Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Με τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο συναντήθηκε ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος

Το γραφείο του Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η επίσκεψη του Κου Αβραμόπουλου είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, μιας και ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται στην Καλαμάτα για τις εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Ο Κος Δράκος αφού τον καλωσόρισε τον Υπουργό Υγείας συζήτησαν για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας που επικρατεί στον Νομό και του έδωσε ένα υπόμνημα στον υπουργό με τα ζητήματα που ......

έχουν να κάνουν με την Υγεία και την Πρόνοια στο Νομό μας ζητώντας του να δώσει λύσεις.

Η επανάσταση των μπλόγκερς

Η δημοσιογραφία, διαδικτυακή και μη, έχει αρχίσει να παίρνει νέα τροπή τα τελευταία χρόνια. Αιτία, η ραγδαία άνοδος των μπλογκς, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους, χωρίς τους περιορισμούς του εκάστοτε εργοδότη.
Η δύναμη των μπλόγκερς μεγαλώνει όλο και περισσότερο, κάτι που δεν αρέσει πάντα στις Αρχές, σε ολόκληρη την οικουμένη.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, τρεις μπλόγκερς πήγαν στα δικαστήρια την Αστυνομία της Νέας Υόρκης.
Οι μπλόγκερς κατηγορούσαν τις Αρχές για παραβίαση του Συντάγματος, επειδή αρνούνταν να τους εκδώσουν δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις.
Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τους τρεις ενάγοντες, αναγκάζοντας την αστυνομία να .......

εκδώσει τις απαραίτητες διαπιστεύσεις.
Οι συγκεκριμένοι μπλόγκερς έχουν μακρά ιστορία στο χώρο και της έντυπης και της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.
Ένας, μάλιστα, από αυτούς έχει πάρει το ζήτημα πολύ ζεστά και φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δικαστική διαμάχη.
Στόχος του είναι να αλλάξει συνολικά το νομικό καθεστώς, σχετικά με την αναγνώριση των δημοσιογράφων στον 21ο αιώνα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Πηγή: ΤVXS

Σχόλιο:
Πολύ πολύ συχνά, όσα γράφονται στα μπλογκς ξεπερνούν την επαγγελματική δημοσιογραφία.
Απλά αν κάποιος δεν εχει δημοσιογραφική άδεια, δεν μπορεί να κάνει έρευνα δική του το ίδιο άνετα.
Δεν πιστεύω οτι το μπλόγκινγκ είναι δημοσιογραφία, αν αυτή ορίζεται με σημερινή ορολογία.
Ωστόσο, ναι, υπάρχουν μπλόγκς που είναι δημοσιογραφικού τύπου και άλλα που περιέχουν ορισμένα θέματα επίσης δημοσιογραφικού στυλ. Μην ξεχνάμε, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι βγαίνουν "στον αέρα" με ονοματεπώνυμο και γι αυτό αντιτίθενται στην κάθε δημοσίευση που φέρει υπογραφή ενα ψευδώνυμο.
Ξεχνούν οτι την αξιοπιστία, δεν την κάνει το ονοματεπώνυμο.

«Το νερό είναι ζωή» Δηλώσεις Αντινομάρχη Σ. Παναγιωτόπουλου για τα υδάτινα αποθέματα του Νομού

