Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Συνεδρίασε η Οργανωτική Επιτροπή της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας

Συνεδρίασε για πρώτη φορά την τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο Βορρέειον Πνευματικό κέντρο στα Φιλιατρά η «Οργανωτική Επιτροπή της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας» προκειμένουν να οργανώσουν την 3η γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας τον Μάϊο και Ιούνιο.

Σε ανακοίνωση που βγήκε μετά το πέρας της συνεδρίασης από την επιτροπή ανακοινώνεται ότι η σύσταση της επιτροπής θα είναι ίδια με εκείνη της προηγούμενης χρονιάς με εξαίρεση τον πρόεδρο του Ο.Φ.Α. που τώρα είναι ο Κος Κώστας Τσίγκανος.

Αναλυτικά τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής είναι τα εξής: .......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου

ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Εκπρόσωπος του Δήμου Γαργαλιάνων

ΓΚΟΓΚΑΣ ΑΛΕΚΟΣ
Εκπρόσωπος του Δήμου Αυλώνας

ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γεωπόνων Τριφυλίας

ΚΑΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Πρόεδρος Συλλόγου Νέων Αγροτών Ν. Μεσσηνίας

ΚΑΝΑΒΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Εκπρόσωπος παραγωγών Κυπαρισσίας

ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ
Πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Αντινομάρχης – Εκπρόσωπος Ν.Α. Μεσσηνίας

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατρών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Εκπρόσωπος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Εκπρόσωπος του Δήμου Κυπαρισσίας

ΤΑΜΠΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Εκπρόσωπος παραγωγών Φιλιατρών

ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πρόεδρος του Ο.Φ.Α

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε η έναρξη της εκδήλωσης να γίνει το Σάββατο 16 Μαΐου, με ημερίδα στο Βορρέειο και η λήξη της στις 20 και 21 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει μεγαλύτερη διαφήμιση στο προϊόν και στην εκδήλωση μέσω της ιστοσελίδας και του τύπου.
Ακόμα η έκθεση με τα προϊόντα να είναι ανοικτή σε περισσότερα προϊόντα του νομού μας αλλά και σε εταιρείες με γεωργικά εφόδια.
Για το λόγο αυτό θα παραχωρηθούν δωρεάν τα περίπτερα σε συλλόγους, ενώσεις και ομάδες που θα θελήσουν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.

Συζητήθηκε ακόμα το θέμα των εισηγήσεων και οι ομιλητές για την εναρκτήρια εκδήλωση.
Μια πρόταση που θα διερευνηθεί, είναι να προσκληθούν έμποροι ή παραγωγοί καρπουζιού από χώρες ανταγωνιστικές στην εμπορία του καρπουζιού οι οποίοι θα μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες καθώς και γυναίκες από γυναικείους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο χώρο αυτό.
Συζητήθηκε ακόμα η εξεύρεση των χρημάτων από τους διάφορους φορείς και πρόσωπα.

Ρεπορτάζ Φιλιατρά News

Επιστρέφει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ - Αυξάνονται οι φόροι σε ποτά και τσιγάρα - Αλλαγές και στο ΕΤΑΚ

Επιστρέφει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ που αφορά σε περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Επιστρέφει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ
Αυξάνονται οι φόροι σε ποτά και τσιγάρα
Όσον αφορά το ΕΤΑΚ καθιερώνεται το αφορολόγητο όριο των .......

200.000 ευρώ ανά οικογένεια κι όχι μόνο για την 1η κατοικία, αλλά για το σύνολο των ιδιοκτησιών της.
Το αφορολόγητο για τους άγαμους θα είναι 100.000 ευρώ. Η εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης αναβάλλεται για το 2010.

Πηγή: Studio A

ΣΧΟΛΙΟ
Κάνετε που κάνετε το καλό, κάντε το ολοκληρωμένο ανάθεμα σας.
Μετά φταίνε τα blog που σας τα χώνουν???
Τα ψάχνει ο πισινός σας να τα ακούτε. Είναι το φαϊ σας.


ΕΡΑΝΗ «Θέλει προσοχή ο Παπυργιακός» Το μάτς θα γίνει Κυριακή στις 2 το μεσημέρι.

