Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Αναφορά Νάντιας Γιαννακοπούλου για τη διακοπή των έργων στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανός

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα και τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός της Εθνικής Οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών – Πύλου, καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες πληρωμές για τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί.

Με την αναφορά αυτή, η κ. Γιαννακοπούλου ζητά την άμεση αποπληρωμή των εργασιών που έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να συνεχιστούν και να επισπευστούν οι εργασίες στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου που έχει ενταχθεί το έργο, προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Η βουλευτής Μεσσηνίας στην αναφορά της υπογραμμίζει την .......

ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των εργασιών βελτίωσης του δρόμου για την ασφαλέστερη και ταχύτερη μετακίνηση των πολιτών και τη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ενόψει της ερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ακόμη, αναφέρεται σε μια σειρά παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, που αποτελούν βασικό εργαλείο, για την οικονομική, πολιτισμική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, που οφείλει για τα επόμενα χρόνια να είναι ο βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της Περιφερειακής ανάπτυξης.

Υπήρξε επιτυχημενος διοικητής του νοσοκομείου ο Δρούμπαλής????

Στην εκπομπή του Ράδιο Νίκη 96,4 "Χωρίς Μάσκες" με τον Παναγιώτη Χριστοδούλου μίλησε σήμερα ο ηλεκτρολόγος του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κος Μανώλης Πρασσόπουλος.
Θέμα της συνέντευξης ήταν τα χειρουργεία του Νοσοκομείου. O Κος Πρασσόπουλος αφού έπλεξε το εγκώμιο του τέως διοικητή του νοσοκομείου Φώτη Δρούμπαλη για το έργο που παρήχθει επι των ημερών του στο νοσοκομείο, τον αποκάλεσε επιτυχημένο και κατέληξε ότι η παρούσα Κυβέρνηση έπρεπε να τον αφήσει ένα χρόνο ακόμα μέχρι να λήξει η σύμβαση του και να γίνουν όλα όσα έχουν προγραμματιστεί στο νοσοκομείο όπως ο υποσταθμός της ΔΕΗ κλπ.

Και θα θέλαμε να ρωτήσουμε εμείς τον Κο Πρασσόπουλο. .........

Κε Πρασσόπουλε, εμείς να δεχτούμε την άποψη σας ότι ο Φώτης Δρούμπαλης υπήρξε ένας επιτυχημένος διοικητής.
Μπορείτε να μου απαντήσετε τι έχει αναβαθμίσει???? Μόνο το νοσοκομείο Κυπαρισσίας. και αυτό είναι αλήθεια.
ΜΟΝΟ απο αυτό χαρακτηρίζεται επιτυχημένος?????

Στο κέντρο υγείας Φιλιατρών, Στο κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων τι προσέφερε ο κος αυτός???? Στα αγροτικά ιατρεία που ανήκουν διοικητικά στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Τι έργο προσέφερε?????
Το απόλυτο τίποτα. Ετσι εύκολα χαρακτηρίζετε εσείς επιτυχημένο έναν διοικητή?

Έχετε έρθει μια βόλτα στο Κέντρο υγείας Φιλιατρών να δείτε τι κατάσταση επικρατεί απο τον "επιτυχημένο" -όπως τον χαρακτηρίσατε- Διοικητή????
Εχετε πάει μια βόλτα στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων να δείτε κι εκεί την κατάσταση????
Εσείς βλέπετε μόνο το τι έγινε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Γι αυτό κι εμείς πιστεύουμε ότι ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ το Υπουργείο υγείας τον καρατόμησε και δεν τον έκανε ΟΥΤΕ βοηθό περιπτερά.

Άννα Διαμαντοπούλου: Κατάργηση της βάσης του 10 απο φέτος.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για το Νέο Σχολείο, η Υπουργός Κα Άννα Διαμαντοπούλου προέβη σε δηλώσεις:

Σήμερα εισηγηθήκαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρώτη νομοθετική ρύθμιση, που αφορά το νέο σχολείο και ξεκινάμε από τον πρωταγωνιστή του Νέου Σχολείου∙ τον εκπαιδευτικό.
Η πρότασή μας δημιουργεί ένα νέο προφίλ εκπαιδευτικού με πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης, με ενιαίο τρόπο εισόδου στην εκπαίδευση μόνο με ΑΣΕΠ και μεταβατική περίοδο για το δόκιμο εκπαιδευτικό, ο οποίος και θα αξιολογείται.
Σημαντική, επίσης, επιλογή είναι η αξιολόγηση .......

του εκπαιδευτικού έργου, η οποία ξεκινά από το Σεπτέμβριο, και σημαίνει προγραμματισμό για το κάθε σχολείο και δημόσια λογοδοσία στη σχολική κοινότητα και στους γονείς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάργηση της βάσης του 10 και αν θα γίνει από εφέτος, η Υπουργός απάντησε:
Θα γίνει από φέτος. Είναι μία προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία είχε τεκμηριωθεί, επί τέσσερα συνεχή χρόνια, σε συνέδρια και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και από τον Πρόεδρό του. Είναι μια επιλογή που έχει παιδαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους.

Κουσελάς: η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης περνάει μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.

Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

«Οι προχθεσινές εξελίξεις συγκεκριμενοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δείχνουν, πέραν των άλλων, ότι η χώρα μας αρχίζει να ανακτά το κύρος και την αξιοπιστία της.
Τούτο οφείλεται αφ’ ενός στον Πρωθυπουργό .........