Η Κυριακή 22 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού.Γι’ αυτό το αναγκαίο για να υπάρξει ζωή αγαθό αναλυτές αναφέρουν ότι, θα είναι η αιτία για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το 2050! Σίγουρο είναι ένα, πως οι υδάτινοι πόροι δεν είναι τόσοι στον πλανήτη ώστε να υπάρχει η ευχέρεια της κατάχρησης.Το 2009 και μπροστά στις κλιματολογικές συνθήκες που συνεχώς αλλάζουν εις βάρος του ανθρώπου είναι πλεονασμός να μένουμε στις παλιές συνήθειες και την κατάχρηση που γινόταν.Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο αντινομάρχης κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες το πρωί.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως φέτος οι βροχοπτώσεις ήταν αυξημένες, οι παροχές έχουν βελτιωθεί και έδωσε το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και αυτό είναι... το ακόλουθο: «Το νερό είναι ζωή».
Επίσης αναφέρθηκε στις μετρήσεις που έγιναν στους υδρολογικούς σταθμούς μετά από τις βροχοπτώσεις του χρονικού διαστήματος Σεπτεμβρίου 2008 - Ιανουαρίου 2009.
Το αποτέλεσμα αυτών των μετρήσεων πέρα από το ότι η στάθμη του νερού, ξεπέρασε το μέσο ετήσιο ύψος.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα στους οχτώ υδρολογικούς σταθμούς είναι τα ακόλουθα: Στον υδρολογικό σταθμό Κρεμμυδίων, το 2007-2008 614,3 mm. Φέτος 965,5 mm. Στον υδρολογικό σταθμό Πλατή, το 2007-2008 691,9 mm. Φέτος 1043,9 mm.
Στον υδρολογικό σταθμό Γαργαλιάνων, το 2007-2008 636,2 mm. Φέτος 915,6 mm. Στον υδρολογικό σταθμό Χώρας, το 2007-2008 501,6 mm. Φέτος 634,3 mm. Στον υδρολογικό σταθμό Δωρίου, το 2007-2008 535 mm. Φέτος, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Στον υδρολογικό σταθμό Κυπαρισσίας, το 2007-2008 644 mm.
Φέτος 757,3 mm. Στον υδρολογικό σταθμό Πύλου, το 2007-2008 423,6 mm. Φέτος 574,6 mm. Τέλος, στον υδρολογικό σταθμό Μουζακίου, το 2007-2008 568,8 mm. Φέτος 771,7 mm.
Σχόλιο: Πολύ σωστά λέει ο Αντινομάρχης ότι το νερό είναι ζωή, γιαυτό θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε το νερό να μαζεύεται και να μην χάνεται, χρειάζονται δηλαδή φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Με αφορμή αυτό το θέμα, πολύ θα ήθελα να ήξερα τι γίνεται με το φράγμα στο Φιλιατρινό ποταμό, τίποτα δεν ακούγεται...υποτίθεται ότι θα έπρεπε τώρα να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος , σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των τοπικών παραγόντων.



-

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ - ΕΡΑΝΗ 0-0: Συνεχίζει την πορεία της για σωτηρία

Σημαντικό βαθμό για την υπόθεση "παραμονή στην κατηγορία" πήραν οι Κυπελλούχοι Μεσσηνίας στο εκτός έδρας αγώνα με τον Διαγόρα Βραχνέϊκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα απανωτά αποτυχημένα αποτελεσματα η Εράνη έχει βρεί τον εαυτό της ξανά μιας και παραμένει αήτητη στα 4 τελευταία παιχνίδια (3 του πρωταθλήματος + το Κύπελλο και βαδίζει προς την σωτηρία της.

οι Κυπελλούχοι Μεσσηνίας μπήκαν σοβαρά στο παιχνίδι, έπαιξαν με ιδιαίτερη προσοχή για να μην χάσουν τον αγώνα και απο εκεί και μετά προσπάθησαν για το καλύτερο που μπορούσαν.

Η Εράνη είχε μια διπλή κλασική ευκαιρία στην ίδια φάση να κερδίσει τον αγώνα, στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων του α‘ ημιχρόνου, όταν .........

ο Παναγιωτακόπουλος έκλεψε την μπάλα από τον Παπουτσή, μπήκε στην περιοχή, πλάσαρε, για να αποκρούσει όμως ο Β.Ν. Αντωνόπουλος.
Στην επιστροφή της μπάλας έγινε αποδέκτης ο Ζώκος, ο οποίος σε κενή εστία σούταρε, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ από το κάθετο δοκάρι.

Μια καλή ευκαιρία έχασε και ο Διαγόρας στο 70’, όταν ο Κοσμόπουλος με ατομική προσπάθεια έφτασε στην περιοχή, τροφοδότησε τον Γκρέκο, αυτός τετ-α-τετ με Αθανασόπουλο σούταρε ψηλά άουτ, ενώ ο τερματοφύλακας της Εράνης είχε πέσει στα πόδια του σχεδόν για να του κλείσει το οπτικό πεδίο.

