Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Η πονηρία πια, κλασικό χαρακτηριστικό του Έλληνα

Κλασικό χαρακτηριστικό του Έλληνα είναι η πονηριά.
Τι εννοούμε???
Βρήκαμε κάπου, -δεν θα πουμε που- πεταμένο ένα άδειο πακέτο σύνδεσης what's Up της Cosmote.
Ολα καλα μέχρι εδώ.
Γνωρίζετε ότι εδώ και λίγο καιρό, έχει ξεκινήσει η ........

διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών. Πράγμα που σημαίνει ότι Όλα τα πακέτα που πωλούνται σε περίπτερα, καταστήματα κλπ κλπ είναι μπλοκαρισμένα και πρέπει πρίν γίνει κλήση να γίνει ταυτοποίηση και μετα να λειτουργήσει.

Τι σκεφτηκε λοιπόν ο πονηρός Έλληνας στην πόλη που βρήκαμε το πακέτο καρτοκινητής σύνδεσης What's up???

πριν ξεκινήσει η διαδικασία πήρε όλα τα πακέτα που είχε προφανώς στο κατάστημα τυ, τα ενεργοποίησε με μία κλήση (όπως καναμε όλοι μας) και το ξαναέκλεισε το πακετάκι.
Κόλησε και ένα αυτοκόλητο πίσω που γράφει ενεργοποιημένο Δουλεύει αμέσως και το πούλησε.

Προφανώς αυτός ο πονηρός Δεν ξερει ότι 31 Ιουλίου αν δεν κανω λάθος, όσα καρτοκινητά δεν είναι ταυτοποιημένα, θα φραγούν και δεν θα λειτουργούν.
Δηλαδή πες ότι πάω εγω σε ενα μαγαζί την 1η Μαίου. Πάιρνω ενα πακετο ενεργοποιημένο σαν αυτό της παρακάτω φωτογραφίας, και σε 2 μηνες που δεν θα το έχω ταυτοποιήσει, δεν θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω.
Δηλαδή καποιος ας πουμε αλλοδαπός που θα το αγοράσει, και δεν εχει νόμιμα χαρτιά παραμονής στην Ελλάδα, θα μείνει στα κρύα του λουτρού και θα μείνει χωρίς τηλέφωνο....
Φυσικά θα είναι θύμα του πονηρίδη καταστηματάρχη.

Δειτε τι βρήκαμε σήμερα.... και κυρίως δείτε το αυτοκόλητο.



Και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίμαν. Ανακοινώθηκε η συμφωνία Aegean - Olympic Air

Στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους συμφώνησαν οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών Aegean και Olympic Air. Οι εταιρείες Olympic Handling και Olympic Engineering θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.

Η νέα εταιρεία, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της Olympic Air μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της Aegean.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της .........

εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.

Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.



Θ. Βασιλάκης: Αναγκαία η σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων

«Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Aegean υλοποιείται ένα όραμα για καινοτόμες, ποιοτικές υπηρεσίες με σημαντικές επενδύσεις. Τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Aegean κ. Θεόδωρος Βασιλάκης.

Α. Βγενόπουλος: Οι συγκυρίες επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων

«Οι σημερινές συγκυρίες τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Olympic Air, Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σημείωσε δε ότι η «συγχώνευση της Olympic με την Aegean επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και παράλληλα διατηρεί και γιγαντώνει το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που είναι κομμάτι της εθνικής μας παράδοσης και περιουσίας και κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αφορμή για αναφορά από την Βουλευτή Μεσσηνίας κα Γιαννακοπούλου η χθεσινή μας ανάρτηση για το γεφυράκι στον Λαγκούβαρδο.

Αφορμή για αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση από την βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Νάντια Γιαννακοπούλου έγινε η χθεσινή μας ανάρτηση σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στο αμαρτωλό γεφυράκι του Λαγκούβαρδου.

Όλα όσα γράψαμε για τα πολλά τροχαία ατυχήματα αλλα και τα θύματα που έχουν υπάρξει στο γεφυράκι του θανάτου, έφεραν την Κα Γιαννακοπούλου να κατάθεση αυτή την αναφορά.
Ελπίζουμε μιας και το θέμα έφτασε ........

ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ, να γίνει επιτέλους κάτι με το επικίνδυνο αυτό σημείο ωστε να σταματήσει να πάιρνει ανθρώπινες ζωές, να κάνουν οικογένειες να θρηνούν και παιδιά να μένουν ορφανά.
Απ ότι φάινεται στην Νομαρχία Μεσσηνίας παίζεται πόκερ με ενστάσεις ομάδας μελετητικών γραφείων, εις βάρος αθώων θυμάτων.

Η συντακτική ομάδα του Φιλιατρά News ευχαριστεί την κα Γιαννακοπούλου για την άμεση αντίδραση της να αναδείξει στους πλέον αρμοδίους το θέμα που θέσαμε με την χθεσινή μας ανάρτηση.

Αναφορά Νάντιας Γιαννακοπούλου για το τμήμα οδικού δικτύου Φιλιατρών - Μαράθου

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα και τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση σχετικά με την επικινδυνότητα του δρόμου Φιλιατρά – Μάραθος.

Η αναφορά αυτή, μάλιστα, έγινε με αφορμή άλλο ένα τραγικό περιστατικό, όπου συνάνθρωπος μας έπεσε θύμα τροχαίου στο σημείο που βρίσκεται η γέφυρα του Λαγκούβαρδου. Η βουλευτής Μεσσηνίας στην αναφορά της εφιστά την προσοχή των αρμοδίων καθώς στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν πολλές απότομες και κατηφορικές στροφές με εξαιρετικά μειωμένη ορατότητα. Ακόμη, αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γίνει πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ τα τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Παράλληλα, η βελτίωση του οδικού δικτύου στο εν λόγω ........

σημείο κρίνεται επιτακτική, ενόψει και του καλοκαιριού, καθώς αυξάνεται η κίνηση λόγω των διερχομένων τουριστών που διατηρούν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή.

