Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Οι ομιλίες του Δημήτρη Κουσελά στην Μεσσηνία και Αθήνα.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 και το Φιλιατρά News σας παρουσιάζει το υπόλοιπο πρόγραμμα ομιλιών του υποψηφίου Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας κου Δημήτρη Κουσελά.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπόλοιπο πρόγραμμα του ο κος Κουσελάς θα μιλήσει: ......

α.) Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου
Ωρα 20:30
Στην κεντρική Πλατεία της Μεσσήνης.

β.) Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
Περιοδεία στην Μάνη.

γ.) Την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου
Συγκέντρωση Μεσσήνιων ετεροδημοτών στις 19:30 στο ξενοδοχείο Novotel
Διεύθυνση: Μιχαήλ Βόδα 4 - 6 Αθήνα.

δ.) Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου
Ωρα 20:00
Στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

ε.) Πέμπτη 1η Οκτωβρίου
Ωρα 20:30
Στην πλατεία της Κυπαρισσίας.

Επιπλέον:

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου
Στην Καλαμάτα θα μιλήσει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


ΤΕΜΕΣ: Υπόσκαφο ξενοδοχείο στο Costa Navarino

Την πρώτη υπόσκαφη υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα της Ευρώπης έχει αποφασίσει να δημιουργήσει στο τουριστικό θέρετρο Costa Navarino που ήδη αναπτύσσει στη Μεσσηνία η εταιρία ΤΕΜΕΣ του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης του 1,2 δισ. ευρώ προέβη πρόσφατα σε αλλαγή των μελετών που είχε συντάξει και οι οποίες προέβλεπαν την ανέγερση μόνο συμβατικών ξενοδοχείων, ώστε να υλοποιήσει τα νέα του σχέδια.

Το υπόσκαφο ξενοδοχείο, που θα αποτελείται από πολυτελείς βίλες και λίγο-πολύ θα μοιάζει με το… χωριό των hobit, των πασίγνωστων βιβλίων του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν ("Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών", "Χόμπιτ"), θα αναπτυχθεί...

από τον ταϊλανδέζικο οίκο Banyan Tree που ειδικεύεται στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων αυτού του είδους.

Το ξενοδοχείο Banyan Tree του Costa Navarino θα κατασκευαστεί στο δεύτερο συγκρότημα - περιοχή του θερέτρου, το οποίο θα φέρει την ονομασία Navarino Bay και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο το 2012.

Σημειώνεται πως το τουριστικό θέρετρο Costa Navarino θα αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα συγκροτήματα - περιοχές εκ των οποίων το πρώτο -που έχει ονομαστεί σε Navarino Dunes- πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάιο του 2010.
Στην περιοχή του Navarino Dunes έχει ήδη κατασκευαστεί γήπεδο γκολφ 18 οπών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανέγερση δύο πολυτελών ξενοδοχείων (The Romanos και The Westin Resort), ενός κέντρου θαλασσοθεραπείας, ενός συνεδριακού κέντρου και εγκαταστάσεων αναψυχής. Για τη δημιουργία του Navarino Dunes η εταιρία ΤΕΜΕΣ θα δαπανήσει περί τα 330 εκατ. ευρώ, ενώ το κατασκευαστικό αντικείμενο έχει αναλάβει και υλοποιεί η τεχνική εταιρία Άκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ.

Μέσω short list η επιλογή αναδόχου για το Navarino Bay

Σε ό,τι αφορά την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του συγκροτήματος Navarino Bay, όπου θα αναπτυχθεί και το μοναδικό υπόσκαφο ξενοδοχείο στην Ευρώπη, η εταιρία ΤΕΜΕΣ προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια μέθοδο που εφάρμοσε και στην περίπτωση της ανάθεσης του έργου στο Navarino Dunes.

Ειδικότερα, προτίθεται να προσκαλέσει έναν μικρό αριθμό ελληνικών τεχνικών εταιριών και μέσω διαπραγματεύσεων μαζί τους να αναθέσει το έργο σε εκείνη που θα κάνει την καλύτερη οικονομικοτεχνική προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των τριών μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών της χώρας (Άκτωρ, J&P Άβαξ και Τέρνα), η εταιρία ΤΕΜΕΣ σκέφτεται να συμπεριλάβει στη short list την Intrakat, τη ΒΙΟΤΕΡ, τη Μηχανική και την ΕΚΤΕΡ.

