Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μήνυμα αναγνώστη για τον Καλλικράτη

Νομίζω οτι η περιφερειακη αναπτυξη της πατρίδας μας, μας ενδιαφέρει όλους πολύ!
Νομιζω ακόμα, πως και τώρα, όπως και με τον" Καποδίστρια ΙΙ", ζούμε ιστορικές πράγματι στιγμές.
Μην κάνουμε το λάθος και κρίνουμε μόνο απο το αποτέλεσμα, το οποίο βέβαια θα μπορούσε να ήταν πολυ καλύτερο! Βέβαια θα ήταν πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα στον "Καποδίστρια II", αν όλοι μας, είχαμε νοιαστεί περισσότερο, και δεν επιτρέπαμε στους δήθεν πολιτικούς μας , αυτοδιοικητικούς , αλλά και τους άλλους, να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας..
Γι' αυτό, για το καλό του τόπου μας αλλά και των πολιτών,δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη....

Αναγνώστης



Ικανοποιητικά προχωρά η Δια βίου μάθηση.

Συνάντηση με εκπροσώπους όλων των συναρμοδίων υπουργείων σχετικά με την προετοιμασία του νομοσχεδίου για τη Δια Βίου Μάθηση είχε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η υφυπουργός σε δηλώσεις που παραχώρησε για το θέμα είπε ότι δρομολογείται η συστράτευση όλων των Υπουργείων γύρω από τον εθνικό στόχο της Δια Βίου Μάθησης.
Η Δια Βίου Μάθηση που άφορα τον κάθε πολίτη, εκπαιδευόμενο, εργαζόμενο, άνεργο που θέλει να καταρτιστεί και να πάρει περισσότερα προσόντα.
Αυτός ο εθνικός στόχος για τη Δια Βίου ..........

Μάθηση, είναι ποσοτικά και ποιοτικά προσδιορισμένος από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και αφόρα στο να μπορεί ο καθένας που κατοικεί σε αυτή τη χώρα να μάθει ότι αυτός ή αυτή επιθυμεί ή ότι μπορεί να τον βοηθήσει στη δική του επαγγελματική εξέλιξη και στη προσωπική του ζωή. Αυτός ο εθνικός στόχος πραγματώνεται με ένα νέο νόμο πλαίσιο, τον οποίο προετοιμάζουμε σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία. Σήμερα υπήρξε συστράτευση σε τρείς άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά στη συνεργασία μας με όλα τα Υπουργεία για τη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων που αφορά όλα τα προσόντα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του κάθε Υπουργείου.

Ο δεύτερος άξονας συνεργασίας αφορά το «νοικοκύρεμα», την τακτοποίηση μέσω πιστοποίησης όλων των σχολών, των κέντρων εκπαίδευσης των κέντρων κατάρτισης , που βρίσκονται είτε στα ίδια τα Υπουργεία είτε υπάρχουν υπό την εποπτεία των Υπουργείων.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη συνεργασία μας για τις θεματικές ενότητες της Δια Βίου Μάθησης οι οποίες είναι προτεραιότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του ψηφιακού εγγραμματισμού- το να μάθουμε να χειριζόμαστε τις νέες τεχνολογίες- ή ο μεγάλος άξονας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης που ξεκινάει και από την εκπαίδευση των αγροτών σε νέου τύπου καλλιέργειες και προϊόντα αλλά περνάει και από επαγγέλματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους.

Έτσι με κάθε ένα Υπουργείο προσδιοριστήκαν προτεραιότητες που είτε αφορούν αυτή κάθε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία είτε αφορούν μια σημαντική συνιστώσα της κοινωνικής συνοχής.
Θέλουμε όλοι οι πολίτες, και αυτοί που σήμερα βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, να έχουν τη δυνατότητα μέσα από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα σχολεία στις φυλακές και όχι μόνο να έχουν ευκαιρία στη μάθηση που σημαίνει ευκαιρία στη κοινωνική ένταξη, στη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και στη δυνατότητα όλοι μαζί οι κάτοικοι αυτής της χώρας, να προχωρήσουμε πολύ συντεταγμένα και νοικοκυρεμένα σε μια άλλη στρατηγική για την παιδεία. Η Δια Βίου Μάθηση είναι το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.

Το σχέδιο θα μπει σε διαβούλευση και θα ξεκινήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα ανακοινωθεί από την κα Υπουργό ώστε τους επόμενους μήνες να έχουμε το νέο νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι η νέα σχολική χρόνια να ξεκινήσει με τον νέο νόμο.
Η διαβούλευση για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ξεκινά στα τέλη Φεβρουαρίου. Όμως η διαβούλευση για το νέο σύστημα Δια Βίου Μάθησης άρχισε με την πρώτη συνάντηση που είχε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με όλους εμπλεκόμενους φορείς στις 4 Ιανουαρίου. Προχωράμε πολύ δυνατά προς το νέο νόμο και την κατάρτιση του Εθνικού Πλαισίου Δια Βίου Μάθησης.

