Δριμύτατη κριτική στο κυβερνών κόμμα άσκησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις», στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αφορμή στάθηκε το «πάγωμα» 642 επενδυτικών σχεδίων - συνολικού προϋπολογισμού 692,3 εκατ. ευρώ, που παραμένουν σε στασιμότητα από τον Αύγουστο του 2008, σε συνδυασμό με τη συστηματική τροποποίηση Υπουργικών Αποφάσεων που αφορά στις «κορεσμένες» τουριστικά περιοχές, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά ύποπτες».
Ας περάσουμε, όμως, αποσπασματικά, στα όσα είπε ο κ. Κουσελάς:
«Εμείς θα περιμέναμε, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θαρραλέα μέτρα και τομές για το ΕΣΠΑ, που να σηματοδοτούν τη βούληση της Κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει το πολυδιαφημισμένο αλλά ήδη απαράδεκτα βαλτωμένο, επί δυο χρόνια, ΕΣΠΑ - Δ' ΚΠΣ και να το επιταχύνει, δίνοντας .........
παράλληλα το στίγμα πως υπάρχει ένα κάποιο σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, για την αναγκαία αλλαγή των βάσεων και του προσανατολισμού της ανάπτυξης.
Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει.
Στο κομμάτι του ΕΣΠΑ η Κυβέρνηση αναλώνεται σε ήσσονος σημασίας «μερεμέτια» και διευθετήσεις.
Εξακολουθούν να ισχύουν - και δυστυχώς επιβεβαιώνονται - οι επισημάνσεις που είχα κάνει στην τοποθέτησή μου κατά την ψήφιση του ν. 3614/2007 για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Αντί, δηλαδή, να ξεπεραστούν οι όποιες αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης του Γ' ΚΠΣ και το σύστημα αυτό να αναβαθμιστεί και να απλοποιηθεί, θεσπίστηκαν συγκεντρωτικά, αλληλοεπικαλυπτόμενα και ασφυκτικά ελεγχόμενα από το Υπ. Οι. Οικ. διαχειριστικά όργανα.
Το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιαστεί η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια στελέχωσης των φορέων διαχείρισης, να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας τους, που επιβαρύνει το ΠΔΕ και να μεγαλώσει η ακαμψία και οι καθυστερήσεις στην προώθηση του ΕΣΠΑ, ενώ οι τοπικοί φορείς έμειναν απ' έξω από τη λήψη αποφάσεων και επενδυτικών σχεδιασμών, που τους αφορούν άμεσα και καθοριστικά.
Αλήθεια, τι από όλα αυτά διορθώνεται με τις διατάξεις που φέρνετε;».
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε στην αποτυχία του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, τονίζοντας ότι, «ο τελικός αριθμός και το είδος των εγκρίσεων που έγιναν, η σοβαρή παραβίαση των προθεσμιών του, αλλά και η ανύπαρκτη συμβολή του στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας μετατράπηκε σε καθαρή επιδείνωση». Σημείωσε, δε, πάνω σε αυτό πως τα επενδυτικά σχέδια - φτάνουν τα 642 - παραμένουν σε στασιμότητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου «λόγω έλλειψης ρευστού για ένταξη και χρηματοδότησή τους από τον αναπτυξιακό νόμο, αφού απαιτείται δημόσια δαπάνη της τάξης των 402,35 εκατ. ευρώ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται μάλιστα για σχέδια που θα δημιουργούσαν συνολική απασχόληση 1.350 ατόμων, τα οποία κατατέθηκαν με το αυξημένο ποσοστό επιδότησης που ίσχυσε στο διάστημα από 31 Αυγούστου 2007 έως 31 Αυγούστου 2008 για τις πυρόπληκτες περιοχές. Από αυτά, 237 σχέδια αφορούν στη Μεσσηνία», συμπλήρωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής.
Πηγή: Επικαιρότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.