Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Βουλή: Υψηλοί τόνοι για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο.

Υπέρ, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι τόνισαν ότι εφαρμόζεται επιτέλους αξιοκρατία στις προσλήψεις, ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες νέους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ..........

χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μεταρρυθμιστική τομή στο δημόσιο, που βάζει τέλος και στο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων νέων αλλά και σε ένα άδικο σύστημα προσλήψεων καθιερώνοντας κανόνες αξιοκρατίας, ισονομίας και ισοπολιτείας.

Παράλληλα, επέμεινε στην κατάργηση της μοριοδότησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανένας να μονοπωλεί το δικαίωμα της μονιμοποίησης ή να έχει προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων άλλων νέων ή ανέργων.

«Το σημερινό νομοθέτημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στην απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που την ψήφισε, για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος και το πολιτικό σύστημα αλλά και να καθιερωθούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες», επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης, υπογράμμισε ότι θα «πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει συγνώμη από τους συμβασιούχους τους οποίους εξαπάτησε προεκλογικά».

«Θα μείνετε μόνοι σας και θα σας κυνηγούν οι πράξεις σας. Αν θέλετε νέα σχέση με την αντιπολίτευση όπως διατείνεστε, θα πρέπει να μεταβάλετε τη θέση σας που οδηγεί χιλιάδες νέους στην ανεργία. Τα κακά δείγματα γραφής σας και το κακό παρελθόν σας θα σας συνοδεύουν πάντα», τόνισε ο κ Ζώης.

Ταυτόχρονα επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προεκλογικά, όπως επεσήμανε, υποστήριζαν σε όλους τους τόνους, ότι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτοδικαίως μετατρέπονται οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εγκαλεί τη ΝΔ στη βάση αρχών και αξιών γιατί η δική της αναξιοπιστία έχει αποδειχθεί στη πράξη».

Επέμεινε δε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η ενισχυμένη μοριοδότηση, άποψη την οποία υποστήριξε λίγο αργότερα και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος αμφισβήτησε επίσης ότι θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες, με συμβάσεις μόνιμου ή αορίστου χρόνου και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη σημερινή άποψη της.

Επιπλέον, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα ακόμα δείγμα του διαχρονικού παλιού ΠΑΣΟΚ το οποίο καλλιέργησε προεκλογικά στυγνό εμπόριο ελπίδας σε χιλιάδες νέους τους οποίους, όπως ανέφερε, μετεκλογικά τους πετάει στο δρόμο.

Με τη σειρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα, σημειώνοντας ότι «είναι ανούσιο και υποκριτικό να παρακολουθούμε την εναλλαγή ρόλων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν εγκλωβίζονται κάτω από κούφιες αντιπαραθέσεις, και άσφαιρες υποσχέσεις γιατί βιώνουν καθημερινά τις αντιλαϊκές πολιτικές τους».

«Η διαφωνία μας είναι ουσιαστική. Εμείς λέμε δικαίωμα δουλειάς για όλους. Οι ευθύνες αναδεικνύονται και για τα δύο κόμματα που οδήγησαν με τις πολιτικές τους σε αυτά τα χάλια τον τόπο και βασιλεύει η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, κινείται προς την αξιοκρατία» και για αυτό το κόμμα του το υπερψηφίζει.

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της κατάργησης της μοριοδότησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για ορισμένους εργαζομένους

«Εμείς, δεν επενδύουμε στο λαϊκισμό, όπως έκαναν με τις πολιτικές τους τα δύο μεγάλα κόμματα κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες νέους. Εμείς τολμάμε να πούμε ότι συμφωνούμε στο πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο γιατί έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και είναι ανάγκη να γίνει επιτέλους ένας εξορθολογισμός» πρόσθεσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «επίκειται μεταρρυθμιστικό τσουνάμι στο δημόσιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί πολιτική μαστίγιου και καρότου» ενώ επανέλαβε «την ανάγκη να παραμείνει η μοριοδότηση λόγω εμπειρίας».

«Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με την καρατόμηση χιλιάδων νέων ανθρώπων τους οποίους οδηγείτε στην ανεργία ενώ την ίδια ώρα δημιουργείται νέα γενιά συμβασιούχων και μάλιστα πολλών ταχυτήτων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσούκαλης δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι προτάσεις του Πρωθυπουργού κατά της διαφθοράς

Προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κάνοντας λόγο για εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Παράλληλα ζήτησε τη συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων καθώς και η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διακομματικής συνεννόησης.

Τονίζοντας την ανάγκη να χτυπηθεί η ρίζα του κακού με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αφορά όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας, διατύπωσε προτάσεις που αφορούν: ............

- Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με την πρόταση, θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση. Η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά θα είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

- Θα αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.

- Θα αναμορφωθεί ο θεσμός του πόθεν έσχες και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται.

- Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.

-Η διαφάνεια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της διοίκησης, στα δημόσια έργα, τις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα και ζήτησε από τα κόμματα να συμφωνήσουν στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος με το οποίο συνάπτονται.

Χαρακτήρισε ακόμη επείγουσα την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα και στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως τόνισε, θα υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ θα εισαχθεί και ο θεσμός του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης σε κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Ανέφερε ακόμη πως προωθείται η διαφάνεια στη νομοθέτηση σε όλα της τα στάδια, από τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία μέχρι την τελική ψήφιση. Μεταξύ όσων θα περιληφθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι η διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, με τις δύο αναγνώσεις να έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους. Επίσης θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές.

-Ένα ακόμα πρόβλημα που πρότεινε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της πολυνομίας. Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας. Μάλιστα έδωσε επείγοντα χαρακτήρα στη νομοθεσία για την πολεοδομία, το περιβάλλον και τη φορολογία.

-Παράλληλα θα προχωρήσει ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί τη ροή των πιστώσεων ανά υπουργείο και θα ελέγχει την τήρηση της αρχής της ειλικρίνειας.

-Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητάς τους, ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.

-Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης τρόπους για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου που είναι προϋπόθεση, όπως ανέφερε, για να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δικλείδες ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών. Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Ακόμη πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τόνισε ότι αποτελούν τεράστια πληγή για τη χώρα, ότι χάνεται εθνικό εισόδημα και ότι ωφελούνται εκείνοι που καταπατούν κάθε νόμο και κάθε κανόνα σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς επειδή, όπως υποστήριξε: Πρώτον, συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος γιατί το δημόσιο συμφέρον υποτάσσεται σε μικρά και μεγάλα επιμέρους ιδιωτικά συμφέροντα, δεύτερον, εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας καθώς πνίγει τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και επιβραβεύει όσους παρασιτούν σε βάρος του δημοσίου, τρίτον θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών αδικιών καθώς αποτελεί το όπλο των ισχυρών, τέταρτον υπονομεύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη διαφθορά

Tις προτάσεις που κατέθεσε κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών γνωστοποίησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες, στην ανάγκη κατάργησης του φορολογικού απορρήτου, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%.

Έκανε επίσης λόγο και για άλλα σκάνδαλα, όπως είναι η .........

διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων, τα χρέη των τραπεζών και της κυβέρνησης προς τα ταμεία, το καθεστώς των αμοιβών των εργατοπατέρων, τα κοινοτικά πακέτα που δίνονται σε φυσικά πρόσωπα και είναι ανεξέλεγκτα.

Χαρακτήρισε μάλιστα «σκανδαλώδη» τα προνόμια που, όπως σημείωσε, έχουν οι βουλευτές και εξέφρασε ως θέση του κόμματος της την ανάγκη να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και απλώς η βουλευτική θητεία να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

Αναφερόμενη στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε «αχνά» το θέμα, σημειώνοντας πως ακούστηκαν «λίγο περίεργα πράγματα». «Για παράδειγμα τέθηκε το ζήτημα για την περίπτωση που ένα κόμμα δεν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα έσοδα και τις πηγές του» και επανέλαβε την αντίθεσή της: «Για μας οι πηγές μας είναι καθαρές, δεν δίνουμε ονόματα, ούτε τί δίνουν τα μέλη του κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί ή οι μη οπαδοί του κόμματος που συνεισφέρουν οικονομικά. Τέτοια και άλλα ζητήθηκε να θεωρούνται κακούργημα. Φαντάζομαι ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης θα παρέλαβε αυτή την πρόταση».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Οι προτάσεις της ΝΔ για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Τις προτάσεις της ΝΔ, καθώς και τη θέση του κόμματος για τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι «ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να ξεκινήσει το 2010 μια συζήτηση, προ ημερήσιας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, για ......

την καταπολέμηση της διαφθοράς και αμέσως μετά να συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή της Βουλής, με την εντολή, μέχρι τον Ιούνιο (του 2010) να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια - μεταρρυθμιστικές τομές - που θα εκτείνονται σε ευρύ φάσμα τομέων, και θα καταπολεμούν τη διαφθορά παντού. Τα νομοσχέδια αυτά θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του ελληνικού κράτος.

Όπως δήλωσε, οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Επιπλέον, η ΝΔ πρότεινε μεταξύ των άλλων:

«1. Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.

2. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

3. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».

4. Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη…

5. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.

6. Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως».

Σημείωσε δε ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Πρωθυπουργό.

Η θέση της ΝΔ στις προτάσεις του πρωθυπουργού

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε:

«• Πρώτον, για την πάταξη της φοροδιαφυγής: Συμφωνούμε στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης. Διαφωνούμε, όμως, κατηγορηματικά, με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή.

