Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Οι αλλαγές στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους

Στο φύλλο της εφημερίδος σας 2ας Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύθηκε επιστολή του κ. Δ. Καραβίτη, με την οποία διαμαρτύρεται «για κάποιες αλλαγές που θα γίνουν την παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους».

1. Όσον αφορά το θέμα αυτό παραπέμπουμε στο δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας την 28η-1-2010, όπου εκτίθεται η θέση της Ιεράς Μητροπόλεως επ’ αυτού.

2. Για τα λοιπά ζητήματα τα οποία θίγει (περιφορά επιταφίων, εορτασμός Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως) δεν υπάρχει θέμα αλλαγών. Προφανώς τα αναφέρει για να δημιουργηθεί κλίμα αντιδράσεως.

3. Η νοσταλγική αναφορά του στα «Χαραλάμπεια .........

του Ιουλίου ή όπως διαφορετικά τα έλεγαν» (Αλήθεια, γιατί διστάζει να αναφέρει πώς τα έλεγαν;) καθώς και η φράση «θα φτάσουμε να αναφωνήσουμε καλύτερα ήμαστε πριν» αποκαλύπτει ή μάλλον εκθέτει τον επιστολογράφο.
Αν δεν μπορεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στα βέβηλα και ανίερα «έθιμα», που είχαν συνδεθεί με τις πανηγύρεις των Φιλιατρών, που όντως διέσυραν και εξέθεταν πανελληνίως την πόλη και τη Μητρόπολή μας, και στις παρεμβάσεις του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου μας, που μόνο πνευματικά κίνητρα έχουν και μόνο σκοπό την ανύψωση του κύρους και της ιεροπρέπειας της κεντρικής πανηγύρεως της Μητροπόλεώς μας, λυπούμεθα.
Μας αρκεί ότι την κατανοούν και εκφράζουν με κάθε τρόπο την ευχαριστία τους η δημοτική αρχή της πόλεως και η συντριπτική πλειοψηφία των Φιλιατρινών.

4. Η Ιερά Μητρόπολις περιβάλλει με την ίδια στοργή όλες τις πόλεις και όλα τα χωριά της επαρχίας μας. Τοπικισμοί και αλληλοϋποβλέψεις είναι μακριά από το πνεύμα αγάπης και ενότητος που κηρύσσει η Εκκλησία. Κάθε ενέργειά μας έχει στόχο την πνευματική ανύψωση και τη ψυχική ωφέλεια των πιστών.
Αρκεί εκείνοι να έχουν τη διάθεση να ακούν και να ακολουθούν τον ποιμένα τους και όχι να απαιτούν ο επίσκοπος να υποτάσσεται στα δικά τους θελήματα.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Σεβασμιώτατε ασχοληθείτε καλύτερα με τα του οίκου σας (με την μητρόπολη σας δηλαδή σαν κτήριο) και αφήστε σεβασμιότατε τα έθιμα που έχει ο καθένας να υπάρχουν.
Όταν ήρθατε ο κόσμος έλεγε επιτέλους μπήκε ένας άνθρωπος του ΘΕΟΥ στην Μητρόπολη.
Μην κάνετε τον κόσμο να πει ανάθεμα την ώρα που ήρθατε και φυσικά μην μας φέρετε στο σημείο να λέμε που είσαι Παπα Νιόνιο.....
Και κάτι ακόμα. Γράφετε: "εκείνοι να έχουν τη διάθεση να ακούν και να ακολουθούν τον ποιμένα τους....."
Ο κόσμος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ σεβασμιώτατε να ακολουθούν τον "Ποιμένα τους".
Έχουν κρίση και όταν έρθει η ώρα να την εκφράσουν, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα σας αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ.


Ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους

Αναγνώσας όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χριστιανουπόλεως, Τριφυλίας και Ολυμπίας, στο φύλλο της Πέμπτης 29/01/2010 της εφημερίδας σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω γνωστά τα εξής:

Η υποδοχή των αρχιερέων στην είσοδο της πόλης μας (για ποιο λόγω άραγε, η επιστολή αναγράφει «στην άλλη άκρη της πόλεως»), την παραμονή της εορτής του πολιούχου μας Αγίου Χαραλάμπους καθιερώθηκε πράγματι από τον μακαριστό μητροπολίτη μας κ. Δαμασκηνό, ο οποίος ανέδειξε και ελάμπρυνε τον εορτασμό του πολιούχου μας με ιερές εκκλησιαστικές τελετές που τελούμενες από τότε μέχρι πέρυσι συνεχώς και αδιαλείπτως, χωρίς να αμφισβητηθούν ποτέ από τους επόμενους μητροπολίτες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αποτέλεσαν πλέον εκκλησιαστική παράδοση.

Η τελετή αυτή, κατά την οποία οι αρχές και ο λαός της .....

πόλης υποδέχονταν στην είσοδο τηςπόλεως τους αρχιερείς καλωσορίζοντάς τους και εκφράζοντας το σεβασμό τους, είχε την ευρύτατη αποδοχή της πόλης και των κατοίκων της, που με τον τρόπο τους παρακολουθούσαν την τελετή. Είναι λυπηρό μια τελετή προς τιμήν των ιεραρχών που ερχόντουσαν στην πόλη μας για να τιμήσουν τον άγιο μας γα αποκαλείται «άσκοπη πεζοπορία» και να υποτιμάται με αυτή την φρασεολογία. Η επισημότητα και η λαμπρότητα ήταν το χαρακτηριστικό της και οι μαθητές των σχολείων μας με προθυμία την παρακολουθούσαν.

Κάθε τμήμα του σχολείου αγόραζε και την λαμπάδα του, που την άναβε στην εικόνα του αγίου όταν η πομπή έφθανε στην εκκλησία. Με τη νέα ρύθμιση στερούνται και οι μαθητές των σχολείων μας αυτή την εμπειρία.
Ο κύριος λόγος, κατά την γνώμη μας, είναι αυτό που γράφεται στην επιστολή: «Οι αρχιερείς εκφράζουν την απορία τους και με δυσκολία συμμετέχουν σ‘ αυτήν. Μερικοί εξ αυτών αρνούνται να ακολουθήσουν». Αυτό είχε και προφορικά λεχθεί, ότι δηλ. κουράζονται οι αρχιερείς με την πεζοπορία αυτή. Τι να σχολιάσουμε σ‘ αυτό τον ισχυρισμό!
Επί πενήντα και πλέον χρόνια που επικρατούσε η εκκλησιαστική αυτή παράδοση δεν κουράζονταν και δεν αγανακτούσαν οι αρχιερείς. Αλλά εδώ αναφύεται ένα άλλο ζήτημα: Οι εκάστοτε προσκαλούμενοι αρχιερείς θα απαιτούν να αλλάξουν καθιερωμένες τελετές της γιορτής μας;
Αν αύριο ζητήσουν να αλλάξουμε ή να καταργήσουμε κάτι καθιερωμένο στη γιορτή μας, εμείς θα το αλλάξουμε;

Απορώ ακόμα πώς εκπέμπονται τέτοιοι ισχυρισμοί, ότι δηλ. οι μαθητές και οι καθηγητές που λαμβάνουν μέρος στη λιτανεία «υποχρεώνονται και το προηγούμενο απόγευμα να στέκονται και να περπατούν επί ώρα μέσα στο κρύο χωρίς ιδιαίτερο λόγο». Κατ‘ αρχήν αν η άφιξη των αρχιερέων είναι ακριβής στην ώρα της, δεν αναμένουν επί ώρα τα παιδιά. Αν πήγαιναν ενωρίτερα στο χώρο της συγκέντρωσης οι μαθητές, το έκαναν από χαρά και μόνο για το γεγονός κάνοντας ταυτόχρονα και τη βόλτα τους.

