Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Συνάντηση με τον υπουργό τρουριστικής Ανάπτυξης ζητά ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος

Συνάντηση με τον υπουργό Τουριστικής ανάπτυξης Κο Κωστα Μαρκόπουλο ζητά ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στην επιστολή του ο Κος Δράκος αναφέρει:

Με την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο Νομό Μεσσηνίας για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για μια περιοχή με τεράστιες φυσικές, πολιτιστικές και επομένως και τουριστικές δυνατότητες.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για την διαμόρφωση καινούργιων έργων και την βελτίωση των υφισταμένων.

Στην προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας, ασφαλώς, βρίσκεται η Περιοχή Ολοκληρωμένης .......

Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), η οποία διαμορφώνει μια νέα τουριστική πρόταση, υψηλών προδιαγραφών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, σε απόλυτη συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, προσπαθεί και βελτιώνει, συνεχώς, το κλίμα και τις προϋποθέσεις στην κατεύθυνση ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος, σε δύσκολο ασφαλώς περιβάλλον. Προβάλει, δε, μέσα από συγκροτημένο προγραμματισμό την περιοχή μας, τις δυνατότητές της και τις τουριστικές της υποδομές.

Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε να ζητήσουμε μια συνάντηση μαζί σας, για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τον τόπο μας και παράλληλα να σας καλέσουμε να επισκεφθείτε, σε χρόνο που θα συμφωνήσουμε, τον ιστορικό τόπο μας.


Ο Νομάρχης Μεσσηνίας
Δημήτρης Δράκος


Το πρόγραμμα του Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Ανακοινώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας το πρόγραμμα του Νομάρχη Κου Δημήτρη Δράκου για τις Άγιες Μέρες της μεγάλης Εβδομάδας καθώς και για το πάσχα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας το πρόγραμμα του Κου δράκου έχει ως εξής:......


Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ:
16.00 Ευχέλαιο στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς
20.30 Αφιέρωμα στο Ρίτσο ( εκδήλωση ΟΠΑΝΑΜ) Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Μ. ΠΕΜΠΤΗ:
11.00 Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
21.00 Ακολουθία 12 Ευαγγελίων στο Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
10.00 Επίσκεψη στην κεντρική Αγορά Καλαμάτας.
11.00 Επίσκεψη στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο Καλαμάτας.
21.15 Ακολουθία του Επιταφίου στον Άγιο Αθανάσιο Κυπαρισσίας

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ:
09.30 Επίσκεψη στην Αγορά Κυπαρισσίας και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
11.30 Επίσκεψη στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών και στην Αγορά Φιλιατρών
23.30 Ακολουθία της Ανάστασης στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού - Καλαμάτα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ :
10.30 Ακολουθία της Αγάπης στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα. (10.15 στο Επισκοπείο)
12.00 Επίσκεψη στο ΚΕΔΒ
13.00 Πασχαλινό γεύμα στην 120 ΠΕΑ στη Διασπορά
19.00 Σαϊτοπόλεμος στα Παλιά Σφαγεία

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:
Στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στην Καλαμάτα.

Επίσκεψη του Καθηγητή σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Κου Δημήτρη Παλιάτσα στον Κο Δημήτρη Δράκο.

Επίσκεψη στο γραφείο του Νομάρχη Δημήτρη Δράκου πραγματοποίησε σήμερα ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κος Δημήτρης Παλιάτσας για να συζητήσουν την εξέλιξη της Προγραμματικής σύμβασης «Επέκταση του Σεισμολογικού Δικτύου στην περιοχή του Ιονίου (Νήσους Στροφάδες), για την κάλυψη των Νομών Μεσσηνίας & Ηλείας», συνολικού προϋπολογισμού 65.000 €.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο αρμόδιος Αντινομάρχης Προγραμματισμού & Υποδομών κ. Στάθης Αναστασόπουλος και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης κ. Δημ. Μουντζούρης.

