Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

«Πύρινες» οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Παπανδρέου

Για εκθέσεις ιδεών, αοριστία και απουσία σχεδίου εξόδου από την κρίση κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον Γιώργο Παπανδρέου μετά την ομιλία του για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. «Φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου» λέει ο ΣΥΝ, και το ΚΚΕ από πλευράς του τονίζει «καμία συναίνεση σε αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: .......

«Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι». Η λαϊκή παροιμία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις αποψινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε».

Επισήμανε ότι αντί να διατυπώσει ο Γ.Παπανδρέου ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο σχέδιο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ο πρωθυπουργός αναλώθηκε σε εκθέσεις ιδεών, σε διακηρύξεις αφηγηματικού χαρακτήρα και σε εκδηλώσεις καλών προθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι η απραξία, η αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση ή αοριστία δημιουργούν κλίμα πολιτικής παθογένειας και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στις αγορές. «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει άμεσα και όχι τον Μάρτιο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθεροποίησης της οικονομίας, αναφέροντας ότι «σε μία προσπάθεια που συνδυάζει την ανάπτυξη με την σταθεροποίηση, η κυβέρνηση θα μας βρει στο πλευρό της».

«Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα» διεμήνυσε από πλευράς του το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις».

Το ΚΚΕ αναφέρει: «Καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που έχει στόχο να φτιάξει τα νέα πράσινα τζάκια. Πραγματικά πατριωτικό για το λαό είναι ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Ο Συνασπισμός σχολίασε ότι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της ΟΚΕ, αποτέλεσε μια φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου.

«Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απ' έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση. Οι παλινωδίες των τελευταίων ημερών και η αδιαφάνεια γύρω από τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες μιλούν από μόνες τους.

«Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση» σημειώνει ο ΣΥΝ.

Παράλληλα, αναφέρει πως το μέτρο της αξιοπιστίας της οικονομικής μας πολιτικής δεν μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των κερδοσκοπικών αγορών, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του, μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Κατά τα άλλα, ο διάλογος είναι καλός όταν δεν συρρικνώνεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα. Το πρώτο, δε, πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή» καταλήγει ο Συνασπισμός.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ σχολίασε πως «απ' ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη 'διακαναλική' του κ. Παπανδρέου».

Πηγή: in.gr

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Οικονομία

Τετραετές πλάνο για τη μείωση του ελλείμματος και την τιθάσευση του χρέους, αλλά και, ευρύτερα, για τη ριζική ανασυγκρότηση της χώρας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα έχει ορίζοντα τριών μηνών.

Στις άμεσες αλλαγές περιλαμβάνονται ευρύτατες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου και φορολογικό μαχαίρι στα bonus των τραπεζικών στελεχών. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι τα ασθενέστερα στρώματα ..........

και η μεσαία τάξη θα προστατευθούν.

Ο κ. Παπανδρέου από το Ζάππειο Μέγαρο ζήτησε εθνική προσπάθεια, από όλους, για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει αποφάσεις που δεν ελήφθησαν για δεκαετίες ολόκληρες.

Ο πρωθυπουργός έδωσε χρονοδιάγραμμα στον εθνικό διάλογο, τονίζοντας ότι τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η εφαρμογή των αποφάσεων που θα προκύψουν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Έχουμε τις δυνάμεις και θα το αποδείξουμε» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κίνδυνο να βουλιάξει η χώρα από το χρέος. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε, σημειώνοντας ότι είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές και όχι ημίμετρα και κάλεσε τους πολίτες «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» και μάλιστα αλλάζοντας την Ελλάδα.

Δεν μιλάμε για μερεμέτια, αλλά για δίκαιες ανατροπές παντού, είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές επιλογές μας θα είναι επώδυνες» και ότι «όλοι πρέπει να ξεβολευτούμε», τόνισε όμως ότι παράλληλα «θα στηρίξουμε τους χαμηλόμισθους και τη τα μεσαία τάξη».

Περιέγραψε δε ένα κράτος με αρχές όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η διαβούλευση, η κοινωνική λογοδοσία, η ποιότητα, η δημοκρατικότητα, η αλληλεγγύη και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτήρισε εγκληματική τη διαχείρισή της και την κατηγόρησε ότι φυγομάχησε αντί να προχωρήσει σε αλλαγές που χρειαζόταν η χώρα.

Χαρακτήρισε εχθρό την πελατειακή συγκρότηση του κράτους τόνισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και σημείωσε ότι τερματίζονται οι συμβάσεις έργου καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα «Βατοπαίδια».

