Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Το κουδούνι να χτυπήσει και για τα παιδιά με αναπηρία

«ΚΑΝΕΝΑ παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου τον Σεπτέμβρη του 2009!». Με αυτό το σύνθημα αρχίζει πανελλαδική εκστρατεία η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ) έχοντας στόχο να μη μείνει κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον υπουργό Παιδείας η Συνομοσπονδία, υπενθυμίζει το «βουνό» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με αναπηρίες και οι γονείς τους κάθε Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές...

ώρες μαθημάτων.

Μερικές από τις αιτίες, τονίζει η ΕΣΑμεΑ, είναι οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και βασικού εξοπλισμού. Προσθέτει επίσης ότι σχεδόν κάθε χρόνο παρατηρούνται προβλήματα με τη μετακίνηση των παιδιών με αναπηρίες από τα σπίτια τους στα σχολεία.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, σημειώνεται στην επιστολή προς τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, μολονότι έχει γίνει νόμος του κράτους η υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία. Η ΕΣΑμεΑ ζητάει μάλιστα να συναντηθεί με τον κ. Σπηλιωτόπουλο έτσι ώστε να δοθεί τέλος, όπως αναφέρει, στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες μένουν στο σπίτι τους λόγω των παραπάνω προβλημάτων και δεν παρακολουθούν μαθήματα, όπως εκτιμούν οι αναπηρικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα.

Ερωτήματα που καίνε
Οι εκπρόσωποι των ανάπηρων πολιτών ζητούν να μάθουν από το υπουργείο ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες του, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα. Ρωτούν δηλαδή τον υπουργό: «Θα είναι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους; Θα βρουν οι μαθητές με αναπηρία τα βιβλία πάνω στα θρανία τους; Θα υπάρχουν αναλυτικά προγράμματα σπουδών; Θα διατεθούν στους μαθητές με αναπηρία νέες τεχνολογίες; Θα έχουν καταρτιστεί οι εκπαιδευτικοί στη χρήση τους; Θα έχει οργανωθεί η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία;».
ΤΑ ΝΕΑ


Προσφυγή "ΚΟΤΕΣ" κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα το κόμμα "Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση" (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.), η εταιρεία με την επωνυμία "Κοπερατίβα Εικαστικού Θεάματος και Ακροάματος Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης", ο υγειονομικός υπεύθυνος του καταστήματος εντός αιθούσης πολιτιστικών και εικαστικών δραστηριοτήτων επί του κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη 57 και εννέα ζωγράφοι, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι (που δηλώνουν ιδρυτικά μέλη του κόμματος Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.) και ...

στρέφονται κατά της απόφασης, με την οποία από την 1η Ιουλίου 2009 απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καταστήματα, κ.λπ.

Οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι το κυλικείο του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 57 αποτελεί "κοινωνικό - πολιτικό τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και επαγγελματικής δημιουργίας" για όλους αυτούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος Κ.Ο.Τ.Ε.Σ., κ.λπ., δηλώνουν φανατικοί καπνιστές οι οποίοι καταφεύγουν στο κάπνισμα ως αγχολυτικό μέσο εκτόνωσης από την ψυχική φόρτιση και λένε ότι πρόκειται για "βαθιά εθισμένους αλλά και συνειδητούς αρειμάνιους καπνιστές που έχουν άρρηκτα συνδέσει το τσιγάρο και το ποτό με τον τρόπο ζωής και την κοσμοαντίληψή τους, ενώ μετά από σκέψη έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους αποδεχόμενοι τους σχετικούς κινδύνους".

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι αντίθετη με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Συντάγματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και παράνομη.

Ειδικότερα, ως προς την ΕΣΔΑ υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, το δικαίωμα στην οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, στην περιουσία αλλά παραβιάζει και το δικαίωμα στην ελευθερία της τέχνης.

Από συνταγματικής σκοπιάς η απαγόρευση παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Παραβιάζει δε την αρχή της ισότητας, καθώς η υπουργική απόφαση επιτρέπει το κάπνισμα στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης (μπουζουκτζίδικα). Και πολύ περισσότερο όταν στην νομική ορολογία δεν υπάρχει η έννοια "του παθητικού καπνιστή". Δεν επικαλείται όμως το υπουργείο Υγείας κάποια τεχνική έκθεση ή μελέτη για τη διαμόρφωση των επτά κατηγοριών καταστημάτων για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.
ΕΞΠΡΕΣ




Εξέλιξη της γεωργίας στην Ελλάδα

Η εντατικοποίηση της γεωργίας στην ελληνική ύπαιθρο, που έχει σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία με την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. (τότε Ε.Ο.Κ.) το 1981 και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στους διάφορους τομείς της αγροτική παραγωγής, είναι ιδιαίτερα έντονη στις πεδινές περιοχές όπως έχει παρατηρηθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη (ΕΚΠΑΑ, 2001). Η εφαρμογή των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης καλλιεργειών χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και η σύνδεση της...