Την αναμέτρηση διαιτήτευσε ο Γ. Αγγελάκος από το Σ.Δ.Π. Αρκαδίας.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ:
Β.Ν. Αντωνόπουλος, Καψής, Κοσμόπουλος, Παναγόπουλος (80’ Παναγιωτόπουλος), Παπουτσής, Γκοτσούλιας, Ανδριέλος, Λιάπης, Σπανός (57’ Β.Π. Αντωνόπουλος), Σχοινάς, Κότσα (51’ Γκρέκος).

ΕΡΑΝΗ:
Αθανασόπουλος, Γιάννης, Παναγιωτίδης, Παναγιωτακόπουλος (92’ Χατζηπαναγιώτης), Ανεστόπουλος (88’ Κορμπής), Τσώνης, Ανδρεόπουλος, Κώτσος, Πιχιγιόνι, Αναστασόπουλος, Ζώκος (75’ Χ. Ντινιώτης).




Ξεριζώνουν τα ελαιόδενδρα στη Μεσσηνία

ΟΙ αγρότες στις πυρόπληκτες περιοχές δεν φυτεύουν ξανά τις καμένες ελιές τους. Αλλοι αγρότες πάλι στον μεσσηνιακό κάμπο ξεριζώνουν τις ελιές για να καλλιεργήσουν τριφύλλι. Σημεία των καιρών που δείχνουν ότι,αργά αλλά σταθερά, το «χρυσάφι» έχειμετατραπεί σε… ζωοτροφές. Οι μόνοι που εξακολουθούν να μιλούν για «το χρυσάφι του ευλογημένου τόπου» είναι ορισμένοι τοπικοί παράγοντες που τίποτα δεν έχουν καταλάβει... και συνεχίζουν ακάθεκτοι να παιανίζουν το ίδιο μονότονο και πλέον κακόγουστο τροπάρι.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Σχόλιο:Η απάντηση στην δημιουργία καινούργιων ελαιώνων είναι το ξερίζωμα και των παλιών. Οι απλοί αγρότες προχωρούν μόνοι τους στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών...


Φλερτ κάτω από τα 2 ευρώ για το ελαιόλαδο

Σε πλήρη απαξίωση έφτασε το ελαιόλαδο, καθώς οι τιμές φλερτάρουν κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ, υπάρχει υπερπροσφορά και η ζήτηση είναι ελάχιστη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι Ιταλοί για τις ελάχιστες ποσότητες που απορροφούν δίνουν τιμή 2,10 ευρώ παραδοτέο στην Ιταλία, την ώρα που οι συνεταιριστικές οργανώσεις αδυνατούν να στηρίξουν το προϊόν.

Το πρόβλημα που υπήρχε από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου και σχετιζόταν με τη στρατηγική των ισπανικών βιομηχανιών για καθήλωση της τιμής του προϊόντος, επιτείνεται πλέον και από την οικονομική κρίση καθώς εμφανίζεται κάμψη της κατανάλωσης σε επίπεδα τα οποία πλέον επηρεάζουν .......

σημαντικά τις τιμές στην αγορά.

Η υποχώρηση της αγοράς στην Κρήτης παρασύρει και τις τιμές στην Νότια Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Πατρίς” του Ηρακλείου, στελέχη Ενώσεων και άλλοι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή το εμπόριο του χύμα ελαιολάδου αποδίδει μόλις 1,90 ευρώ για το έξτρα παρθένο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Ενώσεις της Κρήτης αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες από κάθε παραγωγό - και μάλιστα η Ενωση Μεσσαράς με προκαταβολή μόλις 1,5 ευρώ και τα υπόλοιπα όταν γίνει η εκκαθάριση.
Η Ενωση Ηρακλείου αγοράζει με 2 ευρώ μετρητοίς για ποσότητες μέχρι 500 κιλά και για παραπάνω δίνει επιταγές.
Η Ενωση Μονοφατσίου αγοράζει με 2 ευρώ μόνον από παραγωγούς που έχουν απόλυτη ανάγκη χρημάτων.
Στη Λακωνία, για τις ελάχιστες ποσότητες που φεύγουν αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αφού οι τιμές κυμαίνονται από 2,10 μέχρι 2,4 το κιλό σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας Ν. Προκοβάκη.

