Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

"Εφυγε" η ηθοποιός Αννα Παϊτατζή

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών η ηθοποιός Αννα Παϊτατζή. Γεννήθηκε το 1923 στην Κωνσταντινούπολη και έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο τηλεπαιχνίδι-τηλεοπτική σειρά "Λούνα Παρκ", όπου συμπρωταγωνιστούσε στο πλευρό του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Μαζί του έπαιξε σε 8 ταινίες. Πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1959 με την ταινία ''Γαμήλιες περιπέτειες''. Ανάμεσα στις ταινίες που συμμετείχε ξεχωρίζουμε: 'Έξω οι κλέφτες'', ''Ένας ιππότης για τη Βασούλα'',...

''Για ποιον χτυπάει η κουδούνα'', ''Ο Γίγας της Κυψέλης''.

Οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε η Αννα Παϊτατζή:

1. Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970)
2. Ο γίγας της Κυψέλης (1969)
3. Ο γόης (1969)
4. Για ποιον χτυπά η... κουδούνα (1968)
5. Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
6. Ο Μικές παντρεύεται (1968)
7. Ο τετραπέρατος (1966)
8. Ιστορία μιας ζωής (1965)
9. 7 μέρες ψέματα (1963)
10. Ένας ντελικανής (1963)
11. Κορόιδο γαμπρέ (1962)
12. Ποτέ δε σε ξέχασα (1962)
13. Έξω οι κλέφτες (1961)
14. Γαμήλιες περιπέτειες (1959)

Τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση, σε ρόλο guest, στο remake της σειράς ''Εκείνες κι εγώ'' στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου που υποδυόταν τη θεία του «Ζάχου Δόνγκανου» . Η κηδεία της θα την Παρασκευή 3-7-2009 στις 14.30 από το Β΄ Νεκροταφείο.

Express.gr




Τροποποίησεις στη διάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ προανήγγειλε ο Π.Αθανασόπουλος

Αλλαγές στη δομή των τιμολογίων του ηλεκτρικού ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Π.Αθανασόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει θέμα επιβάρυνσης των καταναλωτών.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανήγγειλε τροποποιήσεις στο έντυπο του λογαριασμού κατανάλωσης, ώστε να εμφανίζονται ξεχωριστά οι ανταγωνιστικές και μονοπωλιακές χρεώσεις αλλά και περιορισμό του πλήθους των τιμολογίων που εφαρμόζονται σήμερα στις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών.
Ειδικότερα, ως προς τα έντυπα των λογαριασμών, οι αλλαγές...

προβλέπεται να εφαρμοσθούν σε δύο μήνες περίπου και συνίστανται στο ότι θα εμφανίζονται ξεχωριστά οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (μονοπωλιακές χρεώσεις) από το κόστος παραγωγής και το περιθώριο εμπορίας (ανταγωνιστικές).

Οι μονοπωλιακές χρεώσεις θα είναι κοινές για όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, ενώ οι ανταγωνιστικές θα είναι το πεδίο στο οποίο θα ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές έγιναν εφικτές μετά την υπογραφή, από τον υπουργό Ανάπτυξης, των αποφάσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας του 2008 και για τα τέλη χρεώσεως, μεταφοράς και διανομής στις αρχές της εβδομάδας.

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης απηύθυνε πρόσκληση προς την εταιρία αλλά και τους ιδιώτες επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.

Μιλώντας στη συνέλευση ο κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι «καθώς η πίτα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας αυξάνεται, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις από όλες τις πλευρές. Από τη ΔΕΗ, με το επενδυτικό της πρόγραμμα, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές».

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «στηρίζει συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές, όπως και τις πρωτοβουλίες της επιχείρησης για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε συνεργασία με ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

«Τα λόγια», σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης, «ιστορικά ποτέ δεν έλειψαν από αυτό τον τόπο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έργα. Αυτό ισχύει για όλους μας, ισχύει βέβαια και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, φυσικά και τις δημόσιες».

Για ανοιχτές πληγές της ΔΕΗ και στημένο παιχνίδι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν.Φωτόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η βελτίωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως η μείωση των τιμών του πετρελαίου, οι αυξημένες βροχοπτώσεις που γέμισαν τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών και η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο πεντάμηνο μειώθηκαν κατά 3,5 % σε σχέση με πέρυσι, λόγω της κρίσης, ενώ οι βιομηχανίες στο ίδιο διάστημα περιόρισαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15,8%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ






ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παραδόθηκε ο δράστης του φονικού που συγκλόνησε την Καλαμάτα.

Παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, ο δράστης που δολοφόνησε με κυνηγετική καραμπίνα το μεσημέρι στις 13:40 τον 39χρονο υπεύθυνο καφετέριας Χρήστο Ξενάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δράστης παραδέχτηκε την πράξη του, και οδηγήθηκε από αστυνομικούς στο σπίτι του όπου παρέδωσε την καραμπίνα με την οποία σκότωσε τον Ξενάκη.


