Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Το μήνυμα του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για την νέα χρονιά.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS





Τριφυλία: Επισκέψεις Αλευρά σε υγειονομικές μονάδες

Την Τριφυλία επισκέφθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε υγειονομικές μονάδες της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών και, πέρα από τις ευχές για το νέο έτος, συζήτησε με τις διοικήσεις, τους εργαζομένους αλλά και πολίτες για τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Επίσης, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο ...........

δημοτικό κατάστημα Φιλιατρών, όπου είχε χαλαρή συζήτηση με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλιας, πριν το τσίπουρο και το μεζέ που ακολούθησε!

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του αντιπεριφερειάρχη ήταν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής διοικητής Πάνος Μπόζος. Οι δύο άνδρες είχαν μακράς διάρκειας συνομιλία για θέματα του νοσοκομείου και ακολούθως, μαζί με την πρόεδρο των εργαζομένων Δήμητρα Νικολοπούλου, επισκέφθηκαν χώρους του ιδρύματος και συζήτησαν με εργαζομένους και πολίτες.

Στη συνέχεια ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, όπου συζήτησε με τον απερχόμενο διοικητή Λεωνίδα Παρασκευόπουλο. Τα προβλήματα του ΚΑΦΚΑ είναι πολλά και πρέπει τάχιστα να προωθηθούν λύσεις, ώστε να επιτελέσει το έργο του σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας. Στον προαύλιο χώρο, ο αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε και συζήτησε με Διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς και εργαζομένους του ΚΑΦΚΑ.

Επόμενος σταθμός ήταν το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, το οποίο έχει πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι κτηριακές υποδομές του δεν αρμόζουν σε υγειονομική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Παρά ταύτα, χάρη στο ζήλο που επιδεικνύει το προσωπικό, παρέχει καλές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Εκεί, ο αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τους ιατρούς Δημήτρη Σωτηρόπουλο και Κωνσταντίνο Λίτσα.

Μετά την επίσκεψή του στις υγειονομικές μονάδες ο κ. Αλευράς δήλωσε: «Αυτές τις άγιες μέρες η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου επισκεφθήκαμε κοινωνικά ιδρύματα, νοσοκομεία και διάφορους φορείς, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά, πιο πολύ από ποτέ, στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Βέβαια, μια συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να είναι πάντα δίπλα τους κι εμείς, ως Περιφέρεια, έχουμε βάλει στόχο να είμαστε πάντα δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας.

Εκτός από τις ευχές που ανταλλάξαμε, διαπιστώσαμε και κάποια ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των Μονάδων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ανακαίνισης της δομής του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και η κατασκευή ενός καινούργιου κτηρίου 300 τ.μ., που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ. Επισκεφθήκαμε και το ΚΑΦΚΑ. Αφού η δομή του άλλαξε, νομίζουμε πως η καινούργια θα βοηθήσει ώστε να έχουμε το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες… Είναι αναγκαίο να λειτουργήσει σε καλά επίπεδα και με εξοπλισμό και με επιστημονικό προσωπικό, και νομίζω ότι ήδη λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, όχι στον καλύτερο, αλλά λύνει αρκετά προβλήματα της περιοχής».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που διαπίστωσε, σημείωσε: «Υπάρχουν και στο ΚΑΦΚΑ και στο Κ.Υ. Πρέπει πλέον το Νοσοκομείο Καλαμάτας να τα λύσει, δεν είναι μεγάλα. Αλλά υπάρχουν προβλήματα και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, επιστημονικού προσωπικού. Ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, στο κομμάτι το κοινωνικό της υγείας και της πρόνοιας δεν πρέπει να έχουμε εκπτώσεις, πρέπει να είναι πιο “γαλαντόμα” η Πολιτεία, γιατί οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα, κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Λύκειο Φιλιατρών

Ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του νέου Λυκείου των Φιλιατρών δήλωσε ο κ. Αλευράς, μετά την επίσκεψή του εκεί. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως τόσο ο ίδιος όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές το χώρο για να δουν από κοντά την εξέλιξη των εργασιών. Όπως είπε, «οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Είναι το πρώτο έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου είναι τον Απρίλιο του 2012 να παραδώσει το έργο. Νομίζω, βαδίζει, τον τελευταίο καιρό, σε γρήγορους ρυθμούς και θα ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις, για να παραδοθεί στους μαθητές για χρήση από τη νέα σχολική χρονιά».

