγγενικό του πρόσωπο.

Σαράντα νεκροί δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, ενώ εκτιμά πως οι τραυματίες είναι περίπου 1.500.

Δύο πτώματα ανασύρθηκαν νωρίς σήμερα από τα ερείπια σπιτιού στο χωριό Ονα, κοντά στην Λ'Ακουιλα το οποίο έχει ουσιαστικά ισοπεδωθεί.
Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, από τους 250 κατοίκους του χωριού 39 έχουν χάσει τη ........

ζωή τους.

Νεκρός ο Ελληνας φοιτητής

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) ότι ο φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς που ήταν εγκλωβισμένος στα ερείπια πολυκατοικίας στην Λ' Ακουϊλα, είναι νεκρός και το πτώμα του αναγνωρίστηκε από συγγενικό του πρόσωπο.

Πέντε Έλληνες που τραυματίστηκαν από το σεισμό, έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έξω από τη πόλη, όμως η κατάστασή τους δεν κρίνεται σοβαρή.

Συνολικά 160 φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή της Λ' Ακουϊλα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα με πτήσεις της Ολυμπιακής και της Aegean, αλλά και φεριμπότ από την Ανκόνα, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Περίπου 24 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, οι διασώστες ανέσυραν τα ξημερώματα ζωντανούς δύο φοιτητές από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Συνολικά έχουν ανασυρθεί περίπου 100 άτομα, ενώ υπολογίζεται πως άλλοι 250 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, αλλά όπως εκτιμά η Πολιτική Προστασία οι ελπίδες λιγοστεύουν για τον εντοπισμό και άλλων.

Από το σεισμό έχουν μείνει άστεγοι περίπου 50.000 άνθρωποι και πολλοί είναι εκείνοι που πέρασαν τη νύχτα σε στρατώνες και σχολεία. Χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί σε πάρκα και γήπεδα για να τους στεγάσουν, εκτ ων οποίων αρκετοί κατέφυγαν και σε ξενοδοχεία των ακτών της Αδριατικής. «Στη 01.30 σημειώθηκαν τρεις ισχυρές δονήσεις. Θα ήταν τρέλα να επιστρέψουμε τώρα», έλεγαν χθες τη νύχτα οι κάτοικοι.

Περισσότερα από 10.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας εκτιμούν πως τα δύο τρίτα των κτιρίων της Λ' Ακουιλα έχουν καταστραφεί, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε 26 πόλεις και χωριά.

Συνολικά 280 μετασεισμοί σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Ρώμη.

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και αυτό θα απαιτήσει τεράστια χρηματικά ποσά», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οπως είπε, το υπουργικό συμβούλιο θα παραχωρήσει 30 εκατομμύρια ευρώ ως άμεση βοήθεια και δεσμεύτηκε να οικοδομήσει μια νέα πόλη κοντά στην Λ'Ακουιλα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης, ο Μπερλουσκόνι έδωσε διαταγή να αναπτυχθούν περίπου 1.000 στρατιώτες στην περιοχή. Αστυνομικοί περιπολούσαν όλη τη νύχτα στην Λ'Ακουιλα για να αποτρέψουν λεηλασίες και όπως ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία, έγιναν αρκετές συλλήψεις.

«Απόψε μην επιστρέψετε στα σπίτια σας είναι επικίνδυνο», προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα εγκαταλειφθεί».

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό, συνολικά 35 χώρες προσέφεραν βοήθεια στην Ιταλία, αλλά προς το παρόν -σημείωσε- δεν είναι αναγκαία.

Σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επισκεφθεί τη σεισμόπληκτη περιοχή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΣΧΟΛΙΟ
Κρίμα το παιδί. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.


