Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση Κουσελά για την Ολυμπία Οδό

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Ολυμπία Οδό, ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σοβαρό πρόβλημα που αφορά στη διέλευση της Ολυμπίας Οδού από την περιοχή του Καϊάφα, δείχνει για μια ακόμα φορά την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία διαχειρίστηκε η απελθούσα Κυβέρνηση σοβαρές υποθέσεις για τον Νομό και τη Χώρα μας.

Όταν το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα .........

κόμματα της Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης στο Εθνικό Κοινοβούλιο έθεταν, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις του Νομού Ηλείας, τα προβλήματα προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάγκη διαφορετικής χωροθέτησης, ο κ. Σουφλιάς κώφευε.

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, που συγχρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο, με επιστολή της ζητούσε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να λάβει υπόψη και να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου στην περιοχή του Καϊάφα, η τότε κυβέρνηση απαντούσε ότι όλα έχουν γίνει σωστά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σήμερα, όμως, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο, ή να συρθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα, ή να χάσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εάν δεν συμμορφωθεί. Συμμόρφωση βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτός ο οδικός άξονας, οι αναπτυξιακές δυνατότητες του οποίου είναι αναμφισβήτητες για τη Μεσσηνία και τη Νότια Ελλάδα, πρέπει να παρακάμπτει τη Μεσσηνία.

Μια παρόμοια εκδοχή θα είχε ως αποτέλεσμα ο δρόμος αυτός να χάσει την αναπτυξιακή του δυναμική και το ρόλο που πρέπει να παίξει ως ένα σύγχρονο δυτικοευρωπαϊκό δίκτυο, που ενώνει την Βορειοδυτική Ευρώπη με τον Νότο και τη Μεσόγειο θάλασσα.

Τα ζητήματα αυτά τα έθεσα από την πρώτη στιγμή στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και ειδικότερα στον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη, με τον οποίο συνομίλησα δύο φορές για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας του τη σύγκλιση σύσκεψης με την παρουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας & Ηλείας και των βουλευτών των δύο Νομών.

Ο κ. Μαγκριώτης με ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στο παρακάτω πλαίσιο, φροντίζοντας :

1. Να μην διακινδυνεύσει η σύμβαση παραχώρησης, που έχει υπογραφεί και ήδη εκτελείται
2. Να ληφθούν υπόψη οι αναγκαίες παράμετροι για την προστασία του περιβάλλοντος.
3. Να μην αυξηθεί το κόστος εκτέλεσης του έργου, πάνω από τα όρια που μπορεί να αντέξει, στις σημερινές συνθήκες, ο Προϋπολογισμός.

Επίσης ο κ. Μαγκριώτης με διαβεβαίωσε ότι η σύσκεψη είναι απαραίτητη και θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι:

- πρέπει να στηρίξουμε την άμεση συνέχιση του έργου κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, που διερχόμενη από το Καλό Νερό να καταλήξει στην Τσακώνα, όπου και να συναντάται με το εθνικό δίκτυο Τρίπολης-Καλαμάτας.
- στην περιοχή του Καϊάφα να παραμείνει η παλιά χάραξη και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στην περιοχή της λίμνης. ‘Αλλωστε, όταν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας το επιτρέψουν, θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. »

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Παραγωγέ, κατάργησε το εμπόριο χωρίς χρήμα»

Επιστολή με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους βουλευτές Μεσσηνίας, την ΕΑΣ Μεσσηνίας και τους Μεσσήνιους παραγωγούς απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών (την προσυπογράφουν ο πρόεδρος Αρ. Καναβός και ο γραμματέας Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος) σχετικά με την τιμή του ελαιολάδου.
Η επιστολή αναφέρει:
«Πριν καν αρχίσει η ελαιοκομική περίοδος το ελαιόλαδο τιμάται με την εξευτελιστική τιμή των 2,20 ευρώ ανά κιλό. Στον Έλληνα καταναλωτή την ίδια στιγμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγουμε τιμάται 6,25 – 6,75 ευρώ το λίτρο. Για την τάξη των πραγμάτων, αναφέρουμε πως το κιλό έχει 1.000 γραμμάρια ενώ ...

