Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ακριβαίνουν τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και την εθνική Ελευσίνας - Πάτρας

Από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010 αυξάνονται οι τιμές των διοδίων στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Ρίου-Αντιρρίου) κατά 10 λεπτά για τα ΙΧ αυτοκίνητα, κατά 30-60 λεπτά για τα φορτηγά και κατά 50 λεπτά ως 1 ευρώ για τα λεωφορεία. Παράλληλα αυξάνονται κατά 10 λεπτά και οι τιμές των διοδίων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Κορίνθου-Πάτρας.

Όπως ανακοίνωσε η Γέφυρα ΑΕ, από τις 11 Ιανουαρίου η .............

τιμή διοδίου για τα ΙΧ αυτοκίνητα θα είναι 11,80 ευρώ από 11,70 ευρώ που είναι τώρα. Για τα φορτηγά με δύο άξονες 18,30 ευρώ από 18 ευρώ που είναι τώρα, για τα φορτηγά με τρεις άξονες 29,80 από 29,20 ευρώ, ενώ για τα φορτηγά με τέσσερις άξονες και άνω παραμένει στα 39,20 ευρώ. Για τα λεωφορεία ως 20 θέσεων η τιμή διοδίου θα είναι 27,50 από 27 ευρώ που είναι τώρα, από 20-40 θέσεων 38,50 ευρώ από 38, άνω των 40 θέσεων 59 ευρώ από 58 ευρώ. Για τις μοτοσικλέτες το ποσό παραμένει στα 1,80 ευρώ.

Ταυτόχρονα, παραμένουν «παγωμένες» 20 από τις συνολικά 27 κατηγορίες τιμών διέλευσης από τη γέφυρα, όπως οι τιμές διέλευσης με ηλεκτρονικό πομποδέκτη (e-pass), αυτές των απλών διελεύσεων μοτοσικλετών, των μηνιαίων και εβδομαδιαίων εκπτωτικών καρτών για ΙΧ, των καρτών 10 διελεύσεων για μοτοσικλέτες, αλλά και της βασικής διέλευσης με κάρτα «aller- retour» παραμένουν στα επίπεδα του 2008.

Επιπρόσθετα, σ το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ισχύσουν οι αυξήσεις στις τιμές διοδίων και στην εθνική οδό Ελευσίνας- Κορίνθου- Πάτρας. Για τα δίκυκλα και τρίκυκλα η νέα τιμή θα είναι 2 ευρώ από 1,90 ευρώ που είναι τώρα, για τα ΙΧ αυτοκίνητα 2,90 ευρώ από 2,60 ευρώ, για τα φορτηγά με δύο και τρεις άξονες 7,20 ευρώ από 7 ευρώ και για τα μεγαλύτερα οχήματα 10,10 ευρώ από 9,90 ευρώ.

Οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν σε όλους τους σταθμούς διοδίων, δηλαδή στους μετωπικούς Ελευσίνας (κατεύθυνση προς Κόρινθο), Ισθμού (κατεύθυνση προς Αθήνα), Ζευγολατιού (κατεύθυνση προς Πάτρα) και Ρίου (κατεύθυνση προς Αθήνα), καθώς και στους πλευρικούς Νέας Περάμου (είσοδος προς Κόρινθο) και Αγ. Θεοδώρων (είσοδος προς Αθήνα και είσοδος προς Κόρινθο).

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

5.500 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα ελεγχθούν από την Ε.Ε. για την διαπίστωση των εισοδημάτων

Με στόχο την διαπίστωση των αγροτικών εισοδημάτων στην Ε.Ε. το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε να ελεγχθούν 5.500 γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην χώρα μας οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 2.000 από Μακεδονία – Θράκη, 1.350 από Ήπειρο – Πελοπόννησο – Νησιά Ιονίου, 700 από Θεσσαλία και 1.450 από Ηπειρωτική Ελλάδα - Νησιά Αιγαίου – Κρήτη.

Οι εν λόγω γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ...........

αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης από το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης και εντάσσονται στο πεδίο παρατηρήσεων των ερευνών επί της γεωργικής διαρθρώσεως και των κοινοτικών ή εθνικών απογραφών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο κανονισμό 1291/2009 της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο L 347/14 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το πλήρες κείμενο, σε pdf μορφή, πατήστε εδώ.