Ο κ. Παλιάτσας ενημέρωσε το Νομάρχη για την πορεία του έργου, τονίζοντας τα εξής:
Με την εν λόγω Π.Σ. θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση ενός σεισμολογικού σταθμού στις .......

Νήσους Στροφάδες, ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά την ακρίβεια στον προσδιορισμό (κυρίως του βάθους) των σεισμών αλλά και θα επιτρέψει την καταγραφή μικροσεισμών που θα διευκολύνουν την εκτίμηση της πιθανότητας επερχόμενης σεισμικής δράσης, αλλά και του τρόπου εξέλιξης σεισμικών ακολουθιών.
Επιπλέον θα επιτρέψει τη μελέτη μηχανισμού γένεσης σεισμών δυτικά αλλά και νότια της Μεσσηνίας, κάτι που λόγω μορφολογίας της περιοχής είναι δύσκολο σήμερα.
Τέλος, θα προσφέρει την υποδομή για επιπλέον έρευνες στην περιοχή και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων που μελετούν το ελληνικό τόξο επειδή βρίσκεται πολύ κοντά σ’ αυτό.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών εγκατάστασης του σεισμολογικού σταθμού μέσα στο ορισμένο από την Προγραμματική Σύμβαση χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην απαραίτητη σεισμική θωράκιση της περιοχής που καλύπτει τους δύο Νομούς Μεσσηνίας και Ηλείας.

Ευχές για τις ημέρες του Πάσχα έστειλε ο Αντώνης Μαυρέας

Ευχές για τις άγιες μέρες του Πάσχα που έρχονται έστειλε στην Αθλητική και φίλαθλη κοινότητα ο προπονητής ποδοσφαίρου Κος Αντώνης Μαυρέας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κος Μαυρέας με το Φιλιατρά News μας ζήτησε να μεταφέρουμε στους αναγνώστες του blog μας τις θερμές ευχές του για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.




Επιτυχής η επέμβαση στην 30χρονη που έπεσε θύμα ακρωτηριασμού

Αισιόδοξοι είναι οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας της 30χρονης γυναίκας, η οποία υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για την επανασυγκόλληση των τεσσάρων άκρων της, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Η γυναίκα, που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ και βρίσκεται σε καταστολή, δέχθηκε επίθεση με αλυσοπρίονο από τον σύζυγό της το περασμένο Σάββατο.

Ο δράστης, αφού ακρωτηρίασε τη γυναίκα μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, παραδόθηκε στην Αστυνομία.

Το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση. Ο σύζυγος έμενε μόνιμα στη Βέροια αλλά πριν από .......

μια εβδομάδα ταξίδεψε στην Καλαμάτα για να συναντήσει την 30χρονη εν διαστάσει σύζυγό του και εγκασταστάθηκε στο διαμέρισμά της μαζί με τα δύο παιδιά, 9 και 11 ετών, που ζούσαν μόνιμα στην Αλβανία με τους γονείς του.

Το ζευγάρι λογομάχησε έντονα και στη διάρκεια του τσακωμού ο άντρας επιτέθηκε στην 30χρονη με αλυσοπρίονο.

Κατεπείγουσα ερώτηση στον Νομάρχη Δημήτρη Δράκο απο τον Θεοδώρο Παν. Μπρεδήμα για τα προνοιακά επιδόματα

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ερώτηση στον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο κατέθεσε ο Νομαρχιακός Συμβούλος της μείζονος μειοψηφίας Θεοδώρος Παν. Μπρεδήμας και αφορά τα προνοιακά επιδόματα και την μη έγκαιρη καταβολή τους παρόλο που μπήκαμε στην μεγάλη εβδομάδα.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει τα εξής:

Προς τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

του Νομαρχιακού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θεοδώρου Παν. Μπρεδήμα, σχετικά με τις έντονες διαμαρτυρίες των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων κ. λ. π.