Νέοι φόροι σε ακίνητα, τσιγάρα και καύσιμα μετά τις ευρωεκλογές

Επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέσω της καθιέρωσης κλίμακας συντελεστών στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. θα επιβληθεί τέλος διατήρησης στους ημιυπαίθριους χώρους.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και νέα αύξηση στη φορολόγηση των τσιγάρων αναμένεται να αποφασιστούν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομίας για την αύξηση των εσόδων «δίνουν και παίρνουν».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομίας, ως τις ευρωεκλογές «θα έχουμε ήσυχα νερά, χωρίς λήψη νέων μέτρων», ενώ παράλληλα υπόσχονται .........

«θεαματική μείωση του ελλείμματος το 2009», μετά τη θεαματική άνοδό του το 2008.

Το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να προβεί σε «θεαματική μείωση» του ελλείμματος για το 2009 προχωρά:

* Στην επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και στην επιβολή τέλους διατήρησης στους ημιυπαίθριους χώρους.

* Στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στην αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα (μετά τις ευρωεκλογές).

* Στη δραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, το οποίο έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

* Στην καταχώριση κατά το 2009 εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Δεν κινδυνεύει από μεγάλο σεισμό η Πελοπόννησος

H Πελοπόννησος, αν και είναι σεισμογενής περιοχή, δεν κινδυνεύει από μεγάλο σεισμό τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, ενώ το μόνο ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ είναι το ρήγμα του Ταϋγέτου, το οποίο προκάλεσε το σεισμό του 1927 και στατιστικά για πολλά χρόνια δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί και να γίνει σεισμός στην Πελοπόννησο.

Αυτά είπε στην “Ε“ ο διδάκτωρ Γεωφυσικής Χριστόφορος Μεταξάς ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα “Σεισμός και μέτρα προστασίας για όλους».
Την ημερίδα διοργάνωσαν την Δευτέρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 500 εκπαιδευτικοί, κυρίως διευθυντές σχολείων της ......

Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να αποκτήσουν τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση κινδύνων αυτής της κατηγορίας.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε και ομιλία με οδηγίες για τα άτομα με αναπηρία, ενώ διανεμήθηκε αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΟΑΣΠ στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

Τα θέματα των ομιλιών ήταν:

«Ο ρόλος και οι δραστηριότητες του Ο.Α.Σ.Π.», το οποίο ανέπτυξε ο Αναστάσιος Τσάγκλας, πολιτικός μηχανικός, διευθυντής Κοινωνικής Αντισεισμικής Αμυνας.
«Ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο - Η σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής», από τον δρ. Χριστόφορο Μεταξά, γεωφυσικό.
«Οι επιπτώσεις του σεισμού», από τον Πλούταρχο Κέρπελη, πολιτικό μηχανικό MSc. «Μέτρα αυτοπροστασίας για όλους - Ειδικές οδηγίες για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)», από τη Χρύσα Γκουντρομίχου, γεωλόγο MSc. «Σχέδια έκτακτης ανάγκης - ασκήσεις εκκένωσης σε σχολικές μονάδες» από την δρ. Ασημίνα Κούρου, γεωλόγο.

ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ

Στις δηλώσεις του στην «Ε» ο κ. Μεταξάς τόνισε πως η Πελοπόννησος, αν και είναι σεισμογενής περιοχή, δεν κινδυνεύει από μεγάλο σεισμό τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, ενώ το μόνο ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ είναι το ρήγμα του Ταϋγέτου, το οποίο προκάλεσε το σεισμό του 1927 και στατιστικά για πολλά χρόνια δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί και να γίνει σεισμός στην Πελοπόννησο.
Τόνισε ακόμα πως τα κτήρια έχουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει για προστασία από σεισμό και πλέον στη χώρα μας εφαρμόζεται ο πιο αυστηρός αντισεισμικός κανονισμός.
Το ίδιο επεσήμανε και ο κ. Τσάγκλας τονίζοντας πως τα νέα κτήρια δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, ενώ και για τα παλιότερα υπάρχει πρόβλεψη να γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Το ίδιο ανέφερε πως πρέπει να γίνει και για τα δημόσια κτήρια σε όλη τη χώρα.
Διευκρίνισε πάντως πως ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού, ενώ και στα σχολεία γίνονται κάθε χρόνο οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας και τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις σεισμού.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Το ίδιο βράδυ έγινε ο καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία.....
Και αν θυμάστε κάποτε στον σεισμό της Τουρκίας από το ρήγμα της Ανατολίας, οι σεισμολόγοι έλεγαν ότι δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα.
1 μήνα μετά είχαμε τον πολύ μεγάλο σεισμό της Αθήνας απο το ρήγμα της Πάρνηθας.
και τότε έλεγαν ότι οι δυο σεισμοί δεν συνδεονται.

