Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Βορά της κομματικής λογικής και ο πολιτισμός?

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, αντί να δείξει τον ίδιο ζήλο για τις ανάγκες των σημαντικών Αρχαιολογικών και Βυζαντινών μνημείων της Μεσσηνίας, που χρήζουν της προσοχής και της φροντίδας του κράτους, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη ζέση ως φαίνεται, προκειμένου να ικανοποιήσει τους Ηλείους στο άδικο αίτημά τους σχετικά με τον Επικούρειο Aπόλλωνα.

Αναφέρω ως άδικο το αίτημά τους, διότι αυτή η κατάσταση προέκυψε το 1986, όταν στο υπ΄αριθ.833/Β/4-12-1986 ΦΕΚ, απεφασίσθη ότι ο ναός υπάγεται στην Ηλεία, με αρμόδια τη Ζ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η Μεσσηνία όμως τότε, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για ..........

αυτή την ανακρίβεια, λόγω της έλλειψης αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία και επειδή όλες οι αρχαιότητες της Μεσσηνίας, υπάγονταν στη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων που είχε έδρα την Αρχαία Ολυμπία.
Η κατάσταση όμως μετεβλήθη το 2006, με την ίδρυση της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία, η οποία φυσικά έχει αρμοδιότητα για όλα τα μνημεία που ευρίσκονται εντός του Νομού Μεσσηνίας.

Αυτόματα λοιπόν, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο ναός του Ικτίνου, ενός μνημείου που έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, έπρεπε να υπαχθεί στην αρμοδιότητα της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα.
Το μεγαλειώδες αυτό μνημείο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, ανήκει σε όλους τους Έλληνες, διοικητικά όμως, ανήκει χωρίς καμία αμφισβήτηση, στην κοινότητα Σκληρού του Δήμου Είρας του Νομού Μεσσηνίας.

Η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από σχετική έρευνα, απεφάσισε , πως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και ο πέριξ αρχαιολογικός χώρος, βρίσκονται καθ΄ ολοκληρίαν εντός των ορίων του Νομού Μεσσηνίας, με επιστημονική τεκμηρίωση και στηριζόμενη στις αδιαμφισβήτητες συντεταγμένες που έχουν κατατεθεί, προκειμένου ο ναός του Απόλλωνα να κηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο της UNESCO.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και νυν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Αντώνης Σαμαράς, έκανε απλώς το αυτονόητο, που τόσα χρόνια δυστυχώς δεν είχε γίνει.
Άφησε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να αποφασίσουν ελεύθερα, χωρίς πιέσεις και παρεμβάσεις σχετικά με τη χωροταξία του μνημείου.

Δυστυχώς από εμπάθεια, τοπικιστικές και κομματικές λογικές, ακόμη και εντός των τειχών της Μεσσηνίας, ορισμένοι δεν εκτίμησαν τη στάση του και έκαναν άδικη κριτική στην απόφασή του.
Ο νυν Υπουργός κ. Γερουλάνος, μίλησε για «άστοχο πολιτικά χρόνο» και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Δυστυχώς με αυτή τη λογική διαιωνίζει μία διαμάχη, η οποία λειτουργεί εναντίον των συμφερόντων του τόπου και του ίδιου του μνημείου, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους περισσότερους πολιτικά φίλους του κόμματός του, στον όμορο Νομό, αδικώντας κατάφωρα τους Μεσσήνιους.

Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η νομιμότητα και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να επανεξετάσει και την άδικη απόφαση του 1986 και έπειτα να δώσει τις οριστικές απαντήσεις, για να μη μείνουμε στην ιστορία όπως είπε και ο ίδιος, ως ο λαός που ακολουθούμε «μια απίστευτη τοπικιστική λογική με μια απίστευτη γραφειοκρατία που, αν δεν εντυπωσίαζε, θα τρομοκρατούσε».-

Καλαμάτα 28 Ιανουαρίου 2010

Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου
Νομ.Σύμβουλος
Πρόεδρος Νομ.Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ν. Μεσσηνίας

5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπαίθρου

. Ένα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ αποφάσισε να διοχετεύσει η κοινοτική επιτροπή για την ανάπτυξη της υπαίθρου στις χώρες - μέλη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης. Από το ποσό αυτό τα 176 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα. Αυτοί οι κοινοτικοί πόροι πρόκειται να επενδυθούν σε προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου στους τομείς της γεωργίας, στο περιβάλλον και σε υποδομές για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην ύπαιθρο. Ειδικότερα, από το ποσό αυτό θα διατεθούν στην Ελλάδα 20 εκατ. ευρώ για ενέργειες σχετικές...

με τις κλιματικές αλλαγές, 70 εκατ. ευρώ για την ορθολογικότερη εκμετάλλευση του νερού, 44 εκατ. για την αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα και, τέλος, 42 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στον τομέα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στην ύπαιθρο.
Δαράτος Γ.




