Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ταυτοποίηση καρτοκινητών και για την Wind

Την έναρξη της διαδικασίας ταυτοποίησης των καρτοκινητών της ανακοίνωσε η Wind Hellas.

Ειδικότερα, η διαδικασία ταυτοποίησης των κατόχων της καρτοκινητής τηλεφωνίας (F2G, Q-card, MO’MAD, AB, WIND International) έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται στο δίκτυο καταστημάτων της Wind.

Μετά τις 07/11/2009 όλα τα καρτοκινητά που θα διατίθενται στην αγορά, θα είναι φραγμένα, δηλαδή ο συνδρομητής που αγοράζει ένα καινούριο pre-paid αριθμό δεν θα μπορεί ούτε να κάνει ούτε να δέχεται κλήσεις.
Όμως θα ακούει ένα προηχογραφημένο ενημερωτικό μήνυμα που θα τον προτρέπει να .........

επισκεφτεί ένα κατάστημα WIND HELLAS ή εξουσιοδοτημένο σημείο μαζί με την ταυτότητά του για να δηλώσει τα στοιχεία του. Μόλις δηλώσει τα στοιχεία του, θα ενεργοποιείται άμεσα η σύνδεσή του. Με βάση το σχετικό νόμο, κάθε συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητάς του έτσι ώστε να γίνεται αντιστοίχιση με τον αριθμό του κινητού (MSISDN) και την sim κάρτας (ICC ID) που έχει. Επιπλέον θα πρέπει να δηλώνονται και τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη σε περίπτωση που ο συνδρομητής δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον χρήστη. Οι ήδη υπάρχοντες ανώνυμοι συνδρομητές προπληρωμένου χρόνου ομιλίας οφείλουν μέχρι 30/7/2010 να προχωρήσουν στη διαδικασία ταυτοποίησης.

Η διαδικασία ταυτοποίησης γίνεται μόνο από τον ίδιο τον κάτοχο του καρτοκινητού ή οπουδήποτε άλλου εξουσιοδοτημένου προσώπου μέσω των καταστημάτων WIND σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τη διαδικασία, ενώ οι κάτοχοι καρτοκινητής τηλεφωνίας λαμβάνουν αντίγραφο της αίτησης ταυτοποίησης, αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας συμπλήρωσης της στα καταστήματα WIND.

Στην περίπτωση που το τηλέφωνο χρησιμοποιείται από άλλον χρήστη από εκείνον στο όνομα του οποίου έχει αντιστοιχιστεί η συγκεκριμένη κάρτα SIM, θα πρέπει να δηλωθεί και το όνομα του χρήστη που τελικά θα χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο. Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος της κάρτας SIM θα χρειαστεί να έχει μαζί του και την ταυτότητα του χρήστη, πέρα από τη δικής του. Εάν ο κάτοχος της κάρτας είναι ανήλικος, τότε για την ταυτοποίησή του θα πρέπει να συνοδεύεται από τους γονείς του.

Για την ταυτοποίηση απαιτείται η συμπλήρωση της «Αίτησης ταυτοποίησης ή αλλαγής στοιχείων συνδρομητή και χρήστη προπληρωμένου χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών» οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να προσκομίσουν στους εκπροσώπους των καταστημάτων WIND, καθώς και ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου. Σε περίπτωση αλλοδαπών αντίστοιχο έγγραφο/όπως φωτοτυπία ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ, ΕΙΔΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ

Επίσης, οι κάτοχοι καρτοκινητής τηλεφωνίας μπορούν να δηλώσουν «ναι ή όχι», στις υπηρεσίες

- Καταγραφής στοιχείων στην υπηρεσία Πληροφοριών Καταλόγου WIND

- Καταγραφής στοιχείων ενοποιημένου τηλεφωνικού καταλόγου καθολικού παρόχου ή τρίτου.

Η επιλογή αυτή μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε χρονική στιγμή και είναι ανεξάρτητη της ταυτοποίησης.

Οι κάτοχοι καρτοκινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένοι να ταυτοποιήσουν όσους αριθμούς χρησιμοποιούν, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των SIM καρτών που ταυτοποιούν στο όνομά τους.

Η ταυτοποίηση του χρήστη μπορεί να γίνει και από τρίτο πρόσωπο, εφόσον υπάρχει εξουσιοδότηση και είναι επικυρωμένη με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής (π.χ. από προξενείο, Αστυνομικό Τμήμα ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών). Το ίδιο ισχύει και για έναν κάτοχο που διαμένει στο εξωτερικό.

Η διάθεση καρτοκινητών προϊόντων από σημεία πώλησης εκτός του δικτύου καταστημάτων WIND θα συνεχιστεί κανονικά, ωστόσο για την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων καρτοκινητών θα είναι απαραίτητη η επίσκεψη του χρήστη σε ένα κατάστημα WIND και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης σε αυτό.

Στην περίπτωση που το καρτοκινητό δεν ταυτοποιηθεί μέχρι τις 30-7-2010 φράσσεται προσωρινά είτε πρόκειται για νέο είτε παλιό συνδρομητή, και ο κάτοχος θα πρέπει να το ταυτοποιήσει σε ένα κατάστημα WIND προκειμένου να ενεργοποιηθεί και πάλι.

Ταυτοποίηση καρτοκινητών: Ξεκινά απο τις 8 Νοεμβρίου η διαδικασία στην Cosmote

Ξεκινά από τις 8 Νοεμβρίου η διαδικασία ταυτοποίησης των συνδρομητών καρτοκινητής τηλεφωνίας Cosmote όπως προβλέπεται από το νόμο (Ν.3783/2009).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, όλοι οι νέοι συνδρομητές καρτοκινητής COSMOΚΑΡΤΑ, WHAT’S UP, FROG και CIAO θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία ταυτότητας τους προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι υφιστάμενοι συνδρομητές καρτοκινητής COSMOTE, που έχουν .........

ενεργοποιήσει τη σύνδεσή τους μέχρι και 07/11/2009, θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους μέχρι και τις 30 Ιουλίου 2010, προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το καρτοκινητό τους.

Όπως αναφέρεται, η δήλωση των στοιχείων πραγματοποιείται εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα και εντελώς δωρεάν στα καταστήματα COSMOTE, στο εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στα OTEshops και σε όλα τα σημεία του δικτύου αντιπροσώπων της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.

Για την ταυτοποίηση του καρτοκινητού του, ο συνδρομητής πρέπει να έχει μαζί την ταυτότητα ή το διαβατήριό του, καθώς και την SIM κάρτα ή τον 20-ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω σε αυτήν.

Η διαδικασία ταυτοποίησης ολοκληρώνεται με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των στοιχείων και είναι κοινή για υφιστάμενους και νέους συνδρομητές καρτοκινητής.

Εάν χρήστης της σύνδεσης καρτοκινητής είναι διαφορετικό πρόσωπο, ο συνδρομητής θα πρέπει να δηλώσει και τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη. Σε περίπτωση που κάποιος συνδρομητής έχει περισσότερες από μία συνδέσεις καρτοκινητής, μπορεί να τις δηλώσει όλες χωρίς κανέναν περιορισμό.

Παράλληλα, η Cosmote επισημαίνει πως:

• Η διαδικασία της ταυτοποίησης αφορά μόνο στην καρτοκινητή και οι υφιστάμενοι συνδρομητές των προγραμμάτων συμβολαίου της εταιρείας δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσουν νέα δήλωση των στοιχείων τους.

• Για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, η διαδικασία της ταυτοποίησης πρέπει να γίνει από ενήλικα.

• Η εγγραφή των συνδρομητών στους τηλεφωνικούς καταλόγους είναι προαιρετική. Αν οι συνδρομητές δεν επιθυμούν τα στοιχεία τους να καταχωρηθούν σε τηλεφωνικούς καταλόγους θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης.

• Σε περίπτωση που αλλάξει στοιχεία ο συνδρομητής ή ο χρήστης, ο συνδρομητής θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα την εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση απώλειας ή κλοπής της SIM κάρτας, η οποία πρέπει να δηλώνεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα φραγή εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων.

Μήνυση κατα των απεργών στο Λιμάνι του πειραιά απο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Λιμάνι του Πειραιά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γεώργιος Καραμπάτος προέβη, στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ο επιχειρηματικός κόσμος της Μεσσηνίας, αλλά και όλοι οι επιχειρηματίες της χώρας, παρακολουθούν με αγανάκτηση τα διαδραματιζόμενα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι έχουν και πάλι παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τεράστιος: .....

Πλήττεται ανεπανόρθωτα η οικονομική δραστηριότητα του επιχειρηματικού κόσμου, που διακινεί προϊόντα μέσω του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και τραυματίζεται η συνολική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Διερωτώμεθα πως, είναι δυνατό να παρατηρούμε αμέτοχοι και στην ουσία και να αποδεχόμαστε χωρίς αντιδράσεις να βλάπτεται η οικονομική πρόοδος της χώρας και η διεθνής της αξιοπιστία, από τις παράλογες συνθήκες, που επιβάλλει μια μερίδα εργαζομένων.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δέχεται από καιρό διαμαρτυρίες, κυρίως εξαγωγέων μεσσηνιακών προϊόντων, με κυρίαρχο τομέα τα τρόφιμα, που αποτελούν εξαιρετικά ευπαθή και ευάλωτα προϊόντα. Οι εξαγωγείς αυτοί μιλούν με απόγνωση για την οικονομική τους καταστροφή, την καταστροφή δηλαδή όχι μόνο των προς εξαγωγή προϊόντων τους, αλλά και των οικονομικών τους σχέσεων με τους οίκους του εξωτερικού, τους οποίους τροφοδοτούσαν κατά παράδοση με μεσσηνιακά προϊόντα. Είναι ευνόητο, ότι οι τελικές συνολικές ζημιές είναι πολλαπλάσιες αυτών που φαίνονται σήμερα και έχουν μακροπρόθεσμο, δυστυχώς, χαρακτήρα.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αποφάσισε, σε συνεργασία με ορισμένες από τις καίρια πληττόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του, να υποβάλει αγωγή κατά των απεργών (δια των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων) ενώπιον των Δικαστηρίων του Πειραιά, με αίτημα να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, όπως είχε άλλωστε κηρυχθεί και πέρυσι και μάλιστα με εφετειακή απόφαση, η αρχική τους απεργία αλλά και κάθε άλλη παρόμοια απεργία με τα ίδια ή με συναφή αιτήματα.