Video ΣΟΚ απο τον τόπο της δολοφονίας στην Καλαμάτα





-

Εντός της ημέρας η σύλληψη του υπόπτου δηλώνει η Αστυνομία

Έντρομος ο κόσμος της Καλαμάτας, από το γεγονός αυτό, το οποίο εξόργισε τον Διοικητή της αστυνομίας , τόσο για το θράσος του υπόπτου για το μέρος του εγκλήματος αλλά και για την ώρα,
Ώρα αιχμής ήταν εκείνη την στιγμή.

Σε άμεση επαφή βρίσκεται ο Δήμαρχος με τις αρχές για κάθε νέο στοιχείο που προκύπτει, η Αστυνομία δηλώνει οτι μέσα στην μέρα θα έχει νεότερα και πιθανών την σύλληψή του υπόπτου...

Πηγή: ΜαντάταNews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αγρια δολοφονία μέρα μεσημέρι στην Καλαμάτα
Στιγνή Δολοφονία στην παραλία της Καλαμάτας



Στιγνή Δολοφονία στην παραλία της Καλαμάτας

Στη 1:40 περίπου το μεσημέρι στην παραλιακή της Καλαμάτας στην Ναυαρίνου άγνωστος μέχρι στιγμή βγήκε από το αμάξι του και με μια καραμπίνα σκότωσε μπροστά στο έκπληκτο πλήθος που εκείνη την στιγμή καθόντουσαν και έτρωγαν.

Το γεγονός εξελίχτηκε κοντά στην ταβέρνα...
Αλκιονίδες, ο άγνωστος έφυγε αμέσως μετά το γεγονός αφήνοντας πίσω τον φυσίγγι και τον νεκρό .

Αμέσως ο κόσμος κινητοποιήθηκε και κάλεσε την άμεσο δράση.
Το ασθενοφόρο ανταποκρίθηκε άμεσα στο θέμα καταφθάνοντας στο σημείο του εγκλήματος.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν: ........


Λευκού ποινικού μητρώου ο Χ. ΞΕΝΑΚΗΣ ο οποίος απεβίωσε μετά απο το διπλό χτύπημα απο την καραμπίνα του δράστη.
Ο Ξενάκης υπεύθυνος του μαγαζιού ON THE ROCKS, συμπαθής απο το ευρύ κοινό και χωρίς να έχει απασχολήσει την αστυνομική αρχή στο παρελθόν.
Απο τις τελευταίες πληροφορίες που είχαμε ο δράστης είχε λογομαχήσει με το θύμα, 2 μέρες πρίν,
για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μιλά η αστυνομική αρχή Καλαμάτας, η οποία όπως μας είπε είναι κοντά στην ταυτότητα του εγκληματία.
Απο τις πρώτες εικόνες που είχαμε και απο τα ΜΜΕ το θύμα ήταν εν ζωή την ώρα που κατέφθασε το ασθενοφόρο.
Δείτε τις αποκλειστικές εικόνες ...


1_90.jpg (38 KB) . 2_16.jpg (35 KB) . 3_11.jpg (34 KB)


Πηγή: Mantatanews1 και Mantatanews2

Τους περισσότερους γιατρούς ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει η Ελλάδα

Τους περισσότερους γιατρούς ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ έχει η Ελλάδα. Ειδικότερα, τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν πως σε κάθε 1.000 άτομα πληθυσμού αντιστοιχούν 5,4 γιατροί στην Ελλάδα, την ώρα που ο μέσος όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ υπολογίστηκε μόλις στους 3,1 γιατρούς ανά 1.000 άτομα.
Παράλληλα, 13,3 απόφοιτοι...

ιατρικών σχολών αντιστοιχούν σε κάθε 100.000 άτομα πληθυσμού, από 9,9 στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Η.Β


Αγρια δολοφονία μέρα μεσημέρι στην Καλαμάτα

Σόκ στους θαμώνες καθώς και τους περαστικούς της οδού Ναυαρίνου στην παραλία της Καλαμάτας προκάλεσαν πριν λίγη ώρα οι πυροβολισμοί εναντίον υπευθύνου καταστήματος από επιβάτη διερχόμενου ΙΧ.
Ο 35χρονος υπάλληλος του καταστήματος προσπάθησε να διασχίσει την οδό Ναυαρίνου ο δράστης σταμάτησε το αυτοκίνητο του κατέβηκε από αυτό έβγαλε την καραμπίνα του και πυροβόλησε δύο φορές εναντίον του 35χρονου ο οποίος έπεσε στο οδόστρωμα αιμόφυρτος.

Ο δράστης μπήκε στο ΙΧ αυτοκίνητο του και εξαφανίστηκε.
Ο άτυχος 35χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου παρά τις .......

υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στην ζωή μετά από λίγο υπέκυψε στα τραύματα του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δράστης ήταν γνωστός του θύματος και πρίν λίγες ημέρες είχαν διαπληκτισθεί δημόσια.
Οι αστυνομικές αρχές κάνουν εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη του δράστη

Πηγή: Best TV

Απότομο φρένο στις προσλήψεις ανέργων

Φρένο για 15 ημέρες μπήκε στη διαδικασία προσλήψεων 20.000 ανέργων στους δήμους, προκειμένου όπως είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, να ξεκαθαριστεί η θέση του ΟΑΕΔ ο οποίος άρχισε ανταγωνιστικό πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία προσλήψεων των 20.000 ανέργων προβλέπεται με μνημόνιο που υπέγραψαν η ΚΕΔΚΕ,...

το υπουργείο Απασχόλησης και ο ΟΑΕΔ.Για πρώτη φορά 365 στελέχη δήμων σε 15 νομούς της χώρας επιμορφώθηκαν σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών, με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, συμμετέχοντας στο e-learning πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και με τη χρηματοδότηση της Εμπορικής Τράπεζας.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



ΙΚΑ: «Σπάνε» οι κλάδοι υγείας και ασφάλισης

Διαχωρίζονται οι κλάδοι υγείας και ασφάλισης του ΙΚΑ, όπως εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Απασχόλησης.
Παράλληλα, ο κ. Κώστας Καραμανλής ζήτησε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και ταυτόχρονα να ενταθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.
Επίσης, έκανε λόγο για περιστολή της εισφοροδιαφυγής και τις σπατάλες στις δαπάνες υγείας μέσω του ΑΜΚΑ, της ενιαίας μηχανοργάνωσης αλλά και της ενοποίησης των ταμείων που προέκυψε με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Επανέλαβε ακόμη πως η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη μείωση της ...

ανεργίας μεταξύ του 2004 και του 2008 και υπογράμμισε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα στοιχεία δείχνουν ανακοπή της αυξητικής τάσης της.
Σημείωσε τέλος για άλλη μία φορά πως η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε τη χώρα σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες κάτι το οποίο απέδωσε στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων.



Δύο δημοπρασίες για τα αποθέματα ελαιολάδου

Να υποβάλουν τις προσφορές τους για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό που αφορά στην ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης του ελαιολάδου καλεί ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Η πρώτη μερική δημοπρασία για την κατάθεση προσφορών άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου (12:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ...

η δεύτερη αρχίζει στις 7 Ιουλίου και λήγει στις 16 Ιουλίου. (12:00 ώρα Ελλάδας). Η ελάχιστη ποσότητα που προβλέπεται σε κάθε προσφορά είναι 50 τόνοι.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Αναταράξεις στην αγορά οπωροκηπευτικών

Με «γκρίνιες» από παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς έγινε χθες η επίσημη πρώτη της εφαρμογής του νέου κοινοτικού κανονισμού που επιτρέπει τη λιανική πώληση και των ?κακοσχηματισμένων φρούτων και λαχανικών.
Μάλιστα, η πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση των εμπορικών προτύπων σε 26 -επί συνόλου 36- φρούτων και λαχανικών είχε εξαρχής απορριφθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς ως βλαπτική για τον ευρωπαϊκό τομέα οπωροκηπευτικών.
Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα παραγωγικοί και εμπορικοί φορείς κάνουν λόγο για «αποσυναρμολόγηση» των κανόνων της εμπορικής ποιότητας που θα σημάνει την κατάργηση της διαφάνειας στην κοινοτική αγορά και θα ανοίξει την πόρτα στον εφοδιασμό με χαμηλής ποιότητας προϊόντα τρίτων χωρών.
Ήδη, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί προσβλέπουν στην καθιέρωση των προτύπων Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) που είναι παγκοσμίως...

γνωστά πρότυπα εμπορικών συναλλαγών για τις εμπορικές συναλλαγές τους, ενώ ανάλογη, στάση τηρεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS.

Ποιότητα
Σύμφωνα με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, Γ. Πολυχρονάκη ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγορά δεύτερης ποιότητας προϊόντων.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, το γεγονός αυτό θα διευκολύνει την επικράτηση στις αγορές εισαγομένων χαμηλού κόστους φρούτων και λαχανικών με συνέπεια την καταβαράθρωση των τιμών και τη δημιουργία προβλημάτων για το μέλλον της κοινοτικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών.

Επί πλέον, σύμφωνα με τον INCOFRUIT - HELLAS, δόθηκε στους πωλητές λιανικής, αλυσίδες καταστημάτων η δυνατότητα να πωλούν νωπά οπωροκηπευτικά και από την ομάδα των 10 προϊόντων για τα οποία διατηρήθηκαν οι Κανόνες Ποιότητας, όταν αυτά έχουν την ένδειξη ότι προορίζονται για οικιακή μεταποίηση, με μόνη υποχρέωση την αναγραφή στην σήμανσή τους ότι «δεν ακολουθούν τα συγκεκριμένα εμπορικά πρότυπα της Κοινότητας».

H ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τους έλληνες εξαγωγείς οπωροκηπευτικών, θα αποτελέσει τον «δούρειο ίππο» για την εγκατάσταση στην αγορά πρακτικών που θα ακυρώσουν όποια ωφέλεια έχει υπάρξει στην ομαλή διακίνηση των προϊόντων αυτών και θα διευκολύνει τα μέγιστα τις μεγάλες αλυσίδες διανομής στο να «πλασάρουν» στην αγορά προϊόντα οποιασδήποτε ποιότητας και προέλευσης.