Στην αναφορά της, η βουλευτής ζητά την παρέμβαση με οποιοδήποτε τρόπο κρίνεται δυνατόν των αρμοδίων Υπουργών, ακόμη και τη χάραξη νέου δρόμου, παρά το γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά του οδικού δικτύου εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δωρεάν μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.

To Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απεριόριστες Δυνατότητες» της Microsoft (Unlimited Potential), διοργανώνει κύκλους εκμάθησης και πιστοποίησης σε βασικές δεξιότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα με το πρότυπο ECDL.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: ........

• Άνεργους/ες και μακροχρόνια άνεργους/άνεργες, με προτεραιότητα σε άνεργες γυναίκες που ταυτόχρονα είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών ή μητέρες πολύτεκνων οικογενειών
• Μετανάστες, Πρόσφυγες, Αιτούντες άσυλο

Στόχος του προγράμματος είναι ν’ αποκτήσουν οι επωφελούμενοι δεξιότητες που θα ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων 30 Μαρτίου 2010

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
Άνεργοι/ες και μακροχρόνια Άνεργοι/ες:

1. Φωτογραφία
2. Φωτοτυπία ταυτότητας
3. Έγγραφο πιστοποίησης τόπου διαμονής (Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
ή βεβαίωση κατοικίας από οικείο δημοτικό διαμέρισμα)
4. H πολυτεκνία βεβαιώνεται από φωτοτυπία ληξιαρχικής πράξης γέννησης των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή από φωτοτυπία του διαβατηρίου γι’ αυτά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό.
5. Η μονογονεϊκότητα βεβαιώνεται είτε από απόφαση διαζυγίου (φωτοτυπία), είτε ληξιαρχική πράξη θανάτου (φωτοτυπία), είτε υπεύθυνη δήλωση για τις περιπτώσεις διάστασης ή εγκατάλειψης.
6. H ανεργία ή η μακροχρόνια ανεργία βεβαιώνεται από τον ΟΑΕΔ με την κάρτα ανεργίας (φωτοτυπία).

Μετανάστες:
1. Φωτογραφία
2. Φωτοτυπία των στοιχείων διαβατηρίου σε ισχύ, ή της άδειας παραμονής, ή της βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών
για έκδοση άδειας παραμονής ή του δελτίου ταυτότητας αιτούντος άσυλο (ροζ κάρτα) ή υπηρεσιακού σημειώματος του
δελτίου ταυτότητας πολιτικού πρόσφυγα.
3. Έγγραφο πιστοποίησης τόπου διαμονής (Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ
ή ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ή βεβαίωση κατοικίας από οικείο δημοτικό διαμέρισμα)
4. Καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας
(βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου ή / και πιστοποίηση).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Επιμελητήριο Αρκαδίας, στα τηλέφωνα 2710 227141-2. Υπεύθυνη: κα Σ. Σακελλαρίου, ή στην ΕΔΕΠ/HePIS στο τηλέφωνο 210 3729163, Υπεύθυνη κα Μ. Γιάνναλου.

Πηγή: Καλημέρα Αρκαδία

ΣΧΟΛΙΟ
Αξιαίπενη η προσπαθεια του Επιμελήτηρίου Αρκαδίας. Μακάρι και άλλα επιμελητήρια να έκαναν αυτό το πρόγραμμα.
Κε Καραμπάτο μήπως να το δείτε και εσείς το θεμα εκεί στο Επιμελητήριο????


Θεόδωρος Μπρεδήμας: Ιατρικά απόβλητα σε κοινούς κάδους απορριμάτων

Ερώτηση προς τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο κατέθεσε ο Νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κος Θεόδωρος Μπρεδήμας σχετικά με τα ιατρικά απόβλητα.

Στην ερώτηση του ο Κος Μπρεδήμας αναφέρει πολύ σοβαρές παρατηρήσεις που έχουν πέσει τόσο στην αντίληψη του ιδίου, όσο και στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια της Μεσσηνίας.
Ο κος Μπρεδήμας αναφέρει ότι παρατηρήθηκαν ρίψεις παρόμοιων (σ.σ. ιατρικών) αποβλήτων μέσα σε κάδους και γύρω από αυτούς ενω σύμφωνα με την νομοθεσία τα απόβλητα αυτά επεξεργάζονται και αδρανοποιούνται ΜΟΝΟ σε ειδικές μονάδες .

Συγκεκριμμένα ο Κος Μπρεδήμας στην ερώτηση του αναφέρει: .....

Προς
Το Νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Π. Μπρεδήμα, σχετικά με την διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων σε όλο το Νομό

(Δια του Προέδρου του Ν. Σ. κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου)

κ. Νομάρχη,
ένα από τα σημαντικότερα θέματα που άπτεται της δημόσιας υγείας, είναι η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων σε όλο το Νομό.
Επειδή πρόσφατα παρατηρήθηκαν ρίψεις παρόμοιων αποβλήτων μέσα σε κάδους και γύρω από αυτούς (γωνία Μητροπέτροβα και Χρυσ. Παγώνη), όπως εκτός της προσωπικής αντιλήψεως που είχαμε, προβλήθηκε και από τοπικά κανάλια.
Επειδή η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων γίνεται χωριστά από τα γενικά απορρίμματα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η οποία απαιτεί να καταστρέφονται μόνο σε ειδικές μονάδες, π.χ. Αθήνα, Βόλο κ.α.
Επειδή το θέμα αυτό είναι μείζονος σημασίας, διότι αφορά την υγεία όλων μας,
Επειδή παρόμοιο θέμα διαχείρισης φρονούμε ότι υφίσταται και με τα νομαρχιακά κτηνιατρεία,

ΡΩΤΑΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ

1. Αν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα, επί των ανωτέρω θεμάτων
2. Ποία τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα και
3. Ποία μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία των μεσσηνίων πολιτών.