παραγωγής με τη λήψη επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τον αναδασμό της αγροτικής γης οδήγησαν σε μετάβαση από τις ήπιες παραδοσιακές σε σύγχρονες μορφές εντατικής καλλιέργειας. Είδη όπως το βαμβάκι -η ευρωπαϊκή εξάπλωση του οποίου εντοπίζεται κυρίως στην Ελλάδα- και η ελιά έχουν κυριαρχήσει, το πρώτο ιδιαίτερα σε πεδινές περιοχές όπως ο Θεσσαλικός κάμπος και η ελιά στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα, Φωτογραφία: Γ.Ρουσόπουλος Τα δυο αυτά είδη καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα μονοκαλλιεργειών και η υπερεντατική καλλιέργεια τους έχει οδηγήσει σε καταστροφή πολλών ημι-φυσικών οικοσυστημάτων και μεγάλου μέρους των δομικών στοιχείων του αγροτικού τοπίου.

Στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, που η παραγωγικότητα είναι μικρή, η γεωργία εγκαταλείπεται με συνέπεια τη διάβρωση των εδαφών που συντηρούσαν το γόνιμο χώμα και το νερό και αντικατάσταση των αγροτικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων από δασική ή θαμνώδη βλάστηση, που έχει συχνά μικρότερη βιοποικιλότητα από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα, Φωτογραφία: Θ.Κομηνός Παρότι η κτηνοτροφία έχει μειωθεί σημαντικά σε πολλές περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα, σε άλλες όπως η Κρήτη έχει αυξηθεί υπερβολικά (Γρίβας κ.α. 2002), κυρίως, λόγω του καθεστώτος των επιδοτήσεων που εφαρμόστηκε για την κτηνοτροφία από την ΚΑΠ. Στις περιοχές όπου γίνεται υπερβόσκηση συχνές είναι και οι πυρκαγιές, κυρίως, από κτηνοτρόφους για την δημιουργία βοσκοτόπων, οι οποίες οδηγούν σε υποβάθμιση των οικοσυστημάτων αυτών η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι μη αναστρέψιμη καθώς καταστρέφεται η βλάστηση και χάνεται το γόνιμο έδαφος (Παπαναστάσης και Νοϊτσάκης, 1992).
http://www.ornithologiki.gr/gr/kap/gr/agr/a6.htm



Οι αλλαγές στο σχολείο επί τάπητος στη συνάντηση Καραμανλή με Σπηλιωτόπουλο - Μπαμπινώτη

Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλο, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Μπαμπινιώτη, είχε ο πρωθυπουργός σχετικά με την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων

Ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που συμμετέχουν στο διάλογο, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να φτάσουμε στο σημείο, ώστε το σχολείο να είναι αποσυνδεδεμένο από τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να υπάρχει ένα διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών πιο ευέλικτο, πιο κοντά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και να υπάρχει περισσότερος δημιουργικός χρόνος για τους μαθητές και τις μαθήτριες» δήλωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για το νομοσχέδιο, που αφορά τα ΤΕΙ, ο υπουργός είπε ότι ......

δεν συζητήθηκε, σημειώνοντας ότι «μιλούμε για ένα σχέδιο νόμου, που θα έρθει ως φυσική συνέχεια, όσων έχουν αποφασιστεί σε παρελθόντα χρόνο».

Ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε για αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από νέα αναλυτικά προγράμματα με περιορισμό της ύλης, ουσία στα διδασκόμενα, αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας και βιβλία που θα φέρουν κοντά τη γενική γνώση στο μαθητή.

«Θέλουμε ποιότητα στην εκπαίδευση και ένα διαφορετικό λύκειο, που δεν θα είναι προπαρασκευαστικό στάδιο του πανεπιστημίου, αλλά θα εξασφαλίζει μια πραγματική μόρφωση στον μαθητή και παράλληλα, θα δίνει διέξοδο σε δεξιότητές του και όχι αυτό το στενό δεσμευτικό σύστημα, που έχει αχρηστέψει το λύκειο» εξήγησε.

Μίλησε ακόμη για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του εκπαιδευτικού συστήματος των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, για αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

in.gr

Ασφαλιστικό:Ριζικές ανατροπές, τα σχέδια για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ριζικές ανατροπές στο μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα προωθούνται τα εξής:

1. Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, με δυνατότητα παραμονής για ακόμη 3 χρόνια.

2. Αντικίνητρο μείωσης της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας.

3. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ...

με την καθιέρωση της τελευταίας πενταετίας για όλους.

4. Καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου με στόχο την εξομοίωση των συνολικών αμοιβών στο Δημόσιο.

