Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Σε φούρνο Ζίμενς ψήνονται οι εκλογές

Στον... φούρνο της Ζίμενς ψήνονται πλέον και οι εκλογές. Σε κατάσταση σύγχυσης και αμηχανίας, τα κομματικά επιτελεία σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν από προχθές να διαγνώσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η παρέμβαση του Μιχ. Χριστοφοράκου, μέσα σε ένα οιονεί προεκλογικό τοπίο.

Επιτελικά στελέχη και των δύο κομμάτων εκτιμούν ότι η ολική επαναφορά του σκανδάλου στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το σχέδιο των πρόωρων εκλογών. «Η Ζίμενς είναι μια νέα παράμετρος, που την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρχε στον σχεδιασμό. Και προφανώς αλλάζει τα δεδομένα», έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός που συγκαταλέγεται στους τακτικούς συνομιλητές του Κων. Καραμανλή. Υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων, στο κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν πλέον πολλά στην έκδοση Χριστοφοράκου, η οποία ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα προβληθεί ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη «συγκάλυψη» της ζοφερής υπόθεσης.

Η ευθεία εμπλοκή της Ν.Δ. στο σκάνδαλο, μέσα από την καταδικαστική απόφαση για ........

τον Μιχ. Χριστοφοράκο στο Μόναχο, έχει βραχυκυκλώσει τους επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, οι οποίοι επιχειρούν να απαξιώσουν τον άλλοτε πανίσχυρο γενικό διευθυντή της Ζίμενς Ελλάδος και να πλήξουν την αξιοπιστία του. Στο παρασκήνιο, πάντως, επιχειρούν να στρέψουν τους προβολείς στο ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «περισσότερο ένοχο» μετά και την εμπλοκή ενός ακόμη κεντρικού στελέχους του, του Κων. Γείτονα, που ακολουθεί τον Θόδ. Τσουκάτο.

Ο συμψηφισμός. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού παραδέχονταν χθες ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να κινηθεί στη γραμμή του «συμψηφισμού» των ευθυνών. Πρώτον, επειδή θα ακυρώσει τη βασική θέση της ότι ουδέποτε ενεπλάκη, ως κομματικός μηχανισμός, στο σκάνδαλο και δεν έφτασε στα ταμεία της Ρηγίλλης «ούτε ένα ευρώ από τη Ζίμενς» και, δεύτερον, επειδή τα όποια πολιτικά κέρδη μπορούσε να προσδοκά από την ανάμειξη του ΠΑΣΟΚ έχουν προεξοφληθεί, όπως έδειξαν και οι κάλπες των ευρωεκλογών. Την εκτίμηση αυτή, όπως έλεγαν, μπορεί να αλλάξουν τυχόν αποκαλύψεις για βαθύτερη εμπλοκή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση, οι οποίες όμως για προφανείς λόγους δεν μπορεί να προέρχονται αποκλειστικά από τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι θα επιχειρηθεί η στοχοποίηση του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο από Μαξίμου και Ρηγίλλης θα καλέσουν να δεσμευθεί- όπως ο κ. Καραμανλής- ότι επί των ημερών του στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ δεν έφτασε «μαύρο» χρήμα στα κομματικά ταμεία. Γραμμή άμυνας. Επιτελικά κομματικά στελέχη εμφανίζονταν χθες πεπεισμένα ότι οι «βόμβες» Χριστοφοράκου, που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Ρηγίλλης, θα περιοριστούν στις αναφορές για συμφωνίες με τον εκλιπόντα Γιάννη Βαρθολομαίο, γενικό διευθυντή της Ν.Δ. το κρίσιμο διάστημα. Σε αυτό το σημείο θεωρούν ότι μπορεί να στήσουν μια επαρκή γραμμή άμυνας, προστατεύοντας και την αξιοπιστία του Κων. Καραμανλή. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, να παρουσιαστούν στοιχεία για προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, από τα οποία θα επιχειρήσουν να διαχωρίσουν το επίσημο κόμμα.

Είναι προφανές ότι η διαφοροποίηση γίνεται και υπό το βάρος των αποκαλύψεων που έχουν προηγηθεί για τις σχέσεις του κ. Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη, τον Μιχ. Λιάπη και άλλα γαλάζια στελέχη. Με στόχο να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη, άλλωστε, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ελ. Ζαγορίτης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «μπορεί να δεσμευθεί για το κόμμα και όχι για τα πρόσωπα». Η θέση αυτή, πάντως, προκαλεί και εσωτερικές αντιδράσεις, καθώς κομματικά στελέχη θεωρούν ότι «έτσι ρίχνεται στην πυρά και ο Γ. Βαρθολομαίος, χωρίς να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Αναμένουν τις δημοσκοπήσεις τέλος Αυγούστου