Ο κανονισμός
Σύμφωνα πάντως με την Κομισιόν, ο νέος κανονισμός υπόσχεται στο να μειωθεί η γραφειοκρατία κατά τις εμπορικές συναλλαγές φρούτων-λαχανικών με την κατάργηση των εμπορικών προτύπων σε προϊόντα όπως τα βερίκοκα, αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, αβοκάντο, νωπά φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, καρότα, κουνουπίδια, κεράσια, κολοκυθάκια, αγγούρια, καλλιεργημένα μανιτάρια κ.λπ.

Ωστόσο, διατηρούνται ειδικές προδιαγραφές εμπορίας για 10 προϊόντα τα οποία αντιπροσωπεύουν το 75% της αξίας των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ: μήλα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μαρούλια, ροδάκινα και νεκταρίνια, αχλάδια, φράουλες, πιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια και ντομάτες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Εως την 1η Σεπτεμβρίου αιτήσεις για την εκρίζωση αμπελώνων

Το διάστημα που ακολουθεί μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στις κατά τόπους νομαρχίες όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων για την περίοδο 2009/2010.Για την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο το ποσό της πριμοδότησης εκρίζωσης που αντιστοιχεί στον μέσο όρο της χώρας ανέρχεται σε 693 ευρώ το στρέμμα, έναντι 756 ευρώ/στρέμμα την προηγούμενη.Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλοι οι αμπελουργοί με οινοποιήσιμες ποικιλίες, ανεξάρτητα ...

αν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.Το πρόγραμμα οριστικής εγκατάλειψης αμπελώνων εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά φέτος και θα υπάρξει και άλλη μια του χρόνου, δηλαδή η περίοδος 2010 - 2011.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Τι προβλέπει ο νόμος για τα κολέγια

Αλλαγές στον νόμο για τα ιδιωτικά κολέγια κάνει το υπουργείο Παιδείας στο «παρά πέντε» της αδειοδότησής τους, με βασικό στόχο την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία. Στην υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 22 Ιουνίου και έχει ήδη διαβιβαστεί στους ιδιοκτήτες των κολεγίων καθορίζονται όλα τα κριτήρια για τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας τους και οι διατάξεις της φωτίζουν τα ασαφή σημεία του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Αλλαγές γίνονται ωστόσο στα ζητήματα που ήταν εμφανές από την περίοδο ακόμη της εισήγησης του νόμου ότι θα προσέκρουαν σε θέματα κοινοτικής νομοθεσίας, όπως η ανάμειξη του ελληνικού κράτους στα προγράμματα σπουδών των παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Παραμένει η προϋπόθεση της κατάθεσης εγγυητικής επιστολή 500.000 ευρώ από κάθε ενδιαφερόμενο για να λάβει την άδεια ίδρυσης του κολεγίου του. Προβλέπεται όμως η δυνατότητα να κατατεθεί σε πρώτη φάση απλή επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας με την οποία ...

θα βεβαιώνεται ότι θα εκδοθεί εγγυητική επιστολή υπέρ του κολεγίου που την καταθέτει, όταν αυτή ζητηθεί.
Ετσι το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει με την υπουργική απόφαση ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα ελέγχου στο πρόγραμμα σπουδών κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Ωστόσο θέτει μια σειρά περιορισμών για τη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών είναι η κατάθεση μελετών για την επαγγελματική αποκατάσταση των υποψηφίων σπουδαστών στις ειδικότητες που θα προσφέρονται. Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, μόνο το 10% των καθηγητών των ιδιωτικών κολεγίων θα πρέπει να κατέχει υποχρεωτικά διδακτορικό τίτλο ενώ το 30% θα πρέπει να κατέχει τίτλο μάστερ. Οσον αφορά τα θέματα στέγασης των κολεγίων, στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι άδεια μπορεί να πάρει όποιος ιδιοκτήτης κολεγίου κατέχει, το «μίνιμουμ», 300 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να έχει ανακοινώσει ως τις 31 Αυγούστου τα ονόματα των επιχειρήσεων που λαμβάνουν άδεια λειτουργίας για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ έχει παραλάβει ως σήμερα σχεδόν 40 αιτήσεις. Η νέα υπουργική απόφαση, που εξασφάλισε «Το Βήμα», προβλέπει ότι: * Τα κολέγια που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε σύμπραξη με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τα αναφερόμενα ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων) με τη νομική μορφή της συμφωνίας δικαιόχρησης, «υποβάλλουν το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών όπως αυτό έχει εγκριθεί από το εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής και το οποίο εφαρμόζεται ως έχει». Μαζί με το πρόγραμμα υποβάλλονται και οι συμφωνίες δικαιόχρησης ή πιστοποίησης.

