Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

-Ο δωδεκάλογος του μνημονίου!


1. Καταργείται η φράση αγανακτισμένου γείτονα "Θα κάνετε ησυχία να κοιμηθούμε, δουλεύουμε αύριο" (σιγά να μην δουλεύετε από αύριο).
2. Κατά συνέπεια καταργείται και η συνώνυμη έκφραση "Τελειώνετε κυρία μου, έχουμε και δουλειές" (δεν έχετε είπαμε).
3. Μη ορθή θεωρείται επίσης και η έκφραση "Μια δουλειά σε βάλαμε να κάνεις"
(Μία; αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ.

4. Καταργείται πλέον το σύνθημα "Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο"
(Βρες εσύ πελάτη και μετά δώσε του και δίκιο).................

5. Καταργείται από τα σχολεία το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού (εκτός και αν το διατηρήσουμε, έτσι ρε παιδί μου, για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις).

6. Πλέον από το Δημοτικό, η δημιουργία προτάσεων θα αξιολογείται μόνο ως προς την ορθογραφία και τη γραμματική (η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος όρος).

7. Η φράση "εθελοντική εργασία" θεωρείτε πλέον πλεονασμός.
Ο όρος "εργασία" από μόνος του, αρκεί για να αποδώσει το ίδιο νόημα.

8. Τέλος, έπειτα και από σύμφωνη γνώμη της Εταιρίας Προστασίας του Παιδιού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην κατηγορία της Κακοποίησης Ανηλίκου συμπεριλαμβάνεται και η ερώτηση προς μικρά παιδιά "Εσύ, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;"

9. Από την έκφραση "δουλειές με φούντες" κρατήστε τις φούντες ποτέ δεν ξέρεις μπορεί να χρειαστούν, αυτούς τους καιρούς δεν πετάμε τίποτα!

10. Ξεχάστε τη δικαιολογία "άργησα γιατί είχα μία δουλειά" καθώς δεν περνάνε πια αυτά ...

11. Η έκφραση "εργασία και χαρά" καταργείται μέχρι νεωτέρας.

12. Καταργούνται επίσης χαζές ερωτήσεις τύπου " τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;" - "άλλη δουλειά δεν έχεις να κάνεις;" - "τι δουλειά είχες με αυτόν/ήν;"-

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ



«Εξαφανίζεται» το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BEST

Πρώτη αλλά... πληγωμένη η Ν.Δ. στη Μεσσηνία


Σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη Μεσσηνία δείχνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Μεσσηνία από την εταιρεία «Άποψις» για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Best».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ερωτηθέντων με ποσοστό 24,3%, έναντι 43,25% που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2009 στο νομό.

Τραγικά είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς από το 39,07% πριν από 2,5 χρόνια περίπου σήμερα βρίσκεται στο 7,6%!

Από την άλλη πλευρά, η πρωτοεμφανιζόμενη Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει ποσοστό 5,1%, το ΚΚΕ 5,5% (5,74% το 2009), ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4% (3,61% το 2009) και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 1,8% (έναντι 5,08% το 2009).

Πιθανή η ίδρυση Αγροτικής σχολής στην Τριφυλία

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Σύσκεψη διαμαρτυρίας για το Νοσοκομειο Κυπαρισσίας- Θελουν την καταργησή του..

ΕΥΡΕΙΑ σύσκεψη για τις εξελίξεις που αφορούν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με αφορμή το σχέδιο Νόμου που προβλέπει την ενοποίηση σε ενιαίο νομικό πρόσωπο των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων Κυπαρισσίας και Καλαμάτας γεγονός που έχει κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία.

Η σταδιακή αφαιμαξη του Νοσοκομείου θα επέλθει με μελιωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με ουσιαστικλη μείωση των υπηρεσιών σε ευθύτερο χρόνο υποβαθμίζοντας το νοσοκομείο σε Κέντρο υγείας ή σε μονάδα υγείας, λέγοντας ότι επικοινώνησε με τους βουλευτές του Νομού και τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. για το ζήτημα καθώς γνωρίζουμε ότι οι εισηγητικές εκθέσεις και το σχέδιο Νόμου ανοίγει κερκόπορτα για την συρίκνωση του ιδρύματος.
Φυσικά εξήγησε ότι το σχέδιο γράφει ότι το .........

ίδρυμα θα έχει κοινό Οργανισμό λειτουργίας με κέντρο το Νοσοκομείο Καλαμάτας χωρίς να αποσαφηνίζει αν η κατάργηση της αυτοτέλειας του τοπικού νοσοκομείου θα σημάνει την αρχή του τέλος καθώς η έδρα του Νομικού προσώπου θα είναι η Καλαμάτα με όλες τις οργανικές θέσεις που ενοποιούνται.

Ο αναπληρωτής Διοικητής κ. Παναγιώτης Μπόζος μίλησε για την θεσμική του ιδιότητα και ως πολίτης εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάρτηση του σχεδίου νόμου ότι ενοποιούνται οι 2 οργανισμοί των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να χάσει την νομική του αυτοτέλεια σε όλα τα επίπεδα. Εξήγησε ότι η εισηγητική έκθεση δεν μας αφήνει περιθώρια για τη μορφή του νέου Δ.Σ. αφού το Νοσοκομείο μας θα εκπροσωπείται με μια ψήφο! Μίλησε για την ιστορία του και την ονοματοδοσία του καθώς χωρίς ύπαρξη νομικής μορφής ουσιαστικά καταργείται σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή που κοιτάει το μέλλον της, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις οργανικές θέσεις. ξιστόρησε το ισχύον Προεδρικό διάταγμα ενώ αποκάλυψε ότι συναντά παγερή αδιαφορία στο συμβούλιο των ενοποιημένων Νοσοκομείων νιώθοντας ως..παρείσακτος για θέματα που αφορούν το νοσοκομείο Κυπαρισσίας γεγονός που εξέπληξε τους παρευρισκόμενους...Φυσικά τα περιθώρια αντιδράσεων θα κορυφωθούν ως το Δ.Σ. της Τετάρτης.

