Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Η Ελλάδα κατά της αναγραφής της χώρας προέλευσης!

Ερωτηματικά για τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της αναγραφής χώρας προέλευσης στο ελαιόλαδο.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του νέου Κανονισμού που προβλέπει την αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ετικέτες του τυποποιημένου ελαιόλαδου.Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, η χώρα μας δέχτηκε τα βέλη της Ιταλίας για τη στάση της στο θέμα της αναγραφής προέλευσης στις ετικέτες του τυποποιημένου ελαιόλαδου. Ειδικότερα, η Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας κα Luca Zaia, υποστήριξε πως στις 4-2-2009 η μόνη χώρα που ψήφισε κατά της αναγραφής της χώρας προέλευσης ήταν η Ελλάδα, ενώ η Σουηδία απείχε από την ψηφοφορία.

Επειδή η συγκεκριμένη στάση της χώρας μας είναι τουλάχιστον ........

ακατανόητη, αφού η μέχρι σήμερα ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία προέβλεπε μόνο την προαιρετική αναγραφή της χώρας προέλευσης, Επειδή, αντίθετα, ο νέος Κανονισμός, όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε μετά από επίμονες πιέσεις και των Ιταλών, που έχουν ανάλογα συμφέροντα με τα δικά μας και θα ισχύσει από την 1-7-2009, καθιστά την αναγραφή υποχρεωτική και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελαιοκαλλιεργητών για την προβολή της εγχώριας παραγωγής και την αποτροπή προσμείξεων με ξένα, κατώτερης ποιότητας, ελαιόλαδα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αληθεύει ότι η Ελλάδα καταψήφισε τον νέο Κανονισμό για την αναγραφή της χώρας προέλευσης; Αν ναι, με ποιο σκεπτικό η αντιπροσωπεία μας υιοθέτησε αυτή τη στάση και πως θεωρεί ότι με αυτήν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα;Η ανάκληση, τον Αύγουστο του 2008, της Υπουργικής Απόφασης για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης, σχετίζεται με αυτή τη στάση της εθνικής αντιπροσωπείας;

Πηγή: Φιλιατρά Forum

Εφετείο: Φυλάκιση 15 ετών για εμπορία ανθρώπων

Σε κάθειρξη 12 ετών για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και 3 ετών για την εμπορία ανθρώπων, με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο Ρουμάνους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, που κατοικούσαν στα Φιλιατρά.
Με το θέμα είχε ασχοληθεί η Ιντερπόλ, η οποία έστειλε στις 19 Δεκεμβρίου 2007 σχετική πληροφορία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Όπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, στο σπίτι που έμεναν οι δύο Ρουμάνοι, μαζί με τα παιδιά της γυναίκας, βρέθηκαν ακόμη 10 ομοεθνείς τους, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ότι οι δύο τούς έφεραν από τη Ρουμανία στην Ελλάδα και τους εκμεταλλεύονταν, έχοντας παρακρατήσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και μη δίνοντάς τους τα χρήματα από τις αγροτικές εργασίες που έκαναν.

Οι καταγγέλλοντες είχαν επίσης αναφέρει ότι έφθασαν στην ........

Ελλάδα για να βρουν δουλειά, μέσω του συζύγου της Ρουμάνας, ο οποίος κατοικεί στη Ρουμανία, καθώς και ότι τους μετέφερε από τα σύνορα με ένα αυτοκίνητο ο άλλος κατηγορούμενος.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Στην απολογία τους οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο άντρας είπε πως δεν είχε αυτοκίνητο και δεν έκανε μπίζνες με τους ομοεθνείς του, απλώς τους βοήθησε να μείνουν σπίτι του.
Η γυναίκα ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα για το νοίκι του σπιτιού, που είχε τέσσερα δωμάτια (250 ευρώ) και για το λόγο αυτό δέχθηκε τους ομοεθνείς της, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα. Είπε, επίσης, ότι κάποιους από αυτούς τους γνώριζε, επειδή ήταν από το χωριό του άντρα της. Δήλωσε άγνοια για ποιο λόγο κατηγορείται και προφυλακίστηκε, αλλά ούτε και για το τι διαφορές μπορεί να έχουν μαζί της οι καταγγέλλοντες.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο καθένας τους πλήρωνε 20 ευρώ το μήνα για το νοίκι, όπως και κάποια χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα άλλα έξοδα, ενώ πρόσθεσε πως την παρακάλεσαν να τους μαγειρεύει, φέρνοντας οι ίδιοι φαγητό. Υποστήριξε, τέλος, ότι δεν τους κρατούσε χρήματα ή τα διαβατήριά τους, καθώς και ότι δεν είχε σχέση με τα όσα κατήγγειλε στην κατάθεσή του ένας από αυτούς, ότι δούλεψε τρεις μήνες σε αγροτική δουλειά, δεν πήρε τα χρήματά του και είδε τη γυναίκα να συναλλάσσεται με τον εργοδότη του.