Προετοιμασία του Υπουργείου Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Με τους περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη 14/01/2009 στις 17:00, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Την Παρασκευή 15/01/2009 στις 10:00 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα συναντηθεί με τους Διευθυντές όλων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της χώρας (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας), καθώς και τους αντίστοιχους Διευθυντές του Υπουργείου.

Κεντρικό θέμα η ετοιμότητα και η προετοιμασία όλων ενόψει .......

της νέας σχολικής χρονιάς (2010-2011).

Αλλαγές το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών

Στο 1,5 εκατ. ευρώ (αντί για 3 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά) μειώνεται τελικά το πλαφόν για τις ληξιπρόθεσμες επιχειρηματικές οφειλές στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων που μπορούν να εισαχθούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά που κατατέθηκε προς συζήτηση την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στη Βουλή. Παράλληλα, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή φυσικές καταστροφές, το ύψος του ανεξόφλητου κεφαλαίου που μπορεί να ρυθμιστεί μειώνεται από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ.

Αλλαγές στο "παρά πέντε" ................

Συνολικά, το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή περιέχει αρκετές αλλαγές της τελευταίας στιγμής που προέκυψαν από την γνωμοδότηση της ΕΚΤ η οποία, αξίζει να σημειωθεί, σε αρκετά σημεία της, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για το υπουργείο.

Πέρα από τις ληξιπρόθεσμες, αλλαγές υπάρχουν και για τις ενήμερες οφειλές, το ποσό των οποίων μειώνεται στα 350 χιλ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις το ποσό μειώνεται στα 200 χιλ. ευρώ από 350 χιλ. ευρώ.

Πέρα από τις αλλαγές στα πλαφόν των ληξιπρόθεσμων και των ενήμερων οφειλών, σύμφωνα με το τελικό νομοσχέδιο διευρύνεται ο αριθμός των δυναμένων να υπαχθούν στη ρύθμιση, αφού αφορά σε δάνεια ή πιστώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 30/6/07, αντί της 1/1/08 που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο.

Για τη δυνατότητα επίκλησης της περιόδου χάριτος, απαιτείται πλέον η σύμβαση του ρυθμιζομένου δανείου να μην έχει διανύσει μέχρι τις 15/4/2010 το ένα τρίτο της προβλεπόμενης συμβατικής διάρκειας.

Περιορίζεται το ύψος του ανεξόφλητου κεφαλαίου από τις 300.000 στα 200.000 ευρώ για όσους κάνουν χρήση των διατάξεων ρύθμισης για τις ενήμερες οφειλές και αφορούν είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και κατά τη χρήση του 2008 εμφανίζουν ετήσια έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ, είτε κατ’ επάγγελμα αγρότες, είτε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 ως σήμερα.

Τέλος, επιχειρήσεις και επαγγελματίες πυρόπληκτων νομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 και στους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια, δυνάμει υπουργικής απόφασης, μπορούν να ζητήσουν μέχρι τις 15/4/2010 αναστολή επί διετία και αναδρομικά από 1/1/2010 της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα του εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση. Υπόχρεοι προς αποπληρωμή των τόκων είναι οι δανειολήπτες.

Οι αλλαγές αναλυτικά

Αναλυτικά, οι αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι οι εξής:

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν συνάψει με πιστωτικά ιδρύματα συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων για επιχειρηματικούς, επαγγελματικούς ή αγροτικούς σκοπούς, δικαιούνται να ζητήσουν από τα ιδρύματα αυτά την υπαγωγή σε ρύθμιση των συνολικών οφειλών από την κάθε σύμβαση δανείου ή πίστωσης οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 30.06.2007 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

2. Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ».

3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Από τη ψήφιση του παρόντος και μέχρι την 15.3.2010 η καταγγελία σύμβασης της παραγράφου 1 εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών παράγει τα αποτελέσματά της μόνο αν ο οφειλέτης δεν ζητήσει εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση της καταγγελίας την υπαγωγή σε ρύθμιση της ληξιπρόθεσμης οφειλής σύμφωνα με την παράγραφο 2. Η προθεσμία του ενός μηνός δεν αρχίζει αν δεν ενημερωθεί ο οφειλέτης για το δικαίωμα αυτό».

4. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 1 διαμορφώνεται ως ακολούθως:

«Οφειλέτες από συμβάσεις της παραγράφου 1, των οποίων οι οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005 και μέχρι την 30.06.2007, μπορούν να ζητήσουν να υπαχθούν σε ρύθμιση σύμφωνα με τα παραπάνω, υπό τον όρο ότι θα αποπληρωθεί μέχρι την 15.05.2010 ποσό ίσο με το δέκα τοις εκατό της οφειλής που προκύπτει, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού, για τους οποίους τηρείται χωριστός λογαριασμός».

5. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 1 η ημερομηνία «15.3.2010» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «15.4.2010» και η ημερομηνία «30.6.2010» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31.7.2010».

6. Η παράγραφος 6 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης με χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν καταγγελθεί. Η διάρκεια της αποπληρωμής της οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τον εναπομένοντα μέχρι τη λήξη της μίσθωσης χρόνο. Στην περίπτωση της υπέρβασης δεν εφαρμόζεται το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2. Καταγγελίες μετά την 15.12.2009 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν παράγουν τα αποτελέσματά τους. H παράγραφος 3 εφαρμόζεται και για τις συμβάσεις αυτές».

7. Η παράγραφος 7 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, από ομολογιακά δάνεια, από δάνεια ή πιστώσεις εγγυημένα ή επιδοτούμενα από το Δημόσιο ή εγγυημένα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές Κοινωφελών Ιδρυμάτων».

8. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 διαγράφεται η φράση «τράπεζες και λοιπά».

9. Η περίπτωση α της παραγράφου 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος, εφόσον η σύμβαση δανείου δεν έχει διανύσει μέχρι την 15.4.2010 το έν τρίτο της προβλεπόμενης συμβατικής διάρκειας»,

10. Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Την επιλογή κατά την προηγούμενη παράγραφο και εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ έχουν

α) φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, και εμφανίζουν κατά την τελευταία μέχρι και τον Ιούνιο του έτους 2009 χρήση ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ και έχουν κατά την ίδια χρήση ζημία.

β) αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αυτών και ομάδες παραγωγών, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων που τηρούν, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης».

11. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Την επιλογή κατά την παράγραφο 1 και εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ έχουν

α) φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και κατά τη χρήση του έτους 2008 εμφανίζουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των εκατό πενήντα χιλιάδων ευρώ,

β) φυσικά πρόσωπα που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγροτική δραστηριότητα,

γ) επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το έτος 2007 και μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου.

12. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 η ημερομηνία «15.3.2010» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «14.4.2010».

13. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 2 μετά τη φράση «Αν καταγγελθούν» προστίθεται η φράση «από το πιστωτικό ίδρυμα».

14. Η παράγραφος 7 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως

«Επιχειρήσεις και επαγγελματίες των πυρόπληκτων νομών κατά τις πυρκαγιές του 2007 στους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια δυνάμει της με αριθμό 2/54310/0025/13-9-2007 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 1858) δικαιούνται να ζητήσουν μέχρι την 15.4.2010 αναστολή επί διετία και αναδρομικά από 1.1.2010 της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα του εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση. Υπόχρεοι προς αποπληρωμή των τόκων είναι οι δανειολήπτες».

15. Στο τέλος της περίπτωσης α) του άρθρου 1 του άρθρου 40 ν. 3259/2004 (Α 149), όπως η παράγραφος αυτή έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 70 του ν. 3746/2009 (α’ 27), και όπως αυτή αντικαθίσταται από την παράγραφο 1 του άρθρου 4, προστίθεται εδάφιο που έχει ως ακολούθως:

«Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως και για συναλλαγματικές και γραμμάτια εις διαταγήν που εξοφλούνται μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη τους».

16. Στο τέλος του άρθρου 2 προστίθεται παράγραφος 9 που έχει ως ακολούθως:

«Οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 εφαρμόζονται για δάνεια ή πιστώσεις που χορηγήθηκαν μέσω υποκαταστημάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους ή έχουν νομίμως εγκατασταθεί στην Ελλάδα».

17. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 τίθεται πριν τη λέξη «πιθανολογείται» η λέξη «σφόδρα».

18. Στο τέλος του άρθρου 7 προστίθενται το ακόλουθο εδάφιο:«Η πληρωτέα αξία της επιταγής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν της εγγυήσεως»

19. Στο τέλος του άρθρου 8 προστίθενται τα ακόλουθα:

«Κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνονται ιδίως υπόψη και συνεκτιμώνται: α) η βαρύτητα της παράβασης, β) η συχνότητα αυτής, γ) η διάρκειά της, δ) οι ειδικές συνθήκες τέλεσής της, ε) η ύπαρξη υπαιτιότητας, δ) ο κύκλος εργασιών του παραβάτη και στ) η υπότροπη συμπεριφορά. Οι καταγγελίες για παράβαση του παρόντος νόμου κατατίθενται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας».

