Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις για τις τροποποιήσεις στον εορτασμό του πολιούχου μας Αγίου Χαραλάμπους.

Αντιδράσεις υπάρχουν στα Φιλιατρά για την φετινή τροποποίηση του προγράμματος εορτασμού του πολιούχου Αγιου Χαράλαμπου, αφού δεν θα γίνει η τελετή υποδοχής των αρχιερέων την παραμονή της γιορτής στην είσοδο της πόλης.
Η εκδήλωση αυτή γινόταν επί πολλές δεκαετίες.
Οι αρχές του τόπου υποδέχονταν τους αρχιερείς με επισημότητα και, συνοδεία της Φιλαρμονικής και τμημάτων μαθητών, έφθαναν μέχρι τον ναό.

Την αντίθεσή του σε αυτή την κατάργηση .........

εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Παγάνης, τονίζντας ότι καταργείται ένα έθιμο πολλών χρόνων με μια δικαιολογία που δεν
μπορεί να στηριχτεί.
Είπε δε ότι ο δήμος θα έπρεπε να αντιδράσει σθεναρά. Χαρακτηριστικά ο κ. Παγάνης σημείωσε:
«Μας αιφνιδίασε η απόφαση που ελήφθη, η οποία ελήφθη ερήμην της φιλιατρινής κοινωνίας, γιατί αυτή η τελετή υποδοχής των σεβασμιωτάτων που γίνεται κάθε χρόνο στον Αγιο Νικόλαο στην είσοδο της πόλης, χρονολογείται από το 1955 περίπου.
Είναι μια χρονική περίοδος που έχει δημιουργήσει ένα δίκαιο εθιμικό, το οποίο όταν είναι μιας τόσο μεγάλης διάρκειας είναι ισχυρό. Δεν μπορεί μια τελετή στην οποία οι Φιλιατρινοί έχουν βιώματα -και θέλουν να τιμούν και με αυτή την τελετή των άγιό τους- έτσι αιφνιδίως να καταργείται.
Η δικαιολογία που λέγεται δεν θεωρώ ότι μπορεί να στηριχτεί.

Διαμαρτύρομαι και σαν εκπαιδευτικός, γιατί το απόγευμα εκείνο ήταν εκεί τα σχολεία της πόλης, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων...
Είχαμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια στην τελετή αυτή να συμμετέχει και η Φιλαρμονική της Αστυνομίας, ήταν κόσμος που συμμετείχε κατά μήκος της διαδρομής... Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μια μεγάλη παράλειψη - περισσότερο για τα παιδιά.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι Φιλιατρινοί έχουν παραξενευτεί, για να μην πω αναστατωθεί, με κάποιες μεταβολές που έχουν γίνει και με κάποιες άλλες που φημολογούνται ότι θα γίνουν το Πάσχα, με την περιφορά των επιταφίων.
Ολα αυτά έχουν μια ιστορία στην πόλη.

Η απόφαση για τον Αγιο Χαράλαμπο προέρχεται από την Μητρόπολη. Σε αυτό όμως λόγο έχει και ο δήμος, νομίζω ότι έπρεπε να αντιδράσει σθεναρά. Δεν μπορούν να καταργούνται τέτοιες τελετές στο όνομα κάποιας δικαιολογίας ότι οι μητροπολίτες είναι υπέργηροι και δεν μπορούν να κάνουν τη διαδρομή. Δεν ξέρω όμως πώς θα κάνουν τη
διαδρομή στη λιτανεία, που είναι μεγαλύτερη.

Δεν καταργείται ένα τέτοιο έθιμο με αυτή τη δικαιολογία».

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Κατι ο Παπα-Βαγγέλης σταμάτησε την ανάσταση εξω με τις ευλογίες του Δεσπότη, κάτι τώρα αυτό.....
Αποφασίζομεν, διατασομεν και καταργούμε μου φαίνεται η όλη υπόθεση.
Για να αντιδράσουμε γιατί κάποιοι φαίνεται θέλουν να κάνουν τα Φιλιατρά Μοναστήρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.