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΥΡΕΑΣ

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει το παιχνίδι που θα δώσει η Εράνη την ερχόμενη Κυριακή στην έδρα της με αντίπαλο τον Παπυργιακό.
Αυτό υποστήριξε ο Αντώνης Μαυρέας εκ των προπονητών της φιλιατρινής ομάδας χθες στην “Ε“: «Είναι επικίνδυνο παιχνίδι αυτό με τον Παπυργιακό και χρειάζεται πολλή προσοχή. Γνωρίζουμε την επικινδυνότητα που έχουν τέτοιου είδους παιχνίδια με αντιπάλους που βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού.
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πάρουμε τον “άσο“.
Σε τέτοιους αγώνες δεν μας ενδιαφέρει το θέαμα. Πλέον, εκείνο που κοιτάμε είναι να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».
Χωρίς τέσσερις βασικούς ποδοσφαιριστές της θα αγωνιστεί η Εράνη στην κυριακάτικη αναμέτρηση.
Ο λόγος για τους τιμωρημένους Ηλία Ντινιώτη, Στέφανο Βαρούχα και τους τραυματίες Χαράλαμπο Ντινιώτη (πρόβλημα στη γάμπα), Σταύρο Γιάννη (βαρύ διάστρεμμα) και τον Κώστα Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος τραυματίστηκε στο ματς με την Αχαϊκή.
Σιγά - σιγά επανέρχεται ο Θεόδωρος Ασημακόπουλος και ........

δεν αποκλείεται να βρίσκεται στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας για την κυριακάτικη συνάντηση με την ομάδα της Κεφαλλονιάς.
Μάλιστα για να διευκολυνθεί ο Παπυργιακός στην επιστροφή του, η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ όρισε την έναρξη αυτού του αγώνα στις 2 το μεσημέρι.

Πηγή: Eλευθερία

Προετοιμάζονται τα Φιλιατρά για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης αναμένται ο εορτασμός του πολιούχου της πόλης των Φιλιατρών Αγιος Χαράλαμπος την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.
Ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους θα τελεσθεί μεγάλη αρχιερατική Λειτουργία και στη συνέχεια η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα με συγκέντρωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Κλήρου, της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών Αρχών της πόλης, των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου - Λυκείου, προσκόπων, Συλλόγων, Σωματείων, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Στην συνεχεια θα γίνει η άφιξη των προσκεκλημένων Μητροπολιτών Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμονας και Δράμας κ.κ. Παύλος και άμεση εκκίνηση για τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός.

Ανήμερα το πρωί, της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, η Φιλαρμονική του Συλλόγου .......

Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λίγο αργότερα θα παραταχθούν αγήματα του Στρατού, της Αεροπορίας, των προσκόπων και των Σχολείων προ του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου.
Αμέσως μετά θα γίνει προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό. Αναμένονται οι Υπουργός Πολιτισμού Κος Αντώνης Σαμαράς, η Υφυπουργός Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας Κα Σοφία Καλαντζάκου, Οι Βουλευτές Μεσσηνίας Σαμπαζιώτης Δημήτρης, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Κουσελάς Δημήτρης Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δράκος, Δήμαρχοι της Τριφυλίας και της Μεσσηνίας και πλήθος άλλων καλεσμένων.
Τέλος, θα ξεκινήσει η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικές οδούς της πόλης και θα ψαλλεί δέηση στην κεντρική πλατεία.
Ο Δήμος Φιλιατρών θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους στη 1.00 μετά το μεσημέρι στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο.

Έστησαν πάγκους οι Μικροπωλητές

Ξεκίνησαν ήδη από χθες το στήσιμο των πάγκων τους οι μικροπωλητές εν όψει του πανηγυριού για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη των Φιλιατρών.
Κάθε ώρα που περνά στήνεται και ένας πάγκος παραπάνω με αποτέλεσμα αυτήν την ώρα να έχει συμπληρωθεί σχεδόν το 65%.
Από την μέχρι στιγμής εικόνα που βλέπουμε στους πάγκους του πανηγυριού διακρίνουμε μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Άνοιξε πόρτα στον … θάνατο

Τραγικό και μακάβριο θάνατο βρήκε χθες το πρωί στην οδό Αρτέμιδος ο 68χρονος, Κωνσταντίνος Βάγγαλης.
Συγκεκριμένα, χθες στις 10.30 το πρωί στην οδό Αρτέμιδος στην Καλαμάτα το δίκυκλο μοτοποδήλατο, που οδηγούσε ο άτυχος Κωνσταντίνος Βάγγαλης, κινούμενο επί της οδού Αρτέμιδος με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, ανετράπη όταν, σύμφωνα με πληροφορίες των αυτοπτών μαρτύρων, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, που μόλις είχε σταθμεύσει έξω από τη ΔΕΗ, άνοιξε την πόρτα για να βγει, με αποτέλεσμα ο οδηγός του μοτοποδηλάτου να χτυπήσει πάνω στην ανοιχτή πόρτα του αυτοκινήτου και στη συνέχεια να εκτιναχτεί στη μέση του οδοστρώματος.

Τραγική συγκυρία ήταν ότι, εκείνη τη στιγμή τον δρόμο διερχόταν φορτηγό, οδηγούμενο από 39χρονο αλλοδαπό κάτοικο Καλαμάτας, που παρέσυρε τον χτυπημένο και πεσμένο στο έδαφος 68χρονο, με συνέπεια να τραυματισθεί θανάσιμα ο οδηγός του μοτοποδηλάτου.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες των αυτοπτών μαρτύρων, η σφοδρότητα .....