Είναι λάθος εκτίμηση, για να μην το εκφράσω διαφορετικά, ότι καθ‘ οδόν «μόνο ξένοι παρακολουθούν με απορία μια πομπή, που κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο γίνεται». Εδώ αισθανόμαστε όλοι ότι κάποιοι πάνε,τουλάχιστον να το γράψουμε έτσι, να μας κλείσουν τα μάτια μπροστά στην αλήθεια.
Ακόμα μας προξενεί απορία τουλάχιστον, ο ισχυρισμός ότι «εάν διαφωνεί ένας, είναι χιλιάδες εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα». Απλουστεύσαμε λοιπόν τα πράγματα, κάναμε τη στατιστική μας μελέτη και βγάλαμε το συμπέρασμα για τους χιλιάδες. Δηλαδή από την Ιερά Μητρόπολη περίμεναν να σταλούν χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση της γιορτής!

Δεν γνωρίζει η Ιερά Μητρόπολης τι λέγεται στα καφενεία των Φιλιατρών και πώς σχολιάζεται η απόφαση της συρρίκνωσης της εορτής που είναι και εις βάρος της πόλης μας; Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τη φράση «εάν διαφωνεί ένας, είναι χιλιάδες ...», διότι εκτός του ότι περνάει τους Φιλιατρινούς για αφελείς, γίνεται και μια ολοφάνερη προσπάθεια να μειωθεί, η σημασία των δηλώσεων του δημοτικού συμβούλου κ. Χαρ. Παγάνη και η προσωπικότητά του.
Εάν η Ιερά Μητρόπολης δεν γνωρίζει τον κ. Παγάνη, τον ξέρουμε όλοι οι Φιλιατρινοί πολύ καλά για όσα έχει προσφέρει στην πόλη μας. Ο Μπάμπης ο Παγάνης δεν είναι απλώς «ένας», όπως περιφρονητικά χρησιμοποιείται η λέξη..
Ακόμα κατά την άποψή μου ο δήμος που είναι συνδιοργανωτής της εορτής έχει λόγο σ‘ αυτό το θέμα και δεν είναι καθαρά εκκλησιαστικό.
Διαφορετικά ας μας γνωρίσει η Ι. Μητρόπολη ποιος θεωρεί ότι είναι ο ρόλος του δήμου στη διοργάνωση της εορτής του πολιούχου μας. Οσον αφορά τα γραφόμενα ότι μπήκε τάξη και συμμαζεύτηκαν πολλά από τα κακώς κείμενα έγιναν με τη συνδρομή και αμέριστη συμπαράσταση του δήμου.

Τελειώνοντας, θέλουμε να γράψουμε ότι αν η τελετή της παραμονής δεν συγκεντρώνει τα απαιτούμενα πνευματικά κριτήρια, χρέος της μητροπόλεως δεν είναι να την καταργήσει, αλλά να της προσδώσει αυτό το πνευματικό περιεχόμενο. Τρόποι υπάρχουν πολλοί.
Δεν χρειάζεται να προτείνουμε εμείς.
Σεμνότητα, μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια παίρνει μια εκδήλωση, αν βρούμε τον τρόπο να της προσδώσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Διονύσιος Γιαννόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Φιλιατρών
Πρώην πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου, - πρώην αντιδήμαρχος

Πηγή: Ελευθερία

Στην διάθεση των Ενδιαφερομενων καταστάσεις του ΕΛΓΑ για ζημιές στο Πάγιο Κεφάλαιο Α' Τριμήνου 2008

Στην διάθεση των ενδιαφερομένων είναι οι καταστάσεις του ΕΛΓΑ με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών που προξενήθηκαν σε ΠΑΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ από το Α' Τρίμηνο 2008 και εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων.

Τα πορίσματα αυτά είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων στο Δημαρχείο Φιλιατρών και για διάστημα 30 ημερών δηλαδή μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2010.
Κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί το ...........

αποτέλεσμα του διοικητικού Ελέγχου και το πόρισμα εκτίμησης της ζημιάς του και όποιος διαφωνεί με αυτό, μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένστασης για το διοικητικό έλεγχο, ή αίτηση επανεκτίμησης για το πόρισμα του μέσα στην παραπάνω προθεσμία των 30 ημερών.

Στην διάθεση του κοινού τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών

Στην διάθεση των ενδιαφερομένων είναι τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες στις:

26 Σεπτεμβρίου 2009: Ανεμοθύελλα με υπερβολική βροχόπτωση,
23 Οκτωβρίου 2009: Ανεμοθύελλα και
7 Νοεμβρίου 2009: Ανεμοθύελλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, ..........

