Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οι Έλληνες συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση

Λιγότερα σκουπίδια για το 2010 λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ανακοίνωσε σήμερα τα ετήσια αποτελέσματα του 2010 από τη λειτουργία προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας. Οι ποσότητες των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν σε μπλε κάδους ανήλθαν σε 183.298 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με τις ποσότητες του 2009.

Οι συνολικές ποσότητες των απόβλητων συσκευασιών στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση περίπου 9% σε σχέση με το 2009, λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης από τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για τον 8ο συνεχή χρόνο................
από την έναρξη του συστήματος, που η ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων μέσω των μπλε κάδων - την κύρια δραστηριότητα του συστήματος - συνέχισε την ανοδική πορεία της. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τον ισχυρισμό ότι τα έργα του μπλε κάδου αποτελούν, για το άμεσο μέλλον, την κύρια πηγή της ανακύκλωσης, όπως σημειώνει η ΕΕΑΑ.

Οι συνολικές ποσότητες των απόβλητων συσκευασίας που αξιοποιηθήκαν το 2010 από τις δραστηριότητες του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των Βιομηχανικών και Εμπορικών Αποβλήτων Συσκευασίας, ανήλθαν σε 415.904 τόνους.

Συνυπολογίζοντας και τους 95.000 τόνους χαρτιού εντύπων που ανακυκλώθηκαν μέσω των έργων του μπλε κάδου, περίπου 511.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών δεν οδηγήθηκαν, πέρυσι, στους χώρους ταφής απορριμμάτων.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκαν οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα περίπου 650.000 τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η αποδοχή του συστήματος της ΕΕΑΑ, τόσο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από τις συμβεβλημένες με το σύστημα επιχειρήσεις, καθίσταται όλο και πιο προφανής. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2010, περίπου 7 στους 10 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ήταν συμβεβλημένοι με το σύστημα της ΕΕΑΑ, με αποτέλεσμα περίπου 8 εκατομμύρια κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τα έργα του μπλε κάδου. Παράλληλα, ο αριθμός των συμβεβλημένων επιχειρήσεων με το σύστημα αυξήθηκε κατά 6% σε σχέση με το 2009 (περισσότερες από 1.650 επιχειρήσεις συνεργάζονται ήδη με την ΕΕΑΑ).

Πέρυσι, οι μπλε κάδοι σε όλοι τη χώρα ανήλθαν σε περίπου 110.000 και τα ειδικά οχήματα συλλογής σε 360. Προστέθηκαν 6 νέα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη, δύο στη δυτική Θεσσαλονίκη, Κορωπί και Ασπρόπυργο), με αποτέλεσμα να ανέρχονται πλέον σε είκοσι οκτώ, πανελλαδικά. Αξιοσημείωτη είναι και η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, καθώς, μέχρι σήμερα, οι άμεσες θέσεις εργασίας στη συλλογή και διαλογή υπολογίζονται σε 1.900.

«Τα αποτελέσματα του 2010 υπογραμμίζουν ότι με την αυξανόμενη προσπάθεια και προσοχή όλων μας, η ορθή χρήση του μπλε κάδου και η ανακύκλωση αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μας», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Γιάννης Ριζάς.

newsbeast.gr

Ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ, που συνεδρίασε απόψε, αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη.

Είναι πιθανό η ΓΕΝΟΠ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις από την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Αυτό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εξαρτηθεί από το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προβλέψεις του για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ επιδιώκει να ξεκινήσει .......

την απεργία μια εβδομάδα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα.

Zougla.gr

Κατακόρυφη αύξηση στα πρόστιμα για ΚΤΕΟ και κάρτα καυσαερίων

Από την 1η Ιουνίου τα δεδομένα για όσους δεν περνούν το αυτοκίνητό τους από έλεγχο ΚΤΕΟ αλλάζουν. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όλοι οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ελέγξει στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα το όχημά τους, προκειμένου αυτό να είναι καλή κατάσταση, θα πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, και μέχρι τις .........

31 Μαΐου, το παράβολο καθυστέρησης στα ΚΤΕΟ για τα εκπρόθεσμα αυτοκίνητα που έχουν καθυστερήσει 15 ημέρες είναι 15 ευρώ και 34 ευρώ από 15 μέρες και πάνω. Από τις αρχές του επόμενου μήνα, το πρόστιμο – παράβολο αυξάνεται έως 200% σε σχέση με την κανονική τιμή ΚΤΕΟ. Για τους καθυστερημένους έως 15 ημέρες το ποσό πάει στα 20 ευρώ, από 15-30 ημέρες στα 40 ευρώ, από 30 μέρες έως 6 μήνες στα 60 ευρώ και από 6 μήνες και πάνω στα 80 ευρώ.