Οι ομιλητές όπως ο κ. Μπακούρος και Πετρόπουλος και ο κ. Κανελλόοπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο απόψε είναι Νόμος και στην κοσμογονία της τελευταίας διετιάς διερωτήθηκε αν υπάρχει υπουργός που κυβερνά καθώς άλλοι κυβερνούν πλέον στην χώρα μας. Παρών ήταν εκπρόσωποι των εργαζομένων και φορείς οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους μίλησε για ενιαίες κινητοποιήσεις. Ο κ. Κουκούμης μίλησε για εμπορευματοποίηση της υγείας και προυπολογισμούς πείνας για την υγεία.

BEST TV

«Πνευμονολόγος από την Μεσσηνία, πρωταθλητής – υπερσυνταγογράφος»

Ούτε μια ούτε δύο, αλλά 500 συνταγές το μήνα, κατά μέσο όρο, υπέγραφαν 11 γιατροί, που σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας υπερσυνταγογραφούσαν.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι έντεκα γιατροί που είναι … "πρωταθλητές" και "ολυμπιονίκες" στα φάρμακα βρίσκονται σε όλη τη χώρα και είναι διαφόρων ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκε Πνευμονολόγος στην περιοχή της Μεσσηνίας, Παθολόγος στην Αττική, Πνευμονολόγος στις Κυκλάδες αλλά και Καρδιολόγος στον Έβρο.
Οι έντεκα γιατροί παρενέβησαν τους κανόνες του ..........

κώδικα της συνταγογράφησης και αναμένεται να κληθούν από το ΙΚΑ για εξηγήσεις.

Όπως σημείωσε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι υποθέσεις θα προχωρήσουν, καθότι, όσες ποινές επιβάλλονταν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αναβάλλονταν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι γιατροί τη γλίτωσαν…

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απείλησε να ανακαλέσει το μέτρο της ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς, αν συνεχιστεί η σπατάλη και η υπερσυνταγογράφηση.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «…Περάσαμε διάταξη με απόφαση της Βουλής που ελήφθη την περασμένη Τρίτη και ο νόμος δημοσιεύθηκε, ότι ο Διοικητής του Ελληνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο κ. Βουδούρης με αρμοδιότητα που είχε αναλάβει ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Νικόλης, τους υπερσυνταγογραφούντες γιατρούς θα τους καλούν σε έγγραφη κατάθεση των απόψεών τους μέσα σε πέντε ημέρες, κι αν οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς, οι γιατροί θα τίθενται εκτός ΕΟΠΥΥ έως δύο χρόνια.

Ο φάκελός τους θα πηγαίνει στον Εισαγγελέα και στους κατά τόπους αρμόδιους Ιατρικούς Συλλόγους για την υποβολή των πειθαρχικών κυρώσεων. Δημιουργούμε δε, και πειθαρχικό, με το νόμο που έχουμε τώρα στη Βουλή, στον ΕΟΠΥΥ.

Επί του συγκεκριμένου (συνταγογραφήσεις), λοιπόν, ζητάω συνεργασία από τους Προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και όλους τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Μου δίνει σήμερα έναν κατάλογο ο ΕΟΠΥΥ:
Παθολόγος, περιοχή Αττικής, πρωταθλητής στη συνταγογράφηση . Πνευμονολόγος, περιοχή Μεσσηνίας, επίσης πρωταθλητής. Παθολόγος, περιοχή Αττικής, ολυμπιονίκης. Πνευμονολόγος, περιοχή Κυκλάδων, άριστος στην υπερσυνταγογράφηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 11 εδώ και δεν είναι ολοκληρωτικός ο κατάλογος, κ. Νικόλη. Όσο κρατάει το φαινόμενο της παράνομης συνταγογράφησης, θα είναι διαρκώς συμπληρωνόμενος ο κατάλογος αυτός.
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε προς ενημέρωση για την εξέλιξη των λειτουργιών του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας.

pelopsnews

20 εκατ. ευρώ στους δήμους για θέρμανση σχολείων

Το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμεται σε όλους τους Δήμους της χώρας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, κυρίως για τις δαπάνες θέρμανσης, των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι Γενικοί Γραμματείς τους καλούνται να αποδώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις πιστώσεις αυτές στους ΟΤΑ, ώστε να τις καταβάλουν στις Σχολικές Επιτροπές και Σχολικές Εφορείες.

Οι πιστώσεις προέρχονται από τους ...........

Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 2012.

Briefing News

Στο Ε1 και ο αριθμός παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας

Αλλαγές θα έχει εφέτος το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των δηλώσεων τους στην εφορία.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας τους, να δηλώσουν αν τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους, καθώς και αν έχουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία η εφορία ...........

σκοπεύει να αξιοποιήσει στις διασταυρώσεις για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογούμενων και για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης που δεν δηλώνεται.

Έτσι, στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνονται οι παρακάτω αλλαγές:

Στον πίνακα 2 καταργήθηκε ο κωδικός που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Επίσης, έχει προστεθεί νέος κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Ακόμη, καταργήθηκε η ένδειξη στην οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Στον πίνακα 2 θα συμπληρωθούν καταθέσεις και ακίνητα που έχει ο φορολογούμενος.

Στον πίνακα 3 περιορίζεται η μείωση φόρου που ίσχυε για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67%. Το ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα, αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.

Στον πίνακα 4 και συγκεκριμένα στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός στον οποίο αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.

Στον πίνακα 5 που αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν συμπεριληφθεί νέοι κωδικοί τους οποίους θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους.

Στον πίνακα 6 προστέθηκε ο κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).

Στον πίνακα 7 έχει καταργηθεί ο κωδικός για τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Επίσης έχει προστεθεί νέος κωδικός για τις δωρεές χρηματικών ποσών στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους» και έχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων.