5. Αύξηση -από το 2013- έως 17 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλληλων (θα αφορά τις ασφαλισμένες μετά το 1983).

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η σύσταση ενιαίου ταμείου ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μελετάται να εφαρμοστεί και στους δημόσιους υπαλλήλους το αντικίνητρο μείωσης της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας (όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα).

Ακόμη μελετάται η κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, με δυνατότητα παραμονής για ακόμη 3 χρόνια, εφόσον το επιθυμούν.

Δεύτερο σενάριο
Ενα άλλο σενάριο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας προβλέπει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων για όλους με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας (σς σήμερα η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό εως το 2007 και για τα υπόλοιπα έτη με την τελευταία πενταετία).

Ως γνωστόν η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας, από το 2013 και μετά μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου

Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Το νέο σενάριο προβλέπει εφάπαξ αύξηση το 2013 κατα 5 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μετά το 2014 να αυξάνονται τα όρια ανά ενα ετος.

Eντός των προσεχών ημερών αναμένεται από την Κομισιόν, επιστολή προς τη χώρα μας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, βάσει της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο.

Συντάξεις
Η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποχρεώνει την Ελλάδα να εξισώσει τα όρια ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβάρυνση από 5 έως 15 έτη (σε ορισμένες περιπτώσεις και 17 έτη) στη συνταξιοδότηση για περίπου 140.000-150.000 γυναίκες που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας (ασφαλισμένες μετά το 1983).

Δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (αφού μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως και πάντως πριν από την ψήφιση νέου νόμου).

Πρόκειται για παλιές ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

Οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο από το 2010

Μείωση του βασικού μισθού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο τομέα ώστε να προσεγγίσει τα κατώτατα όρια των μισθών που δίνονται στους νέους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Εξίσωση μισθολογικών αποδοχών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και σε υπουργεία. Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα καμφθούν οι αντιδράσεις από τους υπαλλήλους, αφού δεν θα έχουν μισθολογικά οφέλη για να παραμείνουν σε μία θέση ή να κυνηγήσουν κάποια άλλη.

Περικοπές στα ειδικά επιδόματα που δίνονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι νέοι υπάλληλοι δεν θα απολαμβάνουν πλέον πολλά από τα επιδόματα που υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται, αθροιστικά, ακόμα και στο ύψος του βασικού τους μισθού.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Νέα έφοδος της Εφορίας. Εκπίπτουν 100% οι αποδείξεις από γιατρούς-δικηγόρους

Από 250 έως 1000 ευρώ ο φόρος για τα σκάφη.
Εκτακτη εισφορά και ετήσιο ειδικό τέλος έως και 1.000 ευρώ το μέτρο επιβάλλει το υπουργείο Οικονομίας στους κατόχους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής για να περιορίσει την «μαύρη τρύπα» των εσόδων του προϋπολογισμού που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα θέτει σε «ομηρεία» χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη» στη ρύθμιση της περαίωσης, παρατείνοντας μέχρι τα μέσα του 2010, το χρόνο παραγραφής των...

ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000- 2003, για να προλάβει να τις ελέγξει.

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο παρέχεται φορολογικό κίνητρο στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους. Τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας περιγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Ειδικότερα το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
1. Επιβολή ετήσιου ειδικού φόρου σε όλα τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής τα οποία παραμένουν στην ελληνική επικράτεια άνω των 2 μηνών. Ο φόρος θα επιβάλλεται στα σκάφη αναψυχής με μήκος 10 μέτρα και άνω και στα ιστιοφόρα άνω των 15 μέτρων ενώ τα μικρότερα σκάφη μέχρι 10 μ. θα καταβάλλουν ένα τέλος 10 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος θα υπολογίζεται κλιμακωτά και θα ξεκινάει από τα 250 ευρώ ανά μέτρο για σκάφη μήκους 10 μέτρων και θα φθάνει τα 1.000 ευρώ το μέτρο για σκάφη 26 μέτρων και άνω. Για τα ιστιοφόρα το ύψος του φόρου θα κυμανθεί σε χαμηλότερα ποσά και συγκεκριμένα θα κυμαίνεται από 200 ευρώ - 950 ευρώ το μέτρο.

2. Επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς στα μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά και επαγγελματικών πλοία αναψυχής (10 μέτρα και άνω) υπό ελληνική ή ξένη σημαία. Η εισφορά υπολογίζεται ανάλογα με το μήκος του πλοίου το οποίο προκύπτει από το έγγραφο εθνικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά θα είναι διπλάσια του ειδικού φόρου.

3. Για τα επαγγελματικά σκάφη το ετήσιο τέλος θα μειώνεται κατά 50%. Η μείωση θα παρέχεται μόνο μετά την υποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών. Οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και την έκτακτη εισφορά η οποία όμως θα τους επιστραφεί μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.

