Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, μετά την απόφαση που έλαβε αργά απόψε, κατά πλειοψηφία, το ΔΣ του συνδικάτου.

Η ΓΕΝΟΠ παραπέμπει στη συνάντηση που έχει οριστεί για την Παρασκευή με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο για τα θέματα των μισθών, των συντάξεων και των προσλήψεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, αν η συνάντηση αυτή αποβεί άκαρπη .......

θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μπορντό - Ολυμπιακός 2-1.Τον μέθυσε με κρασί μπορντό και τον έστειλε Πειραιά.

Αντίο από την συνέχεια στην φάση των "8" είπε απόψε ο Ολυμπιακός αφού ηττήθηκε μέσα στην Μπορντό με σκορ 2-1.

Το σοκ του γρήγορου γκολ (Γκουρκίφ 5’) επηρέασε αρνητικά τον Ολυμπιακό.
Στο 65’ ο Μήτρογλου σκόραρε για τους Πειραιώτες, αλλά ο Σαμάκ στο 88’ έβαλε οριστική ταφόπλακα στα όνειρα τους.
Με δέκα παίκτες τελείωσε η Μπορντό λόγω αποβολής του Ντιαρά. Κόκκινη για τον Μέλμπεργκ μετά τη λήξη.

Γκολ από τα αποδυτήρια

Με το «καλημέρα» ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω ........

στο σκορ. Από ένα φάουλ που παραχώρησε ο Τοροσίδης στα αριστερά, ο Γκουρκίφ βρήκε δίχτυα. Παρά το γεγονός ότι η μπάλα στήθηκε σε αρκετά πλάγια θέση, ο ποδοσφαιριστής της Μπορντό χωρίς να διστάσει, δοκίμασε απευθείας εκτέλεση. Ο Νικοπολίδης μάλλον περίμενε σέντρα, αν και εδώ που τα λέμε, η εκτέλεση ήταν εξαιρετική, με την μπάλα να «καρφώνεται στο αριστερό «παραθυράκι» του Έλληνα τερματοφύλακα. Ο Νικοπολίδης αντέδρασε πολύ σωστά στο 39’ όταν σταμάτησε με γρήγορη έξοδο τον Γκουρκίφ, ο οποίος από λάθος του Αβραάμ Παπαδόπουλου, βρέθηκε στη μικρή περιοχή, αλλά σούταρε πάνω στο σώμα του γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Όταν οι δυο τους ξαναβρέθηκαν αντιμέτωποι λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Αντώνης στάθηκε πολύ τυχερός. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής απείλησε ξανά με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πολύ μακρινή απόσταση, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι της εστίας των «ερυθρολεύκων».

Δυστυχώς… οφσάιντ

Παρά το επιθετικό σχήμα που κατέβασε ο Μπάντοβιτς, χρησιμοποιώντας Νταρμπισάιρ, Λούα Λούα, Ζαϊρί και Ντάτολο στο αρχικό σχήμα, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να δείξει ιδιαίτερες αρετές από τη μέση και μπροστά. Το παιχνίδι του γινόταν κατά κύριο λόγο από τον άξονα, παρά τις φωνές του Σέρβου τεχνικού για το αντίθετο. Η καλύτερη στιγμή για τους Πειραιώτες ήρθε στο τελευταίο λεπτό. Ο Λούα Λούα έβγαλε κάθετη μπαλιά στον Νταρμπισάιρ και ο Άγγλος με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Δυστυχώς όμως για τους «ερυθρόλευκους» όταν το έκανε, βρισκόταν λίγο μπροστά και επομένως σε θέση οφσάιντ.

Γκολ και.. ξύλο!

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας κατοχή μπάλας, δίχως όμως να κάνουν και μεγάλες ευκαιρίες. Φαινόταν όμως ότι αν το πίστευαν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στου Γάλλους. Σε εκείνο το σημείο η αποβολή του Νταρμπισάιρ φάνηκε ότι δεν θα γκρέμιζε τις προσπάθειες των συμπαικτών του για κάτι καλό. Ο επιθετικός των «ερυθρόλευκων» είδε σε διάστημα έξι λεπτών, δύο κίτρινες κάρτες και άφησε την ομάδα του να παλεύει με δέκα. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται όμως, αυτή ήταν η αρχή του… καλού. Ο Μήτρογλου μπήκε στη θέση του Ζαϊρί αμέσως μετά την αποβολή και ελάχιστα αργότερα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Καρασό, ισοφαρίζοντας σε 1-1 στο 65’. Το πράγμα έγινε ακόμη καλύτερο τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν τη δόξα του Νταρμπισάιρ ζήλεψε ο Ντιαρά. Ο μέσος της Μπορντό είδε δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε έξι λεπτά και έτσι και οι Γάλλοι έμειναν με δέκα.

Άγγιξε την πρόκριση

Η ψυχολογία άλλαξε άρδην και η Μπορντό βρισκόταν σε τρικυμία. Ο Ολυμπιακός στεκόταν πολύ καλύτερα και θα μπορούσε να πετύχει το γκολ της πρόκρισης στο 77’, όταν η τύχη του γύρισε την πλάτη όταν Ραούλ Μπράβο, που έκανε τη σέντρα σουτ και Μήτρογλου, που δεν πρόλαβε, δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Λίγο πριν τη γραμμή, ο Σιανί πέταξε την μπάλα κόρνερ, δίνοντας την πρόκριση στους «γιρονδίνους». Στο 88’ ο Σαμάκ εκμεταλλεύτηκε ακόμη μια λανθασμένη εκτίμηση του Νικοπολίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να καθαρίσει μια μάλλον εύκολη σέντρα και με κεφαλιά έκανε το τελικό 2-1.


Το Φίλμ του αγώνα


1' Έναρξη της αναμέτρησης, στη σέντρα οι παίκτες της Μπορντό.

4' Κίτρινη κάρτα βλέπει ο Τοροσίδης.

