Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Νοσοκομείο Καλαμάτας: «Άριστα» στην αξιολόγηση βάσει έρευνας

Τα καλύτερα αποτελέσματα στην αξιολόγηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας πέτυχε το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Η αξιολόγηση έγινε με βάση τρεις δείκτες:

Καθαρά τεχνική αποδοτικότητα, δείκτης ο οποίος δείχνει αν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα όρων και αντανακλά διοικητική ικανότητα. Αποδοτικότητα κλίμακας, δείκτης ο οποίος δείχνει αν η μονάδα είναι στο σωστό μέγεθος και αντανακλά επάρκεια, στενότητα ή υπερεπάρκεια πόρων. Τεχνική αποδοτικότητα.
Ο συγκεκριμένος δείκτης ορίζεται ως ο ...........

συνδυασμός των άνω και δείχνει αν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα πόρων και στο σωστό μέγεθος και αντανακλά ταυτόχρονα διοικητική ικανότητα και επάρκεια μεγέθους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο κόσμος του Επενδυτή», στους τρεις παραπάνω δείκτες το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας βαθμολογήθηκε με άριστα, κατατάσσοντάς το έτσι στα καλύτερα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της χώρας.
Αντίθετα, δεν είναι το ίδιο θετικά τα αποτελέσματα αξιολόγησης για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου μόνο σ’ ένα δείκτη βαθμολογήθηκε με «καλή αποδοτικότητα», ενώ στο άλλους δύο πήρε «μέτρια» βαθμολογία.

Θάρρος

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Το πρώτο βραβείο INTERNATIONAL ARCHAEOMETRY AWARD

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ του ΠΡΩΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ INTERNATIONAL ARCHAEOMETRY AWARD θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου , στις 7 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας .

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΚΑΘ. C. RENFREW, ΚΑΘ. P. BETANCOURT, ΚΑΘ. G. WAGNER, ΚΑΘ. TH. REHREN, KAΘ. Π. ΘΕΜΕΛΗΣ, ΚΑΘ. Α. ΣΑΒΒΙΔΗΣ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘ. Ι. ΚΑΚΟΥΛΛΗ, Ξ. ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘ. Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, ..........

Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ανέλαβε την πρωτοβουλία της εσμοθέτησης ενός Διεθνούς Βραβείου με τον τίτλο COSTA NAVARINO – INTERNATIONAL ARCHAEOMETRY AWARD.

Στόχος του βραβείου αποτελεί η ανά διετία βράβευση ενός επιστήμονα αναγνωρισμένου, διεθνούς κύρους, στον τομέα της Αρχαιομετρίας και της Αρχαιολογικής Έρευνας.
Στην τελετή επίδοσης του βραβείου θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθ. Θ. Παπαθεοδώρου και ο καπετάν Βασίλης Κ. Κωνσταντακόπουλος, ιδρυτής της COSTA NAVARINO.

Το βραβείο τελεί υπό την αιγίδα του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Τελειώνει αύριο το φθινόπωρο, αλλά δεν μπαίνει χειμώνας!

Αν και αύριο τελειώνει το φθινόπωρο, μπαίνουμε στον χειμώνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 25 βαθμούς Κελσίου και το σκηνικό του καιρού θυμίζει περισσότερο άνοιξη προς καλοκαίρι, παρά χειμώνα.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Αναστασία Παπακρίβου, ο φετινός Νοέμβριος ήταν όντως ένας θερμός σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς έχει καταρρίψει το ρεκόρ θερμοκρασίας των 24 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Αττική στις 30 Νοεμβρίου του 1961, αφού σήμερα ο υδράργυρος στην Αθήνα δείχνει 25 βαθμούς.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, τόνισε, ..........

δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να συνδεθεί με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως συμπλήρωσε, το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί πολλά χρόνια αργότερα και αφού υπάρξουν τα στατιστικά στοιχεία και οι μελέτες που θα το αποδεικνύουν. «Σίγουρα, όμως είπε, παρατηρείται μία αύξηση της μέσης θερμοκρασίας».

Η αυξημένη θερμοκρασία για την εποχή, σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της ΕΜΥ, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο, γιατί δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η κ. Παπακρίβου είπε ότι τα Χριστούγεννα, όπως δείχνουν οι έως τώρα προγνώσεις, θα επικρατήσουν θερμοκρασίες αυξημένες σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή, καθώς και ένα έλλειμμα σε βροχοπτώσεις.

Πάντως, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, Σάββατο και Κυριακή, περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα κινηθεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.

Από Δευτέρα αναμένουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές.

Ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Άρχισε σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που επιχορηγεί τις ασφαλιστικές εισφορές, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, ή μερικώς απασχολούμενων.

Την ίδια ημέρα αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, που απασχολούν έως ένα άτομο.

Σκοπός η υποστήριξη της λειτουργίας ..........

της ατομικής επιχείρησης τους, από έξι έως δεκαοκτώ μήνες, κατά το διάστημα απουσίας τους από την επιχείρηση, λόγω κυοφορίας, λοχείας ή φροντίδας παιδιών.

Zougla.gr

Οδηγός επιβίωσης στους 325 νέους δήµους

Κάτοικος του νέου Δήµου Ναυπλίου, που αποτελείται πλέον από τη συνένωση των Δήµων Ναυπλίου, Νέας Τίρυνθας, Μιδέας και Ασίνης, θέλει στις 10 Ιανουαρίου 2011 να πάρει ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Θα πρέπει να µεταβεί από τη Νέα Τίρυνθα, όπου διαµένει, στην νέα έδρα του δήµου, το Ναύπλιο, για να το αποκτήσει; Αλλος πολίτης επιθυµεί να υποβάλει αίτηση για έκδοση πολεοδοµικής άδειας. Πού θα απευθυνθεί;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήµατα αλλά ..........

και σε δεκάδες άλλα ζητήµατα που πρέπει να επιλυθούν ώστε από το νέο έτος να λειτουργήσουν οι καλλικρατικοί δήµοι, δίνει ο «οδικός χάρτης».
Πρόκειται για το αλφαβητάρι που έχουν στα χέρια τους οι νέοι δήµαρχοι και οι δηµοτικές αρχές προκειµένου να κάνουν τα αναγκαία βήµατα για την οργάνωση των δήµων και να µη...
χαθούν στις διατάξεις του «Καλλικράτη».