(Δια του Προέδρου του Ν. Σ. Χρ. Παναγιωτόπουλου)


κ. Νομάρχη, .........


όπως είναι γνωστόν η υπάρχουσα και καθημερινά επιδεινούμενη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα ιδιαίτερα στους ανθρώπους του μόχθου και τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων.

Παρ’ ότι μπήκαμε στην Μ. Εβδομάδα, εν τούτοις δεν άρχισε η διανομή των προνοιακών επιδομάτων σε αναξιοπαθούντες δικαιούχους οι οποίοι δε θα μπορέσουν να γιορτάσουν το Πάσχα διότι ευρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Εν όψει του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος το οποίο η κεντρική εξουσία δεν αντιλαμβάνεται και αδιαφορεί

ΡΩΤΑΜΕ

1) Εάν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα και

2) Σε ποια άμεσα και κατεπείγοντα διαβήματα πρόκειται να προβεί για να λάβουν τα επιδόματα οι δικαιούχοι προ του ΠΑΣΧΑ και όχι μετά τις εορτές, που θα είναι δώρον άδωρον

Καλαμάτα 15-4-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ

(Θ. Π. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS
Ευχαριστώ πολύ την εφημερίδα Μεσσηνιακός λόγος για την επιστολή που μου απέστειλε προκειμένου να δημοσιευθεί άμεσα.


Το πρόγραμμα χοροστασιών του Μητροπολίτη Τριφυλίας - Ολυμπίας

Από την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χοροστασιών τού μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα.

Την Μεγάλη Δευτέρα στις 7.30 το πρωί στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Σπηλιά και στις 7 το απόγευμα στην Ακολουθία του Νυμφίου στον ναό Αγίου Νικολάου Χώρας.

Την Μεγάλη Τρίτη στις 7.30 το πρωί στον ιερό ναό Παντελεήμονος Βάλτας και στις 7 το απόγευμα στην Ακολουθία του Νυμφίου στον ναό Αγίου Νικολάου Σιδηροκάστρου.

Την Μεγάλη Τετάρτη στις 7.30 το πρωί ο μητροπολίτης θα βρίσκεται στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ξηροκάμπου, στις 4 το απόγευμα στο .......

Ιερό Ευχέλαιο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, και στις 7 το απόγευμα στην Ακολυθία του Νιπτήρος στον ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κυπαρισσία.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στις 7 στον Εσπερινό – Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως Κυπαρισσίας, όπως και στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στις 6.30 το απόγευμα.
Στον ίδιο ναό θα βρίσκεται ο κ. Χρυσόστομος και την Μεγάλη Παρασκευή από τις 8 το πρωί στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθήλωσης στις 10, ενώ το απόγευμα στις 6.30 στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Το Μέγα Σάββατο στις 7 το πρωί στον εσπερινό – Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στην Κυπαρισσία, όπως και στις 11 το βράδυ στην Ακολουθία της Πανυχιδος , στην τελετή της Ανάστασης, στον Ορθρο και την Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.30 το πρωί θα προεξάρχει στον εσπερινό της Αγάπης στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως Κυπαρισσίας και στις 6.30 το απόγευμα στον Εσπερινό της Αγάπης στον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μαραθούπολη.

Χθές Κυριακή 12 Απριλίου στις 7.30 το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Μακρυσίων, ενώ το απόγευμα στις 7 στην Ακολουθία του Νυμφίου στον ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Φιλιατρά.

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημειώνει το φεστιβάλ ελαιολάδου & ελιάς !!!

Με πολύ μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και λήγει αύριο το βράδυ, το Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς που φέτος έχει σαν τιμώμενο νομό το νομό μας.
Η προσέλευση του κόσμου ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Και όχι μόνο είναι πολύς ο κόσμος αλλά και πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των επισκεπτών για να μάθουν λεπτομέρειες γύρω από τα προϊόντα του ευλογημένου δέντρου της ελιάς: το λάδι και τις επιτραπέζιες ελιές.