Αρκετα χρόνια μετά κάποιος σεισμολόγος είχε πει σε ερώτηση που του είχε γίνει ότι επηρεάστηκε ρήγμα στην Ελλάδα και έδωσε τον Σεισμό της Αθήνας.
Αλλα δεν είμαι σίγουρος για το ποιος ακριβώς το είπε πριν δυο περίπου χρόνια. ΑΝ θυμάμαι καλά, το είχε πει ο Τσελέντης....

Και το Ε9 στις προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων

Εντός των προθεσμιών που υποβάλλονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους και οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Αυτό καθορίστηκε με την υπ' αρίθμ. 1036178/153/0013/ΠΟΛ.1046/2.4.2009 απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε: ..........


Άρθρο 1

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2009 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω ειδικού δικτύου (σύστημα TAXISnet).

Η πιστοποίηση στο σύστημα TAXISnet, πραγματοποιείται μετά από αίτηση - εγγραφή, από όπου λαμβάνεται όνομα και κωδικός χρήστη. Η πρόσβαση στο TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2009 είναι εφικτή με τη χρήση των κωδικών αυτών.

Ο συνδυασμός του ονόματος και του κωδικού χρήστη ταυτοποιεί το συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αποτελεί απόρρητο προσωπικό στοιχείο και επιτρέπεται μόνο στον ίδιο να τον διαχειρίζεται και να τον μεταβάλλει, έτσι ώστε μόνο το πρόσωπο αυτό ή άλλο της επιλογής του να είναι σε γνώση αυτού και να έχει τη δυνατότητα χρήσης του.

Στις περιπτώσεις που το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει ήδη πιστοποιηθεί στο σύστημα TAXISnet, η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους 2009, πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών που ήδη διαθέτει.

Άρθρο 2

Ως ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων ορίζονται εκείνες της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτής στο σύστημα TAXISnet, με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - φυσικό ή νομικό πρόσωπο μοναδικού αριθμού καταχώρησης δήλωσης.

Η εμφάνιση στην οθόνη της δήλωσης συσχετισμένης με το μοναδικό αριθμό καταχώρισης και η ημερομηνία υποβολής της ή η εκτύπωσή της, αποτελούν την πληροφορία ή το αντίγραφο υποβολής της αντίστοιχα.

Άρθρο 3

Τα γενικότερα ζητήματα μεταβολής προσωπικών στοιχείων, αναστολής πιστοποίησης, ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και ελέγχου, καθορίζονται με την 1014179/258/Α0012/ΠΟΛ 1036/12-2-2001 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Άρθρο 4

Η Απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


-

Ιταλία - Αυξάνεται δραματικά στους 179 ο αριθμός των νεκρών.

Τους 179 έφτασαν οι νεκροί και τους 34 οι αγνοούμενοι από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης στην πόλη Λ'Ακουιλα.

Σαράντα νεκροί δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa επικαλούμενο τις ίδιε πηγές, ενώ εκτιμά πως οι τραυματίες είναι περίπου 1.500.

Δύο πτώματα ανασύρθηκαν νωρίς σήμερα από τα ερείπια σπιτιού στο χωριό Ονα, κοντά στην Λ'Ακουιλα. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, από τους 250 κατοίκους του χωριού 39 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Kανένα νεότερο για τον Ελληνα φοιτητή ...........


Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεότερο για τον Ελληνα φοιτητή, Βασίλη Κουφολιά, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στα ερείπια πολυκατοικίας στην Λ' Ακουϊλα, χωρίς να υπάρχει επικοινωνία με τους διασώστες.