• Δεύτερον, για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής: Συμφωνούμε, μεταξύ των άλλων, στην κυβερνητική πρόταση για ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά εμείς θέτουμε ως απαραίτητες προϋποθέσεις, να υπάρξουν ευρύτερα μέτρα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και να ακολουθήσει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

• Τρίτον, συμφωνήσαμε πλήρως με την πρόταση του Πρωθυπουργού για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πολυνομία που παράγει συνήθως διαφθορά, αλλά και ταλαιπωρία του πολίτη. Επιβάλλεται, πράγματι, να ξεκινήσει άμεσα η κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων και Προεδρικών διαταγμάτων, που αφορούν κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως οι πολεοδομίες, η φορολογία, το περιβάλλον κλπ.

• Τέταρτον, συμφωνήσαμε επίσης, στην αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν», αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους ενδεχόμενους παραβάτες.

• Πέμπτον, ο Πρωθυπουργός πρότεινε διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στην πρόταση αυτή συμφώνησα και προσέθεσα ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και για τον έλεγχο του Απολογισμού και όχι μόνο του Προϋπολογισμού. Στην προσθήκη αυτή συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου.

Διαφάνεια παντού

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η ΝΔ απαιτεί διαφάνεια παντού.

Σημείωσε δε πως σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, «επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση».

Αντίθετη η ΝΔ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό μοντέλο

Εξέφρασε ακόμη την αντίθεσή του με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να θεσπίσει μονοεδρικές περιφέρειες.

Κάτι τέτοιο, όπως επεσήμανε, «αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια προσέγγιση αλλαγής του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό σύστημα».

«Από δω και μπρος θα κριθούμε όλοι, από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε, για να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γιατί αυτό ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναφορά Νάντιας Γιαννακοπούλου για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή την επιστολή του συλλόγου ‘ΩΡΙΩΝ – Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ’ και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει τις αντιδράσεις του κυνηγετικού κόσμου, λόγω της απόφασης του ΣτΕ.
Ωστόσο, πρόβλημα προκύπτει και από το γεγονός, ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν πληροφορηθεί επίσημα για οποιαδήποτε απόφαση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ενημερώσουν και τα μέλη.
Οι κυνηγετικοί σύλλογοι, με την επιστολή τους, απαιτούν την ...........

άμεση επίλυση του προβλήματος με την έκδοση νέας ρυθμιστικής πράξης από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυνηγετική δραστηριότητα.

Μάλιστα, τονίζεται το σημαντικό έργο που επιτελούν προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος, όπως η καλλιέργεια ορεινών εκτάσεων για την παροχή τροφής και κάλυψης στην άγρια πανίδα, η διανομή ζωοτροφών σε ορεινές περιοχές σε περιόδους παρατεταμένης κακοκαιρίας κ.α.

Με την αναφορά αυτή, η κ. Γιαννακοπούλου τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης ρύθμισης για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας, ενώ προτείνει την έναρξη διαδικασιών για την οριστική επίλυση του ζητήματος μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου.

Νέα Ερώτηση Κουσελά για το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, επανερχόμενος στο θέμα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ζητώντας να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και οι κακοτεχνίες που επανειλημμένα έχουν επισημανθεί από τους φορείς των αλιέων στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν λυθεί.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Επανέρχομαι στα θέματα που είχα θέσει με την 2759/25-7-2009 Ερώτησή μου, επειδή δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα διευθέτησή τους και σημειώνω ότι ο Επαγγελματικός σύνδεσμος Αλιέων Κυπαρισσίας και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών .........

Αλιέων Κυπαρισσίας, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν τον λιμένα της Κυπαρισσίας, εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για κακοτεχνίες και παραλείψεις των εργολάβων στο έργο κατασκευής του λιμένα της Κυπαρισσίας (1η και 2η φάση).

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που επισημαίνει ο Σύνδεσμος ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας αφορά στην εξασθένιση της παλιάς θεμελίωσης του λιμένα. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι στο σημείο που υπήρχε ο παλιός προσήνεμος μώλος και συνεχίστηκε ο καινούργιος, η κατασκευάστρια εταιρεία εξασθένισε την παλιά θεμελίωση, αφαιρώντας υλικό και τοποθετώντας το στη νέα κατασκευή. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και από το συνημμένο απόσπασμα μελέτης του ΕΜΠ για την αναγκαία θωράκιση του υπήνεμου και του προσήνεμου μώλου.

