Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται....





Μεσαία Τάξη: Ο θάνατος του εμποράκου

Άρθρο του καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρου Κουτρούκη στο Φιλιατρά News

Καθώς η ύφεση συνεχίζει να επισκιάζει την ελληνική οικονομία βιώνουμε τη σταδιακή κοινωνική αποδιάρθρωση ή/και τον αφανισμό του μεγαλύτερου τμήματος της μεσαίας τάξης.
Οι συνέπειες από αυτή την εξέλιξη αναμένεται να είναι δραματικές.
Η Μεσαία Τάξη (ΜΤ) θα μπορούσε να περιγράφει ως ή το σύνολο των οικονομικά ανεξάρτητων πολιτών που δε διαθέτουν αξιοσημείωτο μερίδιο κοινωνικής επιρροής / εξουσίας και σ’ αυτή συνήθως περιλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, μάνατζερ μεγάλων επιχειρήσεων, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ΜΤ διαθέτει ορισμένα κρίσιμα χαρακτηριστικά που την.............

κατατάσσουν στο ρόλο μιας τάξης-κλειδί στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα:
● ευνοεί τη συσσώρευση κεφαλαίου και την αποταμίευση, συμβάλλει στην απασχόληση και την αύξηση της παραγωγικότητας.
● η καταναλωτική ισχύς της οδηγεί σε ανασύνθεση της ζήτησης κι επέκταση των αγορών, εξέλιξη που επιτρέπει την εμφάνιση οικονομιών κλίμακας.
● ενθαρρύνει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεων και τις θεσμικές αλλαγές που συνδράμουν την ανάπτυξη.
● καθώς στους κόλπους της αναδύονται οι επιχειρηματίες που προωθούν την καινοτομία και την ανάπτυξη, προωθεί την οικονομική μεγέθυνση και ενεργοποιεί μακροχρόνιες επενδύσεις.
● διαδραματίζει ένα ρόλο στη διακυβέρνηση, ζητά καλύτερες υπηρεσίες από τους κρατικούς αξιωματούχους και υποστηρίζει βέλτιστες αναπτυξιακές πολιτικές.
● συμβάλλει στη μεσολάβηση ανάμεσα στις φτωχές και τις πλουσιότερες τάξεις και συγκρατεί τις κοινωνικές συγκρούσεις.
● απεχθάνεται την πολιτική σύγκρουση και την αστάθεια και ευνοεί μια κοινωνία με εκτεταμένες πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικές αξίες.
● ειδικεύεται σε ενασχολήσεις που απαιτούν δεξιότητες και εμπειρία και ευνοεί αξίες όπως η υπομονή, η επιμονή, η προσπάθεια και η ισχυρή εργασιακή ηθική.
● τροφοδοτεί την ευημερία και την κοινωνική ειρήνη και προωθεί τη δημοκρατία, τον εκσυγχρονισμό και την «ανοικτότητα».
● υποστηρίζει τη χρηστή διακυβέρνηση, τον περιορισμό της διαφθοράς, τη δημόσια επένδυση στην υγεία, την εκπαίδευση και τη δημιουργία υποδομών.
● συνιστά μια ήρεμη πολιτική δύναμη, μια «πολιτικά κεντρώα» αλλά επ’ ουδενί ριζοσπαστική τάξη με οριακές εκλογικές μετακινήσεις προς τα αριστερά ή δεξιά.

Η σταδιακή εξαφάνιση της ΜΤ στη χώρα μας άρχισε με την πτώση της παραγωγικότητας τον αφανισμό της ελληνικής οικοτεχνίας/ βιοτεχνίας, τον «θάνατο» των οικογενειακών επιχειρήσεων, την συρρίκνωση των κοινωνικών στρωμάτων των αυτοαπασχολουμένων.
Η ύφεση αναμένεται να ολοκληρώσει το τραγικό αυτό έργο. Το μεγαλύτερο μέρος της ΜΤ θα υποβιβαστεί στην εργατική τάξη, ενώ πολύ μικρότερο θα ανέρθει στην κοινωνική ελίτ. Η συρρίκνωση της ΜΤ ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε καταπίεση και σε διεύρυνση των φαινομένων βίας.

Κοντολογίς, η απίσχνανση των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων προοιωνίζει αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ο θάνατος του εμποράκου θα καταφέρει ένα βαρύτατο πλήγμα κατά της ευημερίας, ενδεχομένως και κατά της δημοκρατίας μας. Ας επαγρυπνούμε.

ΟΥΑΟΥ!!! Απίστευτο θέαμα με νερά.

Ο χορός των νερών με το τραγούδι του Thriller του αξέχαστου Michael Jackson
Ενα πραγματικό υπερθέαμα που αξίζει να χαζεύεις....





Λήξη για το πρόγραμμα "Leonardo Da Vinci"

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 στις 20.00 πραγματοποιείται η τελετή λήξης και διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Leonardo Da Vinci που υλοποιήθηκε το διάστημα 13-27 Οκτωβρίου 2011 στην Αλμερία της Ισπανίας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του προγράμματος , φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της κατάρτισης , θα καταθέσουν οι συμμετέχοντες τις εμπειρίες τους ενώ θα τους απονεμηθούν και τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Βασιλόπουλος Παναγιώτης.