Πέντε Έλληνες που τραυματίστηκαν από το σεισμό, έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έξω από τη πόλη, όμως η κατάστασή τους δεν κρίνεται σοβαρή.

Συνολικά 160 φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή της Λ' Ακουϊλα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα με πτήσεις της Ολυμπιακής και της Aegean, αλλά και φεριμπότ από την Ανκόνα, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες στις οποίες προέβη η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Περίπου 24 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, οι διασώστες ανέσυραν τα ξημερώματα ζωντανούς δύο φοιτητές από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Συνολικά έχουν ανασυρθεί περίπου 100 άτομα, αλλά υπολογίζεται πως άλλοι 250 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Από το σεισμό έχουν μείνει άστεγοι περίπου 50.000 άνθρωποι και πολλοί είναι εκείνοι που πέρασαν τη νύχτα σε στρατώνες και σχολεία.

Περισσότερα από 10.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Πιθανή μείωση αγροτικών επιδοτήσεων μετά το 2013

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ Ι. ΓΚΛΑΒΑΚΗ
“Από το 2013 και μετά, δεδομένου ότι οι νέες χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν ίσα δικαιώματα στις επιδοτήσεις της αγροτικής πολιτικής, οι ενισχύσεις στη γεωργία δεν θα καταργηθούν, αλλά αναμένουμε πιθανόν να μειωθούν”.

Αυτό αναφέρει μιλώντας στην “Ε” ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γκλαβάκης, ο οποίος θεωρεί ότι κινητήρια δύναμη της νέας ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι “η ανταλλαγή απόψεων όλων των φορέων προκειμένου να τεθούν με ειλικρίνεια όλα τα θέματα προς εξέταση”.
Παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι χρειάζεται μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου από τον Οκτώβριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής: ........


- Πώς κρίνετε την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας σήμερα;
«Σίγουρα δεν είμαι ικανοποιημένος με την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας.
Το γεγονός ότι ερημώνουν τα χωριά και διογκώνονται πληθυσμιακά τα μεγάλα αστικά κέντρα επιβεβαιώνει το πρόβλημα που υπάρχει στην επαρχία, και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, αναφορικά με την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας. Επιπλέον, το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας μας στα αγροτικά προϊόντα είναι ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την δυσχέρεια της αγροτικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι τα τελευταία 5 χρόνια το αρνητικό ισοζύγιο έχει κατέβει από τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο στο 1 δισ. ευρώ - γεγονός πολύ θετικό.
Η χώρα μας φημίζεται για τα γόνιμα εδάφη της, τα καθαρά νερά και το καλό κλίμα.
Ως εκ τούτου, εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματά της θα μπορούσε να αναπτύξει σημαντικά την αγροτική της καλλιέργεια και να βελτιώσει την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας».

- Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα ζητήματα και πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν;
«Η Ελλάδα, από το 1981 που έγινε μέλος της Ε.Ε. έως και σήμερα, έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό της για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.
Δυστυχώς όμως, τα χρήματα αυτά δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε, δηλαδή σε έργα υποδομής. Αλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, παρότι έγιναν μέλη της Ε.Ε. πολύ αργότερα από εμάς, διαπιστώνουμε ότι έκαναν θετικά βήματα στον αγροτικό τομέα, μεγάλα έργα υποδομής και με σωστό προγραμματισμό της παραγωγής κατέκτησαν τις διεθνείς αγορές.
Σίγουρα και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες προόδου. Θα πρέπει όμως η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη γεωργία μας».