Oι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο βάζουν σε νέα βάση και την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το σχέδιο των πρόωρων εκλογών. Η πλευρά που προκρίνει την επίσπευση των εκλογών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη έναν λόγο για να μην αφήσει τον χρόνο να τρέξει, γιατί τότε κινδυνεύει να εγκλωβιστεί μέσα στο σκάνδαλο, ενώ όσοι ποντάρουν στον Μάρτιο του 2010 για τις κάλπες, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «μπορεί να αξιοποιήσει τους επόμενους μήνες για να κρατήσει στη γωνία το ΠΑΣΟΚ». Στελέχη που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός αναμένει τις δημοσκοπήσεις στο τέλος Αυγούστου, για να καταγραφούν πλέον και οι επιπτώσεις από τις «βόμβες» Χριστοφοράκου. Και δεν αποκλείουν, εάν από τις εξελίξεις έχουν πληγεί και τα δύο κόμματα και έχουν υποχωρήσει τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για κάλπες το φθινόπωρο, αφού θα εξυπηρετείται- όπως λένε- ο βασικός στόχος της μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σε 2 χρόνια θα τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος

ΝΕΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ

Το τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο που παρακάμπτει τις στροφές της Μεγαλόπολης θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2009.
Το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο, που περιλαμβάνει και τη σήραγγα Καλογερικού, θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2010.
Το υπόλοιπο τμήμα, από το Λεύκτρο μέχρι την Καλαμάτα, προβλέπεται να δοθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2011 και ο κλάδος προς Σπάρτη το Σεπτέμβριο του 2012.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, παραδίδοντας στην κυκλοφορία τη δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο.
Σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή του το φθινόπωρο του 2008 στην Τσακώνα, το ......

χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων μέχρι την Καλαμάτα πάει λίγους μήνες πίσω, ενώ πίσω -μέχρι ένα χρόνο- φαίνεται να πηγαίνει και το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα.

Προσδιόρισε, επίσης, ότι οι εργασίες βελτίωσης στο τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο του 2010, εκτός της σήραγγας της Στέρνας και της παραλλαγής στο Σπαθοβούνι, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο υπουργός ήταν ο πρώτος που με το αυτοκίνητό του πέρασε από τη νέα σήραγγα.
Στις δηλώσεις του ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι η σήραγγα Αρτεμισίου είναι έργο - σύμβολο αλλαγής και προοπτικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου.
Οπως δήλωσε, η υφιστάμενη σήραγγα, ξεπερασμένη τεχνολογικά, δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας και ήταν ευτύχημα που δε θρηνήσαμε θύματα.

Παρατήρησε ότι ενώ οι εργασίες για την κατασκευή του νέου κλάδου της σήραγγας Αρτεμισίου έπρεπε να ολοκληρωθούν το Μάρτιο του 2010, ολοκληρώνονται 6 μήνες περίπου νωρίτερα και γι’ αυτό συνεχάρη τον όμιλο “Μορέα” που εκτελεί το έργο.
Επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, προσωρινά η κυκλοφορία στο Αρτεμίσιο θα διεξάγεται και από τη νέα σήραγγα (κατεύθυνση προς Αθήνα) και από την υφιστάμενη (κατεύθυνση προς Τρίπολη), σε μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και αν χρειάζεται, θα παραδίδεται στην κυκλοφορία η δεύτερη λωρίδα στην παλιά σήραγγα.

Αμέσως μετά και μέχρι το Νοέμβριο η κυκλοφορία θα γίνεται μόνο από τη νέα σήραγγα, προκειμένου να εκτελεστούν ευρείας κλίμακας εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της παλιάς, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας των σύγχρονων σηράγγων (ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, ανακατασκευή οδοστρώματος, ολοκλήρωση συνδετήριων στοών ασφαλείας κ.λπ).

Σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση της σήραγγας Αρτεμισίου, σε συνδυασμό με τις νέες σήραγγες που κατασκευάζονται στις περιοχές του Νεοχωρίου και της Στέρνας, αλλά και με τις υπόλοιπες εργασίες που πραγματοποιούνται (κατασκευή λωρίδας έκτακτης ανάγκης, αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα, βελτίωση χάραξης σε προβληματικά σημεία, αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας κλπ.) θα αναβαθμίσει ριζικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης και θα μειώσει σημαντικά το χρόνο μετακίνησης κατά 15 λεπτά τουλάχιστον».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη είναι ένας από τους πέντε “Δρόμους Ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας”, τους νέους μεγάλους αυτοκινητόδρομους συνολικού μήκους 1.417 χλμ. και συνολικού προϋπολογισμού 8,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 6,1 δισ. ευρώ είναι ιδιωτικές επενδύσεις) που κατασκευάζονται.
Η Ελλάδα αλλάζει με τα μεγάλα έργα». Και επανέλαβε ότι ο αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 205 χλμ. και συνολικό κόστος 1 δισ. 79 εκ. ευρώ.
Τα 123 χλμ. είναι το νέο τμήμα από την Τρίπολη στην Καλαμάτα και από το Λεύκτρο στην Σπάρτη και τα 82 χλμ. αφορούν την ανακατασκευή και λειτουργική αναβάθμιση του υπάρχοντος αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη.