Bρήκαν τους "Anonymous"

Τρεις μαθητές λυκείου βρίσκονται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόσφατη ηλεκτρονική επίθεση (2 Φεβρουαρίου) στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την παράνομη διείσδυση στα υπολογιστικά συστήματα και τον ιστότοπο του υπουργείου είχε αναλάβει ομάδα νεαρών cracker, με το ψευδώνυμο Greek Hacking Scene (G.H.S.), οι οποίοι σε μήνυμά τους δήλωναν ότι εκπροσωπούν την οργάνωση Anonymous.

Κατά τις έρευνες που έγιναν συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένας 18χρονος στην Αθήνα, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει ακόμα δύο ακόμη νεαρούς, ηλικίας 16 και 17 ετών, όλοι τους μαθητές Λυκείου, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.




Zougla.gr

Π. Τατούλης: Το μεγάλο μας διακύβευμα είναι ο αστικός πολιτικός κόσμος να μη φυγομαχήσει, πράγμα το οποίο δεν θα επιτρέψω να συμβεί .

Την κατάρρευση του αστικού πολιτικού πλέγματος έθεσε ως διακύβευμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής κατά την συζήτηση των πεπραγμένων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, υπογραμμίζοντας ότι το πολιτικό προσωπικό που εκπροσωπεί το κοινωνικό αυτό πλέγμα δεν πρέπει να φυγομαχήσει. "Δεν θα επιτρέψω ο αστικός πολιτικός κόσμος να φυγομαχήσει, κάτι που θα σημάνει την οριστική κατάρρευση της Ελλάδας" σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας τον πραγματικό κίνδυνο που η πολιτική και οικονομική κρίση εμπιστοσύνης έχει δημιουργήσει σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας.

Αφού ευχαρίστησε τα πολιτικά κόμματα για την .........

παρουσία και τον χαιρετισμό τους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε στην τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, ότι όσο πιο γρήγορα μάθουμε τη νέα διαδικασία, τόσο πιο σύντομα θα προσαρμοστούμε σε αυτή και τόσο πιο γρήγορα θα καταστούμε αποτελεσματικοί.

«Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απόφασή του θα είναι θετική για το μέλλον της χώρας. Έχουμε αποπροσανατολιστεί γιατί δεν συζητούμε το αυτονόητο, πως δημιουργήθηκαν τα προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, που και πως κατανέμονται οι ευθύνες», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα επείγοντα θέματα της εθνικής οικονομίας.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης τη σταθερή πίστη του στην πολιτική της διαβούλευσης, η οποία θα πρέπει να γίνεται σε συνθήκες ελεύθερου, δημοκρατικού διαλόγου, πάντοτε με πνεύμα ωριμότητας μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών. Απέρριψε ταυτόχρονα την «έντεχνη διάσπαση της κοινωνίας και των πολιτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης για την επικρατούσα λογική μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Τα μέτρα που επιβάλλονται, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, δεν θα έχουν καμία επιτυχία αν συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς αυτό της ατιμωρησίας, να κρύβουμε δηλαδή «τα σκουπίδια μας κάτω από το χαλί».

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή εξέφρασε ξεκάθαρα την πολιτική της άποψη για το θεσμό, τον οποίο εκτιμούμε ως την τελευταία ελπίδα να βρει τον δρόμο του αυτός ο τόπος και η χώρα την έξοδο από την κρίση. Μόνο η Περιφέρεια θα ασχολείται με τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες καθώς η κεντρική κυβέρνηση για πολλά χρόνια θα ασχολείται με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας». Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζονται αποφάσεις, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, και όχι δογματισμούς, αφορισμούς και λαϊκισμό που καθιστούν τους πολίτες φοβικούς και με περιχαρακωμένη πολιτική ελευθερία.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισήγαγε ένα νέο στοιχείο, τη λογοδοσία στους πολίτες, λογοδοσία όμως όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά και της μειοψηφίας». Πέραν τούτου η Περιφέρεια προσδιόρισε σαφώς το πολιτικό της εκτόπισμα με τις συνεχείς της παρεμβάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θωρακίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και το νέο θεσμό.
Όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης μέσα σε αυτό το χρόνο επιτύχαμε να εξασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και να ολοκληρώσουμε τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό μας, με έμφαση στις νέες ιδέες, στη εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Η νέα αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, αλλά και νωρίτερα, είχε εκφράσει την άποψή της για εξειδικευμένους αναπτυξιακούς νόμους σε κάθε Περιφέρεια, για Περιφερειακό fast track. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και ταυτόχρονα η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, για τη μόχλευση της ιδιωτικής οικονομίας».
Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δήλωσε ότι πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την τεχνογνωσία της προέβη σε διεθνή διαγωνισμό με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ), μια καινοτόμα προσέγγιση για τη χώρα, και στις 29 Φεβρουαρίου 2012 ολοκληρώνεται με επιτυχία η πρώτη φάση του. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μετά το 2004 για τη χώρα με προϋπολογισμό ύψους 550 – 600 εκατομμυρίων ευρώ».

Την επόμενη εβδομάδα, όπως ενημέρωσε το σώμα ο Περιφερειάρχης, θα υπάρξει συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Σύντομα, επίσης, θα προκηρυχθεί νέος διεθνής διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ επίσης, καινοτομίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε υπηρεσίες αεροδρομίου στη χώρα.

Αφού εξέφρασε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη του ο Περιφερειάρχης στο ανθρωπογενές προσωπικό της Περιφέρειας, δήλωσε την πίστη του στις ίδιες δυνάμεις των πολιτών για την έξοδο του τόπου από την κρίση, χωρίς την αποκλειστική προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.
Αναφορικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ο κ. Τατούλης απέρριψε τους αφορισμούς που στέκονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την πρόοδο, για δήθεν κίνδυνο εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωσα τους πολίτες για τη μη διατάραξη των δικαιωμάτων αυτών, και εξέφρασα την επιτακτική ανάγκη να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Κατά το χρονικό αυτό διάστημα η Περιφέρεια ανέπτυξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, την πολιτική αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής οικονομίας και υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για τον πολίτη.