Για όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και πέσουν στα… δίχτυα της Τροχαίας, το ποσό ανέρχεται στα 400 ευρώ. Τέλος, το πρόστιμο για κάρτα καυσαερίων μπορεί να φθάσει και τα 200 ευρώ, ανάλογα με την εκπομπή ρύπων και την ισχύ ή όχι της κάρτας.

Zougla.gr

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει άμεσα η αποδέσμευση των χρημάτων του τρίτου ΕΑΠ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης με αντικείμενο τις ρυθμίσεις για τον τρόπο κατανομής του λιγνιτικού τέλους στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των αναπτυξιακών έργων και έργων περιβάλλοντος. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Σόκορης Ιωάννης, καθώς και οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων της χώρας (Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης, Μεγαλόπολης και Φλώρινας), στις περιοχές των οποίων υπάρχει δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη και παραγωγή ενέργειας από εργοστάσια της ΔΕΗ ΑΕ.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, .........

κ. Πέτρος Τατούλης ενόψει της προετοιμασίας της 4η περιόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση ότι η καταβολή των χρημάτων θα πηγαίνει στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το ότι οι δήμαρχοι που προέρχονται από τις περιοχές που υπάρχει δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη, αρνήθηκαν να παραβρεθούν σε κοινή σύσκεψη με τους περιφερειάρχες.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει άμεσα η αποδέσμευση των χρημάτων αυτών της τρίτης περιόδου, με δεδομένο ότι ο πόρος αυτός αποδίδεται στην βάση της δυναμικής της κάθε περιοχής" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αποδέσμευση από τον τέταρτο ΕΑΠ και να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα της περιόδου του τρίτου ΕΑΠ, ώστε να δοθούν σε αυτούς που έχουν ήδη επενδύσει.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης συμφώνησε καταρχήν, και δεσμεύτηκε να συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών εφόσον δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο για την άμεση αποδέσμευση και καταβολή των χρημάτων. Ο κ. Μανιάτης αποδέχθηκε και την πρόσκληση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να παραστεί σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το ενεργειακό μέλλον της Πελοποννήσου όπου και θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας με ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Παρεμβάσεις Τατούλη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση θεμάτων που αφορούν τον Αγροτικό Τομέα

Την προώθηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον Αγροτικό τομέα στη Περιφέρεια Πελοποννήσου πέτυχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης που συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίνα Νικολάκου, την Πέμπτη 5 Μαΐου συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιώργο Κανελλόπουλο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε .........

σε θερμό κλίμα και διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία και η κοινή στόχευση των δύο αδρών. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αίσθηση του είναι πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου "κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς" σε ότι αφόρα τα θέματα αρμοδιότητας του και πως το Υπουργείο "θα είναι αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια".

Να ολοκληρώσει πρώτη η Πελοπόννησος το πρόγραμμα "Καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου"
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνάντηση ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μεριμνήσει για την άμεση ολοκλήρωση του επιχειρησιακού προγράμματος "Καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου" με στόχο η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ολοκληρώσει πρώτη από όλες τις Περιφέρειες το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας εντός των ορίων της ζώνης
Ο κ. Τατούλης έθεσε στον κ. Σκανδαλίδη το θέμα επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας, που αποτελεί προτεραιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και ζήτησε από τον Υπουργό να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης για την άμεση ολοκλήρωση του φακέλου προς την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε την πολιτική θέση της περιφέρειας για την τυποποίηση ελαιολάδου ΠΟΠ εντός των ορίων της ζώνης.

Ίδρυση Δημοπρατηρίων και Αγροδιατροφική Σύμπραξη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ακόμα σε δύο θέματα πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη ισχυρής τοπικής οικονομίας προτείνοντας διαπεριφερειακές συνεργασίες σε ότι αφορά την ίδρυση δημοπρατηρίων και την αγροδιατροφική σύμπραξη.