Όμως η Ενωση δεν κάνει συγκέντρωση ελαιολάδου καθώς, όπως παρατηρεί ο κ. Προκοβάκης, δεν έχει νόημα να συγκεντρώνει το ελαιόλαδο όταν δεν μπορεί να το πουλήσει, αφού το μερίδιο του προϊόντος στην αγορά είναι ελάχιστο.
Με 2 ευρώ προκαταβολή συνεχίζει να αγοράζει και η Ενωση Μεσσηνίας, μόνον όμως από συνεταιρισμένους παραγωγούς και με πληρωμές που γίνονται με αυστηρό τρόπο μέσω της ΑΤΕ και πιστώνεται ο λογαριασμός του συνεταιρισμού.
Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 500 τόννους, όσους περίπου υπολογίζεται ότι θα τυποποιήσει φέτος η Ενωση.

ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς από το Φιλιατρά Νews το έχουμε γράψει χιλιάδες φορές τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να αντιμετωπίσουν τις μαφίες των ΕΑΣ και τις μαφίες των Ιταλών.
περιμένετε ότι οι πρόεδροι των Ενώσεων θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα σας???
Νομίζετε ότι ο Κοζομπόλης στην Μεσσηνία κοιτάει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των παραγωγών???
Ας γελάσω..... Κοιτάει να κονομήσει η Ένωση κάτι από ενεργοποιήσεις κάτι από το ένα κάτι από το άλλο, να κάνει τεμενάδες στον πρωθυπουργό όταν τον επισκεφθεί ενώ για τον παραγωγό... βρε δεν πάει να ΜΠΙΙΙΙΙΙΙΙΙΠ.

ΠΟΥΛΑΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΣΑΣ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΤΕ ΚΕΡΔΗ.
Καλές οι τυποποιήσεις, καλές οι αηδίες αλλα οι τιμές δεν παίρνουν την ανηφόρα.
Υπάρχουν καρτέλ στο λάδι. Υπάρχουν μαφίες και λαμόγια. Και όλοι μεταξύ τους τα βρίσκουν. Χαμένος βγαίνει ΜΟΝΟ ο Παραγωγός.

Ελληνικό ελαιόλαδο στην κινεζική αγορά

Την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομης εμπορίας και σήμανσης του ελληνικού ελαιολάδου ζητούν με ερώτησή τους στη βουλή, ο Αλαβάνος Αλέκος και η Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, με αιχμή της τελευταίες εξελίξεις του σφετερισμού του ελαιολάδου του Συνεταιρισμού Σητείας από την Κινεζική εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο η κινεζική εταιρεία Weihai Fangzheng International Personnel Technical & Cooperative Co., έχει καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης εμπορικού σήματος «SΙΤΙΑ», με λατινικούς χαρακτήρες, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω κινεζική εταιρεία, έχει καταθέσει αίτηση στο Γραφείο ........

Εμπορικών Σημάτων της Κρατικής Αρχής για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, από 11/4/06, ζητώντας να κατοχυρώσει ως δικαιούχος το εμπορικό σήμα SΙΤΙΑ για ελαιόλαδο και άλλα εδώδιμα έλαια (κατηγορία 29) .

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων έχει εκδώσει ήδη, από 6/1/09, προσωρινή απόφασή του με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση κατοχύρωσης και όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσβάλλει την προσωρινή απόφαση ενώπιον του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της, δηλ. έως τις 7/4/09. Επίσης ανησυχητικό είναι ότι η διαδικασία προσφυγής εναντίον της απόφασης του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων για την προσωρινή ή οριστική απονομή εμπορικού σήματος σε άλλο δικαιοδόχο, μπορεί να είναι μακροχρόνια και δαπανηρή.

Δεν είναι γνωστό αν η κινεζική εταιρεία διαπράττει πειρατεία-αντιγραφή ελαιολάδου το οποίο εμφανίζει ως SITIA και το διανέμει ήδη στην αγορά, είτε αν έχει ως πρόθεση να εκβιάσει την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, ζητώντας χρηματικό αντάλλαγμα προκειμένου να μεταβιβάσει το εμπορικό σήμα της Ένωσης.

Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι διατίθενται από μεγάλη Κινεζική αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ελαιόλαδο με το εμπορικό σήμα SΙΤΙΑ αμφιβόλου ποιότητας και ύποπτης συσκευασίας.