Ο ερωτών

(Θ. Π. Μπρεδήμας)


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ασχολούνται σχεδόν καθόλου με το κουτί και το τροφοδοτικό του υπολογιστή τους. Το γεγονός ότι τα δυο προαναφερθέντα εξαρτήματα αντιμετωπίζονται ως «συμπληρωματικά» αποτελεί χαρακτηριστικό του βαθμού απαξίωσης που τυγχάνουν, κάτι πέρα για πέρα άδικο αφού επί της ουσίας αποτελούν τη βάση ενός συστήματος.

Μια άστοχη επιλογή κουτιού και τροφοδοτικού μπορεί να προκαλέσει λόγω θερμότητας και ανεπάρκειας ισχύος πλήθος προβλημάτων σε οποιονδήποτε υπολογιστή, από κολλήματα και αναίτια «παγώματα» της οθόνης μέχρι βραχυκύκλωμα και κάψιμο της μητρικής κάρτας του σκληρού δίσκου και των λοιπών υποσυστημάτων.
Διαβάστε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε όσον .......

αφορά στο κουτί και το τροφοδοτικό κατά την αγορά ενός νέου συστήματος. Καλές οι υπερσύγχρονες κάρτες γραφικών, αλλά κάπου πρέπει να τις στεγάσουμε.

Προσοχή στο τροφοδοτικό.

Το υποσύστημα από το οποίο ξεκινά ο υπολογιστής είναι το τροφοδοτικό.

Από αυτό περνά το ρεύμα που θα δώσει ζωή στο σύστημα σας και αντιλαμβάνεστε τις καταστρεπτικές συνέπειες που μπορεί να έχει η παραμικρή ανεπάρκεια που θα παρουσιάσει αυτό.

Μάρκα

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να προτιμήσετε μια επώνυμη λύση από μια εταιρεία με παράδοση στον χώρο. Ένα μοντέλο επώνυμων εταιρειών θα αποδειχθεί «σκυλί» προσφέροντας σας παράλληλα την απαραίτητη ασφάλεια λόγω ονόματος και μόνο. Προσοχή: δεν αρκεί οποιοδήποτε επώνυμο τροφοδοτικό αλλά προϊόν εταιρείας με παράδοση στον χώρο.

Ισχύς

Μην «ψαρώνετε» με τα πολλά watts. Σίγουρα δεν θέλετε ένα τροφοδοτικό μικρής ισχύος, αλλά ένα μοντέλο-τέρας δεν συστήνεται σε καμιά περίπτωση. Ίσα-ίσα που θα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα χωρίς επί της ουσίας να προσφέρει κάτι παραπάνω. Τα 450 W είναι εντάξει για ένα casual σύστημα, στα 550 W κυμαίνονται οι υπολογιστές γραφείου ενώ αυτά για gaming ανεβαίνουν τουλάχιστον στα 600 W. Φροντίστε το μοντέλο που θα επιλέξετε να έχει υψηλό power efficiency ικανότητα ισχύος δηλαδή περισσότερο από 80% αν δεν θέλετε βεβαίως η ενέργεια που μοσχοπληρωνετε στη ΔΕΗ να γίνεται αέρας κοπανιστός.

Θόρυβος.

Μπορεί ένα τροφοδοτικό να είναι σε θέση να προστατέψει αποτελεσματικά το σύστημα σας, δεν θέλετε όμως σε καμιά περίπτωση να σας πάρει τα αυτιά. Ως εκ τούτου λοιπόν θα πρέπει να προσέξετε το θόρυβο που θα παράγει το τροφοδοτικό σας, εκτός αν θέλετε δίπλα στα ηχεία σας να έχετε και ένα πακετακι ντεπον επί μονίμου βάσεως.

Συνδεσμολογία

Πριν από λίγα χρόνια το θέμα αυτό δεν θα μας ενδιέφερε καθόλου. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και έτσι καλό είναι το τροφοδοτικό που θα επιλέξετε να διαθέτει αποσπώμενα καλώδια προκειμένου να προσαρτήσετε μόνο όσα χρειάζεστε ώστε να επιτύχετε καλύτερη απαγωγή θερμότητας στο κουτί του συστήματος σας.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά.

Στα θετικά ενός τροφοδοτικού προσμετρούνε ακόμα η προστασία από αυξομειώσεις τάσης και θερμοκρασίας, η καλή λειτουργία χωρίς φορτίο και η χαμηλή κατανάλωση σε κατάσταση standby. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε, τέλος, στην εγγυηση που συνοδεύει το τροφοδοτικό, τα τρία χρόνια θα πρέπει να θεωρούνται στανταρ.

Το κουτί.

Αφήνοντας το τροφοδοτικό και περνώντας στο κουτιά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μιλάμε για το «σπίτι» του υπολογιστή σας. Και εδώ υπάρχουν αρκετές παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να εξετάσετε πριν προχωρήσετε στην τελική επιλογή κουτιού που αφορούν τα υλικά κατασκευές του, τους ανεμιστήρες που διαθέτει (και υποστηρίζει), τις θήκες που ενσωματώνει, την αρχιτεκτονική του κλπ.

Διάταξη/αρχιτεκτονική.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναρωτηθείτε αγοράζοντας κουτί είναι αν χωράνε μέσα τα υποσυστήματα που έχετε επιλέξει. Θα πρέπει να παρέχει επαρκή χώρο για τα υπάρχοντα εξαρτήματα καθώς και για τυχόν εξτρα που μπορεί να προσθέσετε στο μέλλον. Δώστε βάση στους εγκατεστημένους ανεμιστήρες (προτιμητέοι δυο, ιδανικά τρεις) και τις υποδοχές για πρόσθετους αλλά και τον εργονομικό σχεδιασμό- αποσπώμενα μέρη, αναγκαιότητα χρήσης κατσαβιδιού κ.λ.π.

Κατασκευαστής

Όπως και στα τροφοδοτικά, έτσι και στο κουτί μια επώνυμη λύση θα σας προσφέρει την απαραίτητη εγγυηση λόγω ονόματος, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή κουτιών και πολλές από αυτές παράγουν και τροφοδοτικά.