4. Δημιουργείται νέος εταιρικός τύπος (εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής) με αποκλειστικό σκοπό την κυριότητα πλοίων αναψυχής με ελληνική σημαία που χαρακτηρίζονται ως ιδιωτικά.

Εκπίπτει το 100% των δαπανών για γιατρούς - δικηγόρους

Το 100% της δαπάνης για γιατρούς και δικηγόρους θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Μέχρι τώρα για τις δαπάνες σε γιατρούς εκπίπτει ποσοστό 20% από το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του υπόχρεου ενώ για τις δαπάνες για νομικές υπηρεσίες δεν υπάρχει κανένα φορολογικό όφελος. Ειδικότερα από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου αφαιρούνται κατά περίπτωση:

* Το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης
* Το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος σε δικηγόρους για παροχή νομικών υπηρεσιών.
* Για τη σύζυγο, η οποία έχει εισόδημα θα αφαιρούνται από το δικό της εισόδημα:
* Τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης και η ετήσια δαπάνη σε δικηγόρους.
* Τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης που αφορούν τα τέκνα της από προηγούμενο γάμο, τα χωρίς γάμο τέκνα της, τους γονείς της και τους ανήλικους ορφανούς από πατέρα και μητέρα συγγενείς μέχρι το δεύτερο βαθμό.
* Το 20% των συνολικών ετήσιων δαπανών για νοσοκομειακή περίθαλψη θα εξακολουθεί να εκπίπτει από το φόρο.

Αρση φορολογικού απορρήτου

Αίρεται το φορολογικό απόρρητο και στους δικηγόρους που χειρίζονται υποθέσεις του Δημοσίου και θα ασχοληθούν με τη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράταση παραγραφής

Σε φοροελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν μέχρι τα μέσα του 2010 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επέλεξαν να μην υπαχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης χρήσεων 2000-2006. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει για ακόμη 6 μήνες το χρόνο παραγραφής των χρήσεων 2000 - 2003 οι οποίες λήγουν κανονικά στο τέλος του έτους.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας ζητά μια ακόμη ευκαιρία για όσους δεν έκαναν δεκτά τα σημειώματα περαίωσης. Ειδικότερα ζητά οι επιτηδευματίες να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην περαίωση πριν από την έναρξη του τακτικού ελέγχου. Η παράταση του χρόνου παραγραφής δεν ισχύει για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προίκας.

Οφελος από την αναγνώριση των δαπανών για γιατρούς και δικηγόρους

* Φορολογούμενος κατέβαλε τον χρόνο 250 ευρώ σε γιατρούς και 400 ευρώ σε δικηγόρο για νομικές υπηρεσίες.
* Mε το σημερινό καθεστώς έχει όφελος από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημά του που δήλωσε εξέπεσε 20% της δαπάνης των 250 ευρώ για τους γιατρούς δηλαδή συνολικά 50 ευρώ, ενώ δεν είχε κανένα όφελος για τη δαπάνη στον δικηγόρο.
* Mε το νέο σύστημα θα εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημά του το ποσό των 650 ευρώ που σημαίνει όφελος σε φόρο 162,50 ευρώ αν το εισόδημά του κυμαίνεται από 12.000 - 30.000 χιλιάδες ευρώ ή 227,50 ευρώ αν δηλώνει εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



ΣΕΒΙΤΕΛ: Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στην επισήμανση του ελαιολάδου

Υποχρεωτική είναι πλέον ήδη από την 1η Ιουλίου 2009 η αναγραφή της καταγωγής για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το παρθένο ελαιόλαδο, στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στο λιανικό εμπόριο. ( Καν.(ΕΚ) 1019/2002 (άρθρο 4) όπως τροποποιήθηκε στις 6/3/09 με τον πρόσφατο Καν.(ΕΚ) 182/2009).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ):
1) στα εξαιρετικά παρθένα ή τα παρθένα ελαιόλαδα θα αναγράφεται υποχρεωτικά στη σήμανση εάν είναι ελληνικής καταγωγής ή καταγωγής...

από κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από μία Τρίτη - εκτός Ε.Ε - χώρα, με αναφορά της συγκεκριμένης χώρας.

2) στα μείγματα εξαιρετικών παρθένων ή παρθένων ελαιολάδων θα αναγράφεται:

α) «μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όταν αυτά προέρχονται από περισσότερα του ενός κράτη - μέλη.

β) «μείγμα ελαιολάδων εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όταν πρόκειται για εκτός Ε-Ε χώρες.

γ) «μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη» ή αναφορά στην καταγωγή Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη, όταν τα ελαιόλαδα προέρχονται από χώρες εντός και εκτός της Ε-Ε.