«Ο χάρτης» που ετοίµασε το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία µετην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαµβάνει αναλυτικά λίστα µε τις απαιτούµενες ενέργειες και το χρονοδιάγραµµα υλοποίησής τους, µε κυρίαρχο στόχο να µην υπάρξει κενό στη διοίκηση και κυρίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Είναι πολύ σηµαντικό και πρόκειται για έναν πολυσέλιδο οδηγό που τον δουλεύουµε εδώ και µήνες καθώς δεν θέλαµε να µείνουµε µόνο στο θεσµικό πλαίσιο όπως συνήθως γίνεται», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. «Φτιάξαµε αυτό το επιχειρησιακό πρόγραµµα, που λέει στους αιρετούς βήµα προς βήµα τι πρέπει να κάνουν και πότε να το κάνουν. Μπαίνουµε στον “Καλλικράτη” µε τις καλύτερες προϋποθέσεις χωρίς αυτό να σηµαίνει πως δεν θα υπάρξει κάποια µεταβατική περίοδος, στην οποία θα χρειαστεί να αντιµετωπίσουµε διάφορα ζητήµατα που θα ανακύψουν». Ο κ. Ραγκούσης εµφανίζεται πάντως αισιόδοξος για το θετικό αποτέλεσµα καθώς θεωρεί πως «σε πνεύµα συνεργασίας µε όλους τους αιρετούς και τις νέες δηµοτικές αρχές, είµαι βέβαιος ότι θα αντιµετωπίσουµε κάθε δυσκολία ώστε το νέο θεσµικό πλαίσιο να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών». Βασικό στοίχηµα του υπουργείου Εσωτερικών είναι να µην υπάρξουν δυσλειτουργίες στο πλαίσιο των συναλλαγών των πολιτών µε τους νέους δήµους. Το γεωγραφικό εύρος των δήµων είναι τώρα πολύ µεγαλύτερο και η ανησυχία είναι µήπως µείνουν χωρίς υπηρεσίες κάτοικοι κυρίως αποµακρυσµένων περιοχών.

Εύρυθµη λειτουργία

Για τον λόγο αυτό έµφαση δίνεται στη διασφάλιση των υπηρεσιών κατά την πρώτη περίοδο και παράλληλα στη διαµόρφωση δοµών για την εύρυθµη λειτουργία των δήµων στο µέλλον. Ετσι, το νέο έτος οι πολίτες δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεων αφού θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες υποδοµές.

Εκτός δηλαδή από τις κεντρικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν στην έδρα του νέου δήµου, θα συνεχίσουν να υφίστανται οι εγκαταστάσεις των πρώην δήµων – αυτών που συνενώνονται µε τον “Καλλικράτη” – και να παρέχονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Το πρώτο διάστηµα ο πολίτης θα απευθύνεται στις υπηρεσίες που γνωρίζει, για να παραλάβει δηµοτικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά. Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2011 το αργότερο πρέπει οι δηµοτικές αρχές να έχουν µεριµνήσει για τη διασφάλιση της στέγασης των υπηρεσιών στα κτίρια όπου λειτουργούσαν, καθώς και για το απαιτούµενο προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και για αρµοδιότητες που µεταφέρονται στους δήµους από τις νοµαρχίες. Για παράδειγµα τα ΚΕΠ των νοµαρχιών θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους ίδιους χώρους, ενώ στο µεταβατικό στάδιο ορίζεται πως θα αποφευχθεί η µετεγκατάσταση κρίσιµων υπηρεσιών όπως είναι η Πολεοδοµία.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται – σύµφωνα και µε τις οδηγίες που δίνονται στους δήµους – πως πρέπει να προχωρήσουν στην εξασφάλιση των κτιριακών εγκαταστάσεων είτε µε νέες µισθώσεις τους είτε, σε περίπτωση που τα ακίνητα ανήκουν σε άλλο φορέα, όπως στις σηµερινές νοµαρχίες και τα οποία περνούν στις αιρετές περιφέρειες, να βρουν φόρµουλα για την κατανοµή των λειτουργικών εξόδων ή την καταβολή µισθωµάτων κατά το µεταβατικό στάδιο.

ΤΑ ΝΕΑ

Μεγάλος διαγωνισμός Manix μέσα απο την συχνότητα του YES 91.2

Η Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.
Λέμε Yes! στην προφύλαξη και σε συνεργασία με τη Manix μοιράζουμε προφυλακτικά για τρεις ημέρες! 3000 προφυλακτικά! Ναι, ναι, 3000 προφυλακτικά σε τρεις ημέρες!

Από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου ως ......

και την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, συντονίσου στον Yes!, άκου τις οδηγίες που σου δίνουν οι παραγωγοί και κέρδισε!

Δεν περπατάει το μαγαζί της Ντόρας λέει Μεσσηνιακή εφημερίδα Φωνή.

Να το πούμε ανέκδοτο της ημέρας;;;

Βλέποντας το πρωτοσέλιδο της σημερινής φωνής διαβάζουμε στον πηχαίο τίτλο "Δεν περπατάει το μαγαζί της Ντόρας"

Ε άμα το λέει και η φωνή τώρα... Εμείς πιεστήκαμε απόλυτα. Είναι απολύτως σίγουρο ότι θα πάει πολύ καλά η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Γιατί το λέω;

Γιατί η εν λόγω εφημερίδα στην προεκλογική .........

περίοδο ήταν η μόνη Μεσσηνιακή εφημερίδα που στην ουσία είχε "πειστεί" -άραγε από τι- ότι θα είχαμε τον κ. Δράκο περιφερειάρχη και ότι ο Πέτρος Τατούλης πάει, χάθηκε, έχασε, και άλλα διάφορα.
Τα έγραφε αυτά όταν όλες οι υπόλοιπες εφημερίδες στα ρεπορτάζ τους δεν έβλεπαν Δράκο για περιφερειάρχη.
Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να παραθέσω πρωτοσέλιδα της για την αλήθεια αυτών των γραμμών.
Μια αναζήτηση θα σας δώσει πολλά αποτελέσματα. Μπορείτε να τα δείτε και εσείς.
Μετα τα αποτελέσματα της 14ης Νοεμβρίου ... άκρα του τάφου σιωπή στην εφημερίδα φωνή βασιλεύει σχετικά με το ότι έβλεπε Δράκο για Περιφερειάρχη.
Της έκατσε ανάποδα το πεπόνι.....

Σήμερα βλέπει ότι το μόλις λίγων ημερών κίνημα της Ντόρας Μπακογιάννη δεν περπατάει!!!!!!!!
8 ημερών κόμμα και έχει 2,4% στην πρώτη δημοσκόπηση. Από αυτή την πρώτη δημοσκόπηση έβγαλε ασφαλές συμπέρασμα η φωνή ότι δεν περπατάει το κόμμα της Ντόρας.