Επειδή, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 51458/19-8-2009 απάντηση του Υπουργείου, αρμόδια υπηρεσία για την εκτέλεση του έργου είναι η ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

Επειδή δεν νοείται παραλαβή του συγκεκριμένου έργου από τους εργολάβους εάν η ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως αρμόδιος φορέας, δεν ελέγξει και διασφαλίσει ότι θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπάρχουσες σοβαρές ελλείψεις και κακοτεχνίες,

Επειδή εγκαίρως και επανειλημμένα οι προαναφερθέντες Σύλλογοι αλιέων, με καταγγελίες και αναφορές τους προς την αρμόδια τεχνική Υπηρεσία, τις εισαγγελικές αρχές, στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που έχει επιφυλαχθεί να ελέγξει το θέμα, καθώς και προς τον Συνήγορο του Πολίτη έχουν επισημάνει τις κακοτεχνίες, τις ελλείψεις και τα σοβαρά θέματα ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας του λιμένα που αυτές δημιουργούν,

Επειδή, τέλος, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νεότερα για την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών εκκρεμοτήτων του έργου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε τι ελέγχους προέβη η ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ποιότητα του έργου και κατά πόσον προτίθεται να το παραλάβει, δεδομένου του πλήθους και της σοβαρότητας των κακοτεχνιών ;
- Πως και πότε θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες θωράκισης του υπήνεμου και του προσήνεμου μώλου του λιμένα Κυπαρισσίας; »

Γιώργος Παπανδρέου: Εκλογές στις 14 Νοεμβρίου 2010 με το νέο διοικητικό χάρτη.‏

Οι εκλογές στις 14 Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη, τόνισε μιλώντας στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργος Γιώργος Παπανδρέου.Ως εκ τούτου, Καποδίστρια ΙΙ φέρνει ο Άγιος Βασίλης φέτος για την αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα για διάλογο, τις προτάσεις της για τις συγχωνευσεις των ΟΤΑ.

Όπως έχει πολλές τονισθεί ο νέος διοικητικός χάρτης βασίζεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιρετές περιφέρειες δεν ..........

θα ξεπεράσουν τελικά τις 13 που είναι σήμερα. Αντίθετα μπορεί να είναι και λιγότερες. Σε επίπεδο δήμων οι 1034 που είναι σήμερα, ενώ στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν να γίνουν 400, τελικά υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου τους 500.

Κατά τα λοιπά, τίποτα άλλο δεν αλλάζει. Θα υπάρχει αιρετή περιφέρεια και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, ενώ θα καταργηθεί και το εκλογικό σύστημα του 42% και οι αιρετοί θα εκλέγονται ξανά με το 50%+.

Μιλώντας στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευση για την κυβέρνηση οι εκλογές του 2010 να γίνουν με το διοικητικό χάρτη, ενώ τόνισε ότι η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση του Καποδίστρια ΙΙ.

Πηγή: e-Aftodioikisi

Κλειστά και αύριο τα ΚΕΠ λόγω της 48ωρης απεργίας των υπαλλήλων

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι και αύριο τα ΚΕΠ λόγω της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν -μεταξύ άλλων- την προκήρυξη θέσεων εργασίας και την αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους.

Επίσης, ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στις διεκδικήσεις τους.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που σήμερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ζητούν τα ακόλουθα: .........

-την άμεση έκδοση της τρίτης προκήρυξης με τις διπλάσιες θέσεις εργασίας του συνόλου των θέσεων από τις ήδη συστημένες, καθώς και τις υπολειπόμενες ακριβώς με το καθεστώς που διέπεται από το νόμο 3200/2003 αρ.24, και

-την εξαίρεση των συναδέλφων τους με συμβάσεις έργου, άμεση ικανοποίηση του αιτήματος για αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και να λυθεί άμεσα η άνιση μισθολογική αντιμετώπιση των υπαλλήλων των ΚΕΠ, ΟΤΑ β΄βαθμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νομοσχέδιο για τη ρευστότητα: Οι ρυθμίσεις για τους αγρότες

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, αναστολή καταβολής των δόσεων των δανείων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στις εγγραφές στο μητρώο του Τειρεσία είναι μεταξύ των ρυθμίσεων για τους αγρότες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Πιο αναλυτικά οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν τους αγρότες έχουν ως εξής: .......


Το άρθρο 1 ρυθμίζει οφειλές σε επιχειρηματικά επαγγελματικά αγροτικά δάνεια ή πιστώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2008. Από το υπό ρύθμιση οφειλόμενο συνολικό ποσόν αφαιρούνται και διαγράφονται οριστικά τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.

Η αποπληρωμή της προκύπτουσας οφειλής γίνεται σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απομένει ή θα απέμενε μέχρι τη λήξη της σύμβασης, προσαυξημένο κατά δύο έτη. Όταν πρόκειται για ληξιπρόθεσμη οφειλή από καταγγελθείσα σύμβαση, ή διάρκεια της αποπληρωμής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από επτά έτη.

Με την τέταρτη παράγραφο δίνεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν και οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005. Καθορίζεται όμως ως προϋπόθεση για την αποδοχή της αίτησης η προκαταβολή ποσού ίσου με το 10% της οφειλής, αφαιρουμένων από αυτήν των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών των προηγούμενων παραγράφων υποβάλλονται μέχρι την 15.3.2010.

