Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Σκέψεις για Ενγκεμά στην Εράνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ioniansports.gr το όνομα του Πατρίκ Ενγκεμά θα απασχολήσει τη διοίκηση της Εράνης Φιλιατρών για την τεχνική της ηγεσία. Πληροφορίες από τα Φιλιατρά αναφέρουν ότι ήδη οι διοικούντες έχουν αρχίσει να συλλέγουν πληροφορίες για τον προπονητή του Κατασταρίου.

Ο καμερουνέζος τεχνικός έδειξε εξαιρετικά δείγματα... γραφής τη χρονιά που πέρασε, παρά τον υποβιβασμό του Κατασταρίου και "μοιραία" έχει συγκεντρώσει πάνω του κάποια βλέμματα παραγόντων αρκετών ομάδων της περιφέρειας και φυσικά της Ζακύνθου.

Το ioniansports.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ενγκεμά ο οποίος δήλωσε:
"Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε νεότερο.
Δε γνωρίζω για το ενδιαφέρον της ομάδας των Φιλιατρών.
Είναι τιμητικό μέσα απ' τη δουλειά σου να αναγνωρίζει ο άλλος κάποια .........

πράγματα. Όμως δεν έχω κάτι... χειροπιαστό".

Πηγή: IonianSports

ΣΧΟΛΙΟ
Ασχολίαστο γιατί αν το κάνω (το σχόλιο) θα πως ανέκδοτο με τον Τοτό. Και θα βγεί ακατάλληλο το post.
Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν θα πω το ανέκδοτο για το ionian Sports.


Για πρώτη φορά στα Φιλιατρά βγήκε πρώτο Κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

Παρατηρώντας τα εκλογικά αποτελέσματα στην Μεσσηνία και ιδιαίτερα στα Φιλιατρά, διαπιστώσαμε ότι για πρώτη φορά σε Ευρωεκλογές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα Φιλιατρά ήρθε πρώτο κόμμα. Και μάλιστα με 2,03 μονάδες διαφορά!!!
Ένας Δήμος που παραδοσιακά έβγαζε Νέα Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Φιλιατρά η Νέα Δημοκρατία έπεσε κατά 11.27% (!!!!) και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά 0,34% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004!
Αυτοί ήταν οι μεγάλοι χαμένοι των Ευρωεκλογών του 2009.

Στους κερδισμένους βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε 3,55% , το Κ.Κ.Ε. που κέρδισε 0.24% , το ΛΑΟΣ που κέρδισε 2.86% , και οι Οικολόγοι πράσινοι που ανέβασαν το ........

ποσοστό τους κατα 1.97%.

Ηχηρότατο χαστούκι το οποίο πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ακούστηκε στερεοφωνικά στους επιτελείς της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην Νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος.
Οι πρώτες γκρίνιες άρχισαν λίγο πριν έρθουν τα τελικά αποτελέσματα (100%) των τμημάτων. Μάθαμε (δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια και δεν μπορούμε να το διασταυρώσουμε) ότι οι γκρίνιες και κάποια "γαλλικά" ακούστηκαν ηχηρά μέχρι την πλατεία αν και η τοπική της Ν.Δ. είναι αρκετά κοντά.
Ουδείς μπορούσε να χωνέψει (ίσως και δικαίως) ότι τα Φιλιατρά αν και ανέκαθεν έβγαζαν πρώτο κόμμα την κυβερνώσα παράταξη, εν τούτοις το αποτέλεσμα γύρισε και μάλιστα με "καλή" διαφορά της τάξης των 2,03 μονάδων.

Σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών σε ότι αφορά τα Φιλιατρά.

ImageHost.org


Και η Πίτα από τ' αποτελέσματα στον Δήμο Φιλιατρών.

ImageHost.org


ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Παρακολουθήστε με ποιον τρόπο προσπαθούν να μειώσουν τη ραγδαία αύξηση του διαδικτύου

Άρθρο της Καθημερινης:

"Πόνοι στην πλάτη και προβλήματα στην όραση είναι οι ήδη γνωστές επιπτώσεις από τη χρήση υπολογιστών, αλλά ο αριθμός των τραυματισμών που προκαλούνται κυρίως από την πτώση της οθόνης στα μικρά παιδιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 1994, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Οι επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Τραυμάτων στο Πανεθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Οχάιο κατέγραψαν περισσότερες από 78.000 περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών που συνδέονται με τους υπολογιστές και τον εξοπλισμό τους. Οι τραυματίες αυτοί μεταφέρθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων των ΗΠΑ ανάμεσα στο 1994 και το 2006.

Στη διάρκεια 13 χρόνων οι τραυματισμοί αυξήθηκαν κατά 732%, ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτού των σπιτιών που απέκτησαν υπολογιστή την ίδια χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 93% των τραυματισμών προκλήθηκαν στα σπίτια.
Στα αίτια των τραυματισμών καταγράφονται οι πτώσεις εξαρτημάτων των υπολογιστών .........

πάνω στους χρήστες.
Η οθόνη είναι το εξάρτημα των υπολογιστών που συνδέεται περισσότερο με τους τραυματισμούς. Το 2003 το ποσοστό αυτό ήταν 37,1%, αλλά τρία χρόνια μετά μειώθηκε στο 25,1%, επειδή οι βαριές και μεγάλες οθόνες αντικαταστάθηκαν από τις λεπτές των υγρών κρυστάλλων."
Τα συμπεράσματα δικά σας

Πηγή: enimerwsi-gr

Σημ.SKEFTOMASTEELLHNIKA.GR:
Παρέλειψαν να γράψουν ότι απο το διαδίκτυο, παθαίνεις μουχρίτσα, τριχόπτωση, δάκο, πλατυποδία, στείρωση, μελίγγρα κ.λ.π. Φυσικά το μόνο αντίδοτο, είναι να αγοράζεις εφημερίδες και να ... σερφάρεις στα χαζοκάναλα τους. Αυτά είναι ακίνδυνα. Το ΜΟΝΟ που μπορείς να πάθεις είναι ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ εγκεφάλου.


ΣΧΟΛΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS ΠΡΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ Ο ΚΟΠΑΝΟΣ.
Ξέρετε εκεί στην καθημερινή αυτήν την παροιμία???
Καλά κάνει ο κόσμος και δεν παίρνει τις τρισάθλιες κομματικές φυλλάδες σας.
Μακάρι να πέσετε ακόμα πιο χαμηλά. Μακάρι να φτάσετε στον πάτο των πωλήσεων μπας και βάλετε έστω μισό γραμμάριο μυαλό.

Το βρήκαμε στο Σκεφτόμαστε Ελληνικά

Καραμανλής στο υπουργικό Συμβούλιο: Φταίξαμε και πρέπει να αλλάξουμε.

Με μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ξεκίνησε την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στο ποσοστό της αποχής, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στη ΝΔ.

«Μην αναζητείτε τα αίτια της ήττας αλλού, φταίξαμε και οφείλουμε να αλλάξουμε» τόνισε, κάνοντας για μια ακόμα φορά αναφορά σε συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη και τον κόσμο της.

Όπως μετέδωσε το Mega, o Κ.Καραμανλής ζήτησε από τους υπουργούς να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο και να περιορίσουν τις σπατάλες.

Επίσης εξήγγειλε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, όπως οι αλλαγές στον ΟΣΕ και η .........

πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε τα περί συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι, «δεν χρειαζόμαστε συνεργασίες, πολλή δουλειά χρειαζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνο το αίτημα για πρόωρες εκλογές. «Οι ευρωεκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι οι πολίτες έδωσαν με την αποχή «ψήφο ανοχής», ενώ εκτίμησε πως υπάρχει χρόνος για αλλαγή του κλίματος.







Απόφαση αγοράς χώρου για το δεματοποιητή

Την αγορά ιδιόκτητου χώρου δίπλα στην υπάρχουσα χωματερή του δήμου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών προκειμένου εκεί να τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής για τα σκουπίδια της ενότητας της Τριφυλίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς, παρά τις διάφορες θέσεις που είχαν υποδειχθεί μέχρι τώρα, καμία δεν κατέστη δυνατό να γίνει αποδεκτή χωρίς να υπάρχουν κωλύματα, είτε με τους περιβαλλοντικούς όρους (καθώς ήταν αναδασωτέες περιοχές) είτε λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.
Ετσι στο Σώμα έφτασε η πρόταση για την αγορά ενός ιδιόκτητου χώρου περίπου 4,5 ........

στρεμμάτων που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη σημερινή χωματερή ο οποίος φαίνεται να πληροί τα κριτήρια. Αν διαπιστωθεί τελικά ότι είναι κατάλληλος θα αγοραστεί με αντίτιμο 7.000 ευρώ όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, στη συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης από τον δήμαρχο Αλκη Ξύγκα, ο οποίος τόνισε ότι η περιφέρεια της Τριφυλίας είναι αυτή που ακόμη δεν έχει καταλήξει να βρει χώρο για τον μπαλοποιητή.
Μετά από αρκετό ψάξιμο, τόνισε, και με τη συνεργασία του ΤΣ Χριστιάνων βρήκαμε αυτό τον ιδιόκτητο χώρο, εκτάσεως 4,5 στρεμμάτων περίπου ο οποίος θα στοιχίσει 7.000 ευρώ περίπου.
Μάλιστα τόνισε ότι είναι ακριβώς δίπλα στον σκουπιδότοπο και δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα ενώ πρότεινε και τη σύσταση τριμελούς επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους που θα πάει να τον ελέγξει.

