Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Απόφαση Μητροπολίτη Τριφυλίας: Καταργήθηκε μια άσκοπη πεζοπορία στους δρόμους

Εις απάντησιν δημοσιεύματός σας της Κυριακής 24-1-10 υπό τον τίτλο «Αντιδράσεις για τις τροποποιήσεις στον εορτασμό του πολιούχου» επιθυμούμε να γίνουν γνωστά τα εξής:

1. Η υποδοχή των αρχιερέων, που συμμετείχαν στην πανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους γινόταν στην άλλη άκρη της πόλεως την παραμνή της εορτής.
Χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο από την εκκλησιαστική τάξη και χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος πεζοπορούσαν επί μισή περίπου ώρα οι αρχιερείς, οι ιερείς και τμήματα μαθητών στους κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών.
Την τελετή αυτή καθιέρωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης ......

Τριφυλίας και Ολυμπίας κυρός Δαμασκηνός για προσωπικούς του λόγους, που ίσχυαν τότε.
Σήμερα δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος αυτής της άσκοπης πορείας.

2. Οι αρχιερείς εκφράζουν την απορία τους και με δυσκολία συμμετέχουν σ’ αυτήν. Μερικοί εξ αυτών αρνούνται να ακολουθήσουν. Και βεβαίως δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο επιχείρημα για να τους πείσουμε σχετικά με την χρησιμότητα της άγνωστης σ’ αυτούς τελετής.

3. Οι καθηγητές και οι μαθητές, που συμμετέχουν στην λιτανεία του Αγίου την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, υποχρεώνονται και το προηγούμενο απόγευμα να στέκονται και να περπατούν επί ώρα μέσα στο κρύο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ισως παλιότερα αυτά να άρεσαν στα παιδιά. Σήμερα τα κουράζουν και αντιδρούν. Με το ζόρι συμμετέχουν.

4. Οι κάτοικοι των Φιλιατρών απέχουν από την τελετή αυτή. Λίγες δεκάδες ανθρώπων ακολουθούν, ενώ στην εκκλησία περιμένει πλήθος κόσμου. Καθ’ οδόν μόνο οι ξένοι πα-ρακολουθούν με απορία μια πομπή, που κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο γίνεται.

5. Η απόφαση αυτή ελήφθη με σύμφωνη γνώμη του κ. δημάρχου και των υπευθύνων της πανηγύρεως εκ μέρους του δήμου. Αλλες αντιδράσεις, εκτός από τις απόψεις
του κ. Παγάνη που δημοσιεύσατε, δεν έχουν διατυπωθεί. Εάν διαφωνεί ένας, είναι χιλιάδες εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

6. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, όπως έβαλε τάξη και συμμάζεψε πολλά κακώς κείμενα σε διάφορους τομείς της πολύπαθης Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, έτσι τακτοποιεί και τα της πανηγύρεως του πολιούχου της Μητροπόλεως ως επίσκοπος, δηλαδή ως ο μόνος υπεύθυνος και αρμόδιος να καθορίζει τα εκκλησιαστικά θέματα της επαρχίας του.
Οι αποφάσεις του βασίζονται μόνο σε πνευματικά κριτήρια και στόχο έχουν η κεντρική πανήγυρη να έχει όχι κοσμικό και επιδεικτικό χαρακτήρα, αλλά σεμνότητα, ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Πρέπει να αρχίσουμε τώρα τις αντιδράσεις. ΧΩΡΙΣ καμία ενημέρωση των Φιλιατρινών κάποιοι "ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ".
Καλό θα ήταν κάποιοι να κοιτανε τα του οικου τους και να αφήσουν γτα έθιμα να υπάρχουν όπως τα παραλάβαμε. Αν δεν αρέσουν σε κάποιους τα έθιμα του κάθε τόπου, μπορούν να πάρουν τα μπογαλάκια τους γι αλλού.
Τετελεσμένες αποφάσεις ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τις κάνουμε αποδεκτές, απ' όπου και αν προέρχονται.


6 σχόλια:

  1. ΚΑΤΩ ΤΑΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ , ΟΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΚΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΩ.ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥΣ.ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ.ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω ο Παπα-βαγγέλης άλλαξε πέρσι με το έτσι θέλω και γουσταρω το έθιμο μας στην Παναγία να κανει ο Παππάς ανάσταση έξω στην πλατεία της εκκλήσίας γιατι λεει φοβάται τα Βεγγαλικά και τα δυναμιτάκια.

    Εν μερει το σεβομαι αυτό. Φοβάται ο άνθρωπος. Δεν κατηγορώ τον Φόβο του.
    Θα μπορούσε όμως να βγεί για 10 λεπτά στο πλατύσκαλό του ναού να κάνει έξω την Ανάσταση και μετα τα μπει μέσα.
    Παρ' όλα αυτά ο Παπα-Βαγγέλης ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ, έκανε ανάσταση μέσα.
    Εγω είχα πάει στον Άγιο Ιωάννη όπου αν και μικρότερης έκτασης δυναμιτάκια κλπ κλπ ο Παπα- Σάκης είχε βγεί έξω για Ανάσταση.
    Αλλά είχε κανει εξήγηση στον κόσμο. Ρίξτε όσα θελετα αλλα ΟΧΙ κοντά μου.
    Όλοι το σεβάστηκαν και ΟΥΔΕΙΣ τόλμησε να ρίξει κάτι μπροστά του.

    Αυτό ο Παπα-Βαγγέλης δεν μπορεί να το κάνει??????
    Πρέπει να μας κόψει αποφασίζοντας και διατάσσοντας το έθιμο μας???
    ΑΙΣΧΟΣ - ΝΤΡΟΠΗ!!!!!

    Τον εκτιμώ σαν άνθρωπο τον παπα-Βαγγέλη αλλα με τις πρακτικές του αυτές ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τα δυναμιτακια δεν υπαρχει νομος που τα απαγορευει;
    γιατι ο ιερεας να δεχεται την απειλη απο το ανοητο αυτο εθιμο ,που φοβιζει τα πιτσιρικα ,και ξεφουφαινουν οσους προβλημα με τα αυτια;
    καλα κανει και κανει την ανασταση μεσα ,και η αστυνομια θα πρεπει να κανει καμια φορα την δουλεια της .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι έθιμο όμως.
    και αν θεωρείται επικίνδυνο, τότε ο ρουκετοπόλεμος που γίνεται στο Βροντάδο της Χιού με βολές ρουκετών εκατέρωθεν των δυο ενοριών τι είναι????????
    Τα δυναμιτάκια μας πείραξαν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο δεσποτας να ασχολιθει με τους μεταναστες,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο δεσποτας να ασχολιθει με τους μεταναστες,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.