3) στις περιοχές προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), θα ακολουθείται η ειδική νομοθεσία αυτών των κατηγοριών, όπως προβλέπεται στον Καν.(ΕΚ) 510/2006.

Διευκρινίζεται ότι στις ποιοτικές κατηγορίες «ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα» και «πυρηνέλαιο» (όπως αυτές ορίζονται στα σημεία 3 και 6 του Παραρτήματος XVI του Καν.(ΕΚ) 1234/2007), ο προσδιορισμός της καταγωγής δεν επιτρέπεται να αναγράφεται στη σήμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων, ελαιολάδων και πυρηνελαίων υποχρεούνται πλέον να έχουν έγκριση και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο εν λόγω αριθμός της μορφής EL 40 X X X αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα των προιόντων.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η πώληση χύμα ελαιολάδων. Τα ελαιόλαδα μπορούν να κυκλοφορούν στον τελικό καταναλωτή, αλλά και στα εστιατόρια, τα νοσοκομεία, τις καντίνες και γενικά σε όλα τα σημεία μαζικής εστίασης μόνο προσυσκευασμένα, σε επώνυμες συσκευασίες το ανώτερο μέχρι 5 λίτρα και να αναγράφουν στην συσκευασία τους όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
NAFTEMPORIKI.GR



ΠΟΛ 1092: Ενημέρωση για την τιμή του ελαιολάδου για το έτος 2009-2010

Ενημέρωση για την τιμή ελαιολάδου του έτους 2009 - 2010, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας" παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με την ΠΟΛ 1092
Ειδικότερα, η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης...

για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2 - 3,3%.
Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Γεωργίας η τιμή ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (πρώην παρέμβασης) της κατηγορίας Lampante (πρώην "παρθένου ελαιολάδου" ή "κοινού παρθένου") με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών και για το ελαιοκομικό έτος 2009 - 2010 θα είναι 1,524 ευρώ/κιλό, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού.
Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 Χ 2% = 0,030 ευρώ.

Κέρδος online 13/7/2009 14:48




Εκδρομή 10 ημερών στην Τουρκία διοργανώνει το Ερασιτεχνικό Τριφυλιακό Θέατρο.

Δεκαήμερη εκδρομή στην Τουρκία διοργανώνει το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο για το διάστημα 20 με 29 Αυγούστου 2009.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το ΤΕΘ είναι:
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ-ΦΙΛΙΑΤΡΑ- ΧΙΟΣ –ΤΣΕΣΜΕ- ΕΦΕΣΟΣ- ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ (ΙΕΡΑΠΟΛΗ)- ΙΚΟΝΙΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ- ΑΓΚΥΡΑ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ- ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΦΙΛΙΑΤΡΑ -ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ.

Αναλυτικότερα:.......


1Η μέρα ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ-ΦΙΛΙΑΤΡΑ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΧΙΟΣ. Αναχώρηση το μεσημέρι για τον Πειραιά και επιβίβαση στο πλοίο για να πάμε προς Χίο.

2η μέρα ΧΙΟΣ -ΤΣΕΣΜΕ - ΣΜΥΡΝΗ. Άφιξη στη Χίο και εν συνεχεία θα πάρουμε πλοίο για να φθάσουμε στη Τσεσμέ. Συνεχίζουμε για τη Σμύρνη. Ξενάγηση - δείπνο - διανυκτέρευση.

3η μέρα. ΣΜΥΡΝΗ-ΕΦΕΣΟΣ-ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ. Αναχώρηση για τον οίκο της Παναγίας στη κορυφή του όρους Κορεσσός και τη βασιλική του Ιωάννη του θεολόγου. Συνεχίζουμε για την Έφεσο. Ξενάγηση - δείπνο - διανυκτέρευση στο Παμούκαλε.

4η μέρα. ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ ΙΚΟΝΙΟ. Πρωινό και ξεκινάμε για να δούμε την αρχαία πόλη της Ιεράπολης . Επίσκεψη της Νεκρόπολης, των Ρωμαϊκών λουτρών, του θεάτρου και του θαυμάσιου τοπίου με τους ασβεστογενείς βράχους όπου οι αβαθείς λεκάνες με τα ασβεστούχα άλατα παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αναχώρηση για Ικόνιο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η μέρα. ΙΚΟΝΙΟ- ΠΡΟΚΟΠΙ. Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε το μουσείο Μελβάνα, ιδρυτή του τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσηδων ισλαμικό μοναστήρι. Συνεχίζουμε περνώντας από το Σουλτάν Χάνι, το ναό του Γρηγορίου του Νανζιαζηνού. Προχωρώντας είμαστε στη νότια περιοχή της Καππαδοκίας όπου η απροσδόκητη κοιλάδα Ιχλάρα. Συνεχίζουμε για Καππαδοκία και μέσω Ακσαράι και Νεβσεχίρ φθάνουμε στο Ουργκούπ (Προκόπι). Δείπνο. Διανυκτέρευση.

