Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι έξω από τις Μητροπόλεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης από ενεργούς πολίτες που διαμαρτύρονται για τη φορολογική "ασυλία" που απολαμβάνει η Εκκλησία, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία με την σοβαρή οικονομική κρίση. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από ακτιβιστές του διαδικτύου και την πρωτοβουλία για τη φορολόγηση της Εκκλησίας που μαζεύει υπογραφές πολιτών μέσω διαδικτύου. Στην Αθήνα έδωσαν το "παρών" πάνω από 100 πολίτες που κρατούσαν πανό και πικέτες με συνθήματα, όπως "Όχι προνόμια στην Εκκλησία", "Ισοτιμία στη φορολόγηση" και "Σταματήστε τη θεοκρατία".
30.000 υπογραφές υπέρ της φορολόγησης
Τα αιτήματα της διαδικτυακής πρωτοβουλίας
Στο κείμενό της η πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι "η Εκκλησία είναι ο τελευταίος τσιφλικάς στην Ελλάδα", επισημαίνει...
τα περίπου 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στα οποία "κρύβεται η οικονομική λειτουργία της Εκκλησίας", αλλά και τα 268.000.000 ευρώ ετησίως που δαπανά το κράτος για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των ιερέων.
Υπογραμμίζει ότι "η Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης στη δημοσιονομική κρίση" τόσο με την ένταξη της μισθοδοσίας και της συνταξιοδότησης των κληρικών στον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και με "την εμπλοκή κληρικών σε σκάνδαλα διαπλοκής με φορείς κρατικής εξουσίας, κυβερνητικούς και δικαστικούς και την αδιαφανή διακίνηση κονδυλίων μέσω μη κυβερνητικών εκκλησιαστικών οργανώσεων".
Τέλος, η πρωτοβουλία ζητά να επιβληθεί πόθεν έσχες στους ιεράρχες, η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της, όπως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν μη κερδοσκοπικό σκοπό και να θεσπιστεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που θα βαρύνει μόνο τους πιστούς κάθε θρησκείας και θα αποδίδεται στην αντίστοιχη θρησκευτική ή εκκλησιαστική οργάνωση για τη μισθοδοσία των κληρικών.
Πικετοφορία στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται και πληθύνονται οι υπογραφές πολιτών που ζητάνε να φορολογηθεί η Εκκλησία. Την Κυριακή, το μεσημέρι, πολίτες της ομάδας που δημιουργήθηκε στο “Facebook” υπό το σύνθημα “υπογράψτε να φορολογηθεί η Εκκλησία” πραγματοποίησαν τη δεύτερη πικετοφορία τους, αυτή τη φορά έξω από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, και καλούσαν τους περαστικούς να συμμετέχουν έμπρακτα στη διαμαρτυρία τους, υπογράφοντας το σχετικό αίτημα.
Ήταν μία ακόμη ειρηνική διαμαρτυρία με πλακάτ, στην οποία συμμετείχαν άτομα κάθε ηλικίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κοινωνικές τάξεις. Η συγκέντρωση έγινε μπροστά από την είσοδο των διοικητικών γραφείων της Μητρόπολης, σε ώρα που είχε τελειώσει ο εκκλησιασμός των πιστών, ενώ πάρα πολλοί περαστικοί έσπευσαν να υπογράψουν το αίτημα για φορολόγηση της Εκκλησίας και να συγχαρούν τους μετέχοντες για τη διαμαρτυρία τους.
Ναι στη φορολόγηση από 30.000 πολίτες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 30.000 υπογραφές και καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες υπογράφουν υπέρ της φορολόγησης της Εκκλησίας. Στο κείμενο που διανέμουν προς υπογραφή τονίζεται ότι “σήμερα η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση που έχει γνωρίσει σε καιρό ειρήνης” και την ίδια ώρα “η πνευματική ηγεσία της εκκλησίας περιχαρακώνεται γύρω από τη διατήρηση των κεκτημένων της, ασκώντας ασφυκτική πολιτική πίεση προς όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις και η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις εξαγγελίες της για συμμετοχή όλων, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στην αντιμετώπιση της κρίσης”.
Τονίζουν ότι το κράτος πληρώνει 268.000.000 ευρώ ετησίως για μισθοδοσία και συντάξεις ιερέων και γι' αυτό οι χιλιάδες πολίτες που έχουν υπογράψει το κείμενο ζητάνε να γίνει καταγραφή και έλεγχος του τρόπου κτήσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και όλων των εκκλησιαστικών φορέων που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ να επιβληθεί πόθεν έσχες στους ιεράρχες, η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της, όπως όλα τα ΝΠΙΔ που επιδιώκουν μη κερδοσκοπικό σκοπό. Ζητάνε επίσης να θεσπιστεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που θα βαρύνει μόνο τους πιστούς κάθε θρησκείας και θα αποδίδεται στην αντίστοιχη θρησκευτική ή εκκλησιαστική οργάνωση και να αποτελέσει ο φόρος αυτός τη μοναδική πηγή μισθοδοσίας των κληρικών. Όσοι θέλουν να υπογράψουν το κείμενο μπορούν να το κάνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.petitiononline.com/taxchu, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από ναούς.
Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο άγνωστοι εισέβαλαν στο δικηγορικό γραφείο του Χρήστου Ζαμπουλίδη, στην Κατερίνη, που είναι ένας εκ των δικηγόρων που έχει υπογράψει την προσφυγή για το ζήτημα των θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσες. Οι εισβολείς προκάλεσαν έγραψαν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους και προκάλεσαν ζημίες.
Παπαγιάννης Κώστας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/04/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.