κ. Γιώργο Παπανδρέου και στο οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, αφ’ ετέρου στις θυσίες και στη στήριξη του Ελληνικού Λαού. ‘Ετσι μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση, για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης με ένα σύστημα δίκαιης αναδιανομής του εισοδήματος και των φορολογικών βαρών. Και εδώ να τονίσω ότι το σημαντικότερο μέτρο αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.

Αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα, που θα δώσει τη δυνατότητα:
- Διεύρυνσης της φορολογικής βάσης για να πάψουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι έντιμοι φορολογούμενοι να είναι τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια.
- Αύξησης των δημόσιων εσόδων, που η προηγούμενη Κυβέρνηση τα οδήγησε σε κατάρρευση, μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας υπολείπονται κατά 6,3 μονάδες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, συγκρινόμενα με τον μέσο όρο της Ε.Ε. 22 δις εσόδων χάνονται ετησίως λόγω της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, που φτάνει πλέον τα 320 δις.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα συνεχίσει η χώρα μας να δανείζεται, υπονομεύοντας το μέλλον της και το μέλλον της νέας γενιάς, ή αντίθετα θα κηρύξει πόλεμο στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Και, βέβαια, το…ευγενές σπορ της φοροδιαφυγής για να τελεσφορήσει χρειάζεται δύο: έναν που παίρνει τα μαύρα και έναν που τα δίνει. Εναν που δεν κόβει αποδείξεις και έναν που δεν ζητάει. Χρειάζεται και έναν τρίτο, να κάνει τα…στραβά μάτια, είτε αυτός ανήκει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε αλλού.
Αυτό το σύστημα, εμείς θέλουμε να τελειώνει!!! Μια για πάντα!!!

Επειδή άκουσα, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, να γίνεται λόγος για… «φοροεπιδρομή» στα μικρομεσαία εισοδήματα, σας ερωτώ ευθέως :
- Είναι… φοροεπιδρομή στα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα η ενιαία προοδευτική κλίμακα με 8 φορολογικούς συντελεστές, που αρχίζει με φορολογικό συντελεστή 18% αντί 25% και τελειώνει με 45% στα πραγματικά υψηλά εισοδήματα; Τέτοια ήταν η κλίμακα της Ν.Δ;
- Είναι … φοροεπιδρομή στα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα φυσικών προσώπων, η κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβάρυνε την ακίνητη περιουσία από τα 150.000 ευρώ για άγαμο και 200.000 για έγγαμο, αντί των 400.000 ευρώ και πάνω ατομικής ακίνητης περιουσίας που θεσπίζεται σήμερα;
- Είναι … φοροεπιδρομή στα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και πόθεν έσχες; Τι έχουν να κρύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, κύριοι της αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Είναι γνωστό ότι άλλοι διαθέτουν offshore και πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές. Δεν ακούσαμε, όμως, προτάσεις ούτε από την Αριστερά για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών. Αντίθετα, αυτό το σ.ν. περιέχει συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης της φορολογικής ασυλίας των offshore….”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο δεν μπορεί, ούτε είναι ο ρόλος του, να υποκαταστήσει τον αναπτυξιακό νόμο και τα αντίστοιχα κίνητρα. Ωστόσο, περιέχει σημαντικά κίνητρα για τις επενδύσεις και τη δημιουργία ή τη διατήρηση θέσεων εργασίας, όπως τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή από 25% σε 20% στα κέρδη που επανεπενδύονται, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, όταν μειώνεται ο τζίρος αλλά διατηρούνται οι θέσεις εργασίας, το τριετές αφορολόγητο μέχρι 30.000 ευρώ για νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, καθώς και νέα κίνητρα περιβαλλοντικής προστασίας, ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, στήριξης της τεχνολογικής καινοτομίας κ.α.»

Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι «…ακούστηκαν δυο ειδών κριτικές γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Η μία, από τα δεξιά, μας κατηγορεί ότι με την αυστηρή φορολόγηση που επιβάλλουμε διώχνουμε τα κεφάλαια στο εξωτερικό, ενώ η άλλη, από τα αριστερά, μας κατηγορεί ακριβώς για το αντίθετο, ότι οι αλλαγές που κάνουμε είναι… άτολμες. Κατά τη γνώμη μου, έχουν άδικο και οι μεν και οι δε. Αυτό το νομοσχέδιο το ψηφίζω γιατί είναι αποτελεσματικό όχι μόνο για την αναγκαία αύξηση των δημόσιων εσόδων, αλλά και για την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.»

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ: Εξαγωγές αγγουριών στη Βουλγαρία

Εξαγωγές αγγουριών στη Βουλγαρία γίνονται από την περιοχή της Τριφυλίας, και μάλιστα σε σημαντικές ποσότητες. Η εξαγωγική δραστηριότητα επαναλαμβάνεται φέτος για πρώτη φορά μετά από 30 περίπου χρόνια και ήδη έχουν φύγει περίπου 80-100 τόνοι.
Οι παραγωγοί πετυχαίνουν να γίνονται ανταγωνιστικοί τόσο με την πολύ καλή ποιότητα όσο και με τις τιμές. Το σημαντικό είναι ότι ανοίγει μια νέα αγορά για το αγγούρι, που είναι ένα από τα κύρια προϊόντα που παράγονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής.
Ο υπεύθυνος Κηπευτικών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, μας είπε πως η εξαγωγή των αγγουριών προς τη Βουλγαρία έχει ξεκινήσει το τελευταίο μόλις διάστημα και ήδη έχουν προωθηθεί περίπου 80-100 τόνοι. Είναι ένα σημαντικό γεγονός, τόνισε, αφού...

