Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

To 1/3 της τιμής του έχασε το ελαιόλαδο σε σχέση με το 2008

Η βουτιά στην τιμή του ελαιολάδου και του πετρελαίου είναι αυτή που ξεχωρίζει στους πίνακες με τις τιμές των εισροών και εκροών σε γεωργία και κτηνοτροφία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας Ελλάδας .
Συγκεκριμένα, αύξηση 0,7% σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) τον Μάιο 2009, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ενώ ανεπαίσθητη μείωση κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα γνώρισε ο Γενικός Δείκτης Εισροών.Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που.......

ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας , ο Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) σημείωσε τον Μάιο του 2009 αύξησε 1,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2008. Τον Μάιο του 2008 είχε αυξηθεί κατά 5,5% σε σύγκριση με τον Μάιο 2007, ενώ τον Μάιο του 2007 είχε μειωθεί κατά 1,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2008 - Μαΐου 2009, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2007 - Μαΐου 2008, παρουσίασε μείωση 4,5%, έναντι αυξήσεων 12,2% και 3,5%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα (Πίνακας 3).

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία, κατά 1,6%, το μήνα Μάιο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2008, οφείλεται κυρίως στις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των ομάδων, υποομάδων και προϊόντων των εκροών:

Φυτική παραγωγή 2,7

- Λαχανικά και Κηπευτικά 11,3

- Φρούτα 10,0

- Πατάτες και σπόροι πατάτας 17,4

- Άνθη 27,4

-Κτηνοτροφικά Φυτά 5,1

- Εσπεριδοειδή 5,8

- Ελαιόλαδο -28,3

- Δημητριακά και σπόροι δημητριακών -3,3

Ζωική παραγωγή -0,1

-Κρέατα Γενικά 0,5

- Προβατοειδή και Αίγες 1,8

- Χοιρινά -1,4

-Κτηνοτροφικά Προϊόντα εκτός Κρεάτων -0,4

- Γάλα -0,7

- Αυγά 8,1

- Λοιπά Πρωτογενή Κτηνοτροφικά Προϊόντα -4,1

Κατά την ΕΣΥΕ, οι λοιποί Δείκτες Τιμών Εκροών δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή και είχαν μικρότερη επίδραση στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία του μηνός Μαΐου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2008, σημείωσε μείωση 8,8%, έναντι αυξήσεων 16,0% και 4,4%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των ετών 2008 προς 2007 και 2007 προς 2006.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών κατά το μήνα Μάιο 2009, σε σύγκριση με το δείκτη του Απριλίου 2009, σημείωσε μείωση 0,2%, έναντι αυξήσεων 1,7% και 0,4% που σημειώθηκαν κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των ετών 2008 και 2007.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2008 - Μαΐου 2009, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2007 - Μαΐου 2008, παρουσίασε αύξηση 2,5% έναντι αυξήσεων 10,6% και 3,9%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα .

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία, κατά 8,8%, το μήνα Μάιο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2008, οφείλεται κυρίως στις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των ομάδων, υποομάδων και προϊόντων των εισροών:

Αναλώσιμα μέσα -12,4

- Ενέργεια και λιπαντικά -25,3%

Πετρέλαιο -30,3%

Βενζίνη - 18,1%

- Ζωοτροφές -15,1

- Λοιπά έξοδα -28,1

- Λοιπά αγαθά και υπηρεσίες -15,3

- Λιπάσματα 14,1

- Σπόροι 4,4

- Συντήρηση και επισκευή μηχανολογικού

εξοπλισμού και εγκαταστάσεων 7,3

- Γεωργικά φάρμακα 1,9

Σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου -0,7

Γεωργικά Μηχανήματα και εξοπλισμός -0,5

- Μηχανήματα συγκομιδής 5,3

- Μηχανήματα και εγκαταστάσεις 2,5

- Λοιπά οχήματα -2,5

Γεωργικά κτίρια -1,3

Κατά την ΕΣΥΕ, οι λοιποί Δείκτες Τιμών Εισροών δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή και είχαν μικρότερη επίδραση στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών.
πηγη ΠΑΣΕΓΕΣ.





«Πάγωμα» δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ζητά το Επιμ. Ηλείας

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, το Επιμελητήριο Ηλείας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Άγγελος Αγγελόπουλος, και η Διοικητική Επιτροπή σημειώνουν στην επιστολή τους πως «δεν απέδωσαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα για τη διασφάλιση...

της ρευστότητας μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αν κρίνουμε από την ιλιγγιώδη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών τους τελευταίους μήνες».

Παράλληλα, αναφέρουν πως «ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας εκτιμά ότι το ΤΕΜΠΜΕ είχε αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους μικρομεσαίους, ενώ τα διάφορα πακέτα των τραπεζών απευθύνονται κατά βάση σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι εγγυήσεις του Δημοσίου που παρέχονται εξουδετερώνονται συχνά από τα τραπεζικά κριτήρια».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, το Επιμελητήριο προτείνει να παγώσει για τουλάχιστον ένα χρόνο κάθε δανειακή υποχρέωση προς τις τράπεζες με την προϋπόθεση ότι «το μέτρο αυτό χρήζει υποστήριξης από το Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί ένα ποσοστό για τη διευκόλυνση αυτή, καθώς επίσης και οι τράπεζες να επωμισθούν ένα μέρος των εγγυήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




"Κλειστή" η στρόφιγγα για αυξήσεις σε συντάξεις ΟΓΑ και ΕΚΑΣ

Χωρίς αυξήσεις στις συντάξεις τους έχουν μείνει οι εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ αλλά και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αναμένεται και φέτος, να εξαγγείλει αυξήσεις στις ευπαθείς αυτές, ειδικές ομάδες του πληθυσμού, με μία όμως διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι αυξήσεις θα αφορούν τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο έτος και θα δοθούν σε δύο, ή τρεις δόσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με το πάγωμα των συντάξεων στα επίπεδα του 2008 για το σύνολο των...

συνταξιούχων, αναμένεται να οδηγήσει στα επόμενα χρόνια, όπως υπολογίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε απώλεια εισοδήματος έως και 380 ευρώ.

Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις, οι περίπου 800.000 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι 400.000 συνταξιούχοι όλων των ταμείων που παίρνουν το ΕΚΑΣ, δεν έχουν λάβει αυξήσεις για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στη λύση της... γενναίας αύξησης για τους αγρότες συνταξιούχους, με το βλέμμα στραμμένο και στο πιθανό ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Μάλιστα, μέχρι και πριν από τις ευρωεκλογές, το σενάριο που προκρινόταν ήθελε τη σύνταξη του ΟΓΑ να αυξάνεται από τα 330 ευρώ που είχε διαμορφωθεί στην 1η Ιανουαρίου του 2008, στα 350 ευρώ και το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή.

Η Βουλή όμως δεν ξανάνοιξε, στην ολομέλειά της, η κρίση, εγχώρια και διεθνής καταβαράθρωσε τα δημόσια οικονομικά, η ύφεση είναι πλέον γεγονός και οι αυξήσεις έγιναν καπνός. Με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και την κομματική βάση του κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια να είναι άκρως δυσαρεστημένη, όπως διαπίστωσαν οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ κατά τις θερινές τους αποδράσεις στις περιοχές που εκλέγονται, το σενάριο για γενναίες αυξήσεις, ακόμη και στα 400 ευρώ είναι πλέον πιθανό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθούν εφέτος, τα δημόσια οικονομικά. Έτσι, προκρίνεται η λύση της αύξησης κατά 70 ευρώ, σε τρεις δόσεις εκ των οποίων η πρώτη δόση θα αφορά αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2009, και θα δοθεί στις αρχές του 2010.

Όσον αφορά στις αυξήσεις του ΕΚΑΣ, καμία έκπληξη δεν αναμένει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού σχεδιάζεται και θα εξαγγελθεί εκ νέου, η γνωστή διεύρυνση των κλιμακίων, παράλληλα με αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομίας έχουν καταλήξει σε επτά κλιμάκια ΕΚΑΣ αντί για τέσσερα που ισχύουν μέχρι σήμερα καθώς και αύξηση κατά περίπου 150 ευρώ, στα εισοδηματικά κριτήρια – όρια. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δικαιούχοι κατά περίπου 60.000, ενώ θα υπάρξει και μία εσωτερική αναδιανομή προκειμένου κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι να μη μείνουν χωρίς επίδομα.
Capital.gr




«Ντετέκτιβ» για την είσπραξη χρεών επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών

«Ντετέκτιβ», ώστε να εξασφαλιστεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, επιστρατεύει μετά τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι εισπράξιμα είναι περί τα 8 δισ. ευρώ, αφού οι πλειονότητα των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο (υπολογίζονται περί τις 700.000) οφείλουν ποσά κάτω των 10.000 ευρώ.

Σε πρώτη φάση, τρία στελέχη της Pricewaterhouse & Coopers θα εγκατασταθούν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας...

ώστε να παρακολουθήσουν πώς λειτουργεί η αρμόδια διεύθυνση βεβαίωσης και είσπραξης χρεών, Δ16.

Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή εισπρακτικής εταιρείας.

Αυτό, όμως, συνεπάγεται την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών, προκειμένου να μπορούν να ενεργοποιηθούν τυχόν αναγκαστικά μέτρα εάν δεν επέλθει ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών.

Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, καθώς παύει να υφίσταται απόρρητο έναντι τρίτων.

Newsroom ΔΟΛ




Η ζωγράφος των μεσσηνιακών τοπίων Νίκα Πλακονούρη - Καϊμάκη

Τη συνάντησα στο σπίτι της στον Αγρίλη, έναν όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Μόλις είχε τελειώσει ένα έργο της και έβαζε τις τελευταίες πινελιές. Απεικόνιζε το ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο, με το μοναδικό χρώμα που παίρνει ο ήλιος όταν βυθίζεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η απόχρωση της Δύσης σε αυτή την περιοχή είναι σπάνιας ομορφιάς λόγω ενός συγκεκριμένου παραλλήλου που περνά και προσδίδει τον «τόνο του αίματος» την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στη θάλασσα.
Αλλωστε έχει γράψει ο Κωστής Παλαμάς γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα όταν έμενε για .......

κάποιο χρονικό διάστημα στην Κυπαρισσία, όπως και ο Γάλλος Κλεμανσό σαν περνούσε με το στόλο του κατευθυνόμενος προς τη Αίγυπτο, όπου στα απομνημονεύματά του ανέφερε «πως ευτύχησα να αντικρίσω κι εγώ το ηλιοβασίλεμα σ’ αυτό το όμορφο μέρος».

Συνομιλώντας μαζί της, αυτήν ακριβώς την ομορφιά νιώθει την ανάγκη να αποτυπώνει στη ζωγραφική της η Φιλιατρινή ζωγράφος: «Είμαι επηρεασμένη από αυτή την ευλογημένη περιοχή. Δεν είναι μόνο τα βιώματα που σου προσφέρει η πατρίδα σου, όπου κι αν έχεις γεννηθεί, είναι και τα πανέμορφα τοπία που αντικειμενικά έχει χαράξει το χέρι τού Θεού σ’ αυτό τον τόπο.
Η θάλασσα, η βάρκα του ψαρά, το ιστορικό εκκλησάκι, ο Μύλος, οι απλοί άνθρωποι που καλλιεργούν τη γη, και κάθε τι που συμπυκνώνεται στο οπτικό μου κάδρο, αποτελεί ερέθισμα για δημιουργία.
Πιστεύω πως ακόμα και η φαντασία τού καλλιτέχνη ακολουθεί τις αισθήσεις. Πρέπει να διασταυρωθείς με κάτι, για να κατορθώσεις στη συνέχεια να το προχωρήσεις, να το ταξιδέψεις, μέσα από τη δική σου σκέψη, τη δική σου φαντασία».