Το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να διαμαρτύρεται και να διεκδικεί την ικανοποίηση εργασιακών του αιτημάτων, μέσω του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, δεν μπορεί να ασκείται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και μάλιστα σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου χωρίς περίσκεψη και με πλήρη αδιαφορία και περιφρόνηση για τις συνέπειες. Στην παρούσα κατάσταση είναι γεγονός, ότι οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, με το ανυποχώρητο αίτημα της μη ιδιωτικοποίησης τμήματος του λιμανιού, παρά τον σχετικό νόμο, δεν θα οδηγήσουν στη ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, αλλά στην πλήρη καταβύθιση της οικονομικής δραστηριότητας, που εξαρτάται από το λιμάνι του Πειραιά, με την καταστροφή, εξαγωγικών κυρίως ελληνικών επιχειρήσεων και με την αμαύρωση του ελληνικού εμπορικού ονόματος στο εξωτερικό.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο επιχειρηματικός του κόσμος, τάσσονται, προκειμένου να εξέλθει η χώρα μας από την δημιουργηθείσα αυτή κατάσταση αντιπαλότητας εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά και Κυβέρνησης, υπέρ ενός ουσιαστικού, ισότιμου και τεκμηριωμένου διαλόγου, δια του οποίου είναι δυνατό να εξευρεθεί μια μόνιμη, αλλά λογική και εφαρμόσιμη, λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα.

η ΑΓΩΓΗ κατ' άρθρο 22 του ν.1264/1982 κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά με την οποία και ζητάμε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η συνεχιζόμενη απεργία των μελών της Ομοσπονδίας Λιμανιών Ελλάδος και της πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργανώσεως Εργαζομένων με την επωνυμία "Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ".

Η ΑΓΩΓΗ θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΣ
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Ξανά πρόβλημα στο γεφύρι του Λαγκούβαρδου

Για ακόμη μια φορά δημιουργήθηκαν προβλήματα στο γεφύρι του Λαγκούβαρδου, στο δρόμο Φιλιατρών - Μαράθου, το απόγευμα της Τρίτης. Από τις έντονες βροχοπτώσεις το γεφύρι πλημμύρισε και φράκαρε από τα φερτά υλικά και τα καλάμια. Ετσι το νερό περνούσε από πάνω του, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για αρκετή ώρα. Μια τσάπα από το Δήμο Γαργαλιάνων επιστρατεύτηκε για να απομακρύνει τα φερτά υλικά, και κυρίως τα Καλάμια που βουλώνουν το γεφύρι.
Στο σημείο αυτό, όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφτεί και ειπωθεί από πολλούς, θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση και να φτιαχτεί ένα νέο γεφύρι. Αυτό θα μειώσει γενικά την επικινδυνότητα του δρόμου, που εκεί είναι κατηφορικός μεταξύ.......

δύο στροφών “S”. Ηδη έχουν προκληθεί πάμπολλα ατυχήματα εξαιτίας αυτού του γεγονότος ενώ η υπερχείλιση των νερών και η διακοπή της Κυκλοφορίας είναι επίσης ένα συνηθισμένο φαινόμενο:
Το μέγεθος του γεφυριού είναι τέτοιο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τον όγκο νερού που κατεβαίνει όταν βρέχει καταρρακτωδώς.Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον ο δρόμος Φιλιατρών - Μαράθου έχει μεγάλη κυκλοφορία, αφού βρίσκεται στην καρδιά μιας αγροτικής αλλά και τουριστικής περιοχής. Μάλιστα όσο προχωρούν οι τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή η κυκλοφορία θα αυξάνεται κι άλλο. Αρα, ένα τέτοιο σημείο θα αποτελεί μια μόνιμη καρμανιόλα” για τους διερχόμενους οδηγούς - πέρα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώνονται κάθε τόσο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ImageHost.org

ΟΔΗΓΟΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Τα κινητά τηλέφωνα σήμερα προσφέρουν πολλές υπηρεσίες, όπως φωνητικές κλήσεις γραπτά μηνύματα, λήψη-αποστολή φωτογραφιών, λήψη-αποστολή βίντεο, παιχνίδια, μουσικά κομμάτια, πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι με τις συνεχώς αυξανόμενες δυνατότητες που προσφέρει η κινητή τηλεφωνία, οι γονείς είναι φυσικό να ανησυχούν:

σε ποιους μιλούν τα παιδιά και γενικά οι ανήλικοι που βρίσκονται υπό τη γονική μέριμνα και εποπτεία,
πως τα παιδιά και γενικά οι ανήλικοι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο.
Για τους γονείς είναι απαραίτητες οι πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων και τα .......

διαρκώς εξελισσόμενα προϊόντα και υπηρεσίες προκείμενου να αποφασίσουν μαζί με το παιδί τους ποιος είναι ο πιο δόκιμος ασφαλής και υπεύθυνος τρόπος χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι αποκλειστική απόφαση των γονέων εάν θα επιτρέψουν στο παιδί τους να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.

Ωστόσο, πριν πάρουν την απόφαση αυτή θα ήταν χρήσιμο να λάβουν υπόψη τους τις πληροφορίες που θα διαβάσουν στην συνέχεια.

Βασικές πληροφορίες.

Κάρτα SIM


Όλα τα κινητά τηλέφωνα αποτελούνται από δυο βασικά εξαρτήματα: την κάρτα SIM και τη συσκευή. Η κάρτα SIM παρέχει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Επίσης περιλαμβάνει ένα μοναδικό μικροτσίπ, στο οποίο μπορούμε να αποθηκεύουμε πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τον τηλεφωνικό κατάλογο, αναπάντητες κλήσεις, κληθέντες αριθμούς γραπτά μηνύματα.

Αν μεταφέρουμε την κάρτα SIM από ένα κινητό τηλέφωνο σε άλλο, η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη στην κάρτα SIM μεταφέρεται και αυτή στο νέο κινητό τηλέφωνο.

PIN

Είναι ο τετραψήφιος κωδικός που πρέπει να πληκτρολογήσουμε αφού εισάγουμε την κάρτα SIM και ενεργοποιήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο. Τον αριθμό PIN βρίσκουμε στον σφραγισμένο φάκελο που μας δίνεται κατά την αγορά της κάρτας SIM μαζί με τον οδηγό υπηρεσιών. Μπορούμε να αλλάξουμε τον αριθμό PIN από το μενού του κινητού τηλεφώνου με ένα νέο αριθμό PIN της επιλογής μας η και ακόμη να τον καταργήσουμε.

International Mobile Equipment Identity (IMEI)

Πρόκειται για τον κωδικό που υπάρχει σε κάθε κινητό τηλέφωνο ο οποίος είναι μοναδικός. Αναγράφεται στο πίσω μέρος της μπαταρίας του τηλεφώνου η το βρίσκετε και το διαβάζετε στην οθόνη πατώντας *#06#

Κάθε φορά που ενεργοποιούμε την συσκευή μας ο συγκεκριμένος αριθμός στέλνεται στον κεντρικό υπολογιστή του δικτύου και έτσι το δίκτυο γνωρίζει ποιος χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη συσκευή.

Σε περίπτωση απώλειας η κλοπής του κινητού τηλεφώνου πρέπει αρχικά να απευθυνθούμε στην αστυνομία ώστε να κάνουμε τη σχετική δήλωση. Στην συνέχεια και εφόσον έχουμε σύνδεση στο δίκτυο της Vodafone όπως μας ενημερώνει η εταιρεία μπορούμε να επισκεφθούμε ένα κατάστημα της συγκεκριμένης εταιρείας Vodafone και να θέσουμε εκτός λειτουργίας το κινητό τηλέφωνο. Συγκεκριμένα η απενεργοποίηση πραγματοποιείται με την βοήθεια του μηχανισμού που έχει δημιουργήσει η Vodafone σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών και με άλλες εταιρείες του ομίλου ο οποίος θέτει εκτός λειτουργίας και μόνο για το δίκτυο της Vodafone το συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο και δεν επηρεάζει την κάρτα SIM.

Δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Το κινητό μας τηλέφωνο αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το δίκτυο κεραιών και τα ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση το κινητό μας τηλέφωνο εκπέμπει σήμα στην πιο κοντινή κεραία του σταθμού βάσης της περιοχής που βρισκόμαστε. Ο σταθμός βάσης επεξεργάζεται το σήμα και στην συνέχεια μέσω καλωδίων η ασύρματα, μέσω μικροκυματικων πιάτων, το στέλνει στο κοντινότερο ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο. Από εκεί πάλι, το σήμα φθάνει στο σταθμό βάσης που καλύπτει την περιοχή που βρίσκεται η κινείται ο καλούμενος.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μεταφέρουν τη φωνή, τα γραπτά μηνύματα (SMS) τις φωτογραφίες, τη μουσική και τα βίντεο μας μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων η αλλιώς, ραδιοκυμάτων. Τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία είναι όμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την μετάδοση σημάτων της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, των ασύρματων τηλεφώνων και των συστημάτων παρακολούθησης βρεφών.