της σύγκρουσης και ο εγκλωβισμός στη συνέχεια του θύματος στις ρόδες του φορτηγού ήταν τέτοια, που επέφεραν τον αποκεφαλισμό του 68χρονου!

Ο άτυχος 68χρονος, Κωνσταντίνος Βάγγαλης του Αθανασίου και της Θεοδώρας, κάτοικος Καλαμάτας, ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ. Μάλιστα, η οικογένειά του διατηρεί ψησταριά σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας, ενώ οι φίλοι και γνωστοί του δηλώνουν συγκλονισμένοι από το αναπάντεχο και συνάμα τραγικό συμβάν, ανήμποροι να πιστέψουν τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς χάθηκε τόσο άδικα ο δικός τους άνθρωπος.
Όλοι τους τον περιγράφουν ως έναν πρόσχαρο, καταδεκτικό άνθρωπο και με χιούμορ.

Το δυστύχημα συνέβη στο ύψος των γραφείων της ΔΕΗ κι έντρομοι όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στην Υπηρεσία, υπάλληλοι και πολίτες, βγήκαν έξω και αντίκρισαν το μακάβριο θέαμα. Συγκλονισμένοι και σοκαρισμένοι οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη από το τραγικό αυτό περιστατικό, που έκοψε το νήμα της ζωής του 68χρονου. Στον τόπο του τραγικού συμβάντος από την πρώτη στιγμή έσπευσαν ασθενοφόρο, αστυνομικό και πυροσβεστικό όχημα, οι άνδρες του οποίου απεγκλώβισαν το σώμα του άτυχου 68χρονου, που βρισκόταν σφηνωμένο κάτω από το φορτηγό.

Η κυκλοφορία στην οδό Αρτέμιδος διεκόπη προσωρινά, λόγω του δυστυχήματος, ενώ αργότερα ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.
Να σημειωθεί ότι, προανάκριση για το συμβάν και τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας, ενώ και το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα φωτίσει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του 68χρονου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους του δυστυχήματος.

Πηγή: Επικαιρότητα

«Δωρεά ζωής» 54χρονου από την Κυπαρισσία

Μετά τον κλινικό θάνατο οδηγού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας η οικογένειά του προέβη στη γενναία κίνηση της δωρεάς του ήπατός του για τη σωτηρία άλλου ανθρώπου.

Τελικά, συμβατός δότης ευρέθη στο Παλέρμο της Ιταλίας, όπου εκεί κατευθύνεται το μόσχευμα, όπου την όλη διαδικασία συντόνισε χθες το ΕΚΕΠΥ.
Ο κ. Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας όπου έγινε η όλη διαδικασία (σ.σ. η εγχείρηση), σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «ΕΠΙ» δήλωσε:
«Στις 25 Ιανουαρίου ένας υπάλληλος του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας έπαθε καρδιακή ανακοπή. Μέχρι να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο πέρασε πέραν της μισής ώρας και ο εγκέφαλός του έμεινε χωρίς οξυγόνο.
Έγιναν άμεσα όλες οι ενέργειες, όμως στις 29 Ιανουαρίου επήλθε τελικά ο κλινικός θάνατος για τον ασθενή.

Η οικογένεια του θανόντος προσέφερε τα όργανα για .......

μεταμόσχευση, στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου για την Προαγωγή της Υγείας, κ. Παναγιώτης Ευσταθίου και το Υπουργείο συντόνισαν τις ενέργειες και βρέθηκε ο συμβατός δότης. Σήμερα το πρωί έγινε η εγχείρηση με τη συμβολή του κ. Γεωργίου, ιατρού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και άλλων ιατρών του Νοσοκομείου. Από τις 9.00 το πρωί ένα Τσέσνα έχει προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο με ιατρούς και περιμένουν να παραλάβουν το μόσχευμα. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι, η οικογένεια πήρε μια πολύ γενναία απόφαση κι επέδειξε τρομερή ψυχραιμία».

Πηγή: Επικαιρότητα

«Απαράδεκτα βαλτωμένο το ΕΣΠΑ - Δ’ ΚΠΣ»

Δριμύτατη κριτική στο κυβερνών κόμμα άσκησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις», στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αφορμή στάθηκε το «πάγωμα» 642 επενδυτικών σχεδίων - συνολικού προϋπολογισμού 692,3 εκατ. ευρώ, που παραμένουν σε στασιμότητα από τον Αύγουστο του 2008, σε συνδυασμό με τη συστηματική τροποποίηση Υπουργικών Αποφάσεων που αφορά στις «κορεσμένες» τουριστικά περιοχές, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά ύποπτες».