«Ανοίγουμε τα θέματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε.

Οι αλλαγές
Έλλειμμα και χρέος


Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ένα «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος της τετραετίας.

Για το 2010 η μείωση του ελλείμματος θα είναι 4%, δηλαδή κάτω από τον αρχικό στόχο του 9,1%, και από εκεί και πέρα στόχος είναι η μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% στο τέλος της τετραετίας.

Η αποκλιμάκωση του χρέους θα αρχίσει από το 2012. Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγγειλε νέο κύκλο μετοχοποιήσεων, δημιουργία εταιρίας συμμετοχών του δημοσίου, πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τιτλοποίηση εσόδων από το ΦΜΑΠ.

Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο.

Ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών. Από τον Ιανουάριο θα υπάρχουν τριετείς προϋπολογισμοί από κάθε υπουργείο και θεσπίζονται ισολογισμοί με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.

Για τον περιορισμό του ελλείμματος προωθείται η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας.

Μισθοί, προσλήψεις

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 2010 παγώνουν οι προσλήψεις και από εκεί και έπειτα θα ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, εκτός από τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της ασφάλειας.

Ως προς την εισοδηματική πολιτική, το 2010 οι αυξήσεις στο Δημόσιο θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για μισθούς έως 2.000 ευρώ. Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί μόνο η ωρίμανση. Παράλληλα προωθείται η μείωση κατά 10% των δαπανών για επιδόματα.

Από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.

Περικοπές δαπανών

Για τον περιορισμό των δαπανών πρόκειται να κλείσουν το 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, καθώς και τα γραφεία Τύπου στο εξωτερικό τα οποία θα ενσωματωθούν στις πρεσβείες.

Παράλληλα, θα μειωθούν οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΚΟ όπως και ο αριθμός των μελών των ΔΣ στις ΔΕΚΟ και των διευθυντικών στελεχών.

Θεσπίζεται επίσης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία, επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στοπ στα golden boys

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο. Για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%.

Ως προς το φορολογικό σύστημα καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια.

Φορολογικό σύστημα

Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών.

Επίσης, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές.

Εκτός από αυτά, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρξουν μέτρα και για το «πόθεν έσχες» και την έκπτωση των δαπανών από τους φορολογούμενους με αποδείξεις.

Προανήγγελλε έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.

Οικονομικό έγκλημα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνονται άμεσα, αποφασιστικά μέτρα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και των μεγάλων υποθέσεων αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Το συντονισμό θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα συνεργάζεται με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία. Οι ειδικοί στόχοι για το 2010 είναι:

* Καταπολέμηση της μάστιγας της λαθρεμπορίας καυσίμων που υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο κάθε χρόνο.
* Καταπολέμηση της σπατάλης και της ανομίας στα νοσοκομεία.
* Καταπολέμηση του μεγάλου οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που σχετίζεται με κάθε μορφής λαθρεμπορίας.
* Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο με αποφασιστικά μέσα και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνολογιών.

«Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Υπάρχουν πολλά λεφτά στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα χέρια όσων ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εις βάρος των ευσυνείδητων φορολογουμένων, των εντίμων πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αλλες ρυθμίσεις

Πριν από το τέλος του έτους κατατίθεται το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ και εξοφλούνται σταδιακά οι εκκρεμότητες του Ελληνικού Δημοσίου προς επιχειρήσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται ώστε να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ ή 4,2% του ΑΕΠ. Επίσης, αλλάζει ο αναπτυξιακός νόμος ώστε να στηρίζει την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, απλοποιούνται και αποκεντρώνονται ριζικά όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ και ξεκινάει ο στρατηγικός αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνικής συνοχής.

Το πρώτο δίμηνο του 2010 αίρονται τα αντικίνητρα και οι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την ίδρυση επιχειρήσεων, ώστε να μειωθεί δραστικά σε λιγότερες από 15 μέρες ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης.

Επίσης δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), με την αξιοποίηση των υποδομών που ήδη έχουν αναπτυχθεί από τα Επιμελητήρια της χώρας.

Μεγάλη τομή για τον βιώσιμο αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας, είπε, αποτελεί η δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2010.

Εντός του πρώτου τριμήνου θα ανοίξει και ο διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα.