Τον κ. Σουφλιά υποδέχθηκαν στο Αρτεμίσιο οι υφυπουργοί Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος, οι νομάρχες Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας, Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος, δήμαρχοι, οι επικεφαλής του “Μορέα” Δημήτρης Κούτρας και Αλέξανδρος Γεωργόπουλος και ο διευθυντής Εργων Πελοποννήσου του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Καρνέσης, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία των εργασιών.

1_23.jpg (38 KB) 2_14.jpg (12 KB) 4_3.jpg (28 KB)

Πηγή: Ελευθερία

Άλλοi τρεις νέοι φωτοβολταϊκοί στη Μεσσηνία

Συνολική ισχύ 14,7 MW θα παράγουν οι τρεις νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στη Μεσσηνία, ένας στην Πυλία και δύο στην Τριφυλία.
Ειδικότερα, η κατ’ αρχήν θετική γνωμοδότηση που έστειλε η αρμόδια διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας αφορά: .........

α) σταθμό ισχύος 4,9 MW της εταιρείας «WDP Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΕΠΕ», στη θέση Πύλος Ι ή Κρεβατού, στην Πύλο

β) σταθμό ισχύος 4,9 MW της εταιρείας «Σόλαρ Παρκ Χονδροβούνι Ε.Ε.» στη θέση Χονδροβούνι Γαργαλιάνων και

γ) σταθμό ισχύος 4,9 MW «WDP Φωτοβολταϊκές Εφαρμογές ΕΠΕ», στη θέση Αγριλιά Μπάκα Γαργαλιάνων.

Οι σταθμοί αυτοί -ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από 29.290 φωτοβολταϊκά πλαίσια- θα διασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ, ο πρώτος με τον υποσταθμό Πύλου, ο δεύτερος με τον υποσταθμό Κυπαρισσίας - Καλού Νερού και ο τρίτος με το σταθμό Κυπαρισσίας.

Πηγή: Ελευθερία

Πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για τη σταφίδα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για τη σταφίδα και την ολοκληρωμένη διαχείριση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη δημοτική βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Στην εκδήλωση συζητήθηκαν πέρα από τις νέες κατευθύνσεις για την καλλιέργεια και οι εξελίξεις για την φετινή χροnιά όσον αφορά την συγκέντρωση και την διαχείριση του προϊόντος.
Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς την εφαρμογή ολοκληρωμένη διαχείρισης στην καλλιέργεια της σταφίδας, ενώ από την άλλη όσον αφορά την φετινή χρονιά αν και ακόμη δεν ανακοινώθηκε τιμή από τον πρόεδρο της ΣΚΟΣ για την φετινή συγκομιδή - κάτι που είπε θα γίνει στο τέλος του μήνα- τόνισε όμως ότι δεν θα είναι κάτω από τα περυσινά επίπεδα.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αιγίου Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο ...........

διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας και ο εμπορικός διευθυντής Κώστας Λύρης.
Οι οποίοι και κάλεσαν τους παραγωγούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στη σταφιδοκαλλιέργεια με την ένταξή τους στο μέτρο 1.1.3.2.
Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση τάχθηκαν και τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής. Χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Παγάνης σημείωσε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι μονόδρομος στην καλλιέργεια, αφού και εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί στην καλλιεργητική πρακτική που ακολουθούν σήμερα οι παραγωγοί, αφού δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικά, ενώ από την άλλη θα μπορούν να πιστοποιήσουν την καλλιέργεια του προϊόντος τους που θα είναι ένα πλεονέκτημα για αυτούς στις αγορές που απευθύνονται.

Από όλους δε επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει στροφή προς αυτή την κατεύθυνση και η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αγκαλιαστεί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ και πρόεδρος της ΕΑΣ Πύργου Γεράσιμος Καλοίμορος, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της περυσινής χρονιάς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το εγχείρημα που έγινε με τη συγκέντρωση και τη διαχείριση της σταφίδας από την ΣΚΟΣ πέτυχε και είχε θετικά αποτελέσματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Καλοίμορος, θέλουν να κινηθούν και πάλι αν και επισήμανε ότι φέτος υπάρχουν κάποιες επιπλέον δυσκολίες που έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες, με κύριο τη γενικότερη οικονομική ύφεση που υπάρχει, αλλά και την υποτίμηση της αγγλικής λίρας.

Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τιμής για την φετινή χρονιά, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πύργου είπε πως δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι, υπογράμμισε όμως ότι σίγουρα θα είναι η περυσινή τιμή, η οποία να θυμίσουμε ήταν στο 1,02 ευρώ, και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει.
Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με τους παραγωγούς καθώς παραβρέθηκαν αρκετοί στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την προοπτική του προϊόντος.