Η γεωργική γη με ευθύνη της περιφέρειας στους αγρότες της Πελοποννήσου
Ταύτιση απόψεων σημειώθηκε στην συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ότι αφόρα την καταγραφή γεωργικής γης που ανήκει στο υπουργείο, και το σχεδιασμό παραχώρησης της στους παραγωγούς με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προώθηση της συμβολεακής γεωργίας

Ο κ. Πέτρος Τατούλης επεσήμανε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου θα προωθήσει τη συμβολεακη γεωργία διότι πιστεύει ότι τονώνει την επιχειρηματικότητα ενώ έκανε ειδική αναφορά στις θερμοκηπιακες καλλιέργειες της Τριφυλίας οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Παρέμβαση για την μείωση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς που πληρώνουν οι παραγωγοί για το καρπούζι

Αναλυτικά στην παρέμβαση του ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι με το νέο Νόμο 3877/2010 (ΦΕΚ160 Α΄/20.09/2010) που αφορά στο «σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» καθιερώνεται η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής, η οποία θα υποβάλλεται από τους παραγωγούς σε ετήσια βάση.

Η υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής είναι υποχρεωτική για όλους όσους διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι. Η καταβολή της ειδικής εισφοράς που αναγράφεται σε αυτήν καθιστά τον αγρότη δικαιούχο αποζημίωσης και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης ή ένταξης του σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων.

Για την καλλιέργεια του πρώιμου καρπουζιού (χαμηλής κάλυψης) στην περιοχή της Μεσσηνίας με βάση τα στοιχεία του Ε.Λ.Γ.Α. των τελευταίων 5 ετών, η μέση απόδοση ανέρχεται σε 4.000 τόνους/ στρ. με μέση τιμή παραγωγής 0,38 € / κιλό και ο συντελεστής εισφοράς είναι 4%. Επομένως η ειδική ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται σε 60,8 € / στρέμμα.

Η ειδική αυτή εισφορά όπως διαμορφώνεται, είναι πολύ υψηλή και αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή μέση τιμή παραγωγού ανά κιλό (0,38 ευρώ), που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της.
Τα τελευταία δυο χρόνια η μέση τιμή αυτή παραγωγού είναι πολύ χαμηλή της τάξεως του 0,20 ευρώ /κιλό.
Το ποσοστό των ζημιωθέντων εκτάσεων τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με την συνολική καλλιεργούμενη έκταση και η τιμή 0,38 ευρώ/κιλό, που προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, δεν είναι αντιπροσωπευτικά.
Η καλλιέργεια του πρώιμου καρπουζιού γίνεται με κάλυψη πλαστικού (χαμηλή κάλυψη), και η παραγωγή προστατεύεται.
Πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν μετά το ξεσκέπασμα της καλλιέργειας δίχτυ για την προστασία από αέρα και χαλάζι, με σημαντική όμως επιβάρυνση του κόστους παραγωγής.
Οι παραγωγοί θεωρούν υψηλότατη αυτή την ασφαλιστική εισφορά και αδυνατούν να την καταβάλλουν, με κίνδυνο να χάσουν αποζημιώσεις και ν’ αποκλειστούν από προγράμματα κρατικών ενισχύσεων .
Υπάρχει πλαφόν για την εισφορά που ανέρχεται σε 3.740 € ανά παραγωγό.

Αυτό ευνοεί τους μεγάλους παραγωγούς πάνω από 70 στρ., που είναι λίγοι και δεν ευνοεί τους μικρούς παραγωγούς που είναι η πλειοψηφία στην περιοχή, μια και το μέσο μέγεθος της καλλιεργούμενης με καρπούζι έκτασης είναι 20 στρ.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως η εισφορά αυτή θα πρέπει να κυμανθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 0,38 ευρώ /κιλό, και να βασισθεί στις πραγματικές και αντιπροσωπευτικές τιμές που διαμορφώθηκαν.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEO & CSR MONEY CONFERENCE

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σήμερα σε σας, που παίζετε σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Κληθήκαμε, ως Κυβέρνηση, να αντιμετωπίσουμε μια πολυεπίπεδη κρίση: μια δημοσιονομική κρίση, μια κρίση ανταγωνιστικότητας, που είναι ταυτόχρονα κρίση αξιών και θεσμών.
Μια κρίση αναπτυξιακού μοντέλου ......

και κοινωνικής συνοχής.
Σε συνθήκες αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας, κληθήκαμε να σώσουμε τη χώρα από το φάσμα μιας προδιαγεγραμμένης χρεοκοπίας και παράλληλα να ενεργοποιήσουμε τα υγιή κομμάτια της οικονομίας μας, δρομολογώντας, σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδω και δεκαετίες.

Ολοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα, σε πόσο ισχυρές αντιστάσεις προσκρούει, πόσα πρέπει να γίνουν – και να γίνουν έγκαιρα και σωστά, όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά και από κάθε επιχείρηση, από κάθε πολίτη της χώρας.
Οι καιροί είναι αναμφίβολα δύσκολοι και συνάμα προκλητικοί.
Ομως, στους δύσκολους καιρούς είναι που αναδεικνύονται και δοκιμάζονται οι ικανοί, οι οραματιστές, οι πετυχημένοι.
Γιατί είναι σαφώς δυσκολότερο να είσαι πρωτοπόρος, ηθικός και κοινωνικά υπεύθυνος στους χαλεπούς καιρούς, από ότι στα καλά χρόνια, σε εποχές ευμάρειας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη από επιχειρήσεις συνεπείς, ηθικές, ευαίσθητες στις δυσκολίες του παρόντος και προνοητικές για το μέλλον.
Από επιχειρήσεις με πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους όχι μόνο απέναντι στους μετόχους, αλλά και σε όλους αυτούς που θα αποκαλέσω «συμμετόχους»: το ανθρώπινο δυναμικό, τα στελέχη τους, τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον, τους καταναλωτές, το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται.
Τέτοιες επιχειρήσεις βλέπουν μακριά.

Τέτοιες επιχειρήσεις χρειαζόμαστε.

Το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Στρατηγικής, το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι απλά ένα πλαίσιο δημοσιονομικού νοικοκυρέματος για τη χώρα, ούτε ένα απλό άθροισμα «μέτρων και παρεμβάσεων».
Το πλαίσιο αυτό θέτει τις βάσεις μετάβασης σε μια νέα εποχή, σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο πρωτεύοντα ρόλο έχουν πρωτοβουλίες που βασίζονται στην ποιότητα, στην καινοτομία, στην αειφορία και στη γνώση, με πρωταγωνιστές επιχειρήσεις υγιείς, δυναμικές, κοινωνικά υπεύθυνες.
Επιχειρήσεις που δεν θα στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στα σαθρά θεμέλια της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της παραβίασης κανόνων και θεσμών αλλά επιχειρήσεις ικανές να συλλάβουν τις ανάγκες και τα μηνύματα των αγορών για να ανταποκριθούν με ποιότητα και ευαισθησία στις ευρύτερες ανάγκες του καταναλωτή και του κοινωνικού συνόλου.
Εμείς απελευθερώνουμε τις δυνάμεις της ανάπτυξης.
Για την εξάλειψη κάθε εμποδίου που κρατάει καθηλωμένες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

• Ανατρέπουμε τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα: με δραστική απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
• με απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και αλλαγή στο καθεστώς για τις οικοδομικές άδειες.
• Δημιουργούμε ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον (απελευθέρωση αγορών, fast-track, νέος επενδυτικός νόμος).
• Ενισχύουμε τη ρευστότητα με νέα επενδυτικά εργαλεία (ΕΤΕΑΝ, “Jessica”, “Jeremie”)
• Ενισχύουμε τον ανταγωνισμό στην αγορά με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με συμφωνίες μείωσης των τιμών.
• Προωθούμε την εξωστρέφεια με την καταγραφή και άρση εμποδίων διοικητικού και φορολογικού χαρακτήρα.
Έτσι προάγεται μια πολυδύναμη, και βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, αλληλένδετη με τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας και του λαού μας. Μια ανταγωνιστικότητα με ευρεία αποδοχή, αναγνώριση και προοπτική.
Εαν αυτός είναι ο δρόμος σας, είναι και δικός μας.
Εαν αυτό είναι το όραμά σας, είναι και δικό μας όραμα.
Για μας, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι απλά μια βιτρίνα και μια «πολυτέλεια», για λίγους. Δεν είναι ούτε απλά “φιλανθρωπία”, ούτε μια ακόμα δράση του marketing.