εξαγωγές αγγουριών δεν είχαμε από την περιοχή: Είχαν εξαχθεί κάποιες ποσότητες πριν από 30 χρόνια περίπου προς τη Γερμανία,
αλλά δεν συνεχίστηκαν - κι έτσι τα επόμενα χρόνια μπορεί να εξήχθησαν μόνο κάποιες ελάχιστες ποσότητες. Πλέον όμως, υπογράμμισε, τώρα έχουμε εξαγωγές και μάλιστα σε σημαντικές ποσότητες, σε μια νέα αγορά που το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της ανεβαίνει.
Ετσι δημιουργούνται καλές προοπτικές αφού η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλή αλλά και οι τιμέςανταγωνιστικές.




Ανησυχητικές "ασάφειες" στον Καλλικράτη για πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό

Στη μελέτη των 298 σελίδων του προσχεδίου του "Καλλικράτη", το οποίο πήραν στα χέρια τους το Σαββατοκύριακο, έχουν πέσει δήμαρχοι και νομάρχες προκειμένου να ετοιμάσουν τις παρατηρήσεις που θα στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Αύριο Τετάρτη, συνεδριάζουν για το θέμα τα Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), ενώ στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της ερχόμενης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το οριστικό σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς και το πολυαναμενόμενο χωροταξικό, με τις συνενώσεις που προωθούνται. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο "Καλλικράτης" να ψηφιστεί εντός του Μαΐου και να εφαρμοστεί από...

τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μια πρώτη εξέταση, πάντως, του ογκώδους προσχεδίου δείχνει ότι είναι πολύ μακριά από την τομή που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, αφού το σύστημα εξουσίας παραμένει συγκεντρωτικό. Δεν υπάρχει στην ουσία αποκέντρωση του κράτους, αλλά μόνο μια προσπάθεια η Αυτοδιοίκηση να "εκσυγχρονιστεί" και να γίνει πιο λειτουργική. Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, όπου υπάρχει απλή ανακατανομή εκείνων της Νομαρχικής Αυτοδιοίκησης είτε προς τα κάτω, προς τους δήμους δηλαδή, είτε προς τα πάνω, προς τις αιρετές περιφέρειες. Οι τελευταίες παίρνουν κάποιες μόνο κρατικές αρμοδιότητες, αλλά κυρίως δευτερεύουσας σημασίας.

Έτσι, οι δήμοι αποκτούν πλέον, μεταξύ άλλων, τις αρμοδιότητες της έκδοσης οικοδομικών αδειών, συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου, μεταφοράς μαθητών, κατασκευής σχολικών κτηρίων, λειτουργίας μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθορισμού αστικών γραμμών λεωφορείων, έκδοσης αδειών λαϊκών αγορών και καταβολής επιδομάτων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Στις περιφέρειες περνούν η διαχείριση των ΠΕΠ και των πόρων Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για βιομηχανικές δραστηριότητες, η κατασκευή-συντήρηση οδικών δικτύων, η λειτουργία ιδιωτικών ΚΤΕΟ, η παρακολούθηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επίβλεψη έργων πολιτικής προστασίας, οι άδειες άσκησης επαγγελμάτων υγείας, οι άδειες πωλητών πετρελαιοειδών προϊόντων.

Μαζικές μετακινήσεις προσωπικού

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάργηση της Ν.Α., οι συνενώσεις των δήμων, οι υποχρεωτικές συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων, όπως και η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών της Αυτοδιοίκησης θα έχουν ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν ή να μεταταγούν δεκάδες χιλιάδες μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι. Την πόρτα της εξόδου θα δουν μάλιστα περίπου 35.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου, των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν. Σύμφωνα με το προσχέδιο, τους πρώτους δύο μήνες από τη δημοσίευση του "Καλλικράτη" οι μετατάξεις θα γίνονται σε εθελοντική βάση και εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις, θα είναι στη συνέχεια υποχρεωτικές.

Μεγάλη ασάφεια υπάρχει την ίδια ώρα στους πόρους της Αυτοδιοίκησης. Στο προσχέδιο του "Καλλικράτη" αναφέρεται ότι οι πόροι των νέων δήμων θα προέρχονται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, τον ΦΠΑ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αλλά δεν είναι συγκεκριμένο το ποσοστό που θα λαμβάνουν επί των ετήσιων εισπράξεων. Όσο για το επιχειρησιακό σχέδιο υποστήριξης του "Καλλικράτη", γνωστό και ως "ΕΛΛ.Α.Δ.Α." (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), φαίνεται ότι σχεδιάζεται στα βήματα του "ΘΗΣΕΑ", δηλαδή με την Αυτοδιοίκηση να βάζει για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων.

Ξανά 50% + 1

Τέλος εποχής για το 42% στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, με τον "Καλλικράτη" να επαναφέρει το 50% +1 για την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Αλλαγές προβλέπονται και στα δημοτικά συμβούλια, που θα αριθμούν 17 μέλη σε δήμους με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους, 21 σε δήμους με πληθυσμό από 5.001 έως 10.000 κατοίκους, 25 σε δήμους με πληθυσμό από 10.001 έως 30.000 κατοίκους, 33 σε δήμους από 30.001-60.000 κατοίκους, 41 σε δήμους από 60.001-100.000, 45 σε δήμους με πληθυσμό από 100.001-150.000 και 49 σε δήμους με πληθυσμό από εκατόν πενήντα χιλιάδες και άνω.