Η Νίκα Πλακονούρη – Καϊμάκη γεννήθηκε στα Φιλιατρά όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Σχολή Δοξιάδη. Εργάστηκε στην τότε ΥΕΝΕΔ και αργότερα στην ΕΡΤ από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 1993.
Στη Σχολή Κόρδη διδάχθηκε Αγιογραφία και δούλεψε λάδι και ακουαρέλα. Είναι γραμματέας του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αμαρουσίου “Εκφραση” και στις εκθέσεις της κυριαρχούν τα στοιχεία τής φύσης, η θάλασσα, το χρώμα τ’ ουρανού και τα λουλούδια.
Ανήκει στην κατηγορία των αισιόδοξων ανθρώπων και τα ζωγραφικά ενσταντανέ των έργων της είναι η καλ τερη απόδειξη.
Πιστεύει πως ο χρωστήρας τού καλλιτέχνη οφείλει να δίνει προοπτική, ελπίδα και δύναμη, γιατί το σπουδαιότερο μήνυμα ενός δημιουργού πρέπει να είναι το εξής: «Στη ζωή η ομορφιά κυριαρχεί, όχι μόνο στη φύση αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων». Με ιδιαίτερη σεμνότητα αρνείται να μιλήσει για τον εαυτό της και προτιμά να συζητά για κοινωνικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Χαμογελαστή και με εκφραστική και ρητορική δεινότητα περιγράφει γεγονότα και καταστάσεις ενώ δηλώνει λάτρης τής Ανατολής και ιδιαίτερα των χωρών της Μεσοποταμίας με τους αρχαίους πολιτισμούς.

Ταξιδεύει τακτικά αλλά, όπως η ίδια τονίζει: «Τον Αγρίλη και τη θάλασσα δεν την αλλάζω με τίποτα».
Εχει ζωγραφίσει όλα τα όμορφα μέρη της μεσσηνιακής γης και πολλά από τα έργα της κοσμούν αίθουσες και σπίτια φίλων της. Πιστεύει πως ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής είναι οι φίλοι και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη: «Επίσης θα έλεγα πως μου αρέσει ιδιαίτερα το διάβασμα και δεν είναι λίγες οι φορές που ένα τοπίο το απομνημόνευσα μέσα από την περιγραφή ενός βιβλίου και κάποια στιγμή που η έμπνευση μου χτύπησε την πόρτα το έπλασα με τα χρώματά μου, όπως εγώ το φαντάστηκα.
Θεωρώ πως όλοι οι καλλιτέχνες οφείλουν να κάνουν γενναία διαλείμματα από την τέχνη με την οποία ασχολούνται για να μπορούν να εισπράττουν γνώση από τα έργα άλλων μορφών τέχνης, όπως ο Χορός, το Θέατρο, η Γλυπτική, η Μουσική και κάθε τι άλλο λυτρώνει και ομορφαίνει τη ζωή τού ανθρώπου.

Είναι λάθος να οχυρωνόμαστε γύρω από τον εαυτό μας και την ατομική μας δραστηριότητα.
Ολα τα πράγματα και οι καταστάσεις στη ζωή είναι προϊόντα κοινωνικής όσμωσης.
Κάποιος συγγραφέας, πρόσφατα μου έλεγε πως για να γράψει ένα καινούργιο του βιβλίο, μερικούς μήνες πριν διαβάζει βιβλία άλλων συγγραφέων ώστε να αδειάσει το μυαλό του από το εγωιστικό στοιχείο της αποκλειστικότητας.
Διδάσκεται, εμπλουτίζει τις γνώσεις του και πληροφορείται για γεγονότα που ίσως να αγνοούσε. Το ίδιο πρέπει να κάνει κι ένας ζωγράφος. Μια επίσκεψη σ’ ένα μουσείο, ένα πέρασμα από μια έκθεση, μόνο όφελος μπορούν να προσφέρουν στον όποιο δημιουργό.
Στη ζωή δημιουργούμε μόνοι μας αλλά επηρεαζόμαστε από τους άλλους. Επίσης η πολιτισμικότητα στην τέχνη αποτελεί το βασικό συστατικό που την προάγει και την αναβαθμίζει στο διάβα των αιώνων.
Οι λαοί, τα έθνη, οι θρησκείες, τα ιστορικά γεγονότα και η φύση, είναι αυτά που μας οδηγούν στη γλυκιά διαφορετικότητα της εκάστοτε δημιουργίας. Αυτό ακριβώς σημαίνει πολιτισμός: Να παίρνεις οπτικά και ακουστικά “δάνεια έμπνευσης” μέσα από την ανθρώπινη ιστορία».

Οση ώρα συνομιλούμε, η Νίκα Πλακονούρη – Καϊμάκη νιώθει να ζει την κάθε φράση της. Αυτό συμβαίνει με όλους τους χαρισματικούς ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν μέσα από τα έργα τους. Στον απέναντι τοίχο οι αγιογραφίες της κοσμούν το μεγαλύτερο μέρος του.
Είναι η άλλη μεγάλη αγάπη τής Φιλιατρινής ζωγράφου. Κάποιος σοφός έλεγε κάποτε: «Αν θέλεις να δεις την ικανότητα ενός ζωγράφου, πες του να σου ζωγραφίσει έναν άγιο.
Οι άγιοι δεν παίζουν, ούτε χαρίζονται, είναι δύσκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα της Ανατολικής Εκκλησίας που διακρίνονται για τη μεταφυσική τους έκφραση, καθώς οι Δυτικοί είναι πιο γήινοι. Αν τα καταφέρει...τότε είναι καλλιτέχνης».
Και η παραπάνω άποψη φαίνεται πως την δικαιώνει. Η ιερότητα και το αγιασμένο βλέμμα τους, παραπέμπουν σ’ εκείνα τα τέμπλα των βυζαντινών εκκλησιών που τα παρατηρείς με δέος και θαυμασμό.

Ομως τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Η Νίκα Πλακονούρη - Καϊμάκη, με τον ίδιο τρόπο που αποζητά τη μοναξιά της δημιουργίας, αναζητά και την κρίση και κριτική τού ανθρώπου που μοιράζεται τη ζωή της χρόνια τώρα, του Λάζαρου Καϊμάκη, πρώην τραπεζικού στελέχους, ο οποίος στηρίζει την προσπάθειά της, γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «πίσω από κάθε ωραίο έργο ενός δημιουργού, κρύβεται κι ένας ωραίος σύντροφος».

Πηγή: Ελευθερία

ΓΡΗΓΟΡΟ ΙΝΤΕRΝΕΤ: Η πολυτέλεια που έγινε αναγκαία υποδομή

«Πωλείται σπίτι με φως, νερό, τηλέφωνο και ευρυζωνική σύνδεση στο Ιnternet». Πριν 10 χρόνια μια τέτοια αγγελία μπορούσε να εμφανιστεί μόνο σε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας ή σε διαφημιστικό φυλλάδιο που απευθυνόταν προς τους κροίσους της Σίλικον Βάλεϊ. Πραγματικά, στα τέλη του 20ού αιώνα ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν πως μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία η γρήγορη πρόσβαση στο Ιnternet δεν θα θεωρούνταν πολυτέλεια, ούτε ανάγκη μόνο...

του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά θα γινόταν απαραίτητη υποδομή της σύγχρονης κατοικίας, μαζί με την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και την αποχέτευση.

Και αν στις αρχές του περασμένου αιώνα η ανταγωνιστική ισχύς των κρατών μετριούνταν με τους ίππους των εγκατεστημένων μηχανών και τα κιλοβάτ που διακινούνταν στο δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας, σήμερα βασικός δείκτης της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών θεωρείται η «ψηφιακή ισχύς». Αυτή η καθοριστική παράμετρος δεν μετρείται πια σε ατμόιππους, αλλά με τους εγκατεστημένους υπολογιστές, την πυκνότητα και την ταχύτητα των ηλεκτρονικών δικτύων, την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου και την ικανότητα των πολιτών να χειρίζονται και να αξιοποιούν τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στους σχετικούς πίνακες που κατατάσσουν τις διάφορες χώρες ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην ψηφιακή εποχή, δεν πρωτεύουν κατ΄ ανάγκην οι μεγάλοι και ισχυροί της βιομηχανικής εποχής, ούτε οι σύγχρονοι πρωταθλητές της βιομηχανίας και του εμπορίου. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται χώρες που πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό τους και «χτίζουν» τις κοινωνίες της γνώσης. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις σε αυτούς τους πίνακες και σε ορισμένες περιπτώσεις υποχωρεί κάθε χρόνο και μία θέση πιο πίσω...

Αυτή η θλιβερή εικόνα της «ψηφιακής Ψωροκώσταινας» αντανακλάται και στην έκθεση της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ , αρμόδιας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται των άλλων 26 εταίρων της σχεδόν σε όλους τους τομείς. Πρακτικά μόνο οι δείκτες της χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις βρίσκονται κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει σοβαρό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των περισσοτέρων μελών της ΕΕ.

Πολύ χαμηλές επιδόσεις έχει η χώρα μας και στη βαθμολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ανάλογη είναι και η εικόνα που αποτυπώνεται στις μελέτες του ΟΟΣΑ.

Η αλλαγή αυτής της εικόνας, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει «Το Βήμα», δεν είναι απλώς ένα επιχειρηματικό θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η αγορά. Η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον αναπτυξιακό χάρτη της ψηφιακής εποχής απαιτεί μεγάλες πρω τοβουλίες της πολιτείας που να κάνουν πράξη την επιταγή του Συντάγματος για διευκόλυνση της πρόσβασης στην Κοινωνία της Γνώσης. Πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν νέες, σύγχρονες υποδομές, αλλά και πρωτοβουλίες που θα καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα μοντέρνα εργαλεία της τεχνολογίας.

▅ Αναπτυξιακές ευκαιρίες
Πολλά παραδείγματα από τις ψηφιακά ανεπτυγμένες χώρες ισχυροποιούν τη θέση ότι η πολιτεία πρέπει και μπορεί να επενδύσει σε σύγχρονες ψηφιακές υποδομές παρέχοντάς τες μαζικά και με χαμηλό κόστος σε όλους τους πολίτες. Δείχνουν επίσης ότι μια τέτοια επένδυση δεν υποκαθιστά την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αντίθετα τη διευκολύνει και της δημιουργεί νέες δυνατότητες. Ειδικά στις ψηφιακά δυσπρόσιτες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, στα ορεινά χωριά και στους νησιωτικούς οικισμούς μπορεί να σημάνει σημαντική βελτίωση της επικοινωνίας και των διαθεσίμων υπηρεσιών. Και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αναζωογόνησή τους. Σε όσες περιοχές της Ελλάδας έχουν εγκατασταθεί ασύρματα δίκτυα, είτε με πρωτοβουλία δημοτικών αρχών είτε από τοπικές επιχειρήσεις είτε από ερασιτέχνες ιδιώτες, η διαφορά είναι ήδη αισθητή. Και από τους κατοίκους και από τους επισκέπτες. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, οι επενδύσεις σε σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές φαίνεται να αποδίδουν και στη μικρο-κλίμακα της ελληνικής επαρχίας.

Κρίνοντας με αυτά τα δεδομένα, το επενδυτικό σχέδιο που στοχεύει να φέρει την οπτική ίνα στο ελληνικό σπίτι μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο έργο τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή. Και να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την ποθούμενη σύγκλιση της Ελλάδας με τους ρυθμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ενα μεγάλο βήμα μιας πορείας που πρέπει να συνεχιστεί δίνοντας έμφαση στη δημιουργία χρήσιμων υπηρεσιών και στην επιμόρφωση των πολιτών. Μιας πορείας που υπερβαίνει κατά πολύ μια πλήρη κυβερνητική θητεία. Γι΄ αυτό και θα αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχή εξέλιξη αυτών των σχεδίων η ευρύτερη συναίνεση ανάμεσα στους κοινωνικούς, επιχειρηματικούς αλλά και πολιτικούς εταίρους που θα μετάσχουν σε ένα έργο από αυτά που θέλουν «τη συνέργεια όλων». Ας κινηθούμε λοιπόν πιο γρήγορα και πιο τολμηρά!

