Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Πέτρος Τατούλης: Η Μεσσηνία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

«Η Μεσσηνία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου» τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την επίσκεψη του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου, του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Δημητρίου Καφαντάρη, του αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Καρβέλα, του αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, και του αντιδημάρχου του Δήμου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Τσίγγανο, καθώς και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Τριφυλίας κ. Γκόνης και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Στάμος, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011 και είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με ιδιαίτερη αναφορά στους Δήμους Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας.
Κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν οι οδικοί άξονες της ............

Μεσσηνίας, οι σχολικές στέγες, όπως το Γυμνάσιο και Λύκειο Κορώνης, αλλά και τα έργα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, για τα οποία ο κ. Λαμπρόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο κ. Τατούλης από την πλευρά του ζήτησε γρήγορη κινητικότητα προκειμένου να ωριμάσουν όποιες μελέτες υπάρχουν για όλων των ειδών τα έργα προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ένταξής τους στο ΕΣΠΑ ή σε όποιο άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.
O κ. Λαμπρόπουλος για ακόμη μια φορά έδειξε το προσωπικό του ενδιαφέρον για όλα τα μεγάλα ζητήματα της Μεσσηνίας αλλά και της Περιφέρειας.

Ο βουλευτής της Μεσσηνίας δήλωσε την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Πέτρο Τατούλη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Διευθέτηση φορολογικών υποθέσεων και στις 2 Ιανουαρίου

Τη δυνατότητα να διευθετήσουν φορολογικές εκκρεμότητες που έληγαν στο τέλος του Δεκεμβρίου, θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της 48ωρης απεργίας των εφοριακών σήμερα και αύριο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ...........

πάγια ρύθμιση του υπουργείου σε περίπτωση μη λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. για οποιονδήποτε λόγο, είναι να παρατείνονται όλες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών στις Δ.Ο.Υ., την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Έτσι οι φορολογικές εκκρεμότητες με διορία αντιμετώπισης το τέλος του χρόνου, μπορούν να επιλύονται τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012.

Οι 4 όροι Καρατζαφέρη για να μη φύγει από τη κυβέρνηση

“Κολοβές λύσεις φέρνουν κολοβό αποτέλεσμα, δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε”, τονίζει ο Γ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Καρατζαφέρης, σε δήλωση του στο ΑΠΕ, έχουν ως εξής:

Πρώτον, “να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ μια στιβαρή ..........

και ασφαλή ηγεσία μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους και σαφώς πριν έρθει η τρόικα”.
Δεύτερον, “να ξεκαθαρίσει τον ρόλο της η Νέα Δημοκρατία Είναι εντός της κυβέρνησης ή εκτός; Δεν μπορεί να είναι και τα δυο. Ή θα λειτουργεί ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση”.
Τρίτον, “να δημιουργηθεί ένα σφιχτό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα”. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο με δέκα υπουργούς και τρεις αντιπροέδρους. Όπως υποστηρίζει, ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι ένας εκ των αντιπροέδρων, αλλά εάν του ζητηθεί από τα άλλα κόμματα, τότε θα δεχθεί. “Αν παραμείνει το κυβερνητικό σχήμα ως έχει, τότε ματαιοπονούμε ως προς την αποτελεσματικότητά του”, επισημαίνει.
Τέταρτον, “δεν μπορεί να γίνουν βιαστικά οι εκλογές”. Όπως εκτιμά, πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI και να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

24h News

Κλείδωσαν στο 9,2% οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αναγκαίες χαρακτήρισε μέσα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με εξαίρεση – όπως είπε – τα 265.000 νοικοκυριά που έχουν υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και περίπου 100.000 νοικοκυριά που έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση 20% και της ΡΑΕ για 16%.
Το υπουργείο, αποφασίζει αύξηση 9,2% - που .........

θα αποτυπωθεί στη σχετική υπουργική απόφαση – και ζητά – μεταξύ άλλων - διαρθρωτικές κινήσεις για τη μείωση των δαπανών της ΔΕΗ, όπως η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10-15%.

24h News

ΣΧΟΛΙΟ
Μίλησε ο αποτυχημένος πρώην υπουργός Οικονομικών. Γιατί αυτός ο άνθρωπος όταν τον ακούς να μιλάει σε προδιαθέτει να του ρίξεις μια ακαθάριστη πατσά στην μάπα για να σκυλοβρωμάει κανα δεκαήμερο;

Κλείνουν τα ιατρεία τους από 2 έως 5 Ιανουαρίου οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί

«Για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί κόκκινη γραμμή, ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας από τους μη συμβεβλημένους γιατρούς με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.», αναφέρει ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση, από 2 έως 5 Ιανουαρίου, αποφάσισαν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί της Αθήνας, αντιδρώντας «στην επιχειρούμενη πρόχειρη και επικίνδυνη εφαρμογή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ», όπως αναφέρουν, και ζητώντας αναστολή της λειτουργίας του για ένα τουλάχιστον τετράμηνο μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες λειτουργίας του.

Οι γιατροί απαιτούν επίσης, «την άμεση...........

εξόφληση των οφειλών του Ο.Π.Α.Δ, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, στους συμβεβλημένους με το ταμείο γιατρούς που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, για τις οποίες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ετοιμάζει μηνυτήριες αναφορές και αγωγές».

Newsit

ΣΧΟΛΙΟ
Να υποθέσουμε ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Ιατρικοί Σύλλογοι στην χώρα;

Γιούχαραν τον βουλευτή Θανάση Οικονόμου στα Γιάννενα. -''Αλήτη, να προσκυνήσεις τους Γερμανούς''! [ VIDEO ]

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τα ''άκουσε'' από δύο νεαρούς και τους απάντησε στο ίδιο επίπεδο...

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, μόλις είχε παρκάρει σε δρόμο της πόλης και έπεσε πάνω σε δύο νεαρούς, που του επιτέθηκαν φραστικά, τόσο για τη στάση που κρατά, όσο και για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

Στο βίντεο, βλέπουμε τους νεαρούς να στέκονται στην .......