Τον Μάρτιο στους αγρότες η δεύτερη δόση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων

Τον Μάρτιο υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί στους παραγωγούς όλης της χώρας η δεύτερη δόση των κοινοτικών επιδοτήσεων για το 2009. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να καταβληθούν στους αγρότες οι επιδοτήσεις πριν την Κυριακή του Πάσχα, που φέτος είναι η 4η Απριλίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, έως ...........

το τέλος Ιανουαρίου 2010 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση σε όλες τις ΕΑΣ της χώρας. Σήμερα το ποσοστό της ψηφιοποίησης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 68% .

Ένα μήνα αργότερα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ (μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στο 75% αυτών που πρέπει να γίνουν συνολικά).

Εφ' όσον δεν υπάρξουν απρόοπτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, τότε από τον Μάρτιο θα μπορεί να καταβληθεί το σύνολο των επιδοτήσεων αν και βάσει του Κοινοτικού Κανονισμού οι επιδοτήσεις μπορούν να δοθούν μέχρι και τον Μάιο.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους

Ερώτηση στην Υπουργό υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην Ερώτηση ζητά να μάθει τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τον νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ερώτηση της έχει ως εξής:


Σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών, το κάπνισμα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση πολλών ασθενειών στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα και αποτελεί μια από τις πρωταρχικές αιτίες εμφάνισης καρκίνου, ενώ η βλαπτική του επίδραση πλήττει ακόμα και τα άτομα που δεν καπνίζουν, αλλά εισπνέουν τον καπνό των άλλων (παθητικό κάπνισμα). Ακόμη, πρόσφατες μελέτες φανερώνουν, ότι γύρω στο 70% των καπνιστών προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.

Με το νόμο 3730/2008 και την Υπουργική απόφαση 88202/25.06.09, η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε ένα πλαίσιο για λόγους επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, με μύρια ʽπαραθυράκιαʼ και περίσσια χαλαρότητα στην εφαρμογή του. Εξάλλου, η συνέχεια απέδειξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέβλεπε στη σκόπιμη προσπάθεια υποβάθμισης της σπουδαιότητας του προβλήματος και δημιουργίας εντυπώσεων αλλά και σύγχυσης στον κόσμο. Μάλιστα, η σύγχυση επισφραγίστηκε με κατά συρροή αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες εξαγγελίες και δηλώσεις από τον Υπουργό, με τελικό αποτέλεσμα την συνέχεια της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.


Κατόπιν αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

1. Σκοπεύει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου;

2. Σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω δράση για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος του καπνίσματος στη χώρα μας;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Παράταση έως τις 15/1 για τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες

Παρατείνεται ως τις 15/1/2010 η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010, η οποία κανονικά έληγε στις 31/12/2009.

Η παράταση ισχύει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.

Για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., έχουν επίσης τη δυνατότητα να το πράξουν έως τις 15/1/2010.

Σχετικά με τον υπολογισμό των τελών ...............

κυκλοφορίας, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα σημερινά τέλη προκύπτουν από το συνδυασμό της «ρύθμισης Σουφλιά», η οποία διαφοροποιούσε τα τέλη με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα των οχημάτων, αλλά και επιπρόσθετα του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που εφάρμοσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, έγινε σημαντική προσπάθεια για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών οχημάτων μικρού και μεσαίου κυβισμού.

Παρά τη βελτίωση αυτή διαπιστώνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιβάρυνση είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε παλαιά οχήματα πολύ μεγάλου κυβισμού.

Για το λόγο αυτό, και δεδομένου ότι η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2010 ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ συρρέουν τις τελευταίες μέρες στις εφορίες, προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους και να απαλλαγούν από την καταβολή των αυξημένων τελών κυκλοφορίας για το 2010.

