Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΡΟΜΠΑ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΗ έγινε η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Την Ξεφτέλεισε το troktiko! - Aυτή είναι η δημοσιοκαφρία τους.

ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΑ "ΝΕΑ"

Το περιστατικό που περιγράφουν τα "ΝΕΑ" έχει συμβεί; Είστε σίγουροι;
Οι έγκυρες εφημερίδες πέφτουν θύματα των ίδιων των blogs και των διαρροών τους! Δεν το πιστεύαμε αυτό που διαβάσαμε. Και όμως έγινε.
Δηλαδή τέτοιο ρεζιλίκι δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει. Πάρτι κάνουν τα blogs με τα ΜΜΕ

Διαρρεύσαμε ότι επικοινώνησε μαζί μας κάποιος υπουργός και το είπαμε και τηλεφωνικά σε κάποιους για να δούμε ποιοι είναι οι....χαφιέδες! Και ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ.

Και το έβαλαν τα "ΝΕΑ"!!! Οι άνθρωποι που το είπαμε όμως δεν ήταν από την συγκεκριμένη εφημερίδα!

Πόσο κεφτέδες μπορεί να είναι; Για να πάρει κάποιος υπουργός έναν ........

blogger πρέπει ο άλλος να αποδεχθεί ότι είναι! Άρα δεν υπάρχει ανωνυμία.

Εκτός και αν ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ κάποιος υπουργός πήρε τηλέφωνο έναν blogger και έτυχε να συμπέσει με την δική μας... μούφα.

Παιδιά καταλάβατε πως βγαίνουν τα ρεπορτάζ και πως παίζονται τα πολιτικά παιχνίδια;
Kαι κάποια στιγμή θα σας πούμε ποιοι μιλάνε με ποιους. Με παγίδες βγάζουμε όλη την διαπλοκή.

Πηγή: Troktiko

Ανάστατοι οι ελαιοπαραγωγοί με την κοροϊδία της επιστροφής ΦΠΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης εξήγγειλε τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταξύ των άλλων, έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου με 5% επί της τιμής του προϊόντος.
Το μέτρο παρουσιάσθηκε ως «αυξημένη επιστροφή ΦΠΑ κατά 5% για το ελαιόλαδο», όμως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη ενώ δεν είναι γνωστό ο,τιδήποτε σε σχέση με τη διαδικασία υπολογισμού και εκταμίευσης των ποσών που αναλογούν σε κάθε παραγωγό, όπως επισημαίνουν πέντε βουλευτές της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης είχε από τον περασμένο Μάιο καταθέσει ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον αρμόδιο υπουργό, στην οποία ζητούσε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης όλου του πακέτου στήριξης των αγροτών, και βέβαια για το συγκεκριμένο μέτρο της έκτακτης ενίσχυσης του 5% για το ελαιόλαδο.
Όμως ο υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση αυτή, παρά τη ρητή διάταξη του ...........

κανονισμού της Βουλής, ότι οι ερωτήσεις που κατατίθενται στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντώνται υποχρεωτικά εντός 25 ημερών.

Κατόπιν των ανωτέρω, με πρωτοβουλία του Μανούσου Βολουδάκη, πέντε βουλευτές της Ν.Δ. από ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, κατέθεσαν κοινή ερώτηση με την οποία ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει για το πώς ακριβώς και πότε θα υλοποιήσει τη συγκεκριμένη εξαγγελία του.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές «Είναι σαφές ότι με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς του ελαιολάδου, η κατά 5% ενίσχυση του παραγωγού δεν βελτιώνει ουσιαστικά τη δεινή οικονομική του θέση. Ούτε και θεραπεύει την αίσθηση της αδικίας που έχει θεμελιωθεί στους ελαιοπαραγωγούς, ιδίως σε περιοχές όπως τα Χανιά που αδικήθηκαν και κατά την κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Το να μην υλοποιηθεί όμως η εξαγγελία θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, τόσο εισοδηματικά, όσο και - κυρίως - ως προς την εμπιστοσύνη του αγρότη στις δεσμεύσεις της πολιτείας».