Στο τομέα της αγροτικής οικονομίας ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι αν αναπτυχθεί κατά 15 % και αν υπάρξουν 20 νέες μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες θα έχουμε κέρδος 6,5 % επί του ΑΕΠ. Για το σκοπό αυτό το 30 % του νέου τεχνικού προγράμματος θα διατεθούν σε υποδομές για την αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία.
Στον τομέα του τουρισμού ο στόχος υπήρξε ο στοχευμένος, πολυθεματικός τουρισμός με ισχυρό brand name «Πελοπόννησος». Σημαντική βοήθεια στον τομέα αυτό θα προσδώσει το άρτιο οδικό δίκτυο, το οποίο ολοκληρώνεται, με το δρόμο Τρίπολη – Καλαμάτα να παραδίδεται στις αρχές Μαΐου, μαζί με την παράκαμψη της Τσακώνας, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η Περιμετρική οδός της Καλαμάτας.

Σε καλό σημείο βρίσκεται και η διαπραγμάτευση της Ολυμπίας Οδού, Κόρινθος – Τσακώνα, σύμφωνα με το σύμφωνο παραχώρησης. Μέσω του ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται επίσης το ενδομεσσηνιακό δίκτυο, καθώς και αυτά των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. «Στην 5η Προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται πολύ μπροστά καθώς μέχρι τότε θα έχει υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός έργων, αμβλύνοντας παράλληλα τις μεγάλες μέχρι σήμερα ενδοπεριφερειακές ανισότητες».

Για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Τατούλης τη χαρακτήρισε ως υψηλού πολιτικού επιπέδου και ζήτησε τη δημιουργική αντιπαράθεση και σύγκρουση για τη θετική σηματοδότηση του μέλλοντος. Υπενθύμισε, τέλος, ο Περιφερειάρχης ότι ο Πελοποννησιακός λαός εμπιστεύτηκε την πλειοψηφία για την υλοποίηση του σχεδίου της.

Σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας της περιφέρειας Πελοποννήσου με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Την κινητοποίηση όλων των θεσμικών και επιστημονικών φορέων που θα καταστήσουν την Πελοπόννησο αυτάρκη θεσμικά αλλά και επιστημονικά στην προσπάθεια ανάπτυξής της, για να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη διάσωση της ίδιας αλλά και της χώρας, πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Νικολάκου και Παπαφωτίου και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Η Πελοπόννησος αποτελεί μια αυτονομημένη ..........

Περιφέρεια εντός των πλαισίων της χώρας με τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πιλότος των εξελίξεων για τη διάσωσή της», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ζητώντας ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα και κινητοποίηση του εγχώριου επιστημονικού προσωπικού.
Για το σκοπό αυτό ο Περιφερειάρχης υπέβαλε πρόταση, η οποία έγινε άμεσα δεκτή, για τη σύναψη ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας σε κρίσιμα θέματα που άπτονται του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας και του επιστημονικού κλάδου του ΓΕΩΤΕ.

Ο κ. Τατούλης συμφώνησε με την παρατήρηση του προέδρου του ΓΕΩΤΕ κ. Σωτήρη Λαμπρόπουλου, για το γεγονός ότι η έδρα του παραρτήματος μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για τη διαπεριφερειακή συνεργασία, αλλά και να επαναφέρει το θέμα της διοικητικής ενοποίησης της Πελοποννήσου κατά την αναθεώρηση του Καλλικράτη.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν οι αιτίες και να καταλογιστούν οι ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, γιατί η ατιμωρησία δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο γενικός γραμματέας κ. Αθανάσιος Γκίκας εκτίμησε ότι η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΓΕΩΤΕ θα αποτελέσει πιλότο συνεργασίας και με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το Γεωτεχνικό επιμελητήριο ότι μετά από συμφωνία με τον ειδικό γραμματέα υδάτων θα εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πιλοτικό πρόγραμμα για τη μελέτη του φαινομένου της διάβρωσης του Κορινθιακού κόλπου, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα μέσω του ΕΣΠΑ στις διαβρώσεις στην περιοχή της Μάνης, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, και στη συνέχεια στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας. Τόνισε βέβαια ότι όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, οι μελέτες να είναι εξορθολογισμένες και τα έργα ευέλικτα και μικρού κόστους με υψηλό δείκτη ανταποδοτικότητας.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε επίσης τη σταθερή του πίστη στη διαβούλευση και την αντιπροσωπευτικότητα της κρατικής λειτουργίας, εντός του πλαισίου των κανόνων της δημοκρατικής λειτουργίας. Ο κ. Τατούλης πρόταξε επίσης το αξίωμα ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον της κρίσης την επιβίωση των ανθρώπων μας, διαφορετικά θα έχουμε αποτύχει. Σε κάθε μάχη, ωστόσο, υπάρχει ένα τίμημα το ζητούμενο είναι να το ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατόν περισσότερο.
Πέραν αυτού, ο Περιφερειάρχης έθεσε ως προτεραιότητες την αποκατάσταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος σε αντίθεση με την άτολμη και άβουλη κεντρική κυβέρνηση που υπακούει πλέον σε μια λογική απραξίας.

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε τέλος το σημαντικό ζήτημα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, η οποία θα έπρεπε να ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και για το λόγο αυτό έχουν γίνει ήδη σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά θα γίνουν και άλλες μέσω του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, με τον οποίο συναρτάται άμεσα. «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι παρεμβάσεις μας με το Καλάθι Πελοποννησιακών προϊόντων, τη δημιουργία δημοπρατηρίου, τη δημιουργία θυλάκων κτηνοτροφικών και άλλων παραγωγικών ζωνών».

Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές του ΛΑΟΣ

Τον όρκο του βουλευτή έδωσαν οι Χρήστος Καλαποθαράκος και Μανούσος Ντουκάκης - οι δύο νέοι βουλευτές του ΛΑΟΣ που αντικαθιστούν τους παραιτηθέντες 'Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι έχουν προσχωρήσει στη Ν.Δ.

Λαμβάνοντας το λόγο μετά την ορκωμοσία τους,.........

ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε πως οι ορκισθέντες είναι «άνθρωποι με ψυχή και καρδιά, πατριώτες που θα σεβαστούν το Σύνταγμα και τις ανάγκες της Πατρίδας».

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι δύο συνάδελφοι κάτω από οποιαδήποτε κόπωση και δουλεία δεν θα γίνουν ποτέ ριψάσπιδες» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Newsit

LIVE η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου 20-2-2012

Πατήστε το διαβάστε περισσότερα και δείτε την συνεδρίαση απευθείας καθώς και τα θέματα της ημερήσιος Διάταξης.




Κύριοι, μας ρωτήσατε για τις θυσίες που… κάνουμε;

Άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Θα καταθέσω λίγες ερωτήσεις και σκέψεις στα γρήγορα, και «πιπεράτα» καθώς σε λίγες ώρες περιμένουμε από τις Βρυξέλλες, για μια ακόμη φορά, ήμαρτον Κύριε, να παραταθεί ο χρόνος για την…»ΣΩΤΗΡΙΑ» μας!

Γιατί ο Δρ Λουκάς Παπαδήμος επέλεξε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να ΑΚΥΡΩΣΕΙ τον Δρ Βενιζέλο, Τσάρο της ελληνικής οικονομίας και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στην οποία είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες «για κρίσιμες συνομιλίες και διαβουλεύσεις» μια μέρα πριν πάει εκείνος εκεί;
Γιατί επιμένουν οι άνθρωποι που μας κυβερνούν να .............

διαβεβαιώνουν τους Δανειστές μας και τους Ευρωπαίους συν-εταίρους μας και της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι ίδιοι ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ για τη ΣΩΤΗΡΙΑ της Ελληνικής οικονομίας και της Ελλάδος και ότι «οι Έλληνες δεχτήκανε και υφίστανται πολλές στερήσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων»;

Αρχηγοί Κομμάτων Υπουργοί και Βουλευτές ΔΕΝ κάνουν ΤΙΠΟΤΕ εφόσον μέχρι σήμερα ΔΕΝ ζήτησαν από τον Καστοριανό Πρόεδρο της Βουλής να τους μειώσει κατά 50% τις Βουλευτικές αποζημιώσεις, να δώσουν πίσω τις Κρατικές Μερσεντές, και να μειωθούν κατά 50% οι υπάλληλοι των γραφείων τους και η αστυνομική τους φρουρά!
Συνταξιούχοι Αρχηγοί Κομμάτων, Υπουργοί και Βουλευτές να αρνηθούν να συνεχίσουν την είσπραξη της Βουλευτικής Σύνταξης – εφόσον διαθέτουν μια άλλη σύνταξη από άλλο φορέα…

Τουλάχιστον οι 101 που την προπερασμένη Κυριακή ψήφισαν ΟΧΙ γιατί δεν ζήτησαν επιτακτικά τις παραπάνω μειώσεις ώστε το ΟΧΙ να ΑΞΙΖΕΙ;
Ο κ Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τώρα θυμήθηκε (πάλι καλά κατά το, κάλλιο αργά παρά ποτέ) να αποποιηθεί την μηνιαία του αποζημίωση ΓΙΑΤΙ ως ΑΡΧΗΓΟΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ δεν ζήτησε, έστω δεν παρότρυνε τους κκ Βουλευτές, Υπουργούς, Αρχηγούς Κομμάτων να κάνουν το ίδιο;

Για τις μειώσεις που εμείς οι συνταξιούχοι και μαζί μας οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα υφιστάμεθα με ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ αυτών που μας Κυβερνούν ΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ ποτέ εάν τις δεχόμαστε;
Οπότε οι διαβεβαιώσεις στους Δανειστές μας από τους Κυβερνήτες μας (του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) ότι «Οι Έλληνες υφίστανται πρωτόγνωρες θυσίες» έπρεπε να συνοδεύονται και από την επωδό:
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ!!!

Και αφού αναφέρθηκα στο εάν ΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ, κλείνοντας θέλω να ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ φίλους και φίλες (και μαζί άτομα που δεν με…συμπαθούν) και μου θέτουν σχετικό ερώτημα, ότι στις επίμονες προσκλήσεις που δέχομαι να είμαι υποψήφιος Βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές (όποτε και ΕΑΝ γίνουν) η απάντησή μου, επειδή κάποιοι πρέπει να μείνουν ανεξάρτητοι στις μαύρες μέρες που μας έρχονται, είναι κοφτή:

ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ!!!

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Le Figaro

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δημιουργούν το μύθο τους ως άλλοθι για τη θέση τους στην ιστορία

«Δημιουργούν το μύθο τους ως άλλοθι για τη θέση τους στην ιστορία» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης περιγράφοντας τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα κόμματα, την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς, εν μέσω βαθύτατης πολιτικής και οικονομικής κρίσης εμπιστοσύνης, κατά την διάρκεια μιας μακράς πολιτικής συζήτησης με τον αρχισυντάκτη της Γαλλικής εφημερίδας Le Figaro κ. Renaud Girard την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.

Την συνάντηση - συνέντευξη ζήτησε από τον .........