20. Στο άρθρο 10 όπου αναφέρεται η ημερομηνία «31η Δεκεμβρίου 2009», αυτή αντικαθίσταται από την ημερομηνία «29η Ιανουαρίου 2010».

Κατσέλη: «Νομοσχέδιο-ανάσα» για τις επιχειρήσεις

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων «δίνει μια ανάσα σε αυτούς που νιώθουν τη θηλιά της πιστωτικής ασφυξίας να σφίγγει στο λαιμό τους», τόνισε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου.

Η υπουργός υποστήριξε ότι «σε μια κρίσιμη καμπή, η κυβέρνηση παρεμβαίνει αποφασιστικά για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία και να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή ασφυξία που απειλεί τις παραγωγικές τάξεις».

Ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο νόμου, καθώς, όπως είπε, «είναι ώρα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, είναι ώρα να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας, να διοχετεύσουμε ρευστότητα στην αγορά, να αναθερμάνουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τις επενδύσεις».

Υπογράμμισε ακόμα ότι το σχ/ν είναι απολύτως συνεπές με όσα υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. «Δίνουμε διέξοδο σε επιχειρήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους», πρόσθεσε ότι οι τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσει ευνοούν ακόμη περισσότερο τις ΜμΕ που έχουν πραγματική ανάγκη ρύθμισης των οφειλών τους.

«Με τα κριτήρια και τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουμε θέσει, αποκλείουμε περιπτώσεις καταχρηστικής εφαρμογής, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις δίνουμε πειστική απάντηση σε ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα ή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη κ. Κατσέλη, στόχοι του νομοσχεδίου είναι δύο, η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η μείωση του συνολικού πιστωτικού κινδύνου στην οικονομία.

Αναφερόμενη, τέλος στον Τειρεσία, η ΥΠΟΙΑΝ σημείωσε ότι «πρέπει να παραμείνει εργαλείο για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά όχι ένα μέσα εξαναγκασμού αποπληρωμής αβάσιμων απαιτήσεων».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΟ με όλες τις Αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο περί ρευστότητας.

Αποσύρθηκε η τροπολογία για αύξηση φορολογίας τσιγάρων, ποτών και ρυθμίσεις για γονικές παροχές

Στην απόσυρση της τροπολογίας για την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, των ποτών και τις ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι διατάξεις αυτές να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που πρόκειται να αναρτηθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "με προφανή την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων αυτών αλλά και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης, συνολικά για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία με το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών".

Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή σε ........

νομοσχέδιο που δεν σχετίζονταν με τη φορολογία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό έγινε διότι όσο αφορά την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα η εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου αυτού από την αρχή του 2010 και γι' αυτό επελέγη να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση, αφού κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Για τις γονικές παροχές, σύμφωνα με το υπουργείο, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που παρατηρήθηκε από το Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Στα 2,15 ευρώ διατηρεί την τιμή αγοράς ελαιολάδου η ΕΑΣ Μεσσηνίας

Στα 2,15 ευρώ το κιλό εξακολουθεί να αγοράζει ελαιόλαδο από συνεταιρισμούς του νομού η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Από παραγωγούς και άλλους ιδιώτες (όπως ελαιοτριβείς) η Ένωση αγοράζει στα 2,10 ευρώ. Μέχρι τώρα η ΕΑΣ Μεσσηνίας έχει συγκεντρώσει 1.000 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ΠΟΠ, από τους οποίους οι 500 είναι συνεταιριστικό ελαιόλαδο (η αποθηκευτική δυνατότητα της ΕΑΣ είναι συνολικά 3.000 τόνοι). Το ελαιόλαδο είναι καλό ποιοτικά με μέση οξύτητα το 0,4.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Ραπτέας, .......

υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με κάποιους συνεταιρισμούς, που προσφέρουν σημαντικές ποσότητες καθώς μάλιστα εντός 2 ημερών πληρώνεται ο συνεταιρισμός που πουλάει λάδι, από τη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει η Ένωση.