το λίτρο 915 γραμμάρια.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω του ότι νοιώθουμε απροστάτευτοι από το ελληνικό κράτος, αφού δίνεται η δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες καταστροφικές πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, οι εμποροαγροτοδιατροφικές αλυσίδες να κανονίζουν τα τιμολόγια των αγροτικών προϊόντων κατά τα οικονομικά τους συμφέροντα και μόνο, δηλαδή αγοράζουν όσο πιο φτηνά μπορούν για να έχουν το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη, ταυτόχρονα δε να προσφέρουν στον πολίτη αναμφιβόλου αξίας προϊόντα και επικίνδυνα για την υγεία του. Θυμηθείτε την πρόσμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια και ορυκτέλαια.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις, να σεβαστεί τον Έλληνα αγρότη, να τον ενισχύσει οικονομικά για να συμπληρώσει το χαμένο του εισόδημα και στα απλά ελληνικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση να χρηματοδοτήσει μέσω της ΑΤΕ τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών να παρέμβουν στην εμπορία του ελαιολάδου.
1. Τρία ευρώ το κιλό ελαιόλαδο οξύτητας 0-1.
2. Παρέμβαση της ΕΑΣ Μεσσηνίας στην εμπορία με προκαταβολή 2,50 ευρώ ανά κιλό.
3. Να ανοίξει η ΕΑΣ Μεσσηνίας όλες τις αποθήκες που είναι παραμελημένες, όπως στα Φιλιατρά, ώστε να συγκεντρωθεί εκεί το λάδι.
Όλα τα παραπάνω είναι εφικτά και ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαια, αρκεί να υπάρχει ανάλογη πολιτική βούληση.
Συνάδελφε Μεσσήνιε παραγωγέ, μην αφήνεις το ελαιόλαδο στα ελαιοτριβεία. Κατάργησε το εμπόριο χωρίς χρήμα. Παζάρεψε ο ίδιος το προϊόν σου. Μπορείς να πουλήσεις τις ποσότητες που χρειάζεσαι, τα υπόλοιπα στο σπίτι σου ή στις αποθήκες της ΕΑΣ ή του Συνεταιρισμού σου. Δεν μπορεί το Σεπτέμβρη το λάδι να έχει 2,80 και στο ξεκίνημα τη παραγωγής να έχει 2,20.
Ο ατομισμός είναι καταστροφικός ο δε συνεργατισμός είναι δημιουργικός και ασπίδα προστασίας στα δικαιώματά μας».
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ



Κοινή επιστολή Επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών στην Υπ.Οικ.Ανταγ.&Ναυτ. κα Λούκα Κατσέλη

Κοινη επιστολή των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών Αχαϊας, Αρκαδίας, Εύβοιας, Ηλείας, Μεσσηνίας, και Λακωνίας απέσταλη σήμερα στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.

Στην κοινή επιστολή καταγράφονται προτάσεις για την οικονομική ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών αποκλειστικά στις επιχειρήσεις μέσω της ήδη υπάρχουσας ΠΕΠ με την προσθήκη μιας δράσης ειδικά σχεδιασμένης για πυρόπληκτες περιοχές.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: ..........

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα και σε συνέχεια του κοινού εγγράφου των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών (βλ. συνημ. σχετ.1) θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχετε θέσει (σχετ.2) τις κάτωθι προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών:

Εξειδικευμένη Δράση Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στα αντίστοιχα ΠΕΠ

Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, θεωρούμε σημαντικό να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των επενδύσεων στις περιοχές αυτές. Συγκεκριμένα, θα ήταν πολύ σημαντική η προσθήκη στο ήδη υπάρχον ΠΕΠ μιάς νέας δράσης, που θα αφορά αποκλειστικά στις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών και που θα προβλέπει μέτρα, ειδικά σχεδιασμένα για τους πυρόπληκτους νομούς. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις πυρόπληκτες περιοχές, θα πρέπει να περιληφθούν και οι νέες, υπό σύσταση επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες εστίες ανάπτυξης και απασχόλησης. Η πρόταση αυτή έχει φυσικά ως προϋπόθεση την αύξηση του προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος των αντίστοιχων Περιφερειών.

Οι ενέργειες αυτές μέσω των ΠΕΠ θεωρούνται οι πιο ενδεδειγμένες και άμεσα αποτελεσματικές, δεδομένου ότι οι επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, αφενός βρίσκονται σε στασιμότητα αφετέρου είναι τελείως απρόσιτες για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη στιγμή που μόνο τέτοιες επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων θα μπορούσαν να ιδρυθούν ή να επιβιώσουν και ν’ αναπτυχθούν και να δώσουν ζωή στους παραπάνω νομούς.
Ως άμεσο μέτρο θα πρέπει να προωθηθεί η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, που εμφανίζονται όσον αφορά α) την εξέταση και έγκριση των επενδύσεων που έχουν υποβληθεί για ένταξη (η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνει το ένα έτος) και β) της καταβολής των οφειλομένων ποσών επιχορήγησης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, σε όσους χειρίζονται τις επενδύσεις αυτές, ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, σχεδόν στο σύνολό τους μικρομεσαίοι, έχουν ήδη προβεί σε δαπάνες, σε μια τραγική για τις περιοχές τους συγκυρία, μέχρι στιγμής χωρίς αντίκρυσμα.