Τι να πούμε? Κύριε Τσαμούλη μας πείσατε.... από την ανάποδη όμως......

Ο πρώην διαχειριστής

Παράταση στην περαίωση;

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση της περαίωσης και το «κλείσιμο» των φορολογικών εκκρεμοτήτων της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο, όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη μικρή παράταση της προθεσμίας, αφενός λόγω της αυξημένης προσέλευσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, αφετέρου δε γιατί εξετάζεται όπως στη ρύθμιση ενταχθούν και οι φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Νέες οδηγίες και επισημάνσεις για την περαίωση

Νέες πρόσθετες οδηγίες-επισημάνσεις για .........

την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 1 έως 13 του ν.3888/2010 σχετικά με την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών, έδωσε τη Δευτέρα με εγκύκλιό του το ΥΠΟΙΚ.

Η νέα εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια της εγκυκλίου ΠΟΛ.1147/27.10.2010 και μετά την πρόσφατη απόφαση ΠΟΛ.1156/15.11.2010, η οποία αναφέρεται ειδικά στην έκδοση Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων στο πλαίσιο των ανωτέρω διατάξεων από τις Δ.Ο.Υ. Αναλυτικά:

Α. Εφαρμογή απόφασης ΠΟΛ.1156/15.11.2010

1. Επί ανέλεγκτων υποθέσεων, όπως αυτές ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 3888/2010, για τις οποίες δεν εκδόθηκε από τη Γ.Γ.Π.Σ. το Εκκαθαριστικό Σημείωμα της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του εν λόγω νόμου μέχρι την 10.11.2010, το εν λόγω Σημείωμα, με περιεχόμενο αυτό που ορίζεται στην παράγραφο 1 της απόφασης ΠΟΛ. 1137/11.10.2010, εκδίδεται πλέον από τη Δ.Ο.Υ. η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του επιτηδευματία κατά το χρόνο έκδοσής του.

Για το σκοπό αυτό η Γ.Γ.Π.Σ. έχει αποστείλει ανά Δ.Ο.Υ. δύο ξεχωριστά αρχεία (excell), στο ένα εκ των οποίων περιλαμβάνονται προσωρινά (μη εκκαθαρισμένα) Εκκαθαριστικά Σημειώματα προς περαιτέρω επιβεβαίωση - επεξεργασία και εκκαθάρισή τους από την κατά περίπτωση Δ.Ο.Υ. και στο άλλο ανά αρμόδια Δ.Ο.Υ. οι επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχουν εκδοθεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα.

Με βάση τα παραπάνω αρχεία οι Δ.Ο.Υ., άμεσα, αφενός θα προβούν στην οριστικοποίηση των ως άνω προσωρινών Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων, δηλαδή στις απαραίτητες διορθώσεις ή συμπληρώσεις αυτών, εφόσον συντρέχει περίπτωση, κατά τα οριζόμενα στην απόφαση ΠΟΛ.1156/15.11.2010, καθώς και στην περαιτέρω έκδοση των οριστικών πλέον Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων και αφετέρου θα προβούν, σύμφωνα με την ίδια ως άνω απόφαση, στην έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων για τους επιτηδευματίες εκείνους για τους οποίους δεν εκδόθηκαν καθόλου προσωρινά Εκκαθαριστικά Σημειώματα ή υφίστανται ελλιπή ενδεχομένως διαθέσιμα στοιχεία από τη Γ.Γ.Π.Σ. Καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των ως άνω Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ. ορίζεται η 29.11.2010.

Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα εκδίδεται σε δύο αντίγραφα και το ένα μετά την υπογραφή του από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. και τη θέση της στρογγυλής σφραγίδας της υπηρεσίας επί της υπογραφής αποστέλλεται ταχυδρομικά στον επιτηδευματία, ο οποίος μπορεί να το αποδεχθεί εντός δεκαπέντε(15) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης που αναγράφεται σε αυτό. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι λόγω του συγκεκριμένου αυτού χρονικού διαστήματος από της έκδοσης των ως άνω Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων εντός του οποίου οι υπόχρεοι επιτηδευματίες μπορούν να τα αποδεχθούν, αυτά πρέπει να αποστέλλονται προς αυτούς αμέσως και χωρίς χρονοτριβή μετά την έκδοσή τους. Το άλλο αντίγραφο του Εκκαθαριστικού Σημειώματος υπογράφεται από τον υπάλληλο που έκανε την εκκαθάριση, τον επόπτη ελέγχου και τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. και παραμένει στο φάκελο της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι η αποδοχή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος συντελείται με την καταβολή του προβλεπόμενου από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 του ν. 3888/2010 ποσού και δεν απαιτείται η σύνταξη πράξης αποδοχής επί του σώματος του Εκκαθαριστικού Σημειώματος. Στο φάκελο όμως της υπόθεσης τοποθετείται φωτοαντίγραφο του διπλότυπου είσπραξης του προαναφερόμενου ποσού.

Τονίζεται σε ότι αφορά τα ως άνω αποσταλλέντα στις Δ.Ο.Υ. από τη Γ.Γ.Π.Σ. προσωρινά Εκκαθαριστικά Σημειώματα, ότι δεν αποτελούν αντικείμενο επιβεβαίωσης τα αναφερόμενα σε αυτά ακαθάριστα έσοδα, καθόσον αυτά ελήφθησαν από τις βάσεις δεδομένων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αλλά θα ελέγχονται ιδίως η υπαγωγή ή μη χρήσεων στην περαίωση και οι λοιπές παράμετροι που επηρεάζουν τον προσδιορισμό του φόρου.

2. Για να εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου (Α.Ε.Π.) του Κ.Β.Σ. πριν την αποδοχή από τον επιτηδευματία του Εκκαθαριστικού Σημειώματος που εξέδωσε η αρμόδια Δ.Ο.Υ., θα πρέπει οπωσδήποτε να υφίσταται σχετική έκθεση ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων του ως άνω Κώδικα. Συνεπώς, στην περίπτωση που κατά την έκδοση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Εκκαθαριστικού Σημειώματος ή κατά την αποδοχή αυτού υφίστανται δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία ή έγγραφα (π.χ.καταγγελίες) αλλά δεν έχει συνταχθεί και δεν υφίσταται σχετική έκθεση ελέγχου, δεν θα εκδίδεται Α.Ε.Π. του Κ.Β.Σ., τα επιβαρυντικά όμως αυτά στοιχεία, ανάλογα με την περίπτωση κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 του ν.3888/2010, λαμβάνονται υπόψη κατά την έκδοση του εν λόγω Σημειώματος ή κατά την αποδοχή αυτού.

3. Στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που δεν απεστάλησαν από τη Γ.Γ.Π.Σ. στις Δ.Ο.Υ. προσωρινά Εκκαθαριστικά Σημειώματα και συνεπώς τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα θα εκδοθούν εξ αρχής με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα των φακέλων των αρχείων της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ως δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3888/2010 ανά κατηγορία υπόχρεων προσώπων και κατηγορία τηρούμενων βιβλίων του Κ.Β.Σ. θεωρούνται αυτά που αναγράφονται, προκειμένου για οικονομικά έτη 2001 και επόμενα, στους παρακάτω αναφερόμενους κωδικούς των κύριων εντύπων των αντίστοιχων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος:

Έντυπο Ε1

- Ως δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα ατομικής γεωργικής επιχείρησης λαμβάνονται αυτά που αναγράφονται στους κωδικούς 475 και 476 κατά περίπτωση εάν πρόκειται για το σύζυγο ή τη σύζυγο.

- Ως δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα ατομικής εμπορικής επιχείρησης λαμβάνονται αυτά που αναγράφονται στους κωδικούς 425 και 426 κατά περίπτωση εάν πρόκειται για το σύζυγο ή τη σύζυγο.

- Ως δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος λαμβάνονται αυτά που αναγράφονται στους κωδικούς 517 και 518 κατά περίπτωση εάν πρόκειται για το σύζυγο ή τη σύζυγο.

Έντυπο Ε5

Ως δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα των προσώπων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., καθώς επίσης και των Ε.Π.Ε.(για τα οικον.έτη 1999 έως 2002), λαμβάνονται αυτά που αναγράφονται στον κωδικό 015.

Έντυπα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων της παρ.1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε.(Φ- 01010,Φ-01013,Φ-01011και Φ-01014).

Ως δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα των εν λόγω νομικών προσώπων λαμβάνονται αυτά που αναγράφονται στον κωδικό 015 των προαναφερόμενων εντύπων.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά το έντυπο Ε5 και τα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε., σε κάθε περίπτωση από το αναγραφόμενο στον κωδικό 015 ποσό αφαιρείται το ποσό που αναγράφεται στον κωδικό 026 (μερίσματα ή κέρδη από συμμετοχές). Περαιτέρω και όσον αφορά το έντυπο Ε5 το οποίο έχει υποβληθεί από πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. ειδικά στις περιπτώσεις που τηρούνται βιβλία Γ΄ κατηγορίας, από τον κωδικό 015 αφαιρείται το ποσό που αναγράφεται στον κωδικό 420 του εντύπου αυτού καθώς πρόκειται για εισόδημα από ακίνητα το οποίο εμπεριέχεται στον κωδικό 015.

4. Εξάλλου, για την ορθή και ομοιόμορφη έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων σε περιπτώσεις ύπαρξης παραβάσεων Κ.Β.Σ. ή άλλων επιβαρυντικών εν γένει στοιχείων που επαυξάνουν το φόρο ή από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 2 του ν.3888/2010, επισυνάπτεται στην παρούσα πίνακας με τις επιπτώσεις επί του προσδιορισμού των φόρων που προκύπτουν στο πλαίσιο της περαίωσης ανά είδος παράβασης.

Β. Λοιπά θέματα περαίωσης γενικά

1. Επί εκδοθέντων από τη Γ.Γ.Π.Σ. Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων τα οποία δεν έγιναν δεκτά από τους επιτηδευματίες καθόσον ζητείται η προηγούμενη τροποποίηση - διόρθωσή τους από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. κατά τα οριζόμενα στην απόφαση ΠΟΛ.1137/11.10.2010 (σχετ. και οι οδηγίες άρθ.9, παρ.3 της εγκ.ΠΟΛ.1147/27.10.2010), έχουν εφαρμογή για τις κατωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις οι ακόλουθες κατά περίπτωση διευκρινίσεις:

α. Εφόσον σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα περιλαμβάνονται και χρήσεις για τις οποίες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 περί αυτοελέγχου και πληρούνται όλες οι προς τούτο προϋποθέσεις, εφόσον για τις χρήσεις αυτές δεν συντρέχουν τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 12 του ν.3888/2010, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1147/27.10.2010, τα Εκκαθαριστικά αυτά Σημειώματα διορθώνονται με διαγραφή των προαναφερόμενων χρήσεων ακόμη και αν κατά την κωδικογράφηση των οικείων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν συμπληρώθηκαν οι προβλεπόμενοι κωδικοί για τον αυτοέλεγχο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

β. Ομοίως, εφόσον σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα περιλαμβάνονται και χρήσεις ήδη ελεγχθείσες ή περαιωθείσες με οποιοδήποτε τρόπο (με τακτικό έλεγχο, με το ν.3259/2004, 3697/2008 κ.λπ), το Σημείωμα αυτό διορθώνεται με διαγραφή των ως άνω χρήσεων, με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 12 του ν.3888/2010 κατά τα αναφερόμενα στην προηγούμενη περίπτωση α'.

γ. Το πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. της τελευταίας περαιούμενης χρήσης το οποίο περιλαμβάνεται σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα επειδή η χρήση αυτή ή κάποια από τις προηγούμενες τέσσερις(4) χρήσεις βαρύνεται με παράβαση Κ.Β.Σ. ή άλλο επιβαρυντικό στοιχείο που επαυξάνει το φόρο ή με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν.3888/2010, διαγράφεται με τροποποίηση-διόρθωση του Σημειώματος αυτού, εφόσον η παράβαση ή το επιβαρυντικό στοιχείο ή η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη αφορά αποκλειστικά χρήση που δεν περιλαμβάνεται σε αυτό ως ήδη ελεγχθείσα ή περαιωθείσα με οποιοδήποτε τρόπο (με τακτικό έλεγχο, με το ν. 3259/2004, 2697/2008 κ.λπ) ή αυτοελεγχθείσα με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 12 του ν.3888/2010.

δ. Το ποσό του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. της τελευταίας περαιούμενης χρήσης, προκειμένου περί χρήσεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 12 του ν.3888/2010, το οποίο περιλαμβάνεται σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα επειδή η χρήση αυτή ή κάποια από τις προηγούμενες τέσσερις (4) χρήσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω Σημείωμα βαρύνεται με παράβαση Κ.Β.Σ. ή άλλο επιβαρυντικό στοιχείο που επαυξάνει το φόρο ή με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν.3888/2010, μειώνεται κατά το ποσό Φ.Π.Α. που προκύπτει για τη δηλωθείσα διαφορά εκροών βάσει του τυχόν υποβληθέντος στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 13 έως 17 του ν.3296/2004 Ειδικού Σημειώματος Περαίωσης Φ.Π.Α. που αφορά την τελευταία περαιούμενη χρήση.