Οι συνέπειες από την κυκλοφορία ελαιολάδου που φέρεται ως ελληνικό, με παραποιημένο εμπορικό σήμα ελληνικής εταιρείας, θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές και ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την ελληνική εταιρεία της οποίας το προϊόν αντιγράφεται αλλά και για το ελληνικό ελαιόλαδο, εν γένει, του οποίου η καλή φήμη ως ανώτατης ποιότητας ελαίου, διακυβεύεται και μπορεί να αμαυρωθεί, σε περίπτωση που το αγνώστου προέλευσης προϊόν δημιουργήσει προβλήματα στο καταναλωτικό κοινό.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομης εμπορίας και σήμανσης ελληνικού ελαιολάδου.

- Τι στοιχεία διαθέτουν για την πορεία κατοχύρωσης του ελληνικού σήματος από την Κινεζική εταιρεία και τι άμεσα μέτρα θα πάρουν, ώστε να αποτραπεί η διακίνηση ελαιολάδου του Συνεταιρισμού Σητείας από την Κινεζική εταιρεία.

Δωρεάν ή με πολύ μεγάλη έκπτωση laptop για μαθητές της Α' Γυμνασίου

Συνήθως τα χώνουμε στον Καραμανλή και την κυβέρνηση του για τις μακακίες που κάνουν άχρηστοι και ανίκανοι υπουργοί του αλλά σήμερα θα πούμε μια καλή κουβέντα μιας και η είδηση που ακολουθεί είναι εξαιρετικά καλή και αξίζει να πούμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ αρκεί να γίνει πραγματικότητα αυτό.
Η είδηση λοιπόν έχει ως εξής:

Με τον δικό τους φορητό υπολογιστή, τον οποίο θα προμηθεύονται δωρεάν ή με πολύ μεγάλη έκπτωση, θα διαβαίνουν την πόρτα του γυμνασίου όλοι οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, πιθανότατα από τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό προβλέπει σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και εντός της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ώς το φθινόπωρο πρόκειται να διατεθούν συνολικά περίπου 110.000 φορητοί υπολογιστές.

Οι διαδικασίες απόκτησης των φορητών υπολογιστών, εξηγούν οι εκπρόσωποι της .........

Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, θα είναι εξαιρετικά απλές. Η συνολική δαπάνη έχει προϋπολογιστεί σε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο- εκτός των άλλων - θα τονωθεί η αγορά της πληροφορικής, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η διείσδυση του γρήγορου Ίντερνετ.
Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού εκτιμά ότι η απόκτηση του φορητού υπολογιστή από τους μαθητές της Α΄ τάξης του γυμνασίου θα γίνει πρακτικά χωρίς κόστος γι΄ αυτούς, καθώς η επιδότηση ανά υπολογιστή/μαθητή θα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τα 500 ευρώ. Ήδη, στην ελληνική αγορά διατίθενται φορητοί υπολογιστές σε τιμές αρκετά χαμηλότερες των 500 ευρώ.

Η διαδικασία για τη διανομή των υπολογιστών θα είναι παρόμοια με αυτή της δράσης «Δες την Ψηφιακά», μέσω της οποίας διατέθηκαν υπολογιστές σε περίπου 25.000 πρωτοετείς αριστούχους φοιτητές.

Η νέα πρωτοβουλία, επισημαίνει ο δρ Γιάννης Λάριος, ειδικός σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί εντός του Απριλίου, μετά την υποβολή σχετικού φακέλου από τον ειδικό γραμματέα κ. Βασ. Ασημακόπουλο.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η αγορά λιανικής διάθεσης υπολογιστών, η οποία μέχρι το φθινόπωρο θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα.

Πώς θα γίνει η διάθεση

Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή θα κληθούν αρχικά να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο σχολείο που πρόκειται να φοιτήσουν.
Στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας, που θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία όλων των ενδιαφερόμενων μαθητών της χώρας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, θα αποστείλει ταχυδρομικά στο σπίτι κάθε μαθητή ένα ειδικό εκπτωτικό κουπόνι με έναν προσωπικό κωδικό αριθμό. Κάθε δικαιούχος μαθητής, μετά την παραλαβή του κουπονιού, θα μπορεί να απευθύνεται σε όποιο κατάστημα επιθυμεί, για να αγοράσει τον φορητό υπολογιστή που θα επιλέξει. Η αξία του κουπονιού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στα 500- 550 ευρώ.
Ωστόσο, το τελικό ύψος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τον τύπο του ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα προμηθευτούν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, αυτός θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φορητός, να έχει εξοπλισμό ασύρματης σύνδεσης με το Διαδίκτυο (θύρα Wi-Fi) και να διαθέτει επαρκή μνήμη και αποθηκευτικό χώρο.
Επίσης, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές αναζήτησης και πλοήγησης στο Ίντερνετ, καθώς και με βασικές εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου.