Τι λένε οι αριθμοί
Παρά την αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων και την αισθητή βελτίωση των υποδομών σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, συνεχίζεται η μεγάλη καθυστέρηση της χώρας μας στη χρήση των δυνατοτήτων της ψηφιακής επικοινωνίας, καθώς και στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών. Η Ελλάδα στους περισσότερους δείκτες κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης των υπηρεσιών του Ιnternet. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε ποσοστό 23% οι κάτοικοι της χώρας είναι συχνοί χρήστες, ενώ σε ποσοστό 56% δεν έχουν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο ποτέ. Αυτή η επίδοση τοποθετεί την Ελλάδα στην προτελευταία θέση της ΕΕ, με τη Ρουμανία μόνο να υπολείπεται, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος προσεγγίζει το 43%.

Τι αλλάζει για τους χρήστες
Oσχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου ανοιχτής πρόσβασης (open access) σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία θα μπορεί να δεσμεύει τις γραμμές που επιθυμεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους καταναλωτές. Οι χρήστες θα πληρώνουν έναν λογαριασμό στον πάροχο που έχουν επιλέξει, ενώ αν αποφασίσουν να αλλάξουν εταιρεία θα μπορούν να το κάνουν, όπως και σήμερα. Με τις οπτικές ίνες δεν θα αυξηθεί θεαματικά μόνο η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων (το Ιnternet εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές ταχύτερο από σήμερα), αλλά θα μειωθεί το κόστος και θα βελτιωθεί η ποιότητα και αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές.

Κάθε πολίτης, όπου κι αν κατοικεί, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στην ελληνική περιφέρεια, θα έχει τις ίδιες δυνατότητες σύνδεσης. Νέες εφαρμογές τηλεπικοινωνιών θα αναπτυχθούν και θα αλλάξουν πλήρως την καθημερινότητα του έλληνα πολίτη. Τέτοιες εφαρμογές αφορούν την καλωδιακή τηλεόραση, την εικόνα υψηλής ευκρίνειας (high definition), την τηλεδιάσκεψη κ.λπ.

Επίσης θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες εργασίας εξ αποστάσεως. Με την τηλεργασία φιλοδοξείται να αποτραπεί η αστυφιλία και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας νέες δυνάμεις από την ελληνική περιφέρεια, καθώς και τα άτομα με αναπηρία. Επιπλέον θα ενισχυθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη αλλά και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι πολλές. Τηλεφωνία πάνω στο Ιnternet, online ραδιόφωνο, τηλεόραση από το Ιnternet, βίντεο υψηλής ευκρίνειας, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, χρήση πολλαπλών υπηρεσιών. Με το νέο σύστημα οι ταχύτητες του Διαδικτύου θα φτάσουν στα 100 Μbps.
ΤΑ ΝΕΑ




Σωτ. Χατζηγάκης: «Δύσκολο το 2013, αλλά ουδείς αγρότης απροστάτευτος»

«Να γίνονται δηλαδή όλο και περισσότερο αγρότες-επιχειρηματίες», προτρέπει τους Έλληνες παραγωγούς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει «δύσκολο έτος» το 2013, όταν δηλαδή θα αποφασισθεί η νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Σωτ. Χατζηγάκης επισημαίνει απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί μετά το 2013:

«Προετοιμαζόμαστε ήδη για το δύσκολο έτος 2013, όταν θα διαμορφωθούν οι όροι και οι συνθήκες μιας νέας κοινής αγροτικής πολιτικής στις Βρυξέλλες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους αγρότες απροστάτευτους. Έχουμε ήδη υποβάλει τις αναγκαίες προτάσεις και εισηγήσεις. Θα τις υποστηρίξουμε με μαχητικότητα και επιμονή μέχρι τότε. Χαίρομαι γιατί σε όλες τις επαφές μου οι Έλληνες αγρότες, οι ενώσεις και οι συνδικαλιστικοί φορείς τους έχουν συνείδηση ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό χώρο προκειμένου αυτός...

να επιβιώσει και να παραμείνει ισχυρός και μετά το 2013».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το τι πρέπει να αλλάξει ο αγρότης αναφέρει:

«Έχω ζήσει τον Έλληνα κτηνοτρόφο και γεωργό από τα παιδικά μου χρόνια. Βλέπω τις τεράστιες βελτιώσεις στη ζωή και την απασχόλησή τους που έχουν συμβεί και χαίρομαι γι' αυτό. Οι Έλληνες αγρότες, λόγου χάρη της Θεσσαλίας, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, έχουν δώσει λαμπρά δείγματα προόδου, συνεργασίας και αποδοτικότητας. Πρέπει νομίζω να συνεχίσουν να προσαρμόζονται μέσα σε ένα καινούριο περιβάλλον: δηλαδή να εκσυγχρονίζονται διαρκώς και να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στην παραγωγή τους και στις αναζητήσεις τους».
ΠΑΣΕΓΕΣ




Εθνικό σχέδιο σωτηρίας για την ελιά και το ελαιόλαδο

Άμεσα μέτρα προτείνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς για την επιβίωση του τομέα της ελαιοκαλλιέργειας της χώρας, καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, αφού, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να διασφαλίσει εισόδημα στους παραγωγούς, οι οποίοι συνεπώς δεν έχουν κανένα λόγο να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους. Ειδικά στις «άσχημες» χρονιές, όπως είναι οι τρεις τελευταίες, οπότε οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έπεσε στα επίπεδα των 1,75 ευρώ το κιλό, τα πράγματα είναι τραγικά.
Μπροστά στα αδιέξοδα του τομέα, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (αποτελεί τη συλλογική εκπροσώπηση του χώρου αφού συμμετέχουν σε αυτήν εκπρόσωποι των αγροτών, των ελαιοτριβείων, των βιομηχανιών τυποποίησης και εμπορίας κ.λπ.) επιχειρεί να διατυπώσει μια πρόταση διεξόδου από την κρίση. Ποιος είναι ο στόχος; Να μπορέσουν να διασφαλίσουν...

την επιβίωσή τους, τόσο οι 600.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες που αποκτούν εισόδημα και απασχόληση από το ελαιόδεντρο, όσο και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα, που βρίσκεται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία καλείται τώρα να λάβει αποφάσεις.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, «εάν θέλουμε να υπάρξει προοπτική και μέλλον για τον τομέα και για όσους δραστηριοποιούνται σ΄ αυτόν, πρέπει η χώρα μας να παράγει ποιοτικά, ανταγωνιστικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα ελαιολάδου και ελιάς, με φροντίδα και σεβασμό προς το περιβάλλον, με βάση τις ανάγκες και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινοτική και τη διεθνή αγορά».

Όπως παραδέχονται τα στελέχη της Διεπαγγελματικής, «μέχρι στιγμής ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας κινήθηκε χωρίς προσανατολισμό και χωρίς σαφώς προσδιορισμένους στόχους και επιδιώξεις, όσον αφορά κυρίως την επώνυμη διείσδυση και παρουσία των προϊόντων της ελιάς στη Κοινοτική και τη Διεθνή αγορά». Προειδοποιούν δε, ότι «στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση αντίδραση για τη λήψη διορθωτικών μέτρων είναι βέβαιο ότι η κατάσταση του τομέα θα καταστεί σύντομα μη αναστρέψιμη και κατά συνέπεια ο διεθνής ανταγωνισμός θα μας υποκαταστήσει σ΄ ένα από τους πλέον δυναμικούς τομείς που διαθέτει η αγροτική μας οικονομία».

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Διεπαγγελματικής; Παρεμβάσεις και μέτρα που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των επιμέρους κλάδων του τομέα (πρωτογενής παραγωγή, ελαιοτριβείο, πυρηνελουργείο, τυποποίηση ελαιολάδου, επεξεργασία και τυποποίηση επιτραπέζιας ελιάς, εμπορία). Ειδικότερα:


Πρωτογενής Παραγωγή



1. Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση του ελαιοπαραγωγού για τους σύγχρονους τρόπους ελαιοκαλλιέργειας με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής, την βελτίωση και προστασία της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος.

2. Αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών ελαιώνων με μέτρα όπως η επιδότηση των ελαιοπαραγωγών για την αγορά γης, η επιδότηση επιτοκίου για δάνεια αγοράς αγροτικής γης από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η παροχή κινήτρων στους ετεροεπαγγελματίες για να μεταβιβάσουν τους ελαιώνες τους σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης προτείνεται η επέκταση των ελαιώνων με νέες φυτεύσεις.

3. Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατασκευή αρδευτικών έργων, την επιδότηση του πετρελαίου που προορίζεται για αγροτική χρήση, την αύξηση του επιστρεφόμενου ποσοστού ΦΠΑ κ.λπ.

4. Ένταξη των ελαιοπαραγωγών σε συστήματα καλλιέργειας που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση του παραγόμενου ελαιόκαρπου και των παραγόμενων προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ολοκληρωμένη Διαχείριση, Βιολογικά) με ταυτόχρονη θωράκιση της αξιοπιστίας των ελέγχων

Ελαιοτριβείο



1. Λειτουργία των ελαιοτριβείων με την τήρηση συγκεκριμένων όρων και κανόνων σύμφωνα με τον "Οδηγό Ελαιοτριβείου" που έχει επεξεργαστεί η Διεπαγγελματική

2. Εφαρμογή της νομοθεσίας σε ότι αφορά την χωροθέτηση των ελαιοτριβείων, την εγκατάστασή τους (μέγεθος οικοπεδικών χώρων), την θέσπιση και εφαρμογή κατάλληλων περιβαλλοντικών όρων

3. Εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων και ένταξή τους στους επενδυτικούς νόμους μόνο για μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμό και όχι για ίδρυση νέων μονάδων.

4. Ενισχύσεις και κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων με βασικό κριτήριο προτεραιότητας την συνένωση μονάδων, με στόχο την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Τυποποίηση- Διακίνηση



1. Ιδρυση και λειτουργία τυποποιητικών μονάδων με την τήρηση συγκεκριμένων όρων και κανόνων σύμφωνα με τον "Οδηγό Τυποποιητικής Μονάδας" που έχει επεξεργαστεί η Διεπαγγελματική

2. Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τη νοθεία με την επιβολή υψηλών διοικητικών ποινών. Για παράδειγμα, πρόστιμο 50.000 ευρώ κατά την πρώτη παράβαση και 200.000 ευρώ και άρση της άδειας λειτουργίας για δύο χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

3. Αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου που επιτρέπει την διακίνηση μόνο επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου στο στάδιο του λιανικού εμπορίου συμπεριλαμβανομένων και των χώρων μαζικής εστίασης

4. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που διέπει την σήμανση των προϊόντων



Πυρηνελουργείο



1. Διαμόρφωση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου σε επίπεδο χώρας για τις προδιαγραφές χωροθέτησης και εγκατάστασης και την τυποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την ίδρυση και λειτουργία πυρηνελαιουργείων

2. Δυνατότητα ένταξης των πυρηνελαιουργείων σε αναπτυξιακούς νόμους για επιδότηση, σχεδίων μετεγκαταστάσης, εκσυγχρονισμού και εφαρμογής νέων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων
Eπιτραπέζιες ελιές

1. Καταγραφή ποιοτικών προδιαγραφών, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κλπ., κάθε ποικιλίας (Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής κλπ) επιτραπέζιων ελιών, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα από «εσωτερικό» ανταγωνισμό μεταξύ παρεμφερών τύπων (π.χ. πράσινη Χαλκιδικής με πράσινη Αμφίσσης)

2. Καθιέρωση συστήματος πιστοποίησης - ταυτοποίησης των εξαγόμενων επιτραπέζιων ελιών ως προς την καταγωγή και την ποιότητα με πιστοποιητικά ΟΠΕΓΕΠ και ελέγχους στα Τελωνεία εξαγωγής και τα σημεία εξόδου από την χώρα

3. Ανάπτυξη συστημάτων υγιεινής και ασφάλειας σε επίπεδο μεταποιητικής επιχείρησης και συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής με σκοπό την ιχνηλάτηση του προϊόντος και την πιστοποίηση της υγιεινής, της ασφάλειας και της ποιότητάς του

4. Έλεγχος των εισαγωγών επιτραπέζιων ελιών από τρίτες χώρες, είτε με μέθοδο DNA για προσδιορισμό ποικιλίας, είτε με διαχειριστικούς ελέγχους, με στόχο οι ελιές τρίτων χωρών να πωλούνται ως ελιές τρίτων χωρών και όχι ως ελληνικές

5. Θεσμοθέτηση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου επιβολής διοικητικών ποινών σε περίπτωση νοθείας. Υψηλά πρόστιμα 50.000 Ευρώ κατά την πρώτη παράβαση και 200.000 Ευρώ και άρση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης για δύο χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

Πρώτα διασφάλιση της ποιότητας και μετά... διαφήμιση



Σημείο κλειδί για την επιβίωση του ελαιοκομικού τομέα, σύμφωνα με το σχέδιο της Διεπαγγελματικής, είναι το να κατορθώσει να αποκτήσει εξωστρέφεια και να προσεγγίσει τις διεθνείς αγορές. Προτείνεται έτσι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας μακρόπνοης πολιτικής προώθησης και προβολής των ελαιοκομικών προϊόντων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ποσοτική, επώνυμη παρουσία τους στις αγορές του εξωτερικού (αλλά και της Ελλάδας). Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή απορρόφιση της - σε μόνιμη βάση πλεονάζουσας -προσφοράς. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να εδραιωθεί ένα υγιές καθεστώς λειτουργίας της αγοράς που να «εξασφαλίζει», αφενός μεν ότι δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις» όσον αφορά την ποιότητα του προϊόντος, αφετέρου δε ότι μέρος τουλάχιστον της σχετικής υπεραξίας θα καταλήγει πράγματι στον παραγωγό. Στο πλαίσιο αυτό, σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς προτείνονται:

1. Δημιουργία και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα διατρέχει όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας από τον τόπο - χώρο διάθεσης, την τυποποίηση, την μεταποίηση έως και τον ελαιώνα. Εφαρμογή κανόνων διασφάλισης της ποιότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων του τομέα και της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση, αποθήκευση).

2. Δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων για κάθε επί μέρους κλάδο (ελαιοτριβεία, πυρηνελαιουργεία, τυποποιητήρια ελαιολάδου, επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς, χύμα διακίνηση κλπ). Το «ξεκίνημα» που ήδη έχει γίνει με τις τυποποιητικές μονάδες του ελαιολάδου, σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική, θα πρέπει να επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλάδους του τομέα.

3. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντικατάσταση των χύμα εξαγωγών ελαιολάδου, από εξαγωγές επώνυμου τυποποιημένου προϊόντος υψηλών προδιαγραφών.

4. Υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων προώθησης των προϊόντων του τομέα τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και κύρια στις αγορές της κοινότητας και των τρίτων χωρών και σύνδεση των προγραμμάτων αυτών με αντίστοιχα του τουρισμού. Η ΕΔΟΕΕ θεωρεί ότι οι πόροι που διατίθενται για τα προγράμματα των Ελαιουργικών Φορέων θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την προώθηση και προβολή.

5. Εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και στην χώρα μας σε ότι αφορά τον χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης προς το λιανικό εμπόριο (Super Market κλπ).
Του ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ
ΠΑΣΕΓΕΣ




Δεν είναι η μοναδική παραίτηση από το φιλοβασιλικό κόμμα του Καρατζαφέρη

Αναφορικά με το προηγούμενο θέμα που λάβαμε από το Πιέριοι: Ενημέρωση και σχόλια χωρίς λογοκρισία", ψάξαμε στο Google και βρήκαμε και άλλες παραιτήσεις στελεχών του ΛΑΟΣ.
Ειδικά στο ένα θέμα οι παραιτηθέντες εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους αναφέροντας την φράση:
"ακολουθούμενη μετεκλογικά πολιτική του κόμματος"

Με λίγα λόγια άλλα έταξε ο Μέγας Λαάρχης πρίν τις εκλογές και άλλα έβγαζε σιγά σιγά στην επιφάνεια.
Εμ κάποια στιγμή τα ψεύτικα προσωπεία πέφτουν.

Διαβάστε την ομαδική(!!) παραίτηση που έγινε στις 10-05-2008 στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης.......

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 10-05-2008


A N A K O I N Ω Σ Η:

Η ομάδα του πρώην Δ.Σ. της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ στο Ηράκλειο καθώς και πολλά τοπικά στελέχη του ως άνω κόμματος, εκφράζοντας την ριζική τους διαφωνία
ΠΡΩΤΟΝ, με την ακολουθούμενη μετεκλογικά πολιτική του κόμματος που το θέλει να άγεται και να φέρεται ως το δεξί φλάς της Ν.Δ. , φωτογραφίζοντας προφανώς σταδιακά την “ΑΝΤΕ PORTAS” επιστροφή του «Ασώτου» στο μεγάλο μαντρί, και
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, λόγω της πρόσφατης στελέχωσης του κομματικού μηχανισμού με ακραία στοιχεία
,

ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ και ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ την πλήρη, οριστική και αμετάκλητη παραίτησή τους από τον εν λόγω κομματικό φορέα.

ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ :

Πιάς Γιώργος (Πρόεδρος Νομαρχιακής), Λαπίδης Μανώλης, Γαϊτάνη Γαρυφαλιά, Μαρής Στέργιος, Φωτόπουλος Θοδωρής, Ζαρονάκης Γιώργος, Ζέης Μάριος, Παπαματθαίου Γιάννης, Χελιώτης Γιώργος, Πατσάκης Δημήτρης, Κεφάλας Κώστας, Θεοδωράκης Γιώργος, Βασιλάκης Δημήτρης, Σφακιανάκης Αντώνης, Στρατάκης Κώστας, Τσακιράκης Γιώργος, Χατζάκης Αλέκος, Θεοδώρου Παναγιώτης, Κουφιαλιτάκης Μιχάλης, Γαρεφαλάκης Νίκος, Χελιώτη Αγορίτσα, Καδιανάκης Κώστας, Καστρίτσης Γιώργος, Αποστολάκης Κώστας, Θεοδωσάκη Μαρία, Παπαδάκη Νικολέτα, Σπιθάκης Γιάννης, Φωτακάκη Ευανθία, Κροζής Αντώνης, Δαριβιανάκης Αρίσταρχος, Μαρής Γιάννης του Σ., Νικολιδάκη Χρύσα, Χειμωνέτος Μάριος.

Από το "BLOG ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ"


Μια αναζήτηση στο Google θα σας δώσει πολλά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟΣ

Επειδή ως blog δεχτήκαμε επίθεση (σημείωση ΟΧΙ το Φιλιατρά News) από φιλοκαρατζαφέρικο blog που έγινε φυσικά με στόχο να χτυπηθεί το Τρωκτικό που δημοσίευσε τηΝ ανάρτηση μας με τίτλο : "Γραβάτεεεεεεεες"..., οφείλουμε να παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία που έχουμε στο αρχείο μας, για να μην νομίζουν αυτοί που έσπευσαν να μας επιτεθούν ότι δεν διαθέτουμε βέλη στη φαρέτρα μας. Λοιπόν παρουσιάζουμε παρακάτω επιστολή παραίτησης από το ΛΑΟΣ του Κ. Σίμου, μέλους της κεντρικής επιτροπής του καρατζαφερικού κόμματος και μέλους της Μητροπολιτικής Επιτροπής Πιερίας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Πιερίας ¨Ολύμπιο Βήμα" την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου του 2003. Διαβάστε να δείτε τα όσα φοβερά γράφει και τι λέει για τον αρχηγό και για το κόμμα του ΛΑΟΣ. Παραθέτουμε αυτούσιο όλο το κέιμενο :

Παραιτήσεις στο "ΛΑΟΣ" Πιερίας.........

Ο κ. Κ. Σίμος εκλεγμένο μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Πιερίας του "ΛΑΟΣ" και υπεύθυνος τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και εκλεγμένο μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπέβαλε την παραίτηση του με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του "ΛΑΟΣ" κ. Γ. Καρατζαφέρη, την οποία απέστειλε και προς την εφημερίδα μας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ
Τον πρόεδρο του "ΛΑΟΣ"
κ. Γιώργο Καρατζαφέρη
ΑΘΗΝΑ

Κύριε Πρόεδρε,
Με την επιστολή μου αυτή σας υποβάλλω την παραίτηση μου τόσο από την κεντρική επιτροπή του ΛΑΟΣ, όσο και από την Μητροπολιτική Επιτροπή Ν. Πιερίας, στην οποία εκλέχθηκα πρώτος σε ψήφους και ασκούσα μέχρι σήμερα τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.
Η παραίτηση μου είναι οριστική και αμετάκλητη και αυτονόητο δικαίωμα μου, ώστε δεν τίθεται θέμα αποδοχής της ή όχι από μέρους σας, ούτε φυσικά ανάκλησης της.
Οδηγήθηκα σ' αυτή την απόφαση - όχι χωρίς λύπη και πίκρα για τους αγώνες που για σας και το κόμμα έκανα τα τελευταία δύο περίπου χρόνια - για τους εξής σοβαρούς κατά την κρίση μου λόγους.
1. Δεν μπορώ να ανεχθώ να συνυπάρχω στον ίδιο κομματικό φορέα με με Μασώνους, Σιωνιστές και κάθε είδους ενεργούμενα τους.
2. Διαπίστωσα ότι εσείς κ. Πρόεδρε εκμεταλλεύεστε τους πάντες (κι εμένα) για προσωπικό σας όφελος και για τους δικούς σας ιδιοτελείς σκοπούς. Κι όταν πάρετε από κάποιον όσα νομίζετε ότι μπορείτε να πάρετε, τότε τον αγνοείτε παντελώς και ψάχνετε για νέους "αιμοδότες - θύματα".
3. Είναι προφανές ότι κατόπιν αυτών δεν είναι δυνατόν οι "θέσεις" μας να που στην ουσία είναι πλασματικές να με εκφράζουν κατά οιονδήποτε τρόπο.
4. Οι δημοκρατικές διαδικασίες στα όργανα του "ΛΑΟΣ" είναι πλέον λόγος κενού περιεχομένου, πράγμα που με βρίσκει παντελώς αντίθετο.
5. Με τις ευλογίες σας ο Γ.Γ. της Εκτελεστικής Επιτροπής του "ΛΑΟΣ" ενήργησε στα κομματικά πράγματα του Νομού Πιερίας ( φαντάζομαι κι αλλού).

Κύριε Πρόεδρε
Για όσα παραπάνω ανέφερα έχω πλέον όλα τα στοιχεία και είμαι στη διάθεση υμών και οποιουδήποτε άλλου από το ΛΑΟΣ σε δημόσια συζήτηση να τα παρουσιάσω. Αν πάντως καθ΄οποιονδήποτε τρόπο προκληθώ θα τα παρουσιάσω για ενημερωθεί σωστά ο κόσμος.
Τελειώνοντας σημειώνω απλά ότι με τον τρόπο που ενεργήσατε και ενεργείτε εσείς και οι στενοί σας συνεργάτες μπορεί - προσωρινά - να καταφέρετε να εγκλωβίσετε φιλοβασιλικές οργανώσεις, πατριωτικές κινήσεις και εθνικά κόμματα εξυπηρετώντας έτσι τον Σιωνισμό στην προσπάθεια του να μην υπάρξει γνήσια πατριωτική παράταξη στην Ελλάδα. Όμως ο υπέροχος κόσμος μας σας κατάλαβε έγκαιρα.
Γι' αυτό και παραιτήθηκαν ήδη η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Πιερίας, ο Πρόεδρος της Νεολαίας Πιερίας, η Τομεάρχης γυναικών Πιερίας του "ΛΑΟΣ". Όλοι μας εκλεγμένοι.
Γι' αυτό και οι παραιτήσεις θα συνεχισθούν. Θα σας εγκαταλείψει σύντομα το 80% των εγγεγραμμένων μελών του ΛΑΟΣ στο Νομό μας, ενώ τα γραφεία του κόμματος στην Κατερίνη (Τσιμισκή και Κρυστάλλη γωνία) έχουν ήδη κλείσει.
Κύριε Πρόεδρε
Οι δρόμοι μας χωρίζουν οριστικά. Δεν λυπάμαι καθόλου γι' αυτό. Έκανα ένα λάθος και το πλήρωσα ήδη. Λυπάμαι μόνο για γι' αυτούς που βλέποντας τον άδολο ενθουσιασμό μου με ακολούθησαν εντασσόμενοι στο "ΛΑΟΣ".
Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι η επιστολή μου αυτή θα σας κάνει να σκεφτείτε πιο σωστά, πιο τίμια, πιο ελληνικά. Την έγραψα περισσότερο γι' αυτούς που με καλή πίστη και καθαρή καρδιά εντάχθηκαν στο "ΛΑΟΣ" κι έγιναν έτσι, χωρίς φυσικά να το ξέρουν, ούτε πολύ περισσότερο να το θέλουν, συνεργοί σ' ένα "έγκλημα" σε της Πατριωτικής Ιδέας και του Ελληνισμού.
Αυτοί, νάστε σίγουρος πως θα καταλάβουν, και πολύ σύντομα μάλιστα.