τα πορίσματα αυτά θα είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων στο Δημαρχείο Φιλιατρών και για διάστημα 10 ημερών δηλαδή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2010.
Όποιος διαφωνεί με το πόρισμα θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση επανεκτίμησης μέσα στην προαναφερθείσα προθεσμία των δέκα (10) ημερών.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης στα δημοτικά διαμερίσματα Αρτεμισίας, Οιχαλίας, Κατσαρού και Μερόπης.

Ο κ. Βουδούρης ξεκινώντας μια σειρά επαφών με τους πολίτες αλλά και τις δημοτικές αρχές, περιόδευσε στα δημοτικά διαμερίσματα Αρτεμισίας , Οιχαλίας, Κατσαρού και Μερόπης.
Οι κάτοικοι έθεσαν στο βουλευτή τα προβλήματα που απασχολούν τα χωριά τους, αντάλλαξαν μαζί του απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως πυρόπληκτες περιοχές καθώς και το φλέγον θέμα των τιμών και της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Τέλος ζήτησαν πραγματικό καταλογισμό ευθυνών, .........

για τους υπαίτιους των σκανδάλων και όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην άσχημη εικόνα απαξίωσης της πολιτικής ζωής της χώρας.

Ερώτηση Νάντιας Γιαννακοπούλου για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη στην Καλαμάτα

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ζερβός Αρθούρος, σε επίσκεψη του στη Μεγαλόπολη, ανακοίνωσε ότι η καινούργια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο, θα έχει ολοκληρωθεί το 2012. Πάγιο αίτημα των φορέων της Μεσσηνίας είναι ο αγωγός αυτός να επεκταθεί μέχρι την Καλαμάτα. Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης είχε δεσμευτεί ότι «μετά τη Μεγαλόπολη, ο αγωγός θα επεκταθεί μέχρι την Καλαμάτα», καθώς αφενός η απόσταση είναι μικρή και αφετέρου η Καλαμάτα είναι μία πόλη 100.000 κατοίκων.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οι Βιομηχανικές περιοχές Μελιγαλά και Καλαμάτας, καθώς και οι επαγγελματικές μονάδες και τα νοικοκυριά των περιοχών αυτών. Είναι αυτονόητο, ότι η υλοποίηση αυτού του έργου θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων των εν λόγω περιοχών, καθώς και την τοπική οικονομία.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κ. Υπουργός ...........

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όσον αφορά την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι την Καλαμάτα;

2. Έχει γίνει κάποια αναγνωριστική ή προκαταρκτική μελέτη ή προμελέτη για το έργο της επέκτασης του αγωγού μέχρι την Καλαμάτα;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Συγχαρητήρια επιστολή Βουδούρη στον Γιώργο Κανελλόπουλο

Συγχαρητήρια επιστολή στον Κο Γιώργο Κανελλόπουλο, απέστειλε ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης σχετικά με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων του ως Νέο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Η επιστολή είχε ως ακολούθως: ...........

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Αγαπητέ Γιώργο,

Με την ανάληψη των καθηκόντων σου, ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δέξου τις πιο θερμές ευχές μου για δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις.
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η προσωπική και συλλογική προσφορά είναι αυτή που θα βγάλει τον τόπο μας από την κρίση και θα εδραιώσει μια δίκαιη κοινωνία στην Ελλάδα, ευελπιστώ σε μια αγαστή συνεργασία για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και ιδιαιτέρως τους αγρότες του Νομού μας. Εκφράζω την πεποίθηση ότι στο έργο αυτό θα επιδείξεις την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα πορεία σου.

Με εκτίμηση,
Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Μεσσηνίας

Αντικαπνιστική εκστρατεία ξεκινά το υπουργείο παιδείας

Αντικαπνιστική εκστρατεία σε όλα τα σχολεία της χώρας ξεκινά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ελληνικά πανεπιστήμια και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκινά το υπουργείο Παιδείας.