Για να τονισθεί πόσο απλό και ξεκάθαρο είναι το ζήτημα , η ερώτηση υπεβλήθη με τον πλέον λακωνικό τρόπο, διατυπωμένη σε τέσσερις γραμμές κειμένου! Οι βουλευτές που υπέγραψαν από κοινού με τον Μ. Βολουδάκη την ερώτηση είναι οι κύριοι Σπήλιος Λιβανός (Αιτωλοακαρνανίας), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), Χρήστος Σταϊκούρας (Φθιώτιδας) και Κώστας Τζαβάρας (Ηλείας).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Φεβρουάριο εξήγγειλε έκτακτη ενίσχυση 5% για το ελαιόλαδο (βλ. και δελτίου τύπου του Υπουργείου στις 12/02/09). Το μέτρο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ούτε και έχει γνωστοποιηθεί η διαδικασία υπολογισμού και εκταμίευσης του ποσού αυτού.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει σε σχέση με την εξαγγελθείσα έκτακτη ενίσχυση;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μανούσος Γ. Βολουδάκης (Χανίων)

Σπήλιος Λιβανός (Αιτωλοακαρνανίας)

Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας)

Χρήστος Σταϊκούρας (Φθιώτιδας)

Κώστας Τζαβάρας (Ηλείας)

Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας)


Πηγή: 4 Eποχές

Επιστρέφει το μέτρο της απόσυρσης, μαζί με περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας

Την επιστροφή του μέτρου της απόσυρσης από τον Αύγουστο, τη σύνδεση τελών κυκλοφορίας με τους ρύπους από το 2010 και την εφαρμογή «πράσινου» δακτυλίου στην Αθήνα από το 2011, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία εξέτασε μέτρα για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς απέκλεισε κατηγορηματικά προτάσεις για δημιουργία διοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας και για κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων οχημάτων.
Στόχος των μέτρων είναι, όπως είπε, «το 2012 να μειωθούν οι ρύποι κατά .........

25%-35% και το 2015 έως 60%» κατέληξε.

Τέλη κυκλοφορίας

Αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, αυτός τίθεται σε ισχύ το 2010. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας για το 2010, που ως γνωστό καταβάλλονται στο τέλος του 2009, θα υπολογιστούν με τον νέο τρόπο.

Βάσει αυτού, τα ΙΧ χωρίζονται πλέον σε τέσσερις κατηγορίες και τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί ο κινητήρας των οχημάτων:

* Τα αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/1/2005, εντάσσονται στην κατηγορία Α και θα πληρώνουν 18 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα σημερινά τέλη.
* Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Β με άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 1/1/2004 θα πληρώνουν επιπλέον 50 ευρώ.
* Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Γ με άδεια κυκλοφορίας από 1/1/1996 έως 31/12/1999, θα πληρώνουν 100 ευρώ επιπλέον.
* Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Δ με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/1995, θα πληρώνουν 150 ευρώ περισσότερα.

Τα τέλη κυκλοφορίας για τα υβριδικά αυτοκίνητα κάτω των 1.929 κ.ε. παραμένουν μηδενικά, ενώ για εκείνα με παραπάνω κυβικά ισχύει το ήμισυ των τελών για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α.

Η απόσυρση

Σχετικά με το μέτρο της απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, το οποίο θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων τον Αύγουστο, θα κλιμακώνεται βάσει της κατηγορίας και του κυβισμού του οχήματος που αποσύρεται.

Ειδικότερα, τα κίνητρα απόσυρσης αυτοκινήτου, χωρίς αγορά νέου, ανά κατηγορία Ι.Χ., είναι τα εξής:

* 500 ευρώ για απόσυρση Ι.Χ. έως 900 κυβικά
* 1.000 ευρώ για Ι.Χ. από 900-1.400 κυβικά
* 1.500 ευρώ για Ι.Χ. από 1.400-2.000 κυβικά
* 1.800 ευρώ για Ι.Χ. από 2.000-2.400 κυβικά
* 2.200 ευρώ για Ι.Χ. από 2400 κυβικά και πάνω.