Από την δημοσίευση του νόμου και μέχρι την 30.6.2010 το πιστωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του άρθρου 1.

Με το άρθρο 2 δίνεται η δυνατότητα στους λήπτες επιχειρηματικών ή επαγγελματικών δανείων που δυσκολεύονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις να επιτύχουν υπό προϋποθέσεις είτε μία ετήσιο περίοδο χάριτος είτε τη διετή αναστολή στην αποπληρωμή του κεφαλαίου είτε τη τριετή παράταση της διάρκειας του δανείου.

Στην δεύτερη και τρίτη παράγραφο τίθενται οι όροι και τα ανώτατα ποσά για τα οποία είναι επιτρεπτή η αξιοποίηση μιας από τις παραπάνω δυνατότητες. Έτσι συνεταιριστικές οργανώσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αυτών και ομάδες παραγωγών που είχαν στην τελευταία χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 (επομένως κατά τη χρήση του 2008 ή τη χρήση από τον Ιούλιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009) ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης μπορούν να επιτύχουν την παραπάνω ρύθμιση για το ποσό μέχρι 250.000 ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Φυσικά πρόσωπα που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγροτική δραστηριότητα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα, μπορούν να αξιοποιήσουν την παραπάνω δυνατότητα, για οφειλές μέχρι τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Το άρθρο 4 προβλέπει την διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων από αρχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή λειτουργούν χάριν αυτών υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολο της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του νόμου.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή τόνισε: «Κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη. Στηρίζουμε έμπρακτα το αγροτικό εισόδημα παρέχοντας ανακούφιση στα αγροτικά νοικοκυριά που ζούσαν καθημερινά με το άγχος των χρεών και του Τειρεσία. Ταυτόχρονα δίνουμε διέξοδο κι εξασφαλίζουμε συνθήκες που μέσα από έναν γενικότερο σχεδιασμό στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας , θα οδηγήσουν ξανά στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα».

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΕΚΠΟΙΖΩ: Συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Συμβουλές στους καταναλωτές, ώστε να αποφύγουν παγίδες, περιττά έξοδα κατά τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, παρέχει η ΕΚΠΟΙΖΩ

1. Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Αν σε άλλες εποχές αυτό ήταν χρήσιμο, εφέτος είναι αναγκαίο. Το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχετε ..........

καλύψει τις πραγματικές σας ανάγκες.

2. Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρων αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, ταξιδιών, ξενοδοχείων, κτλ. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας, στις οικονομικές σας δυνατότητες και στο τι έγγραφα υπογράφετε.

3. Προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Στα μη εποχιακά προϊόντα, οι τιμές συνήθως είναι ιδιαίτερα υψηλές.

4. Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι πάντα μία δύσκολη αγορά. Ελέγξτε την πραγματική ποιότητα και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες.

5. Αποφύγετε να αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες. Αν ωστόσο τις χρησιμοποιήσετε, προσέχετε ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, έγκαιρη εξόφληση, κτλ.). Επίσης προσέχετε ιδιαίτερα στην χρήση της πιστωτικής σας κάρτας, καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι στον συνωστισμό των ημερών…

6. Μην ξεχνάτε ότι σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές έρχονται οι εκπτώσεις. Μεταθέστε λοιπόν για τότε όποιες αγορές δεν είναι εντελώς απαραίτητες.

7. Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς, και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ’ όλα αυτά αγοράσετε αγαθά μεγάλης αξίας, πρώτον, να ζητάτε οπωσδήποτε την εγγύηση, και, δεύτερον, να ζητάτε, όταν χρειάζονται, οδηγίες στα Ελληνικά.

8. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βλέπετε υπερβολικά χαμηλές τιμές, και ιδiως όταν δεν είναι προσφορές. (Ίσως και να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας προϊόντα).

9. Να μην ψωνίζετε από πλανόδιους, διότι ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και επικίνδυνα, δεν παίρνετε απόδειξη, δεν μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό.

10. Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά παιδικών παιχνιδιών. Πρέπει να φέρουν το σήμα CE. Όσα παιχνίδια φέρουν το σήμα (CE), σημαίνει ότι κατασκευαστής τους δεσμεύεται ότι έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους. Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις οδηγίες χρήσεως, την συναρμολόγηση των παιχνιδιών και την ηλικία για την οποία είναι κατάλληλα, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι κάτω των τριών ετών. Οι οδηγίες για τις προφυλάξεις κατά τη χρήση του παιχνιδιού πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, καθώς και το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή διακινητή.