Για το καυτό ζήτημα του Ασφαλιστικού, ο χρονικός ορίζοντας είναι το πρώτο εξάμηνο του 2010. Έως τότε, το υπουργείο Εργασίας θα έχει καταλήξει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Θα ακολουθήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου για να περιοριστούν οι εκλογικές δαπάνες και το μαύρο χρήμα. Ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Μετανάστες, αδήλωτη εργασία

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των μεταναστών και επισήμανε ότι οι εργασιακοί και ασφαλιστικοί νόμοι αφορούν και τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς νόμιμη διαμονή.

Στο πλαίσιο αυτό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οφείλει να εξετάζει καταγγελίες ακόμη και αν αυτές προέρχονται από μη νόμιμους αλλοδαπούς, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο μετανάστης δεν μπορεί να τιμωρείται με απώλεια της άδειάς του όταν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ζάππειο Μέγαρο.



Υγρά λύματα ελαιοτριβείων στον Κυπαρισσιακό

Οικολογική απειλή ή παιχνίδι εντυπώσεων;

Δεν είναι πρόσφατη η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας για τα λιόζουμα των τριφασικών ελαιοτριβείων, τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τον τρόπο επεξεργασίας τους. Μια νέα καταγγελία έφτασε χθες στο «Θ» για το Δήμο Κυπαρισσίας. Τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της τριφυλιακής πρωτεύουσας έχει προκαλέσει η έκλυση λυμάτων ελαιουργείων σε συγκεκριμένα ρέματα του Δήμου.
Οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομή του Συλλόγου .......

Γιαννίτσαινας, ώστε να δοθεί συνέχεια στο θέμα και να διερευνηθεί πόσο επικίνδυνα είναι τα λιόζουμα για την ισορροπία, ειδικά του υδροφόρου ορίζοντα.
Συναντήσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου, Θεόδωρο Ντέντε. Μαζί του και με τον κάτοικο της περιοχής, Βασίλειο Δημητρακάκη, μεταβήκαμε στα ρέματα που δέχονται λιόζουμα και διαπιστώσαμε την εικόνα που παρουσιάζουν. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε δύο από τα ελαιοτριβεία της Κυπαρισσίας που απορρίπτουν τα εν λόγω υγρά λύματα στα μικρά ποτάμια της περιοχής, ακούσαμε τις απόψεις των ιδιοκτητών τους και καταγράψαμε τη δική τους πλευρά του θέματος. Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, μας έδωσε ένα σύντομο ιστορικό της συζήτησης που έχει ανοίξει για την επεξεργασία των λυμάτων και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα ελαιοτριβεία του Δήμου του.

Γ. Σαμπαζιώτης: «Η ασβεστοποίηση είναι καλή λύση, αρκεί να εφαρμόζεται»
«Η κατάσταση με τα λιόζουμα δεν είναι καινούρια», μας είπε ο δήμαρχος Κυπαρισσίας. «Γύρω στα 15 ελαιοτριβεία απορρίπτουν λύματα στο Δήμο μας. Το έχει αποδεχτεί ο κόσμος και είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί εύκολα να επιλυθεί. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι ελαιοπαραγωγοί. Εφόσον πουθενά σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν έχει βρεθεί λύση για τα λιόζουμα, δεν είναι θεμιτό να καταδεικνύουμε αποκλειστικά την Κυπαρισσία. Σε άλλες περιοχές, μάλιστα, της Μεσσηνίας το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο».
Το 2006 παρατηρήθηκε σοβαρό πρόβλημα με τα λιόζουμα στη θαλάσσια περιοχή της Κυπαρισσίας. Όπως μας είπε ο κ. Σαμπαζιώτης: «Εκείνη τη χρονιά επικρατούσε άπνοια και δεν έβρεχε. Τα λύματα έπεφταν σε ακίνητη θάλασσα, προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση. Τότε παρατηρήθηκε χιλιάδες κιλά ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη να βγαίνουν στην επιφάνεια νεκρά».

Το θέμα, όμως, για τον κύριο Σαμπαζιώτη είναι «τι θα μπορούσε να γίνει και δε γίνεται».
«Η λύση της εξουδετέρωσης των υγρών λυμάτων των τριφασικών ελαιοτριβείων με άσβεστο ασβέστη είναι ικανοποιητική, αρκεί να γίνεται», σημείωσε. «Το τελικό προϊόν έχει ελάχιστα φορτία σχετικά με τα αρχικά. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να διακρίνει συνέπεια τον επιχειρηματία και να ακολουθούνται όλοι οι κανόνες. Έτσι, θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα».