Η κατάρτιση των παραγωγών Θερμοκηπιακών προϊόντων ...........

εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, και συγκεκριμένα στη δράση Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Leonardo Da Vinci), που αφορά την κινητικότητα ατόμων σε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ( PLM Mobility).

To Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας σας προσκαλεί στην τελετή διάδοσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci που υλοποιήθηκε στην Αλμερία της Ισπανίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 στις 20:00
στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Βασιλόπουλος Παναγιώτης.


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία.
Στην πρόσκληση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Καλκαβούρας, περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:


1. Διαγραφή τελών ύδρευσης από βεβαιωτικούς καταλόγους της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων (Έγκριση της αριθ. 3/2012 απόφασης Τ. Σ. Γαργαλιάνων).

2. Μείωση τελών ύδρευσης Τ.Κ. Πύργου (έγκριση της αριθ. 3/2012 απόφασης Τ. Σ. Πύργου.

3. Έγκριση όρων σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Τριφυλίας για την καταπολέμηση κουνουπιών έτους 2012.

4. Διαγραφή ποσού 67,04 ευρώ του κ. Λάνου Γεωργίου του Ιωάννη από τον αριθ. 1511/2012 Βεβαιωτικό Κατάλογο χρήσης πεζοδρομίων, έτους 2011.

5. Διαγραφή ποσού 240,00 ευρώ του κ. Palikeshti Bilbil του Sybi από τον αριθ. 1623/2012 Βεβαιωτικό Κατάλογο ΚΟΚ Δ.Ε. Κυπαρισσίας, λόγω εξόφλησής του.

6. Διαγραφή του ποσού 50,00 ευρώ του κ. Γιαννόπουλου Γεώργιου του Κων/νου από τον αριθ. 1625/2012 Βεβαιωτικό Κατάλογο ΚΟΚ Δ.Ε. Κυπαρισσίας, λόγω εξόφλησής του.

7. Διαγραφή του ποσού 20,00 ευρώ του κ. Φωτεινόπουλου Χαραλάμπους του Παναγιώτη, από τον αριθ. 1623/2012 Βεβαιωτικό Κατάλογο ΚΟΚ Δ.Ε. Κυπαρισσίας, λόγω εξόφλησής του.

8. Διαγραφή του ποσού 16,70 ευρώ και του ποσού 13,20 ευρώ του κ. Μπουγά Αθανασίου του Χαραλάμπους, από τους αριθ. 1506/2012 & 1514/2012 Βεβαιωτικούς Καταλόγους Καθαριότητας και Φωτισμού αντίστοιχα, έτους 2011.

9. Διαγραφή του ποσού 80,00 ευρώ του κ. Πανταζόπουλου Παναγιώτη του Ιωάννη από τον αριθ. 1619/2012 Βεβαιωτικό Κατάλογο ΚΟΚ Δ.Ε. Κυπαρισσίας, λόγω λάθους στα στοιχεία της παράβασης.

10. Διαγραφή του συνολικού ποσού των 200,00 ευρώ της εταιρείας “ΚΥΠΡΟΥ Leasing” από τον αριθ. 1619/2012 Βεβαιωτικό Κατάλογο ΚΟΚ.

11. Διαγραφή του ποσού 40,00 ευρώ της κ. Γιάβη Νίτσας του Βασιλείου, από τον αριθ. 1624/2012 Βεβαιωτικό Κατάλογο ΚΟΚ , λόγω εξόφλησής του.

12. Διαγραφή του ποσού 60,70 ευρώ και του ποσού 15,00 ευρώ της κ. Καραχάλιου Χριστίνας του Σταύρου από τους αριθ. 22/2012 & 55/2012 Βεβαιωτικούς Καταλόγους ΤΑΠ Τ.Κ. Φαρακλάδας.

13. Διαγραφή του ποσού 392,10 ευρώ και του ποσού 78,40 ευρώ της κ. Καραχάλιου Μαρίας του Σταύρου από τους αριθ. 31/2012 & 39/2012 Βεβαιωτικούς Καταλόγους Καθαριότητας και Φωτισμού Τ.Κ. Φαρακλάδας.

14. Διαγραφή του ποσού 22,20 ευρώ του κ. Φλέσσα Κων/νου του Νικολάου από τον αριθ. 1511/2012 Βεβαιωτικό Κατάλογο Πεζοδρομίων Δ.Ε. Κυπαρισσίας, λόγω μεταφοράς του καταστήματός του.

15. Αίτηση Μπαλτάση Αντωνίου του Εμμανουήλ για διαγραφή οφειλών από τέλη ύδρευσης της κατοικίας του λόγω του ότι δεν έχει υδροδοτηθεί ακόμη.

16. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Εξοπλισμός αντλιοστασίου & δίκτυο μεταφοράς προς δεξαμενή οικ. Μάρμαρο Δ.Δ. Καλού Νερού».

17. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Αγαλιανής».

18. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή τεχνικών δρόμου παραπλεύρως σιδηροδρομικής γραμμής Καλού Νερού - Ελαίας».