* Το πρόγραμμα σπουδών πρέπει να καλύπτει με πληρότητα όλα τα παρεχόμενα γνωστικά αντικείμενα και να περιλαμβάνει αναλυτικό περιεχόμενο κάθε προτεινόμενου μαθήματος, ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο, χαρακτηρισμό προτεινομένων μαθημάτων σε «υποχρεωτικά» και «προαιρετικά», σε «θεωρητικά», «εργαστηριακά» και «μεικτά». Πρέπει ακόμη να περιλαμβάνει αριθμητική και περιγραφική κατάσταση μαθημάτων με τον απαιτούμενο εποπτικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, τα απαιτούμενα προσόντα των διδασκόντων και τα διδακτικά βοηθήματα.

* Οι διδάσκοντες στα κολέγια που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων πρέπει να κατέχουν τα προσόντα που έχουν οι καθηγητές στο αντίστοιχο τμήμα του συνεργαζόμενου πανεπιστημίου, ενώ αντίστοιχη πρέπει να είναι και η αναλογία διδασκόντων- διδασκομένων. Οι διδάσκοντες στα κολέγια πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάτοχοι πτυχίου ελληνικού ΑΕΙ (πανεπιστημίου ή ΤΕΙ) ή αντίστοιχου αναγνωρισμένου, ισότιμου και ομοταγούς αλλοδαπού ιδρύματος και να έχουν τουλάχιστον τριετή εκπαιδευτική, ερευνητική ή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (ως 10% του συνολικού αριθμού των διδασκόντων σε κάθε κολέγιο) δεν απαιτείται η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων που επαρκούν μόνο ειδικές τεχνικές ή πρακτικές δεξιότητες. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να έχουν τουλάχιστον πενταετή εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο των ειδικών δεξιοτήτων τους. Ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού αριθμού των διδασκόντων σε κάθε κολέγιο πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού. Ποσοστό 10% πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε διδακτορικό δίπλωμα.

* Η αίτηση για χορήγηση άδειας κολεγίου συνοδεύεται από πλήρη και εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας με ορίζοντα τριετίας. Πρέπει ωστόσο να τεκμηριώνεται ακόμη, μέσα από τα κεφάλαια της μελέτης, «η αξιοπιστία και η οικονομικά εύρωστη λειτουργία του κολεγίου για τα επόμενα τρία εκπαιδευτικά έτη από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για χορήγηση άδειας λειτουργίας».

- Μαζί με την αίτηση για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του κολεγίου υποβάλλεται και εισηγητικό σημείωμα με περίγραμμα κάθε προσφερομένης ειδικότητας (ανάλυση επαγγελματικού έργου και επαγγελματικής δραστηριότητας). Ακόμη θα αναφέρονται οι τομείς επαγγελματικής απασχόλησης των σπουδαστών, με αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς εργασίας.

* Κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομή. Ο ελάχιστος συνολικός χώρος του κολεγίου, ανάλογα με τις προσφερόμενες ειδικότητες, πρέπει να είναι 300 τ.μ., στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι και οι βοηθητικοί χώροι του κολεγίου. Προβλέπεται ότι κολέγια μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς δικά τους εργαστήρια, αλλά με εργαστήρια δανεικά ή ενοικιαζόμενα. Προβλέπεται ακόμη ότι στα κολέγια όπου εκπαιδεύονται περισσότεροι από 1.500 σπουδαστές είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ιατρείου για την παροχή των πρώτων βοηθειών και η ύπαρξη ασθενοφόρου.

Κ. ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ (πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων)
Περιμένουμε και αναγνώριση των πτυχίων
Η χορήγηση των αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας μας, γιατί ούτως ή άλλως υφιστάμεθα εδώ και χρόνια τους πιο απαιτητικούς ελέγχους των βρετανικών πανεπιστημίων με τα οποία συνεργαζόμαστε, του Βρετανικού Οργανισμού Ελέγχου Ποιότητας των Πανεπιστημίων (QΑΑ), του Βρετανικού Οργανισμού Πιστοποίησης (ΒΑC).

Εν τούτοις, οι άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας θα επιτρέψουν στο υπουργείο να καταρτίσει επιτέλους έναν κατάλογο με τα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα. Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνούμε ότι οι σπουδαστές και οι απόφοιτοί μας ενδιαφέρονται κυρίως για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Αυτό, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας, πρέπει να εκδοθεί εντός του Ιουλίου 2009. Ελπίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει πολύ γρήγορα και στην εφαρμογή των νόμων.





Γιάννης Πλούαρχος: Η αγάπη του κόσμου με κάνει να γίνομαι καλύτερος.

Συνέντευξη στο Κανάλι 20 107,5 έδωσε χθές το απόγευμα ο Γιάννης Πλούταρχος σχετικά με την συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 3 Ιουλίου και ώρα 21:30 στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας.
Ο Γιάννης Πλούταρχος εμφανίστηκε πολύ συγκροτημένος, χωρίς να πετά στα σύννεφα απο την αγάπη που του δείχνει ο κόσμος ο οποίος είχε συγκεντρωθεί έξω απο το κτήριο που στεγάζεται το Κανάλι 20.