Παράλληλα, ο Δήμος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τους ελαιοτριβείς, με τη Νομαρχία Μεσσηνίας, με παράγοντες στην Ηλεία, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και με γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται σχετικά, έχει εκπονήσει προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή εργοστασίου που θα επεξεργάζεται τα λύματα ελαιοτριβείων. «Έχει βρεθεί χώρος σε συνεργασία με την Ηλεία για την κατασκευή του εργοστασίου, που θα εξυπηρετεί πολλές περιοχές», τόνισε ο δήμαρχος, «και πρόκειται για ένα project που θα εξασφαλίζει καθαρό νερό για άρδευση, ηλεκτρικό ρεύμα από βιοενέργεια και κομπόστ για λίπασμα. Το εργοστάσιο θα εξυπηρετεί τόσο τριφασικά όσο και διφασικά ελαιοτριβεία. Μέχρι το καλοκαίρι 2010 υπολογίζουμε να είναι έτοιμη η μελέτη και αναμένουμε τη διαμόρφωση σαφούς θεσμικού πλαισίου για την πράσινη ενέργεια. Το έργο υπολογίζεται να έχει προϋπολογισμό 20 – 25 εκατ. ευρώ».

Θ. Ντέντες: «Δεν είναι λύση να κλείνουμε ελαιοτριβεία»
Για τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιαννίτσαινας, πρόκειται για «ένα χρόνιο πρόβλημα». Ο κ. Ντέντες συμμερίζεται την άποψη του δημάρχου για τη συνέπεια των επιχειρηματιών. «Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε», μας είπε. «Η ασβεστοποίηση μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και εναπόκειται στη συνείδηση των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων, αλλά και στους ελέγχους που κάνουν οι αρμόδιοι φορείς. Νομίζω, όμως», πρόσθεσε, «ότι αν οι ελαιοτριβείς υποχρεωθούν να λειτουργούν τα ελαιουργεία τους σε δύο φάσεις (σ.σ. τα λεγόμενα “οικολογικά ελαιοτριβεία”), θα γίνει ένα σαφές βήμα».
«Ως σύλλογος», συνέχισε ο κ. Ντέντες, «θα στείλουμε επιστολή στη Νομαρχία, ώστε να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να δρομολογηθεί μια μόνιμη λύση. Να αναλάβουν όλοι το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί».
«Λύση, όμως, δεν είναι να κλείσουμε ελαιοτριβεία. Είναι η “βαριά βιομηχανία” της περιοχής μας και, αντιθέτως, θα έπρεπε να ενισχύεται. Βασικό είναι να συμμορφωθούν οι επιχειρηματίες, να εφαρμόζονται οι νόμοι και να γίνεται σωστά η επεξεργασία των λυμάτων».

Ο Βασίλειος Δημητρακάκης, κάτοικος Κυπαρισσίας, παρατηρεί: «Ψαρεύω εδώ και περίπου 20 χρόνια. Αρχικά, η θάλασσα ήταν γεμάτη ψάρια. Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστα. Δεν ξέρω αν γι’ αυτό ευθύνονται αποκλειστικά τα λιόζουμα, αλλά γεγονός παραμένει ότι μέσα σε αυτό το διάστημα εντατικοποιήθηκαν οι καλλιέργειες ελιάς, η παραγωγή έχει αυξηθεί θεαματικά και τα λύματα των εργοστασίων είναι πολύ περισσότερα».
Ο Ιωάννης Σφυρής, επαγγελματίας ψαράς εδώ και 30 χρόνια, έχει διαφορετική άποψη. «Η επιβάρυνση που έχουν για το περιβάλλον τα λιόζουμα», μας λέει, «είναι, κατά τη γνώμη μου, προσωρινή και σχεδόν μηδαμινή. Το πρόβλημα είναι αισθητό μόνο όταν έχει παρατεταμένη κάλμα θάλασσα και δε διασκορπίζονται τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων. Άλλωστε, πολλά ψάρια τρέφονται από τα λιόζουμα».