Ας περάσουμε, όμως, αποσπασματικά, στα όσα είπε ο κ. Κουσελάς:

«Εμείς θα περιμέναμε, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θαρραλέα μέτρα και τομές για το ΕΣΠΑ, που να σηματοδοτούν τη βούληση της Κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει το πολυδιαφημισμένο αλλά ήδη απαράδεκτα βαλτωμένο, επί δυο χρόνια, ΕΣΠΑ - Δ' ΚΠΣ και να το επιταχύνει, δίνοντας .........

παράλληλα το στίγμα πως υπάρχει ένα κάποιο σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, για την αναγκαία αλλαγή των βάσεων και του προσανατολισμού της ανάπτυξης.
Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει.
Στο κομμάτι του ΕΣΠΑ η Κυβέρνηση αναλώνεται σε ήσσονος σημασίας «μερεμέτια» και διευθετήσεις.

Εξακολουθούν να ισχύουν - και δυστυχώς επιβεβαιώνονται - οι επισημάνσεις που είχα κάνει στην τοποθέτησή μου κατά την ψήφιση του ν. 3614/2007 για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Αντί, δηλαδή, να ξεπεραστούν οι όποιες αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης του Γ' ΚΠΣ και το σύστημα αυτό να αναβαθμιστεί και να απλοποιηθεί, θεσπίστηκαν συγκεντρωτικά, αλληλοεπικαλυπτόμενα και ασφυκτικά ελεγχόμενα από το Υπ. Οι. Οικ. διαχειριστικά όργανα.

Το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιαστεί η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια στελέχωσης των φορέων διαχείρισης, να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας τους, που επιβαρύνει το ΠΔΕ και να μεγαλώσει η ακαμψία και οι καθυστερήσεις στην προώθηση του ΕΣΠΑ, ενώ οι τοπικοί φορείς έμειναν απ' έξω από τη λήψη αποφάσεων και επενδυτικών σχεδιασμών, που τους αφορούν άμεσα και καθοριστικά.

Αλήθεια, τι από όλα αυτά διορθώνεται με τις διατάξεις που φέρνετε;».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε στην αποτυχία του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, τονίζοντας ότι, «ο τελικός αριθμός και το είδος των εγκρίσεων που έγιναν, η σοβαρή παραβίαση των προθεσμιών του, αλλά και η ανύπαρκτη συμβολή του στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας μετατράπηκε σε καθαρή επιδείνωση». Σημείωσε, δε, πάνω σε αυτό πως τα επενδυτικά σχέδια - φτάνουν τα 642 - παραμένουν σε στασιμότητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου «λόγω έλλειψης ρευστού για ένταξη και χρηματοδότησή τους από τον αναπτυξιακό νόμο, αφού απαιτείται δημόσια δαπάνη της τάξης των 402,35 εκατ. ευρώ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται μάλιστα για σχέδια που θα δημιουργούσαν συνολική απασχόληση 1.350 ατόμων, τα οποία κατατέθηκαν με το αυξημένο ποσοστό επιδότησης που ίσχυσε στο διάστημα από 31 Αυγούστου 2007 έως 31 Αυγούστου 2008 για τις πυρόπληκτες περιοχές. Από αυτά, 237 σχέδια αφορούν στη Μεσσηνία», συμπλήρωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής.

Πηγή: Επικαιρότητα

Στασιμότητα για τα δικαιώματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου

Πραγματοποιήθηκε χθες, όπως ήταν προγραμματισμένη άλλωστε, η συνάντηση των σπουδαστών του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπό τη συνοδεία του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με τους δύο υφυπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπύρο Ταλιαδούρο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Αφορμή για τη συνάντηση αυτή αποτέλεσε το αίτημα των φοιτητών για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της Σχολής με την ένταξή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ουδέτερα έως αρνητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά το τέλος της συνάντησης, με το κόλλημα να εντοπίζεται όντως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το πρόβλημα βρίσκεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί και δεν έχει προωθηθεί ακόμα.
Οι πτυχιούχοι της Σχολής θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, .........

δικαίωμα συμμετοχής στους επόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για θέσεις εκπαιδευτικών ωρομίσθιων και αναπληρωτών, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζονται τα μόριά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, βρέθηκε στο πλευρό των φοιτητών - κι εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάσταση που επικρατεί - στη συνάντηση με τους δύο υφυπουργούς, όπως και η πρόεδρος της Σχολής, Αθηνά Ξανθάκη - Καραμάνου.