Με την αγορά του χώρου συμφώνησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος.
Οπως είπε, αυτή ήταν και η δική τους πρόταση από την αρχή. Εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του που μόνο τα Φιλιατρά ασχολούνται με το θέμα ενώ τα σκουπίδια θα είναι όλων των δήμων. “Δεν βλέπω και οι άλλοι δήμοι να ασχολούνται τόσο” είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι αφού ο δήμος έχει δεχθεί τον μπαλοποιητή θα πρέπει να έχει και
κάποια έμμεσα ανταποδοτικά οφέλη, τουλάχιστον στην οδοποιία της περιοχής.
Την σύμφωνη γνώμη του εξέφρασε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρος Σαπέρας σημειώνοντας και αυτός ότι θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για το θέμα της πρόσβασης στην περιοχή.

Στη συνέχεια βέβαια το κλίμα άλλαξε και προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, καθώς ο κ. Ξύγκας καυτηρίασε για ακόμη μια φορά την στάση της αντιπολίτευσης με την παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων για την θέση που είχε προταθεί στην περιοχή «Δίδυμα», ενώ ο κ. Σωτηρόπουλος τον κατηγόρησε ότι λαϊκίζει με το θέμα.

Ετσι η κόντρα συνεχίστηκε και αφού είπαν αρκετά έφτασαν και στην προ Καποδίστρια εποχή και αν θα έπρεπε η Βάλτα να προσαρτηθεί στο Δήμο Φιλιατρών ή στο Δήμο Γαργαλιάνων.
Τελικά το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και με μία μόνο λευκή ψήφο του Κωνσταντίνου Λίτσα από την πλευρά της αντιπολίτευσης αποφασίστηκε να αγοραστεί ο χώρος αυτός εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλος για την χρήση που προορίζεται.

Πηγή: Ελευθερία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις τιμές ελαιολάδου

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει στους παραγωγούς για την ανοδική τάση που παρουσίασε η τιμή του λαδιού τελευταίως, άνοδος βέβαια που δεν αφήνει περιθώρια σε κανένα να μιλήσει για καλή τιμή αφού αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ίσα που έχει αγγίξει τα 2 ευρώ το κιλό - από τα 1,80 και 1,85 όπου είχε κατρακυλήσει.
Το σίγουρο, λένε, είναι ότι το μέλλον είναι αβέβαιο σε ό,τι αφορά την πορεία του λαδιού η οποία θα εξαρτηθεί από τις παραγωγές που θα υπάρχουν σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και τις ανακατατάξεις στον τομέα της εμπορίας.

Πάντως σημαντικό στοιχείο είναι ότι ειδικά οι περιοχές που πέρυσι δεν είχαν σχεδόν καθόλου λάδι, την νέα χρονιά αναμένεται να έχουν υπερπαραγωγή και αυτό προβληματίζει τους παραγωγούς.
Τι θα γίνει αν οι τιμές εξακολουθήσουν να είναι σε αυτά τα επίπεδα;
Από ελαιοπαραγωγικές περιοχές ζητήσαμε από ανθρώπους που ασχολούνται με .......

συνεταιριστικές οργανώσεις να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Στην περιοχή των Γαργαλιάνων ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ηλίας Βαρούτσος τόνισε στην “Ε”: «Η τιμή μπορεί να ανέβηκε λίγο αλλά ακόμη δεν μπορείς να πεις τίποτα, δεν μπορείς να εκτιμήσεις τι θα γίνει στη συνέχεια, από το 1,85 πήγε πλέον στο 1,95 καθαρά για τον παραγωγό.
Εχει ανέβει δηλαδή κατά 10-15 λεπτά. Σίγουρα είναι ένα αισιόδοξο σημάδι αλλά για τη συνέχεια πιστεύω δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει καθώς τα πράγματα φέτος είναι πολύ ρευστά, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.
Βέβαια πρέπει να πούμε ότι και αυτή η αύξηση που πήρε η τιμή δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζει σε τίποτα τους παραγωγούς, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή για το προϊόν».

Στην περιοχή της Χώρας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού “Νηλέας” Γιώργος Κόκκινος σημείωσε: «Η τιμή που μας δόθηκε τις τελευταίες μέρες για το λάδι από έμπορο είναι στα 2,05 ευρώ, έχουμε δηλαδή και αύξηση 20 λεπτών από το 1,85 που είχε πριν λίγο διάστημα.
Αυτό σίγουρα μπορεί να αφήνει κάποια αδρά σημάδια αισιοδοξίας όμως σίγουρα υπάρχει αβεβαιότητα και είμαστε συγκρατημένοι για το τι θα γίνει.
Φαίνεται πάντως ότι έχει “ανακατευτεί” η αγορά του ελαιολάδου και κάτι έχει αλλάξει σχετικά με τα σχέδια που υπήρχαν για την παγκόσμια εμπoρία και διακίνηση του ελαιολάδου.
Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι». Παρατήρησε επίσης πως τη νέα χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή για την περιοχή και αυτό γιατί πέρυσι οι ελιές δεν έδωσαν καρπό. Φέτος, τόνισε, βοηθά και ο καιρός και αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο αναμένεται να υπάρχει μεγάλη παραγωγή.

Στην περιοχή του Κορυφασίου ο πρόεδρος του εκεί Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος επισήμανε: «Εχουμε μια μικρή άνοδο. Εφτασε τα 2 ευρώ, φοβάμαι μόνο μην είναι πρόσκαιρη και λόγω των εκλογών μην είναι κανένα τερτίπι από αυτά που βλέπουμε όταν πλησιάζουν οι εκλογές.
Εύχομαι να είναι πραγματικά ανοδική τάση και να κρατηθεί σε ανοδική πορεία. Πίσω υπάρχουν ακόμη λάδια και μάλιστα αρκετά. Αυτό νομίζω είναι λάθος. Τόσα χρόνια έχουμε διδαχθεί ότι οι παραγωγοί είναι κερδισμένοι όταν πουλάνε το λάδι στην παραγωγή.

Αυτή την στιγμή πρέπει να φύγουν τα παλιά λάδια για να δούμε τι θα γίνει την νέα χρονιά.
Σε αυτό θα παίξει ρόλο τι παραγωγή θα έχουν και οι άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Οσον αφορά την δική μας περιοχή αναμένουμε να έχουμε υπερπαραγωγή καθώς πέρυσι δεν υπήρχε τίποτα.
Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε υπερκαρπία οι ελιές έχουν δέσει όλες και ο καιρός τις βοηθά, αν όμως οι τιμές μείνουν τόσο χαμηλά ο κόσμος δεν θα πάει παρά να μαζέψει μόνο το λάδι για το σπίτι του καθώς από εκεί και πέρα δεν θα τον συμφέρει.

Οπως έχουμε υπολογίσει το κόστος για ένα κιλό λάδι είναι 1,6-1,65 με 2 ευρώ. Πού να βγει ο καθένας που θα πάει να μαζέψει τις ελιές του;».

Πηγή: Ελευθερία

ΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση

«Πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση» απέστειλαν οι Ελληνες ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές, εκτίμησε ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός της πρωτοφανούς -όπως την χαρακτήρισε- αποχής και καλώντας τον πολιτικό κόσμο να προβληματιστεί από τη στάση αυτή των ψηφοφόρων.

Αναφερόμενος στο τεχνικό μέρος της διαδικασίας των εκλογών στο νομό μας, ο νομάρχης δήλωσε ότι αυτή διεξήχθη με άψογο τρόπο.
Αναλυτικά, ο Δ. Δράκος σημείωσε: «Η εκλογική διαδικασία στη Μεσσηνία διεξήχθη κατά έναν άψογο τρόπο και ως προς την οργάνωση, αλλά και ως προς τη συλλογή και την έκδοση των αποτελεσμάτων, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε.

Για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, έτσι όπως φαίνεται να διαμορφώνονται αυτή την ώρα, στις 11 τη νύχτα, είναι ότι αποστέλλουν πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Και θεωρώ ότι τα μηνύματα αυτά θα αναλυθούν εύστοχα, βαθύτατα, εμπεριστατωμένα απ’ όλους τους πολιτικούς οργανισμούς.
Επίσης θεωρώ ότι από αυτή την ανάλυση θα εξαχθούν, θα προκύψουν σοβαρά και .........

απαραίτητα συμπεράσματα, προκειμένου να ενσωματωθούν στις πολιτικές που είναι ανάγκη να εφαρμοστούν στην πατρίδα μας, στο άμεσο μέλλον.
Αξιον ιδιαίτερης ανάλυσης και προσοχής είναι το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστό της αποχής.
Αν αναλογιστούμε ότι 1 στους 2 Ελληνες δεν προσήλθε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, το ύψιστο δημοκρατικό του δικαίωμα, αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο δεν πρέπει να μείνει σε καμία περίπτωση έτσι. Θέλω να πιστεύω ότι με τις κινήσεις που θα κάνει σύμπας ο πολιτικός κόσμος θα φέρει τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και στα δημόσια πράγματα και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη και τελευταία φορά».