Πρόκειται κυρίως για κατόχους παλαιών ΙΧ (τουλάχιστον 10 ετών), αλλά και για ιδιοκτήτες που έχουν δεύτερο αυτοκίνητο, συνήθως παλαιό, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται πως για την κατάθεση των πινακίδων απαιτείται από τους ιδιοκτήτες ΙΧ η προσκόμιση αντιγράφου του Ε9, καθώς και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης που να αποδεικνύει ότι έχουν στην κυριότητά τους πάρκινγκ ή κάποιο ιδιόκτητο περιφραγμένο χώρο, όπου θα σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους για όσο καιρό οι πινακίδες θα βρίσκονται στην εφορία.

Ο Σαμαράς αρνείται την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του βατοπεδίου.

«Όχι» λέει η Ν.Δ. στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η νέα ηγεσία της Ρηγίλλης αποφάσισε τελικώς να μη συναινέσει σε έναν νέο κύκλο διερεύνησης της υπόθεσης, στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η «αυλή» του Κων. Καραμανλή.

Με φόντο το Βατοπέδι, μάλιστα, η Ν.Δ. εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει έναν νέο κύκλο σκληρής διαμάχης με το ΠΑΣΟΚ, καθώς κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ανασύρει τα γαλάζια σκάνδαλα και ιδίως το Βατοπέδι με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, προεξάρχουσας της δημοσιονομικής κρίσης.

Στην υπόθεση του Βατοπεδίου, που για πολλούς στη Ν.Δ. συνέβαλε τα μέγιστα και για την ...........

εκλογική συντριβή του κόμματος, η Ρηγίλλης επικαλείται για τη δική της άρνηση την Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την προηγούμενη Βουλή και κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει εκ νέου μια αντίστοιχη κοινοβουλευτική έρευνα.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά διευκρινίζουν πάντως ότι εάν τελικώς συσταθεί νέα επιτροπή παρά την αρνητική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. θα συμμετάσχει στη σύνθεσή της. Προσθέτουν δε ότι στην περίπτωση που προκύψουν νεώτερα στοιχεία, η ίδια θα κινηθεί με στόχο την ουσιαστική διερεύνηση και αξιοποίησή τους.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, στη Ρηγίλλης έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν διαφορετική κατεύθυνση για το Βατοπέδι σε σχέση με τις άλλες τέσσερις υποθέσεις, για τις οποίες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών (Χρηματιστήριο, εξαγορά Γερμανού, ομόλογα και Ζίμενς). Γι΄ αυτές τις υποθέσεις η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ταχθεί υπέρ της κοινοβουλευτικής έρευνας.

«Όχι ταυτόχρονα»

Η Ν.Δ. αναμένεται να αντιταχθεί και στην παράλληλη λειτουργία Εξεταστικών Επιτροπών κατά το επόμενο διάστημα και θα ζητήσει η Βουλή να ολοκληρώνει τη διερεύνηση κάθε υπόθεσης πριν ανοίξει ένας νέος κύκλος. Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι ίδιες κομματικές πηγές, υπάρχει ο κίνδυνος οι περισσότεροι βουλευτές να ασχολούνται τους επόμενους μήνες αποκλειστικά με το έργο των Εξεταστικών Επιτροπών.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χθες ότι με τον διαχωρισμό του Βατοπεδίου από τις υπόλοιπες υποθέσεις επιχειρείται ουσιαστικά ένα δεύτερο «κουκούλωμα» του σκανδάλου, καθώς η υπόθεση άγγιζε την «αυλή» του Μαξίμου και είχε προκαλέσει βαθιές πληγές και στην εικόνα του Κων. Καραμανλή. Είναι προφανές ότι στη βάση αυτή θα κινηθεί και το ΠΑΣΟΚ, εάν μπει σε τροχιά αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. για την υπόθεση.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν δε ότι η νέα ηγεσία της Ρηγίλλης επιχειρεί ουσιαστικά να προστατεύσει πολιτικά τον Κων. Καραμανλή από μια υπόθεση που για πολλούς συνέβαλε τα μέγιστα και για την εκλογική συντριβή της Ν.Δ. Στις πληγές που είχε ανοίξει το Βατοπέδι μάλιστα είχε δώσει έμφαση κατά τη μάχη για την εσωκομματική εκλογή και ο Αντ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι οι πρωταγωνιστές τού σκανδάλου «βρίσκονταν με φανατισμό απέναντί του».