Παράλληλα, για αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας (οχήματος Euro 4 ή Euro 5) μετά την απόσυρση του παλιού, δίδεται οικονομικό κίνητρο 1.000 ευρώ επιπλέον.

To ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογίζει ότι μέσα στο 2009 θα αποσυρθούν 50.000 οχήματα, 250.000 το 2010, περίπου 230.000 Ι.Χ. το 2011 και 200.000 οχήματα το 2012.

Πράσινος δακτύλιος

Το μέτρο του «πράσινου» δακτυλίου, που αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, θα εφαρμοστεί στην Αθήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 και σε όποιο άλλο αστικό κέντρο πάρει σχετική απόφαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα αυτοκίνητα Α κατηγορίας που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους (140 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ και κάτω) θα κυκλοφορούν ελεύθερα στον δακτύλιο, ενώ τα Ι.Χ. της κατηγορίας Δ, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν κατά τις ώρες ισχύς του.

Για τα Ι.Χ. που ανήκουν στις κατηγορίες Β και Γ, η είσοδός τους στο δακτύλιο θα γίνεται με τη διαδικασία μονά-ζυγά.

Αντιδράσεις

Το ΚΚΕ τόνισε ότι για άλλη μια φορά μένει στο απυρόβλητο η αέρια ρύπανση που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλοβιομήχανων στα αστικά κέντρα και όλο το βάρος ρίχνεται αποκλειστικά στα λαϊκά στρώματα που χρησιμοποιούν χαμηλού κόστους Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Οι πολίτες χρειάζονται κίνητρα για να εγκαταλείψουν το Ι.Χ. τους, όχι κίνητρα για να αγοράσουν και άλλα, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από την κυβέρνηση μακροχρόνια προγράμματα ενθάρρυνσης της βιώσιμης κινητικότητας, των ήπιων μορφών μετακίνησης, των δημόσιων -καθαρών- μέσων μεταφοράς.

Πηγή: in.gr

ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: Αδυνατούν να "κατέβουν" στη Δ’ Εθνική!

Στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας του βρίσκεται ο Τέλος Αγρας και δυστυχώς φαίνεται πως η σεζόν 2009-2010 θα γραφτεί με... μαύρα γράμματα στην ιστορία του συλλόγου.
Στους Γαργαλιάνους υπάρχει αδιαφορία για το μέλλον της ομάδας και το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε και στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση στη Δημοτική βιβλιοθήκη.
Εκεί το “παρών” έδωσαν 5 άτομα (!) και φυσικά έφυγαν κι αυτά άπρακτα, δίχως να σημειωθεί η παραμικρή εξέλιξη.

Παροδική η αισιοδοξία

Ετσι όλη αυτή η σχετική αισιοδοξία που είχε φανεί την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται πως ήταν παροδική, μιας και προχθές που έπρεπε να βγει η νέα διοίκηση και να υπάρξουν οικονομικές εγγυήσεις, δεν έγινε το παραμικρό και πλέον δεν υπάρχουν και τα χρονικά .......

περιθώρια να οργανωθεί η ομάδα εν όψει της νέας περιόδου.
Στους Γαργαλιάνους φαίνεται στην πράξη πως δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ούτε το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για να ξεκινήσει προγραμματισμό η ομάδα για τη νέα περίοδο και αυτό που μένει τώρα είναι η επίσημη ανακοίνωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αδιαφορία από όλους

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί έξι επίσημες γενικές συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις, όμως δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το πιο πιθανό είναι ο Τέλος Αγρας να δηλώσει μεν συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα, αλλά να μην κατέβει να αγωνιστεί.
Αυτό σημαίνει πως η ομάδα θα μείνει ανενεργή την προσεχή σεζόν και την επόμενη περίοδο θα λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής με μείον 6 βαθμούς.
Χθες βράδυ ήταν προγραμματισμένη μία ακόμη συνάντηση, όμως το πιο πιθανό ήταν να επιβεβαιωνόταν η παραπάνω πληροφορία, μιας και θα αποτελέσει ένα μικρό... θαύμα να λάβει κανονικά μέρος ο Αγρας στο νέο πρωτάθλημα της Δ’ εθνικής έστω και με μικρό μπάτζετ.