Παράθυρο η λαμαρίνα.

Η μόδα των τελευταίων ετών, θέλει τα κουτιά να φέρουν «βιτρινα» στη μια τους πλευρά. Το δικό σας δεν είναι ανάγκη να έχει, εκτός κι αν θέλετε να επιδεικνύετε το περιεχόμενο του στους φίλους σας. Αυτό που ουσιαστικά μετράει στα κουτιά είναι το υλικό κατασκευές και η πρόταση μας είναι το αλουμίνιο που θα σας γλιτώσει από τα περιττά κιλά εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά στανταρ απαγωγής θερμότητας και ροής αέρα.

Εξτρα στοιχεία.

Τυχόν πανελ με πρόσθετες USB θύρες, θερμόμετρο και άλλους αισθητήρες είναι καλοδεχούμενο σε κάθε κουτί. Ειδικά για τα USB, θα ήταν ιδανικό αν το κουτί διέθετε υποδοχές στην επάνω του πλευρά για εξτρα λειτουργικότητα. Σε περίπτωση που σχεδιάζετε να τοποθετήσετε υδροψυξη φροντίστε να υπάρχει ο απαιτούμενος ελεύθερος χώρος, ενώ διπλοτσεκαρετε ότι τα πάντα «κουμπώνουν» σταθερά: τα τριξίματα λόγω αστοχίας υλικού είναι ο,τι χειρότερο μπορείτε να φανταστείτε.

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Για να προστατέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή από τις αυξομειώσεις του ρεύματος και τα επώδυνα αποτελέσματα που έχει, ενισχύστε το σύστημα σας με τον κατάλληλο σταθεροποιητή τάσης. Εμείς φροντίσαμε για σας και σας ενημερώνουμε για τα είδη UPS που κυκλοφορούν στην αγορά τεχνολογίας σήμερα.

Η σωστή προστασία του προσωπικού σας υπολογιστικού συστήματος είναι ένα φλέγον ζήτημα, καθώς η εσφαλμένη διαχείριση μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες τόσο στο επίπεδο των εσωτερικών λειτουργιών όσο και στο επίπεδο των εφαρμογών και προγραμμάτων.
Το UPS είναι μια ψηφιακή συσκευή που ..........

χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό και συγκεκριμένα για την προστασία του υπολογιστή σας από τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τις καταστροφικές συνέπειες που αναπόφευκτα έχει. H συνεχής παροχή ρεύματος είναι κάτι που σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι επιτεύξιμο, εφόσον οι αυξομειώσεις λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εντελώς φυσιολογικά.

Η ιδανική τιμή των 220 βολτ δεν επιτυγχάνεται σχεδόν σταθερά ποτέ, επειδή, π.χ. είτε θα συμβεί κάποια διακοπή ρεύματος είτε θα τροφοδοτηθεί το σύστημα με μεγαλύτερης τάσης ρεύμα. Αν κάτι από τα παραπάνω συμβεί, ενώ έχετε σε εξέλιξη κάποια λειτουργία η απλά ανοικτό τον υπολογιστή σας και δεν έχετε φροντίσει να διαθέτετε κάποιο UPS, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει κάποια απώλεια, μερική η ολική (π.χ. ενός εγγράφου κειμένου, μιας εφαρμογής, κάποιου εξωτερικού δίσκου η της μητρικής)

Συνεπώς για να προστατεύεται αποτελεσματικά ο ηλεκτρονικός σας υπολογιστής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγοράσετε έναν καλής ποιότητας μετασχηματιστή ρεύματος. Στην αγορά διατίθενται αυτήν τη στιγμή κυρίως τρεις τύποι, ο standby (offline), ο line interactive, και ο online (double conversion), καθένας εξ αυτών προστατεύει τον υπολογιστή σας, λιγότερο η περισσότερο αποτελεσματικά.

Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε μερικά τυπολογικά χαρακτηριστικά των UPS που κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα θα κάνουμε νύξη για τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους, που θα σας βοηθήσουνε στην επιλογή της καταλληλότερης συσκευής.

Standby (offline)

Πρόκειται για το πιο απλό κύκλωμα, το οποίο διαθέτει δυο κλάδους τροφοδότησης. Ο πρώτος (το κύκλωμα προστασίας) σώζει τον υπολογιστή σας από ξαφνικές η παρατεταμενες υπερτάσεις και θορύβους και παράλληλα η κυμματομορφη λειτουργεί ως παροχεας ρεύματος. Το σημαντικό είναι ότι διαθέτει μια κατασκευαστικά άρτια φιλτραρισμένη έξοδο για τη τάση αφού, όσο καλύτερης ποιότητας είναι τόσο πιο πιθανό είναι να παρέχει το απαιτούμενο ρεύμα. Ο δεύτερος κλάδος τροφοδοτεί τη μπαταρία, όταν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα, δηλαδή δίνει συνεχές ρεύμα, το οποίο περνάει στον μετατροπεα (inverter) γίνεται εναλλασσόμενο με τάση 220 βολτ και τροφοδοτεί τις συσκευές. Στα θετικά του προστίθεται ότι είναι προσιτό στη τιμή, αποδίδει εξαιρετικά, είναι μικρό σε μέγεθος και εξυπηρετεί όσους ψάχνουν το κατάλληλο UPS για τον προσωπικό τους υπολογιστή.

Στα μειον συγκαταλέγεται ότι ο inverter δε βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία και ότι δεν είναι πρακτικό για ισχύ μεγαλύτερη των 2 KVA. Παρόμοιας τεχνολογίας είναι και το UPS Ferrore sonant standby, το οποίο έχει ένα μετασχηματιστή από φερριτη, ο οποίος τροφοδοτεί άμεσα την μπαταρία σε περίπτωση που η τάση είναι προβληματική. Δεν είναι όμως ιδιαιτέρα αγαπητό, διότι έχει χαμηλό βαθμό απόδοσης και η τάση είναι ασύμβατη με τα περισσότερα τροφοδοτικά των υπολογιστών.

