Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Εν αναμονή της εισήγησης της ΡΑΕ για το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων

Σήμερα αναμένεται η τελική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σχετικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, οι Έλληνες οδηγοί αγοράζουν πλέον με την τρίτη υψηλότερη τιμή στην ΕΕ, αφού εκτός από τα «καπέλα» στην αντλία ο ειδικός φόρος καυσίμων από το 2005 έχει αυξηθεί κατά 106% και ο ΦΠΑ κατά 16,6%. Οι τιμές χθες στην Αττική κυμαίνονταν από 1,38 ως 1,55 ευρώ και στην επαρχία έως 1,61 ευρώ το λίτρο.

Κλιμάκιο της ΡΑΕ επεξεργάστηκε το τελευταίο ..........

τριήμερο τα στοιχεία που πήρε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και ΥΠΕΚΑ. Οι βασικές παράμετροι που εξετάστηκαν είναι ο μέσος όρος τιμών κατά νομό σε βάθος τριετίας, τα μεταφορικά κόστη σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου οι τιμές έχουν ξεφύγει, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τις χρεώσεις στην Αττική, όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί ικανοποιητικά.

Η χρονική διάρκεια της ισχύος του πλαφόν, εφόσον επιβληθεί, θα είναι δύο μήνες. Η πλέον πρόσφατη επιβολή πλαφόν έγινε το καλοκαίρι του 2008, με την τιμή της αμόλυβδης στα επίπεδα των 1,27 ευρώ το λίτρο, αλλά στα νησιά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη αφού δεν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να διαπιστώσουν ότι σχεδόν όλοι οι πρατηριούχοι σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη κράτησαν τις τιμές πάνω από το πλαφόν.

Εν τω μεταξύ οι βενζινοπώλες του Εβρου απέκλεισαν χθες συμβολικά το ρεύμα εξόδου προς Βουλγαρία στον μεθοριακό σταθμό Ορμενίου Εβρου από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι επειδή πολλοί κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ με φθηνή βενζίνη, αλλά και για να πάρουν μαζί τους προμήθειες καυσίμων.

Το φαινόμενο έχει λάβει μαζική μορφή τον τελευταίο μήνα, από την ημέρα δηλαδή που επιβλήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ανεβάζοντας την τιμή της βενζίνης κατακόρυφα. Το πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων μέσα στη Βουλγαρία βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από τον μεθοριακό σταθμό Ορμενίου Εβρου: το δέλεαρ είναι η τιμή της βενζίνης που στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων κυμαίνεται από 0,98 έως 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ στην ελληνική πλευρά πωλείται 1,47 ευρώ.

Η Ενωση Βενζινοπωλών Εβρου κάνει τώρα λόγο για «λαθρεμπορία καυσίμων» αλλά, σύμφωνα με τον νόμο, επιτρέπεται η μεταφορά καυσίμων (έως δέκα λίτρα) σε ειδικό μεταλλικό κάνιστρο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Φόροι: Πέντε αλλαγές και μία ανατροπή

Πέντε αλλαγές της τελευταίας στιγμής και μία ανατροπή στις αποζημιώσεις απολύσεων φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Μετά τις ενδοκυβερνητικές τριβές και τις κοινωνικές αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αύξηση των αφορολόγητων ορίων πρώτης κατοικίας αλλά και σε αύξηση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για όσους έχουν παιδιά.

Παράλληλα, διορθώνει τα τεκμήρια για ακίνητα και .........

Ι.Χ. και επιβάλλει λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από την 1η Ιουλίου 2010.

«Πατριωτικό καθήκον» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το να συμβάλουν όλοι στα δημόσια έσοδα και δεσμεύθηκε, μιλώντας στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ότι «όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από όπου και αν προέρχονται». Μάλιστα απέδωσε σε «μιντιακές κατασκευές» τα όσα καταγράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο ως πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρέσει επαγγελματικές ομάδες με ιστορικό φοροδιαφυγής. «Ποτέ δεν υπήρξε πραγματικά πρόθεση της κυβέρνησης να ευνοήσει κάποιους», τόνισε.

Αντεγκλήσεις

Ο Πρωθυπουργός που ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση παίρνει «συνεχείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας», άκουσε την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη να τονίζει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη. Η κ. Κατσέλη- που έδωσε ως παραδείγματα την ενίσχυση νέων ζευγαριών για την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων- εκτιμάται ότι με την τοποθέτησή της άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών. Μίλησε για περίπου 20΄ και αποχώρησε νωρίς για τη Βουλή επειδή συνεδρίαζε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το ΕΣΠΑ. Πάντως, η στάση της που προκάλεσε τα σχόλια του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη έρχεται σε συνέχεια της προχθεσινής απουσίας της από τη σύσκεψη για το Φορολογικό.