Πηγή: Ελυεθερία

Κινδύνεψαν λουόμενοι στην παραλία Λαγκούβαρδου

Η απερισκεψία ορισμένων «θαρραλέων» λουόμενων την Κυριακή στην παραλία του Λαγκούβαρδου στους Γαργαλιάνους έβαλε σε περιπέτειες τόσο τους ίδιους - που σε κάποιες περιπτώσεις κινδύνεψαν από τον κυματισμό- αλλά και την ναυαγοσώστρια η οποία μέσα σε μια μέρα χρειάστηκε να επέμβει 7 φορές.
Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε, τη μέρα αυτή λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρχε έντονος κυματισμός στην περιοχή και η προτροπή της ναυαγοσώστριας προς τους λουόμενους ήταν να μην μπουν στη θάλασσα καθώς δεν φαινόταν να είναι πολύ ασφαλές.
Ορισμένοι από αυτούς αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της.
Ετσι, όταν μπαίνοντας, βρήκαν τα δύσκολα, για να βγουν την κάλεσαν σε βοήθεια.
Μάλιστα σε μια περίπτωση δύο κοπέλες κινδύνεψαν από πνιγμό καθώς παρασύρθηκαν από τα κύματα που τις έσπρωχναν προς τα βράχια που υπάρχουν στο πλάι της παραλίας.
Η ναυαγοσώστρια, μετά από επίμονη προσπάθεια και αψηφώντας τον κίνδυνο, ........

κατάφερε να τις βγάλει και τις δύο σώες στην παραλία, αν και η ίδια τραυματίστηκε ελαφρά από κάποιο βράχο.

Μάλιστα για την σημαντική αυτή προσφορά της ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Ευστάθιος Σοκορέλης θέλησε και δημόσια να της δώσει συγχαρητήρια για την βοήθεια που έδωσε σε όσους κινδύνευαν, επισημαίνοντας την ουσιαστική της προσφορά ειδικά στην περίπτωση με τις δύο κοπέλες που, κυριολεκτικά, τους έσωσε την ζωή.

Πηγή: Ελευθερία

Εγκαινιάζεται στις 3 Αυγούστου το κολυμβητήριο Κυπαρισσίας

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα γίνουν, τελικά, τα εγκαίνια του νέου κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.
Το κολυμβητήριο που περιλαμβάνει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και αρκετούς βοηθητικούς χώρους βρίσκεται στην περιοχή των εργατικών κατοικιών τού Δήμου και αναμένεται να δώσει νέα πνοή και δυναμική στον «υδάτινο» αθλητισμό της περιοχής μέσα και από τον πολύ δραστήριο Ναυταθλητικό Όμιλο Κυπαρισσίας, ο οποίος έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα γίνουν .........

αγώνες επίδειξης ενώ σχεδιάζονται και άλλες δραστηριότητες.

Πηγή: Ελευθερία

ηλιακή έκλειψη 2009 - Δείτε το VIDEO




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ 2009 >> ΕΔΩ << , >> ΕΔΩ << και >> ΕΔΩ <<



Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου 22ας Ιουλίου 2009

Ele22.jpg (668 KB) 8arr22.jpg (219 KB) Foni22.jpg (274 KB)



Ηλιακή έκλειψη 2009

Έκλειψη στην αστρονομία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Γη εισέρχεται στη σκιά ενός ουράνιου σώματος, με αποτέλεσμα το αυτόφωτο σώμα που δημιουργεί την σκιά να χάνει μέρος της φωτεινότητάς του ή να μην μπορεί να παρατηρηθεί ολόκληρο ή μέρος του από τη Γη.