Κ. Σίμος


DSC05648.jpg (138 KB) DSC05647.jpg (224 KB)

Από το Πιέριοι : ενημέρωση και σχόλια χωρίς λογοκρισία

Καμίνι η Ηλεία, τώρα από τη ζέστη. Ανέβηκε το θερμόμετρο μετά τις φωτιές. Παρατηρήθηκε διαφορά θερμοκρασίας 13 βαθμών Κελσίου στα καμένα

«Από τους 21 βαθμούς Κελσίου που είχε όταν ξεκινήσαμε από το παραθαλάσσιο Γιαννιτσοχώρι, η θερμοκρασία ανέβαινε στους 34 βαθμούς στα καμένα της Νέας Φιγαλείας. Η απόσταση είναι περίπου 15 χιλιόμετρα...».

«Πηγαίναμε στο χωριό για το γλέντι ενός γάμου. Τόσο μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στις 12.00 τα μεσάνυχτα δεν έχουμε ξαναζήσει. Νομίζαμε ότι βρισκόμασταν σε άλλη χώρα, κάπου στην Αφρική», λέει στα «ΝΕΑ» ο 34χρονος Κυριάκος Παπακυριακόπουλος, μόνιμος κάτοικος στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, που μέτρησε τη συγκεκριμένη διαφορά θερμοκρασίας το Σάββατο 25 Ιουλίου με το θερμόμετρο του αυτοκινήτου του.

Όπως αναφέρει, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική: «Με το που κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο στη Νέα Φιγάλεια μας ........

έπιασε η αναπνοή μας. Είχε λίγο αεράκι, το οποίο όμως ήταν πάρα πολύ ζεστό.
Φυσούσε από ανατολικές διευθύνσεις, από το βουνό, όχι από τη μεριά της θάλασσας», λέει ο κ. Παπακυριακόπουλος.

«Όταν υπήρχε το δάσος τα βράδια φορούσαμε ζακέτες για να αντέξουμε τη δροσιά»

«Όταν υπήρχε το δάσος, η θερμοκρασία σπάνια ξεπερνούσε τους 25 βαθμούς τα βράδια- ακόμα και όταν η υπόλοιπη χώρα έβραζε. Με τον καύσωνα για πρώτη φορά είχαμε θερμοκρασίες μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ο κ. Στάθης Κοκαλιάρης από τη Μάκιστο, το χωριό που είχε τις περισσότερες καταστροφές με τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007.

«Από το καλοκαίρι με τις φωτιές, που όλα ήταν γκρι, σίγουρα η περιοχή έχει πρασινίσει αρκετά. Πριν από τις πυρκαγιές βέβαια για να αντέξουμε τη δροσιά τα βράδια φορούσαμε ζακέτες και όταν πέφταμε για ύπνο σκεπαζόμασταν.

Τώρα πια δεν χρειάζονται αυτά. Ο αέρας που κατεβαίνει από το βουνό, οι κατεβασιές, είναι ζεστές», συμπληρώνει ο κ. Κοκαλιάρης, που διαπιστώνει όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Ηλείας ότι οι φωτιές του 2007 έχουν ως συνέπεια πλέον να «ψήνονται» τα καλοκαίρια.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μανόλης Αναδρανιστάκης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η αύξηση της θερμοκρασίας σε περιοχές όπου υπήρχε δάσος που κάηκε είναι δεδομένη. «Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να καταγράψουμε με ακρίβεια την άνοδο που παρατηρείται στις συγκεκριμένες περιοχές της Ηλείας», λέει και εξηγεί ότι ο σταθμός της ΕΜΥ βρίσκεται στον Πύργο, μακριά από τις καμένες περιοχές γύρω από τη Ζαχάρω.

Και σε μικρότερες αποστάσεις

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μάνθο Σανταμούρη, διαφορές θερμοκρασίας της τάξεως των 13 βαθμών Κελσίου, όπως στην περίπτωση του Γιαννιτσοχωρίου και της Νέας Φιγαλείας, μπορούν να καταγραφούν και σε μικρότερες αποστάσεις: «Αν δεν έχουμε ανέμους που να μεταφέρουν τις θερμές ή τις ψυχρές μάζες αέρα, τέτοια διαφορά μπορεί να υπάρξει και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων όταν μιλάμε για πε ριοχές με καμένα κοντά σε ακτές όπου υπάρχει η θαλάσσια αύρα που ρίχνει κατά πολύ τη θερμοκρασία. Προφανώς όταν παρατηρήθηκε η συγκεκριμένη διαφορά θερμοκρασίας των 13 βαθμών Κελσίου δεν είχε ισχυρούς ανέμους», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σανταμούρης.

Όσον αφορά τα καμένα στην Πάρνηθα, σε έρευνα στην οποία συμμετείχε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βρέθηκε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να είναι έως και 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ΄ ό,τι πριν, όταν δηλαδή υπήρχαν δέντρα και πυκνή βλάστηση. «Στον αέρα η διαφορά ανέρχεται σε λίγους βαθμούς και αυτό αφορά την περιοχή των καμένων. Κατά τη γνώμη μου δεν επηρεάζεται σημαντικά η ευρύτερη περιοχή», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Παράμετροι

«Αναμφισβήτητα σε μία περιοχή όπου πριν υπήρχε δάσος και τώρα είναι καμένη οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Μόλις αρχίζει να ξαναβγαίνει βλάστηση, οι θερμοκρασίες μειώνονται στο έδαφος. Όσον αφορά τη θερμοκρασία αέρα, αυτή εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως το κατά πόσο φυσούν άνεμοι και ποια είναι η διεύθυνσή τους. Γενικότερα όμως μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,5 βαθμό Κελσίου», συμπληρώνει ο κ. Μάνθος Σανταμούρης.

«Έως και δύο μήνες η περίοδος επικινδυνότητας»

ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2009 στην Αρχαία Ολυμπία ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός παρουσίασε εργασία με προσομοιώσεις για τον υπολογισμό της διαφοράς της θερμοκρασίας πριν και μετά τις πυρκαγιές του 2007 στα καμένα της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας, που διενεργήθηκε το 2008, η διαφορά στη μέση θερμοκρασία του αέρα υπολογίζεται ότι κατά το θέρος κυμαίνεται σε περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ η διαφορά της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας ξεπερνά και τους 2 βαθμούς.

Σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καμένη και μη καμένη πλευρά δάσους, με ίδιο προσανατολισμό και υψόμετρο, παρατηρήθηκε ότι ενώ στο έδαφος του δάσους καταγράφηκαν θερμοκρασίες της τάξεως των 15,9 βαθμών Κελσίου, σε μικρή απόσταση στα καμένα καταγραφόταν αύξηση κατά 6 βαθμούς. Ωστόσο, στα 2 μέτρα ύψος από το έδαφος η διαφορά έπεφτε στους 0,5 βαθμούς.

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Δουβής, που συμμετείχε στην εργασία με τις προσομοιώσεις, «τρέξαμε το μοντέλο δύο φορές για τον μήνα Ιούλιο:

μία φορά με την περιοχή με κανονική φυτοκάλυψη και μία χωρίς. Καταγράψαμε διαφορές θερμοκρασίας έως και 2,4 βαθμούς Κελσίου στον αέρα των καμένων της Πελοποννήσου.

Απευθείας στον ήλιο

Βέβαια η αίσθηση της ζέστης μπορεί να είναι μεγαλύτερη στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς επηρεάζονται από την απευθείας ηλιακή ακτινοβολία- πράγμα που δεν συμβαίνει με τα θερμόμετρα που χρησιμοποιούνται στους σταθμούς».

Οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο το 2007 αποδείχθηκε ότι συνέβησαν όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είχε εξαιρετικά υψηλές τιμές, τονίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός. «Είχε τόσο ακραίες τιμές όσο είναι εκείνες που αναμένονται για μετά το 2030 λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής», λέει. Ο δείκτης αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί τις προσεχείς δεκαετίες. Οι μεταβολές στον αριθμό ημερών επικινδυνότητας για την περίοδο μέχρι το 2050 είναι περίπου 20 επιπλέον ημέρες κατά το θέρος.

Μετά το 2050 εκτιμάται ότι η περίοδος επικινδυνότητας μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι και κατά 2 μήνες», αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επισημαίνει ότι δεδομένης της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο για δασικές πυρκαγιές και να παίρνουν τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα με ιδιαίτερη προσοχή.

Από ΤΑ ΝΕΑ

Κινήσεις «κλειδιά» για να αποταμιεύετε πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο

Με απλές και πολύ εύκολες κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι δυνατόν να αποταμιεύετε 1.089 ευρώ το χρόνο.

Τα 660 ευρώ είναι δυνατόν να τα γλιτώσετε από την οδική συμπεριφορά και τα 432 από την ορθή χρήση των κλιματιστικών, των οικιακών συσκευών και την καλή μόνωση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από υπολογισμούς που έχει κάνει συμβουλεύει τους καταναλωτές πως να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα στο αυτοκίνητό τους αλλά και να χαμηλώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ στο σπίτί τους.

Ειδικότερα, στο αυτοκίνητο, υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης αλλά και μεταχείρισής του η ετήσια δαπάνη για βενζίνη ανέρχεται περίπου στα 660 ευρώ.
Το παράδειγμα αναφέρεται σε καινούριο .........

όχημα 1.400 κυβικών εκατοστών που διανύει 10.000 χλμ. το χρόνο και καταναλώνει έξι λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χλμ. με μέση τιμή 1,1 ευρώ ανά λίτρο.
Το κόστος διπλασιάζεται δηλαδή προστίθενται άλλα 660 ευρώ, εκτός κι αν οι οδηγοί κάνουν πράξη τα ακόλουθα:

· Ήπια οδήγηση εκτός από ασφάλεια σημαίνει και λιγότερο καύσιμο. Απότομο γκάζι και φρένο βλάπτουν σοβαρά την τσέπη σας. Για παράδειγμα αν κάθε χρόνο διανύετε 10.000 χλμ. οδηγώντας ήπια κερδίζετε πάνω από 100 ευρώ.

· Πορτ μπαγκάζ γεμάτο ξεχασμένα αντικείμενα μεταφράζεται μέχρι και σε 7% αύξηση κατανάλωσης, δηλαδή περίπου 40 ευρώ το χρόνο.

· Η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα κοστίζει 20% παραπάνω βενζίνη. Ήτοι 130 ευρώ το χρόνο.

· Βγάλτε τη σχάρα ή τη μπαγκαζιέρα αν δεν τη χρειάζεστε. Αλλιώς την πληρώνετε ακριβά σε βενζίνη. Καταναλώνετε περίπου 40% περισσότερο καύσιμο και στο παράδειγμά μας το ετήσιο κόστος είναι 230 ευρώ.

· Η άσκοπη χρήση του κλιματιστικού οδηγεί σε μειωμένη απόδοση κινητήρα, δηλαδή μέχρι και σε 20% περισσότερη κατανάλωση. Η δαπάνη για το αυτοκίνητο του παραδείγματος είναι 130 ευρώ το χρόνο.

· Λάστιχα σωστά φουσκωμένα σημαίνει λιγότερη βενζίνη. Πίεση μικρότερη κατά ένα bar, αυξάνει 5% την κατανάλωση καύσιμου, δηλαδή 30 ευρώ το χρόνο.