«Άλλοι συνεταιρισμοί το κρατάν παρακαταθήκη. Πάντως, καλό είναι να μην πωλούν μεμονωμένα λάδι οι συνεταιρισμοί του νομού. Με συνολική και οργανωμένη διαχείριση θα πετύχουμε καλύτερες τιμές», επεσήμανε ο γεν. διευθυντής της ΕΑΣ.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Κατερίνα Μπατζελή: Δεν θα δώσουμε ευκαιριακά «πακέτα» στους αγρότες

«Προσπαθούμε να βγάλουμε από την απομόνωση τους αγρότες και την αγροτική οικονομία και να την εντάξουμε στη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας αυτής, με την πράσινη ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή» υποστηρίζει, μιλώντας στο paseges.gr, λίγες μέρες πριν τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις, η Κατερίνα Μπατζελή και περιγράφει τις στρατηγικές επιλογές της, τους άξονες του αγροτικού κοινωνικού διαλόγου που ξεκινάει στο τέλος Ιανουαρίου και τις βασικές αλλαγές του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Είπαν κάποιοι ότι είστε τυχερή που κόπηκε η .......

εθνική οδός στα Τέμπη από τις κατολισθήσεις γιατί αλλιώς θα την έκοβαν οι αγρότες. Θα έχουμε, πιστεύετε, κινητοποιήσεις;

Κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται τυχερός από τις κατολισθήσεις στα Τέμπη. Η ζημιά είναι μεγάλη. Όσον αφορά το αν είμαι τυχερή, κινητοποιήσεις αγροτών μπορεί να γίνουν και αλλού. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο υπάρχουν προβλήματα τα οποία ζητούν άμεση λύση ή είναι μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής στρατηγικής. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτελούν ένα από τα κεκτημένα τους. Το ζήτημα είναι το πότε, το γιατί γίνεται και τι επιδιώκεται να επιτευχθεί. Να επισημανθεί ότι μια κινητοποίηση είναι επιτυχής, όταν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως κοινωνική ενέργεια και από το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας.

Οι αγρότες γνωρίζουν ότι γίνονται σημαντικότατες προσπάθειες τόσο επίλυσης διαχρονικών προβλημάτων με σημαντικότατες επιπτώσεις στην εισοδηματική τους κατάσταση, όπως το ΟΣΔΕ, ενώ μέσα σε 2 μήνες έχουν εισαχθεί πολιτικές, οι οποίες ελαφρύνουν την οικονομική τους επιβάρυνση από την κρίση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Παρότι, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, «μπήκατε δυναμικά» εξαγγέλλοντας πολιτικές, μέχρι σήμερα βλέπουμε το υπουργείο να ασχολείται κυρίως με την καθημερινή διαχείριση. Είναι τελικά αναπόφευκτο;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ένα παραγωγικό υπουργείο με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό εύρος. Οι συνδιαλλασσόμενοι είναι πολλοί με πολλά αιτήματα, αλλά και διαφοροποιήσεις. Ένα αίτημα καθημερινότητας που για εμάς αποτελεί μια πολιτική διαχείρισης, μπορεί για την τοπική ή περιφερειακή κοινωνία να είναι θέμα στρατηγικής για την ανάπτυξή της.

Πάντως, η μεγαλύτερη στρατηγική την οποία καλούμαστε να κλείσουμε άμεσα, είναι το ζήτημα της ψηφιοποίησης, δηλαδή, της ολοκλήρωσης του συστήματος πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων. Έργο, το οποίο, αν δεν κλείσει τους επόμενους μήνες, θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, τον «οκτάλογο» της Αγροτικής Στρατηγικής μας. Αφορά κυρίως, ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά, το κόστος των προϊόντων, την πιστοποίηση και επισήμανση των προϊόντων, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, την κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών. Καθώς και την πολιτική μας στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται για μετά το 2013.

Φυσικά, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η αγροτική πολιτική και αγροτική δραστηριότητα και οικονομία είναι πολυτομεακό και απαιτείται ένας συντονισμός πολλών υπουργείων. Προσπαθούμε να βγάλουμε από την απομόνωση τους αγρότες και την αγροτική οικονομία και να την εντάξουμε στη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας αυτής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ρυθμίσεις χρεών, η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και η πράσινη ανάπτυξη που θα περάσει σταδιακά μέσα από όλες τις επενδυτικές μορφές στον αγροτικό τομέα.

Τι περιμένετε να πετύχετε με τον κοινωνικό αγροτικό διάλογο που ξεκινάτε; Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Για εμάς ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση με τους θεσμούς της οικονομίας και της κοινωνίας, αποτελεί ένα από τα βασικά δείγματα της πολιτικής μας και της ιδεολογίας μας. Δεν αποτελεί μέσο τακτικισμού, αλλά τη διαδικασία για την απόκτηση κοινωνικού συμβολαίου σε κάθε παραγωγικό τομέα. Συνεπώς, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, αλλά μια διαρκής διαδικασία ελέγχου υλοποίησης των πολιτικών μας δεσμεύσεων.