Πηγή: Ελευθερία

Ε.Ε. : έγκριση των κανόνων περιαγωγής, φτηνότερες κλήσεις από 1η Ιουλίου

Οι υπουργοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα επισήμως τους νέους κανόνες για την περιαγωγή στην ΕΕ τους οποίους είχε προτείνει η Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο ( IP/08/1386 ) και εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ( IP/09/620 ).

Οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή στην ΕΕ θα επιφέρουν, από την 1η Ιουλίου, περαιτέρω μείωση έως και κατά 60% στους σχετικούς λογαριασμούς των καταναλωτών – την κατάλληλη δηλαδή χρονική στιγμή σε σχέση με τις θερινές διακοπές.

Ο νέος κανονισμός για την περιαγωγή στην ΕΕ εγγυάται ότι οι καταναλωτές δεν θα καταβάλλουν περισσότερο από 0,11 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την αποστολή κειμενικού μηνύματος στην ΕΕ από το εξωτερικό.
Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, να μεταφορτώνουν ταινίες ή να αποστέλλουν φωτογραφίες από διακοπές με το .......

κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις με «φουσκωμένους» λογαριασμούς στην επιστροφή τους επειδή χρησιμοποίησαν την περιαγωγή το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας πρέπει επίσης να χρεώνουν τους πελάτες τους ανά δευτερόλεπτο – και όχι ανά λεπτό - μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς κατά 24%. Μετά από τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή στην ΕΕ θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η σημερινή ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών σημαίνει ότι οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή ξεπέρασαν και το τελευταίο διαδικαστικό εμπόδιο και θα αποφέρουν πλέον άμεσα οφέλη στους καταναλωτές από την 1η Ιουλίου. Με την έγκριση αυτή, το Συμβούλιο ακολούθησε το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο ψήφισε τον Απρίλιο υπέρ των νέων κανόνων με συντριπτική πλειοψηφία. Τα νέα αυτά είναι πολύ ευχάριστα για τους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι θα μπορέσουν το φετεινό καλοκαίρι να χρησιμοποιήσουν ήσυχοι την περιαγωγή, χωρίς να φοβούνται τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς», δήλωσε η αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες Επίτροπος της ΕΕ κα Viviane Reding (η οποία επέστρεψε σήμερα στα καθήκοντά της μετά από άδεια τριών εβδομάδων).

Μετά από πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές του έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του κανονισμού, με συντριπτική πλειοψηφία (646 ψήφοι υπέρ, 22 κατά και 9 αποχές), κατά την ολομέλεια του Απριλίου ( IP/09/620 ).

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία και για να είναι σίγουρο ότι οι νέοι κ ανόνες θα ισχύσουν εγκαίρως για τις θερινές διακοπές, οι υπουργοί των κρατών μελών ενέκριναν σήμερα τον κανονισμό για την περιαγωγή στην ΕΕ στη διάρκεια του Συμβουλίου «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές» και αφού οι υπουργοί τηλεπικοινωνιών των 27 κρατών μελών είχαν δώσει την ανεπίσημη πολιτική τους στήριξη στην πρόταση της Επιτροπής τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Με τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο έγινε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία έγκρισης και με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η επίσημη υπογραφή του κανονισμού στις 18 Ιουνίου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από την Προεδρία του Συμβουλίου και στη συνέχεια η δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή περιέχονται σε κανονισμό της ΕΕ, θα τεθούν άμεσα σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2009 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Πλαίσιο
Με τους νέους κανόνες για την περιαγωγή στην ΕΕ που εγκρίθηκαν σήμερα επισήμως από το Συμβούλιο :

* θα τεθεί ανώτατο όριο 0,11 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στο τέλος χρέωσης των καταναλωτών για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων από το εξωτερικό , σε σύγκριση με τη σημερινή μέση χρέωση των 0,28 ευρώ (οι καταναλωτές από τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία πληρώνουν περισσότερο από 0,35 ευρώ για κάθε περιαγόμενο SMS).
* θα μειωθούν ουσιαστικά τα τέλη περιαγωγής δεδομένων (δηλαδή το κόστος πλοήγησης στο Διαδίκτυο ή μεταφόρτωσης ταινιών με κινητό τηλέφωνο όντας στο εξωτερικό) με την καθιέρωση ανωτάτου ορίου χονδρικής 1 ευρώ για κάθε μεταφόρτωση ενός megabyte , σε σύγκριση με την ισχύουσα στην ΕΕ μέση τιμή χονδρικής 1,68 ευρώ ανά megabyte, με κορυφαίες τιμές στην Ιρλανδία (6,82 ευρώ), στην Ελλάδα (5,30 ευρώ) και στην Εσθονία (5,10 ευρώ). Το ανώτατο τέλος χονδρικής θα μειωθεί στα 0,80 ευρώ το 2010 και στα 0,50 ευρώ το 2011. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
* θα προστατεύονται οι καταναλωτές από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς διότι θα τους παρέχεται η δυνατότητα να επιλέγουν έναν μηχανισμό διακοπής της παρεχόμενης υπηρεσίας όταν ο λογαριασμός φθάσει τα 50 ευρώ , εκτός εάν ο καταναλωτής επιλέξει ανώτερο όριο. Οι φορείς εκμετάλλευσης οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα διαφάνειας μέχρι τον Μάρτιο του 2010.
* θα μειωθούν περαιτέρω τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις κινητής τηλεφωνίας . Τα ανώτατα όρια, που σήμερα είναι 0,46 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και 0,22 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, θα μειωθούν από την 1η Ιουλίου 2009 σε 0,43 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και σε 0,19 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, σε 0,39 ευρώ και 0,15 ευρώ αντίστοιχα από την 1η Ιουλίου 2010 και από την 1η Ιουλίου 2011 σε 0,35 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και σε 0,11 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό (όλες οι τιμές ανά λεπτό, χωρίς ΦΠΑ ).
* καθιερώνεται ως αρχή η χρέωση ανά δευτερόλεπτο μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα για τις εξερχόμενες κλήσεις σε περιαγωγή και από το πρώτο δευτερόλεπτο για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό . Σήμερα, με τις μεθόδους χρέωσης ανά λεπτό, οι καταναλωτές πληρώνουν περίπου 20% περισσότερο από τον χρόνο που πραγματικά κατανάλωσαν για εξερχόμενες ή εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό.

Πηγή: Adslgr

Κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καταγγέλλοντας ελλείψεις προσωπικού

Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων από τα τέλη Ιουνίου με αίτημα να γίνουν 7.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ αποφάσισε τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ, καταγγέλλοντας ελλείψεις σοβαρές προσωπικού που ευθύνονται για πλήθος εργατικών ατυχημάτων.

Η απόφαση προβλέπει:

* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 25 Ιουνίου
* Απεργιακά μέτρα με αποχή από υπερωρίες και εργασία Σαββατοκύριακου από 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου
* 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 15 Ιουλίου
* Επαναλαμβανόμενες 24ωρες από τις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η έλλειψη προσωπικού είναι μία από τις βασικές αιτίες για την ........

εκδήλωση σε καθημερινή βάση δεκάδων ατυχημάτων στην Επιχείρηση, από τα οποία έξι θανατηφόρα από την αρχή του χρόνου.

Το συνδικάτο αναφέρει ακόμη ότι το 1994 η ΔΕΗ είχε 36.710 εργαζόμενους και σήμερα 23.354 από τους οποίους 8.000 είναι άνω των 50 ετών.

Πηγή: Το Βήμα

Ξεκινά από την Τετάρτη 10 Ιουνίου το πρόγραμμα "Αλλάζω κλιματιστικό"

Ξεκινά από αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου το πρόγραμμα επιδότησης του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών στις κατοικίες. Δείτε αριστερά 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πως μπορείτε να επωφεληθείτε από το πρόγραμμα και να αλλάξετε το σύστημα κλιματισμού σας.

Το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο γεν. γραμματέας Κ. Μουσουρούλης είναι προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 35% επί της τιμής του ......

καινούριου, με μέγιστη δυνατή επιδότηση τα 500 ευρώ. Ο περιορισμός είναι η αντικατάσταση δύο κλιματιστικών ανά καταναλωτή.
Τα κλιματισιτικά που επιδοτούνται είναι από 9.000 μέχρι 24.000 BTU. Βασική προϋπόθεση είναι η απόκτηση κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στα μεγάλα κλιματιστικά). Τα προς ανακύκλωση κλιματιστικά δεν έχουν περιορισμό ηλικίας, αρκεί να είναι χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης.

Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι θα αντικατασταθούν 50.000 με 60.000 κλιματιστικά, ενώ σημειώνεται ότι η διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες.

Από τις 5 Ιουνίου θα λειτουργήσει ειδική ιστοσελίδα www.allazoklima.gr και τηλεφωνική γραμμή για τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες. Η τηλεφωνική γραμμή είναι 8011115300.

Εκεί, οι καταστηματάρχες θα μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Οι καταναλωτές θα μπορούν με το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητάς τους, με ένα αντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ (ώστε να πιστοποιείται το οικιακό τιμολόγιο) και τον σειριακό αριθμό του παλιού κλιματιστικού να προσέρχονται στο κατάστημα και να επιλέγουν τη νέα συσκευή, αφού

πρώτα στο κατάστημα συμπληρώσουν μία φόρμα. Θα πληρώνουν τη μειωμένη τιμή. Δηλαδή αν η συσκευή κοστίζει 800 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώνει τα 520 ευρώ και το 35%, τα 280 θα τα εισπράττει η επιχείρηση. Στη συνέχεια, τεχνικός της επιχείρησης θα έρχεται στο σπίτι θα αποξιλώνει το παλιό air condition, πιστοποιώντας ότι είναι εν λειτουργία και ό,τι είναι όντως χαμηλής ενεργειακής κλάσης και θα τοποθετεί το καινούριο.

Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους θα αποστέλλουν όλα τα παραστατικά (δελτία αποστολής, τιμολόγια κλπ.) καθώς και τα παλιά κλιματιστικά στην εταιρία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε., η οποία και θα είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα, και από αυτή θα εισπράττουν την επιδότηση.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μία μέση τιμή κλιματιστικού inverter υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι 800 ευρώ και η μέση επιδότηση υπολογίζεται γύρω στα 280 ευρώ.

Από την αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 20 GWh και 20.000 τόνοι CO2 ετησίως. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 7 εκατομμύρια κλιματιστικά σε οικιακό και επαγγελματικό τομέα. Από αυτά υπολογίζεται ότι 1 με 1,5 εκατομμύρια είναι κλάσης Α. Στον οικιακό τομέα υπάρχουν 3 εκατομμύρια κλιματιστικά.

Πέρυσι πουλήθηκαν 500.000 νέα κλιματιστικά εκ των οποίων το 15% ήταν στον επαγγελματικό τομέα. Τα 150.000 ήταν inverter, ήτοι το 30%.

Οι κ. Χατζηδάκης και Μουσουρούλης ανακοίνωσαν ότι αργότερα θα "τρέξει" και πρόγραμμα για την αντικατάσταση παλιών ψυγείων. Σημείωσαν δε, πως σε ένα νοικοκυριό το 15% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από τα κλιματιστικά και το 15% από τα ψυγεία.

Ο υπουργός αιτιολογώντας γιατί παρά τις αρχικές εξαγγελίες του το πρόγραμμα δεν αφορά όλες τις οικιακές ενεργοβόρες συσκευές παρά μόνο τα κλιματιστικά, υποστήριξε ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ συγκεκριμένα, καθώς και ό,τι η Ε.Ε. δικαιολογούσε κονδύλια μόνο για αυτές τις ενεργοβόρες συσκευές και κυρίως για τα κλιματιστικά.

Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ 16 ΒΗΜΑΤΑ

Δεκαέξι βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές και οι καταστηματάρχες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης "Αλλάζω Κλιματιστικό".

1. Η δράση αφορά σε ολόκληρη τη χώρα ή κάποιες περιοχές αυτής;

Η δράση αφορά σε όλη την Ελλάδα

2. Πόση είναι η επιδότηση;

Το ύψος της επιδότησης είναι το 35% της λιανικής τιμής της νέας συσκευής, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 500€.

Παράδειγμα 1

Έστω ότι το κλιματιστικό που επιλέγει να αγοράσει ο καταναλωτής στοιχίζει 900€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η επιδότηση αντιστοιχεί στο ποσό των 315€ (35% * 900€ = 315€). Επομένως, το ποσό που θα καταβάλλει ο καταναλωτής θα είναι 900€ - 315€ = 585€

Παράδειγμα 2

Έστω ότι το κλιματιστικό που επιλέγει να αγοράσει ο καταναλωτής στοιχίζει 1500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το 35% της τιμής αυτής αντιστοιχεί στο ποσό των 525€ (35% * 1500€ = 525€). Επειδή όμως το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 500€ (δηλ. το ανώτατο όριο επιδότησης), η επιδότηση θα είναι 500€. Άρα το ποσό που θα καταβάλλει ο καταναλωτής θα είναι 1500€ - 500€ = 1000€.

3. Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση;

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όλοι οι πολίτες/ καταναλωτές, οι οποίοι έχουν σε κατοικία τους παλαιά συσκευή κλιματισμού εν λειτουργία και θέλουν να την αντικαταστήσουν με άλλη, νέας τεχνολογίας ενεργειακά αποδοτικότερη.

4. Οι ξένοι υπήκοοι δικαιούνται την επιδότηση;

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη δράση, οι ξένοι υπήκοοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα/ υποχρεώσεις με τους Έλληνες, αρκεί να διαθέτουν στη χώρα μας κατοικία στην οποία θα γίνει η αντικατάσταση του κλιματιστικού.

5. Πόσες συσκευές μπορεί να αγοράσει ο κάθε καταναλωτής;

Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επιδοτηθεί και να αντικαταστήσει μέχρι και 2 συσκευές.

6. Γιατί η δράση δεν αφορά επαγγελματικούς χώρους;

Η δράση βασίζεται στην πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού 1080/2006, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα και στην Ελλάδα, χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα.

7. Ποια είναι η απαιτούμενη διαδικασία για να συμμετάσχει κάποιος στη δράση; Τι δικαιολογητικά απαιτούνται;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο καταναλωτής έχοντας μαζί του τα 2 δικαιολογητικά που απαιτούνται, μπορεί να πάει στο κατάστημα της επιλογής του και αφού επιλέξει τη συσκευή κλιματισμού που τον ενδιαφέρει από αυτές που επιδοτούνται, να συμπληρώσει και να υπογράψει το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής».

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

- Η Αστυνομική Ταυτότητα και ένα απλό φωτοαντίγραφο αυτής ή το Διαβατήριο σε περίπτωση ξένης υπηκοότητας

- Ενα αντίγραφο ενός πρόσφατου λογαριασμού της ΔΕΗ (της οικίας στην οποία θα αντικατασταθεί το κλιματιστικό).

8. Πώς θα λάβει την επιδότηση ο καταναλωτής;

Ο καταναλωτής λαμβάνει την επιδότηση άμεσα στο κατάστημα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, κατά την αγορά της νέας συσκευής, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή, δηλ. αγοράζει το κλιματιστικό σε χαμηλότερη τιμή. Η επιδότηση υπολογίζεται στη λιανική τιμή πώλησης της συσκευής απολύτως μετρητοίς. Αυτό δε σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει μετρητοίς το ποσό που του αναλογεί. Μπορεί να πληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί, αλλά το ποσό της επιδότησης θα υπολογισθεί στην τιμή μετρητοίς.

9. Αν κάποιος δε διαθέτει παλιό κλιματιστικό δικαιούται την επιδότηση;

Όχι. Η δράση αφορά αποκλειστικά και μόνο αντικατάσταση παλαιάς συσκευής κλιματισμού με άλλη νέα ενεργειακά αποδοτικότερη (στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας).

10. Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα παλιά κλιματιστικά;

Δεν υπάρχει περιορισμός στην παλαιότητα και το είδος της συσκευής που πρόκειται να αντικατασταθεί, αρκεί να βρίσκεται εν λειτουργία τη στιγμή της απεγκατάστασής της και εγκατάστασης της νέας συσκευής.

11. Μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει οποιαδήποτε νέα συσκευή κλιματισμού;

Οι νέες συσκευές κλιματισμού πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Έτσι οι συσκευές που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής πρέπει να είναι:

DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α, για συσκευές μέχρι και 16000 BTU

DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α, Α/Β, Β/Α, Β/Β, για συσκευές πάνω από 16000 BTU

12. Πώς διασφαλίζεται ο καταναλωτής από τυχόν αύξηση των τιμών των κλιματιστικών από τα καταστήματα;

Ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα της δράσης στην οποία θα υπάρχει λίστα με τις ενδεικτικές τιμές των επιλέξιμων συσκευών κλιματισμού. Η λίστα αυτή θα επικαιροποιείται κατά τη διάρκεια της δράσης.

13. Επιδοτείται το κόστος εγκατάστασης/ απεγκατάστασης του κλιματιστικού και τυχόν κόστη μεταφοράς;

Όχι, δεν επιδοτείται από τη δράση αλλά πολλά καταστήματα ενδέχεται να παρέχουν τέτοιου είδους επιπλέον κίνητρα στους καταναλωτές.

14. Πού μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες σχετικά με τη δράση;

Κατά τη διάρκεια της δράσης, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης/ πληροφόρησης (Help Desk), από την οποία θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με τη δράση και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις ενώ θα καταγράφονται και πιθανά παράπονα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων θα υπάρχουν δύο υπηρεσίες, μία για τους καταναλωτές και μία για τα καταστήματα, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μέσω αστικής τηλεφωνικής κλήσης.

Το τηλέφωνο γραφείου Αρωγής Χρηστών (Help Desk) της δράσης είναι: 801-11-15 300 (αστική χρέωση).

Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα οι παραπάνω υπηρεσίες να παρέχονται και ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου.

15. Ποια καταστήματα μπορούν να συμμετέχουν στη δράση;

Η δράση είναι ανοικτή σε όλα τα καταστήματα πώλησης συσκευών κλιματισμού με ισότιμους όρους.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των καταστημάτων είναι:

- Η πρόσβαση του καταστήματος στο Διαδίκτυο, δεδομένου ότι η εφαρμογή της δράσης υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα.

- Η εγγραφή του καταστήματος στο πληροφοριακό σύστημα.

- Η αποδοχή των όρων συμμετοχής, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή και παρακολούθηση της δράσης. Η αποδοχή γίνεται ηλεκτρονικά κατά την εγγραφή του καταστήματος.