Η Υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, μαζί με τον καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Διευθυντή του προγράμματος Έρευνας για τον έλεγχο του καπνίσματος, Γκρεγκ Κόνολι, μίλησαν για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία.

Για την συνάντηση η υπουργός δήλωσε: ......

Το κάπνισμα είναι ένας αδιαμφισβήτητος εχθρός. Χωρίς «ίσως» , χωρίς «αλλά», χωρίς «θα δούμε». Χωρίς να το μεταθέτουμε στο αύριο. Καταστρέφει ζωές, σκοτώνει ανθρώπους, διαλύει σε πολλές χώρες τα εθνικά συστήματα υγείας. Κυρίως επηρεάζει τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά. Το Υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει εκστρατεία σε συνεργασία με το Harvard και με ελληνικά πανεπιστήμια γιατί σε αυτή ακριβώς την ηλικία των 13,14,15 χρονών μπορούμε να προλάβουμε το κάπνισμα. Ξέρουμε όλοι ότι η καταστολή είναι πάντοτε το δεύτερο και λιγότερο αποτελεσματικό μέτρο.
Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει σχολείο, σημαίνει αγωγή υγείας».

Αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου -Τρίπολης

Αναπροσαρμόζονται από τις 3 Μαρτίου 2010, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, στους σταθμούς διοδίων Σπαθοβουνίου και Νεστάνης.

Η αναπροσαρμογή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ, προβλέπει μείωση του κόστους διοδίων κατά 4% έως 7% (ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος), στη διαδρομή μεταξύ Κορίνθου – Τρίπολης σε σχέση με τη σημερινή τιμή.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις νέες τιμές έχει ως εξής:.......



Πηγή: Απογευματινή

ΔΡΑΚΟΣ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΝ…

Ραγκούσης: υπάρχουν και οι πόροι και η βούληση για να προχωρήσει

Με μπλόκο στο διάλογο απείλησε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος στην εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο συνέδριο της Ένωσης με τίτλο ««Καλλικράτης: Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες & πόρους» σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις που θέτουν οι νομάρχες για να προχωρήσει ο "Καλλικράτης". Ενώπιον σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών (Ραγκούσης, Ντόλιος, Τζάκρη) και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ήταν σαφής: «Εκφράσαμε τη συμφωνία μας μεν ως προς την αρχή … αλλά όσον αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά ταυτόχρονα θέσαμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όρους και προδιαγραφές βάσει της αυτοδιοικητικής μας πορείας και πείρας και των μέχρι τώρα αποφάσεών μας. Για εμάς τα όρια αυτά αποτελούν κόκκινη γραμμή.
Η μη ενσωμάτωση των θέσεων αυτών στο τελικό νομοσχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση θα καταδικάσει το εγχείρημα σε αποτυχία.
Και αυτό θα είναι πραγματικά ολέθριο. Εμείς σε αυτό δεν θα γίνουμε .......

συνένοχοι! Ακόμα θα προκαλέσει ένα αγεφύρωτο ρήγμα στις σχέσεις κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης και θα σημάνει από την πλευρά μας ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος.

Πρόσθεσε δε ότι με έμφαση: «Ξεκάθαρα επιδιώκουμε στην επιτυχία του εγχειρήματος. Η Μεταρρύθμιση είναι όραμα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της. Εάν η Κυβέρνηση δεν κατανοήσει τα αιτήματά μας και δεν ανταποκριθεί ως οφείλει, με λύπη μας το λέμε, θα αναγκαστ ούμε να βρεθούμε εκτός διαλόγου. Για εμάς τους Αυτοδιοικητικούς η περίπτωση άρνησης, από την πλευρά της Κυβέρνησης, να συμπεριλάβει τους αδιαπραγμάτευτους αναγκαίους όρους, στο τελικό της κείμενο για τον «Καλλικράτη», ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!».

