Κόκκινη κάρτα .... στη φοροκάρτα, έχουν δείξει οι φορολογούμενοι μετά την καθήλωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ και κυρίως μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% που έδινε μέχρι πέρυσι η συλλογή περισσοτέρων από τις απαιτούμενες αποδείξεις.
Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα μόλις 30.693 φορολογούμενοι ή λιγότερο από το 0,5% του συνόλου των περίπου 8 εκατομμυρίων φορολογουμένων, έχουν ενεργοποιήσει κάρτες αποδείξεων.
Υπάρχουν και ορισμένοι που ενεργοποίησαν .............
περισσότερες από μία φοροκάρτες με αποτέλεσμα οι ενεργές κάρτες αποδείξεων να φτάνουν σήμερα τις 37.481.
Εντυπωσιακότερα είναι τα στοιχεία που δείχνουν πόσο χρησιμοποιούνται. Στην ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΓΓΠΣ έχουν καταγραφεί 1.300 συναλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και αυτοί που τις προμηθεύτηκαν δεν τις χρησιμοποιούν.
Εδώ έρχεται να προστεθεί η παράμετρος της δυνατότητας χρήσης της φοροκάρτας καθώς μόλις μία στις δύο επιχειρήσεις που διαθέτουν μηχανήματα POS (για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) μπορούν να υποστηρίξουν και τις φοροκάρτες.
Παρά την παταγώδη αποτυχία του μέτρου, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν το βάζουν… κάτω και σχεδιάζουν επικοινωνιακή καμπάνια για να γίνει η φοροκάρτα μέρος της ζωής μας.
Στο τραπέζι μάλιστα έχουν πέσει και προτάσεις παροχής φορολογικών κινήτρων (π.χ έκπτωση φόρου για όσους χρησιμοποιούν φοροκάρτα) αλλά αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί. Οι ίδιες πηγές, αναγνωρίζουν ότι βασικότερο «πρόβλημα» για την υποδοχή και την αποδοχή της φοροκάρτας δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στο νόμο για τις εκπτώσεις φόρου μέσω αποδείξεων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και για τα εισοδήματα του 2011, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους προκειμένου να μην έχουν ποινή φόρου 10% στη διαφορά μεταξύ αποδείξεων που υποβάλλονται και αποδείξεων που απαιτούνται.
Η σχετική τροποποίηση έχει νομοθετηθεί από τον Ιούλιο, με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, όπου καταργήθηκαν οι επιστροφές φόρου 10% για όσους συγκέντρωναν περισσότερες αποδείξεις και προσδιορίστηκε ενιαίο ποσοστό 25% , με μέγιστο ύψος απαιτούμενων αποδείξεων 15.000 ανά φορολογούμενο.
Από την 2012 πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αλλαγές αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο Βενιζέλου για καθολικό πόθεν έσχες και δήλωση στην Εφορία αφενός του συνόλου των εισοδημάτων σε αντιπαραβολή με το σύνολο των δαπανών και μέγιστη δυνατή απόκλιση μεταξύ τους της τάξεως του 15%.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, η φοροκάρτα δεν αποκλείεται να κερδίσει τις …εντυπώσεις και τους φορολογούμενους για να γλιτώσουν το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων. Μέχρι τότε οι φοροκάρτες περιμένουν τους φορολογούμενους στις τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.