Δίκτυο 3ης γενιάς (3G)

Το δίκτυο 3ης γενιάς είναι τεχνολογία και όχι υπηρεσία. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα κινητής επικοινωνίας που υποστηρίζει τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες (φωνή, γραπτό μήνυμα) αλλά και νέες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τις βίντεο-κλήσεις και τις πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Bluetooth

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η μεταφορά πληροφορίας μεταξύ κινητών τηλεφώνων η μεταξύ κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ήταν δυνατή με την χρήση καλωδίων, υπέρυθρων ακτινων κλπ. Πλέον, τα κινητά τηλέφωνα φέρουν ενσωματωμένη τη λειτουργία Bluetooth. Το Bluetooth είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας ανάμεσα σε συσκευές που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία, με σκοπό τη μεταφορά φωνής και δεδομένων.

Πρακτικά, καταργεί τη χρήση καλωδίων για την διασύνδεση ακόμη και οικιακών συσκευών, όπως σαρωτες (scanners), ακουστικά, μικρόφωνα, ψηφιακές κάμερες,

βιντεοκάμερες.

Επιτρέπει δηλαδή να συνδέσουμε το κινητό τηλέφωνο με τον υπολογιστή μας, να μεταφέρουμε δεδομένα όπως εικόνες, επαφές από τον τηλεφωνικό κατάλογο και σημειώσεις από κινητό προς κινητό, να συνδεθούμε στο διαδικτυο (ιντερνετ) και να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Και όλα αυτά χωρίς ενοχλητικά καλώδια και πολύπλοκες ρυθμίσεις.

Τρόποι πληρωμής.

Προγράμματα συμβολαίου.

Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του λογαριασμού του κινητού μας τηλεφώνου, σε μηνιαία βάση, μέσω της εγγραφής μας σε κάποιο πρόγραμμα συμβολαίου στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην χώρα μας. Ο κάτοχος του συμβολαίου μπορεί να ζητήσει αναλυτική κατάσταση κλήσεων, προκείμενου να έχει σαφή εικόνα των κινήσεων (κλήσεις, γραπτά μηνύματα κλπ) που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του μήνα, καθώς και των χρεώσεων αυτών.

Προγράμματα καρτοκινητης.

Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας που βρίσκουμε σε καταστήματα που πωλούν είδη κινητής τηλεφωνίας, στα περίπτερα στα μίνι μαρκετ κλπ. Τα προγράμματα καρτοκινητης δίνουν τη δυνατότητα να πληρώνουμε προκαταβολικά τις υπηρεσίες που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, όπως για παράδειγμα τις κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα. Μόλις το καταβεβλημένο ποσό έχει χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να ανανεωθεί. Δεν αποστέλλεται λογαριασμός και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα να ανατρέξουμε στις κλήσεις κλπ που έχουμε πραγματοποιήσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε!

Εάν πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε πληροφορίες για το τρόπο, με τον οποίο το παιδί μας χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, για παράδειγμα ποιον καλεί η αν έχει πρόσβαση στο διαδικτυο, μπορούμε να εγγραφούμε με το δικό μας όνομα σε κάποιο πρόγραμμα συμβολαίου (για την εγγραφή σε πρόγραμμα συμβολαίου απαιτείται ο πελάτης να είναι άνω των 18 ετών και να λαμβάνονται υπόψη α) ότι ο χρήστης της σύνδεσης είναι το παιδί μας και β) τα δικαιώματα χρήσης και ενημέρωσης αυτού), ώστε σε μηνιαία βάση να λαμβάνουμε αναλυτική κατάσταση κλήσεων κλπ.

Φωνητικές κλήσεις και όχι μόνο.

Γραπτό μήνυμα (SMS)
.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία επιτρέπει ανά πάσα στιγμή την αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων (SMS). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ανήλικους καθώς είναι μια γρήγορη και οικονομική υπηρεσία που τους επιτρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους τους. Το γραπτό μήνυμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ήχων κλήσης (ring tones) η ακόμα και για τη συμμετοχή σε ψηφοφορία κάποιου τηλεπαιχνιδιού η διαγωνισμού.

Μηνύματα πολυμέσων (MMS)

Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και αποστολής μηνυμάτων με εικόνα, κείμενο και ήχο, καθώς και τη λήψη και αποστολή βίντεο μικρής διάρκειας.

Τηλέφωνα με κάμερα και μηνύματα πολυμέσων (MMS).

Πολλά κινητά τηλέφωνα περιλαμβάνουν τη λειτουργία κάμερας. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να τραβήξουμε φωτογραφίες η βίντεο. Τις φωτογραφίες και τα βίντεο αυτά μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο κινητό τηλέφωνο και να τα στέλνουμε μέσω μηνυμάτων πολυμέσων (MMS) σε αλλά συμβατά κινητά τηλέφωνα η σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Παράλληλα, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο κινητό τηλέφωνο η να τα μεταφέρουμε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ψυχαγωγικές για τα παιδιά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το παιδί μας γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο υπεύθυνα, χωρίς να προκαλεί αναστάτωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε.

Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί μας γνωρίζει τη χρήση του κινητού με ενσωματωμένη κάμερα, καθώς και ότι σε ορισμένους χώρους δεν επιτρέπεται η χρήση όπως για παράδειγμα στο σχολείο η σε αποδυτήρια.
Τονίζουμε ότι πρέπει να ζητάει την άδεια των φίλων και γνωστών του πριν τραβήξει φωτογραφίες τους, ειδικότερα εάν πρόκειται να τις στείλει σε κάποιον άλλο.
Τονίζουμε τη σημασία του να μην απαντά σε γραπτά μηνύματα η εικόνες από αγνώστους αποστολείς.
Ενθαρρύνουμε να συζητά μαζί μας την περίπτωση που κάποιος άλλος χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη κάμερα για να το φωτογραφίσει, κάνοντας το να αισθάνεται δυσάρεστα.
Ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη χρήση, για παράδειγμα δεν πρέπει να αποστέλλονται εικόνες οι οποίες θα μπορούσαν να προσβάλλουν η να ενοχλήσουν συνανθρώπους μας. Επίσης, το παιδί μας δεν θα πρέπει να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω του κινητού του η να τις <ανεβάζει> στo διαδικτυο (internet).
Αν λάβει κάποια φωτογραφία η οποία θεωρούμε ότι είναι ακατάλληλη η αν τη φωτογραφία αυτή την κατέβασε από το διαδικτυο επικοινωνούμε άμεσα με το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδρομητές.
Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και περιεχομένου στο κινητό τηλέφωνο.

Οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και περιεχομένου είναι υπηρεσίες που παρέχουν περιεχόμενο (πληροφορίες, ψυχαγωγία, παιχνίδια, ήχους κλήσης, βίντεο κλπ) η/ και αυξημένες δυνατότητες επικοινωνίας (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, chat, συμμετοχή σε ψηφοφορία televoting κλπ) στο χρήστη μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται είτε μέσω κλήσης σε συγκεκριμένους αριθμούς (τετραψήφιους η δεκαψηφιους της μορφής 901) είτε μέσω γραπτού μηνύματος (SMS), είτε μέσω ηλεκτρονικών πυλών (portals, όπως στο διαδικτυο).

Στην πλειοψηφία τους είναι υπηρεσίες <αυξημένης χρέωσης>, δηλαδή κοστίζουν περισσότερο από τις καθιερωμένες υπηρεσίες που εξυπηρετούν την προσωπική μας επικοινωνία. Μπορεί να έχουν τη μορφή συνδρομής (πχ εβδομαδιαία αθλητική ενημέρωση μέσω γραπτού μηνύματος / εικόνας / βίντεο η μεμονωμένης χρήσης (πχ αγορά ενός παιχνιδιού).

Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες παρέχονται τόσο από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (από την κάθε μια αποκλειστικά για τους πελάτες της ), όσο και από τρίτες εταιρείες που μπορούν να τις παρέχουν στους πελάτες όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Σε περίπτωση που επιθυμούμε να ακυρώσουμε τη συνδρομή μας σε κάποια τέτοια υπηρεσία η για οποιοδήποτε άλλο θέμα κι εφόσον γνωρίζουμε τον αριθμό- κωδικό, μέσω του οποίου μας παρέχεται η υπηρεσία, το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να δώσει πληροφορίες εάν η υπηρεσία παρέχεται από την συγκεκριμένη εταιρεία η να δώσει το τηλέφωνο επικοινωνίας της εκάστοτε τρίτης εταιρείας.

Τι μπορούμε να κάνουμε.

Συμβουλεύουμε το παιδί μας να ζητάει την έγκριση μας πριν εγγραφεί σε κάποια υπηρεσία, καθώς και να ελέγχει το κόστος οποιασδήποτε υπηρεσίας πριν τη χρησιμοποιήσει.

Πρόσβαση στο διαδικτυο.

Πολλά κινητά τηλέφωνα επιτρέπουν την πρόσβαση στο διαδικτυο, η οποία έχει γίνει ακόμα ταχύτερη με τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς. το διαδικτυο αποτελεί μια πολύτιμη και ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, όμως περιλαμβάνει και πληροφορίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν ακατάλληλες για παιδιά. Δεδομένου ότι το διαδικτυο δεν γνωρίζει σύνορα και δεν υπόκειται σε περιορισμούς από τις εθνικές νομοθεσίες, συχνά πραγματοποιούνται περιορισμένοι νομικοί έλεγχοι στο περιεχόμενο του.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail)

Μέσω του κινητού τηλεφώνου υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε πραγματικό χρόνο σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) δηλαδή ο χρήστης μπορεί να δέχεται και να στέλνει e-mail. Παράλληλα αν κάποια e-mail περιέχουν επισυναπτόμενα αρχεία, ο χρήστης μπορεί να τα ανοίξει και να τα δει.

Υπηρεσίες chat.

Μέσω του κινητού τηλεφώνου μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε chat rooms.

Τα chat rooms είναι εικονικά σημεία συνάντησης η αλλιώς εικονικά σημεία συζήτησης, στα οποία μπορεί να γίνει διάλογος. Μέσω αυτών μπορούμε να συζητήσουμε με φίλους αλλά και με άτομα που πιθανώς δεν γνωρίζουμε.