6η μέρα. ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΣΙΝΑΣΟΣ ΑΒΑΝΟ. Πρωινό και αναχώρηση για επίσκεψη στη κοιλάδα Κοράμων, με τις λαξευτές εκκλησίες στους βράχους. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο Τσαούσι Πασαμπαγ Ζέλβε Ουτχισερ( το υψηλότερο 25ώροφο υπόσκομα κτίσμα που χρησιμοποιήθηκε από Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Σελτζούκους). Ορταχισάρ, Σινασσό Αβανο περιοχή φημισμένη για τα κεραμικά της. Θα δούμε την υπόγεια πόλη της Μαλακακής (Καμακλί). Συνεχίζουμε με επίσκεψη στη Καρβάλη και την εκκλησία του Γρηγορίου του Θεολόγου. Δείπνο. Διανυκτέρευση .

7η μέρα. ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΑΓΚΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μετά το πρωινό αναχώρηση για Άγκυρα μια μικρή περιήγηση στη πόλη και συνεχίζουμε για την Κωνσταντινούπολη. Άφιξη αργά το βράδυ. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

8 μέρα. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Πρόγευμα και αρχίζουμε την ξενάγηση μας την Αγία Σοφία. Θα δούμε το Μπλε Τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ τον αρχαίο Ιππόδρομο, τη Βασιλική στέρνα του Ιουστινιανού.
Μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Ναό της Πανάγιας των Βλαχερνών, το Άγιασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Θα ακολουθήσει ο γύρος του Βοσπόρου με το πούλμαν ή προαιρετικά με καραβάκι. Χρόνος για ψώνια Δείπνο-Διανυκτέρευση.

9η μέρα. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΤΡΟΙΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ Μετά το πρωινό αναχωρούμε για Γιάλοβα και παραλιακά της Προποντίδας θα φθάσουμε μέχρι το Τσανάκαλε και από εκεί πολύ κοντά θα επισκεφθούμε τη Τροία. Μετά τη επίσκεψη μας συνεχίζουμε το δρόμο της επιστροφής περνώντας τον Ελλήσποντο στη Ευρωπαϊκή Τουρκία και ακολούθως ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους. Κατευθυνόμαστε για Κομοτηνή. Διανυκτέρευση

10η μέρα. ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΑ-ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ πρωινό και με ενδιάμεσες στάσεις άφιξη το βράδυ στα Φιλιατρά- Γαργαλιάνους.

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

• Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, ασφαλές, κλιματιζόμενο πούλμαν με οδηγό τον Τηλέμαχο με την πολυετή εμπειρία και την άριστη γνώση των επισκεπτόμενων περιοχών.
• Διαμονή με ημιδιατροφή στην Τουρκία σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4**** lux και στη Κωνσταντινούπολη στη περιοχή ΤΑΞΙΜ.
• Περιηγήσεις-ξεναγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμά μας.
• Έμπειρος ξεναγός για όλο το πρόγραμμα.
• ακτοπλοϊκά εισιτήρια Χίο-Τσεσμε
• Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιάς-Χίος σε 4κλινες καμπίνες
• Aσφάλεια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης (Π.Δ 339/11-9-96), σύμφωνα με τους νόμους της Ε.Ε.
• Φ. Π. Α λοιπούς φόρους διόδια πάρκινγκ κλπ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :

Εισόδους σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και κέντρα διασκεδάσεως.
Τα ποτά στα γεύματα.
Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό στο πρόγραμμα.

Προσοχή ! Ταυτότητα καινούργια με Λατινικούς Χαρακτήρες .
Τιμή κατ’ άτομο (τουλάχιστον 35 άτομα) 625 €
Εάν τα άτομα είναι 45 η τιμή θα διαμορφωθεί στα 575 €.
Με λιγότερα από 35 άτομα δε θα γίνει η εκδρομή


Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε με τον Κο Αλεξανδρόπουλο Γιάννη
Τηλέφωνο: 6934003470


Παρατίθεται ο χάρτης με το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν.

ImageHost.org

Γιατί η Ελλάδα ραντίζει ακόμα με Lebaycid;

Στις ΗΠΑ δεν έχει έγκριση κυκλοφορίας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων από δηλητηρίαση. Η Ε.Ε. το απαγόρευσε λόγω της τοξικότητάς του σε υδρόβιους οργανισμούς, μέλισσες και πουλιά. Βιοσυσσωρεύεται στα περιβαλλοντικά συστήματα και στον λιπώδη ιστό των θηλαστικών, όπως και το DDT. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που κάνουν την ίδια δουλειά.
Ενα επικίνδυνο φυτοφάρμακο που έχει απαγορευτεί εδώ και πέντε χρόνια σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα επιμένει να το χρησιμοποιεί. Με κατ' εξαίρεση άδεια κυκλοφορίας το Lebaycid (δραστική ουσία fenthion), εναντίον του δάκου της ελιάς, απειλεί όχι μόνο την υγεία μας και το περιβάλλον, αλλά και τις ελληνικές...