άκρη του πεζοδρομίου και τον βουλευτή, μπροστά από το αυτοκίνητό του, μαζί με 3 άνδρες, πιθανότατα της προσωπικής του ασφαλείας. Ο... διάλογος ξεκινά με τους νεαρούς να γιουχάρουν και να ζητούν σε έντονο ύφος εξηγήσεις, από τον κύριο Οικονόμου για τη στάση του. Διαβάστε...

- (Νεαροί) Σε ψηφίσαμε για άλλα πράγματα και τα έχετε κάνει μαντάρα! Αλήτες! Έχετε αφήσει τον κόσμο χωρίς δουλειά!

- (Β.Οικονόμου) Εσύ είσαι αλήτης και το ξέρεις.

- (Νεαροί) Τους Γερμανούς να πας να προσκυνήσεις, αλήτη!

- (Β.Οικονόμου) Νομίζουν ότι είναι και προοδευτικοί άνθρωποι...

- (Νεαροί) Γιατί εσύ είσαι;

- (Β.Οικονόμου) Σαχλαμάρα!

- Πήγαινε στο ΛΑΟΣ...Βγήκαν από το ευρώ και είδαν μια άσπρη μέρα!

Άφησαν το ευρώ και το «πείραμα» τους γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Πώς κατάφεραν να κάνουν οικονομικές συναλλαγές χωρίς ευρώ;

Στο χωριό Σαλβατέρα ντε Μίνιο, στην Γαλικία της Ισπανίας, οι κάτοικοι ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο να συναλλάσσονται- πειραματικά- με το εθνικό τους νόμισμα, την πεσέτα.

Το πείραμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία αφού ...........

πλέον περί τους 50 εμπόρους συμμετέχουν στο «πείραμα» που διοργανώνει o εμπορικός σύλλογος Unes και το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη των επαγγελματιών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ειδικός απεσταλμένος της Monde που επισκέφθηκε την περιοχή.

Οι πεσέτες- κέρματα ή χαρτονομίσματα τυπωμένα μετά το 1940- μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά για διάφορες αγορές: για μια τηλεόραση, ένα άρωμα, ένα καφέ, με την ίδια ισοτιμία του 2002 (δηλαδή 166,386 πεσέτες=1 ευρώ).

Κάποτε το χωριό βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης, μέχρι που το χτύπησε η κρίση του 2008. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την κατασκευή ενός μεγάλου βιομηχανικού κέντρου που θα προσέλκυε κολοσσούς όπως η Mitsubishi, και η Peugeot, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σ’ αυτό προστέθηκε και ο ανταγωνισμός από τα μεγάλα εμπορικά και σουπερμάρκετ που βρίσκονται πολύ κοντά, στην στην πόλη Monçào της Πορτογαλίας η οποία απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα. Η τοπική οικονομία παρέλυσε, μέχρι που ήρθε η ιδέα για την πεσέτα.

« Η επιτυχία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας» λέει στην Monde ο Πάμπλο Πίνιο, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Unes, αναφέροντας ότι έρχεται κόσμος και από άλλες περιοχές για να συναλλαγεί με πεσέτες που έχουν ξεμείνει σε εξοχικά, σε σεντούκια, κουμπαράδες, ή που κρατούνταν ως ενθύμιο. Μπροστά όμως στην ανάγκη, δεν υπάρχει χώρος για νοσταλγία, όπως εξηγεί ο πρόεδρος.

Το πείραμα που θα διαρκούσε αρχικά ένα μήνα, πήρε παράταση δυο φορές και τώρα αναμένεται να παραταθεί εκ νέου ως τις 31 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί στο χωριό 1 εκατ. πεσέτας, κάτι που θεωρείται πραγματικό «μπόνους» για τους καταστηματάρχες. Και όχι μόνο.

Άλλωστε το ευρώ δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την συμπάθεια των ισπανών, αν λάβει κανείς υπόψη γκάλοπ της El Pais, σύμφωνα με το οποίο 70% των Ισπανών πιστεύουν ότι το ευρώ έφερε μικρή ή και καμία βελτίωση στην ζωή τους.

Fimes.gr

Νέοι Αγρότες. τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την 2η και 3η δόση

Εκδόθηκε απο το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων η υπουργική απόφαση για την Διαδικασία και τον τρόπο χορήγησης της 2ης και 3ης δόσης της Οικονομικής Ενίσχυσης στο πλαίσιο του Μέτρου 112 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» και αφορά το πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013.
Η απόφαση εκδόθηκε στις ..........

22 Δεκεμβρίου 2011

Κατεβάστε από το Upload Center μας την Υπουργική Απόφαση και ενημερωθείτε λεπτομερώς. Πατήστε το κουμπί Download.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ: ΚΟΥΤΣΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Για ένα βήμα προς τα εμπρός, έναν τολμηρό θεσμό, μια σημαντική ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας στις τοπικές κοινωνίες, κάνουν λόγο με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr οι περιφερειάρχες, οι «13 μικροί πρωθυπουργοί» της χώρας, στα πρώτα γενέθλια του «Καλλικράτη». Ένα βήμα που μάλλον όμως είναι κουτσό, καθώς από την άλλη πλευρά επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας του θεσμού, τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Πρώτα στη «λίστα» αυτό της εξάρτησής τους από ........

την κεντρική εξουσία, το αθηνοκεντρικό κράτος, και της συναρμοδιότητας στο ΕΣΠΑ, το εργαλείο ανάπτυξης των περιφερειών δηλαδή, από το οποίο το κράτος παίρνει χρήματα και αποφάσεις ερήμην των περιφερειών. Μάλιστα, όπως λέει ο ένας εξ αυτών, ελλείψει πόρων «από μικροί πρωθυπουργοί» έχουν γίνει «ξυπόλητοι πρίγκιπες».