Με αυτές τις απλές κινήσεις αμέσως, αμέσως γλιτώνετε 660 ευρώ το χρόνο. Το υπουργείο Ανάπτυξης όμως δίνει γενικότερα και τις ακόλουθες συμβουλές κατά την οδήγηση και χρήση του αυτοκινήτου προκειμένου να αποφεύγετε άσκοπες δαπάνες:

· Κρύος κινητήρας σημαίνει πολύ παραπάνω κατανάλωση καύσιμου. Για μικρές αποστάσεις καλύτερα περπατήστε.

· Σβήστε τη μηχανή ακόμη και στις σύντομες στάσεις.

· Ο κινητήρας λειτουργεί αποδοτικά από τις 1.000 στροφές έως τις 2.500 στροφές, ενώ η 4η , η 5η και η 6η ταχύτητα είναι οικονομικότερες από την 1η, τη 2η και την 3η. Για παράδειγμα αν κινήστε με 60 χλμ. την ώρα με μία μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο έχετε οικονομία μέχρι και 24%.

· Ενημερωθείτε για την κατανάλωση του αυτοκινήτου που σκέφτεστε να αγοράσετε. Αν διανύετε 10.000 χλμ. και το αυτοκίνητό σας καίει πέντε αντί για επτά λίτρα ανά 100 χλμ. κερδίζετε 200 λίτρα βενζίνης, δηλαδή πάνω από 200 ευρώ το χρόνο.

Από την Ημερησία

Φωτοβολταϊκά: Πόσο κοστίζουν και τι κερδίζετε

Ζητείται οικόπεδο με θέα ...στον ήλιο. Η ανακοίνωση αυτή βάζει την Ελλάδα στη νέα ενεργειακή εποχή και ανοίγει την πόρτα στη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων για την παραγωγή ρεύματος.

Για περισσότερες από πέντε δεκαετίες οι Έλληνες έψαχναν οικόπεδο με θέα τη θάλασσα. Σήμερα οι ανάγκες είναι διαφορετικές και οι προοπτικές ανάπτυξης των νέων πηγών ενέργειας φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκτάσεις γης με μοναδικό προσόν να «βλέπουν» τον ήλιο από τη ανατολή έως τη δύση του.

Καλλιεργητές προϊόντων χαμηλής απόδοσης μπορεί να στραφούν σε εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορεί να τους δώσουν έναν καλό εισόδημα.

Επένδυση των φτωχών αποκαλείται η εγκατάσταση μονάδας φωτοβολταϊκών ......

στοιχείων σε στέγες σπιτιών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τερζής , Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με εξειδίκευση στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας ανοίγει στο «Έθνος» το φάκελο φωτοβολταϊκά συστήματα και αναλύει βήμα προς βήμα το επενδυτικό σχέδιο για τη εγκατάσταση μίας μονάδας.

Πιο αναλυτικά

Νέα εποχή στη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας δημιούργησε ο νόμος 3468 που ψηφίστηκε το Ιούνιο του 2006 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Με το νόμο αυτό δόθηκε ένα πακέτο κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων για ηλεκτροπαραγωγικούς σκοπούς. Σημαντικότερα κίνητρα ήταν η δέσμευση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Δ.Ε.Η. να αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια (κιλοβατώρες) των φωτοβολταϊκών συστημάτων για 20 χρόνια σε εγγυημένη τιμή και την υπαγωγή αυτών των επενδυτικών σχεδίων σε προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου σε ποσοστό έως 40% ενώ μέχρι πρότινος η χρηματοδότηση καλύπτεται το 60% της αρχικής επένδυσης.

Έτσι, εκατοντάδες υποψήφιοι επενδυτές συνωστίζονται για μια θέση στον? ήλιο μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πολλές εταιρίες στοχεύουν σήμερα στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών. Εταιρείες του εξωτερικού που αναζητούν παρουσία ή και συνεργασίες στην Ελλάδα, όσο και πολλές νέες εγχώριες εταιρείες που επιθυμούν να ενταχθούν στο χώρο.

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς για εταιρίες εμπορίας εξοπλισμού, εγκατάστασης, μελετών, project finance, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρίες.

Επενδυτικά σχέδια συνολικής ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ έχουν ήδη υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που είναι και ο βασικός φορέας αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση την άδεια οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαθίστανται σε γήπεδα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Σε σταθμούς ισχύος έως και 20kW (κιλοβάτ) που καλύπτουν μια έκταση έως και 1 στρέμμα.

2. Σε σταθμούς έως και 150kW που καλύπτουν έκταση έως 4 στρέμματα

3. Σε σταθμούς μεγαλύτερης ισχύος των 150kW

Προσφάτως καθορίστηκε και το αδειοδοτικό πλαίσιο για σταθμούς στον οικιακό τομέα και πιο συγκεκριμένα στις στέγες και γενικότερα στις ελεύθερες επιφάνειες των κτιρίων. Μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της ρύθμισης είναι πως επιτρέπει την ανάπτυξη μικρών σταθμών από ιδιώτες χωρίς να απαιτεί τη δημιουργία εταιρίας για την εκμετάλλευση ενός τέτοιου σταθμού.

Στην Ελλάδα κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ φωτοβολταϊκής ισχύος παράγει περίπου 1300kWh (κιλοβατώρες) ετησίως.

Συγκεκριμένα

1. Για φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 20kW με τιμή πώλησης κιλοβατώρας 0,45€, ετήσιο έσοδο περί τα 11.700€

2. Για 100kW με τιμή πώλησης κιλοβατώρας 0,45€, ετήσιο έσοδο περί τα 58.500€

3. Για 1000kW με τιμή πώλησης κιλοβατώρας 0,40€, ετήσιο έσοδο περί τα 520.000€

4. Για 10kW που εγκαθίστανται σε στέγη με τιμή πώλησης κιλοβατώρας 0,55€, ετήσιο έσοδο περί τα 7.150€

Οι ετήσιες απολαβές για τον ιδιοκτήτη μονάδας διαμορφώνονται από τη περίοδο σύνδεσης του σταθμού με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας (κιλοβατώρες) που προσαρμόζεται κάθε εξάμηνο και είναι σταθερή για 20 χρόνια αφού ο σταθμός συνδεθεί και υπογράψει σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω έσοδα δεν περιλαμβάνονται η φορολογία και τα λοιπά έξοδα λειτουργίας.

Το κόστος κατασκευής «με το κλειδί στο χέρι » ενός φωτοβολταϊκού σταθμού κυμαίνεται από 4.000-5.500€ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ ανάλογα με το μέγεθός του και τη τοποθεσία του. Με αυτές τις τιμές υπολογίζεται η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού σε γήπεδο γύρω στα 6-7 χρόνια (για εταιρίες που δικαιούνται επιδότηση κεφαλαίου 40%) και ενός σταθμού σε στέγη γύρω στα 8 χρόνια (για ιδιώτες που δεν δικαιούνται επιδότηση αλλά έχουν μεγαλύτερη τιμή πώλησης).

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ:

Τι εννοούμε με τον όρο φωτοβολταϊκά; Αποτελεί μετάφραση του αγγλικού photovoltaic. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1890 έχοντας σαν συνθετικά τις λέξεις: photo από την ελληνική λέξη Φως και volt η οποία συνδέεται με την πρωτοπόρο στην ανάπτυξη του ηλεκτρισμού Alesssandro Volta. Αναφέρεται δηλαδή στον ηλεκτρισμό από το φως. Αυτό ακριβώς κάνουν τα φωτοβολταϊκά υλικά, μετατρέπουν την ενέργεια του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια (Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο), όπως ανακάλυψε ο Edmond Becquerel το 1939.

Τα μεμονωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία (PV cells), κοινώς γνωστά σαν ηλιακά στοιχεία / κυψέλες (solar cells) είναι συσκευές που παράγουν ηλεκτρισμό κατασκευασμένες από ημιαγώγιμα υλικά (πυρίτιο). Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία φτιάχνονται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, από μικρότερα του ενός γραμματοσήμου μέχρι αρκετά εκατοστά. Συχνά συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας τους φωτοβολταϊκούς πίνακες, οι οποίο με τη σειρά τους συχνά συνενώνονται σε φωτοβολταϊκές συστοιχίες διαφόρων μεγεθών και ισχύος εξόδου.

Το μέγεθος μιας φωτοβολταϊκής συστοιχίας εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, όπως η ποσότητα του ηλιακού φωτός που είναι διαθέσιμη σε μια δεδομένη τοποθεσία και τις ενεργειακές απαιτήσεις του καταναλωτή. Οι φωτοβολταϊκοί πίνακες της συστοιχίας αποτελούν το κύριο μέρος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη ηλεκτρικές συνδέσεις, μηχανισμούς στήριξης, ρυθμιστές ενέργειας και μπαταρίες για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται ενέργεια όταν ο ήλιος έχει δύσει.

Από την Ημερησία

Απλές συμβουλές: Πως θα μειώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Χαμηλώστε το λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 22% ή 93 ευρώ ετησίως χρησιμοποιώντας σωστά τις οικιακές συσκευές και το κλιματιστικό σας.

Μία τετραμελής οικογένεια που κατοικεί σε διαμέρισμα 85 τ.μ., σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, πληρώνει ετησίως στη ΔΕΗ 420 ευρώ. Είναι δυνατόν να εξοικονομήσει τα παραπάνω χρήματα με απλές κινήσεις όπως για παράδειγμα κλείνοντας την τηλεόραση ή το DVD από τον διακόπτη στις συσκευές τους και όχι από το τηλεκοντρόλ (αναμονή). Έτσι, μηδενίζει το κόστος των 30 ευρώ που έχει διακόπτοντας τη λειτουργία τους μόνο από το τηλεχειριστήριο.

Επίσης ρυθμίζοντας το θερμοσίφωνα στους 50 αντί .......

για τους 60 βαθμούς η οικογένεια κερδίζει 35 ευρώ το χρόνο από το ποσό των 140 ευρώ που δαπανά ετησίως για ζεστό μπάνιο. Όσο για το κλιματιστικό με σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του στους 26 αντί για 22 βαθμούς η οικογένεια εξοικονομεί οκτώ από τα 45 ευρώ το χρόνο που πληρώνει για δροσερό καλοκαίρι.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει τα νοικοκυριά για τις απλές ενέργειες που μπορεί να κάνει πετυχαίνοντας ελάφρυνση στους προϋπολογισμούς τους:

Ενεργειακή ετικέτα συσκευής

- Κάθε ηλεκτρική συσκευή φέρει υποχρεωτικά ειδική ετικέτα που πληροφορεί για την ενεργειακή κατηγορία στην οποία ανήκει, την ισχύ και τις καταναλώσεις της. Μάθετε να την αναζητάτε και να την συμβουλεύεστε.

- Κατηγορία συσκευής «Α» σημαίνει οικονομία στο ρεύμα, ενώ κατηγορία «G» σημαίνει υψηλή κατανάλωση.

Θερμοσίφωνας

- Ο θερμοσίφωνας καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο ρεύμα από το κλιματιστικό σας. Είναι με διαφορά... ο πρωταθλητής στο σπίτί σας, καθώς «καίει» το ένα τρίτο των χρημάτων που πληρώνετε για ρεύμα κάθε χρόνο.

- Ανάψτε τον θερμοσίφωνα μόνο όταν και για όσο χρειάζεται. Ρυθμίστε το θερμοστάτη το πολύ στους 60 βαθμούς, αν και οι 50 είναι μια καλή και οικονομική θερμοκρασία νερού για ένα ντους.

- Η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό είναι μια έξυπνη επένδυση, αφού καλύπτει το 80% της ανάγκης σας σε ζεστό νερό με μηδέν κατανάλωση ρεύματος.

Κλιματισμός.

- Ενημερωθείτε πριν αγοράσετε κλιματιστικά για το πόσο ρεύμα καταναλώνουν.

- Αν το κλιματιστικό σας, απόδοσης 9.000 BTU, δουλεύει 500 ώρες το χρόνο (τυπική χρήση για δροσισμό) τότε κερδίζετε μέχρι και 25 ευρώ ανά χρόνο, αν επιλέξετε αυτό να είναι κατηγορίας «Α» αντί για «G».