Προγράμματα εγγυοδοσίας της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ

Θεωρούμε, ότι τα εγγυημένα από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ δάνεια θα πρέπει να παραταθούν για ένα έτος και οι προβλεπόμενες 6 δόσεις να μετατραπούν σε 12 για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Ρευστότητα της οικονομίας
Για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ συγχαίρουμε και επικροτούμε την απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει το χρόνο αναγγελίας των ακάλυπτων επιταγών και να διαγράψει από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ όσους επιχειρηματίες εξοφλήσουν τις ακάλυπτες επιταγές, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτό όμως που θα πρέπει να επανεξετάσει η Κυβέρνηση είναι το όριο της αναγγελίας στο σύστημα το οποίο θα πρέπει να είναι σε ένα λογικό ποσό και όχι στα 1.000 ευρώ.

Ολοκληρωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός

Παράλληλα, και δεδομένου, ότι η «επιστροφή» των πυρόπληκτων περιοχών σε μια ικανοποιητική οικονομική και κοινωνική ζωή προϋποθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, θεωρούμε αναγκαίο να σημειώσουμε, ότι στις περιοχές αυτές η επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί με ένα σύνολο στοχευμένων μέτρων, που να εξασφαλίζουν:

1. Οργάνωση υποδοχέων άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας (Βιομηχανικές Περιοχές, Επιχειρηματικά και Τεχνολογικά Πάρκα)
2. Παραγωγή και διάθεση ποιοτικών, αναγνωρίσιμων προϊόντων με ταυτότητα, με δράσεις που αφορούν τόσο στην προσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας στις απαιτήσεις της αγοράς όσο και με δράσεις που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος
3. Προβολή & προώθηση των παραγόμενων προϊόντων μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία των επιχειρήσεων σε δράσεις αυτού του τύπου
4. Δημιουργία εργαλείων προσαρμοσμένων στην τοπική οικονομία για την υποστήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας (οδηγός ενίσχυσης εξαγωγών, προώθηση προϊόντων, πράσινη ανάπτυξη, διασύνδεση οικονομικών δραστηριοτήτων, κ.ο.κ.)
5. Δημιουργία κοινής συνείδησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ως μέσο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και ανάπτυξής τους.
6. Βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού με δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης
7. Ενίσχυση της παιδείας σχετικά με την επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
8. Δημιουργία θέσεων εργασίας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, την προώθηση και διάθεση των παραγόμενων προϊόντων κ.ο.κ.
9. Διεύρυνση των αγορών για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας στο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον
10. Οργάνωση της τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων, προκειμένου να δημιουργείται προστιθέμενη αξία σε αυτά
11. και φυσικά ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, τεχνικών και οργανωτικών (οδοποιία, συγκοινωνιακοί κόμβοι, περίθαλψη, φροντίδα για την 3η ηλικία, εκπαίδευση κ.λπ.) διότι αυτές διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια για μια επιστροφή σε ζωή με συνθήκες κανονικότητας και καθημερινότητας και εγκατάλειψη των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, τις οποίες βιώνουν ακόμη και σήμερα οι πυρόπληκτοι νομοί.

Στο σημείο αυτό, επιθυμούμε να αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα στην Ιόνια Οδό. Κατανοούμε και επικροτούμε την προσπάθεια, ο άξονας αυτός να έχει όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον των περιοχών, από τις οποίες διέρχεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανάγκη για νέα χάραξη τμήματος του άξονα αυτού δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ματαίωση ή σημαντική καθυστέρηση το όλο έργο, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό οδικό άξονα της Δυτικής Ελλάδας, με τις ανάλογες θετικές επιπτώσεις για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.