Οι δηλώσεις των 13 περιφερειαρχών στην aftodioikisi.gr για την επέτειο του ενός χρόνου από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι οι εξής:

Γιάννης Σγουρός, πρόεδρος ΕΝΠΕ-περιφερειάρχης Αττικής
Πρέπει να μικρύνουμε την απόσταση κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης


O «Καλλικράτης» είχε εξαρχής ένα μεγάλο αντίπαλο. Την πρωτοφανή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που περνάει ο τόπος. Πρόκειται για μια μάχη που φαντάζει, εκ των πραγμάτων, άνιση.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα κάναμε τα πρώτα μας βήματα ως αιρετή Περιφέρεια. Να είμαστε αντικειμενικοί. Διαπιστώνουμε ότι η μετάβαση από τη Νομαρχία στην αιρετή Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα σοβαρές αναταράξεις και τριβές, παρότι επρόκειτο για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους και του γραφειοκρατικού μας συστήματος.

Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που καταγράφηκαν όλο αυτό το διάστημα. Η αντίσταση της γραφειοκρατίας, οι ατέλειες και οι αστοχίες του νέου νομοθετικού πλαισίου, οι περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους μας και η εξαιρετικά αργή αντίδραση του πολιτικού συστήματος στην ανάγκη άμεσης επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία υλοποίησης του Καλλικράτη.

Πρέπει να αλλάξει συνολικά η αντίληψή μας για το Κράτος και τον τρόπο λειτουργίας του. Πρέπει να απαντήσουμε συνολικά ως κοινωνία για τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις που θέλουμε. Αν δεν το κάνουμε, τα προβλήματα θα ανακυκλώνονται. Και τα προβλήματα δε λύνονται με ένα νόμο, όσο καλός και να είναι. Προϋπόθεση για την επίλυσή τους αποτελεί η ύπαρξη μιας νέας αντίληψης για το Κράτος, το Δημόσιο και τον τρόπο που οργανώνεται ο δημόσιος χώρος στην πατρίδα μας.

Πρέπει να υλοποιήσουμε το στόχο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης της χώρας και να μικρύνουμε την απόσταση Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, για να πετύχουμε τη συνοχή που χρειάζεται η κοινωνία μας.

Άρης Γιαννακίδης, περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας-Θράκης
Περίοδος προσαρμογής ο πρώτος χρόνος


Θα χαρακτήριζα τον πρώτο χρόνο του «Καλλικράτη» ως μία περίοδο προσαρμογής στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Αυτό το χρονικό διάστημα όλοι οι περιφερειάρχες βρεθήκαμε και βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα, αλλά θεωρώ πως οφείλουμε να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα όραμα και να ενεργοποιήσουμε ένα καλά συγκροτημένο αναπτυξιακό παραγωγικό πρότυπο.

Νάσος Γιακαλής, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
Θέλουμε ίση μεταχείριση με τις άλλες περιφέρειες


Ο πρώτος χρόνος πράγματι μας επιφύλασσε τεράστιες δυσκολίες και ως εκ τούτου καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να οργανώσουμε μία σοβαρά συγκροτημένη περιφέρεια. Παράλληλα, η οικονομική ύφεση και οι ελάχιστοι διαθέσιμοι πόροι έκαναν και κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Σε ό,τι αφορά τέλος την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η νησιωτικότητα και ταυτόχρονα μόνιμη επιδίωξή μας αποτελεί η ίση μεταχείριση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Απόστολος Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Απαιτείται γενναία στροφή της κεντρικής διοίκησης προς την Αιρετή Περιφέρεια


Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η πρώτη χρονιά εφαρμογής ενός νέου και παράλληλα τολμηρού θεσμού. Δίχως αμφιβολία ήταν μία αρκετά δύσκολη περίοδος που στιγματίστηκε όμως και από μεγάλες προκλήσεις. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δώσαμε προτεραιότητα στις θεσμικές βάσεις, στη συγκρότηση επιτροπών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και τη συμμετοχικότητα, στη διαφάνεια και στην επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

Όμως για να να επιτευχθεί το μεγάλο διακύβευμα που είναι η ανάπτυξη μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στήριξη και μία γενναία στροφή της κεντρικής διοίκησης προς την Αιρετή Περιφέρεια.

Γιώργος Δακής, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Χρειαζόμαστε ενίσχυση και όχι συν-αφαίρεση αρμοδιοτήτων


Με τον «Καλλικράτη» έγινε μια σημαντική ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας στις τοπικές κοινωνίες, που δίνει τις προϋποθέσεις για την άσκηση πολιτικής, με όρους εγγύτητας, γνώσης, άμεσης ανταπόκρισης και ευαισθησίας για τα θέματα κάθε γειτονιάς της πατρίδας μας.

Ωστόσο, με τη νομοθετική ρύθμιση υπήρξαν παραλείψεις και αβλεψίες, και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει κάποιες διορθώσεις, πρέπει να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη έλλειψη πόρων που συνθλίβει τις όποιες αναπτυξιακές δυνατότητες υπάρχουν σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αλλάξει.

Το Ελληνικό Κράτος με τη συγκεντρωτική κεντρική διοίκηση, στις νέες συνθήκες, για να μπορέσει να επιβιώσει ανταγωνιστικά και αναπτυξιακά προς όφελος της κοινωνίας έχει ένα μονόδρομο: να ενισχύσει τις Αιρετές Περιφερειακές Αρχές. Αυτό το στοιχείο τη χρονιά που πέρασε δεν το είδαμε. Αντίθετα διαπιστώσαμε στην πράξη την προσπάθεια για την συν-αφαίρεση αρμοδιοτήτων.