Στις υπηρεσίες chat, μπορεί κανείς να βρει τόσο δημόσια ( public) chat rooms όσο και ιδιωτικά (privet) chat rooms. Τα public chat rooms δημιουργούνται από τους <λειτουργούς> (π.χ. λειτουργός των chat rooms της Vodafone είναι η Vodafone των chat rooms της Yahoo!είναι το Yahoo!) της υπηρεσίας, έχουν συγκεκριμένα θέματα που ανανεώνονται τακτικά και μπορεί να συμμετέχει ο καθένας. Τα privet chat rooms δημιουργούνται από τους χρήστες για θέματα της επιλογής τους και συμμετέχουν αποκλειστικά αυτοί με τους οποίους επιθυμεί να επικοινωνεί ο δημιουργός του chat room. Στα Public rooms ο χρήστης μπορεί μέσω της εντολής να αποκλείσει ένα συγκεκριμένο χρήστη από το να του αποστέλλει γραπτά μηνύματα( δηλαδή πληκτρολογώντας τη λέξη Block και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου η το ψευδώνυμο του χρήστη και αποστέλλοντας τα με γραπτό μήνυμα στο 2700 εάν πρόκειται για σύνδεση Vodafone.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, το διαχωρισμό σε moderated chat και un-moderated chat. Στην πρώτη κατηγορία υπάρχει έλεγχος από το δημιουργό της υπηρεσίας (άμεσα η μέσω τρίτης εταιρείας) όλων των μηνυμάτων των χρηστών της υπηρεσίας, με στόχο την τήρηση των όρων ασφαλείας της υπηρεσίας. Στην δεύτερη κατηγορία δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των μηνυμάτων που ανταλλάσσουν οι χρήστες. Είναι σημαντικό οι προτάσεις που ακολουθούν για τη σωστή χρήση των υπηρεσιών chat να εφαρμόζονται τόσο στην περίπτωση των moderated όσο και στην περίπτωση των un-moderated chat rooms.

Τι μπορούμε να κάνουμε.

Ενημερωνόμαστε για τη χρήση των chat rooms από το παιδί μας και μαθαίνουμε αν μέσω αυτών επικοινωνεί με φίλους η με αγνώστους ανταλλάσσοντας γραπτά μηνύματα (SMS).
Βεβαιωνόμαστε ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο των chat rooms που επισκέπτεται κι ότι αυτά δεν απευθύνονται σε ενήλικους το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να είναι ακατάλληλο για τα παιδιά μας.
Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να ζητάνε την έγκριση μας πριν εγγραφούν σε κάποια υπηρεσία και ότι θα πρέπει να ελέγχουν το κόστος οποιασδήποτε υπηρεσίας πριν τη χρησιμοποιήσουν.
Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί μας είναι ενήμερο και συμμορφώνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς η χρήση υπηρεσιών chat προϋποθέτει, στις περισσότερες περιπτώσεις την αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων της υπηρεσίας.
Ενημερώνουμε το παιδί μας ότι οι πληροφορίες που δίνουν για τον εαυτό τους τα άτομα που κάνουν chat μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Βεβαιωνόμαστε ότι κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να μην δίνει ποτέ προσωπικές πληροφορίες (όπως η ηλικία, το σχολείο, το πραγματικό του όνομα, κωδικούς πρόσβασης) σε αγνώστους. Είναι σαν να δίνουμε το κλειδί του σπιτιού μας σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε.
Ενημερώνουμε το παιδί μας ότι όταν ανταλλάσσει γραπτά μηνύματα chat όλοι οι υπόλοιποι που κάνουν chat θα βλέπουν μόνο το ψευδώνυμο του. Μπορούν να βρουν τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου η άλλες προσωπικές του πληροφορίες μόνο εφόσον τα δώσει το ίδιο.
Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να αναφέρει αμέσως οποιονδήποτε τον ενοχλεί η τον απειλεί όταν κάνει chat. Επίσης το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι χρησιμοποιώντας την εντολή (στέλνοντας με γραπτό μήνυμα τη λέξη block) μπορεί να απαλλαγεί από οποιονδήποτε τον ενοχλεί στέλνοντας του γραπτά μηνύματα (SMS) που το κάνουν να αισθάνεται άβολα η άσχημα.
Βεβαιωνόμαστε ότι επιδεικνύει προσοχή στην επικοινωνία του όταν αρχίζουν διάφοροι και τον ρωτούν πολλές προσωπικές ερωτήσεις, ιδιαίτερα όταν δεν σταματούν ενώ το έχει ζητήσει. Εάν αισθάνεται άσχημα η ανησυχεί, θα πρέπει να φύγει από αυτό το chat room.
Ενημερώνουμε το παιδί μας να είναι προσεκτικό με τα μηνύματα chat που στέλνει για να αποφεύγει να προσβάλλει τους άλλους.
Αποθαρρύνουμε το παιδί μας να συναντήσει άτομα που επικοινωνεί μέσω των chat rooms. Αν επιμένει, θα πρέπει να το συνοδέψουμε, ενώ η συνάντηση θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο.

Social Networking sites/blogs στο διαδυκτιο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση των social networking sites και των blogs από τους χρήστες του διαδικτυου και ειδικότερα τους νέους. Στα πρώτα οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν προσωπικές σελίδες, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, φωτογραφίες, αγαπημένες ηλεκτρονικές σελίδες και γενικότερα να βρίσκονται σε επαφή με άλλος χρήστες στο διαδικτυο. Τα blogs είναι και αυτά sites, μοιάζουν όμως περισσότερο με ημερολόγια στα οποία οι χρήστες δημοσιεύουν σκέψεις, απόψεις, και ενδιαφέροντα, τα οποία θέλουν να μοιραστούν με άλλους χρήστες.

Είναι φανερό ότι ο όγκος και η πληθώρα των πληροφοριών και του περιεχομένου αυτών των sites μπορεί να εμπεριέχει και περιεχόμενο ακατάλληλο για ανήλικους (ερωτικό, βίαιο, κ.λ.π.)

Τα παραπάνω sites γίνονται σταδιακά προσβασιμα και μέσω των κινητών τηλεφώνων. Για το λόγο αυτό, ως γονείς, θα πρέπει να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην κοινοποιούν προσωπικά τους στοιχεία, να αποφεύγουν προκλητικά, βιαία η επιθετικά περιεχόμενα, καθώς επίσης και να είναι προσεκτικά όταν επικοινωνούν με άλλους χρήστες του διαδικτυου.

Ως γονείς, θα πρέπει επίσης να ελέγχουμε και οι ίδιοι τους τόπους αυτούς διαβάζοντας παράλληλα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης τους, έτσι ώστε να βεβαιωνόμαστε για το περιεχόμενο και για την πολιτική των δικτυακών τόπων που επισκέπτονται τα παιδιά μας.

Παιχνίδια.

Τα παιχνίδια στα κινητά τηλέφωνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανήλικους. Πολλά κινητά τηλέφωνα έχουν προεγκατεστημενα παιχνίδια, ενώ υπάρχει δυνατότητα να <κατεβάσουμε> παιχνίδια με το σχετικό κόστος μέσα από το διαδικτυο η μέσα από υπηρεσίες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το παιχνίδι αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο και η χρέωση καταχωρείται στο μηνιαίο λογαριασμό η στην κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας.

Τα παιχνίδια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Παιχνίδια όπως για παράδειγμα το Trivial Pursuit τα οποία παίζονται στο κινητό τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο δίκτυο.
Παιχνίδια τα οποία παίζονται ενώ βρίσκεστε σε περιβάλλον δικτύου (π.χ. i-mode, Vodafone live!
Παιχνίδια on line στο διαδικτυο, τα οποία παίζονται εκτός περιβάλλοντος i- mode, Vodafone live! Για το περιεχόμενο των οποίων συνήθως τα δίκτυα δεν έχουν την δυνατότητα να το ελέγχουν και συνεπώς δεν μπορούν να εγγυηθούν γι αυτό.
Ως γονείς θα ήταν σκόπιμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε το περιεχόμενο των παιχνιδιών που επιλέγουν να παίζουν τα παιδιά μας, καθώς υπάρχουν ποικίλες θεματικές κατηγορίες (δράσης, στρατηγικής, αθλητικά κ.λ.π.) οι οποίες καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις των χρηστών, ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο των παιχνιδιών.

Τι μπορούμε να κάνουμε.

Συζητάμε με το παιδί μας για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί μέσω του κινητού τηλεφώνου, όπως το <κατέβασμα> ήχων κλήσης, εικόνων η παιχνιδιών, ζητώντας του να μας δείξει π.χ ποιο είναι το αγαπημένο του.
Μαθαίνουμε εάν έχει πρόσβαση στο διαδικτυο και σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) μέσω του κινητού τηλεφώνου.
Εκπαιδεύουμε το παιδί μας να σκέφτεται σωστά πριν στείλει οποιαδήποτε πληροφορία μέσα από το κινητό του, καθώς μόλις τη στείλει δεν μπορεί πια να ελέγξει τον τρόπο χρήσης της.
Ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις υπηρεσίες στις οποίες έχει πρόσβαση και κρίνουμε αν είναι σωστή η διατήρηση η όχι αυτών
Κακόβουλη επικοινωνία.

Στις μέρες μας υπάρχουν-δυστυχώς- άτομα που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο προκείμενου να παρενοχλήσουν η να εκφοβήσουν συνάνθρωπους τους.

Αυτό το επιτυγχάνουν μέσω της καταχρηστικής χρήσης των υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα των κλήσεων, των γραπτών μηνυμάτων(SMS), των μηνυμάτων πολυμέσων (MMS).