ε. Σε περίπτωση που κατ΄ εφαρμογή των οριζόμενων στην παράγραφο 1 του άρθρου 12 του ν. 3888/2010 σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα περιλαμβάνονται και η χρήση 2006 και η χρήση 2007 ενώ έπρεπε να περιλαμβάνεται μόνο η μία από τις δύο αυτές χρήσεις, το προαναφερόμενο Σημείωμα διορθώνεται με διαγραφή της χρήσης η οποία δεν έπρεπε να περιληφθεί σε αυτό.

στ. Εάν σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα περιλαμβάνονται λανθασμένα ελάχιστα ποσά φόρου της παραγράφου 11 του άρθρου 6 του ν. 3888/2010 (π.χ. σε περαιούμενη χρήση ατομικής εμπορικής επιχείρησης με βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. έχει υπολογισθεί το ελάχιστο ποσό που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.), το Εκκαθαριστικό Σημείωμα διορθώνεται με την αναγραφή σε αυτό του ορθού ελάχιστου προβλεπόμενου ποσού. Εάν όμως το ελάχιστο ποσό που περιλαμβάνεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα προκύπτει βάσει της ίδιας της υποβληθείσας από τον επιτηδευματία δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αφορά την περαιούμενη χρήση, ακόμη και αν η συμπλήρωση των οικείων κωδικών της δήλωσης έγινε ενδεχομένως λανθασμένα από τον επιτηδευματία (π.χ. από ατομική εμπορική επιχείρηση έχουν αναγραφεί τα ακαθάριστα έσοδα στον κωδικό του εντύπου Ε1 που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες), το Εκκαθαριστικό Σημείωμα δεν διορθώνεται, καθώς το ποσό αυτό προκύπτει από το κύριο έντυπο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τυχόν δε τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 31.8.2010 δεν λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο των σχετικών ρυθμίσεων του ν.3888/2010.

ζ. Εάν για υπαγόμενα οικονομικά έτη στην περαίωση έχουν υποβληθεί μέχρι την 31.8.2010 σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αλλά κάποια ή κάποιες από αυτές δεν έχουν εκκαθαριστεί, τότε προηγείται η εκκαθάριση, κατά τις κείμενες διατάξεις, των δηλώσεων αυτών που δεν έχουν εκκαθαριστεί και εκδίδεται περαιτέρω από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. τροποποιητικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα στο οποίο περιλαμβάνονται και τα οικονομικά έτη για τις δηλώσεις των οποίων έγινε η εκκαθάριση. Εξαιρετικά, εφόσον οι μη εκκαθαρισθείσες δηλώσεις αφορούν το τελευταίο ή τα τελευταία συνεχόμενα περαιούμενα οικονομικά έτη (π.χ.οικον.έτος 2010 ή οικον.έτος 2010 και οικον.έτος 2009), μπορεί να μη προηγείται η εκκαθάριση, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται άμεσα, οπότε, μετά την εκκαθάριση, θα εκδίδεται το ταχύτερο Εκκαθαριστικό Σημείωμα και ως προς το οικονομικό έτος ή τα οικονομικά έτη για τα οποία έγινε η εκκαθάριση.

η. Σε περίπτωση που σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα δεν έχει περιληφθεί συγκεκριμένη χρήση διότι οι δηλώσεις της χρήσης αυτής φέρονται ότι έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004, αλλά όμως σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι εφαρμογής των διατάξεων αυτών για την υπαγωγή και τον αυτοέλεγχο κατά τις εν λόγω διατάξεις, εκδίδεται τροποποιητικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα στο οποίο περιλαμβάνεται και η υπόψη χρήση.

θ. Σε περίπτωση που σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα δεν περιλαμβάνονται τυχόν εκκρεμείς χρήσεις πριν τη χρήση 2000 για τις οποίες δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή φόρου ή δεν περιλαμβάνονται ενδεχομένως χρήσεις 2000 και επόμενες ενώ αυτές είναι εκκρεμείς και έπρεπε να περιλαμβάνονται στο Σημείωμα αυτό, εκδίδεται τροποποιητικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα στο οποίο περιλαμβάνονται και οι παραπάνω χρήσεις.

ι. Προκειμένου περί επιχειρήσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Κ.Φ.Ε. (πώλησης ανεγειρόμενων οικοδομών), το ποσό του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. της τελευταίας περαιούμενης χρήσης, το οποίο περιλαμβάνεται σε Εκκαθαριστικό Σημείωμα επειδή η χρήση αυτή ή κάποια από τις προηγούμενες τέσσερις (4) χρήσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω Σημείωμα βαρύνεται με παράβαση Κ.Β.Σ. ή άλλο επιβαρυντικό στοιχείο που επαυξάνει το φόρο ή με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν.3888/2010, διαγράφεται εφόσον η παράβαση ή το επιβαρυντικό στοιχείο ή η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη αφορά αποκλειστικά περιλαμβανόμενες στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα χρήσεις για τις οποίες οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις δεν υπάγονταν στις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α.(ν.2859/2000) .

2. Σημειώνεται, σε ότι αφορά τα τυχόν προφανή σφάλματα που επικαλούνται οι επιτηδευματίες, ότι μόνο για σφάλματα κατά την έννοια που δίδεται σε αυτά με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1147/2010 επιτρέπεται η διόρθωση εκδοθέντος Εκκαθαριστικού Σημειώματος(π.χ. δεν διορθώνονται τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα εφόσον στο έντυπο Ε3 που συνοδεύει την κύρια δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχουν δηλωθεί ακαθάριστα έσοδα διαφορετικά ενδεχομένως από αυτά που έχουν δηλωθεί στους οικείους κωδικούς του εντύπου της κύριας δήλωσης).

3. Σε περαιούμενες υποθέσεις για τις οποίες ασκούνται περισσότερες από μία δραστηριότητες από αυτές που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3888/2010 ή ταυτόχρονα και άλλη μη περιλαμβανόμενη σε αυτές δραστηριότητα, για τον υπολογισμό του βάσει περαίωσης φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται ο χαμηλότερος συντελεστής των ασκούμενων δραστηριοτήτων με βάση τις ως άνω διατάξεις, χωρίς να ερευνάται η συμμετοχή των ακαθάριστων εσόδων κάθε δραστηριότητας στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα.

4. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι σε υποθέσεις της παραγράφου 13 του άρθρου 6, της παραγράφου 3 του άρθρου 7 και του άρθρου 8 του ν. 3888/2010, για τις οποίες η περαίωση κατά τις διατάξεις του άρθρου 11 του προαναφερόμενου νόμου γίνεται εντός δέκα ημερών (10) από την υποβολή της σχετικής αίτησης, η έκδοση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή η τροποποίηση ήδη εκδοθέντος από τη Γ.Γ.Π.Σ. Εκκαθαριστικού Σημειώματος πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα.

5. Σε περίπτωση που επιτηδευματίας από το σύνολο των διαχειριστικών περιόδων που περιλαμβάνονται σε εκδοθέν από τη Γ.Γ.Π.Σ. Εκκαθαριστικό Σημείωμα, αποδέχθηκε το Σημείωμα αυτό για κάποιες μόνο από τις περιλαμβανόμενες διαχειριστικές περιόδους αρχής γενομένης από την πρώτη αναγραφόμενη στο εν λόγω Σημείωμα, μπορεί εφόσον το επιθυμεί να περαιώσει και επόμενες συνεχόμενες περιλαμβανόμενες στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα διαχειριστικές περιόδους ή και όλες τις επόμενες, εφόσον προσέλθει σε συνεργαζόμενη τράπεζα έως την 29.11.2010 και αποδεχθεί κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 του ν.3888/2010 το Εκκαθαριστικό Σημείωμα και για τις διαχειριστικές αυτές περιόδους. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται υποχρεωτικά το προοδευτικό ποσό που αφορά την τελευταία περαιούμενη χρήση και θα ακολουθήσουν εσωτερικές διαδικασίες για το συμψηφισμό κ.λπ. του αρχικά καταβληθέντος ποσού.

6. Στις περιπτώσεις γενικώς που η αποδοχή των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων γίνεται στις Δ.Ο.Υ., είτε πρόκειται για Σημειώματα που εκδόθηκαν από τη Γ.Γ.Π.Σ. και τροποποιούνται από τις Δ.Ο.Υ. είτε πρόκειται για Σημειώματα που εκδίδονται από τις Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1156/15.11.2010, εφόσον ο επιτηδευματίας επιλέγει την εξόφληση των οικείων ποσών με δόσεις, οι δόσεις καταβάλλονται αποκλειστικά στις Δ.Ο.Υ. και όχι στις τράπεζες. Στις παραπάνω περιπτώσεις δεν απαιτείται ειδοποίηση του υπόχρεου για την καταβολή των δόσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν.3888/2010.

7. Τονίζεται εξάλλου ότι σε κάθε περίπτωση γενικώς που η αποδοχή των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων γίνεται στις Δ.Ο.Υ., εφόσον ο επιτηδευματίας δεν αποδέχεται το εκδοθέν Εκκαθαριστικό Σημείωμα για όλες τις περιλαμβανόμενες σε αυτό χρήσεις, εκδίδεται οπωσδήποτε κατά την αποδοχή τροποποιητικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα το οποίο περιλαμβάνει αποκλειστικά μόνο τις χρήσεις για τις οποίες ο επιτηδευματίας αποδέχεται την περαίωση, ώστε να συμφωνούν τα οφειλόμενα βάσει αυτού ποσά με τα βεβαιούμενα και καταβαλλόμενα ποσά.

8. Οι πιστοποιημένοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης μέσω του Taxisnet των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων τους που εκδόθηκαν από τη Γ.Γ.Π.Σ. Για την εξυπηρέτηση εξάλλου των επιτηδευματιών, οι Δ.Ο.Υ. έχουν τη δυνατότητα εμφάνισης και εκτύπωσης για όλα τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα που εκδόθηκαν από τη Γ.Γ.Π.Σ. ανεξαρτήτως αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Το εκτυπωμένο Εκκαθαριστικό Σημείωμα θα χορηγείται μετά από σχετική αίτηση αποκλειστικά στον ίδιο τον επιτηδευματία ή σε όποιον έχει σχετικό δικαίωμα (νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας κλπ).

9. Επί υποθέσεων φορολογίας πλοίων οι οποίες έχουν ελεγχθεί με τακτικό έλεγχο και οι σχετικές καταλογιστικές πράξεις έχουν εκδοθεί μέχρι την 30.9.2010, για τις λοιπές φορολογίες πλην της φορολογίας εισοδήματος για την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις περί φορολογίας πλοίων, οι σχετικές καταλογιστικές πράξεις μπορεί να περαιώνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ν.3888/2010 και στις αποφάσεις ΠΟΛ.1138/11.10.2010 και ΠΟΛ.1143/20.10.2010.

10. Πρόστιμα Κ.Β.Σ. που έχουν εκδοθεί μέχρι 30.9.2010 που είτε δεν έχουν οριστικοποιηθεί είτε εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και αφορούν συμπληρωματικά στοιχεία για ήδη ελεγμένες με τακτικό έλεγχο ή περαιωμένες χρήσεις με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμα έλεγχος στις λοιπές φορολογίες (εισοδήματος, Φ.Π.Α. κλπ.), εμπίπτουν, ανεξαρτήτως των διατάξεων της περίπτωσης δ. ββ' της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν.3888/2010, και στις διατάξεις της περίπτωσης δ. αα' της ίδιας πιο πάνω παραγράφου.

11. Εφόσον μέχρι την αποδοχή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος του άρθρου 9 του ν. 3888/2010 ή την επίλυση της διαφοράς κατά τις διατάξεις του άρθρου 11 του ίδιου νόμου, έχει υποβληθεί τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), περιουσιολογίου έτους 2008, με βάση την οποία ο επιτηδευματίας φυσικό πρόσωπο δεν υπόκειται σε φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κατά το Κεφάλαιο Δ΄ του ν. 3842/2010, δεν ισχύει η εξαίρεση της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ανωτέρω νόμου. Οι παραπάνω τροποποιητικές δηλώσεις υπόκεινται σε έλεγχο.

12. Για την ενημέρωση των φορολογουμένων αλλά και των υπηρεσιών και των υπαλλήλων, επισυνάπτεται στην παρούσα πίνακας με τις καταληκτικές ημερομηνίας που σχετίζονται με την εφαρμογή γενικώς των διαδικασιών περαίωσης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1 έως 13 του ν.3888/2010. Ο πίνακας αυτός παρακαλούμε όπως με μέριμνα των Προϊσταμένων αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων των Υπηρεσιών.