Στην προσπάθεια κατάρτισης και εφαρμογής ενός τέτοιου επιχειρησιακού σχεδιασμού τα Επιμελητήριά μας είναι οι φυσικοί συνεργάτες της Πολιτείας, καθόσον αποτελούν βασικό θεσμικό οργανισμό υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Η υποστήριξη αυτή παρέχεται ήδη εκ μέρους μας σε τακτική βάση, είτε κατά περίπτωση στα μέλη μας, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υποστήριξης μέσα από ολοκληρωμένες δράσεις, που συνίστανται σε διαδικασίες ενημέρωσης των επιχειρήσεων, οργάνωσης επιχειρηματικών αποστολών, οργάνωσης προγραμμάτων εκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις κ.ο.κ. και θα συνεχίσει να παρέχεται σε σχέση και με τα νέα προγράμματα ενίσχυσης και τις άλλες πρωτοβουλίες, που ελπίζουμε ότι σύντομα θα λάβει η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους νομούς μας.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή καταγραφή, υποβάλλουμε την παράκληση να ορίσετε Συνάντηση με τα προεδρεία των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα σας αναπτύξουμε λεπτομερέστερα τα προβλήματα των μελών μας και θα εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας.

Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών
Αρκαδίας Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρουκάς
Αχαΐας Πρόεδρος Κων/νος Αντζουλάτος
Εύβοιας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης
Ηλείας Πρόεδρος Άγγελος Αγγελόπουλος
Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής
Μεσσηνίας Πρόεδρος Γιώργος Καραμπάτος

Για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος


Τα «ελαφριά» τσιγάρα δεν βοηθούν στο κόψιμο του καπνίσματος

Όσοι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο να το επιτύχουν, αν δοκιμάσουν πρώτα να στραφούν σε ελαφρότερα τσιγάρα με λιγότερη νικοτίνη και πίσσα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τη δρα Χίλαρι Τιντλ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Tobacco Control".

Σύμφωνα με αυτήν, πολλοί καπνιστές θεωρώντας ότι το κάπνισμα ελαφρύτερων .........

τσιγάρων είναι πιο υγιεινό, πιστεύουν ότι αποτελεί μια αποδεκτή εναλλακτική λύση σε σχέση με το να το κόψουν τελείως.

Η έρευνα σε 31.000 καπνιστές έδειξε ότι περίπου 12.000 (38%) είχαν στραφεί σε ελαφρύτερα τσιγάρα κάποια στιγμή. Το ένα τέταρτο αυτών που προτίμησαν τις πιο ελαφριές μάρκες, είπαν ότι το έκαναν για τη γεύση, αλλά το 20% δήλωσαν ότι το έκαναν μέσα από ένα συνδυασμό κινήτρων -καλύτερη γεύση, λιγότερο βλαβερό για την υγεία τσιγάρο, ως ενδιάμεσο στάδιο στην προσπάθειά τους να το κόψουν τελείως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άλλαξαν μάρκα και προτίμησαν πιο ελαφριά, ήταν 58% πιο πιθανό να δοκιμάσουν να κόψουν το κάπνισμα σε σχέση με όσους έμειναν πιστοί στην μάρκα τους, όμως ταυτόχρονα ήταν 60% λιγότερο πιθανό να κόψουν πραγματικά το κάπνισμα, ακριβώς επειδή ικανοποιήθηκαν με την ιδέα ενός πιο ελαφρού και πιο «υγιεινού» τσιγάρου.

«Το 43% των καπνιστών δήλωσαν την επιθυμία να κόψουν το κάπνισμα ως την αιτία που άλλαξαν μάρκα, όμως τα ίδια αυτά άτομα, κατά ειρωνικό τρόπο, είναι και τα λιγότερο πιθανό να το κόψουν όντως», δήλωσε η δρ Τιντλ.

Άλλες έρευνες, σύμφωνα με το Reuters, έχουν δείξει ότι τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα έχουν ουσιαστικά την ίδια ποσότητα πίσσας, νικοτίνης κα άλλων ουσιών με τα κανονικά τσιγάρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αρχές Δεκεμβρίου οι επιδοτήσεις στο ελαιόλαδο

Το Δεκέμβριο, στο διάστημα 5 με 15 του μήνα, υπολογίζεται να δοθεί η επιδότηση ελαιολάδου, η ενιαία ενίσχυση στους παραγωγούς της Μεσσηνίας.
«Αναμένεται να δοθεί προκαταβολή, το 70% της ενίσχυσης», παρατήρησε ο διευθυντής Επιδοτήσεων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κώστας Πέτροβας και σημείωσε: «Το υπόλοιπο ποσό της ενίσχυσης θα δοθεί με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης.
Γι’ αυτό δίνουμε αγώνα, τρέχουμε όσο μπορούμε».

Κι εξήγησε ότι αυτός ο αγώνας αφορά και την ..........