Συζητήστε με τα παιδιά και εξηγήστε τους ότι δεν μπορείτε να τους αγοράσετε όλα τα παιχνίδια που έχουν οι φίλοι τους, ούτε όλα τα παιχνίδια που βλέπουν στις διαφημίσεις.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι απαγορεύεται η προβολή διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ. Καλούνται προς τούτο, τόσο οι εταιρείες παιχνιδιών, όσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί, να σεβασθούν το νόμο και κυρίως τα παιδιά και τους γονείς.

11. Τέλος, μην ξεχνάτε να παίρνετε και να φυλάσσετε τις αποδείξεις για ό,τι αγοράζετε, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές.

Στην κυκλοφορία η παλαιά σήραγγα Αρτεμισίου

Στην κυκλοφορία δόθηκε το μεσημέρι, πλήρως ανακαινισμένη, η παλαιά σήραγγα Αρτεμισίου στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως.

Η σήραγγα είχε κλείσει πριν από τρεις περίπου μήνες προκειμένου να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και στις δύο .............

σήραγγες η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο σε μία λωρίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από 2 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2010 οι αιτήσεις στο Ελαιοκομικό Μητρώο

Από τις 2 Ιανουαρίου 2010 μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, οι ελαιοπαραγωγοί που επιθυμούν να καταχωρίσουν νέα ελαιοτεμάχια στο Ελαιοκομικό Μητρώο ή να τροποποιήσουν προηγούμενα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί σε αυτό, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις - δηλώσεις τους στις κατά τόπους διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης των Νομαρχιών.

Στο Ελαιοκομικό Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι καλλιεργητές ελιάς προκειμένου να εισπράττουν την ενιαία κοινοτική ενίσχυση και να μπορούν να ..........

συμμετέχουν και να ενισχύονται μέσω κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων (βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, ποιοτικό παρακράτημα κ.α.).

Επίσης, η εγγραφή στο Ελαιοκομικό Μητρώο είναι απαραίτητη για την είσπραξη αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, καθώς και για τη χορήγηση άδειας για πώληση ελαιολάδου και ελιών στις λαϊκές αγορές.
Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που προέβησαν σε τροποποιήσεις κατά τα προηγούμενα έτη και δεν έχει προκύψει από τότε άλλη μεταβολή, δεν οφείλουν να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν:

Α) Για νέα εγγραφή ελαιοπαραγωγού ή εγγραφή νέου ελαιοτεμαχίου:
- Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας
- Φωτοτυπία τίτλων ιδιοκτησίας των νέων ελαιοτεμαχίων
- Φωτοτυπία του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας
- Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης
- Σε περίπτωση ενοικίασης, το θεωρημένο ιδιωτικό συμφωνητικό ενοικίασης (τουλάχιστον 4ετίας)
- Το τοπογραφικό σκαρίφημα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών των τεμαχίων σε σύστημα ΕΓΣΑ – 87

Β) Για αλλαγές - διορθώσεις στοιχείων:
- Εφόσον ο ελαιοπαραγωγός επικαλείται κυριότητα, τίτλοι ιδιοκτησίας θεωρούνται: Τα συμβόλαια νομίμως μεταγραμμένα και το απόσπασμα του Εθνικού Κτηματολογίου
- Όταν υπάρχει εκμετάλλευση ελαιοκτήματος, τίτλος θεωρείται κάθε σύμβαση (μισθώσεως, δωρεάν παραχώρησης κ.α.). Αυτές οι συμβάσεις πρέπει να συνοδεύονται από τίτλους ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη
- Σε εξαιρετικές, μόνο, περιπτώσεις μπορεί να γίνει δεκτό αντί συμβολαίου, το πιστοποιητικό του Δημάρχου ή Προέδρου της Κοινότητας ή Ένορκη Βεβαίωση συνοδευόμενο από το θεωρημένο αντίγραφο Ε9 της αρμόδιας ΔΟΥ.

Πηγή: Αγροτύπος

Μουντομπάσκετ 2010 : Δύσκολη η κλήρωση για την εθνική μας

Πριν από λίγο η ολοκληρώθηκε η κλήρωση του Μουντομπάσκετ του 2010 που θα διεξαχθεί που διεξαχθεί στην Τουρκία.

Η κλήρωση δεν ήταν ευνοϊκή για την Εθνική, όμως η ομάδα αυτή έχει αποδείξει πως ανταπεξέρχεται στα δύσκολα. Η επίσημη αγαπημένη θα βρίσκεται στο τρίτο γκρουπ με τη διοργανώτρια Τουρκία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Στη φάση των «16» διασταυρώνεται με το ........

τέταρτο γκρουπ όπου βρίσκονται Ισπανία, Γαλλία, Καναδάς, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία και Λίβανος. Η τελική φάση θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου ως τις 12 Σεπτεμβρίου του 2010.