Συνημμένα ακολουθούν: 1. Πίνακας παραβάσεων Κ.Β.Σ. και επιπτώσεων στον προσδιορισμό των φόρων περαίωσης

2. Πίνακας καταληκτικών ημερομηνιών διαδικασιών περαίωσης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1 έως 13 του ν.3888/2010

Ναυτεμπορική

Τέλη κυκλοφορίας: Δεν ισχύει απαλλαγή για τους γονείς ανάπηρων τέκνων

Με αφορμή σχετικά ερωτήματα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως δεν παρέχεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί και ταξινομηθεί νομίμως στο όνομα των γονέων αναπήρων τέκνων.

Όπως διευκρινίζεται οι προβλεπόμενες απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας είναι υποκειμενικές και χορηγούνται αποκλειστικά στα πρόσωπα εκείνα τα οποία ο νόμος ρητά κατονομάζει και θέτει τις ειδικές προϋποθέσεις που δικαιολογούν τη σχετική φορολογική απαλλαγή.
Συνεπώς, στην περίπτωση όπου δεν ..........

υφίσταται αυτοκίνητο όχημα που έχει παραληφθεί από ανάπηρο μέλος οικογένειας, δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή η μετάθεση της αιτούμενης φορολογικής απαλλαγής στους γονείς των ανάπηρων τέκνων.

Αναλυτικά, με αφορμή ερωτήματα από φορολογουμένους και ΔΟΥ σχετικά με την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί και ταξινομηθεί νομίμως στο όνομα των γονέων, για τα οποία δεν συντρέχει καμία απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά υφίσταται αποδεδειγμένη αναπηρία σε ανήλικα τέκνα της οικογένειάς των (κινητική αναπηρία, νοητική υστέρηση, αυτισμός κλπ), αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 490/1976 (ΦΕΚ 331 Α'), παρέχονται ορισμένες δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές, μεταξύ των οποίων και η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Η απαλλαγή αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του ίδιου αυτού άρθρου, παρέχεται και στους ανάπηρους Έλληνες πολίτες άνω των 4 ετών, για παραλαμβανόμενο επιβατικό αυτοκίνητο.

2. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (ΦΕΚ 166 Α'), ορίζεται ότι, οι απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 490/1976 όπως αυτές ισχύουν, παρέχονται στους ανάπηρους Έλληνες πολίτες ηλικίας άνω των 4 ετών, όπως αυτοί διακρίνονται από τις περιπτώσεις Α', Β' και Γ' της ίδιας αυτής παραγράφου.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του ίδιου αυτού άρθρου, προβλέπεται ότι, για το παραλαμβανόμενο επιβατικό αυτοκίνητο στους ανήλικους αναπήρους των παραπάνω κατηγοριών που δικαιούνται ατέλειας, το δικαίωμα αυτό παραχωρείται σε εκείνον που ασκεί τη γονική μέριμνα ή για οποιοδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία, ο οποίος δύναται να εισάγει με τις διατάξεις αυτές ένα επιβατικό αυτοκίνητο έστω και αν ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους ανήλικους αναπήρους.

3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του ίδιου αυτού άρθρου, προβλέπεται ότι, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι Υγειονομικές Επιτροπές ή τα όργανα που θα έχουν αρμοδιότητα για την εξέταση των παραπάνω αναπήρων, ως και των αναπήρων που προβλέπονται από τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 1 του ν. 490/1976, για να διαπιστωθεί αν έχουν τη φύση και τα ποσοστά αναπηρίας, που προβλέπονται για την ατελή εισαγωγή επιβατικού αυτοκινήτου. Με την ίδια απόφαση, ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τον τρόπο και το χρόνο εξέτασης και επανεξέτασης των παραπάνω αναπήρων.

Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών του νόμου εκδόθηκε η αριθμ. Γ4α/Φ.15/1078/20.6.1990 (ΦΕΚ 381 Β') κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αφορά στην ιατρική εξέταση ατόμων με ειδικές ανάγκες για ατελή εισαγωγή επιβατικού αυτοκινήτου.

4. Ενόψει των ανωτέρω διατάξεων του νόμου, έχει γίνει δεκτό (ΥΠ.ΟΙΚ. 1051096/464/Τ.Ε.Φ./20-5-2009), ότι οι προβλεπόμενες απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας είναι υποκειμενικές και χορηγούνται αποκλειστικά στα πρόσωπα εκείνα τα οποία ο νόμος ρητά κατονομάζει και θέτει τις ειδικές προϋποθέσεις που δικαιολογούν τη σχετική φορολογική απαλλαγή. Συνεπώς, στην περίπτωση όπου δεν υφίσταται αυτοκίνητο όχημα που έχει παραληφθεί από ανάπηρο μέλος οικογένειας, δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή η μετάθεση της αιτούμενης φορολογικής απαλλαγής στους γονείς των ανάπηρων τέκνων. Κατ' ακολουθία, δεν παρέχεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί και ταξινομηθεί νομίμως στο όνομα των γονέων, τα οποία όμως δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988.

Ναυτεμπορική

Εφυγε από τη ζωή ο Λέσλι Νίλσεν

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, μετά από επιπλοκές που του προκάλεσε πνευμονία, ο γνωστός Καναδός ηθοποιός Λέσλι Νίλσεν. Ο Νίλσεν καθιερώθηκε κινηματογραφικά με τις ταινίες «Μια Απίθανη...Απίθανη Πτήση» και «Τρελές Σφαίρες».

Εξέπνευσε στις 0.34 ώρα Ελλάδας, σε νοσοκομείο της Φλόριντας, έχοντας δίπλα του της σύζυγό του Μπάρμπαρα.

«Είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι από ............

την απώλεια του αγαπημένου ηθοποιού Λέσλι Νίλσεν, που οι περισσότεροι θυμούνται από το ρόλο του υπαστυνόμου Φράνκ Ντρέμπιν στην ταινία "Τρελές Σφαίρες", που όμως είχε μια εξαιρετική σταδιοδρομία 60 χρόνων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του.

Ο Νίλσεν είχε γεννηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 1926 στην Ρεγκίνα του Καναδά. Όλοι τον θυμούνται από τις κωμικούς του ρόλους όπως του γιατρού στην «Απίθανη ...Απίθανη Πτήση» και του ανατρεπτικού χαρακτήρα αστυνομικού επιθεωρητή Ντρέμπιν στη σειρά ταινιών «Τρελές Σφαίρες».

Οι τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στις ταινίες Scary Movie 3 και Scary Movie 4 και το 2008 στη Superhero Movie.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Microsoft: Προειδοποίηση ασφαλείας για spam emails

Η Microsoft Ελλάς με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των χρηστών της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αναφορικά με την παραλαβή παραπλανητικών μηνυμάτων spam emails), τα οποία ζητούν από τους παραλήπτες τη συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων με πρόσχημα ότι έχουν «κερδίσει» κάποιο χρηματικό έπαθλο από τη Microsoft, με στόχο τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα τέτοιου ...........