«Από το 2004 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ένταξης αλλά έμειναν στις υποσχέσεις»

Ανακοίνωση στήριξης για τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εξέδωσε η παράταξη της ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Καλαμάτας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των πρώτων για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την ένταξή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Σχετικά με την κατάληψη του Πανεπιστημίου Καλαμάτας από τον Φοιτητικό Σύλλογο εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τον αποκλεισμό τους απ' τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της Κυβέρνησης γιατί από το 2004 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ένταξης, αλλά έμειναν στις υποσχέσεις. Οι φοιτητές μη αντέχοντας τους συνεχιζόμενους "εμπαιγμούς" προέβησαν σε κατάληψη και σε ποίκιλες μορφές κινητοποιήσεων.

Τους καλούμε να συνεχίσουν την κατάληψη στη Σχολή τους εάν δεν κατοχυρωθούν επαγγελματικά, εάν δεν είναι ίσοι με τους άλλους αποφοίτους των ίδιων Σχολών. Τους προτρέπουμε να δράσουν μαζικά και δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους χωρίς παραταξιακές αποχρώσεις. Το σημαντικότερο, ζητούμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, τους τοπικούς βουλευτές και όλους τους τοπικούς Φορείς να προστατέψουν τα παιδιά και να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν στο γραφειοκρατικό ζήτημα που κωλυσιεργεί. Το θέμα αυτό αφορά όλη την πόλη της Καλαμάτας, γιατί κάποιος που εισέρχεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα έχει λόγο να έρθει να σπουδάσει στο συγκεκριμένο Τμήμα, αφού δεν θα μπορεί να δώσει εξετάσεις για το Δημόσιο».

Εμείς στηρίζουμε την απόφαση να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θα είμαστε στο πλευρό τους όσο και αν διαρκέσει η επαγγελματική τους αποκατάσταση και να συνεχίζουν να διεκδικούν τα αυτονόητα».

Πηγή: Επικαιρότητα

Λύθηκε το θέμα με το ΚΤΕΛ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεδρίασε στις 12 Δεκεμβρίου 2008 για να αποφανθεί επί της από 26 Νοεμβρίου 2008 αίτησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας με την οποία ζητούσε ανάκληση της 277/2008 Πράξης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αφού μελέτησε τα στοιχεία του φακέλου κι έλαβε υπόψη τις απόψεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας που παραστάθηκε δια της πληρεξούσιας δικηγόρου της κ. Σταματίας - Κωνσταντίνας Φιλοθεΐδου.

Τις απόψεις της ανώνυμης εταιρείας «Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Μεσσηνίας Α.Ε.» που παραστάθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου κ. Χριστόφορου Πανταζόπουλου.
Τις απόψεις του εκπροσώπου του Ελληνικού ...........

Δημοσίου κ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλου.
Την έγγραφη γνώμη του Επιτρόπου της Επικρατείας κ. Ανδρέα Καπερώνη.
Τέλος και τις απόψεις του ιδιώτη κ. Βασίλειου Κατσίρη (σ.σ. ήταν ο μόνος υπέρ του κύρους της απόφασης), που παραστάθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Αντώνη Γιαννακόπουλου.
Αποφάσισε τα εξής:
«Δέχεται την από 26 Νοεμβρίου 2008 (αριθμ. πρωτ. 58627/26.11.2008) αίτηση ανάκλησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και απορρίπτει την πρόσθετη παρέμβαση του Βασιλείου Κατσίρη, ως απαράδεκτη.
Ανακαλεί τη 277/2008 Πράξη του Ζ' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποφαίνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της οικείας σύμβασης κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο σκεπτικό της παρούσας. Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου 2009».

Ανακοίνωση της ΝΑΜ

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτήν της απόφασης του 6ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη μεταφορά μαθητών από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Μεσσηνίας, σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής: «Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ΝΑΜ νομιμοποιείται για την υπογραφή σύμβασης με το ως άνω ΚΤΕΛ».

Πηγή: Επικαιρότητα

Καταβολή οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων από τον ΟΓΑ

Τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειες Ν.3631/08, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000€ Ν.3454/2006) του Α' Διμήνου 2009 του ΟΓΑ, θα καταβληθούν σε 418.846 οικογένειες από 6 έως 16 Φεβρουαρίου 2009.

Στα ανωτέρω οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 01-01-2009.

Τα νέα ποσά των πολυτεκνικών επιδομάτων έχουν διαμορφωθεί από 01-01-2009 ως εξής: ......

(ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ)

Εφάπαξ Παροχή 2.000 € Ν. 3454/06 2.413

Επίδομα 3ου παιδιού 174,28 € 54.697

*Πολυτεκνικό Επίδομα 43,55 €(για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών) 77.803

* Πολυτεκνικό Επίδομα τρίτεκνης Οικογένειας Ν. 3631/08 43,55 €(για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών) 159.373

Ισόβιες συντάξεις 100,24 € 176.944

Για τα παραπάνω επιδόματα δεν παρακρατείται φόρος από 1-1-2007.