Line Interactive.

Αυτός ο τύπος μετασχηματιστή προσφέρει αρκετά καλή προστασία και υψηλή απόδοση. Η διαφορά του από τον Standby (offline) έγκειται στην παρουσία του αυτομετασχηματιστη (autotransformer), ο οποίος φροντίζει να δίνει σταθερή τάση στην έξοδο. Έτσι, αν υπάρξει πρόβλημα υπότασης η υπέρτασης, η έξοδος παραμένει σταθερή και επιπλέον, τροφοδοτείται διαμέσου της μπαταρίας σε μηδενικό χρόνο, αν η τάση του ρεύματος δεν υποστηρίζεται από τον αυτομετασχηματιστη. Γενικά ένα UPS που αποδίδει σε υψηλούς ρυθμούς, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο και ο inverter μπορεί να λειτουργεί συνεχόμενα, ανάλογα με το μοντέλο. Είναι ιδανικό για rack, servers, και για συσκευές μέχρι 5 KVA. Τα αρνητικά του χαρακτηριστικά είναι πρώτον, ότι δεν είναι πρακτικό για ισχύ μεγαλύτερη των 5 KVA και δεύτερον, ότι δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

Online (double conversion)

Τα online UPS απευθύνονται σε όσους θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Η συσκευή μετατρέπει κάθε στιγμή το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο και το εναλλασσόμενο σε συνεχές. Το ρεύμα που μετατρέπεται σε συνεχές αποθηκεύεται προσωρινά στο κύκλωμα φόρτισης της μπαταρίας, διότι από την μπαταρία τροφοδοτούνται ουσιαστικά οι συσκευές που συνδέονται στην έξοδο. Η απόλυτη προστασία οφείλεται στο ότι οι διακυμάνσεις του ρεύματος φιλτράρονται, περνώντας από τη δίοδο της μπαταρίας και εν συνεχεία το ρεύμα που τελικά περνάει στις συσκευές είναι αμιγές, χωρίς τις επιβλαβείς αυξομειώσεις. Η τροφοδοσία γίνεται σε μόνιμη βάση διαμέσου της μπαταρίας και για το λόγο αυτό, αυξάνεται ο χρόνος ζωης των κυκλωμάτων τροφοδοσίας. Η απόδοση του UPS είναι μέτρια έως χαμηλή (ειδικά για εφαρμογές μικρότερες των 5 KVA), εγκαθίσταται εύκολα και ο inverter λειτουργεί συνεχόμενα. Το UPS Online(delta conversion) είναι μια εξελιγμένη έκδοση του Online double conversion που προσφέρει αυξημένη απόδοση και μικρότερη κατανάλωση. Βεβαία, κοστίζει σημαντικά περισσότερο από την απλούστερη μορφή και είναι ιδανικότερο για να τροφοδοτεί μια ομάδα συσκευών.

Επιλέξτε το κατάλληλο UPS

Για να επιλέξετε το κατάλληλο UPS, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και μερικές ακόμη παραμέτρους: τη συνολική κατανάλωση των συσκευών, το πόση αυτονομία θέλετε να έχει το σύστημα και το είδος της προστασίας που επιθυμείτε.

Όσον αφορά την κατανάλωση, επωφελές θα ήταν να έχετε υπόψη τις αναβαθμίσεις η τις προσθήκες που πιθανόν θα κάνετε, για να μπορείτε να συνδέσετε τον εξοπλισμό, χωρίς να φτάσετε το UPS στα όρια του. (μπορείτε να υπολογίσετε ένα 20% επιπλέον των σημερινών σας αναγκών).

Σχετικά με την αυτονομία, δηλαδή για το πόσο χρονικό διάστημα θέλετε να υποστηρίζονται ενεργειακά οι συσκευές σας, αν διακοπεί η ροή της τάσης, συνηθέστερα επιλέγεται η αυτονομία λίγων λεπτών, ώστε να προλαβαίνει ο χρήστης να τερματίζει με ασφάλεια τον υπολογιστή του και να μην χάνει τα δεδομένα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σπανιότερα, επιλέγεται η δυνατότητα εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει τάση δικτύου. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η αγορά ενός μεγαλύτερου UPS και φυσικά ακριβότερου.

Για την τρίτη παράμετρο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επεξηγηθήκαν παραπάνω, συνοπτικά μια τέτοια συσκευή σας προστατεύει, λιγότερο η περισσότερο, ανάλογα με το μοντέλο, από τις στιγμιαίες πτώσεις της τάσης και τις στιγμιαίες υπερτάσεις, τους θορύβους και τα παράσιτα στην παροχή, τις μεταβολές της συχνότητας, τις διακοπές ρεύματος, τις αρμονικές παραμορφώσεις και τις απότομες μεταβολές.

Καταργεί o OTE την ταχύτητα 8 Mbps....

Νεες τιμές και ταχύτητες ετοιμάζει ο ΟΤΕ στο Connx Ετσι λοιπόν θα υπάρχουν ΜΟΝΟ δύο πακέτα! Το πακέτο με ταχύτητα 2Mbps με τιμή 16,5 ευρώ το μήνα και το πακέτο 24 Mbps με τιμή.... 22,5 ευρώ το μήνα από 27,9 που είχε!

Δηλαδή καταργείται το πακέτο με ταχύτητα 8 Mbps ........

που ίσχυε εως τώρα και στην τιμή αυτή δηλαδή 22,5 θα έχει κάποιος ταχύτητα 24 Mbps!

Η προσφορά αναβάθμιση αυτή θα ωφελήσει και όσους έχουν πακέτα Internet + Ομιλία με 43,9 το μήνα αφου η ταχύτητα του internet θα ανέβει!