Κ. Σαράντος: «Δεν είναι τοξικά τα λιόζουμα»
Ο πρώτος επιχειρηματίας με τον οποίο συνομιλήσαμε, ο Σωτήρης Μπακούρος σημειώνει: «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται. Όλα τα ελαιοτριβεία στην Κυπαρισσία κάνουν ασβέστωση. Προβλέπεται από τη μελέτη λειτουργίας τους και αυτός είναι ο τρόπος που εργαζόμαστε. Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων με την ποσότητα ασβέστη που βάζουν. Μικρή ποσότητα ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματική».
Το πρόβλημα για τον κ. Μπακούρο δεν εντοπίζεται ειδικά στην Κυπαρισσία ή τη Μεσσηνία. Αντιθέτως, υποστηρίζει πως «στην περιοχή μας η ελαιοκομική περίοδος διαρκεί λίγες ημέρες και ολοκληρώνεται μέχρι τα Χριστούγεννα, το πολύ την Πρωτοχρονιά. Δεν είναι πολλά τα λιόζουμα στη Μεσσηνία. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι πολύ περισσότερα».
«Νομίζω πως κάποια πράγματα τα έχει αντιληφθεί λάθος ο κόσμος», επισήμανε ο δεύτερος ιδιοκτήτης τριφασικού ελαιοτριβείου με τον οποίο μιλήσαμε. Ο Κωνσταντίνος Σαράντος θεωρεί πως «η συζήτηση για τα λιόζουμα είναι πολλή φασαρία για το τίποτα, ειδικά αφού η οικολογική ισορροπία αντιμετωπίζει σοβαρότερες απειλές».
«Τα λιπάσματα έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα», σημειώνει. «Τι θες να αναφέρω: Ότι τα νάιλον από τα καρπούζια που καίγονται είναι καρκινογόνα; Δεν άκουσα, όμως, κανέναν δήμαρχο να λέει τίποτα γι’ αυτά. Επιπλέον, πολλές περιοχές, π.χ. η Κυπαρισσία, ο Μελιγαλάς κ.ά., δεν έχουν καν βιολογικό καθαρισμό. Το ουσιώδες πρόβλημα δεν είναι τα λιόζουμα».

«Το λιόζουμο», τονίζει, «δεν είναι τοξικό. Είναι φυσικό λύμα, δε βγάζει νιτρικά και δεν ενέχει κινδύνους. Αλλιώς, δε θα τρώγαμε ούτε το λάδι και τις ελιές. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι κυρίως αισθητικό, αλλά, από την άλλη, η ελαιοκομική περίοδος διαρκεί μόνο ένα μήνα και δεν πέφτει χρονικά πάνω στην τουριστική αιχμή. Το θέμα για μένα», εξακολουθεί, «είναι ότι υπάρχουν βιομηχανίες και συμφέροντα. Θέλουν να μας πουλήσουν μηχανές που κοστίζουν 300.000 ευρώ και ασκούνται πιέσεις. Ήδη, όμως, η δήμαρχος Μελιγαλά έκανε παράπονα και για τα λύματα των οικολογικών ελαιοτριβείων».
Ο κ. Σαράντος καταλήγει λέγοντας: «Η ασβεστοποίηση είναι υποχρεωτική και την κάνουμε εδώ και χρόνια. Αν υπήρχε κάτι άλλο να κάνουμε, θα το κάναμε. Τα ελαιουργεία είναι για τον κόσμο που βγάζει τις ελιές. Εδώ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές και το μέλλον της ελαιοκομικής παραγωγής και εσείς μου μιλάτε για λιόζουμα;».

Πηγή: Θάρρος

Χωρίς ενημέρωση την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου για 24 ώρες

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 17 Δεκεμβρίου 2009, έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: ...........

Επειδή:

* Τα προβλήματα των δημοσιογράφων, καθώς και των άλλων εργαζομένων στις εφημερίδες, τη ραδιοτηλεόραση (δημόσια και ιδιωτική) καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται.
* Οι απολύσεις είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, η ελαστική απασχόληση γιγαντώνεται. Οι ΣΣΕ παραβιάζονται συστηματικά. Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων ομήρων συνεχίζεται. Η ελεύθερη, ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση γίνεται θυσία στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.
* Οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι σε μια ολόπλευρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
* Τα νέα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύουν στην πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων.

Απαιτούμε:

* Όχι στις απολύσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.
* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στο απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης και των συμβασιούχων ομήρων.
* Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ.
* Όχι στα νέα ασφαλιστικά μέτρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Το πρωί της Πέμπτης στις 11 πραγματοποιείται συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας.

ΣΧΟΛΙΟ
Δεν μπορώ, θα το σχολιάσω.
Θα μας κάνετε τέτοιο κακό και δεν θα μας ενημερώσετε για 24 ωρες???
ΓΙΑΤΙ??? Δεν μας λυπάστε .........???


Συγκροτήθηκε σε σώμα το Νέο Δ.Σ. της Β' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Νέο Δ.Σ. που προέκυψε απο τις εκλογές στην Β' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας στις 3/12/2009.
Στις 11 Δεκεμβρίου τα μέλη που εξελέγησαν συγκεντρώθηκαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα.
Το Φιλιατρά Νews σας παρουσιάζει το Νέο Δ.Σ. και ευχόμαστε καλή επιτυχία στα καθήκοντα του.