Πηγή: Ελευθερία

Τρέμουν νέες αποκαλύψεις Χριστοφοράκου στην Νέα Δημοκρατία

Τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens είναι υποχρεωμένος πλέον να συνυπολογίσει προτού λάβει τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή «γαλάζιων» στελεχών στο σκάνδαλο ανατρέπουν πλήρως την εικόνα που ο ίδιος επιχείρησε να δημιουργήσει.

Στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εκτιμούν ότι το σκάνδαλο και τα όσα πρόκειται να αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες θα συμπαρασύρουν τη ΝΔ και θα πλήξουν το ήδη τραυματισμένο από τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των άγονων γραμμών κύρος της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα στελέχη της Ρηγίλλης και οι κορυφαίοι υπουργοί, επιμένουν στη.......

«γραμμή» που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασε πριν από τις ευρωεκλογές, ότι «κανένα ευρώ ή μάρκο δεν μπήκε στη ΝΔ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens». Ωστόσο, μετά την αναφορά του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρείας κ. Μ. Χριστοφοράκου στο όνομα του επί σειρά ετών γενικού διευθυντή (και υπευθύνου για τα οικονομικά) Γ. Βαρθολομαίου, η τοποθέτηση αυτή δεν πείθει. Οπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ που εμβρόντητοι πληροφορήθηκαν χθες το περιεχόμενο της κατάθεσης Χριστοφοράκου, η κοινή γνώμη έχει εδραιωμένη άποψη ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Αυτό ωστόσο που φοβούνται τώρα στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι τόσο η εμπλοκή του ονόματος του Γ. Βαρθολομαίου, καθώς ελπίζουν ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν θα μπορέσει να αποδείξει τίποτα, όσο την ενδεχόμενη εμπλοκή ονομάτων πρώην ή και νυν υπουργών.

Στη ΝΔ γνωρίζουν, άσχετα εάν δεν το παραδέχονται δημόσια, ότι το σκάνδαλο της Siemens δεν σταμάτησε το 2004 και δεν αποκλείουν ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας για διαπραγματευτικούς λόγους να αποκαλύψει στη συνέχεια και επαφές που είχε με μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. «Εάν αυτό συμβεί, τότε θα έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο», ανέφερε χθες έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος.

Βαριά σκιά
Ουσιαστικά, αυτό που εννοεί είναι ότι το σκάνδαλο της Siemens θα κυριαρχήσει και θα ρίξει τη βαριά σκιά του και στη ΝΔ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είτε οι κάλπες στηθούν μέσα στο φθινόπωρο, είτε τον Μάρτιο του 2010.

Το κλίμα της έντονης ανησυχίας που επικρατεί από το απόγευμα της Τετάρτης στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου, πιστοποιείται από τις διαρροές που κάνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία αρνούνται πεισματικά να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει ανάμειξη «γαλάζιων» ονομάτων στο σκάνδαλο. Επιμένουν να μιλούν μόνο για το κόμμα και δηλώνουν άγνοια για τα πρόσωπα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens είναι σαφές ότι επηρεάζουν ήδη και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον χρόνο των εκλογών. Οι υποστηρικτές του σεναρίου του φθινοπώρου επιμένουν τώρα ότι ο κ. Καραμανλής έχει έναν λόγο περισσότερο να «στήσει» κάλπες τον Οκτώβρη, καθώς η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, εάν υπάρξουν αποκαλύψεις για εμπλοκή ή έστω φημολογούμενη εμπλοκή πρώην ή νυν υπουργού.

«Ο Μάρτιος είναι πολύ μακριά για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις, ενώ τώρα μπορούμε να ποντάρουμε πάνω στα δύο ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν ακουστεί και να επιμείνουμε ότι το χρώμα του σκανδάλου είναι μόνο πράσινο», λένε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος επιστρέφει τη Δευτέρα στο γραφείο του, καλείται μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, καθώς το καθεστώς ακυβερνησίας που επικρατεί είναι βέβαιο ότι θα του κοστίσει πολιτικά. Σε ό,τι αφορά τη Siemens αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους στο ότι η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας , αλλά είναι αβέβαιο το αν θα μπορέσει να ισχυριστεί το ίδιο και για μεμονωμένα πρόσωπα του κόμματός του.

ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ
Προσπάθεια αποδόμησης του Μιχ. Χριστοφοράκου


Την αξιοπιστία του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens έχει θέσει από χθες στο στόχαστρό της η ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αμυνθεί απέναντι στις καταγγελίες του κ. Χριστοφοράκου για εμπλοκή στο σκάνδαλο και «γαλάζιων» στελεχών. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος σε δηλώσεις του (ραδιοφωνικός σταθμός Αλφα) τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι συκοφαντεί και προβοκάρει. Ο κ. Χριστοφοράκος είναι κατηγορούμενος. Είναι υπόλογος απέναντι στη Δικαιοσύνη και τη γερμανική και την ελληνική. Εν προκειμένω προσπαθεί να βρει τρόπους για να ελαφρύνει τη θέση του».