Αποστομοτικός Ομπράντοβιτς: Οι τίτλοι είναι 19-2 αν δεν κάνω λάθος

Μετά από 9 χρόνια τελικών Κυπέλλου με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο, ο Σέρβος τεχνικός κάνει τον απολογισμό της φετινής ήττας από τον Ολυμπιακό, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο Σέρβος τεχνικός του «τριφυλλιού» μίλησε για τους λόγους της ήττας, το rotation της ομάδας, τα 17 χαμένα ριμπάουντ, αλλά και το «τέλος εποχής» που ορισμένοι σπεύδουν να εκτιμήσουν ότι πλησιάζει για τον Παναθηναϊκό!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: .........

Θυμάστε από πότε είχατε να χάσετε, ο ΠΑΟ και εσείς, σε τελικό;

«Εχουν περάσει αρκετά χρόνια... Πρέπει να μετρήσω! Νομίζω από το 2001 στον τελικό με αντίπαλο τη Μακάμπι. Εννέα χρόνια πριν».

Πόσο διαφορετική είναι η επόμενη μέρα από τις προηγούμενες φορές, τις 16 που μεσολάβησαν από τότε;

«Αλλάζουν τα συναισθήματα. Είμαι στεναχωρημένος για τους παίκτες μου, γιατί ξέρω ότι ήταν έτοιμοι να παλέψουν σκληρά, αλλά και για τους οπαδούς μας, οι οποίοι την τελευταία περίοδο μάς έχουν συμπαρασταθεί με εκπληκτικό τρόπο».

Κάνατε απολογισμό για τα αίτια της ήττας;

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι! Χάσαμε 17 αμυντικά ριμπάουντ και κάναμε 14 λάθη. Ήμασταν καλύτεροι στις βολές, στα δίποντα και στα τρίποντα αλλά ο Ολυμπιακός είχε 14 περισσότερες κατοχές της μπάλας».

Υπάρχει η εντύπωση ότι το rotation της ομάδας,για την εποχή,είναι μικρό.Συμφωνείτε; Κι αν ναι, πιστεύετε ότι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τελικό;

«Όσοι έχουν αυτήν την εντύπωση ας πάρουν τους προηγούμενους 16 τελικούς για να λάβουν την απάντηση. Στα μεγάλα ματς το φυσιολογικό είναι να αγωνίζονται εννέα παίκτες. Μάξιμουμ δέκα. Δεν με ενδιαφέρει τι λέτε εσείς ή τι λέει ο οποιοσδήποτε»!

Δεν αναφέρθηκα στο rotation του τελικού. Αλλά στη χρονική περίοδο. Μήπως είναι νωρίς για να υπάρχουν αγώνες με τόσο μικρό rotation;

«Τώρα ορίστηκε ο τελικός! Στο Μαρούσι τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής είχε ο Νίκολας με 23 λεπτά. Είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε χρόνο και σε άλλους παίκτες. Το ίδιο και σε προηγούμενα ματς της ίδιας χρονικής περιόδου».

Οπότε αφού δεν ήταν θέμα ενέργειας και με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός φάνηκε να κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, μήπως οι αντίπαλοί σας ήθελαν περισσότερο τη νίκη καθ΄ ότι είχαν να κατακτήσουν τίτλο από το 2002;

«Είναι δυνατόν να συζητάμε κάτι τέτοιο για έναν τελικό; Το ίδιο θα έπρεπε να με ρωτήσετε, εσείς ή όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο και πέρσι. Και πρόπερσι. Δηλαδή οι παίκτες του Ολυμπιακού το ήθελαν περισσότερο από τους παίκτες μου; Έχω παίκτες νικητές, που θέλουν να νικούν και στην προπόνηση. Ήθελαν πάρα πολύ τη νίκη αλλά δεν τα καταφέραμε γιατί δεν παίξαμε ανάλογα του επιπέδου μας και επίσης ο Ολυμπιακός έπαιξε εξαιρετική άμυνα. Δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε».

Για ποιους λόγους χάθηκαν τα 17 αμυντικά ριμπάουντ;

«Θεωρώ ότι αμυντικά, παίξαμε ένα από τα καλύτερα μας παιχνίδια. Όμως υπήρχαν φάσεις, κυρίως στην αρχή της τρίτης περιόδου, που οι διεκδικούμενες μπάλες κατέληγαν σε παίκτες του Ολυμπιακού. Συμβαίνει αυτό. Επίσης, ο Ολυμπιακός σημείωσε κάποια σημαντικά καλάθια στη λήξη της επίθεσής του. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι είχαν υπομονή για να βρουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για το σουτ, όμως ταυτόχρονα δείχνει πως κάναμε μεγάλη προσπάθεια που κάποιες φορές για ένα κλικ δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Συνέβη κάτι στον τελικό που δεν το περιμένατε; Για παράδειγμα,κανείς δεν θα περίμενε ότι ο Παναθηναϊκός θα κρατούσε τον Ολυμπιακό στους 68 πόντους και θα έχανε το ματς!

«Και εγώ το ίδιο! Αλλά στον αθλητισμό μπορεί να συμβεί και αυτό. Δεν μου προκαλεί έκπληξη, δεν είναι απίστευτο! Εξίσου απροσδόκητο ήταν οι βολές μας. Δείτε τα τελευταία ματς τα ποσοστά μας. Θα περίμενε κανείς ότι θα χάναμε μόνο μία βολή; Μπορεί όμως να συμβεί και αυτό».

Εξω από τα αποδυτήρια ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος ήταν δακρυσμένος.Το γνωρίζετε;

«Το γνωρίζω. Είναι πολύ σκληρό και δείχνει, κάτι που ήδη έχουν αντιληφθεί όλοι, πόσο αγαπάει την ομάδα. Είναι συγκλονιστικό, αλλά είναι και ανθρώπινο. Αυτός είναι ο κ. Θανάσης. Δεν είναι ούτε κακό ούτε κατακριτέο. Και ειλικρινά με στεναχώρησε το γεγονός...»