Η σχετική διαδικασία πιστεύεται πως θα ξεκινήσει την προσεχή άνοιξη, ενώ δεν αποκλείεται το έργο να μοιραστεί τελικά σε δύο εταιρίες: η μία θα αναλάβει να κατασκευάσει το ξενοδοχείο Banyan Tree, ενώ η άλλη τη δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα του Navarino Bay.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τη δημιουργία του συγκροτήματος Navarino Bay αγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ και εκτός των δύο ξενοδοχείων θα διαθέτει επίσης γήπεδο γκολφ (βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του), κέντρο spa, συνεδριακές εγκαταστάσεις, μαρίνα και υποδομές για θαλάσσια σπορ.
του Φάνη Γαβρινιώτη





Άρχισαν να φτάνουν στην Νομαρχία Μεσσηνίας τα ψηφοδέλτια.

Τα πρώτα δείγματα με ψηφοδέλτια άρχισαν να φάνουν στην Νομαρχία Μεσσηνίας και αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, την επόμενη Τετάρτη θα γίνει ο διαχωρισμός του εκλογικού υλικούκαι η ετοιμασία των εκλογικών σάκων.

Πρώτο κόμμα που απέστειλε ψηφοδέλτια για την Μεσσηνία είναι το ΚΚΕ και συγκεκριμμένα την Τρίτη το μεσημέρι, ενω την τετάρτη το βράδυ έστειλε ψηφοδέλτια το ΠΑΣΟΚ.
ωστόσο απομένουν ακόμα 15 κόμματα να αποστείλουν ψηφοδέλτια με υποψηφίους της Μεσσηνίας.

Όπως επισημαίνεται από την νομαρχία Μεσσηνίας η όλη διαδικασία προχωρά ομαλά, αλλα με γρήγορους ρυθμούς για να είναι όλα έτοιμα την επόμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη ο 4ος όροφος του διοικητηρίου θα παραμείνει κλειστός προκειμένου να .........

ετοιμαστούν οι εκλογικοί σάκοι και να σταλούν στους δήμους και απο εκεί στα εκλογικά τμήματα.

Μέχρι την Κυριακή όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν παραδώσει επίσημα στην νομαρχία τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Κάλπες

Μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να παρουσιαστούν στον τόπο διορισμού τους οι έφοροι και οι τακτικοί ή αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής.
Την ημέρα των εκλογών οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι κατα νόμον υποχρεωτική και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις δικαιολογείται η μη προσέλευση στις κάλπες.Συνολικά θα λειτουργήσουν 488 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την Μεσσηνία.

Πηγή: Θάρρος

Το Φιλιατρά Νews εδώ και αρκετές ημέρες σας παρουσίασε πρώτο από όλους (ακόμα και από το υπουργείο Εσωτερικών) τα εκλογικά τμήματα στα Φιλιατρά και σε ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας. Πατήστε το παρακάτω link που σας ενδιαφέρει.

Εκλογικά τμήματα στα Φιλιατρά

Εκλογικά τμήματα σε όλη την Μεσσηνία (αρχείο pdf)

Η Μεσσηνία αξίζει μια καλύτερη μέρα. Ομιλία της Νάντιας Γιαννακοπούλου στους Γαργαλιάνους.

Ομιλία στους Γαργαλιάνους πραγματοποίησε την Πέμπτη η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, στην οποία και κάλεσε τους πολίτες να αγωνισθούν για νίκη του Κινήματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα η κ. Γιαννακοπούλου είπε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τη σημερινή σας παρουσία.

Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπω όλους εσάς εδώ. Σας ευχαριστώ για τη δύναμη που μου δίνετε να συνεχίσω τον αγώνα μου. Τον αγώνα για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Και σας λέω ότι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε μαζί! Γιατί είναι αγώνας για την Ελλάδα, αγώνας για τη Μεσσηνία, για τη Δημοκρατία, αγώνας για την Πρόοδο και τους πολίτες».