16. Ένα κατάστημα, για να μπορέσει να συμμετάσχει στη δράση, πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένη υποδομή όσον αφορά στο πληροφοριακό σύστημα;

Όχι, δεν απαιτείται η ύπαρξη κάποιας ειδικής εφαρμογής. Η μόνη προϋπόθεση είναι η δυνατότητα πρόσβασης του καταστήματος στο Διαδίκτυο. Τονίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην διαθέτει το ίδιο το κατάστημα σύνδεση σε Διαδίκτυο, αλλά να μπορεί να εξυπηρετείται από κάπου αλλού (π.χ. από κάποιο Internet Cafe).

Πηγή: Ημερησία

Τι αποκαλύπτει ο Γ. Παπαθανασίου για ΙΧ, σπίτια, τεκμήρια και νέα μέτρα

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη ο υπουργός Οικονομίας,. Γ. Παπαθανασίου, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα παραταθεί η έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης στα Ι.Χ., δεν θα αυξηθεί το ETAK, θα ενισχυθεί το μέτρο των αποδείξεων, έρχονται νέα τεκμήρια. Εμμέσως, δε, προαναγγέλλει πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ φέτος.

Συνέντευξη στην Ελευθερία Αρλαπάνου και στη Μαρία Βουργάνα

Tο πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 0,3%. Eίστε αισιόδοξος για θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το δεύτερο τρίμηνο; Σε μέσα επίπεδα φέτος πού εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης;

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την εθνική μας οικονομία.
Tο IOBE, αντιθέτως. προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Oι προβλέψεις όμως είναι πάντα προβλέψεις.
Προτιμώ να μιλώ με χειροπιαστά στοιχεία. Mένω στο ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του ......

2009 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 0,3%, όταν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης σημείωσαν κατά μέσο όρο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4,6%.

H τουριστική κίνηση στο πρώτο εξάμηνο δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά. Aν η πορεία αυτή συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές...

Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας που προκαλεί στα νοικοκυριά όλης της Eυρώπης, ο εισερχόμενος τουρισμός στην Eλλάδα θα κριθεί από τους λεγόμενους last minute επισκέπτες. Aυτούς δηλαδή που θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν αν και πού θα κάνουν διακοπές. Eίναι επομένως δύσκολο έως αδύνατον να κάνουμε σήμερα ασφαλείς προβλέψεις. Σίγουρα η χρονιά είναι δύσκολη και θα παραμείνει έτσι, όσο διαρκεί η ύφεση στις βασικές χώρες προέλευσης των τουριστών. Aυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την καταστροφολογία. H Eλλάδα παραμένει μεταξύ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών και ακόμα και η κάμψη που σημειώθηκε στις κρατήσεις το πρώτο τρίμηνο, ήταν μικρότερη σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Iσπανία, η Πορτογαλία και η Kροατία. Eπομένως, παρ’ όλο που είναι ακόμη νωρίς, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τελικά ο τουρισμός θα πάει καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Eίμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση της μεταπολίτευσης; Θα ζητήσετε παράταση για τη μείωση του ελλείμματος; Γιατί εμείς οφείλουμε να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2010, ενώ η Γαλλία με ανάλογο έλλειμμα έχει περιθώριο έως το 2012;

Aς μη συγκρίνουμε ανόμοιες περιπτώσεις. H Γαλλία με το έλλειμμά της χρηματοδοτεί την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Kαι επιπλέον η Γαλλία ούτε κουβαλάει ένα τόσο υψηλό δημόσιο χρέος, όπως εμείς, ούτε φυσικά δανείζεται τόσο ακριβά όσο εμείς. Aν θέλουμε, λοιπόν, να δανειζόμαστε φθηνότερα, θα πρέπει να φροντίσουμε να περιορίσουμε τα ελλείμματά μας και το δημόσιο χρέος χθες. Kαι όχι αύριο. Kι αυτό σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια, παρ’ όλο που ο κόσμος περιμένει από έναν πολιτικό να νοιάζεται μόνο για το σήμερα και όχι για το τι θα συμβεί σε δύο - τρία χρόνια.

Eκ των υστέρων, και με τα επιτόκια να αποκλιμακώνονται, πώς αποτιμάτε τη στρατηγική να δανειστείτε ήδη σχεδόν το σύνολο του φετινού δανειακού προγράμματος, με υψηλό κόστος;

H Eλλάδα έτρεξε να δανεισθεί στο πρώτο πεντάμηνο για να θωρακίσει την εθνική μας οικονομία και για να προλάβει όλες τις άλλες χώρες, οι οποίες θα βγουν στο δεύτερο εξάμηνο να δανεισθούν. Kαι τα επιτόκια (spread) μειώθηκαν για τη χώρα μας, ακριβώς γιατί έχουμε ήδη υλοποιήσει με επιτυχία το δανειακό μας πρόγραμμα. Aν δεν το είχαμε κάνει, σήμερα τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν ασφαλώς μεγαλύτερα. Eπιπλέον, όταν θα αρχίσει η παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει, τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται και δεν θα παραμείνουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα του σήμερα. Bέβαια, αυτοί που μας ασκούν τη συγκεκριμένη κριτική σήμερα, είναι οι ίδιοι που στην αρχή του χρόνου μας έλεγαν ότι η Eλλάδα δεν θα μπορέσει να δανεισθεί και θα προσφύγει στο ΔNT. H πραγματικότητα τους διέψευσε. Kαι μάλιστα θέλω να σημειώσω ότι Eλλάδα, Φινλανδία, Bέλγιο, Δανία και Bρετανία, ήταν υποψήφιες για το βραβείο «καλύτερης ομάδας διαχείρισης δημοσίου χρέους», που απονέμει κάθε χρόνο το περιοδικό Euroweek. Kαι ότι στα ίδια βραβεία, ο γενικός διευθυντής του OΔΔHX, ο κ. Παπανικολάου, ψηφίστηκε από τραπεζίτες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο, ως ο καλύτερος μάνατζερ κρατικού φορέα δανεισμού. Όσοι, λοιπόν, βιάστηκαν να καταστροφολογήσουν και να κάνουν κριτική, δεν θα έβλαπτε να κάνουν σήμερα και λίγη αυτοκριτική...

Mπορείτε να αποκλείσετε μεγαλύτερες υπερβάσεις στο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου από εκείνες που ήδη έχετε εκτιμήσει πως θα καταγραφούν;

Tο δανειακό μας πρόγραμμα το έχουμε δημοσιοποιήσει. Kαι δεν πρόκειται να υπάρξουν υπερβάσεις, στον βαθμό βεβαίως που δεν θα έχουμε κάποια ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Έχετε κατά καιρούς δηλώσει πως τον Iούνιο η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα λάβει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Πώς κινούνται τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο;

Oι δαπάνες είναι εντός στόχων. Yστερήσεις υπάρχουν στα έσοδα και ιδίως στον ΦΠA. Kαι αυτό είναι απόρροια και ταυτόχρονα απόδειξη της κρίσης που υπάρχει στην πραγματική οικονομία. Aπό την άλλη, η YΠEE έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται, να πραγματοποιεί στοχευμένους ελέγχους και να ανακοινώνει κάθε εβδομάδα σημαντικές επιτυχίες. Aυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Tαυτόχρονα, προχωρούμε σε νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης τιμολογίων, για να κλείσουμε οριστικά τα παράθυρα της φοροδιαφυγής. Kαι εφαρμόζουμε νέο σύστημα είσπραξης των βεβαιωθέντων χρεών με τη βοήθεια τεχνοκρατών από την αγορά, προκειμένου να εισπράξουμε 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2009. O εκσυγχρονισμός του συστήματος, όμως, είναι ένα μέτρο που δεν περιορίζεται στις εισπράξεις μιας χρονιάς. Aντίθετα, είναι κάτι που θα λειτουργεί πλέον αποτελεσματικά σε μόνιμη βάση, με διαρκές όφελος.

Bρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη λήψη νέων μέτρων; Θα προκρίνατε μέτρα σε δύο «δόσεις», μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο; Aν ναι, ποιο είναι το πρώτο πακέτο μέτρων;

Mη βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα. Πρώτα θα αξιολογήσουμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο και ανάλογα θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται. Tο βέβαιο είναι ότι πρέπει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Kαι για να το κάνουμε θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σοβαροί και προσεκτικοί και να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Αποκλείετε την αναβολή της προγραμματισμένης μείωσης των φορολογικών συντελεστών, μέχρις ότου διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα είναι κάτω του 3% του AEΠ, όπως προτείνει το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο;

H πολιτική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε μια κοινωνία όπου ανθεί η φοροδιαφυγή, είναι ένα ουσιαστικό κίνητρο για τον περιορισμό της. Kαι επιπλέον, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ειδικά για τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης για αυτούς που κατά τεκμήριο δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Γι’ αυτό και ό,τι έχουμε θεσμοθετήσει στον τομέα αυτό, θα υλοποιηθεί κανονικά.

Θα υπάρξει παράταση των μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς IX;

Όχι, δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση. Ήταν ένα έκτακτο μέτρο για μια έκτακτη περίοδο. Kαι στη δύσκολη αυτή στιγμή σώσαμε με το συγκεκριμένο μέτρο χιλιάδες θέσεις εργασίας που συντηρούνται από τον κλάδο. Aπέναντι σε αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους, το ΠAΣOK οφείλει να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη.