Βγήκε στην αγορά η πρώτη μεσσηνιακή μπίρα

«MESSINA» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΝ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΤ. ΤΣΟΠΑΝΑΚΗ

Ενα όνειρο που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια στη Βοστόνη, έγινε πραγματικότητα πριν από λίγες μέρες, όταν ο επιχειρηματίας Διονύσης Χατζόπουλος παρήγαγε μαζί με τον συνέταιρό του Αρτέμη Τσοπανάκη τη “Messina”: Την πρώτη μεσσηνιακή μπίρα.
Η μονάδα της “Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας ΕΠΕ“, που δημιουργήθηκε στο δρόμο Μεσσήνη - Μάδενα, παρήγαγε ήδη τα πρώτα 20.000 λίτρα.
Η μπίρα διατίθεται στην αγορά σε μπουκάλια των 500 ml και των 330 ml, από την εταιρεία “Πράσινος Αναψυκτική“ - ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παραγγείλουν και κατευθείαν από τη “Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία“, στο τηλέφωνο 27220 29004.

Το όνειρο... ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια που ο κ. Χατζόπουλος επισκέφθηκε ένα .......

εστιατόριο στη Βοστόνη. Στην κουζίνα του λειτουργούσε μια μικρή ζυθοποιία, και οι πελάτες έπιναν μπίρα που παραγόταν από το ίδιο το εστιατόριο.
“Από τότε έβαλα στόχο να δημιουργήσω μια ζυθοποιία εδώ, στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάσει την μπίρα στο τόπο που παράγεται. Θέλω η ζυθοποιία που δημιουργείται να είναι επισκέψιμη“, είχε δηλώσει στην “Ε“ το φθινόπωρο ο κ. Χατζόπουλος.
Το όνειρό του λοιπόν γίνεται πραγματικότητα. Παρήγαγε ήδη την μπίρα και συνεχίζει τη δουλειά μέχρι να γίνει επισκέψιμος ο χώρος στη μονάδα παραγωγής.
“Αρχικά θα παράγουμε μόνο μπίρα Lager, ενώ στη συνέχεια ανάλογα με τη ζήτηση θα παράγουμε κι άλλα είδη. Μετά από 5 χρόνια θα μπορούμε να παράγουμε 3,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρα“, σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος.

Στόχος της επιχείρησης είναι να κατακτήσει την τοπική αγορά: “Δεν έχουμε σκοπό να πάμε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη... Στόχος μας είναι η μεσσηνιακή αγορά και οι γύρω νομοί“, δηλώνει ο επιχειρηματίας.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΠΙΡΑΣ

“Η μπίρα δεν είναι καλοκαιρινό ποτό και δεν πίνεται υπερβολικά παγωμένη, γιατί αλλοιώνεται η γεύση της. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει άψητη μπύρα. Απλά έχει αλλοιωθεί η γεύση της γιατί δεν διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης.
Το καλοκαίρι κυρίως, οι μπίρες μεταφέρονται με ανοιχτά φορτηγά, οπότε... οι καταναλωτές μένουν με την εντύπωση ότι είναι άψητες“, ενημερώνει ο κ. Χατζόπουλος. Οσο για τον τρόπο παραγωγής της μπίρας, μας είπε:
“Η παραγωγή γίνεται σε 4 στάδια.
Στο 1ο στάδιο γίνεται η διήθηση, το άλεσμα της βύνης με νερό για να απορροφηθούν τα ζάχαρα.
Στο 2ο στάδιο γίνεται βρασμός του ζωμού μαζί με το λυκίσκο. Από το είδος του λυκίσκου που θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται η γεύση της μπίρας.
Στο 3ο στάδιο γίνεται η ωρίμανση μέσα σε ειδικές δεξαμενές. Στο στάδιο αυτό παράγεται το διοξείδιο του άνθρακα και το αλκοόλ.
Στο 4ο στάδιο γίνεται το φιλτράρισμα, για να αποκτήσει η μπίρα διαύγεια.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η αφιλτράριστη μπύρα κρατάει τις διουρητικές ουσίες της - και συνιστάται στον ανδρικό πληθυσμό που θέλει να μην αποκτήσει πρόβλημα προστάτη...
Μετά το φιλτράρισμα, η μπίρα εμφιαλώνεται ή μπαίνει σε βαρέλια“.