Η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε διεξοδικά στις ..........

προτεραιότητες που πρέπει να έχει ο Νομός Μεσσηνίας τα επόμενα χρόνια ενώ όσον αφορά την περιοχή των Γαργαλιάνων ειδικότερα, μίλησε για τα αγροτικά αλλά και τα θέματα του τουρισμού ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για βελτίωση του τοπικού οδικού δικτύου, ένα θέμα που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους.

Η κ. Γιαννακοπούλου το πρωί του Σαββάτου θα περιοδεύσει στην πόλη της Καλαμάτας ενώ το βράδυ θα επισκεφτεί χωριά του δήμου Αρφάρων.

Κάμερα παρακολούθησης στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας

Ποια σκοπιμότητα θα μπορούσε να εξυπηρετεί η τοποθέτηση μιας κάμερας σε νοσοκομείο, που «κοιτά» προς το γραφείο του διοικητή και, μάλιστα, δύο εβδομάδες περίπου πριν από τις εκλογές;

Αναφερόμαστε στα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι είδαν το πρωί τεχνικούς να εγκαθιστούν μία κάμερα εσωτερικού χώρου σε ειδικό σημείο απέναντι από το γραφείο του διοικητή του κ. Φώτη Δρούμπαλη.
Δεδομένου ότι εργασιακά η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι η καλύτερη (είναι, άλλωστε, νωπή η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας σε βάρος του κ. Δρούμπαλη για τη συμπεριφορά του σε γιατρό), οι εργαζόμενοι φοβήθηκαν πως η κάμερα τοποθετήθηκε, εκτός των άλλων, για την παρακολούθησή τους. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας την αποσυνέδεσαν και σταμάτησαν οι όποιες καταγραφές.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αρνήθηκε .......

κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας κάμερας στην επικοινωνία που είχαμε.

Την καταγραφή υπόπτων κινήσεων ή ατόμων έχουν ως σκοπό οι κάμερες που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία (τράπεζες κ.λπ.). Ποια σκοπιμότητα θα μπορούσε να εξυπηρετεί η τοποθέτηση μιας κάμερας σε νοσοκομείο και δη στην περιφέρεια της Μεσσηνίας, που «κοιτά» προς το γραφείο του διοικητή και, μάλιστα, δύο εβδομάδες περίπου πριν από τις εκλογές;
Αναφερόμαστε στα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου έκπληκτοι οι εργαζόμενοι είδαν το πρωί τεχνικούς να εγκαθιστούν μία κάμερα εσωτερικού χώρου σε ειδικό σημείο απέναντι από το γραφείο του διοικητή του κ. Φώτη Δρούμπαλη.
Εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά μαζί μας, μας πληροφόρησε για το περιστατικό και έδωσε περισσότερα στοιχεία. Όπως είπε, υπάρχει απόφαση που προβλέπει την αγορά μιας κάμερας αντί 1.000 ευρώ από κατάστημα της Καλαμάτας.

Ενδεχομένως, η αφορμή να δόθηκε από το γεγονός ότι την ημέρα που δημοσιεύθηκε η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου, άγνωστος ανάρτησε στην πόρτα του γραφείου του κ. Δρούμπαλη μηνύματα με υβριστικό για τον ίδιο περιεχόμενο, που ανέγραφαν, ανάμεσα σε άλλα, «φασίστα, παραιτήσου». Όμως, αυτό δε σημαίνει πως ο διοικητής του νοσοκομείου θα πρέπει να αποφασίζει την τοποθέτηση της κάμερας, χωρίς να έχει συμβουλευτεί την ανεξάρτητη αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή ήθελε να καταγράψει τις κινήσεις των εργαζομένων, αλλά ενδεχομένως και τις συνομιλίες τους», μας είπε χαρακτηριστικά.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ίσως ο κ. Δρούμπαλης δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι η κάμερα ξηλώθηκε … κι αν αυτό ευσταθεί, τότε θα το πληροφορηθεί από το σημερινό μας δημοσίευμα.