5΄ΓΚΟΛ 1-0 Η ΜΠΟΡΝΤΟ! Ο Γκουρκίφ χτυπαέι το φάουλ που παραχώρησε ο Τοροσίδης σε αρκετά πλάγια θέση από τα αριστερά. Ο Γάλλος δοκιμάζει απευθείας εκτέλεση και στέλνει με εντυπωσιακό τρόπο την μπάλα στα δίχτυα.

Συμπληρώνουμε το 10' στην αναμέτρηση, συνεχίζουν να πιέζουν οι Γάλλοι που ελέγχουν το παιχνίδι.

17' Επικίνδυνη σέντρα του Ζαϊρί από τα δεξιά, η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία του Καρασό.

Μετά το δυνατό ξεκίνημα των πρώτων λεπτών, ο ρυθμός έχει πέσει αρκετά.

35' Αριστερό σουτ από τον Σαμάκ, έξω από την περιοχή, μπλοκάρει ο Νικοπολίδης.

39' Μεγάλη ευκαιρία για την Μπορντό. Λάθος του Παπαδόπουλου και ο Γκουρκίφ βρέθηκε απέναντι στον Νικοπολίδη, ο οποίος αντέδρασε γρήγορα και με έξοδο πρόλαβε να κλείσει το πεδίο του Γάλλου ποδοσφαιριστή και να αποκρούσει με το σώμα το σουτ.

40' Σέντρα του Ραούλ Μπράβο από τα αριστερά, ο Ζαϊρί έκανε αμέσως σουτ, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

44' Δοκάρι για την Μπορντό! Ο Γκουρκίφ δοκιμάζει από πολύ μακριά και πάλι απευθείας εκτέλεση φάουλ, λάθος εκτίμηση του Νικοπολίδη, αλλά η μπάλα σταματάει στο αριστερό δοκάρι.

45' Ακυρώνεται τέρμα που πετυχαίνει ο Νταρμπισάιρ, καθώς βρισκόταν σε θέση οφσάιντ.

53' Κίτρινη κάρτα βλέπει ο Νταρμπισάιρ.

59' Αποβολή για τον Νταρμπισάιρ. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού κάνει σκληρό τάκλιν στον Πλασίλ και βλέπει δεύτερη κίτρινη κάρτα μέσα σε έξι λεπτά.

62' Αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Ο Μήτρογλου μπαίνει αντί του Ζαϊρί.

65' ΓΚΟΛ 1-1 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Από εκτέλεση πλαγίου άουτ, ο Μήτρογλου πιάνει μονοκόμματο σουτ από το ύψος της περιοχής και σκοράρει.

66' Κίτρινη κάρτα βλέπει ο Ντιαρά.

69' Αποβολή για τον Ντιαρά. Ο παίκτης της Μπορντό βλέπει δεύτερη κίτρινη κάρτα και παίρνει το δρόμο για τα αποδυτήρια.

75΄ Κίτρινη κάρτα στον Μέλμπεργκ.

75΄ Σέντρα του Γκουρκίφ απ' τα δεξιά, αλλά προ του Σαμάκ μπλόκαρε ο Νικοπολίδης.

76΄ Ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Ο Τοροσίδης σέντρα απ' τα δεξιά, ο Ραούλ Μπράβο απ' το δεύτερο δοκάρι έκανε το σουτ, αλλά ο Σιανί με προβολή απομάκρυνε τη μπάλα.

79΄ Κίτρινη κάρτα στον Αβρ. Παπαδόπουλο.

80΄ Αλλαγή για τον Ολυμπιακό, στη θέση του Στολτίδη πέρασε ο Λεντέσμα.

84΄ Αλλαγή για την Μπορντό, στη θέση του Πλασίλ πέρασε ο Σερτίκ.

88΄ ΓΚΟΛ για την Μπορντό 2-1. Σέντρα από τα αριστερά, η μπάλα πέρασε απ' τον Νικοπολίδη και ο Σαμάκ με κεφαλιά έκανε το 2-1.

90΄+3 Λήξη του αγώνα.

* Την κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη) είδε ο Μέλμπέργκ μετά τη λήξη του ματς για διαμαρτυρία.


Οι συνθέσεις:

ΜΠΟΡΝΤΟ: Καρασό, Σιανί, Ντιαρά, Φερνάντο, Γκουρκίφ, Γουέντελ, Πλασίλ (84΄ Σερτίκ), Σαλμέ, Σανέ, Τρεμουλίνας, Σαμάκ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ραούλ Μπράβο, Μαρέσκα, Στολτίδης (80΄ Λεντέσμα), Ζαϊρί (62' Μήτρογλου), Ντάτολο, Λούα Λούα, Νταρμπισάιρ.

Διαιτητής: Μπεκερένσα. Βοηθοί: Τιάγκο Τρίγκο, Μιράντα.

Συνάντηση Νάντιας Γιαννακοπούλου και πέντε άλλων νέων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με το διοικητή του ΟΑΕΔ

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου και οι βουλευτές Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, Ημαθίας κ. Άγγελος Τόλκας, Ευβοίας κ. Συμεών Κεδίκογλου και Ηρακλείου κ. Φραγκίσκος Παρασύρης πραγματοποίησαν συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, την Τρίτη 16/03/10, με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Κικίλια.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν, ενημερώθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις στον κ. Κικίλια όσον αφορά τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους άνεργους και τους νέους, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, ευρύτερα.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση οι βουλευτές .........