εξαγωγές ελαιολάδου και αφήνει πολλά ερωτηματικά για τις πρακτικές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για το ίδιο θέμα γράφαμε στην «Καθημερινή» από το 2007.

Παρότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είχε απαγορευτεί στην Ε.Ε. από το 2004, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει να εξαιρεθεί η Ελλάδα της απαγορεύσεως ώς το τέλος του 2007. Αναρωτιόμασταν τότε ποιος ο λόγος να παραταθεί η χρήση ενός φυτοφαρμάκου που έχει απαγορευτεί σε όλο τον κόσμο. Σε καμιά περίπτωση δεν φανταζόμασταν ότι δύο χρόνια αργότερα θα ήταν ακόμα εδώ, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δίνει νέα παράταση της κατ' εξαίρεση χρήσης του και για το 2009!

«Επρεπε να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα». Αυτή ήταν η επίσημη δικαιολογία του υπουργείου και τότε, αλλά και τώρα... «Απόφαση που συνιστά χρηστή διοίκηση καθόσον αποφεύγεται η σπατάλη του δημοσίου χρήματος», απαντά ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης (Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής) στην τελευταία μας επικοινωνία. Αυτό που ξεχνά είναι πως τα συγκεκριμένα αποθέματα, που θέλει τόσο... χρηστά να εξαντλήσει το υπουργείο, υπάρχουν γιατί νέα προμήθεια του φαρμάκου 200.000 λίτρων (!) πραγματοποιήθηκε το 2006 -οι ποσότητες παραλήφθηκαν αρχές του 2007- λίγους μήνες δηλαδή πριν λήξει η κατ' εξαίρεση παράταση που είχε δοθεί από την Ε.Ε. πέραν της οποίας το φυτοφάρμακο έπρεπε να αποσυρθεί!

Οπως καταλαβαίνετε, το δημόσιο χρήμα σπαταλήθηκε για την αγορά ενός παγκοσμίως απαγορευμένου φυτοφαρμάκου! Για την ακρίβεια, 2.000.000 ευρώ πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Bayer που παρασκευάζει το φυτοφάρμακο - 10 ευρώ το λίτρο. Ποια ανάγκη όμως επέβαλε τη νέα προμήθεια το 2006, η οποία με τη σειρά της έφερε «ως αναγκαιότητα» την έκδοση κατ' εξαίρεση εγκρίσεων από το υπουργείο το 2008 και το 2009 προκειμένου να... ξανατελειώσουν τα αποθέματα; Αραγε, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

Φθηνότερες λύσεις

Φυσικά και υπάρχουν άλλα φυτοφάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, κυκλοφορούν τα εγκεκριμένα συμβατικά σκευάσματα με τις εμπορικές ονομασίες α-Cypermetrin l, Cyhalothrin deltamehtrin dimethoate. Ειδικά το τελευταίο χρησιμοποιείται για τη δακοκτονία σε ποσοστό πολύ μικρότερο του Lebaycid και κοστίζει περίπου 3 ευρώ το λίτρο. Υπάρχουν και τα φιλικότερα προς το περιβάλλον, με νόμιμη άδεια κυκλοφορίας, Bauveria basiana και Spinosad. Επίσης υπάρχει και η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης, η χρήση δηλαδή παγίδων με ελκυστικές ουσίες που δίνει ικaνο ' ποιητικά αποτελέσματα. Μάλιστα η χρήση ηπιότερων μεθόδων καταπολέμησης του δάκου θα μπορούσε να χρησιμεύσει διαφημιστικά στην προώθηση του ελαιολάδου όσον αφορά τις εξαγωγές, εφόσον πρόκειται για εθνικό προϊόν. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν εκπονήσει σχετική έρευνα προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών λύσεων.

Στην εν λόγω έκθεση γινόταν αναφορά στη μονοπωλιακή προμήθεια από το ελληνικό Δημόσιο για 25 χρόνια ενός εντομοκτόνου που περιείχε fenthion και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος, καθώς είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεδομένου ότι επρόκειτο να καταργηθεί από την Ε.Ε. Προτεινόταν, μάλιστα, η χρησιμοποίηση τουλάχιστον 10 εναλλακτικών σκευασμάτων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2005 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του τότε γενικού γραμματέα κ. Θωμά Αληφακιώτη, με αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα, οι ειδικοί που παραβρέθηκαν σημείωσαν ότι τα λεγόμενα πυρεθρινοειδή φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση του δάκου έχουν δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ευρεία εφαρμογή. Σύμφωνα με τα πρακτικά της σύσκεψης, το fenthion πρέπει να καταργηθεί λόγω της «προστασίας του περιβάλλοντος».