Δείτε το Νέο Δ.Σ. ........

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΡΟΥΣΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΠΑΡΔΑΜΑΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΑΜΙΑΣ: ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΩΦΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΜΕΛΗ:
1. ΚΑΡΑΜΠΑ ΜΑΡΙΚΑ

2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Φιλιατρά News

Με το ζόρι θα πάμε σε λίγο για το εμβόλιο !!!

Αφού είδαν ότι δε "τσιμπάει" ο κόσμος με τη νέα γρίπη και το εμβόλιο και κινδυνεύουν να μείνουν με τα εμβόλια στη αποθήκη παρόλη τη τρομοκρατία και τη φερετρολαγνεία των ΜΜΕ και την συνεχιζόμενη προώθηση από κέντρα οικονομικών συμφερόντων σε ένα προιόν (Φάρμακο) που απαγορεύεται αυστηρά η διαφήμιση τι σκέφτηκαν τα σαίνια;
Εμβολιασμό στα σπίτια από κινητές μονάδες πλήρως εξοπλισμένες.
Από σήμερα στην Αττική και μετά η περιφέρεια (in.gr).
Μεγάλο το ενδιαφέρον του κράτους για την .........

Υγεία των πολιτών.

Στο μεταξύ οι ουρές στα νοσοκομεία είναι χιλιόμετρα,τα πρεζάκια πεθαίνουν στα πεζοδρόμια,η κοινωνική πρόνοια μοιάζει με αυτή του Σουδάν και τα σαίνια για να μη χάσουν το "μεροκάματο" θα περάσουν και από το σπίτι να μας εμβολιάσουν.
Δε θέλουμε ρε.

Να πάρετε τις κινητές μονάδες και να πάτε να περιθάλψετε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.
Τους άστεγους, τους άπορους, τα πρεζάκια, τους κατάκοιτους και όλους αυτούς που έχετε αφήσει στο έλεος του Θεού.

Πηγή: Cobra - Argos

ΣΧΟΛΙΟ
Ρε δεν κάνω το εμβόλιο που να σας δω όλους τούμπανο κάτω.
Από την Υπουργό μέχρι το τελευταίο Γιατρουδάκι.
Το εμβόλιο δεν είναι δοκιμασμένο, δεν ξέρουμε τις παρενέργειες του, δεν ξέρουμε τι κουσούρια θα βγάλει μελλοντικά κλπ κλπ, και θέλετε κερατάδες να κάνετε τον κόσμο πειραματόζωα???
Και αυτό που ακούστηκε ότι σε άτομα που πάσχουν απο σκλήρηνση κατα πλάκας και βρίσκονται σε έξαρση το εμβόλιο μπορεί να την φουντώσει, ΜΗΠΩΣ σε υγιείες ανθρώπους την δημιουργήσει????

ΤΟΥΜΠΑΝΟ να σας δώ κάτω ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ το εμβόλιο σας. ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ.

Ανενημέρωτη η σελίδα της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακόμα έχουν σαν περιφερειάρχη τον Νίκο Αγγελόπουλο.

Αν και ξέρουμε από τις 9 Δεκεμβρίου τους νέους περιφερειάρχες εν τούτοις ακόμα και σήμερα που στην περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε ο Νέος περιφερειάρχης κος Φώτης Χατζημιχάλης στην ιστοσελίδα της περιφέρειας ακόμα εμφανίζεται ως περιφερειάρχης ο Νίκος Αγγελόπουλος. (κλίκ στην διπαλανή εικόνα)

ΠΟΤΕ περιμένουν να ενημερώσουν την σελίδα???????

Ας τους δώσουμε εμείς το βιογραφικό του Κου Χατζημιχάλη μπας και την ενημερώσουν.

Λοιπόν Κύριοι της περιφέρειας Πελοποννήσου διαβάστε..........


Ο κ. Χατζημιχάλης γεννήθηκε το 1957 στο Λιβάδι Ελασσόνας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στο φοιτητικό χώρο. Εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών της Σχολής του, ενώ από το 1980 έως το 1983 υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΦΕ.