Δεν ωφελεί να γίνουμε από νομάρχες επαίτες, περιφερειάρχες επαίτες

Παράλληλα ο κ. Δράκος τόνισε ότι "δεν πρέπει να αρκεστούμε, και δε θα το κάνουμε, σε ένα ευχολόγιο καλών προθέσεων από την Κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ωφελεί κανέναν αντί για Νομάρχες- επαίτες να έχουμε Περιφερειάρχες- επαίτες". Επανέλαβε δε τα όσα είχε γράψει η αυτοδιοίκηση gr από την Τρίτη, και επαναλάβε ο ίδιος ο κ. Δράκος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τρίτης. Δηλαδή, ότι:

- Είναι γνωστό ότι η καταβολή των ΚΑΠ το 2009 υστερεί κατά 62,6 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2010 περιλαμβάνονται 76,1 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα συμφωνημένα, ήτοι μείωση 15, 25%. Διεκδικούμε το ακέραιο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις δύο αυτές χρονιές.

- Είναι ανάγκη να εξοφληθούν οι οφειλές για μεταφορές μαθητών με τη λήξη της παρούσας σχολικής περιόδου. Δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε νέες δομές, με οφειλές από τις προηγούμενες.

- Διεκδικούμε το ποσό των 120 εκ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση των οδικών δικτύων, ευθύνης του δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, για το 2009 μας δόθηκαν μόνο 20 εκ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2010 ουδέν ποσό προβλέπεται για το σκοπό αυτό, ακολουθώντας τη λογική που «φορτώνει» τις Ν.Α. με αρμοδιότητες δίχως να τις εφοδιάζει μ ε τους απαραίτητους πόρους για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

- Διεκδικούμε την πρόβλεψη ικανής χρηματοδότησης και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ταχείας και συντονισμένης αντίδρασης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Οι Ν.Α. έχουν την ευθύνη υλοποίησης του σχεδιασμού αποκατάστασης. Διαθέτουν όμως πεπερασμένα μέσα και δυνατότητες. Πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα η συντονισμένη εφαρμογή ενός κοινού συστήματος έγκαιρης κινητοποίησης και ουσιαστικής αρωγής προς τους πληττομένους και αποκατάστασης κυρίως των ζημιών που προκαλούνται, για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Γι’αυτό απαιτείται άμεση δημιουργία και λειτουργία του αποθεματικού των ΚΑΠ για αυτόν τον σκοπό. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ήδη στα γραφεία των Υπουργείων, στα γραφεία σας, αιτήματα για καταστροφές και ζημιές που έχουν ήδη συμβεί και υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια.

- Είναι ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με εξειδικευμένο σ τελεχιακό δυναμικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη λειτουργία του θεσμού σήμερα. Αλλά κυρίως για την επιτυχία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ΑΥΡΙΟ!
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι εκκρεμότητες και οι οφειλές πάσης φύσεως πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό για να μπορέσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση να χτιστεί σε γερά θεμέλια και να αντέξει το μεγάλο βάρος που επωμίζεται με την εξέλιξή της. Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης δεν χρειάζεται αναπαλαίωση, αλλά χτίσιμο, σε γερές βάσεις, από την αρχή. Και χωρίς χρωστούμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

Ραγκούσης: υπάρχουν και οι πόροι και η βούληση

"Υπάρχουν οι πόροι και η πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας", τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών. Ζήτησε δε τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών, καθώς, όπως είπε, "για να πετύχει ο "Καλλικράτης" πρέπει να δουλέψουν και να συνεργαστούν όλοι. Περιμένω τις υποδείξεις σας, τις διαμαρτυρίες σας, τις προτάσεις σας", πρόσθεσε και χαρακτήρισε εξαιρετικά ώριμο το πολιτικό προσωπικό των νομαρχιών.