Αρνείται ο διοικητής

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας κάμερας στην επικοινωνία που είχαμε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτά είναι αστειότητες», φράση που επανέλαβε για μία ακόμη φορά όταν του αναφέραμε πως οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση της κάμερας έγινε με σκοπό την καταγραφή των ενεργειών τους και ενδεχομένως των συζητήσεών τους.

Δήλωσε πως δε γνωρίζει τίποτα από τα όσα έχουν γίνει (τοποθέτηση της κάμερας το πρωί του Σαββάτου και αποσύνδεσή της την ίδια ημέρα). «Απλώς, άλλα είχαν γίνει και επειδή φοβούνται γι’ αυτά που έγιναν… είναι αστεία πράγματα», συνέχισε. Στην αναφορά μας ότι η αντίδρασή του είναι το επακόλουθο της ανάρτησης των υβριστικών μηνυμάτων, απάντησε πως είπε στους εργαζόμενους:
«Τι θέλετε; Να βάλω κάμερα να πιάσω αυτόν που το έκανε; Αν έχει αντρικό ή γυναικείο φιλότιμο, ας έλθει ευθέως και να πει τι έχει πάθει».
Συνέχισε λέγοντας πως ασκείται πίεση στους εργαζόμενους να υπογράφουν για τις παρουσίες τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για αντίδρασή τους στα μέτρα πειθαρχίας που επιβλήθηκαν.

Ωστόσο, σε δεύτερη επικοινωνία που είχαμε, ο κ. Δρούμπαλης πρόσθεσε πως έχει ληφθεί απόφαση για την τοποθέτηση κάμερας σε εξωτερικό χώρο, που θα «βλέπει» τις πόρτες δύο αποθηκών εκτός του νοσοκομείου, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα. Πρόσθεσε πως αναμένεται να τοποθετηθεί η κάμερα από την εταιρεία και έθεσε ζήτημα λόγων ασφάλειας. «Έρχονται και εκλογές τώρα, μην το ξεχνάμε αυτό και θεωρώ πως είναι λάθος δικό μου.
Δεν έπρεπε να γίνει αυτή την περίοδο για δεοντολογικούς λόγους», ήταν η εξήγηση που έδωσε…

Χάρης Χαραλαμπόπουλος
Εφημερίδα Θάρρος


ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Η απάντηση του κου Δρούμπαλη για την κάμερα

Kρούσμα της γρίπης των χοίρων σε μαθητή του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας

Κρούσμα της γρίπης των χοίρων σε μαθητή λυκείου της Κυπαρισσίας διαπιστώθηκε και ταυτοποιήθηκε από το ινστιτούτο παστέρ τις προηγούμενες ημέρες αποτελώντας το πρώτο κρούσμα στην μαθητική κοινότητα του Νομού Μεσσηνίας.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε το περιστατικό όπως είχε γίνει και με το κρούσμα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.
Αυτός ο προβληματισμός εκφράστηκε σε σχόλιο στο Φιλιατρά News απο αναγνώστη που δήλωνε καθηγητής του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μαθητής του ΕΠΑΛ .......

Κυπαρισσίας είναι καλά στην υγεία του, καθώς τα συμπτώματα της γρίπης ήταν ήπια, δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί και παρέμεινε σπίτι του μέχρι την πλήρη ανάρρωση του.

Φιλιατρά news

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 25ης Σεπτεμβρίου 2009

Ele25.jpg (729 KB) 8arr25.jpg (259 KB) Foni25.jpg (206 KB) logos24.jpg (376 KB)

Ο Μεσσηνιακός λόγος είναι εβδομαδιαία εφημερίδα και κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη



Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. και το... «Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη»

«Κάλλιο ένα χρόνο κόκορας παρά σαράντα κότα», υποστηρίζουν οι «Φίλοι του Ανθρώπου», το αυτοαποκαλούμενο κίνημα πολιτικού σουρεαλισμού που «κατεβαίνει» στις επερχόμενες εκλογές. Και, όχι, δεν πρόκειται για ευθεία βολή στον σχηματισμό «Κ. Ο. Τ. Ε. Σ.», ήτοι τις Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση, που επίσης διεκδικούν την ψήφο μας στις 4 του Οκτώβρη. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στις φετινές εθνικές εκλογές, οι... κοκορομαχίες που θα εκτυλιχθούν στις τελευταίες θέσεις της τελικής κατάταξης θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Μπορεί ο συνδυασμός «Πού είσαι Παπαδόπουλε - Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών - Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες» ή ο πολιτικός σχηματισμός «Μέλλον των Ελλήνων - Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού» να βγήκαν...