Ειδικότερα για το ΕΣΠΑ, αφαιρέθηκαν πολλές φορές πόροι και ελήφθησαν αποφάσεις για τη διαχείριση των χρημάτων ερήμην των αιρετών περιφερειακών Αρχών. Αυτό συνιστά ένα κορυφαίο πρόβλημα πολιτικής λειτουργίας της πατρίδας μας, κορυφαίο πολιτικό πρόβλημα, δεδομένου ότι τα χρήματα των διαρθρωτικών περιφερειακών ταμείων είναι χρήματα των περιφερειών και όχι των κρατών-μελών.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» στη Δυτική Μακεδονία, η Περιφέρεια έχει εργαστεί συστηματικά, έχουμε ως Περιφέρεια ιστορικά κοινωνική συνοχή, είμαστε ιστορικά ενωμένοι, ενιαίος περιφερειακός χώρος, οι Δυτικομακεδόνες, και αυτό είναι ένα στοιχείο που έχει βοηθήσει και τη λειτουργία της Αιρετής Περιφέρειας. Τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί τα έχουμε αντιμετωπίσει με ικανοποιητικό τρόπο.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πρέπει να ληφθεί ειδική πρόνοια για την καταστατική θέση-ενίσχυση των μελών των περιφερειακών συμβουλίων γιατί θεωρώ ότι αποτελούν τους πυλώνες των δημοκρατικών διαδικασιών και σε αυτό το στοιχείο από πλευράς νομοθετικής ρύθμισης υπάρχει ένα μέγιστο κενό.

Θεωρώ ότι οι περιφέρειες οι οποίες είναι διασυνοριακής συνεργασίας, όπως η δική μου, ότι μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην ενίσχυση των σχέσεων ειρήνης, φιλίας και δημοκρατίας στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης. Και αυτό, διότι εμείς είμαστε μια κοινωνία με διαχρονικά θεσμούς στην ευρύτερη περιοχή, και θεωρούμε ότι μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μπορούμε να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της συνεργασίας και των ανοιχτών οριζόντων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας.

Αλέξανδρος Καχριμάνης, περιφερειάρχης Ηπείρου
Είχαμε προβλήματα αλλά και επιτυχίες


Μέσα σε μία δύσκολη χρονιά όπου όλοι μας βιώσαμε μία μεγάλη κρίση αξιών και οικονομίας οι 13 περιφερειάρχες, ως «μικροί πρωθυπουργοί», προσπαθήσαμε να επιτελέσουμε το έργο μας. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους σίγουρα σημειώθηκαν αρκετές δυσχέρειες και προβλήματα, αλλά παράλληλα και αρκετές επιτυχίες. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η αποκέντρωση γιατί μόνο οι περιφέρειες είναι ικανές να αλλάξουν κάτι σε αυτόν τον τόπο.

Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Κερδίσαμε σε μεγάλο ποσοστό την εμπιστοσύνη του κόσμου


Θεωρώ πως με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» οι περιφέρειες πράγματι κέρδισαν σ' ένα μεγάλο ποσοστό την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Εμείς, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το πετύχαμε αυτό βέβαια και λόγω της σωστής διαχείρισης σε κάθε έργο που επιτελέστηκε, με την προσπάθεια μας να κάνουμε ανατροπή στη «γκρίζα ζώνη» των συναρμοδιοτήτων και στο θέμα της απορροφητικότητας, με τη διασφάλιση καλής συνεργασίας με τα αρμόδια υπουργεία, με το να δώσουμε ελπίδα με τη διάχυση των κοινοτικών χρημάτων στην περιοχή, αφού βεβαίως πρώτα κυνηγήσαμε το χρόνο προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα και με την κατάλληλη αξιοποίηση το υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

Παρά το διάχυτο θυμό της κοινωνίας λόγω της επικρατούσας κατάστασης, την έλλειψη χρημάτων και εμπιστοσύνης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με σταθερά βήματα κατορθώσαμε πολλά.

Σπύρος Σπύρου, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες για την ανάπτυξη


Κατ' αρχάς, να ξεκινήσω δίνοντας τις θερμότερες ευχές μου για τη νέα χρονιά. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες το 2012 να είναι γεμάτο υγεία, ειρήνη, ευτυχία, αγάπη.

Παρά τις μεγάλες ασάφειες που χαρακτηρίζουν τον «Καλλικράτη», τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσα από μεγάλες προσπάθειες κατόρθωσε να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και να επανεκκινήσει χρήσιμα έργα μέσα από το ΕΣΠΑ που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Κατορθώσαμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στον πρωτογενή τομέα, ενοποιήσαμε διοικητικά και οικονομικά τα νησιά της περιφέρειας μας και δώσαμε μεγάλη έμφαση στον τουρισμό.

Διονύσης Ψωμιάδης, Α/περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας
Από «μικροί πρωθυπουργοί» γίναμε «ξυπόλητοι πρίγκιπες»


Η σπουδή με την οποία προωθήθηκε ο «Καλλικράτης», το γεγονός ότι αγνοήθηκαν σχεδόν ολοσχερώς οι προτάσεις της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, η κυβερνητική αδράνεια για τον «Καλλικράτη» μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδίως ο απόλυτος οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης αποδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου και του υπουργού Γ. Ραγκούση ήταν η διάλυση των διοικητικών δομών που βρίσκονταν πιο κοντά στους πολίτες. Στόχος ήταν να μη λειτουργεί τίποτε, να μην ξέρει κανείς που να απευθυνθεί για να λύσει το πρόβλημά του.

Το πέτυχαν. Μετά από τους 12 πρώτους μήνες «Καλλικράτη» μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση, δεν λειτουργεί τίποτε. Αυτή δεν είναι άποψη μόνο δική μας, αλλά η άποψη όλων των αυτοδιοικητικών, πέρα από κόμματα. Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου όταν μιλούσε για «μικρούς πρωθυπουργούς» εννοούσε ξυπόλητους πρίγκιπες. Απώτατος στόχος; Η διάλυση του κοινωνικού ιστού και η μείωση της δυνατότητας αντίστασης των τοπικών κοινωνιών στη μνημονιακή πολιτική.