Τέλη Ιανουαρίου, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει το μεγάλο θέμα των υποδομών και των διαρθρωτικών μεταβολών που απαιτούνται να γίνουν από το χωράφι στο ράφι.

Θέτουμε στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως οι πολιτικές γης, το κόστος παραγωγής, οι θέσεις μας για τη μετά το 2013 ΚΑΠ, η ασφαλής και βιώσιμη διαχείριση των εισροών και κυρίως των φυτοφαρμάκων, η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, η ασφάλεια των τροφίμων, η λειτουργία της αγοράς των γεωργικών προϊόντων. Και όλα αυτά στα στενά περιθώρια των αμέσως επόμενων ενός ή δύο μηνών γιατί πραγματικά ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να αποφασίσουμε και να νομοθετήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες πολιτικές να γίνουν κατανοητές, αποδεκτές και να εμπεδωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία. Το να αλλάξεις νοοτροπία και πρακτικές στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στους διάφορους κλάδους, αλλά και στην αγορά τροφίμων, αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα της οικονομίας μας. Η γεωργία με τη διευρυμένη έννοιά της πρέπει να φύγει από τα στενά όρια της πρωτογενούς παραγωγής και να περάσει δυναμικά στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα με την προσφορά υπηρεσιών στην κοινωνία.

Εξαγγείλατε αναδιάρθρωση του «Μπαλτατζή». Προς ποια κατεύθυνση; ποια θα είναι η νέα φιλοσοφία;

Χωρίς καμία διάθεση προσκόλλησης στο παρελθόν, οφείλω να πω ότι παραλάβαμε ένα «Αλέξανδρο Μπαλτατζή», όπου από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης υπήρχαν υποχρεώσεις για άμεση εκταμίευση ύψους 65 εκ. ευρώ. Η πληρωμή ορισμένων από τις οποίες εκκρεμούσε εδώ και δύο χρόνια. Πρόκειται για πληρωμές σε νέους αγρότες, σχέδια βελτίωσης, και λοιπά έργα. Επίσης από την τρίτη προγραμματική περίοδο παραλάβαμε υπερδεσμεύσεις ύψους 700 εκ. ευρώ η οποία οφείλεται σε ένταξη έργων ύψους 2.738 εκ. ευρώ έναντι συνολικού προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Υπαίθρου συνολικού ύψους 2.036 εκ. ευρώ. Με απλά λόγια, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία έκανε εγγραφή στο πρόγραμμα ύψους 700 εκ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα! Δηλαδή, δεν έχουμε επαρκή χρηματοδότηση. Συνεπώς, οι αλλαγές είναι αναγκαίες να γίνουν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα γεωργίας. Σχέδια βελτίωσης με νέους τρόπους άρδευσης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης, χρήσης και καταστροφής των φυτοφαρμάκων, επιδότηση επιτοκίων για τις επενδυτικές δραστηριότητες των νέων αγροτών, σώμα ελεγκτών εδαφών διότι πρέπει να αποφευχθεί τάχιστα η επιμόλυνση των υδάτινων πόρων, ενώ η πολιτική αγροτικής γης θα συνδυαστεί άμεσα με τα αποτελέσματα του ΟΣΔΕ, βάσει του οποίου θα έχουμε και μια πρώτη καταγραφή ενός αγροτικού κτηματολογίου.

Επίσης, είναι σημαντικό σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στους κλάδους πριν το τελικό προϊόν φθάσει στον καταναλωτή. Η διαδρομή από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή είναι πολυδαίδαλη και συνεπώς το μεγαλύτερο ελεγκτικό έργο πρέπει να επικεντρωθεί στο ενδιάμεσο στάδιο, που είναι η συγκέντρωση και η διανομή. Στόχος μας είναι η καλύτερη αμοιβή του παραγωγού από την αγορά.

Άλλαξε μια κυβέρνηση και ήρθε μια άλλη. Άλλαξε ένας υπουργός και ήρθε ένας άλλος. Πότε θα δει ο έλληνας αγρότης, χειροπιαστά, τα αποτελέσματα των «πολιτικών ΠΑΣΟΚ»;