Το "καλύτερο παιδί" του Ελληνικού πενταγράμμου, είπε ότι η Καλαμάτα του αρέσει, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Καλαμάτα εξ αιτίας ενός Καλαματιανού Επιχειρηματία του Βασίλη Κοντόπουλου στου οποίου το μαγαζί ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι.

Ρωτήθηκε για την συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας την Παρασκευή .......

3 Ιουλίου και είπε ότι κλείνει για τον ίδιο μια δεκαετία όμορφης διαδρομής στην δισκογραφία.
Ο Κόσμος έχει άποψη για τον ίδιο, ξέρει όλα του τα τραγούδια μετά από εννέα χρόνια καθαρής δισκογραφίας.
Ευχαρίστησε τον κόσμο που τον έβαλε στην καρδιά του απο την πρώτη στιγμή.
Δείχνει πολύ μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στον κόσμο που τον στηρίζει.

Για την πορεία του είπα ότι δεν πρόλαβε να γευτεί κάποια πίκρα στο τραγούδι. Είναι απο τους τυχερούς που έχει περάσει πολυ όμορφες στιγμές.

Για τις συναυλίες που έχει δώσει μέχρι αυτή την στιγμή είπε ότι βλέπει ένα κόσμο πάρα πολύ θερμό.
Είπε ότι του αρέσει να πειραματίζεται με το ρεπερτόριο του. Για κάτι άλλο όμως δεν εχει σκεφτεί κάτι. Σαν στόχο του έχει να διασκεδάζει τον Κόσμο.

Μίλησε για την πορεία των 10 χρόνων της καριέρας του, τον ρόλο που έπαιξε αυτά τα 10 χρόνια η σύζυγος του ενω μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα 4 παιδιά του.
Αφιερώνει τον ελεύθερο του χρόνο στα παιδιά του. Αυτά τον ξεκουράζουν και κοιτάει να κάνει πράγματα μαζί τους. Στίβο, ποδόσφαιρο κολυμβητήριο.
Μαθαίνει μέσα από τα παιδιά του και αυτό τον κάνει να νιώθει καλύτερος.

Αποφεύγει να πει ψέματα μπροστά στα παιδιά του γιατί πολυ απλά παραδειγματίζονται απο αυτό και θα κάνουν τα ίδια στην διαμόρφωση του Χαρακτήρα τους.
Τα παιδιά του είναι η Κατερίνα 11 ετών, ο Γιώργος 9 ετών η Ελεονόρα 3,5 ετών και η Παναγιώτα 2 ετών.
Η γυναίκα του έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του και της οφείλει την μισή του επιτυχία για τα χρόνια που στάθηκε στο πλευρό του και τον στήριξε.

Το καλύτερο του τραγούδι είναι ο "Ένας θεός" στο οποίο οφείλει την επιτυχία γιατί το αγάπησε ο κόσμος και είναι απο τα πρώτα του που ξεκίνησε την διαδρομή του στην δισκογραφία.
Επιλέγει τα τραγούδια του με βάση το αν θα του αρέσει. Ότι έχει πει το έχει διαλέξει.
"Το τραγούδι πρέπει να με εκφράζει και να έχει λόγο ύπαρξης μέσα σε ένα δίσκο" είπε χαρακτιριστικά.
Εγκρίνει τα τραγούδια του αν του αρέσει ο στίχος και η μουσική. Πάντα ακολουθί το ένστικτό του και λέει τραγούδια που "του πηγαίνουν".
Όπως είπε στην συνέντευξη, δοκίμασε και άλλα τραγούδια τα οποία ναι μεν ήταν καλά αλλα επειδή δεν του πήγαιναν στο στυλ του δεν τα είπα. Έγιναν όμως επιτυχίες απο άλλους καλλιτέχνες.

Δεν έκρυψε ότι ζήλεψε τραγούδια που έχουν πει ο Σφακιανάκη, Κότσιρα, Ρέμμου, Κουρκούλη, Λαϊκά που έχουν πει μεγάλη βάρδοι του τραγουδιού.
Ρωτήθηκε για την απαγόρευση του καπνίσματος και είπε ότι πίστεύει ότι πρέπει να εφαρμωστεί παντού.
Υπεραμύνθηκε όμως του δικαιώματος των καπνιστών και είπε ότι πρέπει να υπάρχουν χώροι γι αυτούς που θέλουν να καπνίσουν, αλλα να μην ενοχλούν τους μη καπνίζοντες.

Ρωτήθηκε αν τον προβληματίζει κάτι στην σημερινή εποχή.
Ο Γιάννης Πλούταρχος είπε πως τον προβληματίζει ο τρόπος που εξελίσσεται ο κόσμος.
Ζεί την αγωνία των νέων ανθρώπων που κοιτάζουν το επαγγελματικό τους μέλλον. Η αμφιβολία που επικρατεί στους νέους ανθρώπους για την ζωή τους είναι τρομακτική.

Τα άμεσα επαγγελματικά του σχέδια είναι αυτές οι συναυλίες. Δεν θα δουλέψει τον χειμώνα, και θα ετοιμάσει μια μικρή περιοδεία στην Ευρώπη ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί και στην Αμερική για κάποιες εμφανίσεις.