Αναφορά Νάντιας για τη βελτίωση των διατάξεων για τις πολύτεκνες οικογένειες

Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Κυπαρισσίας, σχετικά με τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει και να προωθήσει τα αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών. Μεταξύ των δίκαιων αιτημάτων περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση πολυτεκνικής σύνταξης και στους δύο συζύγους, καθώς αυτή προς το παρόν αποδίδεται αποκλειστικά στη σύζυγο. Ακόμη, η κ. Γιαννακοπούλου κατέθεσε το αίτημα του Συλλόγου, να σταματήσει ο Ο.Γ.Α. να μην αναγνωρίζει, να μην αποδέχεται και να μην εφαρμόζει αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων που δικαίωσαν πολύτεκνους, κατά της διακοπής του πολυτεκνικού επιδόματος με βάση το οικογενειακό εισόδημα.
Στην αναφορά της, η κ. Γιαννακοπούλου, επιπλέον, ..........

τονίζει το αίτημα για αύξηση της πολυτεκνικής σύνταξης στα όρια της κατώτατης σύνταξης με τιμαριθμική προσαρμογή.

Η κ. Γιαννακοπούλου ζητά με την αναφορά της, τη λήψη μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πολύτεκνη οικογένεια που όπως ορίζεται συνταγματικά αποτελεί το θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους και έχει δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος.

Να μείνουν Δήμος και σε κάθε περίπτωση έδρα τα Φιλιατρά

Τη θέση τους ότι τα Φιλιατρά θέλουν και μπορούν να παραμείνουν ως δήμος με τον “Καλλικράτη“, όπως είναι σήμερα, επαναδιατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, οι περισσότεροι τοπικοί φορείς αλλά και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Η θέση αυτή εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες σε ευρεία συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Παν. Νίκας σημείωσε μάλιστα ότι τα Φιλιατρά ........

έχουν ένα ρόλο διακριτό και μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομο δήμο. Υπήρξαν πάντως και κάποιοι προβληματισμοί, για το αν θα πρέπει ο Δήμος των Φιλιατρών να μείνει όπως είναι ή να δει και το ενδεχόμενο συνενώσεων.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και σημείωσε ότι, παρότι δεν άνοιξε η συζήτηση για το χωροταξικό, αυτό ήταν που απασχολούσε όλους τους δημάρχους και γύρω από αυτό στρέφονταν οι συζητήσεις.
Αναφερόμενος στο Δήμο Φιλιατρών, σημείωσε ότι είναι η δεύτερη θερμοκηπιακή περιοχή της Ελλάδας. Εχει έναν κόσμο περήφανο για τον τόπο του που τον αγαπά, είπε ακόμη, έχει την αυτάρκεια και την αυτοδυναμία να μείνει δήμος όπως είναι σήμερα. Αυτή, τόνισε, είναι και ο ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - «και από εκεί και πέρα μπορούμε να διεκδικήσουμε και κομμάτια που μας λείπουν, όπως για παράδειγμα η Βάλτα».
Είμαστε -συνέχισε ο κ. Ξύγκας- ένα δήμος αυτάρκης που έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί όλα τα ζητήματά του. Περιμένουμε την πρόταση του υπουργείου για να συζητήσουμε πάνω σ‘ αυτή, κατέληξε.

«Η απόφασή μας είναι ομόφωνη», σημείωσε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι πρέπει να είναι οργανωμένοι, ενώ δεν υπάρχει όριο στον πληθυσμό. «Δεν έχουμε πρόβλημα να μείνουμε μόνοι μας, δεν υπάρχει εμπόδιο στο να μείνουμε μόνοι μας, αφού είμαστε ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος της Μεσσηνίας και ένας ιστορικός δήμος.
Δεν μπορεί να το χωνέψει κανείς ότι μπορεί να καταργηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρος Σαπέρας τόνισε ότι «το σχέδιο “Καλλικράτης“ πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου. Τα κριτήρια τέθηκαν στο συνέδριο της Κυλλήνης, και τα Φιλιατρά τα πληρούν σε μεγάλο βαθμό».

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες σημείωσαν μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις τους: Ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, είπε ότι «πρέπει να δούμε τι κρύβεται πίσω από το... τυρί που λέγεται “Καλλικράτης“ - τρομοκράτης, και ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν που θα είναι δυσβάσταχτες. Η παιδεία και η υγεία περνούν στους δήμους, καθώς το κράτος θέλει να ξεφύγει από την κοινωνική του αποστολή».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη τόνισε ότι η αγάπη όλων για τα Φιλιατρά είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά αυτό που πρέπει να καθορίσει τις αποφάσεις είναι το οικονομικό.