«Το ΠΑΣΟΚ στήνει πολιτικά θεάματα»

ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ αντιμετώπιση του Βατοπεδίου από τις άλλες υποθέσεις, που έγιναν αντικείμενο συζήτησης και στο πρόσφατο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Παν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρει:
«Το θέμα του Βατοπεδίου έχει αστερίσκο γιατί έχει ήδη γίνει Εξεταστική Επιτροπή. Η Επιτροπή αυτή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και έχει εκδώσει πόρισμα, το οποίο έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής. Εάν το ΠΑΣΟΚ έχει να παρουσιάσει κάποια καινούργια στοιχεία για το Βατοπέδι, να τα φέρει στη Βουλή να τα εκτιμήσουμε. Εκείνο όμως το οποίο δεν θα επιτρέψουμε είναι να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία όλων των Εξεταστικών Επιτροπών για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κραυγαλέα αδυναμία του Πρωθυπουργού να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

Δηλαδή, μιλάμε για ένα ενδεχόμενο επικοινωνιακό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ να προσφέρει εύκολα πολιτικά θεάματα στην κοινή γνώμη, επειδή δεν μπορεί να προσφέρει άρτο στον ελληνικό λαό».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΟ
Ενα σχόλιο θελαμε για τον Παναγιωτόπουλο. Ειληκρινα σκεφτήμακε πολυ το τι θα γράψουμε.
Το μόνο που θα μπορούσαμε να πουμε γι αυτόν είναι "Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον."

Δημόσιο: ανάκληση αδειών με εγκύκλιο Ραγκούση

Ακόμη και την ανάκληση κανονικών αδειών προκειμένου να λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες ομαλά προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με θέμα «Ομαλή λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών και κατά την υπόλοιπη χρονική περίοδο των εορτών και κυρίως μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού ...........

Εσωτερικών «οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Διοικητικού/Προσωπικού θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει ικανός αριθμός υπαλλήλων ιδίως στις υπηρεσίες που έχουν συναλλαγή με το κοινό, για να διεκπεραιώνονται ομαλά οι υποθέσεις των πολιτών. Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται προβλήματα, θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα για την ανάκληση των κανονικών αδειών, προκειμένου οι υπηρεσίες αυτές να λειτουργήσουν ομαλά», καταλήγει η εγκύκλιος.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καλαμάτα

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα υποδεχθεί η Καλαμάτα στις 31 Ιανουαρίου.
Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 5:30 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Ο κ. Βαρθολομαίος θα παραμείνει στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και θα ...........

συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της πολιούχου της Καλαμάτας Υπαπαντής του Χριστού στις 2 Φεβρουαρίου.

Αλλάζουν όλα στον τρόπο εφαρμογής του ΦΠΑ

Mε τρεις κινήσεις το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να κάνει «ματ» στη φοροδιαφυγή, με στόχο την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθειά της να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, αποφεύγοντας -στο μέτρο του δυνατού- πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους, εξετάζει θετικά πρόταση που κατατέθηκε και προβλέπει τη σύνδεση του ΦΠΑ με το μέτρο των αποδείξεων.

Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου ...........

επισημαίνουν ότι πρωταρχικός στόχος για το επόμενο έτος είναι η αύξηση των εσόδων, ειδικά από την «πηγή» του ΦΠΑ, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες απώλειες, όχι μόνο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά εξαιτίας της κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, μελετάται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, να εξαπολυθεί «τριπλό κυνήγι» για την αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ μέσω:

* Της διεύρυνσης του «πακέτου» των αποδείξεων, οι οποίες είτε θα εκπίπτουν από το εισόδημα ή το φόρο είτε θα συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο. Οσον αφορά, ειδικότερα, στην τελευταία πρόταση, με βάση την εισήγηση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο, προβλέπει ότι, για να ισχύει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, θα πρέπει οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι να προσκομίζουν στην εφορία αποδείξεις ύψους τουλάχιστον 6.000 ευρώ από δικηγόρους, κομμωτήρια, εστιατόρια, γυμναστήρια κ.λπ., ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να έχουν το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ. Με την εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου, εκτιμάται ότι οι όλοι οι φορολογούμενοι θα ζητούν αποδείξεις και, επομένως, θα αυξηθούν αισθητά και τα έσοδα από το ΦΠΑ. Ομως για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες.