Στην επόμενη φάση του Μουντομπάσκετ θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου. Από εκεί κι έπειτα θα αρχίσουν οι νοκ άουτ αγώνες ως τον τελικό. Στη φάση των “16″ διασταυρώνονται ο Α’ με τον Β’ όμιλο και ο Γ’ με τον Δ’.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με κάποια καθυστέρηση, καθώς υπήρχαν ορισμένα προβλήματα με την τηλεοπτική μετάδοση λόγω βλάβης στον δορυφόρο. Αρχικά έγινε η παρουσίαση της μασκότ της διοργάνωσης, μιας γάτας Αγκύρας με το όνομα Άλι. Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία της κλήρωσης.

Στην κλήρωση έδωσαν το παρών ο παλιός σταρ του ΝΒΑ Χακίμ Ολάζουον και οι Πάτρικ Φέμερλινγκ και Ντανιέλ Σαντιάγκο. Από την αρχή είχε οριστεί οι ΗΠΑ να δώσουν όλους τους αγώνες τους στην Κωνσταντινούπολη, επομένως ο Β’ όμιλος της διοργάνωσης θα φιλοξενηθεί εκεί.

Αναλυτικά όλοι οι όμιλοι του Μουντομπάσκετ 2010 :

Α’ όμιλος

Αργεντινή

Σερβία

Αυστραλία

Γερμανία

Ανγκόλα

Ιορδανία

Β’ όμιλος

ΗΠΑ

Σλοβενία

Βραζιλία

Κροατία

Ιράν

Τυνησία

Γ’ όμιλος

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκία

Πουέρτο Ρίκο

Ρωσία

Κίνα

Ακτή Ελεφαντοστού

Δ’ όμιλος

Ισπανία

Γαλλία

Καναδάς

Λιθουανία

Νέα Ζηλανδία

Λίβανος

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντίνος Ρόβλιας

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντίνος Ρόβλιας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διαρροή εγγράφων τα οποία αποδεικνύουν τη μεσολάβηση του υφυπουργού για τη διευκόλυνση αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη συνάντηση που είχε για το θέμα με τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, ο .........

κ. Ρόβλιας έδωσε εξηγήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν επαρκείς και οδηγήθηκε εκτός κυβερνητικού επιτελείου.

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις «έτρεξαν» λίγα μόνο λεπτά πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα διαφθοράς και διαφάνειας.

ΣΧΟΛΙΟ
Γιώργο Παπανδρέου τράβα χαλινάρια σε τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές. Κόψε εν τη γεννέση τους τέτοια φαινόμενα απο τους Υπουργούς σου.
Μην καταντήσουμε σαν την κυβέρνηση του κουρασμένου Καραμανλή.
Οποιος δεν γουστάρει τις αρχές που έβαλες να παραιτηθεί από βουλευτής και να πάει σπίτι του. Υπάρχουν αξιολογότερα στελέχη στο κόμμα για να πάρουν την θέση τους.


Συνεδριάζει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τη διαφάνεια

Με φόντο τον «οδικό χάρτη» εξυγίανσης που ανακοίνωσε ο Γ.Παπανδρέου και βασικό ζήτημα την καταπολέμηση της διαφθοράς συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Θετικά έχει απαντήσει στην πρόσκληση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ενώ με επιφυλάξεις προσέρχονται η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 στο ........

Προεδρικό Μέγαρο, κατόπιν σχετικής πρότασης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, και το κεντρικό αντικείμενο θα είναι η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πάντως, όπως δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου πρόκειται να θέσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών και όλα τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας τετραετές πλάνο για τη μείωση του ελλείμματος και την τιθάσευση του χρέους, αλλά και, ευρύτερα, για τη ριζική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα αναφερθεί σε αυτά τα θέματα και με περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σημείωσε ότι είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τις έχει ήδη αναλάβει.

Σήμερα το απόγευμα στις 17:00 πρόκειται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

«ΝΑΙ» ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ζητούν κεντρική πύλη δημοσίευσής τους – Στείλτε τα σχόλιά σας μέχρι τις 7/1

Τα θετικά σχόλια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών συγκεντρώνει η απόφαση της κυβέρνησης να αναρτώνται στο ίντερνετ οι αποφάσεις και οι πράξεις κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων καθώς και οργάνων διοίκησης φορέων στο Διαδίκτυο και να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.
Κύρια σημεία της πρωτοβουλίας, από την οποία πρακτικά δεν εξαιρείται κανένα όργανο, είναι η ..........

ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων και πράξεων, γεγονός που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομιμότητά τους. Την πρώτη εβδομάδα ανάρτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) όπου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση,μεταξύ των πολιτών και όλων των ενδιαφερομένων φορέων, περίπου 270 πολίτες έχουν καταθέσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους.