Φυσικά, η ύπαρξη ενός διορισμένου γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης πάνω από το κεφάλι του Αιρετού Περιφερειάρχη ακυρώνει ευθύς εξαρχής κάθε στοιχείο μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση αυτή τη στιγμή. Όλα παραμένουν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Πάρτε παράδειγμα το ΕΣΠΑ, τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ήρθε στην αρμοδιότητά μας μόλις την 1η Ιουλίου, ενώ μέχρι τότε γίνανε οι εντάξεις κρίσιμων έργων χωρίς καν να ερωτηθούμε! Εμείς που καλούμαστε να τα υλοποιήσουμε!

Βέβαια, από 'κει και πέρα, με την ανάληψη των καθηκόντων μας την 1η Ιουλίου 2011, πρώτο μας μέλημα ήταν η ενημέρωση όλων των φορέων της Περιφέρειας για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων από το ΕΣΠΑ και για την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί. Και βέβαια, με την υπογραφή της Περιφέρειας από την 1η Ιουλίου 2011, έχουν ήδη δεσμευθεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από την ένταξη ώριμων έργων.

Δυστυχώς, η πολιτική αστάθεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί στα σοβαρά με τον «Καλλικράτη». Σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν λύσεις, αν μη τι άλλο σε προβλήματα θεσμικού χαρακτήρα πέραν του οικονομικού. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι το θεμέλιο για κάθε εκσυγχρονισμό, για κάθε φυγή προς τα εμπρός που επαγγέλλονται. Αν δεν γίνουν βελτιώσεις -τις έχουμε επισημάνει και τις έχουμε προτείνει σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείο Εσωτερικών και στους βουλευτές όλων των κομμάτων- και αν δε λειτουργήσει ο «Καλλικράτης», τότε θα χτίζουμε χωρίς θεμέλια.

Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης
Ο θεσμός της Περιφέρειας εμβαθύνει τη Δημοκρατία


Ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας ήταν ένα ζητούμενο χρόνων. Εδώ και ένα χρόνο είναι μια πραγματικότητα. Είναι ο θεσμός που -σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση- μπορεί να εμβαθύνει τη Δημοκρατία, να απελευθερώσει τις τοπικές δυνάμεις, να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών, να καθιερώσει θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Σε αυτό τον θεσμό πιστεύουμε, αυτό το θεσμό υπηρετούμε.

Κυρίαρχο μέλημα μας είναι η σωστή και αγαστή λειτουργία των υπηρεσιών μας για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Επίσης, συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για τον καλύτερο προγραμματισμό και συντονισμό των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης στο πλαίσιο της κατάρτισης για πρώτη φορά του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την επόμενη τριετία. Εμείς πιστεύουμε ότι η Κρήτη έχει απεριόριστες δυνατότητες και πλεονεκτήματα και πάνω από όλα έχει τη δημιουργικότητα των κατοίκων της.

Γιάννης Μαχαιρίδης, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Ανεπίτρεπτο να εξαρτιόμαστε κατά 70% από το κέντρο


Πιστεύω ότι αναμφισβήτητα ο «Καλλικράτης» ήταν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Σε ό,τι αφορά βέβαια το νησιωτικό χώρο, διαπιστώσαμε ότι ήταν απαραίτητες να γίνουν συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις και ελπίζουμε κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί η μεγάλη τομή με την αποκέντρωση.

Κατά την άποψή μου, είναι ανεπίτρεπτο οι περιφέρειες κατά ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 70% να εξαρτώνται από το κέντρο.

Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Σοφός θεσμός που μπορεί να απεγκλωβίσει από το κομματοκρατούμενο πολιτικό σύστημα


Από την πρώτη στιγμή της εκπόνησης του «Καλλικράτη» ξεκαθάρισα ότι αποτελεί το σοφότερο θεσμό των τελευταίων ετών που θωρακίζει το πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης, με την κεντρική κυβέρνηση, την αιρετή Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργούν αυτόνομα και κατʼ αυτό τον τρόπο να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

Ο θεσμός, λοιπόν, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μέσα από τη συλλογική του έκφραση έχει μπροστά του τη μεγάλη πρόκληση να οραματισθεί και να αγωνισθεί για μια ριζική αλλαγή που θα ανατρέψει τις ισορροπίες ισχύος με το κομματοκρατούμενο πολιτικό σύστημα, που αν και βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση του, αρνείται να παραχωρήσει μέρος της πολιτικής του εξουσίας.

Η ανάγκη που έχουμε μπροστά μας είναι η χώρα να υιοθετήσει ένα ήπιο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στον πυρήνα του την Περιφέρεια. Μοντέλο που ταιριάζει με τις ιδιαίτερες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες της κάθε περιφέρειας και θα είναι εναρμονισμένο στο πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεγάλη πρόκληση που θα κληθούμε να διαχειριστούμε ως Αιρετές Περιφέρειες δεν είναι μια νέα διοικητική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των τοπικών υποθέσεων ή της μεταφοράς των κρατικών αρμοδιοτήτων που απλώς θα αλλάξουν τις ισχύουσες ισορροπίες στη διάρθρωση της κρατικής δομής.

Οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τις κομματικές λογικές και μαζί με τους πολίτες της Περιφέρειας να διεκδικήσουν το πολιτικό δικαίωμα να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση συνταγματικό θεμέλιο του ενιαίου κράτους, πραγματικό μοχλό ανάπτυξης. Να απαιτήσουν, δηλαδή με συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα τη συγκρότηση των διοικητικών και οικονομικών μηχανισμών στήριξης και λειτουργίας του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Κλέαρχος Περγαντάς, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Χρειαζόμαστε κι έναν «Καλλικράτη 2»


Ο «Καλλικράτης» είναι πραγματικά μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση και έχει αλλάξει το τοπίο της Αυτοδιοίκησης στη χώρα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα από την εφαρμογή του:

Είναι αλήθεια ότι σε αρκετές περιπτώσεις παράγει γραφειοκρατία, και επειδή ακριβώς παράγει γραφειοκρατία, θα πρέπει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από ένα συνεχή διάλογο, να πάνε ουσιαστικά σε έναν «Καλλικράτη 2». Tώρα που ουσιαστικά γνωρίζουμε τις αδυναμίες του και τις δυνατότητές του, έτσι ώστε να κάνουμε πραγματικά έναν «Καλλικράτη» καλύτερο, αρτιότερο και κυρίως πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τον πολίτη.