- Με δεδομένες τις αλλαγές που σημειώνονται, πού οδηγείται η Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση;
«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά τις αναθεωρήσεις των ετών 2003 έως 2008, εκτός από γεωργική πολιτική και οικονομική πολιτική αποκτά πλέον και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πολύ σωστό.
Ετσι ενισχύονται τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, λαμβάνονται πρωτοβουλίες για φρούτα και λαχανικά στα σχολεία, υλοποιούνται προγράμματα ευρυζωνικότητος για τόνωση της υπαίθρου.
Ως εκ τούτου, χρειάζεται μια εύρωστη κοινή αγροτική πολιτική για να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις και να εξασφαλίσει επάρκεια και ασφάλεια τροφίμων, ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων έναντι των εισαγόμενων από τρίτες χώρες, ενίσχυση της υπαίθρου και προστασία του περιβάλλοντος».

- Στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι φανερό ότι σε μεγάλο βαθμό η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας συναρτάται με τις επιδοτήσεις.
Τι θα γίνει με αυτές μετά το 2013;

«Το βέβαιο είναι ότι μέχρι το 2013 οι άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς είναι εγγυημένες, ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τη μελλοντική κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή “ευθυγράμμιση“ των πληρωμών μεταξύ των 27 κρατών μελών. Κατά συνέπεια, και θέλοντας πάντα να είμαι ειλικρινής, λέω ότι από το 2013 και μετά, δεδομένου ότι οι 12 νέες χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. θα έχουν ίσα δικαιώματα στις επιδοτήσεις της αγροτικής πολιτικής, οι ενισχύσεις στη γεωργία δεν θα καταργηθούν, αλλά αναμένουμε ότι πιθανόν θα μειωθούν.
Αυτό όμως κανένας δεν μπορεί να το πει με σιγουριά διότι αυτή τη στιγμή οι ηγέτες της Ε.Ε. συμβάλλουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό με το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους.
Εάν αποφασίσουν να αυξήσουν αυτόν τον προϋπολογισμό, τότε πιθανόν να μη μειωθούν και οι επιδοτήσεις. Αυτό όμως ακόμα δεν το γνωρίζουμε».

- Ποια είναι η θέση σας για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει σε αναδιανομή των επιδοτήσεων με τη γενική λογική της εξισορρόπησης; Πόσο θα επηρεάσει τις επιδοτήσεις στην Ελλάδα;
«Οπως προανέφερα, επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τη μελλοντική κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ, δεδομένου ότι οι 12 νέες χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. θα έχουν μετά το 2013 ίσα δικαιώματα στις επιδοτήσεις της αγροτικής πολιτικής.
Αυτό φυσικά θα επηρεάσει τη χώρα μας. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι απαιτείται εγρήγορση και σωστός προγραμματισμός, ώστε ο δρόμος για μετά το 2013 να είναι έτοιμος».

- Μεγάλες περιοχές της χώρας, όπως και η δική μας, εξαρτώνται από το ελαιόλαδο, αλλά η κατάσταση φέτος έχει γίνει τραγική. Πιστεύετε ότι είναι επαρκές το δίχτυ προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Τι πρέπει να γίνει ώστε να προστατευτεί το προϊόν από τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, με τη γιγάντωση ισπανικών εταιρειών και τη δημιουργία καρτέλ που οδηγούν σε καθήλωση τιμών στους παραγωγούς και άνοιγμα της ψαλίδας αναφορικά με την τιμή καταναλωτή;
«Στο θέμα του ελαιολάδου η χώρα μας έχει πρωτιά όσον αφορά στην ποιότητα και τη γεύση.
Δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μας γίνεται χωρίς τυποποίηση, γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, να το εκμεταλλεύονται τυποποιώντας το και πουλώντας το σαν δικό τους προϊόν.
Το θέμα αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και οι συνεταιρισμοί να μπουν στη διαδικασία της σωστής τυποποίησης του προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από λίγο καιρό, εγκρίθηκε από την Κομισιόν η τροποποίηση του Κανονισμού 1019/2002 σχετικά με τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιουλίου 2009 το ελαιόλαδο προερχόμενο από μία μόνο χώρα θα φέρει υποχρεωτικά το όνομα του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας.
Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν τους κανόνες που ισχύουν για ορισμένα ελαιόλαδα που προστατεύονται από τα κοινοτικά συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων και ενισχύει την ελληνική προσπάθεια διατήρησης της ονομασίας προέλευσης».