καταβολή της επιδότησης, επισημαίνοντας: «Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου πρέπει να έχουμε φθάσει την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στο νομό μας στο 35%. Είμαστε στο 24%. Και αυτό γιατί το πανελλαδικό ποσοστό έχει οριστεί στο 60%, προκειμένου να δοθεί η προκαταβολή».

ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών ζητά με έγγραφο του ο Άλκης Ξύγκας

Μετά και την νέα ληστεία που έγινε στο ΙΚΑ στα Φιλιατρά ο Δήμαρχος της πόλης Άλκης Ξύγκας με κατεπείγον έγγραφο του ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη την άμεση ενίσχυση με προσωπικό του αστυνομικού τμήματος Φιλιατρών.
Στο έγγραφο του επισημαίνει ότι ότι τίθεται θέμα αστυνόμευσης και ασφάλειας
στην περιοχή, ζητά την ενίσχυση του τμήματος με δύναμη αστυνομικών ενώ παράλληλα ζητά την δημιουργία και τμήματος αστυνόμευσης αλλοδαπών.

Ο κος Ξύγκας στο έγγραφο του το οποίο υπογράφεται από τον ίδιο τονίζει ιδιαίτερα ότι ο Δήμος προτίθεται να παραχωρήσει χωρίς κανένα .......

απολύτως τίμημα χώρο για την στέγαση του τμήματος αλλοδαπών αλλά και να το εξοπλίσει στο μέτρον του δυνατού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα Φιλιατρά ως δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος στην Μεσσηνία έχει πάρα πολλές κενές οργανικές θέσεις στο αστυνομικό τμήμα την ίδια ώρα που άλλα τμήματα γειτονικών περιοχών ενισχύονται.

ΤΕΙ Καλαμάτας. Με περισσότερους σπουδαστές από το 2010

Στο δημοφιλές Τμήμα Λογοθεραπείας που ξεκίνησε φέτος να λειτουργεί στο ΤΕΙ Καλαμάτας και έδωσε δυναμική πνοή στη μάλλον υποτονική παρουσία του Ιδρύματος, έρχεται να προστεθεί το Τμήμα Ακτινολογίας – Ραδιολογίας.
Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, το νέο τμήμα θα ενταχθεί στον κατάλογο των προσφερόμενων επιλογών ανώτερης εκπαίδευσης του ΤEI της πόλης μας και αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη φάση προς τη δημιουργία μιας επαρκούς Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας στο νομό μας.

Η είδηση επιβεβαιώνεται πλέον και επισήμως από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και ..........

Θρησκευμάτων, το οποίο συνεχίζει χωρίς αποκλίσεις τις σχετικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Συνολικά επτά νέα τμήματα θα λειτουργήσουν πανελλαδικά την περίοδο 2010 – 11, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω εισαγωγή νέων σχολών και τμημάτων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ το προσεχές διάστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Τμήμα Λογοθεραπείας Καλαμάτας, ήταν το μόνο από τα τμήματα του ΤΕΙ που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολυάριθμων υποψηφίων και επίσης το μοναδικό που συμπλήρωσε τις θέσεις φοιτητών σε ποσοστό 100%. Διόλου τυχαίο, καθώς, πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, το τμήμα θεωρείται από τα «πρωτοκλασάτα» σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που προσφέρει στην αγορά εργασίας.

Αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των Ειδικών Μαθημάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για το 2010, στις ερχόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά περίπου 115.000 υποψήφιοι, από Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ και μέσω του συστήματος του 10%. Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει δραστικά ο τρόπος εισαγωγής σε Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα επιλογές της και τουλάχιστον για τις εξετάσεις του 2010.
Βέβαιο, παρ’ όλα αυτά, είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εξέτασης κάθε Ειδικού Μαθήματος Ξένης Γλώσσας. Για την εισαγωγή στο ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 και όσον αφορά στην κατανόηση γραπτού κειμένου, στους υποψήφιους θα δίνονται 10 ερωτήσεις επί ενός αυθεντικού κειμένου έκτασης 370 λέξεων. Η κατανόηση γραπτού λόγου θα βαθμολογείται με τριάντα μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες θα κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων. Όσον αφορά στη γλωσσική επίγνωση, θα δίνονται τρεις δραστηριότητες/ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση. Η γλωσσική επίγνωση θα βαθμολογείται με τριάντα μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται ισότιμα σε κάθε ερώτηση, δηλαδή δύο μονάδες σε κάθε ερώτηση.