Τι αλλάζει στα τεκμήρια

Μεγάλες αυξήσεις τεκμηρίων από το νέο έτος που φτάνουν στο 70% για τα ακίνητα και 200% για τα σκάφη. Σημαντική επιβάρυνση σε όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα αλλά την ίδια στιγμή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία.

Οδηγίες προς τις εφορίες για τα νέα τεκμήρια που θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων τα οποία θα δηλωθούν το 2012, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες .

Τα νέα τεκμήρια νομοθετήθηκαν το περασμένο..........

καλοκαίρι και είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά που ίσχυσαν για τη φορολόγηση των περσινών εισοδημάτων.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα τεκμήρια ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ενώ υπενθυμίζεται ότι η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» ισχύει έως το τέλος του 2013 για αγορά και ανέγερση ακινήτων όπως και δεξαμενών κολύμβησης.

Οι αυξήσεις των τεκμηρίων φτάνουν το 60% για τις πισίνες, το 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα και στο 200% για σκάφη αναψυχής.

Ειδικότερα για το τεκμήριο ακινήτων: Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

- μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και

- από 301 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας.

Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας, η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.

Για τα αυτοκίνητα, τα νέα αυξημένα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης ορίζονται ως εξής:

- για τα αυτοκίνητα μέχρι 1200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ,

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

ellispoint

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 το δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.

Την πρόσκληση υπογράφει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καλκαβούρας Ιωάννης και σε αυτήν περιλαμβάνονται:


1. Καθορισμός αριθμού αδειών Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου που πρόκειται να χορηγηθούν το έτος 2012, κατά κατηγορία επαγγελμάτων, στο Δήμο Τριφυλίας.
2. Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών Υπαίθριου Στάσιμου Εμπορίου, κατά κατηγορία επαγγελμάτων, που πρόκειται να χορηγηθούν το έτος 2012 και προσδιορισμός ισάριθμων συγκεκριμένων θέσεων για την άσκηση των υπαίθριων στάσιμων εμπορικών δραστηριοτήτων, στο Δήμο Τριφυλίας.
3. Διαγραφή τελών ύδρευσης Δ.Ε. Αετού λόγω λανθασμένων εγγραφών στο Βεβαιωτικό Κατάλογο.
4. Αιτήσεις καταναλωτών ύδρευσης Δ.Ε. Φιλιατρών για διαγραφή ποσού τελών λόγω διαρροής των παροχών τους.
5. Αίτηση Καλογερόπουλου Χρήστου του Σωτηρίου για μείωση τιμολογίου κατανάλωσης ύδρευσης Δ.Ε. Αετού.
6. Αίτηση Γυφτάκη Οδυσσέα του Σταμάτη για διαγραφή του από τον Βεβαιωτικό Κατάλογο πεζοδρομίων έτους 2011 Δ.Κ. Κυπαρισσίας.
7. Γνωμοδότηση επί της τροποποίησης του προϋπολογισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης
Παιδείας Πολιτισμού Αλληλεγγύης Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.) έτους 2011
8. Έγκριση αποτελέσματος διαπραγμάτευσης για τη «Μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμο Τριφυλίας».
9. Αίτηση Χρονόπουλου Γεωργίου & ΣΙΑ Ελαιοτριβείο για υδροδότησή του από την Τ.Κ. Μουζακίου.
10. Χαρακτηρισμός οδού, συνδέουσας τις παραλίες Γιαννίτσαινα 1 και Γιαννίτσαινα 2 ως κοινόχρηστης οδού.
11. Αίτηση Κοντονάτση Μαρίας του Γεωργίου για διαγραφή οφειλής παράβασης ΚΟΚ του αποβιώσαντος πατρός της Γεωργίου .
12. Παραλαβή της μελέτης του έργου «Αναβάθμιση Αγροτικής Οδοποιίας Τ.Κ. Μοναστηρίου της Δ.Ε. Αετού Δήμου Τριφυλίας».
13. Προσδιορισμός των ορίων του προϋφισταμένου του έτους 1923 οικισμού κάτω Κοπανακίου, της κοινότητας Κοπανακίου, της Δ.Ε. Αετού του Δήμου Τριφυλίας, σύμφωνα με το Π.Δ. της 24-04-1985, ΦΕΚ 181/Δ/3-5-85(Έγκριση της αριθ. 87/2011 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
14. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης δρόμου στη θέση Μπουρπούλα δ.δ. Ελαίας».
15. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή αποστραγγιστικού και ρειθροκράσπεδου δρόμου προς Αγ. Σεραφείμ».
16. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Βελτίωση αγροτικών δρόμων και προσβάσεων δασοπυρόσβεσης με γκρέιντερ».
17. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην εσωτερική οδοποιία δ.δ. Καρυών».
18. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή ρειθροκρασπέδων (Από κτίριο ΟΤΕ έως Ε.Ο.) δ.δ. Καλού Νερού».
19. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Διαπλάτυνση εισόδου (Κεντρικού δρόμου) δ.δ. Αυλώνας».
20. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων (από Γ. Γαλάνη του Φωτείου προς ρέμα Χινόπουλου) δ.δ. Καλού Νερού».
21. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Συντήρηση και επισκευή κοιν. Γραφείου δ.δ. Προδρόμου» Δ.Ε. Αυλώνος.
22. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Καθαρισμός αγροτικών οδών με γκρέιντερ».
23. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή σταθμού συγκέντρωσης ζώων (ζωαγορά) Κοπανακίου».
24. Αίτηση Ανδρινόπουλου Σωτηρίου του Κων/νου για διαγραφή των χρεών από τέλη ύδρευσης λόγω ανυπαρξίας παροχής.
25. Αίτηση Λεκάντη Αναστασίας για τη διαγραφή της από τον Βεβαιωτικό Κατάλογο ΚΟΚ έτους 2008 λόγω μεταβίβασης του αυτοκινήτου της.
26. Έγκριση 1ου ΑΠΕ και χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου «Γεώτρηση Γκούρη Γαργαλιάνων».
27. Ανάκληση της αριθ. 285/2011 απόφασης Δημ.Συμβουλίου λόγω αδυναμίας υλοποίησής της.
28. Συζήτηση σχετικά με την επανασύναψη συμβάσεων με τους 91 Μερικώς Απασχολουμένους του Δήμου Τριφυλίας.
29. Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με Δήμο Οιχαλίας για το έργο «Σχέδιο δράσεων βελτίωσης – Ανάδειξης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Ν. Μεσσηνίας – Έργα αναψυχής».
30. Έγκριση της αριθ. 5/2011 απόφασης του Συνδέσμου ύδρευσης «Τέλος Άγρας» για αύξηση της εισφοράς του Δήμου Τριφυλίας κατά 20%.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Έγκριση από το ΠΕΣΥ της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ

Μεγάλη στιγμή για το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και ορόσημο για τη χώρα χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης μετά την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για τη διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διενέργεια δημόσιου διεθνή διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο σχετικά με την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η πολιτική αυτή στη χώρα και μετατρέπει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από δακτυλοδεικτούμενη που ήταν έως τώρα σε πρότυπο, το οποίο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Με τον τρόπο αυτό, όπως πρόσθεσε ο κ. Τατούλης .............

η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταδεικνύει τη δυνατότητά της για χάραξη κεντρικών πολιτικών για ολόκληρη τη χώρα.

«Αύριο στις 29 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος είναι πρωτοπόρος για τα δεδομένα της χώρας». «Εξαρχής προχωρήσαμε σε εποικοδομητικό διάλογο με ευρεία δημόσια διαβούλευση» για το κορυφαίο αυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης «και τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ενσωματώσουμε την απόφαση της διυπουργικής στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου».

Αναφερόμενος στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Νίκο Μαντζιούφα, για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο Περιφερειάρχης τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την ποιότητα του διαλόγου στο Συμβούλιο και για το λόγο ότι ο ίδιος προσωπικά έχει καταβάλλει και αυτός από τη μεριά του άοκνες προσπάθειες για την ευόδωση του διαγωνισμού αυτού.

Η χωροθεσία θα είναι το πρόβλημα μας στην πορεία υλοποίησης του έργου σημείωσε ο κος Τατούλης ο όποιος όμως εξήγησε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του έγινε από την αρχή με προσοχή και από την στιγμή που εκχωρείται η δυνατότητα να έρθει με δική προσφορά κτήματος ο ανάδοχος, αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος θα έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες διερευνήσεις ώστε η χωροθεσια να έχει ολοκληρώσει και τις αναγκαίες συναινέσεις.

Με αυτό τον τρόπο απεγκλωβίζεται η διαδικασία της χωροθεσίας αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της προκήρυξης και τις επιλογές για την τελική επιλογή. Η καινοτομία του ανταγωνιστικού διαλόγου και της διαβούλευσης αποτελεί μια νέα νοοτροπία για να μοχλεύσουμε επενδύσεις αλλά και μια άλλη κοινωνική συναίνεση.
Όλη η Ευρώπη, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης θα ξέρει αύριο ότι αυτά που τους διαβεβαιώναμε δεν ήταν λόγια του αέρα, είχαμε θέσει όριο τις 23 Δεκεμβρίου και καταφέραμε να κάνουμε την προκήρυξη στις 29 Δεκεμβρίου με όλες αυτές τις καινοτόμες διαδικασίες που παραλαμβάνονται σε αυτή. Όλα όσα θεωρούνται ότι είναι απόκρυφα μέχρι σήμερα είναι διαδικασίες που αποτελούν την μεθοδολογία όλων των διεθνών διαγωνισμών με απόλυτη διαφάνεια κατέληξε ο Πέτρος Τατούλη.

Αναλύοντας τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι εξαρχής θα επιλεγούν έξι υποψήφιοι με αντικειμενικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, οι οποίοι θα συνδιαμορφώσουν τις απόψεις τους με την Περιφέρεια να αποτελεί τον τελικό κριτή.

Ο κ. Μαντζιούφας από τη μεριά του εξήρε την πρωτοπόρα προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τη χαρακτήρισε, και τοποθέτησε σε κομβικό σημείο για τις ΣΔΙΤ τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ο Περιφερειάρχης έχει δείξει ότι μπορεί να πρωτοστατήσει και να επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε επίσης ο κ. Μαντζιούφας, τη μετατροπή του τομέα αυτού από τομέα κινδύνου, οικονομικού και περιβαλλοντικού, σε τομέα ευκαιριών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα

Είναι βέβαιο και αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την ομαλή πορεία της χώρας η αλλαγή πολιτικής σελίδας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Είναι όμως και μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία για τη Μεσσηνία το γεγονός, ότι σε λίγες εβδομάδες από σήμερα τα ηνία της χώρας θα κρατά, σε αυτές τις δύσκολες και ιστορικές στιγμές, ένα δικό της τέκνο, ο Αντώνης Σαμαράς.

Ένας πολιτικός ηγέτης, ο οποίος δε διανοήθηκε ποτέ να αλλάξει εκλογική περιφέρεια από το ξεκίνημα της συμμετοχής του στα κοινά μέχρι σήμερα και ο οποίος «συνομιλεί» πλέον με την ιστορία του τόπου.
Όσο κι αν ξενίζει, πάντως, είναι απόλυτα αληθές ότι η .........

Μεσσηνία που ήταν το πρώτο τμήμα της χώρας που ελευθερώθηκε το 1821 από τον τουρκικό ζυγό, αν και είχε την τύχη να βγάλει πολλούς και άξιους πολιτικούς, δεν ευτύχησε να δει έστω και λίγους από αυτούς, στα ύψιστα αξιώματα της πολιτείας.