Είναι σημαντικό να είμαστε γνώστες του προβλήματος αυτού έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα παιδία μας στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο σχετικό περιστατικό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνεται συνεχώς η ανησυχία σχετικά με τον τρόπο χρήσης των νέων τεχνολογιών, για παράδειγμα των chat rooms από παιδοφιλους, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο μα επικοινωνήσουν με παιδιά και να τα συναντήσουν από κοντά. Είναι δύσκολο να εντοπισθεί ένα τέτοιο περιστατικό, καθώς τα συγκεκριμένα άτομα μεταχειρίζονται τα παιδιά με τέτοιο τρόπο ώστε να τους εμπιστευθούν και στην συνέχεια να τους εκμυστηρευθούν προσωπικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου. Επίσης φροντίζουν να τα ενθαρρύνουν να κρατούν ως μυστικό την μεταξύ τους επικοινωνία.

Τι μπορούμε να κάνουμε!

Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί μας κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να μην δίνει ποτέ προσωπικές πληροφορίες σε αγνώστους.
Τονίζουμε τη σημασία του να μην απαντά σε γραπτά μηνύματα (SMS) η εικόνες από άγνωστους αποστολείς.
Αν λαμβάνει συνεχώς γραπτά μηνύματα η εικόνες από άγνωστους αποστολείς, θα πρέπει να ενημερώσουμε το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδρομητές η την αστυνομία, φροντίζοντας να έχουμε φυλάξει τα συγκεκριμένα γραπτά μηνύματα η/ και τον αριθμό του αποστολέα.
Spam, ενοχλητικά μηνύματα και ιοί.

Ο όρος , <ανεπιθύμητη επικοινωνία>, η/ και <ενοχλητικά μηνύματα>, προέρχεται από το διαδικτυο και αφορά στην αυθαίρετη και δίχως τη συναίνεση μας επικοινωνία, για παράδειγμα λήψη εικόνων η γραπτών μηνυμάτων. Στην κινητή τηλεφωνία, τα ενοχλητικά μηνύματα προέρχονται συνήθως από εταιρείες που προωθούν νέα προϊόντα η υπηρεσίες, ζητώντας μας να επικοινωνήσουμε με κάποιο αριθμό.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τέτοιοι αριθμοί μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία <αυξημένης χρέωσης> κάτι που ενδεχομένως να περιλαμβάνει επί πλέον κόστος από τις καθιερωμένες υπηρεσίες (βλέπε Υπηρεσίες Προστιθέμενης αξίας και Περιεχομένου)

Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε αποδεχθεί κατά λάθος να λαμβάνουμε ενημερωτικά γραπτά μηνύματα. Για παράδειγμα μπορεί να έχουμε συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό και χωρίς προηγουμένως να έχουμε διαβάσει τους όρους να έχουμε συμφωνήσει με αυτούς, ενώ μέσα στο περιεχόμενο τους μπορεί να αναφέρεται ότι έχουμε δώσει τη συγκατάθεση μας για την λήψη ενημερωτικών μηνυμάτων.

Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να καλέσουμε το τμήμα Εξυπηρέτησης πελατών του δικτύου που είμαστε συνδρομητές, αρχικώς για να επικοινωνήσουμε στην εταιρεία το ζήτημα μας έτσι ώστε η ίδια (και ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχει σχέση συνεργασίας με τον πάροδο-αποστολέα των συγκεκριμένων μηνυμάτων) να λάβει με την σειρά της εσωτερικά όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του συμβάντος, αλλά και να ενημερωθούμε από ποια εταιρεία προέρχονται τα σχετικά γραπτά μηνύματα, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να ζητήσουμε να σταματήσει η αποστολή αυτών.

Παράλληλα το διαδικτυο μαστίζεται από ιούς που ενδέχεται να αποδειχθούν ενοχλητικοί και επιβλαβείς, ενώ επίσης μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο λογισμικό του κινητού μας τηλεφώνου και κατ επέκταση στις προσωπικές μας πληροφορίες. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να καλούμε άγνωστους αριθμούς από τις αναπάντητες κλήσεις που βρίσκουμε στο κινητό μας.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ενημερώνονται για τα παραπάνω, καθώς συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν τι είναι διαφημίσει και τι όχι, ενώ μπορούν πολύ εύκολα να παρασυρθούν στο να απαντήσουν σε γραπτά μηνύματα τα οποία υπόσχονται βραβεία η/ και δωρεάν προϊόντα.

Τι μπορούμε να κάνουμε.

Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να συζητά οτιδήποτε του προκάλεσε ταραχή και στο οποίο είχε πρόσβαση η έλαβε μέσω κινητού ( π.χ. ανάρμοστη εικόνα η ενοχλητικό μήνυμα)
Σιγουρευόμαστε ότι κατανοεί πως δεν πρέπει να στέλνει ενοχλητικά μηνύματα, ρωτώντας το πώς θα ένιωθε εάν το ίδιο λάμβανε ανάλογα μηνύματα.
Ενημερώνουμε το παιδί μας να μην:
Καλεί άγνωστους αριθμούς από τις αναπάντητες κλήσεις
Καλεί άγνωστους αριθμούς από τους οποίους ανακοινώθηκε, π.χ. μέσω γραπτού μηνύματος ότι κερδίζει κάποιο βραβείο και πρέπει να επικοινωνήσει για να το αποκτήσει
Κατεβάζει από το διαδικτυο μέσω του κινητού του τηλεφώνου μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές λογισμικού, καθώς αυτές ενδέχεται να περιέχουν ιούς.
Κινητή τηλεφωνία και Υγεία

Έρευνες και θέσεις των διεθνών οργανισμών

Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι επιστήμονες ερευνούν για ενδεχόμενες επιδράσεις των ραδιοκυμάτων στην υγεία. Από το σύνολο της επιστημονικής έρευνας προκύπτει πως η έκθεση στα ραδιοκύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, εφόσον τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.

Η διεθνής επιτροπή προστασίας από τις Μη Ιοντιζουσες Ακτινοβολίες αξιολογεί τις έρευνες από ολόκληρο τον κόσμο και δίδει διεθνείς οδηγίες προστασίας που συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

<Έχουμε λάβει υπόψη μια πλήρη ανασκόπηση επιδημιολογικών ερευνών όσον αφορά στα αποτελέσματα των πεδίων ραδιοσυχνοτήτων (ραδιοκύματα) στην ανθρώπινη υγεία, με σκοπό να συνοψίσουμε την υπάρχουσα γνώση, να εξηγήσουμε θέματα μεθοδολογίας που συσχετίζονται, και να βοηθήσουμε σε μελλοντικές έρευνες. Τα αποτελέσματα των μελετών μέχρι σήμερα δε δίνουν καμία πειστική ένδειξη σχέσης ανάμεσα σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων (ραδιοκύματα) και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.>

Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιοντιζουσες Ακτινοβολίες, 2004

Όρια ασφαλούς έκθεσης.

Κεραίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υιοθετήσει τα όρια της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη Ιοντιζουσες Ακτινοβολίες. Η Ελλάδα διαφοροποιήθηκε και αποφάσισε να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα όρια. Με το νόμο 3431/06 μείωσε τα όρια της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη Ιοντιζουσες Ακτινοβολίες κατά 30%, ενώ σε ακτίνα 300 μέτρων από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομία, νοσοκομεία κατά 40%

< Λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης και τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική ένδειξη ότι τα ασθενή σήματα ραδιοσυχνοτήτων από σταθμούς βάσης και ασύρματα δίκτυα προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία>.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Φύλλο Ενημέρωσης 304 Μάιος 2006

Κινητά τηλέφωνα.

Ο Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης (SAR) αποτελεί την ένδειξη της ποσότητας ενέργειας που απορροφάται από το σώμα κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιοντιοζουσες Ακτινοβολίες έχει εκδώσει οδηγίες για τις τιμές SAR των συσκευών κινητών τηλεφώνων ( η τιμή SAR υπολογίζεται σε watts/kgr). Αυτές οι οδηγίες ορίζουν ως μέγιστη επιτρεπόμενη τοπική τιμή SAR τα 2 watts/kgr.

Η μέγιστη τιμή τοπικού SAR κάθε κινητού τηλεφώνου αναφέρεται στον οδηγό χρήσης που λαμβάνουμε κατά την αγορά του.

< Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα που ερευνούν τους εγκεφαλικούς κυματικούς τύπους, τη γνωσιακη κατάσταση και τη συμπεριφορά μετά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως εκείνα που δημιουργούνται από κινητά τηλέφωνα, δεν έχουν αποδείξει δυσμενείς επιδράσεις>.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Φύλλο Ενημέρωσης 304, Μάιος 2006.

Χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (φύλλο ενημέρωσης 193 Ιούνιος 2000) < Οι οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη Ιοντιζουσες Ακτινοβολίες για το γενικό πληθυσμό, έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύπτουν όλες τις ομάδες πληθυσμού συμπεριλαμβανόμενων και των παιδιών. Η παρούσα επιστημονική πληροφόρηση δεν υποδεικνύει την ανάγκη για κάποια ειδική πρόληψη στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Αν τα άτομα ανησυχούν, μπορούν να περιορίσουν την έκθεση των ίδιων η των παιδιών τους στα ραδιοκύματα, συντομεύοντας τη διάρκεια των συνομιλιών η χρησιμοποιώντας εξαρτήματα κρατώντας το κινητό τηλέφωνο μακριά από το κεφάλι και το σώμα.

Παράλληλα είναι κατανοητό ότι η κινητή τηλεφωνία παρέχει πλεονεκτήματα για την προσωπική ασφάλεια των παιδιών, όπως τη συνεχή επαφή με τους γονείς και την άμεση βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μολονότι δεν έχουν τεκμηριωθεί δυσμενείς επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από παιδιά πολιτική των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι να μην απευθύνονται εμπορικά σε παιδιά.