Πηγή: Ελευθερία

Οικονομική κρίση: Εμφανή τα πρώτα σημάδια στο νομό

Έχει επηρεάσει η λεγόμενη οικονομική κρίση κλάδους επαγγελμάτων στην Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, στη Μεσσηνία;
Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν διάφοροι επαγγελματίες από το χώρο της οικοδομής, του τουρισμού, της εμπορίας ειδών ένδυσης και επίπλου, του βιβλίου, της εστίασης και των μετακινήσεων.
Τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με όσα μας είπαν όσοι μίλησαν στο «Θ», αφορούν στο χώρο της οικοδομής, όπου σημειώνεται πτώση 40%, και των μετακινήσεων.
Αντίθετα, η κρίση δείχνει να μην επηρεάζει τους υπόλοιπους κλάδους σε τόσο σημαντικό βαθμό.
Γενικότερα, όμως, παρατηρείται μια τάση περιστολής των δαπανών, η οποία δεν ήταν εμφανής πέρσι ή πρόπερσι, και που σαφώς υποδηλώνει την ύπαρξη είτε προβλήματος είτε φόβου για το μέλλον.
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες μίλησαν για άσκηση .........

ψυχολογικής πίεσης στους καταναλωτές, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης.

Διαμαντής Τσουτσουράκης, εργολάβος οικοδομών

Μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα της τάξης του 80% έχει «δει» ο Διαμ. Τσουτσουράκης. Όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν δουλειές και οι μηχανικοί αναθεωρούν τις άδειες και τις παίρνουν πίσω από την Πολεοδομία.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουτσουράκη, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την Πολεοδομία είναι πλασματικά, καθώς δεν περιέχουν νέες άδειες, αλλά τις αναθεωρήσεις αδειών επισκευής των παλιών σπιτιών.
Και βέβαια, νοστάλγησε την προ της κρίσης περίοδο, τότε δηλαδή που ανθούσε όλος ο κύκλος της οικοδομής και ο ίδιος, αλλά και οι συνάδελφοί του, είχαν δύο ή και τρεις δουλειές.

Κώστας Ανδριανόπουλος, διευθυντής ξενοδοχείου

Ανεπηρέαστο έχει αφήσει η κρίση το ξενοδοχείο που διευθύνει ο Κ. Ανδριανόπουλος, κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος χώρος δουλεύει κυρίως με εταιρική πελατεία και έχει καθημερινά μεγάλη πληρότητα. Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα ακολουθεί κι αυτό τη γενικότερη πορεία της πόλης, καθώς δεν υπάρχει η δυναμική που υπήρχε τις άλλες χρονιές.
Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, που είναι προφανώς πεσμένα, καθώς η πόλη δεν έπιασε τις πληρότητες που έπρεπε την περίοδο της Αποκριάς και γενικότερα η συγκεκριμένη περίοδος δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν.
Επιπρόσθετα, εντόπισε πρόβλημα στο σχολικό τουρισμό, παρατηρώντας πως πέρσι, τέτοια εποχή, όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες είχαν πάει πολύ καλά, σε αντίθεση με φέτος. Απέδωσε την καθίζηση στο γεγονός ότι οι γονείς «γονάτισαν» οικονομικά και ενδεχομένως να θεωρούν πολυτέλεια τη συμμετοχή του παιδιού τους στη σχολική εκδρομή.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο, ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πληρέστερη άποψη θα υπάρχει περί τα τέλη Απριλίου.
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η προοπτική της Καλαμάτας βρίσκεται στο συνεδριακό τουρισμό, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι τόσο ευαίσθητος οικονομικά.