την τελευταία στιγμή από τη μάχη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εκλογείς έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ των «έξι». Την ψήφο μας διεκδικούν συνολικά 23 κομματικοί σχηματισμοί, άλλοι με μακρύ ιστορικό εκλογικών μαχών κι άλλοι νεοεισερχόμενοι στον εκλογικό στίβο.

Μεταξύ άλλων, θα μας διανεμηθεί το ψηφοδέλτιο τού «Κοινωνία - Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του Καποδίστρια» του Εμμανουήλ Β. Βολουδάκη. «Δεν ανήκουμε σε κανέναν πολιτικό χώρο», λέει στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Σωτήρης Λεζινός. «Για εμάς η χριστιανική πίστη είναι αδιαπραγμάτευτη και πρότυπό μας είναι ο Καποδίστριας. Ηταν ένας άνθρωπος που θυσίασε τα πάντα για την πατρίδα του και που ποτέ δεν είπε ότι παρέλαβε καμένη γη». Τα μέλη της «Κοινωνίας» θα είναι ικανοποιημένα εάν έως τις 4 Οκτωβρίου έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ικανό ρεύμα που θα «εξαναγκάσει τα κόμματα να αλλάξουν πορεία». «Φτάνει πια με τα πρότυπα της τηλεόρασης. Ωρα είναι να βγουν στην επιφάνεια πρότυπα από την Αρχαία Ελλάδα ή της μετά Χριστόν εποχής. Η πνευματική κατάπτωση στις μέρες μας είναι άνευ προηγουμένου».

Με όνομα συνδυασμού που θα μπορούσε εύκολα να σταθεί και στις μικρές αγγελίες κατεβαίνει στις εκλογές ο 80χρονος κ. Μιλτιάδης Τζαλαζίδης. Το «Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη», όμως, όπως είναι το όνομα του κόμματός του, δεν είναι ευφημισμός. Οπως με δηλώσεις του έχει διευκρινίσει ο κ. Τζαλαζίδης, διατηρεί πράγματι οικόπεδα στα Γρεβενά, τα οποία όνειρό του είναι να χαρίσει στο λαό. Ο ίδιος, πάντως, αποτελεί βετεράνο της πολιτικής, έχοντας υπάρξει υποψήφιος της ΔΗΑΝΑ, της Ενωσης Κεντρώων, αλλά και του ΔΗΚΚΙ.

Η απαγόρευση του καπνίσματος ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία των Καπνιστικών Ομάδων για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση από τον κ. Νίκο Λούβρο, ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ «Booze» στο κέντρο της Αθήνας και μανιώδη καπνιστή. Στην ιδρυτική τους διακήρυξη, οι Κ. Ο. Τ. Ε. Σ. καταγγέλλουν τη νέα «ποτοαπαγόρευση», υποστηρίζοντας ότι «οι συγκυριακές πλειοψηφίες ή οι κρατούσες κάθε φορά ελίτ δεν έχουν από το Σύνταγμα το δικαίωμα να υπαγορεύουν πατερναλιστικά στα πρόσωπα ποιο είναι το καλό τους, λες και πρόκειται για ανώριμα παιδιά χωρίς στοιχειώδη κρίση και ικανότητα αυτοκαθορισμού». Εκτός όμως από την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος, το κόμμα μάχεται και για την αισθητική αναβάθμιση της ζωής μας. Γι’ αυτό, όπως λένε, «και στις εκλογές, Κ. Ο. Τ. Ε. Σ. τσιμπητό».