19. Γνωμοδότηση επί του Οικονομικού Απολογισμού έτους 2011 (έως τον Αύγουστο του 2011) των Σχολικών Επιτροπών :
α) 3ου Νηπιαγωγείου Φιλιατρών, β) 3ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας, γ) 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, δ) 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, ε) 1ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας, στ) 1ου ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ Κυπαρισσίας και 2ου ΣΕΚ Μεσσηνίας (Κυπαρισσίας) και ζ) 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, η) Νηπιαγωγείου Κοπανακίου, θ) 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων, ι) 2ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων.

20. Έλεγχος ενστάσεων λογαριασμών ύδρευσης – νεκροταφείων 9 Δημοτικών Διαμερισμάτων του τέως Δήμου Αυλώνος.

21. Παραχώρηση χρήσης αίθουσας Δημοτικού Σχολείου Μαραθούπολης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθούπολης (Έγκριση της αριθ. 16/2011 απόφασης Τοπικού Συμβουλίου Τ.Κ. Μαραθούπολης)

22. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου «Αποκαταστάσεις ζημιών οδοποιίας από θεομηνίες», στην Δ.Ε. Αυλώνος.

23. Χορήγηση 2ης παράτασης χρόνου ολοκλήρωσης του έργου «Υπηρεσίες Υποστήριξης για την επικαιροποίηση της Διαχειριστικής Επάρκειας τύπου α΄ και β΄ του Δήμου Τριφυλίας».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 16ης Φεβρουρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.



Τι είναι η Τσικνοπέμπτη.

Τσικνοπέμπτη σήμερα. Μέρα που μας μαρτυρά ότι σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη Μεγάλη Σαρακοστή η οποία θα κορυφωθεί την Μεγάλη εβδομάδα και την κορύφωση του Θείου Δράματος.
Είναι οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.
Τώρα βρισκόμαστε στην εβδομάδα της Κρεατινής.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, κατά την προετοιμασία για τη νηστεία της Σαρακοστής.
Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της .............

Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Ο εορτασμός αυτής της μέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο «τσίκνισμα» κρέατος στα κάρβουνα. Από εκεί έχει πάρει και το όνομα της η ημέρα. Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης.

Σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνονται λογιών λογιών καλούδια.
Η πηχτή, οι τσιγαρίδες, τα λουκάνικα, η γουρναλοιφή και το παστό είναι ορισμένα από αυτά.
Οι προτάσεις μας για σήμερα:

Το Messogeios Apartments στην Μαραθούπολη θα σας περιμένει να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε με ζωντανή μουσική, να φάτε οικονομικά και πολυ χορταστικά και το κρασί κερασμένο από το μαγαζί. Δείτε εδώ την σχετική καταχώρηση

Η Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών - ΑΜΚΕ Φιλιατρινούλα, θα σας περιμένει από τις 6:30 το απόγευμα στον χώρο που στεγάζεται απέναντι από το Δημαρχείο Φιλιατρών με πολύ μουσική, μεζεδάκια, και άφθονο κρασί για να περάσετε όμορφα α λα Φιλιατρινά. Δείτε εδώ την σχετική καταχώρηση.

Τι γίνεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας

Ψάχνοντας στο internet για να βρούμε διάφορα έθιμα στην Ελλάδα βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ας ξεκινήσουμε από Νομό της Πελοποννήσου (μιας και αναφερθήκαμε πρώτα στην δική μας περιφέρεια) και συγκεκριμένα την Αχαϊα.
Στην Πάτρα λοιπόν έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς.
Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα δύο πράγματα. Το πρώτο ότι ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και το δεύτερο ότι έρχεται να την παντρευτεί.
Έτσι λοιπόν, ντύνεται νύφη και με την συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει στο λιμάνι της πόλης για να προϋπαντήσει τον καλό της. Γύρω της ο κόσμος ξεφαντώνει και διασκεδάζει με τα καμώματα της.

Στις Σέρρες

Στις αλάνες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις οποίες αφού ψήσουν κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ, αναλαμβάνει να κάνει «προξενιά» ανακατεύοντας ταυτόχρονα την θράκα της φωτιάς με μία βέργα.
Κομοτηνή:
Εδώ την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (Κυριακή της Απόκρεω). Επίσης τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσουν αυτήν την ημέρα βρώσιμα δώρα. Ο άντρας στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον λεγόμενο κούρκο, ενώ εκείνη του στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Ο έρωτας εξάλλου περνάει από το στομάχι.

Στην Κέρκυρα

Την ημέρα αυτή, στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, τελούνται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια». Σύμφωνα με το έθιμο, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους. Ακολουθούν καντάδες όπου με αυτές «κλείνει» το έθιμο.

Στην Σκόπελο

Στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου, οι κάτοικοι, αφού φάνε και τραγουδήσουν στα σπίτια τους, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται όλοι στο Πεύκο όπου και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί.

Όποια και αν είναι τα Έθιμα σε όλη την Ελλάδα, Σας ευχόμαστε καλή τσικνοπέμπτη και να φροντίσετε να διασκεδάσετε.