Είναι μια γενικότερη ευκαιρία αλλαγής, ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο μήνυμα των καιρών, που δένει σε νέες βάσεις την επιχειρηματικότητα με τους πολίτες και την κοινωνία.
Γιατί ειδικά στις σημερινές συνθήκες, η επιχείρηση δεν είναι –ούτε πρέπει να είναι- ένα μονοδιάστατο, εγωϊστικό «στεγανό».
Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, πολίτης της χώρας μας και του κόσμου, με όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις πρωτοβουλίες που αυτό συνεπάγεται.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Θρησκευτική Πανήγρις Ιερού ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Περδικονερίου

Κλίκ για μεγάλο μέγεθος





Η Νάντια Γιαννακοπούλου για την καθυστέρηση της καταβολής προνοιακών επιδομάτων

Η επιδοματική πολιτική αποτελεί βασική παράμετρο άσκησης κοινωνικής πολιτικής στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Χιλιάδες οικογένειες που σηκώνουν το κοινωνικό και οικονομικό κόστος ενός προσώπου ανήμπορου ή ανίκανου λόγω της ιδιαιτερότητάς του να μπει στην παραγωγική διαδικασία, αναμένουν την καταβολή των ως άνω επιδομάτων για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από τους Δήμους, είχε εκδοθεί πρόσφατα Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιχορηγήθηκαν οι Δήμοι για την καταβολή των επιδομάτων από πιστώσεις που έχουν ήδη εγγραφεί στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως τα επιδόματα.

Σχετικά με την άσκηση των .........

αρμοδιοτήτων που αφορούν στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ. 2 του νόμου 3852/2010, για την καταβολή τους, θα παρέχεται διοικητική υποστήριξη στους Δήμους που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό για να τις ασκήσουν. Για το σκοπό αυτό, προβλεπόταν η υποχρεωτική μετάταξη του προσωπικού που ασκούσε τις αρμοδιότητες αυτές στις καταργηθείσες νομαρχίες, στο Δήμο της έδρας του Νομού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά κονδύλια για την καταβολή των επιδομάτων έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την εκταμίευση στέλνουν το θέμα αρκετά πίσω, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει πάρει την απόφαση για τα χρήματα αλλά οι δήμοι δεν έχουν το μηχανισμό για να κάνουν τις πληρωμές. Οι υπηρεσίες, όμως, του δήμου είναι έτοιμες από τις 27 Απριλίου για την καταβολή των επιδομάτων εφόσον φτάσουν οι πόροι, αλλά δεν έχουν φτάσει. Συνολικά, η κατάσταση με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στην επικράτεια εμφανίζεται συγκεχυμένη, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας τα επιδόματα έχουν καταβληθεί σε αντίθεση με τη Μεσσηνία όπου υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

1. Σε ποιες συγκεκριμένες, άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να χορηγηθούν άμεσα τα άνω επιδόματα;

2. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι στο μέλλον θα προκύψουν εκ νέου προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και με ποιο τρόπο θα αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη;

3. Που οφείλεται το γεγονός ότι σε άλλους νομούς της χώρας έχουν καταβληθεί τα προνοιακά επιδόματα και σε άλλες καθυστερούν υπερβολικά;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ενημέρωση για την Ηπατίτιδα Β’, τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας και τους κινδύνους του Καπνίσματος’’ από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας συνεχίζει και ενισχύει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, του Δήμου Τριφυλίας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας την Τετάρτη 3-5-2011 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση ενημέρωσης των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας με θέμα :

1. ‘’Ενημέρωση για την .........

Ηπατίτιδα Β’, τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας και τους κινδύνους του Καπνίσματος’’

Στην κατάμεστη από μαθητές και καθηγητές αίθουσα ‘’Αλέκος Παπαδόπουλος’’ του ΕΠΑΛ οι ιατροί κ.κ. Κωνσταντόπουλος Ιωάννης (Παιδίατρος), Χυδεριώτης Σταύρος (Αιματολόγος), η Κοινωνική Λειτουργός κα Μαγουλά Δήμητρα και η Προϊσταμένη του Παθολογικού Τομέα κα Πολυζωγοπούλου Θεοδώρα, με διαφάνειες, προβολές, παραδείγματα και απαντήσεις στις ερωτήσεις των μαθητών, τόνισαν τη μέγιστη σημασία της προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη συμπεριφορά και επιπολαιότητα.

Τονίστηκε για μια ακόμα φορά η σημασία της πρόληψης.

Το ενδιαφέρον των μαθητών και των καθηγητών παρέμεινε αμέριστο μέχρι το τέλος. Οι ερωτήσεις που υπέβαλλαν προς τους ιατρούς απέδειξαν, για μια ακόμα φορά, ότι η πρωτοβουλία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας να βγει έξω από τα Ιατρεία και τους θαλάμους και να προσεγγίσει τους πολίτες είναι η καλύτερη μέθοδος για να γίνει πίστη σε όλους ότι : ‘’ Ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης ’’

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους Διευθυντές του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας κο Κωνσταντόπουλο Χαράλαμπο, του ΕΠΑΣ Κυπαρισσίας κα Αντωνοπούλου Μάγδα και του 2ου ΣΕΚ Κυπαρισσίας κο Πολύδωρα Γεώργιο για την οργάνωση και την άψογη συνεργασία που είχαμε ώστε η εκδήλωση να έχει άριστη επιτυχία.