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά τη συγκεκριμένη σύσκεψη που είχε συγκληθεί, ο βασικός υπεύθυνος για τη σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης υπάλληλος του υπουργείου κ. Γεώργιος Μπακαγιάννης, ειδικός συνεργάτης και σύμβουλος του κ. Αληφακιώτη εκείνη την εποχή, μετακινήθηκε από τη θέση του. Μάλιστα σε ένορκη βεβαίωση -που βρίσκεται στα χέρια του ΟΙΚΟ- προς το Ειρηνοδικείο Αθηνών ο κ. Θωμάς Αληφακιώτης σημειώνει ξεκάθαρα ότι «η εκπόνηση της εν λόγω πορισματικής έκθεσης του κ. Μπακαγιάννη αποτέλεσε το λόγο για την άμεση απομάκρυνσή του στις 16 Φεβρουαρίου 2005 από τη θέση του ειδικού συμβούλου, κατόπιν ρητής εντολής του τότε υπουργού»... Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει μια εμμονή με το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο για αδιευκρίνιστους λόγους.

Fenthion και φέτος

Η νέα απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρήση κατ' εξαίρεση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου για 120 ημέρες και για το 2009, προκειμένου να τελειώσουν τα αποθέματα, έτυχε διαφορετικής αντιμετωπίσεως από τους υπευθύνους στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Συγκεκριμένα, η Νομαρχία Φθιώτιδας και η Νομαρχία Βοιωτίας είχαν προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβων για το έργο της δακοκτονίας και με fenthion δύο μήνες πριν δοθεί η έγκριση από το υπουργείο. Είναι φανερό πως κάτι ήξεραν. Οπως δήλωσε στο ΟΙΚΟ ο κ. Γ. Τσιφής από την αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχίας Βοιωτίας, είχε λάβει προφορική διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι θα εγκριθεί το Lebaycid για χρήση και το 2009, οπότε και προχώρησε στο διαγωνισμό.
Αντίθετα, η Νομαρχία Λέσβου με απόφαση του νομάρχη -σύμφωνα με τους υπαλλήλους της αρμόδιας Διεύθυνσης- αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, που εστάλησαν πάντως στο νησί, καθώς έχουν λήξει. Ηδη οι παραγωγοί ελαιολάδου με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης -σύστημα για την τήρηση των κανόνων του οποίου ελέγχονται και πιστοποιούνται- ανησυχούν για τη χρήση του Lebaycid, καθώς φοβούνται να μη βρεθούν υπολείμματα στα προϊόντα που εξάγουν. Το Lebaycid έχει απαγορευτεί στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, οπότε η εύρεση υπολειμμάτων θα μπορούσε να σημάνει αποκλεισμό του ελληνικού ελαιολάδου από αυτές τις αγορές.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, σημειώνει ότι έχουν τεθεί ανώτατα όρια υπολειμμάτων fenthion (1 mg/kg) στις ελιές από τον FAO, γεγονός που βέβαια χρησιμοποιείται ως άλλοθι για ενδεχόμενα υπολείμματα. Πάντως, τα υπολείμματα ενός απαγορευμένου φυτοφαρμάκου σε ένα προϊόν ασφαλώς δεν αποτελούν και συγκριτικό πλεονέκτημα για την αγορά. Την ίδια στιγμή μάλιστα οι ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπου θα θέλαμε να «μπουν» τα προϊόντα μας, θέτουν όλο και αυστηρότερα όρια όσον αφορά τα φυτοφάρμακα. Μάλλον το ρίσκο για την υγεία, το περιβάλλον και τις εξαγωγές είναι μεγάλο και το ερώτημα είναι ποιος και κυρίως γιατί αποφάσισε επανειλημμένως να το πάρει....
3 εκατομμύρια κοστίζει το πρόγραμμα δακοκτονίας

Το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι εθνικό και εκπονείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτελείται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις των ελαιοκομικών νομών (συνολικά 36) και πληρώνεται από τον εθνικό προϋπολογισμό. Εν ολίγοις, δεν διαλέγουν οι ελαιοπαραγωγοί με τι φάρμακο θα ψεκάσουν ούτε το κάνουν οι ίδιοι. Στο πρόγραμμα αυτό απασχολούνται 380 εποχιακοί γεωπόνοι που προσλαμβάνονται γι' αυτόν το σκοπό, 3.000 παγιδοθέτες, ενώ αφορά περίπου 7.000.000 στρέμματα με 150.000.000 ελαιόδεντρα. Το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 3.000.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τους ψεκασμούς που απαιτούνται.
Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
Καθημερινή