Οι εκθέτες, συνεταιρισμοί και ιδιώτες, εμφανίζονται κατά νομό ή και μεμονωμένα. Πολλά τα βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα πολλές και οι καινοτομίες.
Σε κάποιο περίπτερο είδαμε γλυκό από ολόκληρες ελιές που ήταν γευστικότατες.
Στο περίπτερο του νομού Κερκύρας είχαν επιτραπέζιες ελιές από την Κορωνέϊκη ποικιλία πολύ μα πάρα πολύ νόστιμες.
Σε κάθε περίπτερο πέραν από τα εκτιθέμενα προϊόντα έχουνε διάφορα μπωλ με ελιές και ......

με λάδι για να μπορείς να γευτείς τις νοστιμιές της κάθε περιοχής.

Ο νομός Μεσηνίας σαν τιμώμενος νομός έχει το πιο λαμπρό περίπτερο με τα προϊόντα των συνεταιρισμών μας και πολλών ιδιωτών. Ανάμεσα στα οποία είδαμε να ξεχωρίζει ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων με το εξαιρετικής ποιότητας λάδι του και με την υψηλής καλαισθησίας ετικέττα του το "πιθάρι".
Η ετικέττα αυτή πρέπει να είναι από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά.
Πρέπει να έχει κλείσει τα 20 χρόνια.
Γενικά πάντως βλέποντας όλη αυτή την ιλιγγιώδη εξέλιξη που έχει επέλθει στην τυποποίηση του λαδιού και των ελιών τα τελευταία χρόνια, αυτά τα πανέμορφα και ελκυστικά δοχεία, μπουκάλια και βάζα μόνο αισιόδοξες προβλέψεις μπορεί να κάνει κανείς για το μέλλον αυτών των προϊόντων. Γιατί μπορεί η παγκόσμια συγκυρία αυτή τη στιγμή να μην είναι τόσο ενθαρυντική, το μέλλον όμως είναι μπροστά μας και τα προϊόντα της ελιάς θα κατακτήσουν σιγά-σιγά όλο τον πλανήτη.

Πολύ εντυπωσιακή είναι και η παρουσία στην έκθεση του ΝΕΣΤΩΡΑ, του οινοποιητικού μας συνεταιρισμού που έχει το μοναδικό περίπτερο με κρασιά και μάλιστα είναι πρώτο-πρώτο όπως μπαίνουμε.
Με τις υψηλής ποιότητας ποικιλίες του και τις πολύ πετυχημένες ετικέττες του, δημιουργεί κατάσταση πλέον στην ελληνική αγορά κρασιού και γίνεται ευρέως γνωστός.
Η συχνή παρουσία του στις εκθέσεις τα τελευταία χρόνια μαζί με τη γνωστή ποιότητα του σταφυλιού της ημιορεινής Τριφυλίας φέρνει τα προϊόντα του σε επαφή με όλο και περισσότερο κόσμο και αν επιμείνει στην σταθεροποίση της ποιότητας των κρασιών του που έχει πετύχει τον τελευταίο καιρό ανοίγεται σίγουρα και εδώ ένα καλύτερο μέλλον για τους άμπελουργούς της περιοχής μας.

Ακόμη και μέσα στην επερχόμενη κρίση γιατί έχει πολύ ανταγωνιστικές τιμές και θα προτιμήσει ένας εστιάτορας να βάλει το ΝΕΣΤΟΡΑ με 7 ευρώ το μπουκάλι και όχι το Χατζημιχάλη με 15 ευρώ, μιάς και ποιοτικά είναι τα ίδια κρασιά.

Πηγή: Πύργος Τριφυλίας

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ.