Προϋπόθεση για να συμβεί μία έκλειψη είναι η ευθυγράμμιση τριών ουρανίων σωμάτων από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι αυτόφωτο (αστέρας). Ο όρος είναι ευρύτερα γνωστός από τις εκλείψεις της Σελήνης και του Ηλίου που παρατηρούμε από τη Γη. Στις εκλείψεις αυτές το αυτόφωτο σώμα είναι ο Ήλιος και τα άλλα δύο σώματα που ευθυγραμμίζονται με τον Ήλιο είναι η Γη και η Σελήνη.

Εκτός από τις εκλείψεις της Ηλίου και Σελήνης υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως ........

όταν ο φυσικός δορυφόρος ενός πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος εισέρχεται στη σκιά του πλανήτη, ή στην περίπτωση ενός διπλού ζεύγους αστέρων που το επίπεδο της τροχιάς τους διέρχεται από τη Γη. Στην τελευταία περίπτωση η φωτεινότητα του ζεύγους αυξομειώνεται περιοδικά καθώς ο ένας αστέρας «κρύβεται» πίσω από τον άλλον. Η περίπτωση μεταβολής της φωτεινότητας μερικών αστέρων αποδίδεται σήμερα στην ύπαρξη γιγαντιαίων πλανητών (μεγαλύτερου μεγέθους από τον Δία) στο πλανητικό σύστημα του αστέρα, όταν παρεμβάλλονται μεταξύ του αστέρα και της Γης. Η μελέτη της μεταβολής της φωτεινότητας και της περιόδου του φαινομένου έδωσε για πρώτη φορά αποδείξεις για την ύπαρξη πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Έκλειψη Σελήνης: Φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη σταματάει να δέχεται το φως του Ήλιου καθώς ανάμεσα στα δύο αυτά ουράνια σώματα παρεμβάλλεται η Γη. Έκλειψη Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη νύχτα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της Πανσελήνου.

Έκλειψη Ηλίου: Φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ότι συνήθως. Έκλειψη Ηλίου μπορεί να παρατηρηθεί κατά την ημέρα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της νέας Σελήνης.

Κάθε ετερόφωτο ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος όταν δέχεται από την μία πλευρά του το φως του Ήλιου δημιουργεί από την άλλη του πλευρά μία περιοχή που ονομάζεται κώνος σκιάς ή σκιά του σώματος αυτού. Στην περιοχή της σκιάς δεν μπορούν να φτάσουν οι ακτίνες του Ήλιου. Όταν ένα δεύτερο σώμα βρεθεί στην περιοχή της σκιάς αυτής τότε σταματάει να δέχεται το φως του Ήλιου και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται έκλειψη του δεύτερου σώματος. Στην πλευρά της σκιάς δημιουργείται επίσης και μία περιοχή στην οποία αποκόπτεται τμήμα της ακτινοβολίας του Ήλιου. Η περιοχή αυτή ονομάζεται παρασκιά. Όταν ένα ουράνιο σώμα βρεθεί στην παρασκιά ενός άλλου ουράνιου σώματος δέχεται λιγότερο φως από ότι συνήθως με αποτέλεσμα η φωτεινότητά του να ελαττώνεται.

Η Σελήνη και η Γη ανήκουν στα ετερόφωτα ουράνια σώματα όπως όλοι οι πλανήτες και οι φυσικοί δορυφόροι τους. Το φως που παρατηρούμε να εκπέμπει τη νύχτα η Σελήνη προέρχεται από την ανάκλαση του φωτός του Ήλιου στην επιφάνειά της. Ανάλογα με τη θέση της Γης, του Ήλιου και της Σελήνης δημιουργούνται οι φάσεις της Σελήνης (νέα Σελήνη, πρώτο ή τελευταίο τέταρτο, πανσέληνος). Για να συμβεί έκλειψη Σελήνης θα πρέπει αυτή να βρεθεί στη σκιά της Γης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή ή περίπου πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή και με τη Γη να βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ουράνια σώματα. Ανάλογα για να συμβεί έκλειψη Ηλίου θα πρέπει η Γη να βρεθεί στη σκιά της Σελήνης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή ή περίπου πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή και όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ουράνια σώματα.