* Τη διεύρυνσης της βάσης επιβολής ΦΠΑ, δηλαδή εφαρμογή του σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το εν λόγω μέτρο κρίνεται από τα στελέχη του υπουργείου προαπαιτούμενο για την καθολική εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» ότι η σχετική πρόταση, που βρίσκεται ήδη στα χέρια των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής:

* Κατάργηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ της παροχής υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές. Η συγκεκριμένη απαλλαγή δεν συνάδει με κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως υποστηρίζουν και στελέχη του υπουργείου, δεδομένου ότι στην Ελλάδα όλοι οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες υπόκεινται στο ΦΠΑ. Από την άλλη εξάλλου πλευρά, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στο φόρο.

* Κατάργηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ της παροχής υπηρεσιών από συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης εκτός από αυτές που παρέχονται απευθείας στο κοινό. Με δεδομένο ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσιών σε ενδιάμεσα, όπως επισημαίνουν οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης, η υπαγωγή αυτών των υπηρεσιών στο ΦΠΑ δεν προκαλεί ουδεμία πρόσθετη επιβάρυνση, λόγω του δικαιώματος έκπτωσης του φόρου των εισροών.

* Της καθολικής χρήσης ταμιακών μηχανών από τα βενζινάδικα, τους εκμεταλλευτές ταξί κ.λπ.

Πρώτη συνεδρίαση

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ανωτέρω προτάσεις θα αποτελέσουν, την επόμενη εβδομάδα, αντικείμενο της ομάδας εργασίας που έχει ως έργο το σχεδιασμό του πακέτου μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επισημαίνεται ότι, χθες, συνεδρίασαν για πρώτη φορά οι τρεις ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με τη:

* φορολογία φυσικών προσώπων

* φορολογία κεφαλαίου - περιουσίας

* ελεγκτικές διαδικασίες - φοροδιαφυγή.

Η πρώτη συνεδρίαση, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν μέλη των συγκεκριμένων επιτροπών, ήταν «αναγνωριστική, συνάντηση γνωριμίας», καθώς δεν έγινε διάλογος επί της ουσίας, παρά μόνο εξετάστηκαν οι προτάσεις των πολιτών που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και θα αποτελέσουν και τους κατευθυντήριους άξονες, επί των οποίων θα ασχοληθούν οι ομάδες εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

* ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα,

* φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων,

* κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών,

* γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις φορολογικές δηλώσεις, χωρίς αναδρομική ισχύ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου,

* λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων, χωρίς να αποκλείεται και η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων,

* σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων,

* φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

Οσον αφορά στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί είναι οι εξής:

* εφαρμογή, από το 2010, της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας,

* επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο,

* αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα εργασίας που ασχολείται με την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:

* κατάρτιση από τη ΓΓΠΣ προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων,

* έλεγχος «πόθεν έσχες» σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους,

* ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου

* ηλεκτρονική και τεχνολογική υποστήριξη των φορολογικών διοικήσεων,

* επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών και των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους φορολογούμενους,

* δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο (εφαρμογή ν. 2238/1994).

Αντικρουόμενες απόψεις για τη μεταρρύθμιση

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των πολιτών, όσον αφορά στις προτάσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα σχόλια ξεπερνούν τις 7.000, γεγονός που πιστοποιεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο φορολογικό σύστημα.

Ενα μάλιστα από τα θέματα που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών είναι αυτό των αποδείξεων και της σύνδεσής τους με το αφορολόγητο όριο.

Από την επεξεργασία των σχολίων, που έχουν καταθέσει απλοί πολίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, προκύπτει ότι η σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου αυτοί που θεωρούν ότι το μέτρο θα θίξει τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ αρκετοί κρίνουν ότι, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για τη σύνδεση αποδείξεων - αφορολογήτου ορίου, θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση του «πακέτου» των αποδείξεων και σίγουρα σε αυτές να συμπεριληφθούν και οι αποδείξεις από τα super market.