Πηγή: Θάρρος

Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Συνέντευξη για τη Μονή Καλογραιών

Αποκαλυπτικός για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να επιβάλει το «κανονικόν και πνευματικόν επιτίμιον της ακοινωνησίας» στις μοναχές της Μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμάτας ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, μιλώντας χθες στην ΕΡΑ Καλαμάτας. Τις αποκαλύψεις έκανε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού «Η Καλή Μέρα από την ΕΡΑ φαίνεται», που επιμελούνται και παρουσιάζουν η Μαρία Τομαρά και ο Βαγγέλης Ποτέας.

Συγκεκριμένα, ο κ.κ. Χρυσόστομος σε συνέντευξη που έδωσε στη Μαρία Τομαρά είπε πως αφ’ ότου ανέλαβε τη Μητρόπολη Μεσσηνίας διαπίστωσε προβλήματα σε όλες τις μονές, τα οποία προσπάθησε να λύσει –όπως είπε- με τον πλέον ανώδυνο τρόπο.
Αναφερόμενος στη Μονή Καλογραιών Αγίων ..........

Κωνσταντίνου και Ελένης είπε πως «υπήρχε μια αντίληψη ιδιόμορφου μοναχισμού, ότι το μοναστήρι δηλαδή είναι ιδιοκτησία κάποιων μοναχών γυναικών και πως μπορεί να διοικείται όπως η κάθε μία από αυτές θέλει και, μάλιστα, με την παρέμβαση και λαϊκών και πολλών συγγενών».

Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης ανέφερε: «Μία διετία τώρα, λοιπόν, συνέχεια έκανα παρατηρήσεις, “αυτό δεν είναι μοναχισμός που έχετε, δείξτε υπακοή στην ηγουμένη και στο ηγουμενοσυμβούλιο, δείξτε υπακοή στον επίσκοπο, μην αφήνετε λαϊκούς να αναμειγνύονται εις τα της διοικήσεως της μονής και στο τι θα κάνετε, μετατραπείτε σε σωστή Μονή”. Δυστυχώς, τα λόγια μου έπεφταν στο κενό».
Ο κ.κ. Χρυσόστομος ανέφερε ακόμη ότι τη Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα κάλεσε σύναξη και τους είπε πως έτσι όπως ενεργούν και όπως συμπεριφέρονται έχουν σκανδαλίσει τον κόσμο της Μεσσηνίας, γιατί, όπως εξήγησε, ελάμβανε μηνύματα ότι «οι μοναχές κλειδώνουν την πόρτα και τσακώνονται μεταξύ τους, η μία βρίζει την άλλη, η μία αμφισβητεί την άλλη». Τις κάλεσε δε –όπως είπε - να συνέλθουν, να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον εξωεκκλησιαστικό τρόπο και να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες. Αποτέλεσμα αυτού, πρόσθεσε ο Μητροπολίτης, ήταν «να με βρίσουν, μπροστά μου, μάλιστα, μία εκ των μοναχών να με αποκαλέσει πόρνο.

Μετά, μάλιστα, από αυτή τη σύναξη, αντί να συνέλθουν οι μοναχές και να δείξουν υπακοή, έγιναν οξύτερα τα προβλήματα. Έφτασαν ακόμη και σε σημείο να προπηλακίσουν την ηγουμένη, το δε τελευταίο το οποίο απετέλεσε και τη σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι, ήταν η συμπεριφορά τους την 28η Οκτωβρίου, στον εφημέριο κληρικό, ο οποίος εξυπηρετούσε τις ανάγκες της μονής».

Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό ο κ.κ. Χρυσόστομος είπε πως το Ιερό της εκκλησίας στη Μονή είχε μετατραπεί σε φωλιά κατσαρίδων και ποντικιών. Ο κληρικός, όταν πήγε εκεί, άρχιζε να καθαρίζει και να δίνει μία ευπρέπεια στο Ιερό. Αυτό δεν άρεσε σε ορισμένες μοναχές, οι οποίες πίστευαν ότι ο κληρικός πρέπει να επιδεικνύει υπακοή σε αυτές. Την προηγούμενη Κυριακή της 28ης Οκτωβρίου μία από τις μοναχές πήρε τα αντίδωρα και άρχισε να τα μοιράζει. Σε ερώτηση του κληρικού γιατί το έκανε αυτό, δεν πήρε απάντηση. Την 28η Οκτωβρίου ο κληρικός είπε στη συγκεκριμένη μοναχή να καθίσει στην άκρη να κοινωνήσει όλους τους άλλους και μετά αυτή.