Καυστικός ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας της έδρας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για τη δημιουργία οργανωμένου δικτύου εκμετάλλευσης ανθρώπων από τη Ρουμανία στην Ελλάδα.
Η προσπάθεια του συνηγόρου υπεράσπισης Παν. Μωράγιωργα, ο οποίος επικαλέστηκε τις κοινές συνθήκες ζωής όλων των οικονομικών μεταναστών, δεν έπεισε, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το δικαστήριο. Αναρωτήθηκε πώς μπορεί να κατηγορούνται για εκμετάλλευση ανθρώπων, χωρίς να βρεθούν τα διαβατήρια ή άλλα έγγραφα των καταγγελλόντων, τους οποίους μέμφθηκε για την απουσία τους από την Ελλάδα μετά από μια τέτοια καταγγελία.

Πηγή: Θάρρος

Ρουμάνοι «σήκωσαν» τα μισά καταστήματα

Τα μισά καταστήματα των Φιλιατρών είχαν διαρρήξει, όπως προέκυψε χθες κατά τη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δύο Ρουμάνοι το Μάιο του 2008, οι οποίοι έστελναν τα κλοπιμαία στη χώρα τους και για τις πράξεις τους αυτές καταδικάστηκαν ο καθένας σε 8ετή κάθειρξη.
Ένας τρίτος ομοεθνής τους, ο οποίος είχε επίσης κατηγορηθεί, απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών.
Όπως προέκυψε στην ακροαματική διαδικασία, οι δύο καταδικασθέντες έκλεψαν μαγαζί με αθλητικά είδη. Ο τρίτος κατηγορούμενος βρισκόταν για καφέ στη πλατεία μαζί με φίλο του, υπάλληλο του καταστήματος αθλητικών ειδών, όταν τους πλησίασε ο πρώτος από τους καταδικασθέντες θέλοντας να πουλήσει κάποια από τα κλοπιμαία.
Ο τρίτος κατηγορούμενος αναγνώρισε τα είδη και κατήγγειλε ........

το περιστατικό στην Αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον πρώτο, που ομολόγησε στη συνέχεια ότι είχε συνεργό του το δεύτερο και οι δυο μαζί πως είχαν συνεργάτη τους τον τρίτο (αυτόν που κατήγγειλε την κλοπή). Όπως επίσης προέκυψε, δε βρέθηκε σε κανένα από τα μαγαζιά που κλάπηκαν αντικείμενα τα αποτυπώματα του τρίτου, ο οποίος απαλλάχθηκε.

Πηγή: Θάρρος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΟΥΦΛΙΑ Παρελθόν από Σεπτέμβριο οι στροφές της Μεγαλόπολης

Συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και τον γενικό γραμματέα Δημοσθένη Κατσιγιάννη είχε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, κατά την οποία προέκυψε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν παραδοθεί το τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο με το οποίο παρακάμπτονται οι στροφές της Μεγαλόπολης.
Οπως ανακοινώθηκε από το πολιτικό του γραφείο, στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης των έργων του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, καθώς και οι εξελίξεις για το δρόμο από Ριζόμυλο - Πύλο μέχρι Μεθώνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συζήτηση ........

προέκυψαν τα εξής:
- Σε όλα τα τμήματα από την Κόρινθο μέχρι την Τσακώνα γίνονται εργασίες με εντατικούς ρυθμούς.
- Στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα, θα αρχίσουν οι εργασίες σε δύο μήνες.
- Μέχρι τα μέσα του 2010 θα είναι έτοιμο το τμήμα Κόρινθος - Τσακώνα μήκους 120 χλμ., όπως είχε δηλώσει ο κ. Σουφλιάς κατά την επίσκεψή του στα εργοτάξια τον περασμένο Οκτώβριο.
- Ειδικά το τμήμα από το Αθήναιο μέχρι το Λεύκτρο προβλέπεται να παραδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.
Ετσι οι στροφές της Μεγαλόπολης θα αποτελούν σε λίγους μήνες παρελθόν.
- Ο κ. Σουφλιάς είπε στον κ. Λαμπρόπουλο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εντάξει στο Δ‘ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τη βελτίωση του δρόμου από το Ριζόμυλο μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη.

Ηδη από προηγούμενες συναντήσεις του κ. Λαμπρόπουλου με τον κ. Σουφλιά είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ανάθεση σε μελετητικό γραφείο της μελέτης από τον Ριζόμυλο μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη, για βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου και νέες χαράξεις όπου χρειάζονται.
Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η ανάθεση και πρόκειται εντός των ημερών να υπογραφεί και η σύμβαση με τον μελετητή.
Η μελέτη υπολογίζεται να τελειώσει σε ένα χρόνο.

Πηγή: Ελευθερία

Αύξηση 143% τον Ιανουάριο στις ακάλυπτες επιταγές

Εκρηκτική αύξηση 143,58% σημείωσε τον Ιανουάριο η αξία των ακάλυπτων επιταγών, η οποία ανήλθε στα 226,5 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας Τειρεσίας Α.Ε., συνολικά εκδόθηκαν 21.360 επιταγές που έμειναν ακάλυπτες, μία αύξηση 141,36% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στο ίδιο διάστημα, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν 25,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20,32%.