του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν για τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν τους νέους και τις επιχειρήσεις. Επίσης, πληροφορήθηκαν για την δημιουργία προγράμματος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ κοινοπραξιών – συμπράξεων νέων επαγγελματιών σε τομείς της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης. Επιπλέον, οι βουλευτές εισηγήθηκαν μέσα από τα προγράμματα επιδότησης νέων επιχειρήσεων να δοθεί βάρος σε νέες δεξιότητες και δραστηριότητες που μπορούν να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές στον 21ο αιώνα.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τον κ. Κικίλια, ο ΟΑΕΔ υπό την νέα ηγεσία να αποτελέσει έναν πιο ενεργητικό και δραστήριο Οργανισμό, καθώς τα ιδιωτικά γραφεία υπενοικίασης και υπεργολαβίας εργασίας οργιάζουν, ενώ ο ΟΑΕΔ δείχνει αδυναμία να ακολουθήσει την αγορά εργασίας και να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Στα πλαίσια της ενίσχυσης αυτού του ρόλου, συζητήθηκε η ανάγκη αξιολόγησης και εκτίμησης των συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων και χαρακτηριστικών κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε «ότι η ανεργία έχει διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, όπως άλλωστε και το εργατικό δυναμικό διαφέρει σε προσανατολισμό. Τα μέτρα πρέπει να έρχονται σε απάντηση των συγκεκριμένων αναγκών και δεδομένων κάθε τόπου, καθώς δεν υπάρχει μια λύση για όλα». Συμπληρωματικά, οι βουλευτές αντάλλαξαν απόψεις με τον διοικητή του ΟΑΕΔ όσον αφορά την ανάγκη εισαγωγής του ΟΑΕΔ στην πηγή του εργατικού δυναμικού, τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και Ο.Α.Ε.Δ., καθώς όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την κ. Γιαννακοπούλου «η ανεργία των νέων πτυχιούχων βρίσκεται σε επίπεδα που εμπνέουν σοβαρή ανησυχία».

Επί τάπητος, τέθηκε επιπλέον το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της ανάγκης να εξασφαλιστούν σε μεγάλο βαθμό οι σχετικές ταμειακές εισροές και η ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων όσον αφορά τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Η κ. Γιαννακοπούλου ενημέρωσε συγκεκριμένα τον Διοικητή του Οργανισμού για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Νομό Μεσσηνίας, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τις ιδιαιτερότητές του νομού σε συνάρτηση με τον αγροτικό του πληθυσμό, την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού στις τουριστικές υποδομές του τόπου και την ανάγκη προσαρμογής του Οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της Μεσσήνιας και του Μεσσήνιου ανέργου. Τέλος, η βουλευτής Μεσσηνίας ευχήθηκε στο νέο διοικητή να φέρει εις πέρας το έργο του Οργανισμού που, όπως τόνισε, δημιουργήθηκε για τις ανάγκες αποκλειστικά των ανέργων σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την απασχόληση.

Ένα χρόνο έκλεισε το anodorio.blogspot.com

Θα θέλαμε να δώσουμε τις πιο θερμές ευχές μας στο blog anodorio.blogspot.com.
Όπως γράφει στην ανάρτηση του, το Blog συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής και εισέρχεται δυναμικά στο δευτερο.
Απο εμάς καλή δύναμη και το βασικότερο, να συνεχίσουν να δημοσιεύουν θέματα απο το χωριό τους.

Σας μεταφέρουμε την ανάρτηση που έχουν κάνει για το θέμα του ενός έτους λειτουργίας.

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η λειτουργία του ιστολογίου του χωριού μας. Ο σκοπός που έγινε ήταν να αναδειχθεί το Άνω Δώριο (Σουλιμά) και να γίνει ακόμη πιο γνωστό στον κόσμο.

Στο διάστημα που πέρασε αναρτήθηκαν θέματα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία, τα ήθη και έθιμα του χωριού μας, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις του συλλόγου, εκδηλώσεις του δήμου μας, παρουσίαση έργων - αξιοθέατων - εκκλησιών - φυσικού κάλλους, νέα που αφορούν το χωριό μας, την ευρύτερη περιοχή και γενικά τη Μεσσηνία, φωτογραφίες του χθες και του σήμερα, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Σήμερα μετά από ένα χρόνο μπορούμε να πούμε πως ο σκοπός λειτουργίας πέτυχε απόλυτα κι αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις που ξεπέρασαν τις 15.000 και τις χώρες που ξεπέρασαν τις 50, όχι μόνο από Σουλιμαίους αλλά και από φίλους που θέλουν να το γνωρίσουν και να το επισκεφτούν.

Η δύναμη της εικόνας και του βίντεο δίνουν άλλη διάσταση και κάνουν τον κόσμο, είτε είναι σε κάποιο μέρος της Ελλάδας είτε σε κάποια χώρα του εξωτερικού, να ζουν το χωριό καθημερινά και να νοσταλγούν την ημέρα που θα το επισκεφτούν.

Ενδεικτικά θα αναφέρω τα λόγια του πατριώτη μας Γιάννη Γ. Κόλλια που ζει στην Αυστραλία: «Κάθε πρωί ανοίγω τον υπολογιστή μου και το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι το χωριό μας. Μεταφέρομαι νοερά εκεί, παίρνω δυνάμεις και η μέρα μου ξεκινάει ευχάριστα».

Μέσα από το ιστολόγιο μαθαίνουν όχι μόνο οι νέοι αλλά και οι παλαιότεροι πληροφορίες και στοιχεία που ήταν άγνωστα πριν σε πολλούς. Πολλοί βοήθησαν και βοηθούν με θέματα, φωτογραφίες και πληροφορίες. Το ιστολόγιο είναι ανεξάρτητο και ανοιχτό για όσους θέλουν να βοηθήσουν στέλνοντας θέματα, φωτογραφίες, βίντεο ή και τις απόψεις τους για δημοσίευση.

Κάθε θέμα του anodorio.blogspot.com προβάλλεται μέσα από τα ιστολόγια της Μεσσηνίας με χιλιάδες αναγνώστες κι έτσι γίνεται ακόμη πιο γνωστό σε όλη τη Μεσσηνία και όχι μόνο:

Kopanakinews, FILIATRANEWS, TRIFYLIANEWS, Τριφυλιακά Νέα, Ithomi news, Βάλτα Τριφυλίας.