Ακούστε ΟΛΗ την συνέντευξη του Γιάννη Πλούταρχου που έδωσε στο Κανάλι 20 107,5.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Μεσογειακοί: 4η η Ελλάδα στον πίνακα των μεταλλίων

Στην τέταρτη θέση των μεταλλίων υποχώρησε η Ελλάδα κατά την πέμπτη μέρα των αγώνων. Πρώτη είναι η οικοδέσποινα Ιταλία με 111, δεύτερη η Γαλλία 80, τρίτη η Ισπανία, τέταρτη η χώρα μας και πέμπτη η Τουρκία.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

ΧΩΡΑ ΧΡ. ΑΣ. ΧΑΛ. ΣΥΝ


1. Ιταλία 30 37 44 111


2. Γαλλία 28 26 26 80


3. Τουρκία 17 12 15 44


4. Ισπανία 15 11 21 47


5. Ελλαδα 13 13 20 46


6. Αίγυπτος 10 8 12 30


7. Τυνησία 9 7 7 23


8. Σερβία 6 8 11 25


9. Κροατία 4 4 7 15


10. Κύπρος 3 3 1 7


11. Σλοβενία 2 4 5 11


12. Αλβανία 2 4 0 6


. Συρία 2 3 6 11


14. Μαυροβούνιο 1 1 2 4


. Σαν Μαρίνο 1 1 2 4


16. Μαρόκο 1 0 2 3


17. Αλγερία 0 1 5 6


18. Βοσνία 0 1 4 5


19. Μάλτα 0 1 0 1


18. Λιβύη 0 0 2 2

Κέρδος online 2/7/2009 09:30



Συγκλονιστική η μαρτυρία της 14χρονης που επέζησε της πτώσης του Airbus


O πατέρα της 14χρονης που επέζησε από τη συντριβή του Airbus A310 της εταιρείας Yemeni, μιλάει για τις σκηνές που του περιέγραψε η κόρη του.
«Ένιωσε το αεροπλάνο να πέφτει και ξαφνικά βρέθηκε στο νερό. Άκουγε ανθρώπους να μιλάνε γύρω της αλλά δεν έβλεπε κανέναν μέσα στο σκοτάδι. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει. Ήταν θέλημα Θεού» λέει ο πατέρας της Baya Bakari.
Η Baya Bakari, η μόνη που επέζησε από τη συντριβή του Airbus, παρά την εξάντληση της και την υποθερμία κατάφερε να κρατηθεί από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους για 12 ώρες. Γύρω της υπήρχαν μόνο πτώματα, ρούχα,...

αποσκευές και φωτογραφίες των επιβατών.
«Όταν τη βρήκαμε, είχε τις αισθήσεις της, μιλούσε. Προσπαθήσαμε να την ζεστάνουμε γιατί κρύωνε πολύ» δήλωσε ο γιατρός Ada Mansour.
Η Baya βρίσκεται στο νοσοκομείο El Maarouf και σταδιακά ανακτά τις δυνάμεις της.




Περί της απαγορεύσεως του καπνίζειν

Σύγχρονο και άκρως επίκαιρο μοιάζει το παρακάτω διάταγμα για την απαγόρευση του καπνίσματος. Τι κι αν εκδόθηκε 153 χρόνια πριν; Κάποια πράγματα παραμένουν σταθερές αξίες...
«Διάταγμα περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.
Όθων ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος
Θέλοντες να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστηχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν.
Α. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.
Β. Η απαγόρευσις αυτή επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης...

τινός αιτίας.
Γ. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.
Εν Αθήναις την 31 Ιουλίου 1856.
Εν ονόματι του Βασιλέως,
Η Βασίλισσα Αμαλία»

Ανέκαθεν, το "αποφασίζομεν και διατάττομεν" ήταν η πιο εύκολη λύση. Ίσως όμως, να μην είναι και η αποτελεσματικότερη. Και, σίγουρα, ούτε η δημοκρατικότερη.

Εικόνα: stigmatismenoi.blogspot.com
tvxs




Αντίθετη με τη νομοθεσία της ΕΕ κρίνει το ΠΑΣΟΚ τη γνωμοδότηση για blog-κινητά

Η γνωμοδότηση του Γ. Σανιδά για άρση της ανωνυμίας σε ιστολόγια και κινητά «έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομολογία επί του θέματος και δείχνει επικίνδυνη άγνοια έως και αδιαφορία για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων» δήλωσε την Τετάρτη ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σκοπεύει μάλιστα να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων και να καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Όλες οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αλλά και οι ........

γνωμοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων είναι κατηγορηματικές ως προς το γεγονός ότι τα «δεδομένα κίνησης» μιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας (ποιος επικοινώνησε με ποιον, πότε, από ποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή τηλέφωνο, κλπ.) αποτελούν προσωπικά δεδομένα και εμπίπτουν ρητά στο απόρρητο των επικοινωνιών» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάργηση του απορρήτου «με απλή απόφαση μιας αστυνομίας, και μάλιστα χωρίς ανεξάρτητες διαδικασίες και έλεγχο, καθώς και η εξίσωση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα» υπογραμμίζει.