Πέτρο Τατούλη ο αρχισυντάκτης της Le Figaro και καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, Renaud Girard, και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Ο Γάλλος δημοσιογράφος που ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένος για την Περιφέρεια και τις πολιτικές που έχουν ήδη αναπτυχθεί, το πρώτο έτος της νέας αιρετής Διοίκησης, γνωρίζει τον Πέτρο Τατούλη από την εποχή που ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού. Η συζήτηση ξεπέρασε τις δύο ώρες και ο Γάλλος δημοσιογράφος άνοιξε πολλά θέματα που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή και αναζήτησε τις σκέψεις του Περιφερειάρχη σε σχέση με την αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο διακυβέρνησης της κρίσης και λήψης αποφάσεων εν μέσω ενός σφοδρού face loss της χώρας.

"Η Ελλάδα διαθέτει τις δυνάμεις που απαιτούνται για να βγει η χώρα από την κρίση, αντίθετα προς τη λαθεμένη άποψη που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα και δημιουργεί ένα face loss καταστρεπτικό για τη χώρα και τους πολίτες" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απαντώντας στις ερωτήσεις του Γάλλου δημοσιογράφου ο οποίος έθεσε θέμα επιθυμίας των Ελλήνων για αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε την αγανάκτηση και τον θυμό των Ελλήνων ως μια δίκαιη αντίδραση στο πολιτικό σύστημα το οποίο "ενώ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες δημιούργησε αυτή την κρίση αντί να πάει τη χώρα μπροστά τότε, διατείνεται τώρα ότι μπορεί να δώσει τη λύση". Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε στον Renaud Girard για τους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής ότι «σήμερα δημιουργούν το μύθο τους ως άλλοθι για τη θέση τους στην ιστορία αποκομμένοι από την πραγματικότητα των πολιτών».

Τα πολιτικά κόμματα φανερώνουν ανικανότητά και αδυναμία να υπερασπιστούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας

"Τα πολιτικά κόμματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και ιδίως τα μεγάλα, φανερώνουν με τη συμπεριφορά τους την ανικανότητά τους και την αδυναμία τους να υπερασπιστούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας" σημείωσε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης που χαρακτήρισε βαθύτατα πολιτικό και Ευρωπαϊκό ταυτόχρονα το πρόβλημα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον της χώρας είναι συνυφασμένο με αυτό της Ευρώπης και ότι οι πολίτες το γνωρίζουν και υπερασπίζουν με τις θυσίες τους την παραμονή στην μεγάλη αυτή οικογένεια.

"Το μέλλον της Ελλάδας είναι Ευρωπαϊκό, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από την Ελλάδα" συνέχισε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας ωστόσο ότι "το μέλλον της Ευρώπης είναι ασαφές όσο δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και στις νέες συνθήκες", υπενθυμίζοντας παράλληλα στον κ. Girard, ότι "η Ευρώπη είναι μια γερασμένη ήπειρος και σίγουρα πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες κατά τις οποίες δημιουργήθηκε η Ένωση. Έχοντας στο μυαλό μας ότι η οικονομία ορίζει πλέον τους πολιτικούς κανόνες, και όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, πρέπει να έρθουμε σε ρήξεις με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά κατεστημένα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από νωρίς μη ψηφίζοντας τους 'πλασματικούς' προϋπολογισμούς του 2008 και 2009

Ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε προς τον Αρχισυντάκτη της Le Figaro, ότι ο ίδιος από νωρίς είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα είχε συγκρουστεί με το κόμμα στο οποίο ανήκε και τον τότε Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, μη ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς του 2008 και 2009 χαρακτηρίζοντάς τους πλασματικούς. Υπενθύμισε μάλιστα στον κ. Girard, τη ρήση του Γάλλου Πρωθυπουργού κ. Raymond Barre επί προεδρίας Valéry Giscard d'Estaing, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η μη τιθάσευση του δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη θα την καταστρέψει".
Σε ερώτηση του Renaud Girard σχετικά με το αν οι επιδοτήσεις τις οποίες επέβαλε η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έβλαψαν την αγροτική παραγωγή, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ως συνέχεια του συλλογισμού του ότι "οι επιδοτήσεις σωστά θεσπίστηκαν αλλά με ευθύνη των πολιτικών που ιδιοποιήθηκαν κομματικά τη διαχείρισή τους, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατάφερε να τις ελέγξει αποτελεσματικά, κατέληξαν στο να αποκόψουν τον Έλληνα αγρότη που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στον Ευρωπαϊκό χώρο, από τις αγορές".

"Οι επιτάσσεις που προέβλεπε η ΚΑΠ σωστά θεσπίστηκαν για τον επαναπροσανατολισμό και εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας, το πολιτικό σύστημα όμως συντήρησε την αντίληψη των πελατειακών σχέσεων λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ανασταλτικά για αυτές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενισχύοντας την εκτίμηση του για το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του στην χώρα μας. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, η πρόοδος της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας, μαζί με τον τουρισμό είναι οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξής της.

Με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας η Πελοπόννησος θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αναφερόμενος εκτενέστερα στην συνέχεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης επεσήμανε τη μακρά προσπάθεια της πρώτης αιρετής Διοίκησης για την δημιουργία ενός φιλικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τις επενδύσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανυπαρξία κοινωνικών συγκρούσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω του υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των πολιτών. Για το σχέδιο της νέας αιρετής Περιφέρειας ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι έχει ως στόχο με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας να καταστήσει την Πελοπόννησο μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, και όχι μόνο της Περιφέρειας, ο κ. Τατούλης επεσήμανε το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, με αριθμό αφίξεων που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο περίπου ανά έτος, την εξαιρετικά πλούσια και σημαντική ιστορία της Πελοποννήσου, με περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ορόσημα όπως τη Σπάρτη, το Άργος, την Κόρινθο, την Επίδαυρο, αλλά και την Αρχαία Ολυμπία.
Αναφερόμενος στο φυσικό τοπίο της Πελοποννήσου, το οποίο χαρακτήρισε ως μοναδικό, ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε προς τον Γάλλο δημοσιογράφο τη σταθερή βούληση της νέας Διοίκησης να καταστεί η Πελοπόννησος Περιφέρεια της αειφορίας και πρότυπο προστασίας του περιβάλλοντος.