Υποσχεθήκαμε μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία, που διεκδικεί εισόδημα μέσα από μια αγορά που ρυθμίζεται και εποπτεύεται και στηρίζεται στις επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες και κρίσεις. Υποσχεθήκαμε διαφάνεια και λογοδοσία και ένα κράτος που εξυπηρετεί τον αγρότη αποτελεσματικά, αναλαμβάνοντας τα βάρη που του ανήκουν. Δρομολογούμε αυτές τις αλλαγές, χωρίς καθυστερήσεις. Δεν πρόκειται να στηρίξουμε τους αγρότες με ευκαιριακά «πακέτα» που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και μειώνουν την αξιοπιστία μας. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που διαμορφώνουν ένα σταθερό πλαίσιο για να προγραμματίζουν και να δραστηριοποιούνται οι αγρότες στην απαραίτητη ανακατανομή των πόρων, σε κίνητρα για ανταγωνιστικότερες δομές. Η γεωργία μας αξίζει και θα έχει τις προϋποθέσεις για να ξαναγίνει ζωτικό κομμάτι της οικονομίας μας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν και εφέτος δραματικά χαμηλές τιμές για τα βασικά προϊόντα (ελαιόλαδο, σιτηρά κ.λπ.). Υπάρχει τρόπος να προστατευθούν από την αβεβαιότητα των αγορών;

Στόχος μας είναι η βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης των γεωργών ώστε να εισπράττουν καλύτερες τιμές και ταυτόχρονα η αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές. Επίσης, με την κατοχύρωση ενός νέου μητρώου εμπόρων θα είναι εφικτή η διασταύρωση στοιχείων της αγοράς και η αποφυγή των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων προϊόντων, το οποίο αποτελεί ένα «νέο προϊόν» της παραοικονομίας μας.

Οι μάχες για τη διάρθρωση του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι στην πρώτη γραμμή. Τι εκτιμάτε; Θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται, κατά τον ίδιο τρόπο, η αγροτική παραγωγή ή θα έχουμε σοβαρές αλλαγές;

Η ΚΑΠ ήταν πάντα αντικείμενο κριτικής για τα κονδύλια που απορροφούσε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτή τη φορά αμφισβητούνται ο στόχος και η προστιθέμενη αξία τους. Η ΚΑΠ όμως είναι η κυριότερη κοινή πολιτική, που πρέπει να εξασφαλίζει την επισιτιστική μας επάρκεια και ασφάλεια και που παρέχει οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες για την ύπαιθρο και τους πολίτες στο σύνολό τους, που η αξία τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η χρηματοδότησή της λοιπόν μπορεί και πρέπει να συνεχισθεί. Με διαφοροποιημένη στήριξη με στοχευμένα μέτρα, στη βάση ενός νέου γεωργικού μοντέλου. Το δικό μας στοίχημα είναι να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο της νέας ΚΑΠ και να το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα, που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά μας που αποφέρει εισόδημα και όλα τα οφέλη για την ύπαιθρο και την οικονομία. Και το θέμα αυτό είναι ένα από τα ζητήματα του κοινωνικού διαλόγου που έχουμε δρομολογήσει.

Τελικά, έχει μέλλον το αγροτικό επάγγελμα στην Ελλάδα, και με ποιες προϋποθέσεις; Τι θα λέγατε σε έναν νέο που θέλει να μπει (ή να παραμείνει) στο επάγγελμα;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Ναι, το αγροτικό επάγγελμα έχει μέλλον και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις νέες μορφές καλλιέργειας αλλά και με την πολιτεία εταίρο, συμπαραστάτη. Δε θέλουμε αγρότες επαίτες κύριε Παναγούλη. Αντιθέτως, μέσα από ένα πλαίσιο διαφάνειας θέλουμε ο αγρότης να γνωρίζει τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις του.

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου εξαντλεί την τετραετία και εσείς παραμένετε όλα αυτά τα χρόνια στη θέση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Μπορείτε να βεβαιώσετε τον αγρότη ότι η εικόνα της ελληνικής γεωργίας - κτηνοτροφίας θα είναι διαφορετική; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της;

Νέοι αγρότες, μεγαλύτερος κλήρος, ζώνες παραγωγής, σύγχρονες γεωργικές πρακτικές, χρήση νέων μορφών ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή. Μια ύπαιθρος που θα σέβεται τον πολίτη και που ο πολίτης θα σέβεται τον αγρότη.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

3 ευρώ το τετραγωνικό για το τέλος αποχέτευσης

Ορίστηκαν απο το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης το ποσό για την σύνδεση των σπιτιών με το δίκτυο της αποχέτευσης.
Το ποσό ανέρχεται σε 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για κάθε κατοικία.
Αυτό προβλέπεται από τον νέο κανονισμό που .........

ψηφίστηκε στο Δημοτικό συμβούλιο ενώ όσον αφορά την χρήση του δικτύου το ποσό ορίστηκε στο 60% της αξίας του λογαριασμού του νερού.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η έκπτωση της τάξης του 10% σε αυτούς που πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό ενώ γι αυτούς που θα επιλέξουν την καταβολή σε δόσεις η αποπληρωμή ορίστηκε σε 6 δόσεις (μια δόση κάθε 3 μήνες) με πρώτη δόση Υποχρεωτικά με την σύνδεση της οικίας με το δίκτυο.