«Ο κατηγορούμενος», συνέχισε, «δικαιούται να λέει το οτιδήποτε. Στην Ελλάδα ανωμοτί καταθέτει. Δεν ορκίζεται καν ο κατηγορούμενος. Προσπαθεί να βρει τρόπους για να ελαφρύνει τη θέση του. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Χριστοφοράκος προσπαθεί να πάρει δεδικασμένο, να πέσει στα μαλακά στη Γερμανία και λέει αυτά τα οποία λέει, τουλάχιστον όσον αφορά τη ΝΔ».

Ο κ. Ζαγορίτης επέρριψε και πάλι το σύνολο των ευθυνών για το σκάνδαλο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας: «Με το ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν τις συμβάσεις, οι οποίες -σημειώνω- δεν εκτελέστηκαν επί ΝΔ, δηλαδή δεν έγινε παραλαβή οριστική του C4I. Αντίθετα μπήκαν ποινικές ρήτρες ύψους εκατομμυρίων ευρώ».

Πηγή: Εθνος

Αργία 15 Αύγουστου: Με προσαύξηση 75% ο μισθός όσων δουλέψουν.

Προσαύξηση 75% προβλέπεται για όσους εργαστούν στις 15 Αυγούστου, όπως αναφέρει το Κέντρο Πληροφόρησης της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν, οι μεν ημερομίσθιοι το συνηθισμένο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Οι μισθωτοί που δεν θα απασχοληθούν στις 15 Αυγούστου δικαιούνται το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους ή τον μισθό τους, αν πρόκειται για ημερομίσθιους και αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό αντίστοιχα.

Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της γιορτής, ενώ το ημερομίσθιο της .........

15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν την ημέρα αυτή στις εργάσιμες της άδειας.

Τέλος, δεν δικαιούνται κανένα ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Φορολογία καρτοκινητών: Μπορεί να περιμενει λίγο ο φόρος.

Χρονικό περιθώριο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να επιβάλουν τον νέο φόρο στα καρτοκινητά. Οι καταναλωτές μπορούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να αγοράζουν κάρτες χωρίς να πληρώνουν το “χαράτσι” του 12%.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε την Παρασκευή στη συγκεκριμένη απόφαση προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να...ξεστοκάρουν.

Τα περίπτερα και τα εμπορικά καταστήματα, αυτή τη στιγμή είναι γεμάτα από κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας οι οποίες δεν προβλέπουν την επιβολή του φόρου.
Έτσι, η απόφαση με ημερομηνία 31/08 ορίζει ........

ότι “αποφασίζουμε την καθιέρωση μεταβατικού χρονικού διαστήματος από 01/08/2009 έως 15/09/2009 εντός του οποίου οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, δύνανται να διαθέτουν στο εμπόριο κάρτες ομιλίας, ή κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας που δεν περιλαμβάνουν το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας”.

Τις κάρτες που θα αγοράσουν από τώρα και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι καταναλωτές, μπορούν να τις ενεργοποιήσουν και μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου χωρίς να επιβαρυνθούν. Αντίθετα, όσοι αγοράσουν κάρτες μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, θα πληρώνουν κανονικά τον νέο φόρο. Όσο για τους συνδρομητές με συμβόλαιο, αυτοί θα πληρώσουν τον νέο φόρο από την 1η Αυγούστου καθώς η παράταση του υπουργείου Οικονομικών αφορά μόνο στα καρτοκινητά. Το ύψος της επιβάρυνσης φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:



Ορίστηκαν τα νέα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Τις διατάξεις σχετικά με το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και στην επιβολή τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το τέλος αυτό υπολογίζεται για κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης και ορίζεται ως εξής σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: ............


Λογαρισμός μέχρι και 50 ευρώ: 12%

Από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ: 15%

Από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ: 18%

Από 150,01 και άνω: 20%

Το τέλος κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται προ του φόρου προστιθέμενης αξίας για κάθε λογαριασμό κάθε σύνδεσης, σύμφωνα με την παραπάνω προκαθορισμένη κλίμακα.

Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται συνολικά για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσοι και οι μήνες. Στην περίπτωση αυτή, για την εξεύρεση του τέλους ο λογαριασμός επιμερίζεται σε τόσα ίσα μέρη, όσα είναι και οι μήνες για τους οποίους εκδίδεται, εφόσον από αυτόν δεν προκύπτει διαφορετικός επιμερισμός.

Για την εξεύρεση του κλιμακίου του τέλους, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός μηνιαίος λογαριασμός, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, χωρίς το φόρο προστιθέμενης αξίας.