- Τη φετινή περίοδο δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων για την καταβολή των επιδοτήσεων, και οι Ενώσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά κρίνοντας ότι είναι αδύνατον αυτό να γίνει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Πώς μπορεί να αποτραπεί μια δυσμενής εξέλιξη στην καταβολή των επιδοτήσεων;
«Είναι γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το θέμα της καταβολής των επιδοτήσεων δημιουργεί προβλήματα.
Πάγια αρχή θα πρέπει να είναι η σωστή καταβολή των επιδοτήσεων, δηλαδή η καταβολή μόνον σε όσους καλλιεργούν και δικαιούνται την επιδότηση.
Με το σκεπτικό αυτό, η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη, αλλά απαιτείται μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής των Ενώσεων και πέρα από τα τέλη Οκτωβρίου».

- Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες την επόμενη περίοδο για την ελληνική αντιπροσωπεία, έτσι ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των αγροτών της χώρας ενόψει των αναπροσαρμογών στην αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
«Κινητήρια δύναμη οποιασδήποτε προτεραιότητας για την ελληνική αντιπροσωπεία, ενόψει των αναπροσαρμογών στην αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να είναι η ανταλλαγή απόψεων όλων των φορέων -αγροτών, συνεταιριστών και πολιτικής ηγεσίας-προκειμένου να τεθούν με ειλικρίνεια όλα τα θέματα προς εξέταση.
Αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από σωστό προγραμματισμό προκειμένου να γίνουν έργα υποδομής στη χώρα μας, για στήριξη των αγροτικών περιοχών και ενίσχυση της καλλιέργειας, με εξεύρεση νέων προϊόντων που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικό εισόδημα στον Ελληνα γεωργό.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μέλλον για τη χώρα μας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Πηγή: Ελευθερία

Συνεδρίαση Δημοτικού Συβουλίου

Με δυο προ ημερησίας διάταξης θέματα ξεκίνησε χθες το βράδυ στις 8 το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών.
Μια συνεδρίαση είχε διάρκεια 2 ώρες και 10 περίπου λεπτά.

Το πρώτο προ ημερησίας διάταξης θέμα είχε να κάνει με την αγορά του πυροσβεστικού οχήματος.
Αποφασίστηκε να αλλαχθεί ο προμηθευτής του πυροσβεστικού οχήματος και αντί να αγοραστεί από τον Κο Αναστόπουλο να αγοραστεί από την ίδια την MAZDA λόγω διακοπής της συνεργασίας ανάμεσα στον κο Αναστόπουλο και την εταιρία.


Το δεύτερο θέμα προ ημερησίας διάταξης το έθεσε ο κος Σαπέρας και είχε να κάνει ......

με τον σεισμό στην Ιταλία. Ο Κος Σαπέρας πρότεινε να δοθεί μια οικονομική ενίσχυση για τα θύματα του σεισμού.
Ο κος Δήμαρχος απεδέχθη να γίνει η Δωρεά και δεσμεύτηκε να απαντήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα.

Στην τακτική συνεδρίαση τώρα.

Με κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα έγινε χθες το βράδυ το Δημοτικό συμβούλιο στα Φιλιατρά.
Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η Ενημέρωση για το έργο της παλετοποίησης στερεών αποβλήτων, κατόπιν αιτήσεως Δημοτών.

Ο κος Ξύγκας είπε ότι στις 13/3 2009 ήρθε στο Δήμο Φιλιατρών ήρθε μια αίτηση δημοτών.
«Εμείς οι υπογράφονες κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης της περιοχής Σαλιαρίου και Μώρενας, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωση γα το έργο της παλετοποίησης που πρόκειται αν δημιουργήσει ο Δήμος Φιλιατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Γαργαλιάνων.
Επειδή είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει υποβάθμιση της περιοχής και των προϊόντων μας και κατά συνέπεια να θιχτούν ή να βλαφτούν τα συμφέροντα μας, ζητάμε πλήρη ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή.
1) για τον όγκο των σκουπιδιών που θα δέχεται η συγκεκριμένη επένδυση
2) για τον χρόνο που θα παραμένουν τα σκουπίδια στον συγκεκριμένο τόπο
3) 3 την συγκεκριμμένη υπολοιματικότητα που θα δέχεται το έδαφος και το υπέδαφος και ποια η εξάρτηση και των υπολοιμάτων που θα δέχεται η ατμόσφαιρα.

