Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Να μείνουν Δήμος και σε κάθε περίπτωση έδρα τα Φιλιατρά

Τη θέση τους ότι τα Φιλιατρά θέλουν και μπορούν να παραμείνουν ως δήμος με τον “Καλλικράτη“, όπως είναι σήμερα, επαναδιατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, οι περισσότεροι τοπικοί φορείς αλλά και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Η θέση αυτή εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες σε ευρεία συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Παν. Νίκας σημείωσε μάλιστα ότι τα Φιλιατρά ........

έχουν ένα ρόλο διακριτό και μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομο δήμο. Υπήρξαν πάντως και κάποιοι προβληματισμοί, για το αν θα πρέπει ο Δήμος των Φιλιατρών να μείνει όπως είναι ή να δει και το ενδεχόμενο συνενώσεων.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και σημείωσε ότι, παρότι δεν άνοιξε η συζήτηση για το χωροταξικό, αυτό ήταν που απασχολούσε όλους τους δημάρχους και γύρω από αυτό στρέφονταν οι συζητήσεις.
Αναφερόμενος στο Δήμο Φιλιατρών, σημείωσε ότι είναι η δεύτερη θερμοκηπιακή περιοχή της Ελλάδας. Εχει έναν κόσμο περήφανο για τον τόπο του που τον αγαπά, είπε ακόμη, έχει την αυτάρκεια και την αυτοδυναμία να μείνει δήμος όπως είναι σήμερα. Αυτή, τόνισε, είναι και ο ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - «και από εκεί και πέρα μπορούμε να διεκδικήσουμε και κομμάτια που μας λείπουν, όπως για παράδειγμα η Βάλτα».
Είμαστε -συνέχισε ο κ. Ξύγκας- ένα δήμος αυτάρκης που έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί όλα τα ζητήματά του. Περιμένουμε την πρόταση του υπουργείου για να συζητήσουμε πάνω σ‘ αυτή, κατέληξε.

«Η απόφασή μας είναι ομόφωνη», σημείωσε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι πρέπει να είναι οργανωμένοι, ενώ δεν υπάρχει όριο στον πληθυσμό. «Δεν έχουμε πρόβλημα να μείνουμε μόνοι μας, δεν υπάρχει εμπόδιο στο να μείνουμε μόνοι μας, αφού είμαστε ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος της Μεσσηνίας και ένας ιστορικός δήμος.
Δεν μπορεί να το χωνέψει κανείς ότι μπορεί να καταργηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρος Σαπέρας τόνισε ότι «το σχέδιο “Καλλικράτης“ πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου. Τα κριτήρια τέθηκαν στο συνέδριο της Κυλλήνης, και τα Φιλιατρά τα πληρούν σε μεγάλο βαθμό».

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες σημείωσαν μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις τους: Ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, είπε ότι «πρέπει να δούμε τι κρύβεται πίσω από το... τυρί που λέγεται “Καλλικράτης“ - τρομοκράτης, και ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν που θα είναι δυσβάσταχτες. Η παιδεία και η υγεία περνούν στους δήμους, καθώς το κράτος θέλει να ξεφύγει από την κοινωνική του αποστολή».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη τόνισε ότι η αγάπη όλων για τα Φιλιατρά είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά αυτό που πρέπει να καθορίσει τις αποφάσεις είναι το οικονομικό.

Ο πρόεδρος της Εράνης Βαγγέλης Σταθόπουλος σημείωσε ότι και οι αθλητικές επιτυχίες των ομάδων της περιοχής είναι ένα ακόμη στοιχείο της δυναμικής της. Από θέμα αθλητισμού τα Φιλιατρά είναι μπροστά από όλες τις περιοχές, είπε.
Επίσης στάθηκε στη δυναμική της αγροτικής παραγωγής αλλά και στο έργο με το φράγμα.
Και κατέληξε ότι θα πρέπει ή τα Φιλιατρά να μείνουν όπως είναι ή να γίνουν έδρα του νέου δήμου.

Να μείνουν όπως είναι, πρότεινε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αριστοτέλης Κανναβός - σημειώνοντας ότι και να μεγαλώσει ο δήμος, τα προβλήματα δεν θα λυθούν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Πυρσός“ Νίκος Αντωναρόπουλος σημείωσε ότι το θέμα είναι πολύ λεπτό και θέλει γνώσεις. Δεν ξέρω, είπε, αν ένας δήμος μόνος του είναι ισχυρή μονάδα. Πρότεινε λοιπόν ο διάλογος να γίνει με όλους τους γείτονες.

«Θα πρέπει να δούμε όλο το σχέδιο», είπε ο Θεόδωρος Σαμαρτζής εκ μέρους των κουρέων της πόλης, «και πάνω σε αυτό να συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συνενώσεων».

Ο Βασίλης Παπαθεοδοσίου σημείωσε πως αν εφαρμοστεί ο “Καλλικράτης“ θα χαθεί το συναίσθημα από την ελληνική επαρχία - και το συναίσθημα, είπε, παίζει ρόλο. Σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να μας αποκλείσει κανείς επειδή το σχεδιάζουν κάποιοι τεχνοκράτες».
Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Δήμος Τριφυλίας πρότεινε ο Δήμος Κορωναίος από το Σύλλογο Μώραινας - ενώ o Σταύρος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι θα ήθελε τα Φιλιατρά να μείνουν όπως είναι, θα πρέπει όμως να υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση για έναν Δήμο Τριφυλίας.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο, ο Νίκος Φάμπας σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πάνω στο σύνολο του σχεδίου.
Ο Χρήστος Πλακονούρης τόνισε πως επειδή η απόφαση θα είναι πολιτική, προς τα εκεί θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επισήμανε αρχικά την ανάγκη να γίνει μια διοικητική μεταρρύθμιση.
Αναφερόμενος ειδικά στα Φιλιατρά, σημείωσε ότι έχουν διαχρονικά ένα ρόλο διακριτό - τόσο σε σχέση με την Κυπαρισσία όσο και με τους Γαργαλιάνους. «Εχουν», είπε, «μια δική τους πορεία - και όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, όπου κυριαρχεί το αγροτικό στοιχείο, και όσον αφορά τα πολιτιστικά ζητήματα. Μια πόλη που κινείται στους 10.000 κατοίκους θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει μια χωριστή διοικητική μονάδα. Γιατί δεν θα φτιάξουμε αυτοδιοίκηση αν καταργήσουμε και τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους και την Πύλο, την Κυπαρισσία, τον Μελιγαλά.
Αν αυτά δεν είναι η βάση αυτοδιοικητικών μονάδων, τι θα είναι τότε; Είναι δυνατόν ο νέος δήμος να μην έχει έδρα ένα αστικό κέντρο;».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.