Οι γονείς συνεκτιμωντας τα πλεονεκτήματα ασφάλειας και προστασίας που παρέχει το κινητό τηλέφωνο, μπορούν να αποφασίσουν την παροχή ενός κινητού -η όχι- στα παιδιά τους καθώς και την έκταση της χρήσης τους από αυτά.

Ατύχημα.

Ενέργειες, όπως η ομιλία η αποστολή γραπτών μηνυμάτων απαιτούν προσοχή και αυτοσυγκέντρωση, κυρίως όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο η στο δρόμο.

Τι μπορούμε να κάνουμε.

Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να δίνει προσοχή όσον αφορά στο τι συμβαίνει γύρω του κυρίως την κυκλοφορία στους δρόμους και να μην χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, για παράδειγμα ενώ βρίσκεται με το ποδήλατο του στον δρόμο.

Κλοπή.

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν στόχο για τους κλεφτές και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τον ενδεχόμενο κίνδυνο.

Υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκείμενου να αποτρέψουμε την κλοπή του κινητού μας τηλεφώνου.

Τι μπορούμε να κάνουμε.

Συμβουλεύουμε το παιδί μας να προσέχει σε ποιον δίνει το κινητό του τηλέφωνο και ποτέ να μην το δίνει σε άγνωστους. Εάν όμως απειλείται η προσωπική του ασφάλεια, είναι προτιμότερο να δώσει το κινητό του τηλέφωνο, καθώς η ακεραιότητα του είναι το σημαντικότερο.

Συμβουλεύουμε το παιδί μας να κρύβει το κινητό του τηλέφωνο σε κάποια θήκη η τσάντα όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους και να μην το επιδεικνύει.

Όταν αγοράζουμε ένα κινητό τηλέφωνο είναι χρήσιμο να σημειώνουμε τον αριθμό ΙΜΕΙ (ο οποίος αναγράφεται και στην εξωτερική μεριά στο κουτί σκευασίας) κρατώντας τη πληροφορία αυτή σε ασφαλές σημείο καθώς σε περίπτωση κλοπής ο κωδικός χρησιμεύει για την απενεργοποίηση του κινητού τηλεφώνου.

Σε περίπτωση κλοπής θα πρέπει να ενημερωθεί η αστυνομία με σχετική δήλωση κλοπής. Εάν χρησιμοποιείτε το δίκτυο της Vodafone, τότε θα κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα της εταιρείας ώστε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών να τεθεί εκτός λειτουργίας (και μόνο για το συγκεκριμένο δίκτυο) το συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο, (χωρίς να επηρεασθεί η λειτουργία της κάρτας SIM).

Βαρόμετρο η Λακωνία για τις φετινές τιμές ελαιολάδου

Με όχι και τους καλύτερους οιωνούς, λόγω των χαμηλών τιμών στην Πελοπόννησο, φαίνεται πως "ανοίγει" φέτος η παραγωγική χρονιά για το ελαιόλαδο. Μετά τα 2,50 ευρώ το κιλό για το πρώιμο μαυρολίσιο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, στα επίπεδα των 2,60 - 2,70 ευρώ το κιλό ξεκινά η εμπορική σεζόν και για το λάδι ποικιλίας αθηνοελιάς στη Λακωνία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στατιστικά των τελευταίων ετών, ότι η παραγωγική χρονιά στην Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα, θα ξεκινήσει σε τιμές χαμηλότερες περίπου κατά 0,50 ευρώ το κιλό από τις προαναφερθείσες.
Η δημοπρασία ελαιόλαδου των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας αποτελεί κάθε χρόνο το «βαρόμετρο» ενόψει της νέας παραγωγικής χρονιάς.

Ο συνεταιρισμός της περιοχής πραγματοποιεί κάθε χρόνο .........

δημοπρασία και πετυχαίνει τις υψηλότερες τιμές ολόκληρης της παραγωγικής περιόδου. Η φετινή δημοπρασία έγινε την περασμένη εβδομάδα και οι τιμές που έδωσαν οι ενδιαφερόμενοι κυμαίνονται από 2,61 - 2,63 - 2,70 ευρώ το κιλό, πάντα για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές. Την καλύτερη προσφορά των 2,70 ευρώ το κιλό έδωσε η Ένωση Λακωνίας, αλλά ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων προτίμησε να μη διαθέσει το προϊόν.
Πέρυσι που ήταν η χειρότερη χρονιά για το ελαιόλαδο, η δημοπρασία των Αγίων Αποστόλων έκλεισε στα 3,12 ευρώ το κιλό, το 2007 στα 3,85 ευρώ και το 2006 στα 3,57 ευρώ το κιλό.
Η αυξημένη παραγωγή ελαιόλαδου σε διεθνές επίπεδο φέτος σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση προκαλούν τη διστακτικότητα των εμπόρων να αγοράσουν ελαιόλαδο. Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, στην ισπανική αλλά και την ιταλική παραγωγή ελαιόλαδου έχουν αυξηθεί οι ποσότητες της εκλεκτής ποιότητας και σε ένα βαθμό καλύπτονται οι ανάγκες της βιομηχανίας.

Πηγή: Messinian Farm

Η αστυνομία θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, υποσχέθηκε ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

«Η βία είναι το καταφύγιο των ανίκανων και η Δημοκρατία δεν ηττάται», δήλωσε ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος, Ελευθέριος Οικονόμου, κατά τη διαδικασία παραλαβής των καθηκόντων του από τον παραιτηθέντα αρχηγό, αντιστράτηγο, Βασίλη Τσιατούρα.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι πιστεύει στο τρίπτυχο προστασία-δικαιοσύνη-κατανόηση και ότι αυτό θα είναι οδηγός του ίδιου και της ΕΛ.ΑΣ., διευκρινίζοντας πως στόχος είναι η προστασία των πολιτών, η δίκαιη συμπεριφορά έναντι όλων και η κατανόηση όσων ανθρώπων βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί και έχουν ανάγκη την Ελληνική Αστυνομία.

«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων, ..........

είναι ατομικό και κοινωνικό αγαθό και αυτό το προσφέρει μόνο η Δημοκρατία. Είναι λοιπόν ανάγκη, σε ένα εξαιρετικά ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον στο οποίο ζούμε σήμερα, να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που μας αντιμετωπίζει με δυσπιστία.

»Η αστυνομία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία της σώμα έντιμων και ικανών αστυνομικών και εγώ θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά μου, ώστε οι αστυνομικοί να είναι δίπλα στον πολίτη, ο οποίος είναι πιο πολύ φοβισμένος σήμερα. Έτσι, δεν θα ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά θα είμαστε δίπλα στον πολίτη», τόνισε ο κ. Οικονόμου, ευχαριστώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που τον επέλεξαν για τη θέση του αρχηγού.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι είναι απέναντι στα φαινόμενα βίας απ' όπου και αν προέρχονται και ότι η αστυνομία θα πρέπει να σέβεται τα δικαίωματα των πολιτών, να μην παραβιάζουν οι αστυνομικοί αυθαιρετώντας νόμους και δικαιώματα, αλλά και να πατάσσουν τα φαινόμενα ανομίας, ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αστυνομία αποτελείται από ικανούς και σοβαρούς επαγγελματίες και δείχνοντας μηδενική ανοχή θα χτυπήσει τα προβλήματα στην καρδιά τους.

«Την ανομία την πληρώνουν οι φτωχοί συμπολίτες μας, γι' αυτό δεν είναι ανεκτή», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Συνεχίζονται οι κρίσεις

Στην Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας Αττικής, τοποθετείται ο ταξίαρχος, Ι.Τζώρτζης και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο ταξίαρχος, Νίκος Κελίδης.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών τοποθετείται ο ταξίαρχος, Ιωάννης Λιούκας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αρχηγού, Ελευθέριου Οικονόμου και με τη συμμετοχή του υπαρχηγού, Ιωάννη Ραχοβίτσα και του προϊσταμένου επιτελείου του αρχηγείου αντιστράτηγου Νικολάου Παπαγιαννόπουλου, προήγαγε εννέα νέους ταξίαρχους, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες, οι δύο εκ των οποίων αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις.

Πρόκειται για την ταξίαρχο Ευγενία Παπακωνσταντίνου, η οποία τίθεται επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΛ.ΑΣ.

Η ταξίαρχος Ρεγγίνα Δεσφινιώτου θα είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Αστυνομίας.

Η τρίτη γυναίκα που προήχθη στο βαθμό του ταξίαρχου είναι η Ιωάννα Μπεκιάρη.

Οι υπόλοιποι έξι είναι οι: Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Βασίλειος Στεφανουδάκης, Παναγιώτης Νάνης, Βασίλειος Χαλάτσης, Γεώργιος Σαξιώνης και Νικόλαος Κελίδης, ενώ αποστρατεύθηκαν οι Αγγελική Λιάτσου, Αυγερινός Γούσης και Αθανάσιος Γκύρτης.

Κορυφώνονται οι διεργασίες εν όψει του έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στη ΝΔ εν όψει του έκτακτου Συνεδρίου που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζονται για την πρώτη κατά μέτωπο αναμέτρηση, ενώ την ίδια ώρα τα επιτελεία τους επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον συμμαχίες, αλλά και τη στήριξη των στελεχών που είχαν ταχθεί ή ήταν συμπαθούντες του Δ.Αβραμόπουλου.

Σύμφωνα με το Βήμα, τόσο στο .............

πολιτικό γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη όσο και του κ. Σαμαρά προσέρχονται τις τελευταίες ώρες δεκάδες στελέχη από διάφορους κοινωνικούς φορείς, από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού, και έχουν ως στόχο την πολιτική τους επιβίωση και την επίτευξη ιδιότυπης συμμαχίας με τους διαδόχους.

Η ομιλία του απερχόμενου προέδρου Κ.Καραμανλή έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο και πληροφορίες που δημοσιεύουν τα Νέα αναφέρουν πως θα απευθύνει για ακόμη μία φορά έκκληση στα αντίπαλα στρατόπεδα «να αποφύγουν μια αντιπαράθεση με όρους του παρελθόντος».