Ας προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να κρατήσουμε ζωντανό το χωριό μας, να φροντίζουμε για την ευπρέπεια του με έργα που θα αναδείξουν τις ομορφιές και το φυσικό του κάλλος. Το Σουλιμά μπορεί να γίνει στολίδι όχι μόνο για τα Σουλιμοχώρια αλλά και για ολόκληρη τη Μεσσηνία. Καλή συνέχεια.

Μαζί συνεχίζουμε...


Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Φιλιατρών για το 2010.

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Φιλιατρών για το 2010 με τις ψήφους της συμπολίτευσης αλλά και του Εκπροσώπου της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θεόδωρου Σαπέρα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο Δήμαρχος Άλκης Ξύγκας και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας σημείωσαν πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στον Προϋπολογισμό υπάρχουν σημαντικά έργα για το Δήμο, ενώ τόνισε πως συνέχεια γίνονται έργα σε όλους τους τομείς. Πρόσθεσε πως ο Δήμος δε χρωστάει και ότι δεν έγινε αύξηση των δημοτικών τελών.

Από την Αντιπολίτευση, ασκήθηκε κριτική ..........

επειδή, όπως σημείωσαν, ο Προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική, αλλά είναι όπως και οι προηγούμενοι..

Τελικά, μετά τη συζήτηση, ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία τον Προϋπολογισμό ενέκριναν οι Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας θ. Σαπέρας, ο οποίος παρά τη διαφωνία του τον ψήφισε για να μη θεωρηθεί ότι βάζει εμπόδια, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Σωτηρόπουλος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του, τον καταψήφισαν.

Πρίν την συζήτηση του προϋπολογισμού ο Δήαμρχος Φιλιατρών Κος Άλκης Ξύγκας ενημέρωσε το σώμα για την συνάντηση που είχαν το προηγούμενο Σάββατο για το θέμα των λαθρομεταναστών και τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την καταγραφή των λαθρομεταναστών από την επιτροπή που έχει συσταθεί.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος σημείωσε πως από τις εφημερίδες είδαν και διάβασαν για αυτή την κίνηση και για πράγματα που γίνονται στην πόλη τους.
"Εμείς δεν ξέραμε τίποτα την στιγμή που είχαν προσκληθεί πολίτες και όχι δημοτικοί σύμβουλοι", είπε. "Είδαμε να καταγράφονται τοποθετήσεις πολιτών και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου", συνέχισε.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρος Σαπέρας υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικά δρώμενα στην πόλη και να λείπει από αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο. Ανέφερε δε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν δείξει στοιχεία παραβατικότητας.
Απο την πλευρά του ο κος Ξύγκας απάντησε ότι δεν καλέστηκε κανένας γιατί ήταν μια συνέχεια της σύσκεψης που είχε καλέσει στην Νομαρχία ο νομάρχης πριν λίγες μέρες.
Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν -τόνισε- για να δούμε τι μπορεί να γίνει με τους μετανάστες, θέμα το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Θα καταγράψουν την κατάσταση τόσο εδώ στα Φιλιατρά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι περιοδίες του Οδυσσέα Βουδούρη στην Μεσσηνία. Την Παρασκευή Μιλά στο Ράδιο Νίκη 96.4

Αρκετές συναντήσεις είχε τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οδυσσέας Βουδούρης με κατοίκους περιοχών της Μεσσηνίας.
Ο κος Βουδούρης περιόδευσε σε Χαρακοπιό, Βασιλίτσι, Χρυσοκελλαριά, Αμπελόφυτο, Πύργο Τριφυλίας, Γαργαλιάνους, και Βαλύρα.

Στις συναντήσεις του ο Κος Βουδούρης ενημέρωσε ...........

τους πολίτες για τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, με έμφαση στα οικονομικά και φορολογικά μέτρα. Είχε όμως και την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση των περιοχών που επισκέφτηκε και είχε την ευκαιρία να ακούσει από “πρώτο χέρι“ τις απόψεις των φορέων αλλά και των πολιτών σχετικά με τις συνενώσεις των δήμων.

Συνέντευξη Βουδούρη στο Ράδιο Νίκη

Την Παρασκευή το πρωί ο Οδυσσέας Βουσούρης θα δώσει συνέντευξη στο Ράδιο Νίκη 96.4 και στον Παναγιώτη Χριστοδούλου.
Θα μιλήσει για τα θέματα της επικαιρότητας και κυρίως για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται ο Βουλευτής να δεχτεί ερωτήσεις και από τους ακροατές του Ράδιο Νίκη.

Συντονιστείτε το πρωϊ της Παρασκευής στους 96.4.

AEGEAN 14 Μάη πετά για Αθήνα

Από τις 14 Μαΐου 2010 η AEGEAN θα συνδέει την Αθήνα με την Καλαμάτα με μία πτήση την ημέρα, ενώ από 20 Μαΐου οι πτήσεις θα αυξηθούν σε 2 την ημέρα. Το δρομολόγιο αυτό θα λειτουργήσει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διακοπής.
Η κάλυψή του γίνεται δυνατή λόγω της συμφωνίας της AEGEAN με την εταιρεία Τ.Ε.ΜΕΣ Α.Ε., η οποία πραγματοποιεί μία πολύ σημαντική επένδυση στη Μεσσηνία και θα συμβάλει σημαντικά στην αεροπορική σύνδεση της Νοτίου και Δυτικής Πελοποννήσου με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Αξίζει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά υπάρχει ...........