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνηθίζει να λέει στους παίκτες του ότι στον αθλητισμό είσαι τόσο καλός όσο το τελευταίο αποτέλεσμα. Έτσι αν νικούσε πιθανότατα θα ήταν ο μάγος που μπέρδεψε τον Ολυμπιακό διότι έβαλε τον Γιασικεβίτσιους. Τώρα είναι εκείνος που έκανε λάθος γιατί ο «Σάρας» δεν βοήθησε σε τρία λεπτά, γιατί «μπέρδεψε» την ομάδα, γιατί δεν του έδωσε περισσότερο χρόνο να βρει ρυθμό.

Γιατί αποφασίσατε να τον βάλετε στον τελικό;

«Εχω μεγάλη εμπειρία και δεν έχω να απαντήσω το παραμικρό για τις επιλογές μου! Ήταν καλή στιγμή να επιστρέψει στην ομάδα. Πρώτα από όλα γιατί τον σέβομαι για την ποιότητα, την εμπειρία και τον χαρακτήρα του. Γιατί έκρινα ότι πρέπει να είναι στον τελικό. Δεν περίμενα να παίξει 30 λεπτά, δεν περίμενα να κάνει εκπληκτικά πράγματα. Η απόφασή μου λοιπόν ελήφθη γιατί τον σέβομαι ως παίκτη. Και γιατί πάντα αποφασίζω με βάση το καλό της ομάδας μου. Το καλό της ομάδας πίστευα ότι ήταν να μπει ο «Σάρας»».

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έρχεται και ο Παναθηναϊκός η ομάδα της οποίας ο κύκλος κλείνει. Τι τους απαντάτε;

«Τίποτα. Δεν είναι ερώτηση στην οποία θα απαντήσω εγώ. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να δώσει απάντηση. Θα τη δώσει μόνο ο χρόνος. Ας μη βιαζόμαστε, στο τέλος θα κάνουμε το ταμείο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι όπου με συνάντησαν φίλοι του Παναθηναϊκού μου έλεγαν να μη στεναχωριέμαι και ότι πιστεύουν στην ομάδα, ενώ οι φίλοι του Ολυμπιακού μου έλεγαν πως κάποια στιγμή θα έπρεπε να μας νικήσει και η ομάδα τους. Αν δεν κάνω λάθος στα χρόνια που είμαι στον ΠΑΟ το ρεκόρ των τίτλων είναι 19-2».

Κάποιοι επισημαίνουν ότι είναι πολλά τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι και ίσως αυτό δεν είναι θετικό.

«Αυτό το γνωρίζουμε από την αρχή της σεζόν. Δεν είναι πρόβλημα. Είμαι βέβαιος γι΄ αυτό. Έχουμε ακόμη δύο διοργανώσεις και μόνο αυτό σκεπτόμαστε από το βράδυ του Σαββάτου».

Εσείς θέλετε να παραμείνετε; Λήγει και το δικό σας συμβόλαιο...

«Το μόνο που θέλω αυτήν τη στιγμή είναι να πάω στο γήπεδο και να προετοιμάσω την ομάδα μου για τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Ακολουθούν δύο κρίσιμοι αγώνες που θα κρίνουν πολλά. Με την Μπαρτσελόνα και με τον Ολυμπιακό».

Τι πρέπει να αλλάξει ώστε να είναι η ομάδα σας καλύτερη και να πετύχει τους στόχους της;

«Πρώτα από όλα να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και στις πιθανότητές μας. Και τα δύο ματς είναι πολύ δύσκολα. Όμως έχουμε πιθανότητες να νικήσουμε. Ξέρουμε τον τρόπο και μπορούμε να το πετύχουμε. Θα έχουμε και τον κόσμο στο πλευρό μας που πιστεύω ότι θα γεμίσει το ΟΑΚΑ και θα μας δώσει ώθηση».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Εισηγήσεις για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος

Την απαγόρευση του καπνίσματος χωρίς καμία εξαίρεση εισηγείται στο υπουργείο Υγείας η Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή.

Η Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Υφυπουργός Φώφη Γεννηματά έχουν προσκαλέσει για την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του νόμου 3730/2008 και περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες, τους ακόλουθους φορείς: .....

1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων.
2. Πανελλήνιο Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης.
3. Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης.
4. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
5. Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδας.
6. Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης Ελλάδος
7. Κ.Ε.Δ.Κ.Ε (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος)
8. Γ.Σ.Ε.Ε (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας)
9. Α.Δ.Ε.Δ.Υ
10. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας)
11. Σ.Ε.Β (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων)
12. Ε.Σ.Ε.Ε ( Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου)

Νέο ειδικό κωδικό θα φέρουν τα ελαιόλαδα από το καλοκαίρι

Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων, ελαιολάδων και πυρηνελαίων, υποχρεούνται από 1/7/2009, να έχουν έγκριση και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο εν λόγω αριθμός της μορφής EL 40000 πρέπει αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα των προϊόντων και αποτελεί προστασία του καταναλωτή, προκειμένου να γνωρίζει την ελληνική καταγωγή του ελαιολάδου του. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΑΑΤ έχει δώσει εντολή στον ΕΦΕΤ να εντείνει τους ελέγχους και προς αυτό το πεδίο της ορθής επισήμανσης των διακινούμενων ελαιολάδων.

Στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στο λιανικό εμπόριο .......

σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό ( Καν. (ΕΚ) 1019/2002 (άρθρο 4) πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται:

1) στα εξαιρετικά παρθένα ή τα παρθένα ελαιόλαδα, εάν είναι ελληνικής καταγωγής ή καταγωγής από κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από μία Τρίτη - εκτός Ε.Ε - χώρα, με αναφορά της συγκεκριμένης χώρας.

2) στα μείγματα εξαιρετικών παρθένων ή παρθένων ελαιολάδων:
α) «μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όταν αυτά προέρχονται από περισσότερα του ενός κράτη - μέλη.
β) «μείγμα ελαιολάδων εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όταν πρόκειται για εκτός Ε-Ε χώρες.
γ) «μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη» ή αναφορά στην καταγωγή Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη, όταν τα ελαιόλαδα προέρχονται από χώρες εντός και εκτός της ΕΕ) στις περιοχές προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), θα ακολουθείται η ειδική νομοθεσία αυτών των κατηγοριών, όπως προβλέπεται στον Καν.(ΕΚ) 510/2006.