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. εντάχθηκε το 1975. Το 1979 έγινε μέλος του Τομέα Νεολαίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπεύθυνος για τις οργανώσεις της Σπουδάζουσας . Από το 1982 έως το 1987 διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας και από το 1987 έως το 1989 Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το Α΄ Συνέδριο του Κινήματος το 1984 έως σήμερα. Από το 1989 έως και το 1994 υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Υπήρξε Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Εθνικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας, και Γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. και Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Από το 1986 έως το 1989 εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παραγωγός εκπομπών στο κρατικό ραδιόφωνο. Εργάστηκε στην Εθνική Στεγαστική Τράπεζα έως το 1993.

Εξελέγη βουλευτής Λάρισας το 1993. Επανεξελέγη το 1996 και το 2000. Υπήρξε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και από το 1998 έως το 2000 Αναπληρωτής Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..Είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης.

Αναλαμβάνει σήμερα ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Τα καθήκοντά του αναλαμβάνει σήμερα ο νέος γενικός γραμματέας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης.

Ο νέος περιφερειάρχης έφτασε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη περίπου στις 10 το πρωί και λίγο αργότερα συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη με τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.



Στη Δικαιοσύνη τα κρούσματα κακοδιαχείρισης σε εταιρείες του Δημοσίου

«Όσοι ενεπλάκησαν σε ατασθαλίες και σε υποθέσεις διαφθοράς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, διότι ο ελληνικός λαός απαιτεί να γνωρίζει τι απέγινε το δημόσιο χρήμα, το οποίο προέρχεται από το υστέρημά του», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Μπόλαρης, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για υποθέσεις κακοδιαχείρισης εταιρειών του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη.

«Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι η ..........

αναποτελεσματικότητα του κράτους και η διαφθορά. Το ζητούμενο που θέτει η ελληνική κοινωνία είναι η διαφάνεια και η σωστή χρήση του δημοσίου χρήματος. Τα προβλήματα που παραλάβαμε, θα τα αναδείξουμε, δεν θα τα συγκαλύψουμε. Όσοι ενεπλάκησαν σε ατασθαλίες και σε υποθέσεις διαφθοράς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, διότι ο ελληνικός λαός απαιτεί να γνωρίζει τι απέγινε το δημόσιο χρήμα, το οποίο προέρχεται από το υστέρημά του. Όσα ζητήματα προκύπτουν, θα αντιμετωπιστούν στη βάση, την οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη βάση για την οποία έδωσαν ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου οι Ελληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Μπόλαρης και πρόσθεσε:

«Η απόφασή μας είναι και οριστική και αμετάκλητη. Όπου και από όποιον ασκείται εξουσία, αυτή θα ασκείται με διαφάνεια, ορατά στους πολίτες. Όλα στο φως, όλα στη δημόσια κριτική και στον έλεγχο... Έχουμε συστημική διαφθορά, δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομία μας αν δεν χτυπήσουμε αλύπητα τη διαφθορά… Αυτή δημιούργησε την ανομία και την αυθαιρεσία».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Στις 16/12 έκτακτη ενίσχυση και Δώρο στους συνταξιούχους πρώην ΤΕΒΕ,ΤΣΑ

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ ΤΣΑ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Μαζί με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ θα λάβουν και το Δώρο των Χριστουγέννων.

Την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2010, θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του πρώην ΤΑΕ η σύνταξη Ιανουαρίου, και ......

η Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σήραγγα Αρτεμισίου. Στην κυκλοφορία από αύριο και ο δεξιός κλάδος.

Στην κυκλοφορία δίδεται από αύριο το μεσημέρι και ο δεξιός κλάδος της σήραγγας Αρτεμισίου. Η παλαιά σήραγγα Αρτεμισίου είχε κλείσει περίπου για τρεις περίπου μήνες λόγω εργασιών και πλέον παραδίδεται στην κυκλοφορία πλήρως εκσυγχρονισμένη.

Εν τω μεταξύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν απόψε σε ισχύ στο νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Τριπόλεως στο ύψος των σηράγγων Αρτεμισίου, προκειμένου να γίνουν οι τελικές εργασίες.

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα, από τις 2:30 ως τις 3:30 το ........

πρωί, θα διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα και από 3:30 ως 4:30 στο ρεύμα προς Τρίπολη.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο σήραγγες Αρτεμισίου μέχρι τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα είναι αποκλεισμένη η αριστερή λωρίδα και στους δύο κλάδους και η κυκλοφορία ανά σήραγγα θα γίνεται σε ένα στοίχο.

Τέλος από τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου ως τις 6:00 το απόγευμα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου, θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στην νέα σήραγγα Αρτεμισίου (αριστερός κλάδος) και στις δύο λωρίδες προκειμένου να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες στο οδόστρωμα.