Υποψηφιότητα για το δημαρχιακό αξίωμα μπορεί να βάλει κάποιος με τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του, ενώ για δημοτικός σύμβουλος με τη συμπλήρωση του 18ου. Δικαίωμα εκλέγεσθαι αποκτούν επίσης ομογενείς και νομίμως διαμένοντες αλλοδαποί, με εξαίρεση τη θέση του δημάρχου. Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ψηφοφόροι θα βάζουν έναν έως τρεις σταυρούς σε υποψήφιους του διαμερίσματος (πρώην δήμου) όπου είναι εγγεγραμμένοι και έναν για υποψήφιο μίας από τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του νέου δήμου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφόσον είναι σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, οι δήμαρχοι θα πρέπει να αναστείλουν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων θα λαμβάνουν αντιμισθία από τον δήμο, που για τους επικεφαλής των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων θα είναι ίση με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, για τους δημάρχους δήμων με πληθυσμό από 20.000-100.000 κατοίκων ισόποση με το 80% των αποδοχών αυτών και για τους δημάρχους δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων ισόποση με το 60% των αποδοχών αυτών. Οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο.

Ανάλογο είναι το εκλογικό σύστημα και για τις αιρετές περιφέρειες. Η εκλογή του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου θα γίνεται κατά συνδυασμούς. Καθένας από αυτούς θα περιλαμβάνει έναν υποψήφιο περιφερειάρχη και τους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες.

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να βάλουν σταυρό προτίμησης μόνον στους υποψήφιους του περιφερειακού διαμερίσματος -σημερινή νομαρχία- στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Για περιφερειακά συμβούλια με 41 μέλη οι σταυροί θα είναι έως 2, για περιφερειακά συμβούλια με 51 μέλη έως 3, για συμβούλια με 71 μέλη έως 4 και στην περιφέρεια Αττικής έως 5. Σε ό,τι αφορά τα μέλη των νέων περιφερειακών συμβουλίων, 41 θα έχουν οι περιφέρειες έως 300.000 κατοίκων, 51 θα εκλέγουν αυτές με πληθυσμό 300.001- 800.000 κατοίκων, 71 για πληθυσμό 800.001 και άνω. Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα μέλη του συμβουλίου θα είναι 51, ενώ στην Αττική θα φτάνουν τους 101.

Νέες δομές

Με το προσχέδιο του "Καλλικράτη" εισάγονται και μια σειρά νέες δομές. Κατ' αρχήν θεσπίζονται τέσσερις επιτροπές σε επίπεδο δήμων. Αυτές είναι η εκτελεστική επιτροπή, ένα συλλογικό συντονιστικό όργανο, που αποτελείται από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και παρακολουθεί την εφαρμογή της δημοτικής πολιτικής, η οικονομική επιτροπή που αποτελείται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και 6-10 μέλη με ευθύνη τη συγκρότηση, παρακολούθηση και έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας του δήμου, η επιτροπή ποιότητας ζωής σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων, καθώς και η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, γνωμοδοτικό όργανο σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων. Θεσπίζεται επίσης ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους που θα επιλέγεται από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου και θα δέχεται καταγγελίες για κακοδιοίκηση στον δήμο. Συγκροτείται και Συμβούλιο ένταξης μεταναστών, γνωμοδοτικό όργανο με 5-11 μέλη.

Τέλος, το προσχέδιο προβλέπει τη σύσταση ειδικού προγράμματος εξυγίανσης, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν κατόπιν αίτησής τους ΟΤΑ που οι ετήσιες υποχρεώσεις τους ή το συνολικό χρέος τους υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσοστό των τακτικών εσόδων τους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης θα γίνεται μέσω του Λογαριασμού Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, που θα συσταθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Γαλανοπούλου Μ.




Διαμαρτυρία πολιτών για τη φορολογική "ασυλία" της Εκκλησίας

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι έξω από τις Μητροπόλεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης από ενεργούς πολίτες που διαμαρτύρονται για τη φορολογική "ασυλία" που απολαμβάνει η Εκκλησία, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία με την σοβαρή οικονομική κρίση. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από ακτιβιστές του διαδικτύου και την πρωτοβουλία για τη φορολόγηση της Εκκλησίας που μαζεύει υπογραφές πολιτών μέσω διαδικτύου. Στην Αθήνα έδωσαν το "παρών" πάνω από 100 πολίτες που κρατούσαν πανό και πικέτες με συνθήματα, όπως "Όχι προνόμια στην Εκκλησία", "Ισοτιμία στη φορολόγηση" και "Σταματήστε τη θεοκρατία".

30.000 υπογραφές υπέρ της φορολόγησης

Τα αιτήματα της διαδικτυακής πρωτοβουλίας

Στο κείμενό της η πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι "η Εκκλησία είναι ο τελευταίος τσιφλικάς στην Ελλάδα", επισημαίνει...

τα περίπου 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στα οποία "κρύβεται η οικονομική λειτουργία της Εκκλησίας", αλλά και τα 268.000.000 ευρώ ετησίως που δαπανά το κράτος για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των ιερέων.

Υπογραμμίζει ότι "η Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης στη δημοσιονομική κρίση" τόσο με την ένταξη της μισθοδοσίας και της συνταξιοδότησης των κληρικών στον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και με "την εμπλοκή κληρικών σε σκάνδαλα διαπλοκής με φορείς κρατικής εξουσίας, κυβερνητικούς και δικαστικούς και την αδιαφανή διακίνηση κονδυλίων μέσω μη κυβερνητικών εκκλησιαστικών οργανώσεων".