παραπλανητικού μηνύματος αποτελεί email με θέμα «MICROSOFT XMAS WINNING CODE:MSC-files/97770E2G/MSC», το οποίο περιλαμβάνει επισυναπτόμενο αρχείο με τη μορφή επιστολής και υποτιθέμενο αποστολέα την Microsoft. Η επιστολή αυτή ενημερώνει τον παραλήπτη ότι έχει κερδίσει ένα χρηματικό ποσό και τον προτρέπει να απαντήσει στο email αποστέλλοντας τα προσωπικά του στοιχεία. Η επιστολή φέρει λογότυπο της εταιρίας και υπογράφεται από υποτιθέμενο στέλεχός της.

Η Microsoft Ελλάς διευκρινίζει ότι η εταιρία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα πλαστά μηνύματα και καλεί τους χρήστες του Internet, που τυχόν τα παραλάβουν, να τα αγνοήσουν και να προβούν στην άμεση διαγραφή τους. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση και αποστολή των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν πρέπει να ανοίγουν επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους παραλήπτες.

Ναυτεμπορική

Στα 20 ευρώ τα τέλη κυκλοφορίας για τις ηλεκτροκίνητες μοτοσικλέτες

Για τις επιβατικές ηλεκτροκίνητες δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010, δεν συντρέχει απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αντιστοιχούν στη μικρότερη κατηγορία κυβισμού των συμβατικών μοτοσικλετών και ανέρχονται στο ποσό των 20 ευρώ, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά, με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. για το θέμα, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Mε τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 3888/2010 (ΦΕΚ 175 A'), αντικαταστάθηκαν οι ισχύουσες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 2948/2001 (ΦΕΚ 242 Α'), με τις οποίες ορίζονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα οχήματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού, οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 4 του ίδιου αυτού άρθρου ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και επομένων, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στις παραγράφους αυτές για τα ταξινομούμενα επιβατικά αυτοκίνητα από την 1-11-2010.

Ειδικότερα, από τις διατάξεις του νόμου προβλέπεται ότι, για τα επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1-11-2010 και μετά, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο)

Σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου με την ΠΟΛ 1149/27-10-2010 Εγκύκλιό μας διευκρινίστηκε ότι, η σύνδεση με την κλίμακα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ισχύει για όλα τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1-11-2010, άσχετα από την τεχνολογία που ενσωματώνουν (βενζινοκίνητα, υβριδικά, υδρογόνου, ηλεκτροκίνητα, πετρελαιοκίνητα κλπ).

Επίσης, διευκρινίστηκε ότι, ειδικά για τις ιδιωτικής χρήσης δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, τα τέλη κυκλοφορίας συνεχίζουν να υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό τους και με την κλίμακα που ισχύει για τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν έως την 31.10.2010. Τούτο διότι, δεν υφίσταται Οδηγία της Ε.Ε. για τη μέτρηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα.

2. Εξάλλου, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν. 3888/2010 ορίζεται ότι, ειδικά, τα επιβατικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα καθώς και οι επιβατικές ηλεκτροκίνητες δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.

3. Με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις του νόμου προκύπτει ότι για τις επιβατικές ηλεκτροκίνητες δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010, δεν συντρέχει απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Επειδή δε, στα οχήματα της κατηγορίας αυτής, δεν προσδιορίζονται στοιχεία κυλινδρισμού κινητήρα, όπως προκειμένου περί των συμβατικών αντίστοιχων οχημάτων, τα επιβαλλόμενα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αντιστοιχούν στην μικρότερη κατηγορία κυβισμού των συμβατικών μοτοσικλετών και ανέρχονται στο ποσό των 20 ευρώ.

Ναυτεμπορική

Σήμερα ή αύριο το πόρισμα για τα δομημένα ομόλογα

Σήμερα το απόγευμα, ή την Τρίτη το πρωί το αργότερο, παραδίδει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, το πόρισμά της με το οποίο αναμένεται το ΠΑΣΟΚ να παραπέμπει σε προκαταρκτική εξέταση τους Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μεϊμαράκη. Υπέρ της παραπομπής των δύο πρώην υπουργών για ποινικές ευθύνες φαίνεται ότι κινείται και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αφήνουν και οι .........

εκπρόσωποι του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, οι οποίοι θα οριστικοποιήσουν τη θέση τους κατά την αυριανή, τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης μιλάει μεν για ποινικές ευθύνες, κάνει λόγο όμως για ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων.

Υπό τον φόβο, ωστόσο, να επαναληφθεί το φαινόμενο των διαρροών που σημειώθηκε κατά την ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπου τουλάχιστον 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν υπέρ της παραπομπής δύο πρώην υπουργών, ο πρόεδρος της εξεταστικής Χρ. Πρωτόπαπας προγραμματίζει διαδικασία ιδιαίτερης ενημέρωσης όλων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά την οποία θα μοιραστεί και επεξηγηματικό κείμενο, πέραν του πορίσματος.

Πωλείται φορτηγάκι με κλιματισμό.

Πραγματικά, πωλείται αυτό το φορτηγάκι που διαθέτει και κλιματισμό.
Δείτε τις φωτογραφίες και τρέξτε να το κλείσετε.






















«Εφυγε» ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Φούντας

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας. Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1944 στην ταινία "Χειροκροτήματα" του Γ. Τζαβέλα και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα ενσάρκωσε τον ρόλο του Μίλτου στην "Στέλλα" του Μιχ. Κακογιάννη.

Επαιξε επίσης σε μερικές από τις ιστορικές ........

ταινίες του ελληνικού κινηματογράφους όπως η "Μαγική Πόλη" του Ν. Κούνδουρου και τα "Κόκκινα Φανάρια" του Βασ. Γεωργιάδη, καθώς και στο "Ποτέ την Κυριακή" του Ζιλ Ντασέν.

Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1975 συμμετέχοντας στη μεταφορά στη μικρή οθόνη του "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Ν. Καζαντζάκη.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 11 το πρωί, από το Α΄ νεκροταφείο.

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 29 Νοεμβρίου έως 05 Δεκεμβρίου 2010 εφημερεύει το φαρμακείο:

Βασίλη Παπαθεοδοσίου

Tηλ: 2761 - 0 - 32229
Κιν. 693 - 2337104


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγει την άλλη Δευτέρα στις 07:59 το πρωί. Στις 08:00 ξεκινάει η επόμενη εφημερία.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.