«Για να της πει ακριβώς ότι αυτή δεν είναι η πρέπουσα συμπεριφορά μιας μοναχής απέναντι στον κληρικό, ούτε με αυτό τον τρόπο να σκανδαλίζει και να παρεμβαίνει στο εκκλησίασμα η μοναχή» σημείωσε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο αδελφός και ο ανιψιός της μοναχής να απειλήσουν τον παπά πως, αν βγει έξω από το Ιερό, θα τον πλακώσουν στο ξύλο. Και να με καλέσουν εμένα και την Αστυνομία για να πάμε και να βγάλουμε τον παπά από το Ιερό. Είναι συμπεριφορά αυτή μοναχών;».

Συνεχίζοντας ο κ.κ. Χρυσόστομος προέβη σε αποκαλύψεις για το τι γινόταν στη Μονή: «Είναι δυνατόν η μοναχή η οποία είναι οικονόμος της μονής να ανοίγει το κελάρι της μονής και τα τρόφιμα, που έχουν αγοραστεί με χρήματα της μονής, να τα μοιράζει στις καλόγριες για να τα πηγαίνουν στα σπίτια τους; Ούτε μπορεί η μοναχή να μην τρώει το μεσημέρι στο μοναστήρι, να παίρνει το φαγητό της και να πηγαίνει σε φιλικό σπίτι να τρώει με το φίλο της. Κατ’ επανάληψη το είπα στην ηγουμένη και αυτή μου έλεγε: “Σεβασμιώτατε, δε με ακούει, με βρίζει”. Είναι δυνατόν μοναχή να έχει αυτοκίνητο και να παίρνει τις άλλες μοναχές και να πηγαίνουν βόλτα χωρίς να ενημερώνουν τον Επίσκοπο και την ηγουμένη; Και στο ερώτημά μου: “παιδί μου, πώς πήρες εσύ αυτοκίνητο;”, να μου απαντά; “μου το έδωσε ο πατέρας μου και δεν έχεις καμία δουλειά εσύ με το αυτοκίνητο”; Ή μοναχή να στέλνει μέσω internet απειλητικά και υβριστικά μηνύματα στο κινητό μου;».

Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε με έμφαση: «Όλοι αυτοί που κάνουν τους υπερασπιστές της μονής καλά θα κάνουν να ηρεμήσουν και να ησυχάσουν και να μην προσπαθούν να εξυπηρετούν άλλες καταστάσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν ήταν προτιμότερο να απομακρυνθούν από τη Μονή Καλογραιών οι καλόγριες που επιδεικνύουν αυτήν τη συμπεριφορά, είπε: «Μετά τη σύναξη που συνεκάλεσα τη Μεγάλη Σαρακοστή, έδωσα εντολή οι τρεις αυτές μοναχές -οι δυο νεαρής ηλικίας και η μια ηλικιωμένη- οι οποίες δημιουργούν προβλήματα να πάνε σε άλλα μοναστήρια. Ξέρετε ότι απέστειλα σχετική συστημένη επιστολή, την οποία μου επέστρεψαν, διαμηνύοντάς μου: “Να έλθει αυτός εδώ να συζητήσουμε και εμείς δεν πάμε στο γραφείο του”».
Ο Μητροπολίτης, μάλιστα, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η ηγουμένη έφυγε από το μοναστήρι επειδή απείλησαν να τη δείρουν.

Σε ερώτηση, αν πέραν του επιτιμίου της ακοινωνησίας πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε πως, αν θα κλείσουν ή αν θα ανοίξουν το μοναστήρι, είναι θέμα των μοναχών, δεν είναι δικό του και πρόσθεσε: «Εγώ από τη στιγμή που έθεσα το μοναστήρι, την αδελφότητα, σε ακοινωνησία, δε δικαιούνται να έχουν κληρικό και να γίνονται οι θρησκευτικές συνάξεις. Αν δε δείξουν μεταμέλεια και υπακοή, το επόμενο βήμα είναι να πάει ολόκληρη η αδελφότητα στη Σύνοδο για καθαίρεση. Διότι τα παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν και για τα οποία κάνω υπομονή και δε μιλάω, είναι καθαιρετέα για τις μοναχές. Θα έλθει ανακριτής από τη σύνοδο εκκλησιαστικός να τις ανακρίνει και θα πάει στη Σύνοδο η υπόθεση».