Το φονικό «S» του Λαγκούβαρδου

Σε δηλώσεις του, από τα Φιλιατρά, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας αναφέρθηκε και στο φονικό «S» του Λαγκούβαρδου: «Έχουμε εξαγγείλει αυτή την περίφημη στροφή, το “S” του Λαγκούβαρδου, το οποίο τόσα χρόνια έχει μείνει ανάθεμα και έχουν σκοτωθεί πολλά νέα παιδιά, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι το έργο αυτό θα γίνει, και θα γίνει! Ήδη ολοκληρώθηκε η μελέτη, περιμένουμε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια και σύντομα, εφόσον πάρουμε την έγκριση, θα γίνει η δημοπράτηση του έργου».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Πως θα ξοφλήσετε τα χαράτσια….

Νέα ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί στο πλέγμα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία»:

1. Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε .........

πολλές δόσεις που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν τις 60, χωρίς να είναι αναγκαία προκαταβολή. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα προβλέπεται έκπτωση έως και 100% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής οφειλών. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ.

2. Μπαίνει «φρένο» στην ακύρωση πράξεων διοικητικής εκτέλεσης, εάν ένα από τα χρέη κριθεί ως μη οφειλόμενο

3. Απλοποιούνται οι διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων

4. Βελτιώνονται οι διατάξεις για την επίλυση φορολογικών διαφορών από την αρμόδια επιτροπή.

Ειδικά όσον αφορά στους δήμους είναι πιθανόν να προωθηθεί διακανονισμός για την εξόφληση οφειλών των δήμων προς το δημόσιο με συμψηφισμό των πόρων που τους χορηγούνται από το Κράτος.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί το ενιαίο σύστημα πληρωμών στο δημόσιο ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα ρυθμίσει τις διαδικασίες λήψης νέων δανείων των δήμων, ενώ θα προβλέπει και παράταση στην προθεσμία αποπληρωμής παλαιότερων δανείων.

Ιδιωτικός τομέας: Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ ζητά η τρόικα

Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ και συρρίκνωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα όπως στο Δημόσιο, ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση.

Σε επιστολή που απηύθυναν προ 10ημέρου το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας ζητείται εμμέσως η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα στα επίπεδα της Πορτογαλίας.

Δηλαδή από τα 751 ευρώ στα 551 ευρώ, η μείωση .............

των ασφαλιστικών εισφορών των συνεπών επιχειρήσεων και ο περιορισμός του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στο στόχαστρο της τρόικα μπαίνουν οι ωριμάνσεις, καθώς ασκείται πίεση στη κυβέρνηση να παγώσουν.

Newsbeast

Πληρωμή σε… είδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει πολυνομοσχέδιο!

Ακόμη και σε… είδος θα πληρώνουν στην εφορία στο εξής όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στο υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, οι εφορίες θα δέχονται στο εξής και… ακίνητα ως πληρωμή για ληξιπρόθεσμες οφειλές! Αυτό βέβαια θα αποτελεί την έσχατη λύση, καθώς κατά βάση το πολυνομοσχέδιο θα θεσπίζει διακανονισμού, με κατάργηση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 100 ευρώ και εξόφληση σε 60 δόσεις.
Θα προβλέπονται ακόμη νέα αντικειμενικά ..........

κριτήρια με έλεγχο ακόμη και των τραπεζικών καταθέσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και φορο-κυνηγητό από ιδιώτες ελεγκτές και φορο-εισπρακτικές εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι έχει να κάνει με φορολογούμενους που θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές αλλά δεν έχουν μετρητά και δεν μπορούν λόγω κρίσης να πωλήσουν τα ακίνητά τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μπορούν να «χαρίσουν» στην εφορία τα εν λόγω ακίνητα και να διαγραφεί το χρέος τους.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η εξόφληση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 δόσεις για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων, σε 25 έως 36 δόσεις για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων, σε 37 έως 48 δόσεις για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων και σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Όσοι οφειλέτες θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή, θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης δεν θα γίνεται δεκτή η συζήτηση αίτησης αν δεν έχει ενημερωθεί μέσα σε 20 ημέρες η εφορία.
Με το νομοσχέδιο θα εφαρμόζονται επίσης νέα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδημάτων και καθαρών κερδών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που αναγράφονται τα τελευταία χρόνια στις φορολογικές τους δηλώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είναι προκλητικά χαμηλά.
Στο πλαίσιο αυτό, θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η σχέση της τιμής των πωλούμενων προϊόντων και υπηρεσιών έναντι του συνολικού όγκου κύκλου εργασιών, η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου κτλ. Από αυτά θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο ΦΠΑ. Όταν υπάρχουν αποκλείσεις θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.