Με δεδομένο ότι «οσάκις αξιοπρεπής άνθρωπος ζήτησε πολιτική στέγη, η στέγη έπεσε και τον πλάκωσε», οι «Φίλοι του Ανθρώπου» δηλώνουν «πολιτικό αίθριο για όσους δεν θέλουν πολιτική στέγη». «Είναι ωραίο να ονειρευόμαστε, αλλά σ’ αυτές τις εκλογές καλό είναι να ξυπνήσουν», αναφέρουν στην ιδρυτική τους διακήρυξη. Εν τω μεταξύ... «Αγαπάτε Αλλήλους».
Της Λινας Γιανναρου



Οι συσχετισμοί των κομμάτων στην Πελοπόννησο

Αν τα μικρά κόμματα μπορούσαν να διαγράψουν μια ολόκληρη περιφέρεια από τον εκλογικό χάρτη, σίγουρα αυτή θα ήταν η Πελοπόννησος. Δεν είναι χαριτολόγημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους πέντε νομούς που την απαρτίζουν ουδέποτε τα μικρά κόμματα έχουν εκλέξει έστω και έναν βουλευτή, με εξαίρεση το 1993, όπου έδρα κατόρθωσε να αποσπάσει η Πολιτική Ανοιξη. Εκτοτε τόσο στους τριεδρικούς νομούς (Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία) όσο και στην τετραεδρική Κορινθία και την πενταεδρική Μεσσηνία εκλέγονται μόνον βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με την πρώτη να επικυριαρχεί κατά..

κράτος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 2007 κέρδισε όλες τις τοπικές μάχες με 2-1, 3-1 και 4-1 αντίστοιχα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους νομούς και τα πιθανά σενάρια αλλαγών στις μεταξύ τους ισορροπίες. Βάσει του εκλογικού νόμου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα διατηρήσει τις 2 έδρες της στη Λακωνία (είχε 55,5% το 2007 και το ΠΑΣΟΚ 31,6%), ενώ ενδεχομένως να απειληθεί στην Αρκαδία όπου το προβάδισμά της ήταν 8%, και λιγότερο στην Αργολίδα, στην οποία το 2007 υπερίσχυσε με διαφορά 11,4%. Στην τετραεδρική Κορινθία, αντιθέτως, μείζονα ρόλο θα παίξει το ποιος θα κερδίσει πανελλαδικά τις εκλογές. Αν επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ, το πιθανότερο σενάριο είναι να κερδίσει 3 έδρες και 1. Σε μια τέτοια περίπτωση και στην πενταεδρική Μεσσηνία η σημερινή αναλογία 4-1 υπέρ της Ν.Δ. το πιθανότερο είναι να γίνει 3-2 υπέρ της, δεδομένου ότι το 2007 προηγείτο με 20,1% του ΠΑΣΟΚ, διαφορά που δύσκολα ανατρέπεται.

Τα «παιχνίδια» του εκλογικού νόμου παρακολουθούν, φυσικά, και οι υποψήφιοι βουλευτές. Στην Αργολίδα το ενδιαφέρον προκύπτει λόγω της παραίτησης του, 1ου το 2007, Γιάννη Μανώλη και την κάθοδο του στενού συνεργάτη τού πρωθυπουργού κ. Γιάννη Ανδριανού. Ο τελευταίος μαζί με την κ. Ελσα Παπαδημητρίου και τον κ. Δημ. Κρανιά θα διεκδικήσουν μάλλον τις (ή την) εκλόγιμες θέσεις, από κοινού με τις Κατ. Δανούση και Στέλλα Νικολαΐδου. Από το ΠΑΣΟΚ, επανεκλογή διεκδικεί ο κ. Γ. Μανιάτης, οι «παλαιοί» Σοφία Γκιόλα και Γ. Παραβάντης, και οι «νέοι» Τάσος Σαλεσιώτης και Δημ. Σιδέρης.

Στην Αρκαδία, η ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου Τατούλη διαφοροποιεί τα δεδομένα. Το «παρών» δίνει ο Α. Λυκουρέντζος, ο πρώην βουλευτής Δ. Κωστόπουλος, ενώ νέα πρόσωπα είναι οι Χαράλαμπος Αποσκίτης, Βασίλης Κοντοζαμάνης και η κ. Μαρία Τροχάνη. Στο πράσινο ψηφοδέλτιο, την πρωτιά θα διεκδικήσει εκ νέου ο Δημήτρης Ρέππας, πλαισιωμένος από δύο νέους και δύο παλαιούς υποψηφίους. Οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Γεωργία Παναγοπούλου είχαν καταλάβει την 3η και 5η θέση αντίστοιχα το 2007 και πλέον υπολογίζουν και στις υποψηφιότητες των Γιάννη Γιαννόπουλου και Δημήτρη Παυλή.