* Το κατώτερο ποσό που καταβάλλεται ως πολυτεκνικό επίδομα στην πολύτεκνη μητέρα καθώς και στην τρίτεκνη μητέρα, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό 100,24 €.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας είναι:

1. Η μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα αυτό διακόπτεται την 1η του επομένου έτους εκείνου, κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του. Τα τέκνα τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του παραπάνω επιδόματος, είναι αυτά που αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, καθώς και τα γεννηθέντα εκτός γάμου. Το ως άνω επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο τέκνα, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.

2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

3. Το ανωτέρω επίδομα δικαιούνται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:
α) Οι Έλληνες πολίτες.
β) Οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας.
γ) Οι πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
δ) Οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες.
ε) Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (Ν.Δ. 3989/1959, Α.Ν.389/1968).
στ) Οι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις (Ν.139/1975).
ζ) Αλλοδαποί, δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/1999).
η) Οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση,
β) Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.

Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι του ανωτέρω επιδόματος πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Να καταργηθούν τα «ψιλά γράμματα» στα τραπεζικά συμβόλαια

Στο κενό φαίνεται να πέφτει το αίτημα των τραπεζών για ακύρωση υπουργικής απόφασης με την οποία απαγορεύτηκαν τα «ψιλά γράμματα» σε συμβόλαια για δάνεια και κάρτες, σε περίπτωση που γίνει δεκτή εισήγηση που θα γίνει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προσφυγή τραπεζών που ζητούν να ακυρωθεί η από 25.6.08 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία απαγορεύθηκε να αναγράφονται στα τραπεζικά συμβόλαια όροι που έχουν ήδη κριθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις παράνομοι και καταχρηστικοί.

Ωστόσο, ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Δημήτρης Σκαλτσούνης θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ολομέλεια του ΣτΕ να μην κάνει δεκτές τις προσφυγές των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση αναγραφής των όρων αυτών στα τραπεζικά συμβόλαια αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Ακόμη, θα υποστηρίξει ότι η μη αναγραφή των όρων που .........

έχουν κριθεί καταχρηστικοί στα τραπεζικά συμβόλαια είναι μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υπέρ της απαγόρευσης αναγραφής των όρων αυτών στα συμβόλαια των τραπεζών, έχει ταχθεί και η Ενωση Καταναλωτών με σχετική παρέμβασή της.

Σας παραθέτουμε αποφάσεις δικαστηρίων που βγάζουν παράνομους και καταχρηστικούς όρους των τραπεζών.
Ενημερωθείτε και αρνηθείτε στις τράπεζες να σας κλέβουν.

Νέες προειδοποιήσεις της Microsoft για τους χρήστες των Windows 7 και IE8

Η Microsoft επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, στους χρήστες την προειδοποίησή της που αφορά στο Windows XP Service Pack 3, ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ το SP ή τον Internet Explorer 8.

Αρχικά, τη συγκεκριμένη προειδοποίηση είχε επισημάνει, τον περασμένο Αύγουστο, η υπεύθυνη προγραμματισμού της Microsoft, Jane Maliouta όταν η Microsoft κυκλοφόρησε την beta έκδοση του αναμενόμενου browser.
Τώρα, προειδοποιεί για ακόμα φορά τους χρήστες, με αφορμή τη χθεσινή κυκλοφορία του Release Candidate 1 (RC1).

Σε σχόλιο στο IE blog, η Maliouta συνιστά στους χρήστες που είχαν εγκαταστήσει το IE8 Beta 1 ή Beta 2 ΠΡΙΝ την αναβάθμιση των Windows XP στο SP3, να απεγκαταστήσουν χειροκίνητα παλαιότερα IE8 previews.
Όσοι επιλέξουν να μην ακολουθήσουν τη συμβουλή της, θα κολλήσουν όχι μόνο με το IE8 RC1 αλλά και το Windows XP SP3.

«Το Windows XP SP3 και το IE8 RC1 θα παραμείνουν μόνιμα στο .....

σύστημα» υπογράμμισε η Maliouta. Θα συνεχίσετε να έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε στις νέες εκδόσεις του IE8, όταν θα γίνονται διαθέσιμες, αλλά δεν θα μπορείτε να τις απεγκαταστήσετε». Όπως είχε συμβεί και τον Αύγουστο, όταν πολλοί από τους χρήστες XP SP3 βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση καθώς πραγματοποίησαν αναβάθμιση από το IE8 Beta 1 στην Beta 2, ένα προειδοποιητικό μήνυμα θα εμφανιστεί στον browser.

Για να αποτραπεί το κλείδωμα, η Maliouta συνέστησε στους χρήστες αρχικά να κάνουν απεγκατάσταση του Windows XP SP3 και μετά του IE8 Beta 1 ή Beta 2. Στη συνέχεια θα πρέπει να επανεγκαταστήσουν το XP SP3 και μόνο τότε να εγκαταστήσουν το IE8 RC1.