Οσον αφορά στη διεύρυνση του «πακέτου» των αποδείξεων, η πλειονότητα των πολιτών προτείνει να εκπίπτουν στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, ενώ πολλοί, λαμβάνοντας ως βάση ότι το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει στα 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους ή στα 10.500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, ζητούν να αυξάνεται ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που προσκομίζει ο κάθε φορολογούμενος.

Αυτοτελής φορολόγηση

Εντύπωση προκαλεί ότι καταγράφεται μεγάλη αντίδραση, με βάση τα σχόλια των πολιτών, για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την ένταξη των συγκεκριμένων εισοδημάτων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών τάσσεται υπέρ της διατήρησης του εν λόγω καθεστώτος, καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορά εργασία που γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Βέβαια, και γι' αυτό το θέμα δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν την πλήρη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αφού θεωρούν ότι είναι «άδικη» και έχει θεσπιστεί για να ευνοήσει συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Κληρονομιές

Θετικές είναι οι γνώμες των πολιτών όσον αφορά στην επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο όριο, το οποίο η πλειονότητα θεωρεί ότι θα πρέπει να κινείται στις 300.000 - 350.000 ευρώ, ενώ έντονη είναι η απαίτηση να περιοριστούν οι φόροι που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Οι αποδείξεις θα εκπίπτουν κλιμακωτά

Οι αποδείξεις θα εκπίπτουν κλιμακωτά ανάλογα με το εισόδημα του κάθε πολίτη, διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για θέματα φορολογίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ακόμη πως οι φορολογούμενοι δεν θα προσκομίζουν τις αποδείξεις από τις αγορές τους στην Εφορία, αλλά θα γράφουν σε ειδική σελίδα μαζί με τη δήλωσή τους, το ΑΦΜ, το όνομα της επιχείρησης και τη διεύθυνση, ώστε να μπορεί να γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων από τις ελεγκτικές αρχές.
Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι θα εκπίπτουν οι αποδείξεις από ιατρούς και .............

δικηγόρους.

«Ξέρουμε που βρίσκονται οι off shore και θα τις χτυπήσουμε», τόνισε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας σειρά μέτρων για τις εξωχώριες εταιρείες στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Από σήμερα η καταβολή του στον ΟΓΑ.

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ξεκινά σήμερα, 29 Δεκεμβρίου, την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 804.451 δικαιούχους. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με σχετικά με την πορεία καταβολής του επιδόματος αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου έχει στείλει ειδοποιητήρια σε 314.772 δικαιούχους.
Το συνολικό ποσό της καταβολής ανέρχεται σε ..........

124.504.300 ευρώ. Παράλληλα, δημιουργήθηκε αρχείο για 33.249 δικαιούχους, προκειμένου να γίνει επεξεργασία των στοιχείων τους από την Εφορία, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη πιστώσει τους λογαριασμούς 379.345 δικαιούχων. Παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή σε 33.492 δικαιούχους, οι οποίοι δεν έχουν γνωστοποιήσει στον οργανισμό τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους στην Εθνική Τράπεζα.

Η οικονομική ενίσχυση έχει καταβληθεί επίσης σε 276.920 συνταξιούχους του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, 32.628 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ–ΤΣΑ, 14 συνταξιούχους του Ταμείου Εφημερίδων, 42 συνταξιούχους του Ταμείου Τεχνιτών Τύπου, 211 συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ και 15.143 συνταξιούχους του ΝΑΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε, τελος, ότι δεν είναι δυνατή η άμεση ενημέρωση για τον αριθμό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανά Νομαρχία, λόγω του μεγάλου αριθμού των αρμοδίων φορέων. Από τις 54 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα προνοιακά επιδόματα καταβάλλουν μέσω του ταχυσρομείου οι 20 εξ αυτών και έχουν ήδη αποστείλει στα ΕΛΤΑ τις σχετικές καταστάσεις. Οι υπόλοιπες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταβάλλουν τα επιδόματα σε μετρητά.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Δεκεμβρίου 2009

Ele29.jpg (624 KB) 8arr29.jpg (254 KB)