Για την ακρίβεια είδε μόνον τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, στις πρώτες δεκαετίες μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδος, να εκλέγεται συχνάκις πρωθυπουργός, αρχής γενομένης από το 1865, έχοντας συνδέσει το όνομά του με σημαντικές τομές στο όψιμο νεοελληνικό κράτος. Πέραν τούτου, όμως, ουδέν.
Για το λόγο αυτό η Μεσσηνία έχει την ευκαιρία από το 1882, (την τελευταία φορά που ο Κουμουνδούρος ετέθη επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή μετά από 130 χρόνια) να ξαναδεί έναν ακραιφνώς δικό της πολιτικό, να κρατά στα χέρια του τα ηνία της Χώρας.

Κάτι για το οποίο όλοι οι Μεσσήνιοι οφείλουμε να εργασθούμε με αυταπάρνηση αφήνοντας στην άκρη μικρόψυχες και κατώτερες των ιστορικών περιστάσεων, προσεγγίσεις.
Μετά από έναν και πλέον αιώνα ο τόπος μας θα έχει την τιμή χάρη στον Αντώνη Σαμαρά, να κάνει αισθητή την παρουσία του και σε αυτό το «μετερίζι» των υψηλότατων εθνικών διακρίσεων. Ιδιαίτερα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που όλος ο ελληνικός λαός περιμένει ως μάνα εξ’ ουρανού την επίλυση τόσων προβλημάτων, που έχουν σωρευτεί στη χώρα, έχοντας εναποθέσει τις προσδοκίες του, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και στον πρόεδρό της τον Αντώνη Σαμαρά.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να εργασθούμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς χρονοτριβή, γιατί δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη ιστορική ευκαιρία.

Από την προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Είναι μεγάλη η τιμή για τη Μεσσηνία είναι τεράστια η ευθύνη για τη χώρα.

Προσδοκούμε να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου, να αλλάξουμε τη μοίρα της πατρίδας μας, που κάποιοι επιθυμούν να την οδηγήσουν στον όλεθρο.

Αντωνία Μπούζα -Κωνσταντέλου

Μέλος Τομέα Τουρισμού Ν.Δ.

Μέλος Τομέα Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΝΟ.Δ.Ε Ν.Δ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κλειστές σήμερα 29 και αύριο 30 Δεκεμβρίου οι εφορίες

Απεργούν οι εφοριακοί.

48ωρη απεργία σε όλες τις εφορίες της χώρας ξεκίνησαν σήμερα οι εφοριακοί για το διήμερο 29 και 30 Δεκεμβρίου και αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων αλλά και στην είσπραξη των εσόδων του προϋπολογισμού.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ- Δ.Ο.Υ αναφέρει:......

«Η κινητοποίηση αυτή γίνεται λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που απασχολούν τον εφοριακό κλάδο, τα οποία έχουν επιδεινωθεί μετά τις επιθέσεις, τη συκοφάντηση και τη στοχοποίηση που δεχόμαστε καθώς και τις πολιτικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην αυξανόμενη εξαθλίωση μας.
Οι συνέπειες στα έσοδα του προϋπολογισμού και στην εξυπηρέτηση του πολίτη δεν είναι δική μας ευθύνη. Δε θα δεχθούμε άλλη μείωση του κύρους και της αξιοπρέπειάς μας, σαν κλάδος και σαν πολίτες.»

Defacto. Ο Λαμπρόπουλος ΔΕΝ παραιτείται απο την πολιτική

Πολλά γράφονται στο διαδίκτυο περί παραίτησης από την πολιτική του Βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου.
Που είναι όμως η αλήθεια;
Χθες το Morias News.gr δημοσίευσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δημοσιογράφος του με τον ίδιο τον κ. Λαμπρόπουλο και του είπε τα παρακάτω:
«Αυτά γράφονται χρόνια τώρα. Να έχετε καλές και ευχάριστες γιορτές και πρώτα ο Θεός και του χρόνου θα ανταλλάξουμε και πάλι ευχές από το ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ μου γραφείο».

Εμείς σαν Φιλιατρά News δεν είχαμε κανέναν ........

απολύτως λόγο να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα της πληροφορίας που δημοσίευσε το Morias News. Άλλωστε οι σχέσεις που έχουμε με το Morias είναι απολύτως φιλικές.
Ζητήσαμε λοιπόν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από τον Κ. Λαμπρόπουλο να μας στείλει γραπτώς αν είναι δυνατόν την διάψευση του προκειμένου να την δημοσιεύσουμε και να μην μπορεί κανένας και ποτέ να την αμφισβητήσει.

Η απάντηση που πήραμε από το γραφείο του Κ. Λαμπρόπουλου ανέφερε τα εξής:

Καλησπέρα σας

Ισχύει η δήλωση στο morias news.gr , την οποία και εσείς είχατε την καλοσύνη να αναρτήσετε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Μετά και από αυτήν την επανάληψη της δήλωσης του κ. Βουλευτή, για εμάς κλείνει οριστικά το θέμα, με την παραίτηση ή μη από την πολιτική, του κ. Υπουργού.
Δεν ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει αν και ποια σκοπιμότητα κρύβουν αυτά τα δημοσιεύματα. Αρκούμαστε στη δήλωση του ιδίου του Υπουργού.
Το έχουμε δηλώσει 1 δισεκατομμύριο φορές και το έχετε διαπιστώσει άλλες τόσες πως ότι γραφτεί στο Φιλιατρά News θα είναι 100% έγκυρο και όσο περισσότερες φορές γίνεται τσεκαρισμένο.
Γι αυτό και έχουμε κερδίσει -νομίζουμε δίκαια- την απόλυτη εμπιστοσύνη σας.

Να ευχηθούμε στον κ. Υπουργό αλλά και το επιτελείο του Χρόνια Πολλά και Καλά.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Δεκεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.