Ο πρόεδρος της Εράνης Βαγγέλης Σταθόπουλος σημείωσε ότι και οι αθλητικές επιτυχίες των ομάδων της περιοχής είναι ένα ακόμη στοιχείο της δυναμικής της. Από θέμα αθλητισμού τα Φιλιατρά είναι μπροστά από όλες τις περιοχές, είπε.
Επίσης στάθηκε στη δυναμική της αγροτικής παραγωγής αλλά και στο έργο με το φράγμα.
Και κατέληξε ότι θα πρέπει ή τα Φιλιατρά να μείνουν όπως είναι ή να γίνουν έδρα του νέου δήμου.

Να μείνουν όπως είναι, πρότεινε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αριστοτέλης Κανναβός - σημειώνοντας ότι και να μεγαλώσει ο δήμος, τα προβλήματα δεν θα λυθούν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Πυρσός“ Νίκος Αντωναρόπουλος σημείωσε ότι το θέμα είναι πολύ λεπτό και θέλει γνώσεις. Δεν ξέρω, είπε, αν ένας δήμος μόνος του είναι ισχυρή μονάδα. Πρότεινε λοιπόν ο διάλογος να γίνει με όλους τους γείτονες.

«Θα πρέπει να δούμε όλο το σχέδιο», είπε ο Θεόδωρος Σαμαρτζής εκ μέρους των κουρέων της πόλης, «και πάνω σε αυτό να συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συνενώσεων».

Ο Βασίλης Παπαθεοδοσίου σημείωσε πως αν εφαρμοστεί ο “Καλλικράτης“ θα χαθεί το συναίσθημα από την ελληνική επαρχία - και το συναίσθημα, είπε, παίζει ρόλο. Σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να μας αποκλείσει κανείς επειδή το σχεδιάζουν κάποιοι τεχνοκράτες».
Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Δήμος Τριφυλίας πρότεινε ο Δήμος Κορωναίος από το Σύλλογο Μώραινας - ενώ o Σταύρος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι θα ήθελε τα Φιλιατρά να μείνουν όπως είναι, θα πρέπει όμως να υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση για έναν Δήμο Τριφυλίας.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο, ο Νίκος Φάμπας σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πάνω στο σύνολο του σχεδίου.
Ο Χρήστος Πλακονούρης τόνισε πως επειδή η απόφαση θα είναι πολιτική, προς τα εκεί θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επισήμανε αρχικά την ανάγκη να γίνει μια διοικητική μεταρρύθμιση.
Αναφερόμενος ειδικά στα Φιλιατρά, σημείωσε ότι έχουν διαχρονικά ένα ρόλο διακριτό - τόσο σε σχέση με την Κυπαρισσία όσο και με τους Γαργαλιάνους. «Εχουν», είπε, «μια δική τους πορεία - και όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, όπου κυριαρχεί το αγροτικό στοιχείο, και όσον αφορά τα πολιτιστικά ζητήματα. Μια πόλη που κινείται στους 10.000 κατοίκους θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει μια χωριστή διοικητική μονάδα. Γιατί δεν θα φτιάξουμε αυτοδιοίκηση αν καταργήσουμε και τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους και την Πύλο, την Κυπαρισσία, τον Μελιγαλά.
Αν αυτά δεν είναι η βάση αυτοδιοικητικών μονάδων, τι θα είναι τότε; Είναι δυνατόν ο νέος δήμος να μην έχει έδρα ένα αστικό κέντρο;».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Ερασιτέχνες Διαρρήκτες για γέλια και για κλάματα στο Κοπανάκι.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πέντε καταστήματα προσπάθησαν να διαρρήξουν την Πέμπτη το βράδυ στο Κοπανάκι τρεις νεαροί που επέβαιναν σε ένα λευκό Toyota Starlet.
Σύμφωνα με το blog kopanaki News οι επίδοξοι διαρρήκτες που αποδείχτηκαν για γέλια και και κλάματα, προσπάθησαν να ανοίξουν το περίπτερο του Σωτήρη, την ταβέρνα του Γιώργη Ρέμπελου, το φαρμακείο της Κούλας, το βιβλιοπωλείο της Γιωργίας και το κομμωτήριο της Γιώτας, ευτυχώς χωρίς καμία επιτυχία αλλά καταστρέφοντας τις κλειδαριές.

Ειδικά στο τελευταίο τους "σταθμό", έγιναν ........

αντιληπτοί από τον σύζυγο της Κομμώτριας Κας Γιώτας όπου βάζοντας τις φωνές κατάφερε να τρέψει σε φυγή τους επίδοξους διαρρήκτες.

Πηγή: kopanaki News

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 30ης Ιανουαρίου 2010

8arr30.jpg (220 KB) Foni30.jpg (456 KB) logos28.jpg (586 KB)