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης ήταν κατηγορηματικός: «Για όσο καιρό θα υπάρχει αυτή η αδελφότητα εκεί μέσα και θα βρίσκεται σε ακοινωνησία, κληρικός δε θα πάει. Αυτή είναι η απαράβατη εντολή μου. Αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω εξαντλήσει όλα τα όπλα μου. Περιμένω να δω τι θα κάνουν εκείνες. Περιμένω τη δική τους κίνηση. Αλλά, δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, οι κυρίες αυτές, γιατί πλέον δεν είναι μοναχές, νομίζουν ότι με το να μαζεύουν είκοσι άτομα έξω από το μοναστήρι και δήθεν να φωνάζουν να φύγει ο Μητροπολίτης, θα αποκτήσουν το δίκιο τους. Και ότι με το να απειλούν πως αν έλθει η ηγουμένη στο μοναστήρι θα τη δείρουμε, νομίζουν ότι έτσι δικαιώνονται. Δεν καταλαβαίνουν ότι η συμπεριφορά αυτή καθεαυτή είναι αντιμοναστική! Επιβαρύνουν τη θέση τους! Ας πάει η κάθε μία σπίτι τους να ησυχάσουμε. Αλλά να ξέρουμε ή είναι μοναστήρι ή δεν είναι μοναστήρι».

Πηγή: Θάρρος

«Παράθυρο» για βελτιώσεις στο σ/ν για το επίδομα αλληλεγγύης μετά τις αντιδράσεις

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής το ενδεχόμενο για «κάποιες βελτιώσεις, όπου δεν δημιουργείται δημοσιονομικό ζήτημα» στο νομοσχέδιο για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μετά τις αντιδράσεις -πολλές από τις οποίες προήλθαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- για το μέτρο.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Mega, ο Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση και εκεί ο καθένας μπορεί να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του.
Οι όποιες αντιρρήσεις ή προτάσεις ........

θα ληφθούν υπ' όψη, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει: «Όπου δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικό, μπορεί να γίνουν κάποιες βελτιώσεις».

Ο κ. Πεταλωτής απέρριψε τον χαρακτηρισμό «ψίχουλα» για το επίδομα αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «ανάσα» για ορισμένους. Πρόκειται για μια αδιανομή φορολογικών βαρών και έχει τόσο ουσιαστική, όσο και σημειολογική σημασία, παρατήρησε.

Αντιδράσεις εκ των έσω

Βέλη εκ των έσω δέχθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο και προσωπικά ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το παρουσίασε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για την Οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε επικρίσείς τόσο για την φιλοσοφία, όσο και για την ουσία του νομοσχεδίου.

Έντονη κριτική ασκήθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Β.Παπανδρέου, η οποία επισήμανε ότι η κατάσταση στα δημοσιονομικά είναι πολύ χειρότερη από ότι την παρουσιάζει η κυβέρνηση και πως πρέπει να ακουστεί η αλήθεια και να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Αλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζει ελλείμματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς αφήνει εκτός κάποιες κοινωνικές ομάδες και δεν κάνει αναφορά στο επίδομα θέρμανσης, ενώ την ίδια ώρα, αναμένεται επιβολή φορολόγησης στα καύσιμα που θα επιβαρύνει περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ακόμη, αντιδράσεις υπήρξαν για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ακίνητες περιουσίες άνω των 600.000 ευρώ, καθώς επισημάνθηκε ότι νομιμοποιείται μια επιλογή της ΝΔ, η οποία είχε καταγγελθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη εντονότερη κριτική ασκήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο, ο οποίος προσήλθε στη συνεδρίαση για να επικρίνει τον Γ.Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο που χειρίστηκε το -πρώτο- νομοσχέδιο, επισημαίνοντάς του ότι δεν θα πρέπει στο εξής οι βουλευτές και τα κοινοβουλευτικά όργανα να αιφνιδιάζονται και να πληροφορούνται το περιεχόμενο των νομοσχεδίων από τα μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Πετσάλνικος άσκησε κριτική και στο θέμα της κατάργησης του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ.

Αργότερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έγιναν επισημάνσεις και από υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο Ευ.Βενιζέλος και η Κ.Μπατζελή και εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το γεγονός ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι αποκλειστικά φορολογικά. Ειδικότερα σημειώθηκε η παρατήρηση ότι ίσως σημειωθούν αδικίες, δεδομένου ότι πολλοί φορολογούμενοι κρύβουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πρόθυμος να λάβει υπ' όψη όλες τις προτάσεις που δεν θα αλλοιώνουν το δημοσιονομικά ουδέτερο χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 4ης Νοεμβρίου 2009

Ele4.jpg (734 KB) 8arr04.jpg (256 KB)