Ωστόσο, παρά τις εντολές του Κ. Καραμανλή για «ενότητα» και ήπιο προεκλογικό κλίμα, οι οποίες δεν εισακούονται, οι υποστηρικτές των δύο βασικών μονομάχων διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενισχύοντας την εσωστρέφεια στην κομματική βάση για την οποία γεννάται το ερώτημα αν θα συμμετάσχει μαζικά στην εσωκομματική ψηφοφορία.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει, τέλος, στη Ρηγίλλης ο αριθμός των μελών που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 29 Νοεμβρίου για την εκλογή προέδρου, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το ενδιαφέρον του κόσμου θα είναι αρκετά χαμηλό.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν στις 11 το πρωί του Σαββάτου, με την ομιλία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα.

Θα ακολουθήσει η εισήγηση της ομόφωνης απόφασης της ΚΕ από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Λευτέρη Ζαγορίτη, ενώ αμέσως μετά θα ανέβει στο βήμα ο Κώστας Καραμανλής.

Εν συνεχεία, το λόγο θα πάρουν οι τρεις υποψήφιοι (Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης) και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου θα κλείσουν με την ψηφοφορία για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού.

Την επομένη, 8 Νοεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί ομιλίες συνέδρων.

Προκήρυξη ΑΣΕΠ 1Ε/2008. Έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων

Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 1Ε/2008 (ΦΕΚ 295/26.06.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ που αφορούν την πλήρωση δύο θέσεων προσωπικού 3ετούς θητείας (με δυνατότητα ανανέωσης).

Οι θέσεις προκηρύχθηκαν ανά μία στους κλάδους/ειδικότητες: ..............

α)«Ελεγκτής Ιατρός ειδικότητας Παθολόγου ή Γενικής Ιατρικής» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νομαρχίας Αθηνών [κωδικός θέσης:50001] και β) «ΠΕ Ιατρών ειδικοτήτων Παθολόγου» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς της Νομαρχίας Πειραιώς [κωδικός θέσης:70001].

Επισημαίνεται ότι η προκηρυχθείσα θέση με κωδικό 70001 παραμένει κενή, ελλείψει υποψηφίων με τα οριζόμενα από την προκήρυξη τυπικά προσόντα πρόσληψης.

Τα αποτελέσματα έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr). Ο πίνακας προσληπτέων απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.

Κατεβάστε τα αποτελέσματα πατώντας εδώ

Καταργείται η θητεία για ναυτικό και Αεροπορία.

Τη σταδιακή μείωση του αριθμού των κληρωτών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία ώστε σε δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία στους δύο αυτούς κλάδους, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο μεταξύ, θα επιλέγονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στρατεύσιμοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τους δύο αυτούς κλάδους. (π.χ γιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί για την Πολεμική Αεροπορία και όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται για αυτά στο Πολεμικό Ναυτικό).

Η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία, όπως και στο Στρατό Ξηράς.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, η επιλογή των κατατασσομένων και η τοποθέτησή τους σε όπλα, .........

σώματα και ειδικότητες, θα γίνεται με βάση τα προσόντα τους, τυπικά αλλά όπου αυτό είναι εμφανές και ουσιαστικά. Αυτό αφορά πρωτίστως τους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, και κατ’εξοχήν τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα τοποθετούνται με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης θα καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες των μονάδων.

Μέριμνα για την είσοδο στην αγορά εργασίας

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τον υπουργό Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις να καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και να αποκτά ατομική μερίδα με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης. Το μέτρο αρχίζει να εφαρμόζεται στις 9/11. Με τον τρόπο αυτό θα καταβάλλεται εγκαίρως κάθε αναγκαία προσπάθεια, ώστε τη στιγμή της απόλυσής του ο κάθε νέος να έχει προετοιμαστεί με τη βοήθεια της Πολιτείας για την είσοδό του στην αγορά εργασίας.

Επιμόρφωση στρατευσίμων

Αυτό, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι πιο δύσκολο για όσους δεν έχουν επαρκή προσόντα. Σε αυτό υπήρξε συμφωνία με την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, να οργανωθεί η ενίσχυση των προσόντων όσων στρατευμένων το επιθυμούν. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

α. Οι στρατιωτικές ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και για την αγορά εργασίας. Λειτουργούν ήδη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δύο ΚΕΚ, ένα στη Σπάρτη (για οδηγούς αυτοκινήτων, αρτοποιούς και μάγειρες) και ένα στον Πύργο Ηλείας (για τεχνίτες τηλεπικοινωνιών και στελέχη πληροφορικής). Ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης ΚΕΚ σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙΣ.

β. Όσοι στρατεύσιμοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου, θα διευκολύνονται από την στρατιωτική υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους στρατεύσιμους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ Το Υπουργείο Παιδείας και ο ΟΕΕΚ θα συνεργαστούν με το ΥΠΕΘΑ για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς. Συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων για την προώθηση των θεμάτων αυτών.

Επιπλέον, θα ληφθεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μέριμνα ώστε:

α. Να υπολογίζεται το σύνολο των ημερών υπηρεσίας στον Στρατό για τους στρατεύσιμους Ι1 που υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας, αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ως ημέρες απασχόλησης σε μέτρα ασφάλειας για αναγνώριση προϋπηρεσίας για πρόσληψη σε εταιρίες ή υπηρεσίες φύλαξης.

β. Να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των στρατεύσιμων οπλιτών σε σχετικές δραστηριότητες ως ημέρες προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται (π.χ. θερμοϋδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης).

γ. Να υπολογίζονται οι ώρες χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης οχημάτων για αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπου αυτό απαιτείται (π.χ. οδηγός οχημάτων, χειριστής μηχανημάτων έργων)

δ. Να υπολογίζονται οι ημέρες υπηρεσίας, αφαιρουμένου του χρόνου εκπαίδευσης, για τους κατόχους ειδικοτήτων που απαντώνται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, μάγειρας, αρτοποιός, τεχνίτης σκαφών, κ.ο.κ)

ε. Ζητήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.

στ. Θα ζητηθεί από τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και από τα τμήματα των ΙΕΚ που προβλέπουν πρακτική άσκηση να μπορεί να θεωρηθεί η προσφορά υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της θητείας ως χρόνος πρακτικής άσκησης και να χορηγείται σχετική βεβαίωση.

Οδηγίες για περιορισμό της σκοπιάς και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

Δόθηκαν επίσης οδηγίες ώστε στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εφαρμόζονται για την ασφάλεια των στρατοπέδων και των στρατιωτικών καταστημάτων να πάψουν οι στρατευμένοι να θεωρούνται ταυτόσημοι με την κάλυψη των αναγκών φύλαξης, δηλαδή με τις σκοπιές, ώστε να είναι εφικτή η διάθεση του αναγκαίου χρόνου στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής και σύγχρονης στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις μονάδες, καθώς και για τον σεβασμό της προσωπικότητας και των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των στρατευσίμων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ίση φορολογική μεταχείριση με τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. ζητεί η Εκκλησία

Ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ζητεί η Εκκλησία, καλώντας την Πολιτεία να αναλογισθεί τις επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και των προνοιακών δράσεων της από τον μελετούμενο τριπλασιασμό του Ε.Τ.Α.Κ..

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το υπό διαβούλευση προσχέδιο νόμου με τίτλο "Ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας".

Μεταξύ άλλων, η ΔΙΣ κατέληξε στο ......

συμπέρασμα ότι παρά τις αντίθετες εντυπώσεις, κατά το κείμενο του προσχεδίου νόμου (άρθρο 3 παρ. 4), το ποσό εκ του τριπλασιασμού του συντελεστή του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν προβλέπεται ως έκτακτη εισφορά της Εκκλησίας μόνον προκειμένου να καταβληθούν οι δύο δόσεις της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά ως πάγια αύξηση της φορολογίας της και για το μέλλον.

Όπως επισημαίνεται, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αρνήθηκε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας Της. Επιθυμεί όμως την ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του ελληνικού κράτους, όποιο περιεχόμενο και εάν αυτή εκάστοτε έχει.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι κατά το σύστημα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, η Εκκλησία κατά τις νομικές Της σχέσεις (άρθρο 1 παρ. 4 του Νόμου 590/1977 "Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος") είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, επιβάλλεται συνεπώς η ίση μεταχείρισή Της με τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.

Οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος, σημειώνει η ΔΙΣ και ζητεί σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο όπως συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Όπως επισημαίνεται,ήδη από το 2008 η Εκκλησία της Ελλάδος, οι ιερές Μητροπόλεις, οι ιερές μονές και οι ενορίες καταβάλλουν το Ε.Τ.Α.Κ., ακόμα και για ακίνητα, τα οποία έχουν δεσμευθεί με ρυμοτομικά βάρη και απαλλοτριώσεις, αλλά δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις, οπότε παραμένουν στην κυριότητά τους, χωρίς να αποδίδουν κανένα μίσθωμα και χωρίς να είναι εφικτή η πώλησή τους στην πραγματική αξία τους.

Ειδικά για την Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζεται, ποσοστό 60% των ακινήτων, για τα οποία καταβάλλει Ε.Τ.Α.Κ. είναι δεσμευμένα, και μολονότι εκδόθηκαν δεκάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, που διατάσσουν την αποδέσμευσή τους, το Ελληνικό Δημόσιο, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του, δεν έχει προβή σε συμμόρφωση προς αυτές. Και στο σημείο αυτό παρακαλείται για άλλη μία φορά η Πολιτεία να προχωρήσει στην αποδέσμευση των εν λόγω ακινήτων.