Οι υπογράφοντες…..

Η Παλετοποίηση των σκουπιδιών γίνεται μέσα σε ένα εργοστάσιο 250 τετραγωνικών μέτρων.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση σε σχέση με τον τόπο που θα γίνει το εργοστάσιο.
Το αρχικό μέρος που είχαμε υποδείξει, δεν μπορεί αν εγκατασταθεί ο παλετοποιητής διότι το κομμάτι αυτό έχει κηρυχτεί αναδασωτέο.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν πρώτα δεν αποχαρακτηριστεί το κομμάτι.

Ο Κος Σωτηρόπουλος αναρωτήθηκε αν ο δασάρχης ήξερε ό όχι ότι το κομμάτι αυτό ήταν αναδασωτέο.
Ζήτησε να μάθει πόσο χρόνο θα μείνει ο παλετοποιητής στο σημείο.
Η περιφέρεια μας ζήτησε να προτείνουμε τόπο.

Προτείναμε τόπο στην αρχή, το είπαμε στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν έγινε δεκτό από την περιφέρεια.
Προτείναμε ένα άλλο μέρος το οποίο όμως έχει κηρυχτεί αναδασωτέο.
Καλέσαμε τον Δασάρχη να βρούμε τόπο.
Οτιδήποτε και αν κάνουμε θα το περάσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρέπει να παρακαλάμε να γίνει το εργοστάσιο. Να παρακαλάμε να κλείσει η χωματερή.

Τα σκουπίδια θα μπαίνουν στο εργοστάσιο, θα συμπιέζονται, θα αφυγραίνονται, και τα στερεά θα παλετοποιούνται.
Το υγρό μέρος θα περνά από βιολογικό καθαρισμό.
Μετά την παλαιτοποίηση θα πηγαίνουν στον χώρο που έχει υποδείξει η Κυπαρισσία με την Αυλώνα και θα εναποτίθενται για δυο περίπου χρόνια.
Μετά αφού γίνει το εργοστάσιο στην περιφέρεια και θα επεξεργάζονται τα στερεά απόβλητα στον χώρο του νέου εργοστασίου που θα γίνει.

Σε αυτή τη φάση πρέπει να βρούμε ένα σημείο ανάμεσα στους δυο δήμους που να επεξεργάζονται τα σκουπίδια (οι άλλοι δύο Δήμοι τον έχουν βρει το τόπο εναπόθεσης) το οποίο κομμάτι δεν εν πρέπει αν είναι αναδασωτέο.
Έχουμε ένα μέρος αλλά δεν ξέρουμε αν κάνει διότι η πολεοδομία λέει ότι για να γίνει ένα εργοστάσιο 250 τετραγωνικών μέτρων πρέπει ο χώρος αν είναι 4 στρέμματα.

Θα πρέπει να βρεθεί τόπος είπε ο Κος Ξύγκας.

Ολόκληρη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ και να την ακούσετε.
Μέγεθος αρχείου 115 ΜΒ περίπου. Απαραίτητη η Ευρυζωνική σύνδεση λόγω μεγάλου μεγέθους αρχείου.

215 είπαν ναι στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Αρ.Παυλίδη τάχθηκε η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους:
215 υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής
67 κατά,
6 παρών και
6 λευκά.

Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας είχε λάβει το λόγο ο πρώην υπουργός, ο οποίος έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για την υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχεται υποδείξεις, δεν παραιτείται και δεν ανεξαρτητοποιείται.