Από τα αξιοσημείωτα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα, ο οποίος έθεσε θέμα για τη φορολόγηση των επιδομάτων των διπλωματικών υπαλλήλων, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια δυνατότητα επί του παρόντος.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Αποζημιώσεις


ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ρυθμίσεις το αφορολόγητο ποσό για αποζημίωση λόγω απόλυσης αυξάνεται από 20.000 σε 30.000 ευρώ. Σε σχέση με το σημερινό σύστημα όπου για αποζημίωση άνω των 20.000

ευρώ επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 20%, «κερδισμένοι» θα είναι όσοι λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης έως 80.000 ευρώ καθώς στη χειρότερη περίπτωση- πέραν του ότι θα έχουν χάσει τη δουλειά τουςδεν θα έχουν την παραμικρή επιβάρυνση, στην καλύτερη θα πληρώνουν μειωμένο φόρο έως και 2.000 ευρώ.




ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Βιβλία για όλους


ΟΡΙΣΤΙΚΑ από την 1η Ιουλίου θα κληθούν να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων επαγγελματίες ταξί, φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πωλητές λαϊκών αγορών, ιδιοκτήτες κάμπινγκ και ενοικιαζομένων δωματίων που αρχικά φάνηκε να τη... γλιτώνουν έως και το 2011. Θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να κόβουν αποδείξεις από τα μέσα του έτους (με εξαίρεση τους πρατηριούχους καυσίμων που θα εφαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές από την 1η Απριλίου) και θα φορολογηθούν με το άθροισμα των τεκμαρτών εισοδημάτων για το πρώτο εξάμηνο και των πραγματικών εισοδημάτων για το δεύτερο. Ειδικά για τα ταξί προβλέπεται προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου. Σήμερα άλλωστε ξεκαθαρίζει το τοπίο και για την εφαρμογή του ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες στη Βουλή ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, πλην των γιατρών που προστατεύονται από κοινοτική οδηγία.

Τεκμήρια Ι.Χ.

ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ εισάγεται και το κριτήριο της παλαιότητας για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου, καθώς είναι προφανές πως δεν έχουν ίσο κόστος συντήρησης και χρήσης ένα αυτοκίνητο 2.000

κυβικών (ενιαίο τεκμήριο 4.600 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. ίδιων κυβικών εκατοστών) 20ετίας και ένα αυτοκίνητο ίδιων κυβικών ηλικίας ολίγων μηνών.

Τεκμήρια ακινήτων

ΔΙΟΡΘΩΣΗ έγινε στα τεκμήρια ακινήτων, όπου το σύστημα προσδιορισμού του ετήσιου κόστους χρήσης με βάση αποκλειστικά και μόνο τα τετραγωνικά μέτρα εμπλουτίζεται και συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες για ακριβά ακίνητα, με αντικειμενική τιμή πάνω από 3.000 ευρώ/τ.μ. Με αυτό τον τρόπο διορθώνεται το οξύμωρο, όπου κύρια κατοικία 100 τ.μ. στην Εκάλη με αντικειμενική αξία 455.000 ευρώ έχει το ίδιο τεκμήριο των 4.400 ευρώ (στα 100 τ.μ.) με ένα ακίνητο ίσης επιφάνειας στη Νέα Ιωνία, όπου η αντικειμενική αξία διαμορφώνεται σε 175.000 ευρώ.

Κλίμακα

ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ φορολογίας εισοδήματος οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής αφορούν τις προσαυξήσεις των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

«Κερδισμένοι» είναι όσοι έχουν πολλά παιδιά. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ σήμερα) για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 11.500 ευρώ (από τα 10.000 ευρώ) για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω.

Η πρώτη κατοικία

ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ πρώτης κατοικίας οι διορθώσεις ήρθαν μετά τη διαπίστωση ότι με βάση τις αρχικές προτάσεις θα προέκυπταν φορολογικές επιβαρύνσεις, κυρίως στους άγαμους, εξαιτίας της κατάργησης του ενιαίου αφορολογήτου των 200 τ.μ. και της αντικατάστασής του από σχετικά χαμηλά αφορολόγητα όρια 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολιζόταν στην αύξηση του αφορολογήτου για τον άγαμο στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 250.000 ευρώ. Έτσι, ενώ με το προχθεσινό σενάριο ζευγάρι που θα αγόραζε πρώτη κατοικία 100 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη με αντικειμενική αξία 2.450 ευρώ/τ.μ. θα όφειλε φόρο 4.500 ευρώ, μετά τις διορθώσεις δεν θα οφείλει ούτε ένα ευρώ φόρου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

DVD τουριστικής προβολής της Μεσσηνίας

Μια μικρή γεύση από τη ζωή, τον πολιτισμό και τις παραλίες της Μεσσηνίας, διάρκειας 15 λεπτών, θα πάρουν όσοι δουν το DVD που εκπόνησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής για τη γνωριμία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τη Μεσσηνία.

Το πόνημα παρουσιάστηκε χθες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, και απέσπασε τα θετικά σχόλια των μελών της.
«Παρά τις δυσκολίες είναι πολύ σημαντικό το DVD, καθώς ενισχύει την προσπάθεια προβολής της Μεσσηνίας», σημείωσε η πρόεδρός της Αντωνία Μπούζα.

Το περιεχόμενο............