Πότε συμβαίνουν εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης;

Αν το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη ήταν ίδιο με το επίπεδο της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο (επίπεδο της εκλειπτικής), τότε θα είχαμε έκλειψη Σελήνης και Ηλίου κάθε μήνα, δηλαδή κάθε φορά που η Σελήνη θα βρισκόταν στη φάση της πανσέληνου και της νέας Σελήνης αντίστοιχα, καθώς κάθε μήνα θα ευθυγραμμίζονταν τα τρία ουράνια σώματα. Όμως τα δύο αυτά επίπεδα σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία περίπου 5ο 8’ και οι δύο τροχιές τέμνονται στην ουράνια σφαίρα σε δύο σημεία που ονομάζονται αναβιβάζων σύνδεσμος και καταβιβάζων σύνδεσμος. Η ευθεία που συνδέει του δύο συνδέσμους ονομάζεται γραμμή των συνδέσμων. Για να ευθυγραμμιστούν λοιπόν τα τρία ουράνια σώματα θα πρέπει ο Ήλιος και η Σελήνη να βρίσκονται κοντά στους συνδέσμους αυτούς. Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται ταυτόχρονα κοντά στον ίδιο σύνδεσμο (σύνοδος) τότε έχουμε έκλειψη Ηλίου, ενώ όταν τα δύο ουράνια σώματα βρίσκονται σε διαφορετικούς συνδέσμους (αντίθεση) τότε συμβαίνει έκλειψη της Σελήνης.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους ο Ήλιος διέρχεται μία φορά από κάθε σύνδεσμο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάθε έτος δύο «εκλειπτικές εποχές» δύο δηλαδή χρονικά διαστήματα μέσα στα οποία μπορούν να συμβούν οι εκλείψεις. Η Γη καθώς έχει μεγαλύτερο όγκο από τη Σελήνη δημιουργεί και μεγαλύτερο κώνο σκιάς. Για το λόγω αυτό η εκλειπτική εποχή των ηλιακών εκλείψεων διαρκεί 30 έως 36 ημέρες και η εκλειπτική εποχή των σεληνιακών εκλείψεων διαρκεί 19 έως 24 ημέρες. Η Σελήνη για να επανέλθει στην ίδια φάση (συνοδικός μήνας) χρειάζεται 29,5 περίπου ημέρες. Έτσι σε κάθε εκλειπτική εποχή μπορεί να συμβούν μία ή δύο ηλιακές εκλείψεις και μία ή καμία σεληνιακή έκλειψη.

Εξαιτίας των παρέλξεων που δέχεται η Σελήνη η γραμμή των συνδέσμων στρέφεται δυτικά κατά 20ο που αντιστοιχούν σε 20 περίπου ημέρες. Έτσι υπάρχει περίπτωση σε ένα έτος να ανήκουν τρεις εκλειπτικές εποχές αν η πρώτη εκλειπτική εποχή συμπέσει με την αρχή του έτους. Μέσα σε ένα έτος λοιπόν μπορούμε να έχουμε 2 έως 5 ηλιακές εκλείψεις και καμία έως 3 σεληνιακές εκλείψεις.

Η παραπάνω συχνότητα με την οποία συμβαίνουν οι ηλιακές και οι σεληνιακές εκλείψεις ίσως φαίνεται περίεργη καθώς από την καθημερινή εμπειρία γνωρίζουμε ότι οι ανακοινώσεις των σεληνιακών εκλείψεων είναι πιο συχνές από αυτές των ηλιακών εκλείψεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλιακές εκλείψεις αν και συμβαίνουν πιο συχνά, έχουν μικρότερη διάρκεια, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να παρατηρηθούν μόνο από πολύ λίγες και συγκεκριμένες περιοχές πάνω στη Γη. Μία ολική έκλειψη Ηλίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι 7,5 λεπτά ενώ ο συνήθης χρόνος είναι κατά πολύ μικρότερος. Αντίθετα μία ολική έκλειψη σελήνης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 1,5 ώρα και γι αυτό το λόγο είναι ορατή από περισσότερες περιοχές της Γης.