Με τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.
Η Εκκλησία μας, έχει αφιερώσει την ημέρα αυτή στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου.
Η ιστορία του είναι η ακόλουθη. Ο Ιωσήφ ήταν ο 11ος υιός του Ιακώβ.
Η προσωπικότητα του και η ενάρετη ζωή του, «ενοχλούσε» τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Θέλοντας να απαλλαγούν από την παρουσία του, τον πούλησαν σαν σκλάβο.
Ο Ιωσήφ, ως σκλάβος, έφτασε στην Αίγυπτο. Εκεί αγοράστηκε από τον Πεντεφρή, ένα αυλικό του Φαραώ. Μην υποκύπτοντας όμως, στις ερωτικές επιθυμίες της γυναίκας του Πεντεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και φυλακίστηκε. Από την φυλακή βγήκε, όταν ερμήνεψε ένα όνειρο του Φαραώ, και μέσω αυτής της ερμηνείας έσωσε τους κατοίκους της Αιγύπτου από λιμό.

Στο όνειρο του ο Φαραώ είχε δει στην όχθη του Νείλου να βόσκουν επτά παχιές αγελάδες και να φυτρώνουν επτά ψηλά και εύρωστα στάχια.
Στην συνέχεια όμως του ονείρου παρουσιάστηκαν επτά ισχνές αγελάδες που έφαγαν τις ........

προηγούμενες, ενώ τα στάχια «πνίγηκαν» από νέα επτά που ήταν όμως άρρωστα και αδύνατα.
Η ερμηνεία που έδωσε ο Ιωσήφ, ήταν ότι για επτά χρόνια στην Αίγυπτο οι καλλιέργειες θα αποδώσουν πολλούς καρπούς και γενικά θα επικρατήσει ευφορία.
Τα επτά όμως αυτά χρόνια, θα τα διαδεχθούν επτά χρόνια λιμού και ξηρασίας. Και όντως έτσι έγινε.
Οι Αιγύπτιοι όμως είχαν, μετά τις υποδείξεις του Ιωσήφ, αποθηκεύσει τρόφιμα και τα επτά χρόνια του λιμού τα πέρασαν αλώβητοι. Δεν έγινε όμως το ίδιο με τους ανθρώπους των γύρω περιοχών.
Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και η οικογένεια του Ιωσήφ, ο οποίος εντωμεταξύ είχε ανέλθει στην Αιγυπτιακή κοινωνία και είχε λάβει πολλά αξιώματα. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του, ζήτησαν βοήθεια από την Αίγυπτο και παρουσιάστηκαν μπροστά στον Ιωσήφ όπου ήταν ο υπεύθυνος διανομής των αποθηκευμένων αγαθών.

Ενώ οι ίδιοι δεν αναγνώρισαν τον αδερφό τους, εκείνος κατάλαβε ποιους είχε απέναντι του.
Εκείνη την στιγμή, φάνηκε για μια ακόμη φορά το μεγαλείο της ψυχής του Ιωσήφ. Όχι μόνο δεν τους τιμώρησε, αλλά δίνοντας τους συγχώρεση, κάλεσε όλη την οικογένεια του να εγκατασταθεί στην Αίγυπτο και να γλυτώσει από την απειλή της πείνας.
Στην λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας, περιλαμβάνεται και η ιστορία της «Καταραθείσης και Ξηρανθείσης Συκής».
Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια εύρωστη συκιά με παχύ φύλλωμα. Την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο. Η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς.
Τότε ο Ιησούς είπε απευθυνόμενος στο δέντρο: «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» (Ματθ.21:19). Η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε. Γι’ αυτό λέγεται «Καταραθείσα», δηλαδή καταραμένη και «Ξηρανθείσα», δηλαδή ξεραμένη.

Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες, στα σπίτια, για τον εορτασμό του Πάσχα. Έτσι εκείνη την ημέρα, στα χωριά κυρίως, ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές, βάφονται οι γλάστρες κόκκινες και φυτεύονται διάφορα λουλούδια. Σε κάποιες περιοχές, οι πιστοί συνήθιζαν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που λάμβαναν από την εκκλησία την Θεία Κοινωνία.