Μέσα σε 15 λεπτά, οι θεατές θα δουν τη Νέδα, το Πολυλίμνιο, τον υδροβιότοπο της Γιάλοβας, τον αφρικανικό χαμαιλέοντα, τα κάστρα του νομού και τους πύργους της Μάνης, το ανάκτορο του Νέστορα, τους μυκηναϊκούς τάφους, την Αρχαία Μεσσήνη, τον Επικούριο Απόλλωνα, το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, τις ελιές, το λάδι και τη θρεπτική του αξία, τα τοπικά προϊόντα, την Κοίμηση της Θεοτόκου, εικόνες από διάφορες εκκλησίες και ξωκλήσια, τους Αγίους Αποστόλους και την Υπαπαντή, το Πάρκο Σιδηροδρόμων, τη μαρίνα και τα νεοκλασικά κτήρια της Καλαμάτας, το ρολόι της Μεσσήνης, το παζάρι αντικών της Κυπαρισσίας, τα μεταξωτά μαντήλια, τα ήθη και τα έθιμα του νομού (καρναβάλι Μεσσήνης, τις εκδηλώσεις στη Νέδουσα, το σαϊτοπόλεμο και τις ιπποδρομίες στο Πλατύ), εικόνες από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, τις οργανωμένες παραλίες, χώρους εστίασης, τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, εικόνες με ηλιοβασιλέματα και, τέλος, την έναρξη της νυχτερινής ζωής.
Να σημειωθεί ότι το DVD είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά, πολωνικά, τσέχικα, ισπανικά, ρωσικά και στα σουηδικά.

Οι απόψεις

Ο κ. Σωτ. Σαραντέας έκανε λόγο για πολύ καλή δουλειά και για την απόκτηση εργαλείου που μπορεί να διαδοθεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα προκύψουν χειροπιαστά αποτελέσματα από την προβολή του.
Δεδομένη χαρακτήρισε την επιτυχία η κα Γεωργία Χριστοδούλου, η οποία ανέφερε ότι το DVD περιέχει όλες τις πτυχές του τουρισμού.
Ικανοποιημένος δήλωσε και ο κ. Δημοσθ. Κορδοπάτης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα ήθελε να υπάρχουν πιο τουριστικά μέρη.
Ο κ. Βασ. Τριγκιλίδας συμφώνησε με την καλή δουλειά που έχει γίνει. Μίλησε για εύστοχη παρουσίαση που προβάλλει και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και το χαρακτήρισε ως χρήσιμο εργαλείο. Τέλος, πρότεινε σε επόμενη έκδοση να συμπεριληφθούν και τα νορβηγικά ως γλώσσα.

Όλη η Μεσσηνία έχει πλέον ένα κοινό εργαλείο αναφοράς σχολίασε ο κ. Παν. Καρβέλας, προτείνοντας να διερευνηθεί αν απουσιάζει κάποια άλλη ξένη γλώσσα και να προστεθεί σε πρώτη ευκαιρία.
Τέλος, ο κ. Αλεξ. Μουρίκης παρατήρησε πως πρόκειται για μια προσπάθεια με μεγάλη επιτυχία, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του για τη μουσική επένδυση.
Στην ίδια συνεδρίαση, τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν, επίσης, τις προσπάθειες τουριστικής προβολής του νομού σε περιφερειακούς και πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και σε διάφορα έντυπα.

Πηγή: Θάρρος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών στη Νέα Δημοκρατία

Ανοιχτό άφησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του κόμματος να κινηθεί προς την κατεύθυνση διαγραφών «όσων με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του», όπως έχει δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

«Με όσα είπε στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ για την αυτοκάθαρση, ο κ. Σαμαράς έθεσε το γενικό πλαίσιο όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος.
Όταν έχει κάτι να πει ή θεωρήσει επιβεβλημένο .........

να κάνει τα επόμενα βήματα, θα το κάνει και θα το ανακοινώσει ο ίδιος» απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν διαγραφές στο πλαίσιο της «αυτοκάθαρσης».

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται από χθές το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συναντήσεις με κομματικά στελέχη. Την Παρασκευή θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, το βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και το πρωί του Σαββάτου θα μιλήσει στο προσυνέδριο της ΝΔ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Πηγή: in.gr

Σήμερα το πρωΐ η συνέντευξη Βουδούρη στο Ράδιο Νίκη

Σήμερα το πρωί ο Οδυσσέας Βουσούρης θα δώσει συνέντευξη στο Ράδιο Νίκη 96.4 και στον Παναγιώτη Χριστοδούλου.
Θα μιλήσει για τα θέματα της επικαιρότητας και κυρίως για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται ο Βουλευτής να δεχτεί ερωτήσεις και από τους ακροατές του Ράδιο Νίκη.

Συντονιστείτε το πρωϊ της Παρασκευής στους 96.4. Ή πατήστε την εικόνα του Ράδιο Νίκη επάνω δεξιά στο blog για να ακούστε LIVE.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Μαρτίου 2010

ele19.jpg (732 KB) 8arr19.jpg (240 KB) foni19.jpg (295 KB)