Ηλιακή έκλειψη 2009

Στην ηλιακή έκλειψη έχει αφιερώσει σήμερα η google το λογότυπο της.
Η έκλειψη, που θα διαρκέσει εξήμισι λεπτά, θα είναι ορατή σε Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Μπουτάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, καθώς και στις Νήσους Μάρσαλ.
Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 3.14 π.μ. ώρα Ελλάδας (δηλαδή το πρωί της Τετάρτης).
Το σπάνιο, λόγω της διάρκειάς του, φαινόμενο, έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και αναστάστωση στις χώρες αυτές. Στην Κίνα, έχουν συρρεύσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι, για να δουν την έκλειψη, ενώ οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία το γεγονός. Στην Ιαπωνία διοργανώνονται φεστιβάλ σε όλη τη χώρα για τους «κυνηγούς της έκλειψης», ενώ στην Ινδία, αστρολόγοι προειδοποιούν ότι η έκλειψη φέρνει βία και κακά μαντάτα σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η επόμενη ημερομηνία που η έκλειψη του Ηλίου θα διαρκέσει τόσο πολύ, είναι η 13η Ιουνίου του 2132.




Ηλιακή έκλειψη 2009

Γενικά, μιλώντας στην Αστρονομία για εκλείψεις εννοούμε ότι έχουμε παρεμβολή ενός ουράνιου σώματος ανάμεσα σε δύο άλλα. Στην περίπτωση της σεληνιακής έκλειψης η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ Ηλίου και Σελήνης, ενώ στην ηλιακή έκλειψη η Σελήνη είναι εκείνη που βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη.

Αντίθετα με τη σεληνιακή έκλειψη, που συμβαίνει στη φάση της πανσελήνου (αντίθεση), η φαντασμαγορική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν έχουμε νέα Σελήνη.
Όπως γνωρίζουμε, σε κάποια σημεία της τροχιάς της η φαινόμενη διάμετρος της .........

Σελήνης είναι ακριβώς η ίδια με τη φαινόμενη διάμετρο του Ήλιου. Αν την εποχή εκείνη ο σεληνιακός δίσκος περάσει ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο θα έχουμε μια ολική έκλειψή του.





Συνεπώς αναγκαία συνθήκη για να συμβεί έκλειψη Ηλίου είναι η Σελήνη να βρίσκεται σε σύνοδο (αποχή 0°), δηλαδή Γη, Σελήνη και Ήλιος να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή.

Γενικώς η ηλιακή έκλειψη δεν είναι ορατή από όλα τα σημεία της Γης, αλλά μόνον από εκείνους τους τόπους που βρίσκονται σε μια ζώνη πλάτους, που ποτέ δεν ξεπερνά τα 268 Κm σε πλάτος και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα σε μήκος, την οποία σαρώνει ο λεγόμενος κώνος σκιάς της Σελήνης με ταχύτητα 0,5-1 Κm/sec. Μέσα στη ζώνη αυτή λόγω της εκκεντρότητας της τροχιάς της Σελήνης συμβαίνει - για έναν γήινο παρατηρητή - να αποκρύπτεται ο δίσκος του Ήλιου, εκτός από έναν εξωτερικό δακτύλιο, οπότε η έκλειψη, καλείται δακτυλιοειδής.

Οι περιοχές που σαρώνονται από τη σκιά «βλέπουν» ολική έκλειψη. Όσες βρίσκονται γειτονικά στη ζώνη ολικής έκλειψης, σαρώνονται από την «παρασκιά» και τότε η ηλιακή έκλειψη είναι μερική. Τέλος, όλες οι άλλες περιοχές - οι έξω της ζώνης - δεν «βλέπουν» καθόλου την έκλειψη του Ήλιου. Μια ολική ηλιακή έκλειψη στην καλύτερη περίπτωση δεν διαρκεί περισσότερο από 7 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.