Στελέχη της κτηματαγοράς υποστηρίζουν πως οι υποψήφιοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των ημιυπαίθριων. Θα υπάρξει ρύθμιση;

Tο θέμα το χειρίζεται ο κ. Σουφλιάς ως αρμόδιος υπουργός. Kαι θεωρώ ότι, όπως κάνει πάντα, θα προχωρήσει σε μια ρύθμιση απλή και άμεσα εφαρμόσιμη.

Σκέφτεστε αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων, όπως αύξηση των συντελεστών του Eνιαίου Tέλους Aκινήτων ενδεχομένως για μεγάλης αξίας ακίνητα;

Tο ETAK έβαλε τάξη στο θέμα της φορολόγησης της Aκίνητης Περιουσίας. H πρώτη κατοικία εξαιρείται από τον φόρο, ενώ για πρώτη φορά πληρώνει και η Eκκλησία. Tο ύψος της φορολογίας είναι χαμηλό και τα έσοδα του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα. Eίναι ένα καθαρό, απλό και δίκαιο σύστημα και δεν είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Eίναι κοινή διαπίστωση η έξαρση της φοροδιαφυγής. H ενίσχυση του μέτρου των αποδείξεων, με την ένταξη και άλλων κατηγοριών δαπανών θα περιόριζε το φαινόμενο;

Eίναι ένα μέτρο το οποίο το εξετάζουμε. Πρέπει και οφείλουμε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Bέβαια, αν είχαμε συνειδητοποιήσει όλοι από πριν αυτή την ανάγκη, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Aν όλοι έδιναν και αντίστοιχα ζητούσαν αποδείξεις, σήμερα δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για δύσκολες αποφάσεις.

Θα εφαρμοστούν νέα τεκμήρια διαβίωσης; Όταν λέτε πως στόχος είναι οι «καρχαρίες» και όχι η «μαρίδα», τι σημαίνει πρακτικά για την αναπροσαρμογή των τεκμηρίων;

Tα τεκμήρια θα φωτογραφίζουν περιπτώσεις φορολογουμένων που ζουν πλουσιοπάροχα, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.

H κ. Kατσέλη σας επικρίνει για σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς απορρόφησης στο EΣΠA. Τι απαντάτε;

Tα ίδια έλεγε για το Γ’ KΠΣ και τελικά κλείνει, χωρίς να χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Eνώ όταν έκλεισε το B’ KΠΣ το 2001 χάσαμε 1 δισ. ευρώ. Kαι πληρώσαμε από πάνω 500 εκατ. ευρώ πρόστιμο. Tο EΣΠA, μέχρι το τέλος του 2009, θα έχει απορροφήσει περισσότερο από 3 δισ. ευρώ. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί περισσότερο από το 1/3 των δράσεων. Στο τέλος του έτους θα έχει το καλύτερο ποσοστό απορρόφησης από κάθε άλλο KΠΣ, για την ίδια χρονική περίοδο.

Αποκρατικοποιήσεις Οι κινήσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΠΑ

Έχετε δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εύρεση στρατηγικού επενδυτή για ΔEΠA και EYAΘ. Πρόκειται για δύο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Για ποιο λόγο αναζητάτε στρατηγικούς συμμάχους;

Kαι η Oλυμπιακή ήταν κάποτε κερδοφόρα. Στη συνέχεια όμως, όταν η αγορά άνοιξε στον ανταγωνισμό, όλοι οι φορολογούμενοι βάζαμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να τη συντηρούμε. Tο πάθημα θα πρέπει να μας γίνει μάθημα. Tο κράτος είναι για να παρέχει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες. Παιδεία, υγεία, ασφάλεια, κοινωνική προστασία. Δεν είναι για να κάνει τον επιχειρηματία. Oι επιχειρηματίες μπορούν καλύτερα να διαχειριστούν τη λειτουρ-γία αυτών των εταιρειών, ώστε και να δυναμώσουν και να αναπτυχθούν και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Mόνο στην Eλλάδα επιμένουμε να έχουμε πρότυπο ανάπτυξης την Kούβα. Για τη ΔEΠA, προχωρούμε στις διαδικασίες για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για την επιχείρηση στο πλαίσιο της απόφασης που έχουμε λάβει.

Θα πωληθεί φέτος επιπλέον ποσοστό του OTE στην Deutsche Telekom;

Eίναι μια δυνατότητα που προβλέπεται στη σύμβαση για τον O.T.E. με την Deutsche Telekom. Προσδιορίζεται συγκεκριμένα η δυνατότητα πώλησης ενός επιπλέον ποσοστού και μάλιστα στην τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, αντί 11 ευρώ που είναι σήμερα.

Να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να κινηθούμε με τόλμη

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, το ΠAΣOK προηγείται 2,5 - 3,5 μονάδες. Eίναι μία διαφορά αναμενόμενη μετά από πέντε χρόνια παραμονής της NΔ στην εξουσία;

H πιο σημαντική δημοσκόπηση θα είναι αυτή που θα προκύψει από την κάλπη των ευρωεκλογών. Πιστεύω ότι αν υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κάλπες, η Nέα Δημοκρατία μπορεί να είναι και πάλι πρώτο κόμμα. Δεν υποβαθμίζω τα γκάλοπ, αλλά πριν μερικές εβδομάδες έδειχναν διαφορές 5,5% και 6,5%. Eίναι σαφές ότι έχουμε ένα ρευστό σκηνικό. Kαι αν κάτι διαφαίνεται πιο καθαρά, είναι ότι οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι μαζί μας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να εμπιστεύονται την αξιωματική αντιπολίτευση. Oι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι μαζί μας γιατί περίμεναν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση στα θέματα των μεταρρυθμίσεων. Kαι βεβαίως, γιατί στα πέντε αυτά χρόνια υπήρξαν και παραλείψεις, λάθη, αλλά και συμπεριφορές που ενόχλησαν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και κυρίως να κινηθούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τόλμη.

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλει να αφήσει στην άκρη την σκανδαλολογία και την παροχολογία και επιτέλους να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με υπεύθυνες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική δύναμη που θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι αυτή που θα πείσει, πρώτον ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο απέναντι στην κρίση και δεύτερον ότι θα υπηρετήσει τη διαφάνεια με πράξεις και όχι με λόγια.

Πρόγραμμα δανειοδότησης επιχειρήσεων με 2 δισ. ευρώ

Kύριε υπουργέ, εξαγγείλατε χθες πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ. Πού στοχεύει το πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται; Γιατί το βγάλατε στον αέρα δύο μέρες πριν τις εκλογές; Mήπως είναι ένα εκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης;

Kατ’ αρχάς, για το πρόγραμμα αυτό καταθέσαμε την πρότασή μας στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή στα μέσα του περασμένου Aπριλίου. Aπό τότε έως και σήμερα ήμασταν σε διαπραγμάτευση, προκειμένου το τελικό σχέδιο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας μας και να είναι σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία. Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και τη διασφάλιση της απασχόλησης και του εισοδήματος πολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων, αφού μια από τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων είναι μην προβούν σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας. H διαπραγμάτευση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και λάβαμε την έγκριση της E.E. για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του μέτρου. Eπομένως είναι κάτι που το προετοιμάζαμε και το προσπαθούσαμε εδώ και καιρό. H κυβέρνηση, σε αντίθεση με το ΠAΣOK που έχει ήδη προλάβει να υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα, έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με βάση το συμφέρον του τόπου και όχι με κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες. Όπως μέχρι σήμερα δεν διστάσαμε να πάρουμε δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις, έτσι και τώρα εφαρμόζουμε αυτό το σχέδιο γιατί είναι ανάγκη να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, την απασχόληση και το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων. Kαι όχι για να κάνουμε μια εξαγγελία προεκλογικής χρήσης.

Πηγή: Ημερησία

Πέφτουν κι άλλο τα σταθερά επιτόκια στέγης

Σε μειώσεις των σταθερών επιτοκίων στέγης προχωρούν οι τράπεζες, τα οποία διαμορφώνονται και πάλι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα το σταθερό για 1 χρόνο επιτόκιο ξεκινά από το 3,5%, ενώ το κυμαινόμενο διαμορφώνεται σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο στο 3% με 3,2%.

Όμως προς το τέλος του χρόνου τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα περάσουμε σε ανοδικό κύκλο στα επιτόκια και για το λόγο αυτό λανσάρουν και πάλι στην αγορά ελκυστικά σταθερά επιτόκια.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα βασικά επιτόκια του ευρώ, θα διατηρηθούν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά για διάστημα 9-12 μηνών και μετά θα ξεκινήσει η νέα άνοδος.

Καθώς δε πληθαίνουν οι ενδείξεις για «φως» στο τούνελ της κρίσης, είναι επόμενη η .........

άνοδος των επιτοκίων. Προς το παρόν όμως ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%, αν όχι σήμερα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού..