Διευκρινίζεται ότι στις ποιοτικές κατηγορίες «ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα» και «πυρηνέλαιο» (όπως αυτές ορίζονται στα σημεία 3 και 6 του Παραρτήματος XVI του Καν.(ΕΚ) 1234/2007), ο προσδιορισμός της καταγωγής δεν επιτρέπεται να αναγράφεται στη σήμανση.

Πηγή: Βάλτα Τριφυλίας

Οι δώδεκα αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της δήλωσης φόρου

Αρκετές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) που έχει αρχίσει να αποστέλλεται στους περίπου 6 εκατ. φορολογούμενους, αρκετοί από τους οποίους θα βρεθούν τον επόμενο μήνα αντιμέτωποι με την εφορία τους.

Συγκεκριμένα, πρώτοι στο «ραντεβού» με την εφορία καλούνται και φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους από την 1η έως και τις 15 Μαρτίου, ενώ τελευταίοι θα κληθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους από τις 4 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου.

Οσον αφορά στις βασικές αλλαγές του Ε1, αυτές εντοπίζονται σε δώδεκα κωδικούς και κυρίως .........

στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή μειώνουν το φόρο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, από τα εισοδήματα του 2009, εκπίπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους, ενώ όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από την 1η Ιανουαρίου 2009 για την απόκτηση πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα, το νέο Ε1 έχει τις εξής αλλαγές:

* Στον πίνακα 1, στον οποίο οι υπόχρεοι καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους, για πρώτη φορά θα πρέπει οι φορολογούμενοι να αναγράψουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα η εφορία, εάν χρειαστεί, να τους καλέσει για να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις, όσον αφορά στα στοιχεία που έχουν συμπεριλάβει στη δήλωσή τους.

* Για πρώτη φορά είναι προεκτυπωμένα τα στοιχεία του δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου ήταν εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος την 31η Δεκεμβρίου 2009. Στην περίπτωση πάντως που ο δήμος που αναγράφεται είναι λάθος, ο φορολογούμενος οφείλει να τον διορθώσει.

* Στον πίνακα 4, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, διαγράφηκαν οι κωδικοί 305 - 306, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το καθαρό ποσό του ΕΚΑΣ που τυχόν είχαν λάβει. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ απαλλάσσεται πλέον από τη φορολογία εισοδήματος και θα δηλώνεται προαιρετικά και μόνο για να ληφθεί υπόψη στην κάλυψη τεκμηρίων. Για το λόγο άλλωστε αυτόν, και οι κωδικοί 305 - 306, στους οποίους δηλώνεται το ΕΚΑΣ, μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.

* Στον πίνακα Ζ, στη δεύτερη σελίδα της δήλωσης, συγχωνεύτηκαν στην παράγραφο 9 οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από κινητές αξίες. Φέτος, όλα τα εισοδήματα από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, θα πρέπει να δηλωθούν στην παράγραφο 9 και στους κωδικούς 295 - 296.

* Στον πίνακα 7, έχουν προστεθεί οι κωδικοί 043 - 044, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν ξεχωριστά τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης (πληρωμές για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις), που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2009 στο εξωτερικό.

* Στους κωδικούς 051 - 052 θα πρέπει να δηλωθούν τα συνολικά έξοδα ιατρικής περίθαλψης (επισκέψεις σε γιατρούς). Τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται φέτος στο 100% της αξίας τους για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

* Στον πίνακα 7, έχουν προστεθεί οι νέοι κωδικοί 045 - 046, προκειμένου οι υπόχρεοι να δηλώσουν ξεχωριστά, για στατιστικούς όμως λόγους, τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης (πληρωμές για νοσηλεία και φαρμακευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία), που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

* Στους κωδικούς 047 - 048 πρέπει να δηλωθούν τα συνολικά έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Το 20% των ποσών αυτών και μέχρι το όριο των 6.000 ευρώ αφαιρείται από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Από την άλλη πλευρά, στους κωδικούς 047 - 048 δηλώνεται το 50% της δαπάνης που έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

* Στον πίνακα 7, στην τρίτη σελίδα, έχει προστεθεί νέα ένδειξη για τη δαπάνη αμοιβής δικηγόρου. Συγκεκριμένα, στους κωδικούς 041 - 042, θα πρέπει να δηλωθούν τα έξοδα για αμοιβές δικηγόρων που καταβλήθηκαν το 2009, διότι πλέον τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται στο 100% για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

* Στον πίνακα 7, προστέθηκαν οι κωδικοί 027 - 028, όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν τα ποσά των τόκων που πλήρωσαν το 2009, για να εξοφλήσουν στεγαστικά δάνεια ανέγερσης ή απόκτησης οποιασδήποτε κατοικίας (όχι μόνο πρώτης), τα οποία συνήψαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Το 40% των ποσών των τόκων αυτών αφαιρείται από το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του 2009.

* Στους νέους κωδικούς 029 - 030, πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνάφθηκαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Για τις συμβάσεις αυτές, οι τόκοι αφαιρούνται από το φόρο που προκύπτει στο εισόδημα κατά ποσοστό 40% αυτών. Το ποσοστό αυτό μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων έως 350.000 ευρώ.

* Στον πίνακα 8 της τέταρτης σελίδας, όπου αναγράφονται οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι, θα δηλώνεται πλέον στην παράγραφο 6 το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στο εξωτερικό για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, εκτός από αυτά που προήλθαν από κινητές αξίες, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.

Το Ε9

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και φέτος το έντυπο Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι, των οποίων το 2009 μεταβλήθηκε η οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2010 εφημερεύει το φαρμακείο:

Βασίλη Παπαθεοδοσίου

Tηλ: 2761 - 0 - 32229
Κιν. 693 - 2337104




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 22ας Φεβρουαρίου 2010

ele22.jpg (1.8 MB) foni22.jpg (291 KB)