Σαμαράς: απαιτείται μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση

Η διοικητική μεταρρύθμιση απαιτεί μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που να ξεκινάει από το κράτος, είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει στο σχέδιο να υπάρχουν κενά, να μην είναι αποσπασματικό και η εφαρμογή του να έχει σύμπτωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Γιατί, όπως είπε, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει. «Μέχρι στιγμής το σχέδιο της κυβέρνησης στερείται αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν θα κάνουμε μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση», πρόσθεσε. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει τετελεσμένα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ξυνίδης: Μπλόκο στην πρόοδο δεν μπορεί να βάλει κανείς

«Μπλόκο στο διάλογο μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε. Μπλόκο όμως στην πρόοδο δεν μπορεί να βάλει κανείς όταν μάλιστα η κοινωνία είναι έτοιμη», είπε στην δική του παρέμβαση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, απαντώντας στην ουσία στον πρόεδρο της ΕΝΑΕ. Παράλληλα, δίνοντας απάντηση στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ προέβλεωε ότι «το πλοίο «Καλλικράτης» δεν πρόκειται να πέσει στα βράχια γιατί έχει πλήρωμα όλους εσάς και μέσα πλοήγησης που είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Κακλαμάνης: προσοχή στο πλοίο «Καλλικράτης»

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης είχε προειδοποιήσει ότι «το πλοίο με το όνομα ‘Καλλικράτης’ πριν αποπλεύσει πρέπει να είναι εξοπλισμένο με πλήρωμα αλλά και με όργανα πλοήγησης, διαφορετικά, διαφορετικά μόλις ανοιχτεί στο πέλαγος είναι σίγουρο ότι θα προσκρούσει στον πρώτο ύφαλο και θα βυθιστεί».


Για την "κόκκινη γραμμή" που θέτει η ΕΝΑΕ στον "Καλλικράτη" κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5754


Πηγή: Aftodioikisi.gr

Χειρότερες μέρες περιμένουν οι Έλληνες

«Κάθε... πέρυσι και καλύτερα» θα μπορούσαν να λένε όσοι μετείχαν στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που διεξήγαγε το τμήμα στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Έξι στους δέκα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο τους τελευταίους 12 μήνες και περισσότεροι από τους μισούς περιμένουν και νέα επιδείνωση των οικονομικών τους μέσα στον επόμενο χρόνο.
«Κάθε... πέρυσι και καλύτερα» θα μπορούσαν να λένε όσοι μετείχαν στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που διεξήγαγε το τμήμα στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Έξι στους δέκα εκτιμούν ότι...

η οικονομική τους κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο τους τελευταίους 12 μήνες και περισσότεροι από τους μισούς περιμένουν και νέα επιδείνωση των οικονομικών τους μέσα στον επόμενο χρόνο.
enet.gr



Με εξετάσεις η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας

Συγκεκριμένα, μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της ιθαγένειας είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και η πλήρης εξοικείωση με το πολίτευμα και τους θεσμούς της ελληνικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσουν συστατικές επιστολές τριών Ελλήνων πολιτών.

Οι μετανάστες που αιτούνται τη χορήγηση της ιθαγένειας πρέπει να ζουν νόμιμα στη χώρα μας πέντε χρόνια, ενώ η Πολιτεία θα απαντά στο αίτημα σε διάστημα δύο χρόνων, από τη συμπλήρωση της πενταετίας.

Για όσους μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου η ελληνική ιθαγένεια θα χορηγείται αφού έχουν 7 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα και άδεια επί μακρόν διαμένοντος. Σε αυτή την περίπτωση η Πολιτεία οφείλει να απαντά στο αίτημά τους για πολιτογράφηση μέσα σε ένα χρόνο.

Κώλυμα πολιτογράφησης αποτελεί η τελεσίδικη καταδίκη στην Ελλάδα για σοβαρά και επικίνδυνα εγκλήματα. Εκτός από τις εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού κώδικα προστίθενται η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η ληστεία και η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Τα παιδιά

Για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα η ιθαγένεια θα χορηγείται ύστερα από δήλωση των γονέων τους που και οι δύο πρέπει να έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Για τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι να έχουν φοιτήσει επιτυχώς έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο.

Το δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, αρχής γεννομένης από τις επόμενες αποκτούν περίπου 266.000 ομογενείς και μετανάστες αφού έχουν πενταετή νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα. Οι μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και έχουν οριστικές άδειες διαμονής θα έχουν και δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
enet.gr





Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 5ης Φεβρουαρίου 2010

ele5.jpg (685 KB) 8arr05.jpg (211 KB) Foni5.jpg (285 KB) logos4.jpg (595 KB)


-