Διευκρινίζεται επίσης ότι στα εκκλησιαστικά ακίνητα η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ασκεί "επιχειρηματική δραστηριότητα", αλλά όπως αναφέρεται, στην καλύτερη περίπτωση εισπράττει από αυτά μισθώματα αναγκαία για την συντήρηση των κοινωφελών ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών υπηρεσιών της.

Εξάλλου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει σχετικώς ενημέρωση από τις Μητροπόλεις, ώστε να υπολογισθεί με συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη, ο εκ της ενδεχομένης αυξήσης του Ε.Τ.Α.Κ. περιορισμός των πόρων τους, οι οποίοι διατίθενται για την λειτουργία των κοινωφελών ιδρυμάτων και δράσεων.

«Είμεθα βέβαιοι ότι η Πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν την μεγάλη συμβολή και προσφορά της Εκκλησίας για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η οποία έχει καθημερινό και όχι έκτακτο η εποχικό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό προτείνεται στην Πολιτεία να αναλογισθεί τις άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και των προνοιακών δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον μελετούμενο τριπλασιασμό του Ε.Τ.Α.Κ.», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΙΣ και ενδεικτικά αναφέρονται τα φιλανθρωπικά Ιδρύματα και οι κοινωνικές δραστηριότητες που λειτουργούνται και συντηρούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος, τις Μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τις ενορίες :

20 Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί.

84 Γηροκομεία - Στέγες Γερόντων.

13 Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων.

30 Διάφορα Ιδρύματα.

8 Ιδρύματα για Άτομα με ειδικές ανάγκες.

54 Κατασκηνωτικά Κέντρα.

33 Ιδρύματα Νεότητος.

10 Νοσοκομεία - Ιατρεία.

6 Ξενώνες.

36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία.

195 Συσσίτια - Τράπεζες Αγάπης.

44 Σχολές Αγιογραφίας.

136 Σχολές Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

47 Διάφορες Σχολές.

35 Τράπεζες Αίματος.

1 Οίκος Τυφλών.

13 Φοιτητικές Εστίες.

7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Eurostat: Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην ΕΕ οι Έλληνες

Οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο πολίτη -κατά μέσο όρο 42 ώρες εβδομαδιαίως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και τα οποία αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Ο μέσος όρος εργασίας εβδομαδιαίως στην ΕΕ των 27 είναι 40,3 ώρες και στην ευρωζώνη 40 ώρες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη σχετική κατάταξη τους Έλληνες ακολουθούν οι Τσέχοι (41,6 ώρες εβδομαδιαίως), οι Αυστριακοί (41,5 ώρες) και οι Πολωνοί (41,4 ώρες ) ενώ σε εβδομαδιαία βάση τις λιγότερες ώρες στην ΕΕ εργάζονται οι Φιλανδοί (37,8 ώρες), οι Δανοί (38 ώρες) και οι Σουηδοί (38,1 ώρες).

Παράλληλα, η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην .......

ΕΕ: Το μερίδιο της μερικής απασχόλησης σε σχέση με τη συνολική απασχόληση φτάνει το 6% στην Ελλάδα με 18,8% στην ΕΕ και 20% στην ευρωζώνη.

Στους «27» η μερική απασχόληση είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Ολλανδία (48,2%) και τη Σουηδία (27%) και λιγότερο στη Βουλγαρία (2,6%) και τη Σλοβακία (4%).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νομάρχες: Να μεταταχθούν στις νομαρχίες οι αγροφύλακες

Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελληνικής Αγροφυλακής είχε σήμερα το πρωί το Προεδρείο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος στα γραφεία της Ένωσης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από σειρά επαφών που είχε η Ομοσπονδία Αγροφυλάκων με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια καθώς και με άλλα κυβερνητικά στελέχη, για τη διαδικασία κατάργησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Οι Ν.Α έχουν ήδη εκφράσει τη βούλησή τους να υποδεχθούν στις τάξεις τους, τους υπηρετούντες μέχρι σήμερα στην Ελληνική Αγροφυλακή.
Είναι σαφές ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ........

ρόλο στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος ως ελεγκτές περιβάλλοντος καθώς υπάρχουν μείζονα θέματα ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας και υποστήριξης ευαίσθητων περιοχών. Έχουν να επιτελέσουν σοβαρό και σπουδαίο ρόλο σε αντικείμενο που προσιδιάζει με τη μέχρι τώρα εργασία τους. Δεν απομένει παρά να υπάρξει μια τριμερής συνεργασία, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ελληνικής Αγροφυλακής, της ΕΝΑΕ και του Υπουργείου που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου να λήξει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζήτημα αυτό».

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Κώστας Ευμοιρίδης και ο Γ.Γ ο κ. Λουκάς Κατσαρός. Την Ομοσπονδία Αγροφυλάκων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της κ. Κων/νος Βούλγαρης, ο Ταμίας κ. Βαγγέλης Καναβίτσας και τα μέλη κ.κ Γεώργιος Τριάντος, Κων/νος Τσιλιμπάρης και Πέτρος Πανταζής.

ΣΧΟΛΙΟ

Και γιατί παρακαλώ πολυ να μπούν ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ Σε δημόσιες υπηρεσίες οι ρουσφετολογικές προσλήψεις που έγιναν επι υπουργίας του Βύρωνα Πολύδωρα???
Αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν απο καμία διαδικασία αξιολόγησης?? Αξιοκρατίας???
ΓΙΑΤΙ να μπουν ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ στις Νομαρχίες???? Οι υπόλοιποι που θα μπουν στο Δημόσιο και θα περάσουν από ΑΣΕΠ είναι μαλάκες????
Δεν το κατάλαβα???
Εδω κυνήγησαν τα παιδιά που είναι θύματα του Stage και που πολλά απο αυτά δούλευαν 5 χρόνια και τους πέταξαν στον δρόμο.
ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ τους περνάνε στο Δημόσιο ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ???
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ δεν φωνάζετε Κύριοι και κυρίες του ΠΑΣΟΚ??? ΠΟΥ είναι η αξιοκρατία???


Γ. Παπακωνσταντίνου: στο 11% ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ για αγρότες, στα 380 ευρώ η σύνταξη ΟΓΑ

Την αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ για τα προϊόντα φυτικής και ζωϊκής προέλευσης ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δίνοντας στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ αυξάνεται στα 380 ευρώ την 1η Ιουλίου 2010.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις με ρυθμό υψηλότερο από αυτό του πληθωρισμού ο οποίος για το 2010 εκτιμάται στο 1,4%. Το ποσοστό της αύξησης, προσδιορίστηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο 1,5%

Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί το επίδομα ........

ανεργίας ώστε σταδιακά να φτάσει στο 70% του βασικού μισθού, θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση των νέων, θα αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία κατά 1 δις ευρώ και θα γίνουν 3.000 προσλήψεις στην υγεία.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει σε αυτή τη φάση την αύξηση ή τη διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Αντίθετη η Εκκλησία στην αυξημένη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Την έντονη αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκαλεί η αύξηση της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι Ιεράρχες εκφράζουν την πλήρη αντίδρασή τους και ζητούν «ίση φορολογική μεταχείριση».

Ειδικότερα, οι μητροπολίτες έχουν δυσαρεστηθεί εξ αιτίας του τριπλασιασμού του συντελεστή του ΕΤΑΚ ειδικά για τα Νομικά Πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος «η Εκκλησία δεν αρνήθηκε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της. Επιθυμεί όμως την ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ του ελληνικού κράτους, όποιο περιεχόμενο και εάν αυτή εκάστοτε έχει».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προσθέτει ακόμη ότι οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του .........

καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος και, όπως όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προϋποθέτει σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο ως και πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ιερόθεος τόνισε ότι από το 2008 η Εκκλησία, οι μητροπόλεις, οι μονές και οι ενορίες καταβάλλουν το ΕΤΑΚ ακόμα και για ακίνητα τα οποία έχουν δεσμευθεί με ρυμοτομικά βάρη και απαλλοτριώσεις, αλλά δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις, οπότε παραμένουν στην κυριότητά τους χωρίς να αποδίδουν κανένα μίσθωμα και χωρίς να είναι εφικτή η πώλησή τους στην πραγματική αξία τους.

Ειδικά για την Εκκλησία, ποσοστό 60% των ακινήτων, για τα οποία καταβάλλει ΕΤΑΚ, είναι δεσμευμένο και μολονότι εκδόθηκαν δεκάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την αποδέσμευσή τους, το Ελληνικό Δημόσιο, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του, δεν έχει προβεί σε συμμόρφωση προς αυτές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία, ενώ τονίζεται ότι δεν ασκεί «επιχειρηματική δραστηριότητα», αλλά στην καλύτερη περίπτωση εισπράττει από αυτά τα μισθώματα τα αναγκαία για τη συντήρηση των πολυάριθμων κοινωφελών ιδρυμάτων και υπηρεσιών της.

Η Εκκλησία ήδη συγκρότησε επιτροπή υπό τον πρόεδρο των Οικονομικών της Υπηρεσιών, μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, που θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες με τους αρμόδιους παράγοντες.

Πηγή: in.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Φορολογήστε άγρια την Εκκλησία. Πάρτε τους τα πάντα. Δεν είναι από δουλεμένα λεφτά όλη αυτή η περιουσία.
Είναι δωρεές από θύματα πιστούς των ράσων.
Φορολογήστε τους ανελέητα και επιπλέον να γίνει επιτέλους ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.
Να πληρώνουν τους μισθούς τους από τα έσοδα τους και όχι να τους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης.
Εχει αμύθητη περιουσία η εκκλησία. Βατοπέδια, λίμνες, ποτάμια, τα κέρατα τους τα τράγια... ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΟΛΑ. Μην τους αφήσετε τίποτα.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 6ης Νοεμβρίου 2009

Ele6.jpg (726 KB) 8arr06.jpg (252 KB) Foni6.jpg (218 KB) logos5.jpg (425 KB)