Βίλλη Τσακαλάκου, έμπορος ειδών ένδυσης

Σταδιακή πτώση από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα διαπιστώνει η Βίλλη Τσακαλάκου, παρατηρώντας ωστόσο πως η κατάσταση δεν είναι τραγική. Κατά την άποψή της, ίσως να μην υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα, αλλά να διογκώνεται λόγω των τηλεοπτικών σταθμών της Αθήνας και να ασκείται έτσι ψυχολογική πίεση στους καταναλωτές.
Όπως μας εξήγησε, αντί να αγοράσει κάποιος πελάτης τρία κομμάτια, θα αγοράσει ένα ή δύο και αυτά μόνο με μετρητά, όποτε είναι διαθέσιμα. Το «πλαστικό χρήμα» έχει σταματήσει, καθώς οι χρήστες του δε γνωρίζουν αν θα έχουν μελλοντικά τη δυνατότητα αποπληρωμής.

Στέλιος Βαλτζής, εμπόριο επίπλων

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να υπάρξει πλήρης εικόνα και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, επισήμανε από την πλευρά του ο Στέλιος Βαλτζής. Έκανε δε λόγο για την άσκηση ψυχολογικής πίεσης στους καταναλωτές, κυρίως από τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης.
Όσο για τη Μεσσηνία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αν έχει επηρεάσει η κρίση την τοπική κοινωνία, θα προκύψει μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου. Παρατήρησε, πάντως, πως αν υπάρχει μείωση στην οικοδομική ή στην αγροτική δραστηριότητα, θα δημιουργηθούν επακόλουθα προβλήματα και στους άλλους κλάδους επαγγελματιών, ενώ μίλησε για το «σφιχτό» χρηματοδοτικό σύμπλεγμα που υπάρχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν όλα σε μια πιο πραγματική οικονομία.

Κώστας Λυμπερόπουλος, βιβλιοπώλης

Την άποψη πως δεν υπάρχει κρίση στο χώρο του διατύπωσε ο Κ. Λυμπερόπουλος. Ναι μεν οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πλέον είδη πολυτελείας, όπως, για παράδειγμα, ακριβά στυλό, αντίθετα, αγοράζουν τα υπόλοιπα είδη. Παρατήρησε δε, πως ο Μάρτιος δεν είναι καλή εποχή για αποτιμήσεις, καθώς βρίσκεται στις αρχές του έτους και υπάρχουν ακόμη πολλοί μήνες μπροστά για την εξαγωγή του όποιου συμπεράσματος.
Διέγνωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την κρίση, όπως άλλες χώρες, λόγω της παραοικονομίας αλλά και της έλλειψης βαριάς βιομηχανίας.
Κατά τον ίδιο, ό,τι αναφέρεται σε κρίση, έχει πρώτα πολιτικό και μετά ψυχολογικό περιεχόμενο από συγκεκριμένους ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς, ενώ παρατήρησε πως θα ήταν καλό να μη φοβίζουν τους καταναλωτές.

Άγγελος Χουλιάρας, εστιάτορας

Ελαφρώς μειωμένη χαρακτήρισε την κίνηση στον ευαίσθητο κλάδο της εστίασης ο Άγγελος Χουλιάρας. Ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, έχει περιορίσει τη χρήση «πακέτου» για το σπίτι, που στο παρελθόν αποτελούσε μεγάλη ευκολία για όποιον δεν είχε ετοιμάσει φαγητό. Φαίνεται πως οι νοικοκυρές ξανάρχισαν να μαγειρεύουν, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξόδων.
Με τη σειρά του παρατήρησε και αυτός πως δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τη μείωση της κίνησης, καθώς η χρονιά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Παν. Μελιγκόνης, οδηγός ταξί

Πολύ μεγάλη είναι η μείωση στον κλάδο του, όπως παρατήρησε ο Παν. Μελιγκόνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπήρξε και φορά που έκανε όλα κι όλα 10 δρομολόγια, τη στιγμή που στο παρελθόν, σε αντίστοιχο διάστημα, είχε κάνει 40. «Σταματήσαμε», σημείωσε, «να έχουμε τόσες κούρσες, με αποτέλεσμα και οι εισπράξεις μας να μειώνονται σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα τρέχουν καθημερινά. Έτσι, με τη μείωση της κίνησης και με τους πελάτες να μπαίνουν με δυσκολία στο ταξί, φτάνουμε σε σημείο να μην μπορούμε καλά καλά να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας».

Πηγή: Θάρρος