"Το φυσικό αυτό περιβάλλον το σεβάστηκαν πολλά χρόνια οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Στην Πελοπόννησο υπάρχουν ενδεικτικά 42 περιοχές Natura, στον Πάρνωνα υπάρχουν πάνω από 100 είδη αρωματικών φυτών και οι περισσότερες περιοχές ΠΓΕ και προϊόντα ΠΟΠ απ’ ότι αλλού" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Πέτρος Τατούλης: Nα δημιουργήσουμε εξαρχής μια νέα οικονομία κλίμακας των υγρών αποβλήτων, με βιολογικούς καθαρισμούς και δίκτυα αποχετεύσεων

Τα θέματα του περιβάλλοντος και ιδίως της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που αφορούν ιδιαίτερα το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζητήθηκαν κατά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, τον ειδικό γραμματέα υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Παναγιώτη Νίκα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και της Περιφέρειας, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012.

Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι για την επιτυχία του ..........

στόχου της αειφορίας οφείλουν όλοι να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί το μεγαλύτερο επίπεδο συνεννόησης, σε μια περίοδο όπου το μεγάλο ζήτημα είναι οι πόροι, γεγονός το οποίο καθιστά προβληματικό το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο επίπεδο συνεργειών, αλλά και τη διατύπωση νέων ιδεών για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», τόνισε ιδιαίτερα ο Περιφερειάρχης.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά σημαντική η ικανότητά της για ολιστική διαχείριση των υγρών αποβλήτων, με βιολογικούς καθαρισμούς και δίκτυα αποχετεύσεων, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, «και για το λόγο αυτό πρέπει να μοχλεύσουμε τα χρήματα του προγράμματος του ΕΠΠΕΡΑΑ με στόχο τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, καθώς τα διαθέσιμα δεν επαρκούν για όλα τα έργα. Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε εξαρχής μια νέα οικονομία κλίμακος».

Πέραν αυτού, ο Περιφερειάρχης ζήτησε ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα τα έργα, καθώς η έλλειψη αυτή ήταν το μεγάλο πρόβλημα στα προηγούμενα επιχειρησιακά προγράμματα, όπως πρόσθεσε. Για τα έργα αυτά θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη κατά τη διακήρυξή τους και για τη δυνατότητα να δοθεί στον ανάδοχο, πέρα από την κατασκευή, η συντήρηση και η λειτουργία του έργου, καθιστώντας το κατ’ αυτό τον τρόπο βιώσιμο.
Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη φορείς υλοποίησης αυτών των έργων θα πρέπει να διαθέτουν εμπειρία αλλά και τεχνικές υπηρεσίες για την εκτέλεση και διοίκησή τους. Από τα σημαντικότερα ζητήματα στον τομέα αυτό είναι η υδροδότηση της Αργολίδας και της Βόρειας Κυνουρίας από το φράγμα του Αναβάλλου, τα προβλήματα διάβρωσης του παραλιακού μετώπου της Περιφέρειας, τα οποία επιτάθηκαν με τις πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Για το θέμα της διάβρωσης των ακτών ο κ. Τατούλης ζήτησε από τον κ. Ανδρεαδάκη την προκήρυξη πιλοτικής μελέτης για τη συνολική αποτίμηση των προβλημάτων αυτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική.

Το τελευταίο θέμα που έθεσε σε προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης αφορούσε τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και το πρόγραμμα αποκατάστασης των κλειστών ΧΑΔΑ, με το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου να είναι το πρώτο που έχει καταρτιστεί και την προηγούμενη βδομάδα μάλιστα να λαμβάνει την επικύρωση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, γεγονός καθοριστικό για το στόχο της αειφορίας. Για το θέμα αυτό ο κ. Τατούλης επανέλαβε τη θέση του για το κλείσιμο όλων των ενεργών ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια μέχρι 30/6/2012.

Ο κ. Ανδρεαδάκης ζήτησε από τη μεριά του την ιεράρχηση των έργων και την άποψη της Περιφέρειας για τα έργα που σχεδιάζονται, αλλά και την υλοποίηση των έργων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη απορροφητικότητα. Κατέθεσε επίσης την πρόταση δημιουργίας σε περιφερειακό επίπεδο μιας μονάδας διαχείρισης των υδάτων, που θα συντονίζει τις ΔΕΥΑ των Δήμων. Τόνισε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόοδος που έχει γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι κλειστοί όλοι οι ΧΑΔΑ και εξέφρασε τέλος την ευχή «μακάρι και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας να υπέβαλαν συνολική πρόταση για τους ΧΑΔΑ όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Ο Περιφερειάρχης διατύπωσε επίσης την άποψη της δημιουργίας ενός μεγάλου ταμείου ΣΔΙΤ για τα συστήματα των βιολογικών, για τη βελτίωση και ολοκλήρωση των αποχετευτικών συστημάτων με όρους ανταποδοτικότητας και για το σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Τατούλης απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα υλοποίησης μαξιμαλιστικών έργων και πρότεινε μικρά οικονομικά, ευέλικτα έργα με υψηλή ανταποδοτικότητα.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πέραν των άλλων, επεξεργάζεται τη δημιουργία μονάδων διαχείρισης των τυροκομικών αποβλήτων, των βιομηχανικών αποβλήτων, των ελαιοκομικών και της λυμματολάσπης, αποδεικνύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη σοβαρή και στοχευμένη προσέγγισή μας σε όλα τα σημαντικά ζητήματα».

Ο κ. Τατούλης επέμεινε τέλος ιδιαίτερα στη διατύπωση νέων ιδεών για τη διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και ζήτησε τη θέσπιση κανόνων για την οικονομία των νερών, τονίζοντας ότι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί τα ύδατα είναι η αιρετή Περιφέρεια.

Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας: Υπονομεύουν το μέλλον και την ύπαρξη της Ελλάδας

Λέμε "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται" για να υποδηλώσουμε την απελπισία και την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει κάποιος.

Όλοι γνωρίζουμε την οδυνηρή οικονομική της χώρας. Όλοι ξέρουμε πως φτάσαμε ως εδώ και ποίοι μας οδήγησαν. Και είναι εύλογο να αναζητούνται τρόποι για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Το να υπονομεύεις όμως την υπαρξιακή σου υπόσταση ως χώρα και ως έθνος δεν έχει προηγούμενο.

Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό επίσης το πρόβλημα μιας μικρής χώρα όπως η δική μας με τις ορδές των μεταναστών που έχουν κατακλείσει κάθε σπιθαμή γης.

Το 1980 η Ελλάδα ήταν δεύτερη σε γεννήσεις στην...........

Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 1999 άγγιξε την τελευταία θέση και οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις.

Η συνεχής γήρανση του πληθυσμού που έχει σαν συνέπεια,το ανεπαρκές εργατικό δυναμικό και την χαμηλή αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους της χώρας. Άλλη συνέπεια είναι η μικρή εσωτερική καταναλωτική αγορά και η αντίστοιχη φορολογική βάση με αποτέλεσμα μια αναιμική οικονομία. Η υπεργήρανση, οδηγεί σε μεγάλες δαπάνες για την υγεία, για τις συντάξεις και την κοινωνική πρόνοια καθώς επίσης και στην μείωση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων δυνάμεων.

Σε μελέτες που ασχολούνται με το δημογραφικό, σε κάποια χρόνια, δηλαδή σε μία εικοσαετία, θα υπάρχουν στη χώρα μας μόνο γερασμένοι. Ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2025 έχει υπολογισθεί ότι θα διαμορφωθεί στα 13.5 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι Έλληνες δεν θα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια και από αυτούς το 20% θα είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών. Στον στρατό, η απόδοση των Κλάσεων IV από το έτος 2000 (83.000 στρατεύσιμοι ) έως το έτος 2013, (53.000 στρατεύσιμοι) παρουσιάζει μία υστέρηση 30.000 στρατευσίμων, με τεράστια σημασία και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην άμυνα της Χώρας. Ένα άλλο συνταρακτικό γεγονός είναι ότι στη χώρα μας έχουμε 100.000 γεννήσεις ετησίως και ισάριθμες, περίπου, διακοπές κυήσεως.

Όλα αυτά τα πάρα πάνω τα λέμε για να αναδείξουμε το πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα μας σε λίγα χρόνια. Η όλη κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τις τελευταίες αποφάσεις για μείωση της προστασίας της πολύτεκνης οικογένειας και κατάργησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Είναι αδιανόητο να εφαρμόζονται ταχτικές που αποτρέπουν τους νέους αφ΄ενός να δημιουργούν οικογένεια, αφ΄ετέρου πόσο μάλλον να αποκτούν και πολλά παιδιά.

Είναι αδιανόητο να μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ από δω κι από κει και να κόβεται η ενίσχυση της οικογένειας.

Είναι αδιανόητο να πετάμε δισεκατομμύρια για άχρηστα στην κυριολεξία υποβρύχια, που ούτε σαν δώρο δεν θα 'πρεπε να τα πάρουμε ως επικίνδυνα και για τις ζωές των στρατιωτών αλλά και για την ασφάλεια της Ελλάδας. Αντί αυτό να χρησιμοποιηθεί σαν "όπλο" πίεσης.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, φαίνεται να μην υπάρχει προοπτική για το μέλλον.

Είναι γεγονός ότι μετά τον Β' παγκ΄. πόλεμο υπήρξε αύξηση του πληθυσμού, μια αύξηση που θα ΄πρεπε να έχουμε σήμερα. Αντίθετα, οι δεκαετίες ευημερίας που ακολούθησαν συνοδεύτηκαν από μία προοδευτική μείωση της γεννητικότητας. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι ο συντελεστής γεννητικότητας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 2,1 σε μια κοινωνία που θέλει να ευημερεί και να αναπτύσσεται.

Τις καθ' υπόδειξη και επιβολή πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σήμερα μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα μπορεί κανείς να τις συναντήσει. Τέτοιου είδους πολιτικές που εφαρμόζονται χωρίς σχεδιασμό αποσπασματικά και χωρίς προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, μόνο αποτυχημένες μπορεί να είναι.

Κ. Κωνσταντόπουλος
Πρόεδρος Συλ. Πολυτέκνων Τριφυλίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών ζητά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από γεωλόγους μελετητές για έκδοση αδειών χρήσης νερού σε καθένα από τα μέλη του (σύνολο γεωτρήσεων περίπου 100).

Κάθε προσφορά πρέπει να αναφέρει: Το συνολικό κόστος (αμοιβή, δαπάνες, ανάλυση νερού) που απαιτείται ως την ολοκλήρωση του φακέλου του κάθε ενδιαφερόμενου.

Οι προσφορές να αποστέλλονται στο ...........

FAX του Συλλόγου 2761 0 34385 έως και τις 29/2/2012

Διευκρινίζεται ότι ο Σύλλογος δεν θα αναμειχθεί στις σχετικέ οικονομικές συναλλαγές μεταξύ του μελετητή και των ιδιοκτητών των γεωτρήσεων.

Πληροφορίες
Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος: 697 44 17 680
Καναβός Αριστοτέλης: 693 24 66 555

Από το Δ.Σ.

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 20 έως 26 Φεβρουαρίου 2012 εφημερεύει το φαρμακείο:

Χριστόφορος Ψιλόπουλος

Tηλ: 2761 0 32 940
Κιν. 694 - 57 92 394


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν κάθε Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 20ης Φεβρουαρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.