συνεργασία αεροπορικής εταιρείας με τουριστικό προορισμό για την από κοινού ανάπτυξη νέας γραμμής στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, με βάση το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το ελληνικό Δημόσιο για την εκμετάλλευση τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονων γραμμών), μέχρι στιγμής στην AEGEAN έχουν κατοχυρωθεί οι γραμμές Αθήνα – Σητεία και Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα, στις οποίες η εταιρεία ήταν ο μοναδικός μειοδότης με μηδενικό οικονομικό αντιστάθμισμα. Η AEGEAN θα ξεκινήσει πτήσεις στις ως άνω γραμμές από την 1η Απριλίου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι ως άνω άγονες γραμμές θα εκτελούνται με μηδενικό τίμημα, ενώ η προσφορά θέσεων θα είναι υπερδιπλάσια από αυτή που ορίζει ο κανονισμός.

Για τις γραμμές Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη – Σάμος και Θεσσαλονίκη – Χίος, που η AEGEAN μειοδότησε αιτούμενη μηδενικό τίμημα αλλά υπάρχουν και άλλοι διαγωνιζόμενοι που επίσης δε ζήτησαν τίμημα, η έκβαση του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι αύριο. Για τις ως άνω γραμμές η AEGEAN προτίθεται, μετά την ενδεχόμενη κατοχύρωσή τους, να προβεί σε άμεση προσφορά 20.000 θέσεων στο χαμηλότερο ναύλο των 39 ευρώ, που αντανακλά περίπου στο 50% του μέγιστου ναύλου δρομολογίων άγονων γραμμών που προβλέπεται από τη διαδικασία και που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σκοπός της εταιρείας με την προσφορά αυτή, που δίδεται για πρώτη φορά, είναι να αυξηθεί η επιβατική κίνηση, να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν οι υπερδιπλάσιες από τις προβλεπόμενες από την προκήρυξη παρεχόμενες θέσεις.

Η AEGEAN έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση του δικτύου της από Θεσσαλονίκη με τις ως άνω γραμμές, αφ’ ενός, γιατί η εταιρεία διαθέτει ήδη σημαντικό δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού και, αφετέρου, γιατί οι συνδυασμοί των δρομολογίων που προσφέρει θα μπορούν να δώσουν πολλαπλάσιες δυνατότητες στους επιβάτες και άλλων περιοχών της περιφέρειας.

Στο πλαίσιο της αναδιάταξης του δικτύου της για εμπορικούς αλλά και οικονομικούς λόγους και με βάση τη συνολική παρεχόμενη χωρητικότητα στην αγορά, η εταιρεία διακόπτει από τις 7 Απριλίου τις πτήσεις προς Λήμνο και Κεφαλλονιά. Οι επιβάτες που επηρεάζονται από τις ως άνω περικοπές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εναλλακτικές συνδέσεις, τις οποίες θα τους προσφέρει η AEGEAN μέσω άλλων εταιρειών ή να εξαργυρώσουν τα εισιτήρια τα οποία έχουν ήδη εκδώσει.

Νέοι προορισμοί και δρομολόγια της AEGEAN

Αθήνα – Καλαμάτα 2 πτήσεις καθημερινά
Αθήνα – Σητεία 5 πτήσεις την εβδομάδα
Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα 5 πτήσεις την εβδομάδα

Πηγή: Θάρρος

Πρόγραμμα διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος στην Μεσσηνία για σήμερα 17 Μαρτίου

Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη για δεύτερη ημέρα απεργία των εργαζομένων της, από την Επιχείρηση ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

* Η κατάσταση των Μονάδων Παραγωγής της ΔΕΗ παραμένει σήμερα (Τετάρτη 17/3/2010) ίδια με αυτήν της χθεσινής ημέρας.
* Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης σήμερα εκ περιτροπής περικοπών φορτίων θα εξαρτηθεί από το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από 7:00 μμ έως και 9:00 μμ.
* Ύστερα από σημερινή επικοινωνία που είχε η ΔΕΗ με μεγάλους ...........

πελάτες της (βιομηχανία) υπήρξε συμφωνία για μείωση της κατανάλωσής τους κατά 65 MW περίπου, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση που εξασφαλίσθηκε χθες.
* Η ΔΕΗ, εφόσον χρειασθεί, θα εφαρμόσει το συνημμένο Ενδεικτικό Πρόγραμμα εκ περιτροπής περικοπών ρεύματος.
* Η Επιχείρηση θα ενημερώσει άμεσα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το καταναλωτικό κοινό, εάν προκύψουν νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ για σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου οι πιθανές διακοπές ρεύματος που θα υπάρξουν στον νομό Μεσσηνίας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι οι εξής:

19.00 - 19.45
Δήμοι: Χιλιοχωρίων, Παπαφλέσσα, Βουφράδος, Πεταλιδίου, Αίπειας, Περιοχές Μπουρνιά, Μπούκα, Ανάληψη.


19.45 - 20.30
Δήμοι Μεσσήνης, Αριστομένη, Περιοχές Εκατέρωθεν Εθνικής Οδού Καλού Νερού - Ζαχάρως.


20.30 - 21.00
Βιομηχανική Ζώνη Καλαμάτας, Δήμοι Ανδρούσας, Ιθώμης, Τρικόρφου, Δήμος Φιλιατρών, Μαραθούπολη, Εξοχικό

Αρχίζουν οι μετατάξεις μετά τον Καλλικράτη.

Πολεοδομίες, υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, ανέγερση και συντήρηση σχολείων και Μεταφορές θα περάσουν στους δήμους

Τον δρόμο των μετατάξεων στο Δημόσιο ανοίγει ο «Καλλικράτης», όπως έγινε σαφές από την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση κατά την ενημέρωση διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ για την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι ο «Καλλικράτης», που .........

αναμένεται να ψηφιστεί εντός Μαΐου, θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων υπηρεσιών, αρχής γενομένης από την Αυτοδιοίκηση.