Η γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) έκλεισε και το Λύκειο Φιλιατρών

Κλειστό είναι από χθές το Λύκειο Φιλιατρών λόγω της εμφάνισης κρουμάτων του ιού της γρίπης των χοίρων Η1Ν1.

Η απόφαση για την παύση της λειτουργίας του Λυκείου πάρθηκε από τον νομάρχη Μεσσηνίας Κο Δημήτρη Δράκο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα που καταγράφονται αναλυτικά στην εγκύκλιο του υπουργείου υγείας.

Πληροφορίες του Φιλιατρά News αναφέρουν ότι το Λύκειο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την επόμενη Τρίτη.



-

Εσφαλμενα στοιχεία περιείχε η επιστολή Σαμαρά για τους μετανάστες.

Ο Μ. Παύλου, Διευθυντής Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED, με ανακοίνωσή του κατηγορεί το πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι η επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, στην οποία παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, περιέχει εσφαλμένα στοιχεία.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: .........

«Η επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον κ. Ραγκούση περιέχει εσφαλμένα στοιχεία, ιδιαίτερα ως προς τις ισχύουσες ρυθμίσεις στην Πορτογαλία.

Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Οργανιικό Νόμο αρ.2/2006 της 17.4.2006 και τον ν.37/81 της 3.10.2006 (νόμος Ιθαγένειας) όλοι οι μετανάστες αποκτούν δικαίωμα για αίτηση κτήσης ιθαγένειας, μετά την πάροδο 6 ετών νόμιμης διαμονής στη χώρα, ενώ τα παιδιά των μεταναστών (η δεύτερη γενιά) πολιτογραφoύνται Πορτογάλοι με απλή δήλωση εφόσον ένας γονέας έχει συμπληρώσει 5 έτη νόμιμης διαμονής στην Πορτογαλία.

Με αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση η Πορτογαλία επέκτεινε το καθεστώς πολιτογράφησης που ίσχυε για τις πρώην πορτογαλικές αποικίες με επίσημη γλώσσα τα πορτογαλικά, σε όλους τους μετανάστες ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

Η επιστολή του κ.Σαμαρά προφανώς στηρίχθηκε σε έρευνα που αγνοούσε τη νέα νομοθεσία στην Πορτογαλία. Σε αυτήν την επιστολή αναφέρονται επιλεκτικά συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όμως σημειώνουν ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις σε άλλους τομείς μεταναστευτικής πολιτικής, όπως η πρόσβαση στο καθεστώς μακράς διαμονής, στην πολιτική συμμετοχή, στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας κλπ. (βλ.έρευνα MIPEX II)

Επιπλέον σύμφωνα με τη σύνθετη νομοθεσία περί θαγένειας στη Γερμανία, ένα παιδί μεταναστών μπορεί να πολιτογραφηθεί Γερμανός με τη γέννησή του, εφόσον ένας γονέας διαμένει για 8 έτη στη χώρα με δικαίωμα άδειας αόριστης διάρκειας, αλλά και όταν ο τελευταίος κατέχει για 3 έτη άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας.

Σε ανάλογες με την Πορτογαλία πολιτικές πολιτογράφησης έχει προβεί και η Ισπανία η οποία δυστυχώς δεν αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου της ΝΔ.
Και οι δύο αυτές μεσογειακές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων, έχουν σημειώσει σημαντικές θετικές επιδόσεις στα ζητήματα ένταξης μεταναστών, όπως αναδεικνύεται στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πολιτικών Ένταξης Μεταναστών - Migrant Integration Policy Index (MIPEX II). H δε Πορτογαλία ως προς τα ζητήματα ιθαγένειας ανάμεσα σε 28 χώρες κατατάσσεται μαζί με τη Σουηδία και το Βέλγιο στην κορυφή του σχετικού πίνακα με πολιτικές πολιτογράφησης ευνοϊκότερες ακόμη και του Καναδά.

Αποτελεί ανάγκη οι πολιτικές και η κριτική τους, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στη συγκρότηση της πολιτικής μας κοινότητας, να στηρίζονται σε πραγματικά και ορθά στοιχεία ώστε να χαραχθούν και να υλοποιηθούν νηφάλια υπέρ του συλλογικού συμφέροντος.»

Πηγή: TVXS

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 13ης Ιανουαρίου 2010

ele13.jpg (638 KB) 8arr13.jpg (223 KB) foni13.jpg (253 KB)