ΤΟ ΚΠΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας συμμετέχει στην πανελλαδική ποδηλατοπορία που θα γίνει και στην πόλη μας την Κυριακή 8 Μαΐου στις 12 π.μ. με αφετηρία την κεντρική πλατεία. Όποιος συμπολίτης μας επιθυμεί να λάβει μέρος και δεν έχει ποδήλατο μπορούμε να του δανείσουμε ένα από τα ποδήλατα του ΚΠΕ, που χρησιμοποιούμε για τα περιβαλλοντικά μας προγράμματα. Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή στο ΚΠΕ Καλαμάτας, που βρίσκεται στην οδό Θουκυδίδου 2 στις 11.30 π.μ για να πάρει το ποδήλατο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 27210-86147.
Η μετακίνηση με το ποδήλατο είναι όχι μόνο οικολογική αλλά και η λύση του μέλλοντος για μια πόλη ανθρώπινη και φιλική.



Να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα και να διαμορφώσουμε σε νέα βάση την πολιτική μας

Άρθρο της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Είναι, πλέον, δεδομένο ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι ένας ενιαίος χώρος που διασφαλίζει την ειρήνη, την ελευθερία, τη σταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση της πολιτικής θέσης μιας χώρας, την εδραίωση της εθνικής ασφάλειας και μέχρι πρότινος κατάφερνε να εξασφαλίζει και την ευημερία των πολιτών της. Εξίσου δεδομένο αποτελεί και το γεγονός, ότι από την περίοδο της ακμής της Ενωμένης Ευρώπης, την περίοδο της πολιτικής, θεσμικής και οικονομικής της προόδου και εξέλιξης, την περίοδο της δημιουργίας περιφερειακών αναπτυξιακών κοινωνικών υποδομών έχουν αλλάξει πολλά…

Η μακρά χρονική περίοδος της ..........

ευρωπαϊκής ευημερίας, της αίσθησης ευφορίας και της οικονομικής ανάπτυξης σε όρους ανόδου του βιοτικού επιπέδου πολλών εκατομμυρίων πολιτών βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει εισέλθει σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης, όπου η αποτελεσματικότητά του δοκιμάζεται και οι μελλοντικές προοπτικές του δεν θεωρούνται, εκ προοιμίου, ευοίωνες.
Σε αυτήν την πορεία, από την ένταξη στην Ε.Ο.Κ. το 1981, στην Ο.Ν.Ε. το 2000, μέχρι την Ευρώπη των 27 το 2007 έχουν αλλάξει πολλά και για τη χώρα μας. Η υιοθέτηση ενός ισχυρού, σταθερού νομίσματος και η σταθερή άνοδος των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, έδωσαν τη θέση τους σε μια περίοδο λιτότητας, διεθνούς οικονομικής επιτήρησης και μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών. Οι προσπάθειες για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, μέσω των Ολοκληρωμένων Μεσογειακών Προγραμμάτων (πλέον, δεν υφίστανται) και των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης έχουν πλέον χάσει τη δυναμική τους. Η ενισχυμένη θέση της Ελλάδας έναντι των γειτόνων της μέσω της συμμετοχής της στην Ενωμένη Ευρώπη έχει πάψει να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η ανεξαρτητοποίηση της χώρας στο διεθνές και περιφερειακό σύστημα – εκ των σημαντικότερων, διαχρονικών επιδιώξεών της – βρίσκεται σε αναστολή και, μάλλον, σε αντίθετη κατεύθυνση. Η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, σε μια Ευρώπη των λίγων και ισχυρών μητροπολιτικών κρατών και των περιφερειακών δορυφόρων τους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας δέχεται ισχυρότατες πιέσεις. Πιέσεις πολυεπίπεδες, εντονότερες στον εθνικό οικονομικό και πολιτικό τομέα. Για να είμαστε ρεαλιστές, η οικονομική κατάσταση της χώρας, αναπόφευκτα, μας καθιστά όλο και πιο αδύναμους στην αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων. Η μείωση, άλλωστε, της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας είναι λογική συνέπεια της ανάγκης δανειοδότησής της και της τελικής ένταξης σε καθεστώς επιτήρησης. Μία ανάγκη, η οποία προήλθε από την αδυναμία εσωτερικής χρηματοδότησης ενός σπάταλου κράτους, ενός ανεύθυνου πολιτικού συστήματος και μιας κοινωνίας που παρήγαγε λίγα και επιθυμούσε να καταναλώνει πολλά.

Ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση των παλαιοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η κρίση δεν είναι ένα μεμονωμένο, ελληνικό, φαινόμενο. Είναι μια πραγματικότητα, την οποία αντιμετωπίζει όλος ο δυτικός «ανεπτυγμένος» κόσμος, λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Ωστόσο, στη δεδομένη κατάσταση η εσωστρέφεια δεν είναι το κατάλληλο μέσο και η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος. Ο εγκλωβισμός σε μία ατέρμονη συζήτηση για τα κραυγαλέα κρούσματα κυβερνητικής διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών και διαπλοκής πολιτικής - οικονομικής εξουσίας και ΜΜΕ, τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα από συμβάσεις με το δημόσιο κ.α. δεν μπορεί να είναι ο διάλογος που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον.

Είναι μία αναγκαία συζήτηση που πρέπει να γίνει για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά βλέπουμε ότι στο τέλος δεν οδηγεί καν στην τιμωρία των υπευθύνων. Ακόμη σημαντικότερο, ωστόσο, είναι μία συζήτηση που μας εγκλωβίζει όλο και περισσότερο σε μια δίνη εσωστρέφειας. Ένας δρόμος που μας αποκόπτει όλο και περισσότερο από το διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι και, εν τέλει, επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη εσωτερική πραγματικότητα με μηδενικά αποτελέσματα, τουλάχιστον για την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος.

Η δυναμική αντιμετώπιση των συνθηκών, η διεκδίκηση των ελληνικών συμφερόντων, με όσα μέσα παρέχονται, και η παροχή αναπτυξιακών εργαλείων στα κατώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας πρέπει να είναι τα μέσα που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον και περί αυτών πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος. Μέχρι πρότινος, ως μέσο λειτουργούσε, και εν μέρει κάλυπτε τα ανωτέρω, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η αγκίστρωση της στο ευρωπαϊκό άρμα. Ωστόσο, πλέον, η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται και η ίδια σε κρίσιμο στάδιο, ενώ η αρχή της αλληλεγγύης που υιοθέτησε «στα εύκολα» έχει αντικατασταθεί από μια τακτική που κινείται στα πλαίσια του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» σε μια εποχή, όπου και οι ισχυρότεροι σφίγγουν το ζωνάρι.
Συνεπώς, πρέπει να εντοπίσουμε εκ νέου τον τρόπο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να χρησιμοποιήσουμε και να επιτύχουμε νέες κερδοφόρες συμμαχίες με τον γαλλο - γερμανικό άξονα, αφού επανεξετάσουμε το ρόλο του και τα συμφέροντά του. Να αξιοποιήσουμε το νέο διεθνές περιβάλλον, με ουσιαστική χάραξη πολιτικής, αφού εξετάσουμε τις νέες συνθήκες και προκλήσεις. Να αναβαθμίσουμε το ρόλο της Ελλάδας και να ξεφύγουμε από το ρόλο του παρατηρητή, δέσμιου των οικονομικών του προβλημάτων. Να αρθρώσουμε έναν πραγματικό ορθό λόγο που να νοηματοδοτεί με ειλικρίνεια, κάτω από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών το μέλλον, την πορεία της κοινωνίας.

Να επαναχαράξουμε την πολιτική μας, με τρόπο που να οδηγεί σε προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, βάζοντας σε δεύτερο ρόλο την βραχυπρόθεσμη πολιτική εξυπηρέτησης του χρέους. Να εντάξουμε την εξυπηρέτηση του χρέους στο πρίσμα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και μόνο μέσα σε αυτήν. Να αναθεωρήσουμε πλήρως το σημείο που βρίσκεται η χώρα μας, και τη θέση των εταίρων μας. Να αντιληφθούμε τη μεταβολή που έχει επέλθει σε αυτήν την «εταιρική» σχέση. Να επανεξετάσουμε τα νέα δεδομένα, να προσεγγίσουμε τις νέες δυνάμεις στο διεθνές περιβάλλον. Να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε εμείς και οι γύρω μας και επιτέλους να χαράξουμε και να προσδιορίσουμε από το μηδέν, το σύνολο της πολιτικής μας.