Τέλος, η πρωτοβουλία ζητά να επιβληθεί πόθεν έσχες στους ιεράρχες, η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της, όπως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν μη κερδοσκοπικό σκοπό και να θεσπιστεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που θα βαρύνει μόνο τους πιστούς κάθε θρησκείας και θα αποδίδεται στην αντίστοιχη θρησκευτική ή εκκλησιαστική οργάνωση για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Πικετοφορία στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται και πληθύνονται οι υπογραφές πολιτών που ζητάνε να φορολογηθεί η Εκκλησία. Την Κυριακή, το μεσημέρι, πολίτες της ομάδας που δημιουργήθηκε στο “Facebook” υπό το σύνθημα “υπογράψτε να φορολογηθεί η Εκκλησία” πραγματοποίησαν τη δεύτερη πικετοφορία τους, αυτή τη φορά έξω από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, και καλούσαν τους περαστικούς να συμμετέχουν έμπρακτα στη διαμαρτυρία τους, υπογράφοντας το σχετικό αίτημα.

Ήταν μία ακόμη ειρηνική διαμαρτυρία με πλακάτ, στην οποία συμμετείχαν άτομα κάθε ηλικίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κοινωνικές τάξεις. Η συγκέντρωση έγινε μπροστά από την είσοδο των διοικητικών γραφείων της Μητρόπολης, σε ώρα που είχε τελειώσει ο εκκλησιασμός των πιστών, ενώ πάρα πολλοί περαστικοί έσπευσαν να υπογράψουν το αίτημα για φορολόγηση της Εκκλησίας και να συγχαρούν τους μετέχοντες για τη διαμαρτυρία τους.

Ναι στη φορολόγηση από 30.000 πολίτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 30.000 υπογραφές και καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες υπογράφουν υπέρ της φορολόγησης της Εκκλησίας. Στο κείμενο που διανέμουν προς υπογραφή τονίζεται ότι “σήμερα η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση που έχει γνωρίσει σε καιρό ειρήνης” και την ίδια ώρα “η πνευματική ηγεσία της εκκλησίας περιχαρακώνεται γύρω από τη διατήρηση των κεκτημένων της, ασκώντας ασφυκτική πολιτική πίεση προς όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις και η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις εξαγγελίες της για συμμετοχή όλων, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στην αντιμετώπιση της κρίσης”.

Τονίζουν ότι το κράτος πληρώνει 268.000.000 ευρώ ετησίως για μισθοδοσία και συντάξεις ιερέων και γι' αυτό οι χιλιάδες πολίτες που έχουν υπογράψει το κείμενο ζητάνε να γίνει καταγραφή και έλεγχος του τρόπου κτήσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και όλων των εκκλησιαστικών φορέων που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ να επιβληθεί πόθεν έσχες στους ιεράρχες, η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της, όπως όλα τα ΝΠΙΔ που επιδιώκουν μη κερδοσκοπικό σκοπό. Ζητάνε επίσης να θεσπιστεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που θα βαρύνει μόνο τους πιστούς κάθε θρησκείας και θα αποδίδεται στην αντίστοιχη θρησκευτική ή εκκλησιαστική οργάνωση και να αποτελέσει ο φόρος αυτός τη μοναδική πηγή μισθοδοσίας των κληρικών. Όσοι θέλουν να υπογράψουν το κείμενο μπορούν να το κάνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.petitiononline.com/taxchu, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από ναούς.

Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο άγνωστοι εισέβαλαν στο δικηγορικό γραφείο του Χρήστου Ζαμπουλίδη, στην Κατερίνη, που είναι ένας εκ των δικηγόρων που έχει υπογράψει την προσφυγή για το ζήτημα των θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσες. Οι εισβολείς προκάλεσαν έγραψαν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους και προκάλεσαν ζημίες.
Παπαγιάννης Κώστας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/04/2010



Δημιουργείται Μητρώο Αγροτών: Επαγγελματική ταυτότητα θα αποκτήσουν οι Έλληνες αγρότες

Επαγγελματική ταυτότητα αποκτούν οι Έλληνες αγρότες, ενώ δημιουργείται μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθείται προς ψήφιση νομοσχέδιο που προβλέπει:

1. Τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Στο Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά:

- όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και όλα τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (φυτική, ζωική, αλιευτική) για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων,

- όλα τα πρόσωπα (φυσικά, νομικά) που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων.

Στο ΜΑΑΕ μπορούν να εγγραφούν επαγγελματίες...

αγρότες, φυσικά πρόσωπα, ενήλικοι άνδρες και γυναίκες που είναι α) κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή συνταξιοδοτούνται από αυτόν, γ) ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και δ) οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.

Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται επίσης τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, (κύριοι, συγκύριοι, ή νομείς αγροτικής εκμετάλλευσης, μισθωτές, ή αγρολήπτες αγροτικής εκμετάλλευσης εφόσον η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Καραμπάτος: Εξασφάλιση ετοιμότητας της πόλης μας στην υποδοχή τουριστών

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας Κο Παναγιώτη Νίκα με κοινοποίηση σε πολλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Γιώργος Καραμπάτος ο οποίος καταθέτει προς τον Δήαμρχο Καλαμάτας προτάσεις για την καλύτερη εξασφάλιση της ετοιμότητας της πόλης μας στην υποδοχή τουριστών.
Η επιστολή του Κου Καραμπάτου έχει ως εξής: ......

