Αλλά εκτός από το αυγουστιάτικο φεγγάρι έχουμε και μερική έκλειψη σελήνης. Συγκεκριμένα η σελήνη κρύφτηκε για λίγο πριν περίπου 40 λεπτά κατά περίπου 65 -70 %.
Το Φιλιατρά News τράβηξε φωτογραφία την έκλειψη σελήνης με τηλεφακό και ειδικά φίλτρα ώστε να είναι καθαρή η φωτογραφία και σας την παρουσιάζουμε.
Η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιήθηκε ήταν Nikon.
Tόπος λήψης της φωτογραφίας: Δεξαμενή Φιλιατρών
Στιγμή: Σχεδόν στην κορύφωση του φαινομένου.
Καιρός: Λίγα σύννεφα.
Τη στιγμή λήψης της φωτογραφίας δεν υπήρχαν σύννεφα.
Αν θέλετε να δείτε την φωτογραφία σε πλήρες μέγεθος κάντε κλίκ επάνω της.
Σκέτη μαγεία η πανσέληνος του Αυγούστου
Όταν πέφτει η νύχτα έρχεται η ώρα του φεγγαριού.
Για τους επιστήμονες δεν είναι παρά ο δορυφόρος της γης, ένας αφιλόξενος, χωρίς ατμόσφαιρα και νερό πλανήτης, γεμάτος σημάδια από μετεωρίτες που πέφτουν με ορμή πάνω του. Υπάρχει όμως και ένα άλλο φεγγάρι που σε πείσμα των επιστημονικών αποκαλύψεων εμπνέει ακόμα τους ποιητές, προκαλεί για βόλτα στη φεγγαράδα και διατηρεί στη συνείδηση των ανθρώπων απόκρυφα μυστικά...
Το Αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι θα ξεκινήσει το οδοιπορικό του στον ουρανό την Παρασκευή το βράδυ, λίγα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Θα πλησιάσει στη μέγιστη φάση του προς το χάραμα. Γιατί, όμως, το φεγγάρι αυτού του μήνα θεωρείται κάτι ξεχωριστό?
Η φημισμένη πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Είναι, συνήθως, λίγο «έγχρωμη». Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας.
Απομυθοποιημένη ή όχι, η σελήνη εξακολουθεί να κρατά τον άνθρωπο αιχμάλωτο της σαγήνης της. Όταν ο φωτεινός δίσκος της στολίζει το στερέωμα, η ομορφιά ανταμώνει με την τέχνη, τον μύθο, τις παραδόσεις και την πραγματικότητα και γίνονται λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, ταινίες, πεποιθήσεις. Άλλωστε όταν νυχτώνει χωρίς φεγγάρι, το σκοτάδι είναι βαρύ...
Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη.
Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας, είτε από την άλλη .
Αυτό φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά στον Εύριπο στη Χαλκίδα, όπου κάθε έξι ώρες αλλάζει η ροή των υδάτων. Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη μας. Βέβαια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι όταν έχουμε πανσέληνο, το φως του φεγγαριού, ειδικά για τους ρομαντικούς, κάνει πιο όμορφες τις νύχτες και επομένως επιδρά εποικοδομητικά στη διάθεσή μας.
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το tear.gr