Πολύ μεγάλος μάγκας ο Πετράν. Αξιος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Βγήκε με πολλούς πόντους κερδισμένος απο την χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε.

Κερδισμένος με πολλούς πόντους υπέρ του, βγήκε από την χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Δεν κώλωσε να τα χώσει με το ........

γάντι σε Μεσσηνιακή εφημερίδα μέσω του δημοσιογράφου της (ο οποίος έφαγε ισχυρή δόση ειρωνείας με λέξεις κακόμοιρο κακόμοιρο κακόμοιρο ύφος, μισοκακόμοιρο ύφος, γιατί είσαι μπερδεμένος, θέλω να είσαι ανοικτός και όχι μαζεμένος κλπ κλπ) για δημοσίευμα προ ημερών σχετικά με υποτιθέμενο τσακωμό ανάμεσα σε Πουλοκέφαλο και Νικολάκου το οποίο και διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας επί λέξη ότι "δεν υπήρξε καμία τέτοια διένεξη. Δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα. Υπήρξε μέσα στα πλαίσια ευθύνης και των δυο του μια υπεύθυνη στάση την οποία δημοσίως τώρα επαινώ." αφήνοντας εντελώς ξεκρέμαστη αλλά και έκθετη την Μεσσηνιακή εφημερίδα και το τότε δημοσίευμα της.

Πιο κάτω υπάρχει σχετικό video - απόσπασμα από την χθεσινή συνέντευξη τύπου για επιβεβαίωση των παραπάνω.

Ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Δεν κώλωσε να δείξει την πόρτα της εξόδου στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη αλλά και να τα βάλει με τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο αποκαλώντας τον "διορισμένο υπαλληλάκο".

ΠΟΛΥ μάγκας ο Πετράν και πολύ τον γουστάρουμε. Ο άνθρωπος είναι θεός. Η κορυφαία επιλογή προσώπου από τους πολίτες για την περιφέρεια Πελοποννήσου.



Ηλεία: Κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα στην αυλή του σπιτιού του!

Το πλυστικό μηχάνημα που βλέπετε στη φωτογραφία παρουσίαζε διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος...

Nεκρός έπεσε 51χρονος στον Πύργο όταν «χτυπήθηκε» από το ηλεκτρικό ρεύμα, αργά το απόγευμα της Τετάρτης (04-05-2011).
Ο άτυχος άνδρας χρησιμοποιούσε .......

πλυστικό μηχάνημα στην αυλή του σπιτιού του όταν συνέβη το δυστύχημα.

O 51χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία - νεκροτομή προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του.

Σύμφωνα με το iliatora.gr, πραγματογνώμονες από τη ΔΕΗ Πύργου έλεγξαν το πλυστικό - πιεστικό μηχάνημα και διαπίστωσαν πως στο κάτω μέρος του παρουσίαζε διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τις 10 έως τις 24 Μαΐου η απογραφή πληθυσμού

Από τις 10 έως τις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει, ενώ πολλοί είναι οι πολίτες, που έξι μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, δηλώνουν άγνοια, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν επιφυλακτικοί στο να ανοίξουν την πόρτα τους στους απογραφείς, φοβούμενοι να μην πέσουν θύματα απατεώνων.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας ........

Γεωργίου τόνισε ότι «στη διαδικασία θα συμμετέχουν 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους».

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι, μέσα από μία διαδικασία που δεν θα ξεπερνά τα 25 λεπτά, να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και την κατάσταση της απασχόλησής τους. Τα στοιχεία που θα συλλέξει η ΕΛΣΤΑΤ είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ κατά την παρουσίασή τους θα δημοσιοποιηθούν ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες και δείκτες, καθώς «η εμπιστευτικότητα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», όπως είπε ο κ. Γεωργίου.

Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει. Όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου.

Για πρώτη φορά, δεν θα χρειαστεί να παραβρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι την ημέρα της απογραφής, καθώς πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία γέννησης, την δημοτικότητα, την εκπαίδευση και την εργασία, μπορούν να δοθούν από ένα μέλος, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια στατιστικών ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Αθανασία Ξενάκη, επισημαίνοντας ότι αυτή η απογραφή «θα είναι η πρώτη που θα αποτυπώσει τους μόνιμους κατοίκους της χώρας».

Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους ΡΟΜΑ, καθώς και για αστέγους, όπως εξήγησε η διευθύντρια της διεύθυνσης πληθυσμού και αγοράς εργασίας, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Κατερίνα Μουταφίδου.

Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική. Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 5ης Μαΐου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.