Όπως αναφέρει η Maliouta, η μεγάλη αλλαγή στην ανάπτυξη του RC1 είναι ότι η Microsoft δεν ζητά πλέον από τους χρήστες των Windows Vista και Windows Server 2008 να κάνουν χειροκίνητη απεγκατάσταση προηγούμενων εκδόσεων του IE πριν ξεκινήσουν την εγκατάσταση του RC1. Λόγω αυτής της αλλαγής θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την αναβάθμιση RC1 σε όλους τους χρήστες που τρέχουν τον IE8 Beta 1 ή Beta 2 μέσω του Windows Update. Η Microsoft δεν έχει διευκρινίσει πότε θα γίνει κάτι τέτοιο και ούτε η Maliouta ανέφερε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επίσης άγνωστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία ενός συγκεκριμένου update για όσους χρησιμοποιούν τα Windows 7 beta, τα οποία η εταιρεία δημοσιοποίησε επίσημα στις 10 Ιανουαρίου.
Λόγω του χρόνου κυκλοφορίας της beta των Windows 7, η έκδοση του ΙΕ8 είναι προ – RC. Όπως διευκρίνισε η Maliouta, η Microsoft θα αναβαθμίσει τον ΙΕ8 των Windows 7 στο RC1 μέσω του Windows Update, παρόλο που δεν ήταν σαφής για το πότε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το IE8 RC1 χειροκίνητα από το web site της εταιρείας.

Τουλάχιστον μια επιπλέον αναβάθμιση χρειάζεται προτού γίνει εγκατάσταση του IE8 RC, ή προτού μπορέσει να τρέξει. Αν δεν γίνει αυτό τότε το ΙΕ8 RC θα μπλοκάρει κατά τη διάρκεια του setup και θα εμφανίσει το εξής μήνυμα: “Setup cannot continue because one or more updates required to install Windows Internet Explorer 8, are not present” (Το setup δεν είναι δυνατό να συνεχίσει αφού μια ή περισσότερες αναβαθμίσεις που χρειάζονται για την εγκατάσταση του Windows Internet Explorer, δεν είναι διαθέσιμες). Η αναβάθμιση υπάρχει ήδη σε όσα συστήματα τρέχουν το Vista SP1.

Η Microsoft ανάρτησε, επίσης, ένα αρχείο υποστήριξης που προσφέρει λύσεις για προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης καθώς επίσης και σημειώσεις που φανερώνουν προβλήματα συμβατότητας με ποικίλα λογισμικά, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής εργαλείων της Google Inc. αλλά και παλαιότερες εκδόσεις του δημοφιλούς VoIP προγράμματος, Skype. Επίσης, ασύμβατες με τον IE8 είναι και παλαιότερες εκδόσεις του Windows Live Login.

Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν το IE8 RC1 για τα Windows XP, Vista, Server 2003 και Server 2008 από την ιστοσελίδα της Microsoft. Ο νέος browser δεν τρέχει με τα Windows 2000.

Οι 6… εκδοχές των Windows 7

Αν είχατε την εντύπωση πως η Microsoft έβαλε μυαλό μετά το μάθημά της με τα Windows Vista, τότε ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε (για μια ακόμη φορά).
Παρά το γεγονός ότι η beta έκδοση των Windows 7 έχει πάρει μέχρι τώρα μερικές από τις καλύτερες κριτικές, οι αποκαλύψεις ότι η Microsoft σκοπεύει να κυκλοφορήσει έξι διαφορετικές εκδόσεις του νέου της λειτουργικού, προκάλεσαν αλαλούμ στον κόσμο της τεχνολογίας.
Πολλοί ήταν εκείνοι που σήκωσαν το φρύδι και αναρωτήθηκαν: «τι ετοιμάζει πάλι η Microsoft;».

H εταιρεία επιβεβαίωσε το γεγονός, παρόλο που δεν έχει προβεί σε επίσημες δημόσιες δηλώσεις σχετικά.

Πληθώρα κόσμου είχαν κρατήσει επικριτική στάση σχετικά με τις πολλαπλές εκδόσεις των Vista.
Αυτή η κίνηση της εταιρείας είχε προκαλέσει κομφούζιο αφού ........

ήταν δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποια ήταν η σωστή έκδοση να αγοράσει.
Εκτός αυτού, δημιούργησε και προβλήματα συμβατότητας όχι μόνο σε επίπεδο software αλλά και hardware, στις περιπτώσεις εκείνες που οι χρήστες ήθελαν να γυρίσουν από τα XP στα Vista. Επιπλέον, πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν αυτή τη στρατηγική πολλαπλών εκδόσεων των Vista, σαν έναν τρόπο με τον οποίο η Microsoft να μπορεί να χρεώνει διαφορετικές τιμές για διαφορετικές εκδόσεις των Vista, με μικρό όφελος για τους τελικούς χρήστες.