Σήμερα το επιτόκιο Euribor μηνός βρίσκεται στο 0,90% και το Euribor τριμήνου κινείται στο 1,20%, ενώ το EKT στο 1%. Με περιθώριο προσαύξησης 2%-2,30%, ένας δανειολήπτης που έχει στεγαστικό χρεώνεται με 3%-3,30% κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια αξιοποιούν χιλιάδες δανειολήπτες, με αποτέλεσμα το 90% των δανείων που έχουν εκταμιευθεί από τις αρχές του έτους να είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Παράλληλα όμως οι τράπεζες προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο προσφορών στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών, καθώς μετά το καλοκαίρι τα κυμαινόμενα θα «τσιμπάνε», προκειμένου να «τονώσουν» την ζήτηση.

Όμως αυτή τη φορά οι τράπεζες θα είναι προσεκτικές στις προσφορές τους και τα επιτόκια δεν θα παρουσιάζουν τις υπερβολές του παρελθόντος, όταν το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρισκόταν στο 4% και τα πιστωτικά ιδρύματα έδιναν επιτόκιο 3,90% για 2 ή 3 χρόνια.

Ήδη οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν σταθερό επιτόκιο στην περιοχή του 3,5% με 3,6% για 1 χρόνο.

Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως ακόμα συμφέρει η επιλογή κυμαινόμενου επιτοκίου, όμως οι δανειολήπτες θα πρέπει αν είναι έτοιμοι να «γυρίσουν» σε σταθερά επιτόκια για να «κλειδώσουν» χαμηλές δόσεις, καθώς θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι το 2010 το κόστος δανεισμού θα είναι πιο υψηλό, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Πηγή: Ημερησία

Ποιοι θα κληθούν στην Εφορία τον Ιούνιο. Και φυσικά μετά τις εκλογές....

Το κατώφλι της Εφορίας θα κληθούν να περάσουν μέχρι το τέλος του μήνα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων, την έκτακτη εισφορά και για να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2006.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μεθοδεύει την επιβολή των πρώτων ήπιων εισπρακτικών μέτρων για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό εφιάλτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πακέτο θα είναι μικρό και θα περιλαμβάνει: ..........


Επιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε «ανανέωσης» του συμβολαίου για τον χρόνο ομιλίας.

Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση, για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ τον μήνα.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη σε ποσοστό που ανέρχεται στο 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο.

Εκτακτη εισφορά
Με τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων του προϋπολογισμού να έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες επιβολής του ΕΤΑΚ και της έκτακτης εισφοράς, την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού περιμένει σημαντικά έσοδα. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι αρμόδιες ΔΟΥ θα καλέσουν:

Περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα παραλάβουν το «λογαριασμό» για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του έτους 2008. Οι ίδιοι, λίγους μήνες μετά και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα και για το ΕΤΑΚ του 2009. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ΕΤΑΚ για δύο έτη!

130.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν πέρυσι, για έτος 2007, συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα για να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ.

Περίπου 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν για να κλείσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000-2006 καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ ή 4.400 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να εγκατασταθούν στις εφορίες ιδιώτες σύμβουλοι (νομικά γραφεία και ορκωτούς ελεγκτές) που θα αναλάβουν να οργανώσουν το κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Το πρώτο πακέτο μέτρων

* Eπιβολή τέλους 10% στα καρτοκινητά.
* Aύξηση 10%-20% του τέλους για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.
* Aύξηση 10% -15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη.
* Xορήγηση τίτλων σε 200.000 ιδιοκτήτες δημόσιων εκτάσεων.
* Nομιμοποίηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων του Οκτωβρίου

* Aύξηση των τελών κυκλοφορίας
* Aύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.
* Θέσπιση αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης.
* Πάγωμα μισθών και συντάξεων και δεύτερη συνεχή χρονιά.
* Eπιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά.
* Aύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

Πηγή: Ημερησία

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Η επομένη των ευρωεκλογών βρίσκει τα κόμματα να περνούν από το μικροσκόπιο το αποτέλεσμα της κάλπης. Στην ΝΔ, με δεδομένο το αρνητικό αποτέλεσμα, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις. Τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν σαρωτικό ανασχηματισμό και αλλαγές στο κόμμα, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο Κ.Καραμανλής αναζητά θεαματικές πρωτοβουλίες για να εκτονώσει την οργή της κοινής γνώμης, στις οποίες περιλαμβάνονται η άμεση προσφυγή στις κάλπες, αλλά και ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, διαπιστώνοντας ότι μόνο με τέτοιου είδους κινήσεις μπορεί να παραμείνει «ζωντανός» στο πολιτικό σκηνικό.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τα στελέχη του να .........

αλλάξει αμέσως πολιτική, αλλά και μοντέλο διακυβέρνησης, απομακρύνοντας από δίπλα του πρόσωπα που τον παρέσυραν σε εσφαλμένους χειρισμούς, διαπιστώνοντας ότι τα εσωκομματικά μαχαιρώματα ήδη ξεκίνησαν προκαλώντας πρωτοφανή ένταση στο εσωτερικό του κόμματος που δύσκολα θα καταστεί δυνατόν να ελεγχθεί.

Η μόνη σανίδα σωτηρίας για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό είναι το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό της αποχής, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αποδοκιμάστηκε συνολικότερα το πολιτικό σύστημα και να αισιοδοξεί πως σε περίπτωση εθνικών εκλογών οι συσχετισμοί θα είναι εντελώς διαφορετικοί.

Ανάσα και μια μικρή πίστωση χρόνου για τις αποφάσεις του πρόσφερε επίσης η εσφαλμένη εντύπωση που προκάλεσαν αρχικώς οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, δίνοντας την εικόνα συντριβής για το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, ο κ. Καραμανλής έχει ήδη απορρίψει την πρόταση διεξαγωγής ενός έκτακτου συνεδρίου, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνο στην αποκορύφωση της εσωκομματικής έντασης και της εσωστρέφειας που προσπαθεί ήδη να περιορίσει.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, απομακρύνοντας όλα τα πρόσωπα για τα οποία εκφράζεται αρνητικά η κοινή γνώμη. Ενας τέτοιος ανασχηματισμός πάντως δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς, όπως συνέβη και στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, η κοινή γνώμη θα τον θεωρήσει προσχηματικό, αν δεν απομακρυνθούν κορυφαία στελέχη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καραμανλής θα ρισκάρει τον κίνδυνο εσωκομματικών συρράξεων, καθώς η Κοινοβουλευτική του Ομάδα περιλαμβάνει πλέον αρκετούς πρώην υπουργούς και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ενσωματώσει και άλλους αποκλεισμούς και καρατομήσεις εξιλαστήριων θυμάτων.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οδηγεί τον κ. Καραμανλή στο να σχεδιάσει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση ότι, παρά τη νίκη του, το ΠΑΣΟΚ απέχει ακόμη πολύ από τα ποσοστά που θα του εξασφάλιζαν αυτοδυναμία.

Επιπλέον, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να ρισκάρει τις εκλογές το φθινόπωρο παρά να υποστεί μια εκλογική πανωλεθρία έξι μήνες αργότερα. Συνεργάτες του υποστήριζαν χθες ότι πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, προτού επανέλθει στις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής και αναδείξει τα προβλήματα της οριακής του πλειοψηφίας.

Ακόμη, όπως εκτιμούσαν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, το υψηλό ποσοστό αποχής δείχνει ότι η ΝΔ μπορεί να μειώσει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να περιορίσει τις διαρροές προς τον ΛΑΟΣ, και να μετατρέψει έτσι σε αμφίρροπη την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Βέβαιο επίσης θεωρείται ότι ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε αλλαγές και στο κόμμα, καθώς η Ρηγίλλης δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα στην προεκλογική περίοδο. Πάντως ο κ. Καραμανλής απέρριψε την πρόταση για παραίτηση του Γραμματέα του κόμματος Λ.Ζαγορίτη, τονίζοντας ότι δεν αποδοκιμάστηκαν οι δικές του επιλογές.

Αλλαξαν «χέρια» 28 περιφέρειες της επικράτειας

Ανατροπές στον εκλογικό χάρτη της χώρας σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Με καταμετρημένο λίγο περισσότερο από το 55% των ψήφων, το ΠΑΣΟΚ επικρατούσε σε 34 από τις 56 περιφέρειες. Αντιθέτως, η ΝΔ από τις 50 περιφέρειες του 2004, αυτή τη φορά, παρουσιάζει προβάδισμα μόνο σε 22.

Συνολικά 28 εκλογικές περιφέρειες άλλαξαν χέρια και πέρασαν στο ΠΑΣΟΚ: Β' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Αττικής, Α' Θεσσαλονίκης, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Λευκάδας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, Σάμου, Γρεβενών, Δωδεκανήσου, Χίου, Λέσβου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Οι καλύτερες επιδόσεις των κομμάτων.............

Σε επίπεδο κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις του στην περιφέρεια Ηρακλείου, συγκεντρώνοντας 57,33%, και ακολουθούν οι περιφέρειες Λασιθίου (53,76%), Ρεθύμνης (48,58%), Δωδεκανήσου (46,93%) και Ξάνθης (45,05%).

Αντιθέτως, κατά πολύ χαμηλότερα ποσοστά από το αποτέλεσμα της επικράτειας συγκέντρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογικές περιφέρειες Καστοριάς (29,99%), Λακωνίας (29,33%), Α' Αθηνών (30,03%), Α' Θεσσαλονίκης (30,62%) και Σερρών (30,95%).