Αυτό, όπως διευκρίνισε, θα γίνει μέσω του προγράμματος για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, η οποία θα σημάνει αρχικά την ανακατανομή του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια στο σύνολο του δημόσιου τομέα, ακόμα και με υποχρεωτικές μετατάξεις. Η αναδιάταξη του προσωπικού θα γίνει από τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων (μία ανά κατηγορία), τη δραστική μείωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και από τη μεταφορά προσωπικού στους δήμους, που σήμερα υπηρετούν στις νομαρχίες.

Επίσης, από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα μεταφερθούν στους νέους ΟΤΑ αρμοδιότητες και ολόκληρες υπηρεσίες, όπως μεταξύ άλλων:

* Πολεοδομίες (οικοδομικές άδειες, έλεγχοι μελετών).
* Υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας (καταβολή επιδομάτων, άδειες ίδρυσης ιδιωτικών παιδικών σταθμών).
* Παιδεία (ανέγερση σχολείων, συντήρηση κτιρίων, μεταφορά μαθητών).
* Μεταφορές (αστικές και δημοτικές συγκοινωνίες).

Ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι μετατάξεις θα αφορούν συνολικά τον δημόσιο τομέα, με στόχο, όπως είπε, την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «κάθε μεταβολή που αφορά του εργαζόμενους, όπου αυτή είναι αναγκαία, θα γίνει με τρόπο που σέβεται τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους», προσθέτοντας πως «αυτό το οποίο θα κάνουμε δεν θα είναι απολύσεις, θα είναι ορθολογική αξιοποίηση όλου αυτού του δυναμικού προς όφελος και του ίδιου του θεσμού και των ίδιων των υπαλλήλων», κάτι που, όπως εκτίμησε, μπορεί να δώσει «τέλεια αποτελέσματα για την αντιμετώπιση και των όποιων επιμέρους κενών υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Οι πόροι που θα στηρίξουν τον «Καλλικράτη», σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση θα προέρχονται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από τον ΦΠΑ και από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Γνωστοποίησε ταυτόχρονα ότι έχουν προβλεφθεί 4 δισ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» για τη στήριξη του εγχειρήματος.

Τον Μάιο η ψήφιση του νόμου
Με το νέο σύστημα οι εκλογές του Νοεμβρίου


Τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» και ακολούθως πρόκειται να γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τα όρια των νέων ΟΤΑ.

Στόχος να ψηφιστεί εντός Μαΐου, ώστε οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση τον Νοέμβριο να γίνουν με το νέο σύστημα και την 1η Ιανουαρίου 2011 οι δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις νέες αρμοδιότητες.

Οπως είπε ο υπουργός, οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα είναι έως 370, ενώ δεν πρόκειται να συνενωθούν μεγάλοι πληθυσμιακά ΟΤΑ.

Τα κριτήρια, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, θα είναι ενιαία για όλους και οι συνενώσεις θα γίνουν «χωρίς μικροκομματική αντίληψη και αλαζονική διάθεση». Ανέφερε μάλιστα ότι το προσχέδιο θα δοθεί εγκαίρως στους δημάρχους, ενώ δεν πρόκειται να κατατεθεί αιφνιδιαστικά στη Βουλή αφού θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Οπως είπε στους αιρετούς, οι οποίοι τον πίεσαν να δώσει το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης του χωροταξικού, το σχέδιο θα δοθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε πως «βάλατε ψηλά τον πήχη και αυτό μας χαροποιεί», ενώ προσέθεσε ότι στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις, οι δήμαρχοι θα αντιδράσουν δυναμικά.

Πηγή: Εθνος

Τα νέα τεκμήρια. Τεκμήριο θα αποτελεί και η πρώτη κατοικία

Πρώτη κατοικία και αυτοκίνητα ακόμα και 1.000 κυβικών θα μετράνε από φέτος στη λίστα τεκμηρίων της Εφορίας, προσδιορίζοντας το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για όλους τους φορολογουμένους με εξαίρεση τους συνταξιούχους.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σε κατάλογο οκτώ τεκμηρίων διαβίωσης που θα αρχίζουν από 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ως γενικές δαπάνες διαβίωσης και θα αυξάνονται ανάλογα με τα ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του, αλλά και με δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Με βάση το νέο ενισχυμένο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης, φορολογούμενος που διαθέτει πρώτη ..........

κατοικία 200 τ.μ, εξοχικό 100 τ.μ, ένα αυτοκίνητο 2.500 κυβικών, ένα ιστιοφόρο πέντε μέτρων, μία εξωτερική πισίνα και απασχολεί μία οικιακή βοηθό δεν μπορεί να δηλώνει στην Εφορία λιγότερα από 43.200 ευρώ τον χρόνο.

Αντίστοιχα, φορολογούμενος με μοναδικά περιουσιακά στοιχεία πρώτη κατοικία 100 τετραγωνικών και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών θα έχει ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.800 ευρώ. Στον βαθμό που οποιοσδήποτε φορολογούμενος δηλώσει στην Εφορία μικρότερο εισόδημα από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια θα φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και βεβαίως θα υπόκειται και σε έλεγχο. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα βάλει φρένο στην πρακτική χιλιάδων φορολογουμένων που ενώ διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και εισοδήματα εμφανίζονται στην Εφορία ως... φτωχαδάκια.

Τα «παράθυρα»

Πάντως παρά την ενίσχυση των τεκμηρίων, αρκετές κατηγορίες φορολογουμένων, ιδίως όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα, εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο. Πρόκειται για φορολογουμένους που και στο μέλλον με το σύστημα που προωθείται θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των πραγματικών τους, αρκεί να είναι έστω και λίγο υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τα τεκμήρια. Γι΄ αυτό και θεωρείται ότι το νέο καθεστώς έχει αρκετά παράθυρα φοροδιαφυγής.



Πολιτική κάλυψη ζητά ο Αλογοσκούφης

Με επιστολή του στους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ζητά πολιτική κάλυψη. Ο ίδιος, σε είκοσι σελίδες, περιγράφει την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, ενώ παράλληλα απαντά «στους μύθους που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ», όπως αναφέρει.