Η ρύθμιση για τα βενζινάδικα

Μεταξύ των άρθρων του νομοσχεδίου, επρόκειτο να περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που σχεδίαζε το υπουργείο Οικονομικών για την περίπτωση των 3.417 βενζινάδικων που δεν έχουν καταχωρίσει στο σύστημα Ήφαιστος τα παραστατικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να καλυφθεί νομικά η εγκύκλιος Καπελέρη με την οποία ουσιαστικά ανέβαλε προσωρινά την επιβολή προστίμων μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά. Ωστόσο, μετά την εξέλιξη με την άσκηση ποινικής δίωξης από τον οικονομικό εισαγγελέα στον κ. Καπελέρη η ρύθμιση αυτή θα κατατεθεί αργότερα σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες παράμετροι και οι περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπου και αν εντοπιστούν.

Eklogika.gr

Τεράστιο φιάσκο για το υπουργείο Οικονομικών η φοροκάρτα [ VIDEO ]

Κόκκινη κάρτα .... στη φοροκάρτα, έχουν δείξει οι φορολογούμενοι μετά την καθήλωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ και κυρίως μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% που έδινε μέχρι πέρυσι η συλλογή περισσοτέρων από τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα μόλις 30.693 φορολογούμενοι ή λιγότερο από το 0,5% του συνόλου των περίπου 8 εκατομμυρίων φορολογουμένων, έχουν ενεργοποιήσει κάρτες αποδείξεων.

Υπάρχουν και ορισμένοι που ενεργοποίησαν .............

περισσότερες από μία φοροκάρτες με αποτέλεσμα οι ενεργές κάρτες αποδείξεων να φτάνουν σήμερα τις 37.481.

Εντυπωσιακότερα είναι τα στοιχεία που δείχνουν πόσο χρησιμοποιούνται. Στην ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΓΓΠΣ έχουν καταγραφεί 1.300 συναλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και αυτοί που τις προμηθεύτηκαν δεν τις χρησιμοποιούν.

Εδώ έρχεται να προστεθεί η παράμετρος της δυνατότητας χρήσης της φοροκάρτας καθώς μόλις μία στις δύο επιχειρήσεις που διαθέτουν μηχανήματα POS (για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) μπορούν να υποστηρίξουν και τις φοροκάρτες.

Παρά την παταγώδη αποτυχία του μέτρου, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν το βάζουν… κάτω και σχεδιάζουν επικοινωνιακή καμπάνια για να γίνει η φοροκάρτα μέρος της ζωής μας.

Στο τραπέζι μάλιστα έχουν πέσει και προτάσεις παροχής φορολογικών κινήτρων (π.χ έκπτωση φόρου για όσους χρησιμοποιούν φοροκάρτα) αλλά αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί. Οι ίδιες πηγές, αναγνωρίζουν ότι βασικότερο «πρόβλημα» για την υποδοχή και την αποδοχή της φοροκάρτας δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στο νόμο για τις εκπτώσεις φόρου μέσω αποδείξεων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και για τα εισοδήματα του 2011, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους προκειμένου να μην έχουν ποινή φόρου 10% στη διαφορά μεταξύ αποδείξεων που υποβάλλονται και αποδείξεων που απαιτούνται.

Η σχετική τροποποίηση έχει νομοθετηθεί από τον Ιούλιο, με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, όπου καταργήθηκαν οι επιστροφές φόρου 10% για όσους συγκέντρωναν περισσότερες αποδείξεις και προσδιορίστηκε ενιαίο ποσοστό 25% , με μέγιστο ύψος απαιτούμενων αποδείξεων 15.000 ανά φορολογούμενο.

Από την 2012 πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αλλαγές αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο Βενιζέλου για καθολικό πόθεν έσχες και δήλωση στην Εφορία αφενός του συνόλου των εισοδημάτων σε αντιπαραβολή με το σύνολο των δαπανών και μέγιστη δυνατή απόκλιση μεταξύ τους της τάξεως του 15%.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, η φοροκάρτα δεν αποκλείεται να κερδίσει τις …εντυπώσεις και τους φορολογούμενους για να γλιτώσουν το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων. Μέχρι τότε οι φοροκάρτες περιμένουν τους φορολογούμενους στις τράπεζες.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 4ης Ιανουαρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.