Δηλαδή, εάν (πάγια μηνιαία τέλη + τέλη χρήσης) = 45 ευρώ, τότε το κλιμάκιο του τέλους που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την παραπάνω κλίμακα, είναι το 12% και το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που επιβάλλεται, είναι 5,4 ευρώ. Δηλαδή, 12% επί 45 ευρώ = 5,4 ευρώ.

β) εάν (πάγια μηνιαία τέλη + τέλη χρήσης) = 103 ευρώ, τότε το κλιμάκιο του τέλους που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την παραπάνω κλίμακα, είναι το 18% και το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που επιβάλλεται είναι 18,54 ευρώ.

Ο φόρος προστιθέμενης αξία επιβάλλεται μετά την εξεύρεση του τέλους αυτού και επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Στις περιπτώσεις που εκδίδεται ένας λογαριασμός, για πολλές συνδέσεις (εταιρικά πακέτα), το τέλος υπολογίζεται στην καθαρή αξία κάθε σύνδεσης.

Επίσης, έχει γίνει δεκτό ότι στις περιπτώσεις που για μία σύνδεση εκδίδονται περισσότεροι του ενός λογαριασμοί σε διαφορετικούς συνδρομητές, τότε το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε κάθε έναν από τους λογαριασμούς αυτούς ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, πρόγραμμα με βάση το οποίο, επιχείρηση προσφέρει στους υπαλλήλους της συνδέσεις με μηνιαίο όριο λογαριασμού τα 50 ευρώ, τότε εάν ο συνολικός λογαριασμός υπερβεί το όριο των 50 ευρώ για την σύνδεση, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εκδίδει χωριστό λογαριασμό στο όνομα της επιχείρησης για τα 50 ευρώ και άλλο λογαριασμό στο όνομα του υπαλλήλου - χρήστη του κινητού, με την επιπλέον διαφορά.

Το τέλος το εισπράττουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και το αποδίδουν στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος τους, με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξάρτητα από το χρόνο που γίνεται η εξόφληση του λογαριασμού.

Σε ό,τι αφορά το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας, υπολογίζεται ως ποσοστό 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας των καρτοκινητών τηλεφώνων.

Το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται. Το τέλος υπολογίζεται προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Cinema κάτω απο τα άστρα στο Αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών. Με την τανία " Έρωτας Αλα Ελληνικά " συνεχίζονται οι προβολές.

Με την ταινία "Έρωτας αλα Ελληνικά" συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής Λέσχης στο Αίθριο του Δημαρχείου των Φιλιατρών φυσικά κάτω από τ' αστέρια.
Η Ελληνικής Καταγωγής Νία Βαρντάλος πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ντόναλντ Πέτρι.

H ταινία θα προβαλλεται απο σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 17 Αυγούστου.
Η ώρα έναρξης είναι στις 21:30.

Η Γεωργία (Νία Βαρντάλος) είναι μια Ελληνο- Αμερικανίδα ξεναγός που αναλαμβάνει την περιήγηση στα αρχαιοελληνικά μνημεία μιας ομάδας τουριστών που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν για αυτά παρά μόνο για το πώς θα ψωνίσουν και θα διασκεδάσουν περισσότερο.

Όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά μέχρι που ένας ιδιόρρυθμος τουρίστας από το γκρουπ, ο Ιρβ Γκόρντον (Ρίτσαρντ Ντρέιφους), καταλαβαίνοντας ότι η ξεναγός τους έχει απογοητευτεί πλήρως από αυτούς, αποφασίζει να τη βοηθήσει ώστε να δει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

Της δείχνει πώς να διασκεδάσει και την οδηγεί στο ........

να ανακαλύψει τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο του ήσυχου αλλά ιδιαίτερα γοητευτικού Έλληνα οδηγού του τουριστικού λεωφορείου, Πούπι (Αλέξης Γεωργούλης).

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία θα βρείτε εδώ

Το πρόγραμμα των θερινών προβολών θα το βρείτε πατώντας εδώ.

Νέα επιτόκια από την ATEbank

Η ΑΤΕbank προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα ισχύσουν από Δευτέρα 17-08-09, και έχουν ως ακολούθως:

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Μειώνεται κατά 0,20% το ελάχιστο περιθώριο προσαύξησης στο κυμαινόμενο επιτόκιο του προγράμματος “Στέγη Euribor 3M”.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Το επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού «Όλυμπος Υπερταμιευτήριο» διαμορφώνεται στο 1,60% για ποσά από 5.000€ και άνω.

Αναλυτικές πληροφορίες τόσο για τα ..........