Στην επιστολή του ο πρώην υπουργός ζητά να στηριχθεί το έργο του, εκφράζει πικρία για στελέχη της ΝΔ που, όπως λέει, έχουν προσχωρήσει στις απόψεις της κυβερνητικής παράταξης, ενώ κάνει λόγο και για λάθη και παραλείψεις του οικονομικού επιτελείου του Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθυμίζει πως έχει αναστείλει κάθε ........

κομματική του δραστηριότητα, καλεί όμως τη ΝΔ να στηρίξει το έργο των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του κ. Αλογοσκούφη και τόνισε πως «ο Κώστας Καραμανλής είχε το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και πριν και μετά τις εκλογές. Παραδέχτηκε σφάλματα και παραλείψεις των κυβερνήσεων των οποίων ηγείτο ο ίδιος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί κάποιος να διαγράψει την προϊστορία του Κώστα Καραμανλή».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΟ
Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Αλογοσκούφη. Αλήθεια... Θα απαντήσει ποτέ σε αυτόν που τον αποκάλεσε ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΑΤΕΩΝΑ????




Τέλη Ιουνίου η έναρξη του «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η έναρξη -και η υποβολή αιτήσεων- του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», όπως έκανε γνωστό σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με την υπουργό, η προκήρυξη του Προγράμματος θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν κάποιες νομικές διαδικασίες.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, προβλέπει επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες με :

α) δάνεια με επιδότηση επιτοκίου

β) απευθείας επιχορήγηση 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού

γ) 100% επιχορήγηση του κόστους ενεργειακής ...........

επιθεώρησης και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα έως 2.500 ευρώ (διπλασιάζεται η μείωση του φόρου).

Το Προγραμμα θα χρηματοδοθηθεί από το ΕΠΑΝ ΙΙ και πόρους από τα ΠΕΠ. Περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα:

Υποπρόγραμμα Α: Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών, εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 30.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 50.000€.

Υποπρόγραμμα Β: Απευθείας επιχορήγηση 30% επί του επιλέξιμου Π/Υ Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 25.000€. Στην περίπτωση συμμετοχής των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας ως ενιαίο κτήριο, θα ισχύουν οι περιορισμοί εισοδήματος του Υποπρογράμματος Α.

Το σύνολο του Προγράματος θα διαχειριστούν οι συμβαλλόμενες τράπεζες, οι οποίες και επωμίζονται το κόστος διαχείρισης, ενώ συντονιστικό ρόλο θα έχει το ΤΕΜΠΜΕ

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες (εφόσον αποτελούν κύρια κατοικία για το 50% των ιδιοκτητών) και μεμονωμένα διαμερίσματα υπό προϋποθέσεις που αφορούν το σύστημα θέρμανσης, τα οποία χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία. Όλες οι κατοικίες πρέπει να φέρουν οικοδομική άδεια πριν την 1/1/1980 και να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης ίσης ή μικρότερης των 1.500 ευρώ / τ.μ.

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Στις επιδοτούμενες εργασίες περιλαμβάνονται: θερμομόνωση δώματος, στέγης και κελύφους, αντικατάσταση καυστήρα ή και λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου, τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλά τζάμια, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, κ.α.

Όπως διευκρινίστηκε, η επιχορήγηση κατά 100% του κόστους της ενεργειακής επιθεώρησης (1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) αφορά τις προτάσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ το ύψος των επιτοκίων θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Η επιδότηση του επιτοκίου από το ΥΠΕΚΑ ανέρχεται στο 5%, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να πλησιάζει το 1%.

Όπως επίσης επισημάνθηκε, δεν υπάρχουν έξοδα φακέλου και για όποιες αιτήσεις απορριφθούν, οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν τίποτα στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, με το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» εξασφαλίζονται νέες θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους θέρμανσης. Το όφελος για τον καταναλωτή υπολογίζεται στα 1.600 ευρώ κατ' έτος, ενώ με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενέργειας θα είναι είναι μειωμένη κατά 60%.

Αναλυτικά η διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος

1. Μετά την προκήρυξη του Προγράμματος καλείται από τον δυνητικά ωφελούμενο ενεργειακός επιθεωρητής για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης με την οποία θα καθορισθεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον κατηγορία, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί ανά προτεινόμενη παρέμβαση και το αντίστοιχο κόστος ανά παρέμβαση.

2. Υποβολή αίτησης συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβαλλόμενη τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας το σύνολο των αιτήσεων υποβάλλονται στο ίδιο υποκατάστημα. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν εργασίες που θα γίνουν μετά την έκδοση του πιστοποιητικού.

3. Υποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα / Έλεγχος δικαιολογητικών φακέλου / Έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης βάσει των κριτηρίων.

4. Μετά το πέρας υποβολής αιτήσεων αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης / Έκδοση Απόφασης έγκρισης αιτήσεων / Κοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα / Ενημέρωση Ωφελουμένου.

5. Υλοποίηση εργασιών.

6. 2η Ενεργειακή επιθεώρηση / Έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού / Έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας / Πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου

7 Για όσους εντάσσονται στο Υποπρόγραμμα Α (επιδότηση επιτοκίου) ξεκινάει η εκταμίευση του δανείου με την απόφαση έγκρισης. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης ο ωφελούμενος προσκομίζει: α) τα παραστατικά των δαπανών, και β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου με διοικητικό έλεγχο. Για όσους εντάσσονται στο Υποπρόγραμμα Β (απευθείας επιχορήγηση), για την καταβολή της επιχορήγησης ο ωφελούμενος προσκομίζει: α) τα παραστατικά των δαπανών, και β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου με διοικητικό έλεγχο.

8. Δειγματοληπτικός έλεγχος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) του ΥΠΕΚΑ.