Η νέα έκρηξη στις ακάλυπτες επιταγές έρχεται μετά μια χρονιά σαφούς επιδείνωσης των συνθηκών χρηματοδότησης της αγοράς, που ήδη αντανακλάται στην επιβράδυνση της πιστωτικής ανάπτυξης.
Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η προειδοποίηση του διοικητή της .........

Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου για αύξηση των επισφαλειών, ενώ εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το σύνολο του έτους θα ανέλθουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα ήδη υψηλά ποσοστά που παρουσίαζαν στο εννεάμηνο.

Στο τέλος Δεκεμβρίου η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών του 2008 είχε φτάσει τα 1,291 δισ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών τα 170,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 4,8% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με 4,5% τον Δεκέμβριο του 2007. Στα καταναλωτικά δάνεια, ο σχετικός λόγος ανήλθε σε 6,9% από 6%, ενώ στα στεγαστικά ανήλθε στο 4,6% από 3,6%. Επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός μείωσης των καθυστερούμενων επιχειρηματικών δανείων, στο 4,4% από 4,6%.

Ανησυχητική εξέλιξη θεωρείται επίσης η μείωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις προβλέψεις των τραπεζών (ήταν 46,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με 53,4% τον Δεκέμβριο του 2007) και η αύξηση του λόγου των καθαρών καθυστερήσεων προς τα εποπτικά ίδια κεφάλαια, στο 23,6% από 16,8%. Η ΤτΕ ζητεί από τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι αυτά θα σημειώσουν άνοδο λόγω της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, προβλέπει ότι ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, εκτιμώντας ότι «υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να ανέλθει γύρω στο 10%». Ως άμεση προϋπόθεση θέτει να αξιοποιηθούν πλήρως από τις τράπεζες οι ρυθμίσεις του κυβερνητικού σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας. Όπως παραδέχθηκε ωστόσο ο κ. Προβόπουλος, οι τράπεζες δεν βιάζονται να αξιοποιήσουν αυτό το ποσό. Από τα 28 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν ζητήσει μόλις 8 δισ. ευρώ.

Ηδη τα στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, η καθαρή ροή νέων τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν μειωμένη κατά 62,7% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2007. Η ροή των στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 52,5% και των καταναλωτικών δανείων κατά 68%.

Αναφερόμενος στα παράπονα υποχρηματοδότησης που εκφράζουν κάποιες επιχειρήσεις, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι αυτά δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά εκφράζονται σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει ένα οξύμωρο, καθώς την ίδια στιγμή, η ζήτηση για δάνεια έχει υποχωρήσει. Όπως εκτίμησε, τα παράπονα έρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της κρίσης οδεύουν προς το «κόκκινο».

Το πρόγραμμα των αγώνων του Σαββατοκύριακου. για την Β' Τοπική κατηγορία

Γνωστοποιήθηκε χθες από την ΕΠΣΜ το πρόγραμμα των αγώνων του Σαββατοκύριακου στα πρωταθλήματα της Α’, Β’ και Γ’ τοπικής.
Και αυτό το Σαββατοκύριακο υπάρχει φουλ αγωνιστική δράση και στα τρία πρωταθλήματα του Νομού μας με ενδιαφέροντες, αλλά και σημαντικούς αγώνες.

Στις 16.00 η σέντρα των αγώνων

Να σημειωθεί ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο οι αγώνες της Α', Β' και Γ' τοπικής άλλαξαν ώρα έναρξης, αφού θα ξεκινούν στις 16.00, αντί για τις 15.30 που άρχιζαν μέχρι πρότινος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα βραδινά ματς που αντί για τις 18.30 θα ξεκινούν στις 19.00.

Στην Β' τοπική στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής, ο πρωτοπόρος του Α' Ομίλου Ατρόμητος Πλατύ θα υποδεχθεί την Κυριακή τον ΠΑΟΚ Καλαμάτας, ενώ οι πρωτοπόροι Ασπρόχωμα και ΑΕ Αβίας παίζουν την Κυριακή εκτός έδρας με Βέργα και ΑΕ Μάνης αντίστοιχα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα ματς του Σαββατοκύριακου στην ........

Β' Τοπική κατηγορία που αγωνίζεται η Νίκη Πλάτης:

Β' ΤΟΠΙΚΗ Α' ΟΜΙΛΟΣ -

19η αγωνιστική Σάββατο 21/02/2009 Ώρα 16.00


Γήπεδο Άριος: Πάμισος Αριος - Ηρακλής Κυπαρισσίας

Γήπεδο Βαλύρας: Αστέρας Βαλύρας - Ανδρούσα

Γήπεδο Διαβολιτσίου: Ολυμπιακός Διαβολιτσίου - Μάνεσι

Γήπεδο Φιλιατρών: Νίκη Πλάτης - Αμφιθέα

Κυριακή 22/02/2009

Ώρα 11.00

Γήπεδο Βαλύρας: Πανευαϊκός - ΑΟ Διαβολιτσίου

Γήπεδο Αρφαρών: Ατρόμητος Πλατύ - ΠΑΟΚ Καλαμάτας

Γήπεδο Άριος: Αστέρας Μικρομάνης - Παπαφλέσσας Άμφειας