- Ρυθμίστε το κλιματιστικό σας πάνω από τους 25 βαθμούς το καλοκαίρι και πάνω από τους 20 το χειμώνα.

Ψυγείο

- Η λειτουργία του ψυγείου είναι συνεχής γι’ αυτό διαλέξτε ένα που καταναλώνει λίγο ρεύμα. Κερδίζετε 27 ευρώ το χρόνο αν το ψυγείο ανήκει στην κατηγορία «Α» αντί στη «G».

- Κάντε τακτικά απόψυξη, αν το ψυγείο δεν την κάνει αυτόματα. Πέντε χιλιοστά πάγος στην κατάψυξη σημαίνει 30% περισσότερο ρεύμα.

Πλυντήριο ρούχων ή πιάτων.

- Επιλέξτε πλυντήριο ρούχων ή πιάτων που να καταναλώνουν λίγο ρεύμα. Κερδίζετε - Το πλυντήριο σας καίει ρεύμα αξίας 0,12 ευρώ για κάθε πλύσιμο. Αν σας φαίνεται λίγο, πολλαπλασιάστε το με τον αριθμό των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων που βάζετε κάθε μήνα.

Από την Ημερησία

Στο «μικροσκόπιο» το εμβόλιο

Για πρώτη φορά, το πολυπόθητο εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1, ενοχοποιείται για την εμφάνιση ενός σοβαρού νευρολογικού συνδρόμου που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παράλυση.

Οι φόβοι πολλών επιστημόνων για την ασφάλεια του «σωτήριου» σκευάσματος -το οποίο, σημειωτέον, θα χορηγηθεί πρώτα σε παιδιά και έγκυες- επιβεβαιώνονται, καθώς, όπως αποκαλύπτει η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Μέιλ», η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν έχει ήδη αποστείλει εμπιστευτικές επιστολές σε 600 κορυφαίους νευρολόγους της Βρετανίας προκειμένου να τους προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.
Στο «μικροσκόπιο» το εμβόλιο

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το πανδημικό εμβόλιο που.........

αναμένει με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης για να θωρακιστεί απέναντι στην επέλαση του ιού Η1Ν1, μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain - Barre.

Επιφανείς Βρετανοί νευρολόγοι έχουν στα χέρια τους από τις 29 Ιουλίου τις εμπιστευτικές επιστολές που φέρουν την υπογραφή της βρετανικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Υγείας, όπου ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή του.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο 1976, όταν στις ΗΠΑ το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο είχε ενοχοποιηθεί για το ίδιο νευρολογικό σύνδρομο.

Το 1976 οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είχαν συνδέσει το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο με τον θάνατο 25 ανθρώπων. Συνολικά, εντοπίστηκαν 500 περιστατικά, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση είχε βάλει γερά το χέρι στην τσέπη για την αποζημίωση των ασθενών.

Οι φόβοι για πανδημία της γρίπης οδήγησαν τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, να υιοθετήσει τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της γρίπης. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό: εμβολιάστηκε το 25% του πληθυσμού πριν το εμβόλιο αποσυρθεί κατεπειγόντως.

Η γρίπη είχε προκαλέσει το θάνατο μόνο ενός ανθρώπου, ενώ το εμβόλιο σκότωσε 25. Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόσυρσή του έγινε δέκα εβδομάδες αφότου έγιναν γνωστοί οι κίνδυνοι από τη χορήγησή του.

Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι νέοι είναι πιο ευεπίφορες ηλικιακές ομάδες απέναντι στον ιό της νέας γρίπης, και για τον λόγο αυτόν θα προηγηθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού, εντείνει -και δικαιολογημένα- την ανησυχία των ειδικών αναφορικά με την ασφάλεια του σωτήριου σκευάσματος.

Στη Βρετανία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη, η πρώτη δόση του πανδημικού εμβολίου θα χορηγηθεί το φθινόπωρο σε περισσότερους από 13 εκ. πολίτες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Σπάνιο νόσημα


Το σύνδρομο Guillain Barre είναι ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο επηρεάζει τα περιφερικά νεύρα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται εκτός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης. Νοσεί περίπου ένας στους 100 χιλιάδες, ενώ η πλειονότητα των ασθενών αναρρώνει πλήρως αν και εμφανίζονται περιπτώσεις ανάρρωσης διάρκειας ακόμα έως και τριών ετών.

ImageHost.org

Από το Έθνος

Ανοίγουν από σήμερα οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί

Κανονικά ανοίγουν από σήμερα Δευτέρα 17 Αυγούστου οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν και οι δημόσιοι.

Όσον αφορά το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, εντός της εβδομάδας αναμένεται η συνεδρίαση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης Α, κατά την οποία θα εκτιμήσει όλα τα νεώτερα δεδομένα και θα προβεί στην τελική της γνωμοδότηση, ώστε στη συνέχεια τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Η καταρχήν εισήγηση της Επιτροπής είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου.

Νέα κριτήρια εισαγωγής...........

Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, και ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσίασαν την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008 το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών, του επιχειρησιακού προγράμματος (ΕΣΠΑ) 2007-2013, το οποίο θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου 2008. Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 280 εκατομμύρια ευρώ, εξυπηρετώντας κάθε χρόνο περισσότερα από 16.000 παιδιά. Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου των δύο Υπουργών, παρίσταντο και η Υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Η πρωτοβουλία για την αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών αφορά το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην εργασία, στην προσωπική ανάπτυξη και στην κοινωνική προσφορά. Όπως επεσήμανε η κυρία Πετραλιά, «όχι απλά περισσότερες, αλλά και ίσες ευκαιρίες. Και αυτό σημαίνει πραγματική στήριξη σε αυτούς που το χρειάζονται, σημαίνει ουσιαστική κοινωνική προστασία, ώστε να μην αποκλείεται κανείς». Ο κύριος Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας την κυρία Πετραλιά, είπε πως «στόχος αυτής της κονής πρωτοβουλίας είναι η αύξηση της προοπτικής απασχόλησης και η ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία», πρόσθεσε δε ότι «με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνσή τους στην εναρμόνιση των απαιτητικών και συγκρουόμενων ρόλων τους, με παράλληλη μέριμνα για την προστασία του θεσμού της οικογένειας».

Οι δομές φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών είναι το πρώτο έργο που προκηρύσσεται απο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2007-2013. Μάλιστα, όπως ανέφερε η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, «μετά τις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράταση της συγχρηματοδότησης για άλλα δύο χρόνια, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η του φετινού Αυγούστου». Προϋπόθεση όμως για την κοινοτικη συνδρομή, είναι η θέσπιση ενός νέου νομικού , κανονιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου, ούτως ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, κατ’αρχάς ενισχύει την διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, διότι πλέον τα κριτήρια είναι ενιαία και αντικειμενικά για όλη την επικράτεια. Δικαιούχος του έργου ορίζεται ο Οργανισμός Εργαστικής Εστίας, γεγονός που αποτελεί πολλαπλή εγγύση, καθώς το κοινωνικό του πρόσωπο, η δράση του που είναι προσανατολισμένη στον εργαζόμενο, η πανελλαδική του εμβέλεια, αλλά και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, τον καθιστούν τον πλέον αρμοδιο φορέα. Τρίτον, οι πόροι που εξοικονομούνται συμβάλλουν στην αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για την φύλαξη παιδιών, δίνοντας έτσι άμεση στήριξη στις εργαζόμενες μητέρες που το έχουν ανάγκη. Τέλος, δημιουργούνται οι όροι για ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, μέσω του δικαιώματος υπαγωγής στο έργο και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαιου, καθώς και περισσότερων κατηγοριών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, οι δομές που μπορούν να υπαχθούν στο Έργο είναι:

-βρεφικοί σταθμοι

-βρεφονηπιακοί σταθμοί

- βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας

- παιδικοί σταθμοί

- κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

- κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες

Προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους είναι αφενός να προσφέρουν θέσεις με τιμη εντός των ανώτατων ορίων που θα ορίζει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, και αφετέρου να είναι δημόσιοι, δημοτικοί ή ιδιωτικοί και να έχουν νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Τα κριτήρια επιλογής ορίζονται ως εξής:

1. Χρόνος απασχόλησης: προτεραιότητα δίνεται στις γυναίκες με τον μικρότερο χρόνο απασχόλησης στη θέση που έχουν τη στιγμή που κάνουν την αίτηση. Διότι αυτές οι γυναίκες, ακριβώς επειδή βρίσκονται στην αρχή μιας εργασιακής σχέσης, είναι πιο ευάλωτες. Το ίδιο ισχύει και για τις εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανασφάλεια.

2. Οικογενειακό εισόδημα: ευνόητη η προτεραιότητα σε εκείνες με το χαμηλότερο εισόδημα.

3. Οικογενειακή κατάσταση: αναγνωρίζεται έμπρακτα η ανάγκη κοινωνικής προστασίας για τις οικογένειες που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και για τις γυναίκες που καλούνται να μεγαλώσουν μόνες τους το παιδί τους.

«Βασική καινοτομία του νέου πλαισίου αποτελεί το γεγονός ότι η διάθεση κάθε θέσης πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας απευθείας προς την γυναίκα, η οποία ωφελείται μέσω “εντολής τοποθέτησης” του τέκνου της, εν αντιθέσει με παλαιότερα, που η διάθεση γινόταν προς τον ανάδοχο, π.χ. τη δημοτική επιχείρηση παιδικού σταθμού, ο οποίος με την σειρά του προχωρούσε σε κατανομή των θέσεων», πρόσθεσε ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

ΟΤΕ: Διπλασιάζονται οι χρεώσεις προς κλήσεις ΕΠΑΚ

Αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις όσων συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω του Εναίου Πανελλαδικού Αριθμού Κλήσης (Ε.Π.Α.Κ.).
Για τις ώρες αιχμής (08:00 - 22:00), η χρέωση διπλασιάζεται από τα €0,42 ανά ώρα στα €0,86 ανά ώρα.

Τις ώρες μη αιχμής (22:00 - 08:00) η χρέωση διπλασιάζεται από τα €0,21 ανά ώρα στα €0,43 ανά ώρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφέρει τα εξής:.....


Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αναπροσαρμογή τελών χρέωσης για κλήσεις πρόσβασης στο διαδίκτυο
(internet) με χρήση ενιαίου πανελλαδικού αριθμού κλήσης (ΕΠΑΚ) ή περιοχικού αριθμού
κλήσης (ΠΕΑΚ), αναλυτικά ως ο κατωτέρω πίνακας :

ImageHost.org


Τράπεζες πάνω απ΄το Σύνταγμα και τους Νόμους..

Ανενεργές παραμένουν για τις τράπεζες οι δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την είσπραξη προμηθειών και την χρέωση εξόδων, σε δάνεια και καταθέσεις παρά τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
.
Κανείς πολιτικός στην Ελλάδα δεν τολμάει να τα βάλει με τους τραπεζίτες την ώρα που αυτοί παρά την "προίκα" των 28 δις ευρώ κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες των δανείων και τα επιτόκια χορηγήσεων στα ύψη..

Οι εργασίες στο γκισέ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, πληρωμές κλπ- χρεώνονται με την «ταρίφα» στο 1 με 1,2 ευρώ.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός, ότι οι τράπεζες επανέφεραν τα έξοδα στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία είχαν καταργήσει πριν από μία διετία!
Ωστόσο υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 1353) οι τράπεζες δεν θα πρέπει να εισπράττουν έξοδα και προμήθειες στα στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, στην ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες, και να μην χρεώνουν με έξοδα τις καταθέσεις.
Ειδικότερα απαγορεύεται:

Στα στεγαστικά δάνεια η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείου, .......