Στην Κορινθία η Ν.Δ. εξέλεξε το 2007 τρεις βουλευτές. Απαντες, Αναστάσης Παπαληγούρας, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα και Κώστας Κόλλιας δηλώνουν «παρών» και στην επικείμενη αναμέτρηση, όπως και ο επιλαχών τους κ. Στέλιος Μάρκελλος. Νέες υποψηφιότητες αποτελούν η Ηλιάννα Καλαντζή και ο Πελοπίδας Καλλίρης.

Αυτούσιο, σχεδόν, το ψηφοδέλτιο του 2007 «κατεβάζει» στην Κορινθία το ΠΑΣΟΚ. Πλην του εκλεγέντος Πάνου Μπεγλίτη συμμετέχουν οι Αγγελος Μανωλάκης και Αναστάσιος Χωρέμης (αμφότεροι πρώην βουλευτές) καθώς και οι Κατερίνα Φαρμάκη - Γκέκη και Χρήστος Βενετσάνος. «Νέος» στη μάχη του σταυρού θα είναι ο ιατρός κ. Γιάννης Ροτζιώκος.

Η βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ρηγίλλης Φεβρωνία Πατριανάκου αποτελεί την ειδοποιό διαφορά στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Λακωνίας. Επανεκλογή διεκδικούν οι Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος, αλλά και ο πρώην βουλευτής, Θανάσης Δαβάκης. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνει ο μηχανικός Θόδωρος Ματάλας.

Πλην του βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου και της τρίτης το 2007 Κατερίνας Πριφτάκη, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τρεις νέες υποψηφιότητες, των Βαρβάρας Αλοίμονου - Βελδέκη, Μανώλη Αντωνάκου και Γιώργου Πουλοκέφαλου.

Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη της επιβίωσης στη Μεσσηνία. Το 2007 πρώτος είχε έρθει ο Γ. Λαμπρόπουλος, ακολουθούμενος από τον Α. Σαμαρά και τους Δημ. Σαμπαζιώτη και Σοφία Καλαντζάκου. Νέοι υποψήφιοι είναι οι Μιχ. Αντωνόπουλος, Νάνσυ Δημοπούλου και Βασιλική Πλέτσα. Από το ΠΑΣΟΚ, ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Γ. Κανελλόπουλος θα δοκιμάσουν εκ νέου. Μαζί τους, οι Βάσω Αντωνοπούλου - Τζανετέα, Οδ. Βουδούρης, Στ. Καλογερέας και Λ. Φιλιππόπουλος.
Καθημερινή



Υπεγράφησαν οι αγροτικές αποζημειώσεις για το 2008

Η Απόφαση για την καταβολή των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ που αφορούν τη χρονική περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2008, συνυπογράφηκε από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

Συγκεκριμένα, με την Απόφαση αυτή, ο ΕΛΓΑ θα υλοποιήσει τα μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμό) και...

δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, υπερβολική βροχόπτωση, χαλάζι, παγετό, χιονόπτωση) κατά τους τελευταίους εννιά μήνες του 2008, συνολικής δαπάνης 10.000.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση ενισχύσεων μέσω ΕΛΓΑ με σκοπό:
- Την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου και την αντιστάθμιση για την απώλεια της φυτικής παραγωγής
- Την κάλυψη απώλειας εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου (συμπληρωματική ενίσχυση)
- Την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των πλαισιοκυψελών
- Την αντιστάθμιση ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο και σε εξοπλισμό
- Την αντιστάθμιση ζημιών σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και ζωοτροφές Συγκεκριμένα, με σχετική εγκύκλιο του ΕΛΓΑ που θα εκδοθεί, θα καθορισθεί η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων Χορήγησης Ενίσχυσης και των αντίστοιχων δικαιολογητικών, εκ μέρους των πληγέντων παραγωγών.
Πηγή: ΑΠΕ