9. Έλεγχος / εποπτεία από το ΤΕΜΠΜΕ των διαδικασιών πληρωμών.

NΔ: Μειωμένο κατά 50% στη χρηματοδότηση το πρόγραμμα

«Πέρασαν 5 μήνες για να παραδεχθεί η κυβέρνηση πως υπήρχαν έτοιμες χρηματοδοτικές πηγές για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ’ οίκον"», παρατήρησαν από την πλευρά τους οι αρμοδιοι τομεάρχες της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι τελικά η κυβέρνηση χρησιμοποιήσε το ΕΣΠΑ, όπως ήταν και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνουν, το πρόγραμμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα, έχει τέσσερις βασικές διαφορές σε σχέση με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο:

α) Είναι μειωμένο κατά 50% στη χρηματοδότησή του σε σχέση με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει η κυβέρνηση της ΝΔ

β) Μειώνει την ένταση των ενισχύσεων μέσω του ΕΣΠΑ, κάνοντας το πρόγραμμα λιγότερο ελκυστικό για τους πολίτες

γ) Προσθέτει στο κριτήριο της τιμής ζώνης για την επιλεξιμότητα των κτιρίων το εισοδηματικό κριτήριο, πράγμα που όπως τονίζεται, ειδικά στην περίπτωση των πολυκατοικιών, κάνει το πρόγραμμα γραφειοκρατικό, αλλά και άδικο

δ) Δεν χρησιμοποιεί τα ΚΕΠ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά τους πολίτες.

Επίσης, σημειώνεται, τα φορολογικά κίνητρα που παρουσιάστηκαν φαίνονται εξαιρετικά θολά και αδύναμα.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος, καθώς «με την περικοπή του στο ήμισυ το πρόγραμμα γίνεται λιγότερο αποδοτικό και λιγότερο χρήσιμο τόσο στην κοινωνία όσο και στον πληττόμενο από την κρίση κατασκευαστικό κλάδο». «Ακολουθώντας τη μέθοδο της υπερδέσμευσης, που τελικά αποφάσισαν να ακολουθήσουν, μπορούν να αξιοποιήσουν 400 εκατ. ευρώ. Αρκεί να μην κρατούν στο ψυγείο του ΕΣΠΑ κονδύλια για έργα που δεν πρόκειται τελικώς να πραγματοποιηθούν, ενώ μπορεί να υπάρξουν έργα άμεσης απόδοσης», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σοβαρές καταγγελίες απο τον Σύνδεσμο επαγγελματιών αλιέων Κυπαρισσίας

Σοβαρές καταγγελίες κάνει με επιστολή του ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών αλιέων Κυπαρισσίας όπου με έγγραφο τους προς Περιφέρεια Πελοποννήσου Γενική διεύθυνση Περιφέρειας , Διεύθυνση δημοσίων έργων και με Κοινοποίηση στον Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας και τον Δήμο Κυπαρισσίας.

Στην επιστολή του ο Σϋνδεσμος ζητά να μην γίνει η παραλαβή του έργου Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου με τίτλο «Βελτίωση λιμένος Κυπαρισσίας-τμήμα επέκτασης προσήνεμου μώλου».
Όπως καταγγέλουν, από το έργο έχει καταστραφεί .......

μέρος του, χωρίς να υπάρχει θεομηνία αλλά συνήθης κυματισμός και να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:

Αγαπητοί Κύριοι, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες και αναφορές μας για την ορθή κατασκευή του έργου και αφού έχει καταστραφεί ένα μέρος του έργου, βλέπουμε έκπληκτοι την προσωρινή παραλαβή του έργου από την υπηρεσία σας. Αρ. πρωτ. 3007/23-11-2009.
Υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για υποχώρηση φυσικών ογκολίθων και ακρόποδων τόσο από τον Λιμενικό σταθμό Κυπαρισσίας, Νομαρχία Μεσσηνίας, Δήμο Κυπαρισσίας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όσο και από τους Συλλόγους των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της πόλης μας.
Παρατήρηση έχει κάνει και η επιτροπή παραλαβής του έργου που χωρίς να λαμβάνει υπ΄ όψιν της τις αναφορές των πιο πάνω φορέων απαλλάσσει την ανάδοχο εταιρία ΜΕΤΡΟΝ ΑΤΕ από κάθε ευθύνη .
Προκαλείται το κοινό αίσθημα των κατοίκων της πόλης να παραλαμβάνεται έργο που έχει καταστραφεί μέρος του, χωρίς να υπάρχει θεομηνία αλλά συνήθης κυματισμός και να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του.
Στην κατασκευή του προσήνεμου μόλου δεν μεταφέρθηκε από νταμάρι κανένας φυσικός ογκόλιθος. Όλοι πάρθηκαν από τον παλιό προσήνεμο στο σημείο της ένωσής του με τον νέο.

Ζητάμε :
1) Να μην γίνει οριστική παραλαβή του έργου πριν την αντιμετώπιση του προβλήματος.
2) Να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρία στην κατασκευή ακρόποδων και στην ρίψη τους στο σημείο καταστροφής του έργου πριν αυτό καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Συνημμένα:
1) Αναφορά του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας. Αρ. πρωτ. 93/18-2-2009
2) Αναφορά των Συλλόγων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας Αρ. πρωτ. 103/25-6-2009
3) Εξώδικο των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων προς την 3η ΔΕΚΕ
4) Έγγραφο του Λιμενικού σταθμού Κυπαρισσίας
5) Έγγραφο του Δήμου Κυπαρισσίας
6) Απόσπασμα από μελέτη του Ε.Μ.Π.
7) Φωτογραφικό υλικό


Σύνδεσμος επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας
Ροϊλός Κων/νος
Πρόεδρος


Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας
Σμέρδης Αθανάσιος
Πρόεδρος

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Μαρτίου 2010

ele17.jpg (759 KB) 8arr17.jpg (270 KB) foni17.jpg (187 KB)