επιτόκια όλων των δανείων όσο και τα επιτόκια καταθετικών λογαριασμών της ΑΤΕbank είναι διαθέσιμες στα καταστήματα της Τράπεζας, καθώς και στην ιστοσελίδα www.atebank.gr

Ανώφελο το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων λόγω της νέας γρίπης, αναφέρει η ΕΕ

Είναι ανώφελο να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία ή να αναβληθεί η επιστροφή στις τάξεις, καθώς τα παιδιά θα βρεθούν σε κάθε περίπτωση αντιμέτωπα με τον ιό της νέας γρίπης Α (H1N1) στις πρώτες συγκεντρώσεις τους, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ σε μια σειρά συστάσεων.

Κάθε χώρα παραμένει ελεύθερη να αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει, επισήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας την Πέμπτη μία γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών στη διάρκεια συνόδου της επιτροπής της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια.

«Τα κράτη-μέλη δεν βλέπουν την ανάγκη, προς το παρόν, να διατάξουν προληπτικά το μαζικό κλείσιμο των σχολείων» αναφέρει η αρμόδια επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

«Συνιστούν, πάντως, το κλείσιμο σχολείων τοπικά, εφόσον διαγνωστούν κρούσματα .......

μεταξύ των μαθητών, με στόχο να καθυστερήσει η μετάδοση του ιού» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται ότι «η χρησιμότητα αυτής της προσέγγισης εξαρτάται σαφώς από την ταχύτητα των ενεργειών».

Οι ειδικοί συνιστούν εξάλλου να αποφεύγονται άλλες μορφές παιδικών συγκεντρώσεων.

«Ο στόχος είναι να αποφύγουν οι γονείς να δημιουργήσουν παράλληλες δομές, στις οποίες να συγκεντρώνονται τα παιδιά σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία, επειδή κάτι τέτοιο απλώς θα μετέθετε το πρόβλημα» εξήγησε ένας ειδικός.

Η επιτροπή για την υγειονομική ασφάλεια συνεχίζει τις συνεδριάσεις της ώστε να διατυπώσει συστάσεις για τον εμβολιασμό. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προβούμε σε ανακοίνωση μέσα στις ερχόμενες ημέρες» δήλωσε ο Ντένις Αμποτ, εκ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: in.gr

Φτιάξτε e-mail μιας χρήσης

Απο σήμερα λειτουργεί το http://www.zor.gr πρωτοποριακό για την Ελλάδα αφού παρέχει e-mail μιας χρήσης.

Φτιάξτε e-mail με ένα κλικ που μετά από 30 λεπτά έχει χαθεί."

Πηγή: Τρωκτικό



Διορισμοί Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2009 - 2010

Το διορισμό 2.233 εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, καλώντας τους να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 18 Αυγούστου έως και 21 Αυγούστου 2009.

Αναλυτικά, για το σχολικό έτος 2009-2010 διορίζονται 2.233 εκπαιδευτικοί κλάδων:
ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ13, ΠΕ14.04, ΠΕ15, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ32, ΠΕ34, ΤΕ01 και ΔΕ01.

Ο πλήρης πίνακας των διοριστέων είναι εδώ σε μορφή Excel.

Από τους ανωτέρω, 20 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ11 διορίζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στους παραπάνω διοριστέους περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί εγγεγραμμένοι στον .........

πίνακα του «30μήνου», στον πίνακα του «24μήνου», στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών για την κάλυψη του ποσοστού 40% και οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60%.

Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 18 Αυγούστου έως και 21 Αυγούστου 2009, και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που διορίστηκαν, μέχρι λήξεως του έτους για το οποίο διορίζονται.

Όλοι οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί κατά το σχολικό έτος 2009-2010, οι διορισθέντες κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη 2007-08 και 2008-09 οι οποίοι δεν έχουν παρακολουθήσει την Α' Φάση του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης και από όλους τους πίνακες (30μηνο, 24μηνο, Ενιαίο Πίνακα Διορισμών, Πίνακα Διοριστέων ΑΣΕΠ) και οι διοριζόμενοι με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ θα παρακολουθήσουν την Α΄ φάση του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης από 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2009 στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ) της χώρας.

Πληροφορίες θα παρέχονται στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και στα ΠΕΚ.

Το υπουργείο Παιδείας καλεί από τις 14 Αυγούστου τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ06 και ΠΕ33 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αιτήσεις διορισμού με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η προθεσμία λήγει στις 19 Αυγούστου.

Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι περιλαμβάνονται:

1. Στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2009-2010, ως εξής:

* Με πραγματική προϋπηρεσία 24 μηνών και μία τουλάχιστον επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του κλάδου τους (κλ. ΠΕ06)

* Στον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών (άρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 3255/2004) για την κάλυψη του ποσοστού 40% των κενών οργανικών θέσεων (κλάδοι ΠΕ06 και ΠΕ33)

2. Στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60% των κενών οργανικών θέσεων (κλάδοι ΠΕ06 και ΠΕ33)

Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα ανακοινώνεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου (www.ypepth.gr) έχει αναρτηθεί ο οριστικός πίνακας διορισμών των πολύτεκνων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Πηγή: In.gr

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου 14ης Αυγούστου 2009

Ele14.jpg (663 KB) 8arr14.jpg (228 KB) foni14.jpg (229 KB)



Hans Christian Orsted

Hans Christian Orsted.
Σε αυτόν τον πολύ Σπουδαίο άνθρωπο είναι αφιερωμένο το σημερινό λογότυπο της Google.