ΘΕΜΑ: «Εξασφάλιση ετοιμότητας της πόλης μας στην υποδοχή τουριστών»


Κύριε Δήμαρχε,
Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και λόγω και της σύντμησης του χρόνου της οδικής προσπέλασης προς την πόλη μας κατά 20 λεπτά περίπου, η πόλη μας δέχθηκε σημαντικό αριθμό τουριστών. Όμως, η εικόνα και η τελική εντύπωση, που εύκολα οι τουρίστες αυτοί μπορούσαν να σχηματίσουν ήταν, ότι η Καλαμάτα δεν ήταν έτοιμη να τους δεχθεί για πολλούς λόγους, πράγμα που μας οδηγεί στην πεποίθηση, ότι απαιτείται ένα πλήρες σχέδιο, προκειμένου η πόλη μας να αποκτήσει την αναγκαία ετοιμότητα και οι τουρίστες να φεύγουν ικανοποιημένοι και γεμάτοι νέες εικόνες και εμπειρίες.
Η στοιχειώδης, έστω, διαχείριση των επισκεπτών της πόλης μας προϋποθέτει κατά τη γνώμη μας:
• Συστηματική όσο και ευέλικτη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και επίλυση των προβλημάτων στάθμευσης, με τρόπο όμως, που να διευκολύνεται η προσπέλαση των τουριστών προς τις τουριστικές υπηρεσίες και την Αγορά της πόλης μας
• Έμφαση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών εκ μέρους κυρίως των τουριστικών επιχειρήσεων (καταλύματα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, μπαρ κ.λπ.) αλλά και των άλλων καταστημάτων, με τα οποία οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή. Η έμφαση αυτή συνεπάγεται την κατάρτιση των μικρών επιχειρηματιών και των εργαζομένων στα επισιτιστικά επαγγέλματα, την οποία μπορεί να αναλάβει το Επιμελητήριό μας με τη διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων, εάν το επιθυμούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
• Αξιοποίηση όλων των τουριστικών πόρων και των δυνατοτήτων ελεύθερου χρόνου, που προσφέρει η πόλη μας και η γύρω περιοχή, ώστε οι τουρίστες να την γνωρίζουν ουσιαστικά και να επωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότερο σε γνώσεις, εμπειρίες και ψυχαγωγία. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες άσκησης ειδικών-θεματικών μορφών τουρισμού, που προσφέρει η περιοχή μας, γι‘ αυτό και επιμένουμε, ότι θα πρέπει το συντομότερο να ιδρυθεί το ‘Γραφείο Συνεδρίων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού’, που έχουμε προτείνει, ώστε να ασχοληθεί με την προσέλκυση εξειδικευμένης ζήτησης των εν λόγω μορφών.
• Συστηματική και εύκολα προσβάσιμη τουριστική πληροφόρηση του επισκέπτη εκ μέρους του Γραφείου Πληροφοριών, που θα εγκαταστήσει ο Δήμος Καλαμάτας στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλης, με βολικά για τους τουρίστες ωράρια, αλλά και οργανωμένη ηλεκτρονική πληροφόρηση. Μέσω του Γραφείου θα πρέπει να εξασφαλιστεί ηλεκτρονικά η πληροφόρηση των τουριστών για τυχόν κενά καταλύματα, ιδίως σε περιόδους αυξημένης ζήτησης. Υπάρχουν στην αγορά τέτοια ειδικά προγράμματα, καθώς και συστήματα για την άμεση πληροφόρηση των τουριστών ακόμη και χωρίς τη μεσολάβηση του Γραφείου.
Όλα τα ανωτέρω, καθώς και άλλα, που ενδεχομένως θα προκύψουν ως προτάσεις των συλλογικών φορέων, θα πρέπει να συζητηθούν σε κοινή συνάντηση, την οποία φρονούμε ότι πρέπει να συγκαλέσετε. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της πόλης και της περιοχής μας από τον Τουρισμό, και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την ικανοποίηση των τουριστών, που μας επισκέπτονται, ώστε να γίνουν οι πιο αποτελεσματικοί διαφημιστές μας, αφού έχει διαπιστωθεί διεθνώς, ότι η αποτελεσματικότερη (και η πιο ανέξοδη) διαφήμιση είναι η διαφήμιση «από στόμα σε στόμα».


Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Χωρίς γενετική τροποποίηση Μόλις ένα γονίδιο χωρίζει τη ντομάτα από τη «σούπερ» ντομάτα

Μια φυσική μετάλλαξη που εντοπίζεται σε ορισμένες ποικιλίες ντοματιάς υπόσχεται να αυξήσει εντυπωσιακά την παραγωγή και παράλληλα να βελτιώσει τη γεύση της ντομάτας. Η «σούπερ» μετάλλαξη μπορεί να εισαχθεί στις καλλιέργειες με την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων, χωρίς τη χρήση γενετικής μηχανικής.
Η μετάλλαξη εντοπίστηκε στο γονίδιο spf, το οποίο υπάρχει όχι μόνο στην τοματιά αλλά και σε πολλά ακόμα φυτά και ελέγχει την ανθοφορία και την ανάπτυξη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Genetics.
Κάθε ντοματιά φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τοματιές στις οποίες το ένα αντίγραφο είναι απενεργοποιημένο ή υπολειτουργεί, λόγω της μετάλλαξης, δίνουν γευστικότερες τομάτες και επιπλέον αυξάνουν την παραγωγή κατά 60% κατά μέσο όρο.
Όταν αντίθετα λειτουργούν κανονικά και τα δύο αντίγραφα του spf, το αποτέλεσμα είναι η κανονική τοματιά που ξέρουμε. «Όταν όμως λειτουργεί μόνο ένα αντίγραφο εμφανίζεται ετέρωση. Αυτή είναι...