Οι τιμές ή οι διαθεσιμότητα δεν είναι ακόμα σαφείς, αλλά η εταιρεία έχει δώσει μια γενική εικόνα σχετικά με τις διαφορές που θα υπάρχουν ανάμεσα στις εκδόσεις του νέου της λειτουργικού συστήματος.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι όλοι οι χρήστες που χρησιμοποιούν XP και Vista θα είναι σε θέση να αναβαθμίσουν την άδεια του λειτουργικού τους στα Windows 7. Η παγίδα, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι η αναβάθμιση θα πρέπει να είναι η καθολική εγκατάσταση των Windows 7, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε επανεγκατάσταση όλων σας των προγραμμάτων, να κάνετε back up και να γίνει αντικατάσταση των δεδομένων σας.


Windows 7 Starter Edition
Η έκδοση Starter Edition (SE) στοχεύει κυρίως στους χρήστες των netbooks. Με το SE, οι χρήστες θα μπορούν να τρέχουν μόλις τρεις εφαρμογές ταυτόχρονα, αλλά θα ωφελούνται από τις βελτιώσεις στο User Interface, όπως τη νέα γραμμή εργαλείων και τις JumpLists. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο Home Group, ώστε να μπορούν να μοιράζονται αρχεία και δεδομένα μέσω ενός τοπικού δικτύου.

Windows 7 Home Basic
Η έκδοση Home Basic (ΗΒ) είναι, στην ουσία, περίπου ίδια με την Media Center των Vista και θα επιτρέπει τη χρήση απεριόριστων εφαρμογών ταυτόχρονα, ενώ το UI θα είναι σημαντικά ενισχυμένο με χαρακτηριστικά όπως τα Live Thumbnail Previews και αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «Advanced Visual Experience». Επιπρόσθετα, το HB επιτρέπει προηγμένη δικτυακή υποστήριξη, όπως διαμοιρασμός της σύνδεσης του Internet (συμπεριλαμβανομένης και της ασύρματης) ενώ παρέχει και το Mobility Center που αφορά κυρίως στα laptops.

Windows 7 Home Premium
Η Home Premium (ΗΡ) έκδοση θα προσφέρει όλα τα οπτικά «καλούδια» των Windows 7, όπως το Aero Glass UI και την προηγμένη πλοήγηση παραθύρων. Εκτός από τις εφαρμογές οθόνης αφής (αναγνώριση χειρόγραφου, multitouch), η Home Premium θα προσφέρει βελτιωμένη υποστήριξη των media format καθώς και ενίσχυση του Windows Media Center και media streaming.

Windows 7 Professional
Η επαγγελματική έκδοση του νέου λειτουργικού της Microsoft εισάγει περισσότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας και δικτύωσης, όπως το Σύστημα Κωδικοποίησης Αρχείων, προχωρημένο backup δικτύου και σύμπτυξη διαχειρισθέντων δικτύων με το Domain Join.

Windows 7 Enterprise και Windows 7 Ultimate
Ανεξάρτητα αν είστε οικιακός χρήστης ή επιχείρηση, οι εκδόσεις Enterprise και Ultimate θα προσφέρουν μια παρόμοια ομάδα εξελιγμένων χαρακτηριστικών, όπως το bitLocker data protection για εσωτερικούς και εξωτερικούς σκληρούς, το DirectAccess για επιχειρησιακή δικτύωση (βασισμένο στο Windows Server 2008 R2) ενώ το AppLocker θα αποτρέπει την εγκατάσταση μη εξουσιοδοτημένου software.

ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ. ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗΚΕ 68ΧΡΟΝΟΣ.

Ένας 68χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας μικρού κυβισμού αποκεφαλίστηκε σήμερα σε τροχαίο στην οδό Αρτέμιδος στο ύψος της ΔΕΗ στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση BEST ο 68χρονος οδηγούσε μηχανή μικρού κυβισμού (παπακι). Διερχόμενος με το μηχανάκι του από την Οδό Αρτέμιδος φτάνοντας στο ύψος της ΔΕΗ πήγε να αποφύγει ατύχημα από κάποιο αυτοκίνητο που άνοιξε την πόρτα του προκειμένου να αποβιβαστεί ο οδηγός του.
Το διερχόμενο φορτηγό παρέσυρε τον ......

68χρονο και τον αποκεφάλισε.

Σημειώνεται ότι είναι το πιο τραγικό ατύχημα που έχει συμβεί στην Μεσσηνία.
Τα αίτια του ατυχήματος τα διερευνά η Τροχαία Καλαμάτας.
Θα αναφερθούμε στο θέμα αύριο.