Διαβάστε επίσης: Η ζωή του Hans Christian Orsted



Hans Christian Orsted

Ο Χανς Κρίστιαν Έρστεντ (Hans Christian Ørsted, 14 Αυγούστου 1777 – 9 Μαρτίου 1851) ήταν Δανός φυσικός και χημικός. Γενικότερα, διαμόρφωσε τη φιλοσοφία της Επιστήμης και τις σχετικές εξελίξεις μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη της σχέσεως μεταξύ Ηλεκτρισμού και Μαγνητισμού, που επιβεβαιώθηκε αργότερα και κατέληξε στις εξισώσεις του Μάξγουελ, ώστε οι φυσικοί να μιλούν πλέον μόνο για Ηλεκτρομαγνητισμό.

Πρώιμα χρόνια και σπουδές

Ο Έρστεντ γεννήθηκε στο Rudkøbing της Δανίας και ενδιαφέρθηκε για την Επιστήμη ως μικρό παιδί, ενώ εργαζόταν στο φαρμακείο του πατέρα του Søren Christian Ørsted. Μαζί με τον αδελφό του Anders Sandøe Ørsted, ο Χανς μορφώθηκε αρχικά διαβάζοντας στο σπίτι. Πήγαν στην Κοπεγχάγη το 1793 για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στο εκεί πανεπιστήμιο. Τα δύο αδέλφια πέρασαν τις εξετάσεις και διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους εκεί.

Το 1801, ο Χανς κέρδισε μια υποτροφία που του επέτρεψε να περάσει τρία χρόνια ταξιδεύοντας στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία συνάντησε τον Γιόχαν .........

Βίλχελμ Ρίτερ, ένα φυσικό που πίστευε ότι υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσα στον Ηλεκτρισμό και τον Μαγνητισμό. Η σύνδεση αυτή φάνηκε λογική στον Ørsted, καθώς πίστευε στην ενότητα του φυσικού κόσμου και ότι επομένως κάποια σχέση θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των περισσότερων φυσικών φαινομένων.

Οι συζητήσεις του Έρστεντ με τον Ρίτερ οδήγησαν τον πρώτο στη μελέτη της Φυσικής. Το 1806 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και συνέχισε τις έρευνές του στο ηλεκτρικό ρεύμα και την Ακουστική. Υπό την καθοδήγησή του, το Πανεπιστήμιο ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Φυσικής και Χημείας, και δημιούργησε νέα εργαστήρια.

Ηλεκτρομαγνητισμός

Ενώ ετοιμαζόταν για μια βραδινή διάλεξη στις 21 Απριλίου 1820, ο Ørsted ετοίμαζε ένα πείραμα, όταν κάτι τον εξέπληξε: Πρόσεξε ότι η βελόνα μιας πυξίδας απέκλινε από τον μαγνητικό βορρά όταν το ηλεκτρικό ρεύμα από τη μπαταρία που χρησιμοποιούσε έρεε ή σταματούσε. Αυτή η στροφή της βελόνας τον έπεισε ότι σε όλες τις πλευρές ενός σύρματος που μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούνται μαγνητικά πεδία. Αυτό το πείραμα, που έμεινε στην Ιστορία της Επιστήμης ως «Πείραμα του Ørsted», επιβεβαίωσε την άμεση σχέση του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό.

Εκείνη την εποχή ο Έρστεντ δεν πρότεινε κάποια ικανοποιητική εξήγηση για το φαινόμενο, ούτε και προσπάθησε να το αναπαραστήσει ποσοτικά-μαθηματικά. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα άρχισε συστηματικότερες έρευνες. Σύντομα μετά δημοσίευσε τα ευρήματά του. Σήμερα, η μονάδα μέτρησης της μαγνητικής επαγωγής στο σύστημα μονάδων CGS ονομάζεται oersted προς τιμή της συνεισφοράς του στον Ηλεκτρομαγνητισμό.

Οι ανακαλύψεις του Έρστεντ είχαν ως αποτέλεσμα την εντατική έρευνα της Ηλεκτροδυναμικής από την επιστημονική κοινότητα. Τα ευρήματα επηρέασαν τον Γάλλο φυσικό Αντρέ-Μαρί Αμπέρ στο να βρει μια μοναδική μαθηματική σχέση για τις μαγνητικές δυνάμεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ρευματοφόρους αγωγούς. Η ανακάλυψη του Ørsted αντιπροσωπεύει επίσης ένα σημαντικό βήμα προς μια ενοποιημένη σύλληψη της έννοιας της ενέργειας.