Προβληματική θεωρεί τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Χρήστος Γεραρής, ο οποίος επισήμανε την Τετάρτη ότι ο κ. Σανιδάς δεν έλαβε υπόψη την Οδηγία 2002/58 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Πηγή: in.gr

Από στειρότητα κινδυνεύουν οι ποδηλάτες

Αν υποπτευόσασταν ότι η σέλα του ποδηλάτου σας είναι ένας ύπουλος εχθρός του ανδρισμού σας, είχατε μάλλον δίκιο! Οι επαγγελματίες ποδηλάτες, αλλά και οι φανατικοί ερασιτέχνες του ποδηλάτου, καλά θα κάνουν να παγώσουν το σπέρμα τους και να το δώσουν σε κάποια σχετική «τράπεζα», επειδή η ποιότητά του μειώνεται δραματικά, όσο πιο έντονη γίνεται η προπόνηση με το ποδήλατο, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νταϊάνα Βααμόντε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Κόρδοβα, που μελέτησε 15 κατά τα άλλα υγιείς αθλητές του τριάθλου (οι οποίοι τρέχουν, κολυμπούν και κάνουν ποδήλατο), με μέση ηλικία 33...

ετών, διαπίστωσε ότι όσοι κάνουν πάνω από 300 χλμ. την εβδομάδα με τα ποδήλατά τους, έχουν φυσιολογικό σπέρμα σε ποσοστό λιγότερο από 4%, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC. Στα επίπεδα αυτά, οι άνδρες παρουσιάζουν «σημαντικά προβλήματα γονιμότητας», σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι ο μέσος άνθρωπος, που πάει στη δουλειά του με το ποδήλατό του ή που σποραδικά ασκείται ερασιτεχνικά, είναι απίθανο να έχει παρόμοια προβλήματα.

Η έρευνα μεταξύ των τριαθλητών έδειξε ότι μόνο το ποδήλατο -και όχι το κολύμπι ή το τρέξιμο- έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Όλοι οι αθλητές -που προπονούνταν με το ποδήλατο κατά μέσο όρο εννιά φορές την εβδομάδα επί οκτώ χρόνια- είχαν φυσιολογικό σπέρμα σε ποσοστό κάτω του 10%, έναντι 15-20% στους πιο γόνιμους άνδρες.

Όση πιο πολλή ώρα πάνω στη σέλα, τόσο χειρότερη γίνεται η ποιότητα του σπέρματος. Σε όσους αθλητές η προπόνηση ξεπερνούσε τα 300 χλμ, την εβδομάδα, το φυσιολογικό ποσοστό του σπέρματος (δηλλαδή με σωστό σχήμα και μέγεθος σπερματοζωαρίων) έπεφτε κάτω από το 4%, που γενικά αποτελεί το όριο κάτω από το οποίο οι άνδρες πιθανότατα δεν μπορούν να είναι γόνιμοι χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.

Η ζέστη από τα στενά ρούχα του ποδηλάτη, η πίεση και η τριβή των γεννητικών οργάνων στη σέλα, καθώς και η γενικότερη καταπόνηση του σώματος από την συνεχή ποδηλασία και το ψυχολογικό στρες, που οδηγούν στην υπερβολική οξείδωση του αίματος και τη βλάβη των κυττάρων, σύμφωνα με την έρευνα, συμβάλλουν από κοινού στην δραματική πτώση της ποιότητας του σπέρματος. Οι ισπανοί ερευνητές ήδη κάνουν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο η ποδηλασία επηρεάζει τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγούν στο προβληματικό σπέρμα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βααμόντε, είναι ακόμα αβέβαιο αν η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να βελτιωθεί ξανά σε περίπτωση που κάποιος σταματήσει την ποδηλασία, εκτίμησε όμως ότι αν το άθλημα αυτό ασκείται για χρόνια, είναι απίθανο να υπάρξει βελτίωση. Για το λόγο αυτό, συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να παγώσουν έγκαιρα το σπέρμα τους, πριν αρχίσουν την εντατική προπόνηση και κάνουν μονιμότερη ζημιά στην αναπαραγωγική ικανότητά τους. Είπε ακόμα ότι πρέπει πλέον να ληφθούν προστατευτικά μέτρα για τους αθλητές ποδηλάτες, όπως η αλλαγή στις μεθόδους προπόνησης, η λήψη αντι-οξειδωτικών κ.α.

Από την άλλη πάντως, ο ανδρολόγος Άλαν Πέισι, του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη νέα έρευνα, επισημαίνοντας αφενός ότι ο μέσος ερασιτέχνης ποδηλάτης δεν πρέπει να ανησυχεί και αφετέρου ότι πριν 40 χρόνια η ποδηλασία ήταν πολύ πιο κοινή σε πολλές χώρες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι άνδρες τότε ήσαν λιγότερο γόνιμοι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