Ποινική δίωξη σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσης Κανελλόπουλος, σε βάρος του ανακριτή στην υπόθεση της Siemens Ν. Ζαγοριανού.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Φ. Μακρή, το φάκελο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κανελλόπουλος .........

ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Ν. Ζαγοριανού για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση του C4I, πρώην στελέχους της Siemens Ν. Χριστοφοράκου και για παράβαση καθήκοντος, καθώς δεν έδωσε όλα τα έγγραφα της δικογραφίας στους δικηγόρους των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens.

Κατόπιν αυτών, πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να τεθεί η υπόθεση σε εφέτη-ανακριτή, ο οποίος θα ασκήσει και τις ποινικές διώξεις σε βάρος του Ζαγοριανού.-

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Απάντηση της Κας Μπαντζελή στην Ερώτηση της Κας Γιαννακοπούλου για την ασφαλιστική κάλυψη απο την χαλαζόπτωση στον Νομό.

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 12 Νοεμβρίου η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου προς την υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Κα Κατερίνα Μπατζελή στην οποία ανέφερε το πρόβλημα που δημιούργησε στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στις ελιές το χαλάζι μεγέθους καρυδιού που έπεσε στους δήμους Παπαφλέσσα Νέστορος και χωριά.

Σας παρουσιάζουμε το έγγραφο - απαντηση της υπουργού Κας Μπαντζελή για το θέμα. .......






20091211_191607.jpg (807 KB) 20091211_191711.jpg (571 KB)

Αναφορά στην Βουλή για τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στο ΙΚΑ Γαργαλιάνων κατέθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λομβέρδο, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αλλά και αναφορές των κατοίκων, σχετικά με το πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ Γαργαλιάνων.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ Γαργαλιάνων. Το εν λόγω παράρτημα, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 15.000 κατοίκων των Δήμων Γαργαλιάνων και Νέστορος απασχολεί δύο (2) μόνιμους υπαλλήλους από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, η μία υπάλληλος επιστρέφει στα τέλη του 2010 λόγω άδειας εγκυμοσύνης, ενώ μια υπάλληλος που απασχολείται με σύμβαση έργου και οι εργαζόμενοι με STAGE δεν έχουν ...........

δικαίωμα υπογραφής. Συνεπώς, είναι εύκολα κατανοητό ότι, ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος και οι πολίτες ταλαιπωρούνται λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων στην εξυπηρέτησή τους, παρόλο που η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ ενημερώθηκε, προ μηνός, και εγγράφως για το πρόβλημα.

Η κ. Γιαννακοπούλου ζητά με την αναφορά της, τη λήψη μέτρων από το Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η στελέχωση του ΙΚΑ Γαργαλιάνων, αλλά και άλλων παραρτημάτων ΙΚΑ γειτονικών δήμων, των οποίων τα προβλήματα έχει αναδείξει η βουλευτής και στο παρελθόν, όπως το ΙΚΑ Φιλιατρών.

Β' Τοπική 1ος όμιλος. Αποτελέσματα 9ης Αγωνιστικής





ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η Νίκη Πλάτης έχει έναν αγώνα λιγότερο λόγω του εξ' αναβολής αγώνα με την ΑΕΚ Καλαμάτας στην 8η Αγωνιστική.

Πληροφορίες λένε ότι ο εξ' αναβολής αγώνας θα γίνει την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου




Οι νέοι τομεάρχες που όρισε ο Αντώνης Σμαράς

Με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ανατίθενται καθήκοντα υπευθύνων Τομέων Πολιτικής Ευθύνης (Τομεαρχών) στα ακόλουθα στελέχη του κόμματος: ......

- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών στο Δημήτρη Αβραμόπουλο,

- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Άμυνας στον Κώστα Τασούλα,

- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Γιάννη Βρούτση (Βουλευτή Κυκλάδων),

- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στον Κωστή Χατζηδάκη,

- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης στο Χρήστο Ζώη και ο

- Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη στον Νίκο Δένδια.

Τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας αναλαμβάνει προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς. Ως αναπληρωτές του στον Τομέα ορίστηκαν οι βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας (Οικονομική Πολιτική) και Θόδωρος Καράογλου (Φορολογία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτή την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 14 έως 20 Δεκεμβρίου εφημερεύει το φαρμακείο:

Βασίλη Παπαθεοδοσίου

Tηλ: 2761 - 0 - 32229
Κιν. 693 - 2337104




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Δεκεμβρίου 2009

ele14.jpg (782 KB) foni14.jpg (271 KB)