εξέτασης αιτήματος δανείου, η επιβολή προμηθειών ή τα έξοδα φακέλου•
Στις πιστωτικές κάρτες η είσπραξη προμήθειας για ανάληψη μετρητών, η μονομερής τροποποίηση των όρων της σύμβασης, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, η αύξηση της ετήσιας συνδρομής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.
Στους λογαριασμούς καταθέσεων η επιβολή εξόδων κίνησης.
Αντίθετα όμως με τα παραπάνω οι τράπεζες χρεώνουν:
Την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου από 0,30 ευρώ μέχρι και 1,5 ευρώ.
Τη μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό όταν ο δικαιούχος είναι διαφορετικό πρόσωπο από 0,30 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ.Υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών που χρεώνουν με 1 ευρώ την κάθε επιπλέον κίνηση στο γκισέ (αν ο δικαιούχος υπερβεί το όριο που θέτει η κάθε τράπεζα, συνήθως 4 συναλλαγές το μήνα).
Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, με χρέωση του αποταμιευτικού λογαριασμού επίσης χρεώνεται αν γίνει από δίκτυο άλλης τράπεζας από 1 μέχρι 3,5 ευρώ.
Η ερώτηση υπολοίπου (μέσω ΑΤΜ άλλων τραπεζών) χρεώνεται συνήθως από 0,15 μέχρι 0,5 ευρώ.

•• Εισπράττουν προμήθεια για την ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα (cash advance) από ΑΤΜ. Και αυτό τη στιγμή που στην ιστοσελίδα της ΤτΕ υπάρχει η επισήμανση ότι η συγκεκριμένη προμήθεια έχει απαγορευθεί με την υπουργική απόφαση Ζ1-798/2008. Το ύψος της προμήθειας φτάνει και τα 20 ευρώ.

•• Στα στεγαστικά δάνεια. Έξοδα για την εξέταση και έγκριση της αίτησης επιβάλλονται από όλες τις τράπεζες και ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε μία κυμαίνονται από τα 200 ευρώ μέχρι τα 2.000 ευρώ.Επιπλέον εισπράττονται έξοδα τεχνικού ελέγχου που ξεκινούν από τα 90 ευρώ και φτάνουν τα 300 ευρώ.Έξοδα εισπράττονται και για το νομικό έλεγχο τίτλων (και την παράσταση του δικηγόρου για εγγραφή προσημείωσης), που ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φτάνουν στα 600 ευρώ. Δηλαδή τα έξοδα ενός στεγαστικού διαμορφώνονται κατ΄ ελάχιστον στα 540 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 2.900 ευρώ.

•• Στα καταναλωτικά δάνεια οι τράπεζες χρεώνουν έξοδα εξέτασης και έγκρισης του αιτήματος. Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε μία οι τιμές παίζουν από τα 60 ευρώ μέχρι τα 200 ευρώ..

Από το Greece Salonika

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Συκοφαντικές διαδόσεις για ελληνοποιήσεις τομάτας

Στην αντεπίθεση περνάει ο Αγροτικός Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών:
Χαρακτηρίζει ψευδή και συκοφαντικά όσα διαδίδονται σε βάρος του για ελληνοποιήσεις και κάνει λόγο για πόλεμο από ανταγωνιστικά συμφέροντα που βρήκαν συμπαραστάτη τους τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Βλάχο.

Στην ανακοίνωση του συνεταιρισμού που υπογράφει ο πρόεδρός του Γιώργος Μιχαλακόπουλος, επικρίνεται ο υφυπουργός ότι «έσπευσε, καταπατώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και ευνομούμενης Πολιτείας, να προκαταλάβει την απόφαση της επιτροπής και του κ. νομάρχη Μεσσηνίας, ανακοινώνοντας προκαταβολικά το εξοντωτικό για μας και ανώτατο πρόστιμο των 175.000 ευρώ».
Επισημαίνεται πως «όσα ψευδώς αναφέρονται ......

στην ως άνω ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν να κάνουν με τη δημιουργία εντυπώσεων για λαϊκή και τηλεοπτική κατανάλωση και ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα πράγματι διαπίστωσε ό έλεγχος».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του συνεταιρισμού αναφέρεται:
«Ο συνεταιρισμός με την επωνυμία “Αγροτικός Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών” ύστερα από όσα ψευδή και συκοφαντικά διαδίδονται εις βάρος μας για δήθεν ελληνοποιήσεις κλπ. το τελευταίο διάστημα, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει την κοινή γνώμη με τα πραγματικά γεγονότα για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Ο συνεταιρισμός μας διακινεί αποκλειστικά προϊόντα της περιοχής μας με την γνωστή τους ποιότητα (κυρίως παραγωγής των μελών μας).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 50 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας των μελών μας υπάρχει παραγωγή (με μέση ετήσια στρεμματική απόδοση 30 τόννων) τουλάχιστον 1.500 τόννων ντόπιας ντομάτας, την οποία και διακινούμε στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Τον τελευταίο μάλιστα καιρό ξεκίνησε από τον ίδιο το συνεταιρισμό και η δημιουργία της μεγαλύτερης αυτοτελούς θερμοκηπιακής μονάδας του Νομού Μεσσηνίας (60 στρέμματα) με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
Θα ήταν αστείο με τέτοια μεγέθη παραγωγής και με τέτοιες επενδύσεις η συμπτωματική εισαγωγή 29 τόννων ντομάτας από την Πολωνία, που έγινε από εμάς, με όλα τα νόμιμα παραστατικά, τιμολόγια κλπ. με σκοπό την αποστολή της στη Βουλγαρία, πάλι με όλα τα νόμιμα παραστατικά, όπως διαπιστώθηκε από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, να θεωρηθεί ελληνοποίηση.

Είναι γεγονός ότι η δυναμική είσοδος μιας μεσσηνιακής επιχείρησης στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας με ποιοτικά προϊόντα και χαμηλές τιμές διάθεσης και η σύναψη συμφωνιών με οργανωμένα δίκτυα λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ κ.λπ.) ενόχλησε ανταγωνιστικά συμφέροντα που θίγονται από την παρουσία μας.
Στον πόλεμό τους εναντίον μας αυτά τα συμφέροντα βρήκαν συμπαραστάτη τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Βλάχο.
Είναι αξιοσημείωτο το πλήθος των ελέγχων που δέχτηκε η επιχείρησή μας το τελευταίο διάστημα, από διάφορες υπηρεσίες.
Παρότι ύστερα από πολύωρους και σχολαστικούς ελέγχους το μόνο που μας καταλογίζεται, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση ελέγχου, είναι η είσπραξη υπερτιμήματος στη διάθεση των προϊόντων μας, επειδή δεν μας αναγνώρισαν οι ελεγκτές τα έξοδά μας με αποτέλεσμα να φαίνεται εικονικό κέρδος, γεγονός για το οποίο έχουμε κάνει σχετική προσφυγή ενώπιον του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας σύμφωνα με το νόμο και περιμένουμε τη δικαίωσή μας, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον κ. υφυπουργό αναφέρονται διάφορα ανυπόστατα για δήθεν ελληνοποιήσεις προϊόντων, κατασχέσεις ειδών κλπ.

Είναι σαφές ότι τα όσα ψευδώς αναφέρονται στην ως άνω ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν να κάνουν με τη δημιουργία εντυπώσεων για λαϊκή και τηλεοπτική κατανάλωση και ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα πράγματι διαπίστωσε ό έλεγχος.
Την ίδια μεταχείριση επεφύλαξε ο κ. Βλάχος και σε άλλη επιχείρηση της περιοχής μας, τη διαμαρτυρία της οποίας φιλοξένησαν πρόσφατα οι τοπικές υπηρεσίες, μέσα από την οποία φάνηκαν ξεκάθαρα οι ψεύτικες υπουργικές ανακοινώσεις.
Στη μεθοδευμένη προσπάθεια να φανεί ο υπουργός Ρομπέν των καταναλωτών, έστειλε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι στο πρατήριό μας στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, προβάλλοντας σε όλα τα δελτία την ερώτηση της δημοσιογράφου αν οι ντομάτες είναι πολωνικές.
Απέκρυψαν βέβαια επιμελώς το πιστοποιητικό του υπουργείου Ανάπτυξης που τους δείξαμε για την προέλευση της ντομάτας και στο οποίο σαφώς αναφέρεται “τομάτες ελληνικές”.

Για την απόδειξη των παραπάνω και για να μπορέσει και ο απλός πολίτης να βγάλει τα συμπεράσματά του επισυνάπτουμε την σχετική έκθεση ελέγχου με το πρόστιμο που μας επιβλήθηκε για υπερβολικό κέρδος και όχι για ελληνοποιημένα προϊόντα.
Κι ενώ περιμένουμε από την αρμόδια επιτροπή να παρουσιάσουμε τα κοστολόγιά μας για να αποδείξουμε ότι καμία είσπραξη υπερβολικού κέρδους δεν έχει γίνει (αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είμαστε οι φθηνότεροι προμηθευτές της αγοράς και από τους ζημιογόνους ισολογισμούς μας), ο κ. υφυπουργός - άκουσον άκουσον - έσπευσε, καταπατώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και ευνομούμενης Πολιτείας, να προκαταλάβει την απόφαση της επιτροπής και του κ. νομάρχη Μεσσηνίας, ανακοινώνοντας προκαταβολικά το εξοντωτικό για μας και ανώτατο πρόστιμο των 175.000 ευρώ.

Τιμούμε τα μέλη της Επιτροπής, και παρότι θεωρούμε ότι κρίνοντας αντικειμενικά και με βάση τα πραγματικά περιστατικά θα μας δικαιώσουν, πιστεύουμε ότι ύστερα από αυτό το γεγονός στοιχειώδης ευθιξία επιβάλλει την παραίτησή τους, αν δεν ανακαλέσει ο υφυπουργός κ. Βλάχος την προαναγγελία - εντολή της απόφασης, που υποτίθεται ότι θα εκδώσουν.
Σεβόμαστε το ρόλο και των πολιτικών και των δημοσιογράφων, που επιτελούν λειτούργημα και είναι θεμέλιοι λίθοι του δημοκρατικού πολιτεύματος, τους καλούμε όμως, πριν διατυπώνουν άποψη να μελετούν τα πραγματικά περιστατικά και να μην αναπαράγουν απλώς τα δελτία Τύπου, πέφτοντας στην παγίδα των εντυπώσεων που θέλει να δημιουργήσει το κάθε υπουργείο.
Σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να μάθουν την αλήθεια.

Από την Ελευθερία

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου 17ης Αυγούστου 2009

Καλήμερα φίλοι αναγνώστες. Τα σημερινά πρωτοσέλιδα είναι το παρακάτω.

Ele17.jpg (667 KB) foni17.jpg (234 KB)



ΛΟΤΤΟ - ΠΡΟΤΟ - ΤΖΟΚΕΡ: Κληρώσεις και διαλογή

ΛΟΤΤΟ

Οι τυχεροί αριθμοί του ΛΟΤΤΟ: 23, 24, 25, 33, 40, 49

Bonus: 34


Διαλογή:

Κανένα 6αρι - ΤΖΑΚ-ΠΟΤ

2 Δελτία με 5+1 Επιτυχίες: 50.000,00€

18 Δελτία με 5 επιτυχίες: 1.500,00€

163 δελτία με 4 επιτυχίες: 1.30,00€

24.898 δελτία με 3 επιτυχίες: 1,50€

=======================================================

ΠΡΟΤΟ...........


Η τυχερή επτάδα του ΠΡΟΤΟ: 8 2 9 7 5 2 1

Διαλογή:

1η Κατηγορία: - ΤΖΑΚ-ΠΟΤ

2η Κατηγορία: 2 επιτυχίες: 25.000,00€

3η Κατηγορία: 12 επιτυχίες: 2.500,00€

4η Κατηγορία: 69 επιτυχίες: 250,00€

5η Κατηγορία: 944 επιτυχίες: 25,00€

6η Κατηγορία: 10.641 επιτυχίες: 2,00€


=======================================================

ΤΖΟΚΕΡ

Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ: 5, 25, 26, 28, 43

ΤΖΟΚΕΡ: 9


Διαλογή:

5+1 - ΤΖΑΚ-ΠΟΤ

3 δελτία με 5 ειτυχίες: 45.117,52€

26 δελτία με 4+1 επιτυχίες: 2.500,00€

368 δελτία με 4 επιτυχίες: 50,00€

1.103 δελτία με 3+1 επιτυχίες: 50,00€

15.161 δελτία με 3 επιτυχίες: 2,00€

16.043 δελτία με 2+1 επιτυχίες: 2,00€

85.134 δελτία με 1+1 επιτυχίες: 1,50€