η μαγεία αυτής της ανακάλυψης» δήλωσε στο Reuters ο Ζάκαρι Λίπμαν του Εργαστηρίου του Κολντ Σπρινγκ Χάρμπορ στη Νέα Υόρκη.

Ετέρωση είναι το γενετικό φαινόμενο που εξηγεί γιατί τα υβρίδια, δηλαδή οι απόγονοι μιας διασταύρωσης ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ποικιλίες (ομοζυγωτικοί πρόγονοι, ετεροζυγωτικοί απόγονοι), είναι συχνά πιο ανθεκτικά και γόνιμα από τους προγόνους τους.

Η ομάδα του Λίπμαν, που συνεργάστηκε στη μελέτη με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, εκτιμά τώρα ότι η ανακάλυψη μπορεί να ισχύει και για άλλα καλλιεργούμενα φυτά. «Η ιδέα μας για τη χρήση μεταλλάξεων στο πλαίσιο της δημιουργίας υβριδικών ποικιλιών εκτείνεται και πέρα από τις τομάτες» είπε ο Λίμπαν.

Υποψήφιοι είναι μεταξύ άλλων ο αραβόσιτος και η σόγια.
tovima.gr





Αυξημένο πρόστιμο 30% για τους ημιυπαίθριους χώρους στις εκτός σχεδίου B΄κατοικίες

Κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων.

Στο σχέδιο νόμου υπάρχει ρύθμιση η οποία δεν είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από την κυρία Μπιρμπίλη.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα είναι προσαυξημένα κατά 30%.

Έτσι, ενώ τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που ........

διατηρούν εξοχικά και ακίνητα άλλης χρήσης (δηλαδή, εκτός από κατοικία) σε εκτός σχεδίου περιοχές κυμαίνονται από 7,2% έως 15% επί της τιμής ζώνης του ακινήτου, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ. τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5% επί της τιμής ζώνης.

Περιοχές όπου τα εκτός σχεδίου εξοχικά κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι, μεταξύ άλλων, οι Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα, Σκιάθος, Ύδρα, Σπέτσες και Χαλκιδική.

Η διευθέτηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου (σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, γκαράζ και όχι τα δώματα) γίνεται για 40 χρόνια με την καταβολή προστίμου που κυμαίνεται από 5% έως 15% επί της τιμής ζώνης του ακίνητου (με εξαίρεση τα εξοχικά των ακριβών εκτός σχεδίου περιοχών).

Στο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται ότι το τεκμήριο διαβίωσης δεν θα αυξάνεται λόγω «κλεισμένων» τετραγωνικά μέτρα. Οι χώροι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ και δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αλλά για υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς.

Η διαδικασία των δηλώσεων θα διαρκέσει 8 μήνες από την ημέρα που θα δημοσιευθεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ, οπότε υπάρχει έκπτωση 10%, είτε σε 6 ισόποσες δόσεις που καταβάλλονται σε διάστημα 18 μηνών.

Το παράβολο είναι 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τους λοιπούς χώρους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης εντοπιστεί να έχει κλείσει παράνομα χώρους και δεν τους έχει δηλώσει, οι χώροι αυτοί θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων.

Γι' αυτούς θα επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιμο διατήρησης 5%.

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και άλλες διατάξεις.

Παρουσιάζεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο ............

• συνιστά την πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θεμελιώνει το Νέο Σχολείο, και ξεκινά από τον εκπαιδευτικό
• ταυτόχρονα, προχωράει σε αλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία πρόκειται για τέσσερα νομοσχέδια σε ένα.

Αναλυτικά, οι θεματικές ενότητες του πολυνομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Α. Η σχέση του εκπαιδευτικού με την εκπαίδευση επαναπροσδιορίζεται υπηρετώντας την αρχή ‘’Πρώτα ο Μαθητής’’.
Στόχος είναι η ανάδειξη του εκπαιδευτικού σε πρωταγωνιστή των αλλαγών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης για αυτό και προωθείται μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σύνολο της εργασιακής διαδρομής των εκπαιδευτικών. Μεταξύ αυτών: η καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής –Διδακτικής Κατάρτισης, ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού», η διασφάλιση αντικειμενικού και ενιαίου τρόπου επιλογής και πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, η πραγματοποίηση μεταθέσεων και αποσπάσεων μόνο με βάση πραγματικά κενά και πραγματικές ανάγκες και αντικειμενικές διαδικασίες, η καθιέρωση πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας και η θέσπιση της Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής και της διοικητικής μονάδας.

Β. Επείγουσες βελτιωτικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων επιχειρείται η βελτίωση της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης από τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην μεταβατική αυτή φάση, και πριν την ριζική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται με το νομοσχέδιο, αναγκαίες επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής.

Γ. Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Οικονομίες Κλίμακας
Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν ρυθμίσεις για τη συγχώνευση και κατάργηση Εκκλησιαστικών σχολείων καθώς και στη διευθέτηση θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και σειράς εκκρεμοτήτων που αφορούν συνολικότερα την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα.