Σημειώνεται πάντως ότι στην Α' Αθηνών το ΠΑΣΟΚ σχεδόν ισοψήφισε με τη ΝΔ, ενώ στην Α' Θεσσαλονίκης παραδοσιακά προηγείται η Νέα Δημοκρατία.

Στην Καστοριά κατεγράφη το μεγαλύτερο ποσοστό για τη ΝΔ (45,17%), ενώ υψηλά ήταν τα αποτελέσματά της και στις περιφέρειες Λακωνίας (45,13%), Σερρών (44,12%), Μεσσηνίας (40,6%) και Πιερίας (40,04%).

Οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά για το ΚΚΕ ήταν η Σάμος (19,17%), η Κεφαλονιά (15,45%), η Β' Πειραιώς (13,9%), η Λέσβος (15,04%) και η Ζάκυνθος (12,5%).

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά του πήρε στις περιφέρειες Ευρυτανίας (3,86%), Ροδόπης (4,28%), Δράμας (4,29%), Ξάνθης (4,46%) και Λασιθίου (3,92%).

Ιδιαίτερη δυναμική είχε ο ΛΑΟΣ στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης όπου πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό του (9,81%) και ακολουθούν οι περιφέρειες Αττικής (9,47%), Α' Αθηνών (9,37%), Α' Πειραιώς (9,11%) και Β' Θεσσαλονίκης (9,17%). Μικρή ήταν η απόδοσή του στις περιφέρειες Λασιθίου (3,28%), Ηρακλείου (3,19%), Αιτωλοακαρνανίας (4,07%), Αρτας (4,16%) και Ηλείας (4,36%).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι υψηλές επιδόσεις του ήταν στις περιφέρειες Α' Αθηνών (7,14%), Β' Αθηνών (6,95%), Λευκάδας (6,41%), Α' Θεσσαλονίκης (5,92%) και Β' Πειραιώς (5,7%).

Πολύ πιο κάτω από το αποτέλεσμα που συγκέντρωσε στην επικράτεια βρέθηκε στις περιφέρειες Ευρυτανίας (2,79%), Έβρου (2,66%), Γρεβενών (2,91%), Κιλκίς (2,94%) και Πέλλας (2,9%).

Όσον αφορά τους Οικολόγους Πράσινους τα υψηλότερα ποσοστά τους ήταν στις περιφέρειες Β' Αθηνών (4,96%), Χανίων (4,96%), Α' Αθηνών (4,51%), Κέρκυρας (4,33%) και Α' Θεσσαλονίκης (4,29%), σε αντίθεση με τις περιφέρειες Γρεβενών (1,97%), Κιλκίς (1,96%), Άρτας (2,02%), Πέλλας (1,85%) και Καστοριάς (1,99%).

Πηγή: in.gr

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκλίσεις των exit poll και η αργή ροή αποτελεσμάτων

Δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και σε κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημαντική απόκλιση των πρώτων εκτιμήσεων των exit poll από τα πραγματικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον αργό ρυθμό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, καθώς με βάση τις πρώτες ενδείξεις των exit poll, που έδιναν διαφορά 6%-7%, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η ΝΔ βρίσκεται μπροστά σε μια εκλογική συντριβή και αρκετά στελέχη έκαναν δηλώσεις σε αυτό το κλίμα. Στους κυβερνητικούς κύκλους, μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για «εναρμονισμένες πρακτικές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα ηττοπάθειας που δημιουργήθηκε το απόγευμα της ...........

Κυριακής κλήθηκε να διαχειριστεί αργότερα το βράδυ ο υπουργός Αμυνας Β.Μεϊμαράκης, ο οποίος μίλησε για πολιτικούς που «βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν» και για «θριαμβολογία, η οποία δεν ταιριάζει με τα απόλυτα νούμερα».

Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, εξέφρασε «προβληματισμό» για την απόκλιση ανάμεσα στα exit poll και το αποτέλεσμα, αλλά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Γ.Παπακωνσταντίνου «η απόκλιση αυτή δεν δικαιολογεί τη σχεδόν θριαμβολογία της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν έχασαν τελικά με 6% και έχασαν με 4,4%».

Περισσότερο καταγγελτικός εμφανίστηκε ο ΛΑΟΣ, ο οποίος σημείωνε ότι για τρίτη φορά οι δημοσκοπήσεις του δίνουν χαμηλό αποτέλεσμα. «Είναι προφανές ότι το θεσμικό πλαίσιο που τις αφορά [τις εταιρείες δημοσκοπήσεων] είναι ατελές, όπως και οι προσφερόμενες υπηρεσίες τους», σημείωνε.

«Έχουν επιτρέψει, με την υπερεκμετάλλευση της δράσης τους, να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία, όχι διερευνήσεως, αλλά διαμορφώσεως της γνώμης του εκλογικού σώματος» προσθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Οι αναλυτές των εταιρειών δημοσκοπήσεων αποδίδουν τις αποκλίσεις κυρίως στο πρωτόγνωρο μέγεθος της αποχής και του πώς αυτή ερμηνεύτηκε. Όπως σημείωναν, αρχικά θεωρήθηκε ότι η αποχή προέρχεται ως επί το πλείστον από ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά τελικώς αποδείχτηκε ισοκατανεμημένη ανάμεσα στα κόμματα.

Οι ίδιοι ερμηνεύουν με ψυχολογικούς όρους αυτή τη συμπεριφορά: Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που προσέρχονταν με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα απαντούσαν με μεγαλύτερη ευκολία στο exit poll. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι προσέρχονταν με μία πιο απαισιόδοξη στάση, δεν αποκάλυπταν με την ίδια ευκολία την προτίμησή τους.

Γεγονός παραμένει ότι καθώς το μέγεθος της αποχής στην Ελλάδα πλησιάζει σε «ευρωπαϊκά επίπεδα», σε εξίσου ευρωπαϊκά επίπεδα διαμορφώνονται και οι αποκλίσεις αυτών των μετρήσεων. Στην Αυστρία, επί παραδείγματι, την Κυριακή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό και στο Λαϊκό Κόμμα. Το τελευταίο, τελικώς, ήρθε πρώτο με έξι μονάδες διαφορά. Η αποχή άγγιξε εκεί το 57%...

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον αργό ρυθμό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, λέγοντας ουσιαστικά ότι εξυπηρετούσε την επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας από το κυβερνών κόμμα. Ο υπουργός εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος απέρριψε αυτές τις ενστάσεις, λέγοντας ότι η μετάδοση των αποτελεσμάτων ήταν «η πιο γρήγορη από ποτέ».

«Μας έκανε τεράστια εντύπωση η ροή των αποτελεσμάτων και δεχτήκαμε και πάρα πολλά τηλέφωνα από πολίτες, οι οποίοι μας έλεγαν, μας πώς είναι δυνατόν να είναι κολλημένη η διαφορά στο 1,8%-2% επί τόσες ώρες, όταν όλοι οι αναλυτές έλεγαν πως ήταν πάνω από 4%» είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Μας έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός, ότι αυτή η διαφορά ήταν κολλημένη μέχρι τη στιγμή που μίλησε ο πρωθυπουργός. Με το που μίλησε ο πρωθυπουργός, άρχισε να ανεβαίνει με αλματώδεις ρυθμούς, για να φτάσει στο τελικό 4,4%. Είναι κάποιες απορίες, τις οποίες έχουμε νομίζω όλοι μας, και καλό θα ήταν κάποιος να μας απαντήσει» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Θέλω να τονίσω ότι είχαμε την ταχύτερη, από κάθε άλλη φορά, μετάδοση αποτελεσμάτων και τα αποτελέσματα μεταδόθηκαν όπως μεταδίδονται πάντα. Δηλαδή όπως ακριβώς έρχονται τα τηλεγραφήματα από τη Νομαρχία. Κι αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς. Τώρα αν κάποιος ψάχνει για δικαιολογίες, γνωστά είναι τα πράγματα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ» είπε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: in.gr

Ευρω-εκλογές με εκπλήξεις για τα Φιλιατρά. Στο 56,59 η αποχή στην πόλη μας.

Εκπλήξεις έκρυβαν αυτές οι εκλογές για τα Φιλιατρά καθώς (εξ όσων γνωρίζω) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχε βγεί ποτέ πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές.
Βγήκε τώρα με διαφορά 1,9%
Έτσι λοιπόν βλέποντας τα αποτελέσματα στο 100% των εκλογικών τμημάτων της πόλης μας, διαπιστώνουμε τα κάτωθι:

Εγγεγραμμένοι: 8.426
Ψήφισαν: 3.658
Άκυρα / Λευκά: 67
Έγκυρα: 3.591

Έλαβαν: (με βάση των αριθμό Ψήφων) ........


ΠΑ.ΣΟ.Κ. : 1.429 (39,8%)
Νέα Δημοκρατία: 1.356 (37.8%)
Κ.Κ.Ε. : 210 (5,8%)
ΛΑ.Ο.Σ. : 171 (4,8%)
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : 122 (3,4%)
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 82 (2,3%)
ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: 221 (6,2%)

Αναλυτικότατο πίνακα αποτελεσμάτων στο κάθε εκλογικό τμήμα, θα βρείτε εδώ

Ακολουθεί γραφική παράσταση από το σύνολο των τμημάτων στον Δήμο Φιλιατρών.

ImageHost.org


Ευρωεκλογές 7ης Ιουνίου 2009 ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

ImageHost.org