Δ. Τέλος στο χάος της ασυμβατότητας της μεταλυκειακής εκπαίδευσης με το κοινοτικό δίκαιο. Νέο θεσμικό πλαίσιο, με εθνικό έλεγχο για την πιστοποίηση δομών
Η εσπευσμένη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Κολλεγίων στην χώρα μας από την προηγούμενη κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα, δημιουργεί την ανάγκη σύννομης χορηγήσεως νέων αδειών ώστε οι δομές αυτές να λειτουργήσουν, σε ένα σαφές και μη αμφισβητούμενο θεσμικό πλαίσιο.

ΤΡΙΤΗ και 13!!!

Μήπως αποφεύγεις να περνάς κάτω από σκάλες?
Μήπως σε πιάνει ρίγος αν σπάσει κάποιος καθρέφτης?
Ή σταυροκοπιέσαι στο πέρασμα μαύρης γάτας και πολύ περισσότερο σε σταυροδρόμι?
Αλλάζεις δρόμο μόλις βλέπεις μπροστά σου Παππά??


Είσαι πραγματικά άτυχος... Σήμερα είναι Τρίτη και 13!
Η αποφράδα μέρα για πολλούς.
Η μέρα με την απόλυτη γκαντεμιά, μέρα που σε σχολεία όλο και κάποιο διαγώνισμα είχαν βάλει οι καθηγητές, -Θυμάμαι όταν πήγαινα Γυμνάσιο, Τρίτη και 13 μας είχαν βάλει διαγώνισμα στα Θρησκευτικά και άλλα πολλά "κακά" έχουν γίνει Τρίτη και 13 στην μαθητική μου ζωή- η μέρα γιορτής του επίτιμου .... (Δεν τον κατονομάζουμε μην καταρρεύσει το blog από την γρουσουζιά που εκπέμπει.)

ΦΤΟΥ!!!! Τι θέλαμε και αναφέραμε τον ακατονόμαστο??? 10 λεπτά διακοπή ρεύματος είχαμε.
Και μετά μου λες μην πιστεύεις στις προλήψεις.... ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ???
Και να σκεφτείτε ότι δεν αναφέραμε το (ΜΠΡΡΡΡ) επώνυμο του.
Σεισμός, λοιμός και καταποντισμός θα γινόταν.

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες που συσσωρεύτηκαν με το πέρας των αιώνων στη σύγχρονη .......

εποχή, χαρακτήρισαν την Τρίτη (ή την Παρασκευή) ως μαύρες ημέρες.
Για τους μεν Έλληνες και Ισπανούς «μαύρη» μέρα θεωρείται η Τρίτη, για τους υπόλοιπους δε, η Παρασκευή –το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός σε όλους τους λαούς.
Από πού όμως προέρχονται οι προλήψεις γι αυτές τις αποφράδες ημέρες;

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μωάμεθ Β' του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453).
Έκτοτε γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες. Ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.
Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για τον λαό μας δεισιδαιμονία καθώς δεν προσιδιάζει με την ελληνική παράδοση και ιστορία.
Προέρχεται ίσως από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
Επιπλέον λέγεται πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν σίγουρα Παρασκευή.

Ο αριθμός 13 λογίζεται ως γρουσούζικος από την πρώιμη αρχαιότητα, ο οποίος συνδυάστηκε αργότερα με τις αποφράδες ημέρες (Τρίτη και Παρασκευή) και γεννήθηκαν σωρεία προλήψεων που «ταλανίζουν» το νου μας ως σήμερα.
Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός:
12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας,
12 οι μήνες, τα ζώδια,
12 και οι άθλοι του Ηρακλή!

Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ’ αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου.
Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα.

Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου.
Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..). Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρό, τον θάνατο.
Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται "κακός" αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ' το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!

Ο συνδυασμός του αριθμού 13 με την ημέρα Τρίτη ήταν αναπόφευκτος για να δημιουργήσουν την συγκεκριμένη αποφράδα μέρα στην Ελλάδα, άλλωστε καταγράφεται ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο που ενισχύει τον συσχετισμό. Τρίτη και 13 Απριλίου 1204 είχε αλωθεί η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη, απ’ τους Σταυροφόρους και δεν μπόρεσε να συνέλθει οριστικά απ’ το τέταρτο χτύπημα της Δ’ σταυροφορίας.

Φυσικά, οι δεισιδαιμονίες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός.
Ας χαρούμε λοιπόν τη σημερινή μέρα όπως οφείλουμε να κάνουμε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς.

Χρόνια πολλά σήμερα Γκαντέμη Επίτιμε.

Και για όλους εσάς που θα μείνετε σπίτι τουλάχιστον δείτε μια σχετική ταινία.

Αυριο Τετάρτη κλειστοί οι δήμοι και οι κοινότητες λόγω 4ωρης στάσης εργασίας.

Πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας κήρυξε για την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης τη Δευτέρα, το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, σύμφωνα με το ..............

δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας, στην «απαξίωση, την αποδόμηση και υποβάθμιση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Οι ίδιοι καταγγέλλουν έλλειψη ελεγκτών ιατρών και διοικητικού προσωπικού στο ΤΥΔΚΥ, καθυστέρηση πληρωμών και την άμεση εξόφληση δαπανών έως 1.000 ευρώ.

Η Ομοσπονδία θεωρεί αφετηρία των προβλημάτων στο ΤΥΔΚΥ την ενοποίησή του με τον ΟΠΑΔ «με προφανή στόχο τα αποθεματικά του ταμείου».

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Απριλίου 2010

ele13.jpg (744 KB) 8arr13.jpg (239 KB) foni13.jpg (239 KB)