Σημειώνεται, ότι οι παρατηρήσεις δεν γίνονται για ένα προς ένα, τα οκτώ άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά κρίνεται συνολικά η εν' λόγω πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις των ΟΤΑ στο στόχαστρο των πολιτών

Σε αρκετά σχόλια πολιτών χαρακτηρίζεται σημαντική η υποχρεωτική δημοσίευση όλων των αποφάσεων και πράξεων κυβερνητικών οργάνων, ενώ γίνονται δεκάδες επισημάνσεις και παράπονα για τη λειτουργία των ΟΤΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του P.M ενός Κερκυραίου, που καλεί την κυβέρνηση να επιβάλλει και στους ΟΤΑ Α’ & Β’, Περιφέρειες της χώρας την υποχρέωση να αναρτούν στο Διαδίκτυο και τις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων, αιρετών, προϊσταμένων, εξωτερικών συνεργατών, διευθυντών όλων των τμημάτων της Δημοσίας Διοίκησης όπως γίνεται στην Ιταλία. «Ένα επεισόδιο που έζησα προσωπικά», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πολίτης, «με έκανε να καταλάβω «τι σημαίνει διαφάνεια σήμερα. Συγκεκριμένα, όταν δημότης ζήτησε στο δήμο Κερκυραίων να του γνωρίσει το ύψος της αποζημίωσης που λαμβάνουν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμος Κερκυραίων, δια του νομικού συμβούλου του, αρνήθηκε να παραχωρήσει αυτά τα οικονομικά στοιχεία επικαλούμενος το νόμο περί προστασία προσωπικών δεδομένων. Εάν είναι δυνατόν!»

Η κ. Ε.Π φωτίζει μια άλλη πλευρά της δημόσιας διαβούλευσης, την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στους ΟΤΑ προκειμένου να στελεχώσουν τον τομέα του ίντερνετ και να αναρτούν τις αποφάσεις. «Όσον αφορά την αυτοδιοίκηση, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα στοιχεία με τους κλάδους του προσωπικού. Στην υπηρεσία μου υπάρχουν μόνο δύο ΠΕ Πληροφορικής, ένας ΤΕ Πληροφορικής και πέντε χειριστές Η/Υ. Δε χρειάζεται βέβαια να σας πω ότι δεν ασχολούνται μόνο με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και έχουν και καθήκοντα διοικητικού προσωπικού. Ποιός λοιπόν θα αναλάβει ένα τέτοιο έργο; Δεδομένης της διοικητικής μεταρρύθμισης θα ήταν ίσως χρήσιμο να αναβληθούν οι ρυθμίσεις, όσον αφορά τους ΟΤΑ Α και Β, για το 2010, όταν θα έχουν οργανωθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι νέοι δήμοι, οι υπηρεσίες αυτές θα έχουν προβλεφθεί στους Οργανισμούς τους και θα έχει ληφθεί μέριμνα για τη στελέχωσή τους».

Nα υπάρξει κεντρική πύλη ανάρτησης των αποφάσεων

Αρκετά σχόλια συγκεντρώνει και η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει τη δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Σε υπηρεσιακό δε επίπεδο, καθιερώνεται η λειτουργία της Μονάδας Διαφάνειας, σε κάθε δημόσια υπηρεσία, με αντικείμενο τη μέριμνα για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο.

Ο κ. Σ.Κ δικηγόρος που κατέθεσε και αυτός την άποψή του για το επίμαχο νομοσχέδιο, επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κεντρική πύλη δημοσίευσης όλων των πράξεων στο διαδίκτυο: «Θα μπορούσε να γίνει στο opengov ή στη σελίδα του ΦΕΚ ακόμα καλύτερα, ούτως ώστε να μην επισκεπτόμαστε διαφορετικές σελίδες ανάλογα με τη φύση μιας πράξης. Επίσης, θα πρέπει να δημοσιεύονται και στη σελίδα κάθε αρχής που την εκδίδει, αν βέβαια αυτή έχει τέτοια σελίδα. Διπλή δημοσίευση επομένως, με δεσμευτική αυτή σε σχετική κεντρική πύλη πχ ΦΕΚ».

Προτείνει δε ο κ. Σ.Κ να θεσπιστεί κύρωση για την παράλειψη δημοσίευσης, «αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις κατά των φυσικών προσώπων που εξέδωσαν την πράξη και παρέλειψαν τη δημοσίευση. Αστική ευθύνη του δημοσίου σε περίπτωση που προκύπτει ζημία από τη μη δημοσίευση πράξης».

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση πολίτη που υπογράφει με το όνομα Αναστάσης «επειδή τα νομικά κείμενα δεν δημοσιεύονται μόνο στα ΦΕΚ προτείνω τη δημιουργία από το ΕΤ ή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενός «portal» στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένη όλη η Νομοθεσία των ΦΕΚ αλλά και οι Υπουργικές Αποφάσεις, Εγκύκλιοι που δεν δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Το portal θα πρέπει να συγκεντρώνει επίσης τις Αποφάσεις και τη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κλπ. Θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν και κείμενα που δεν αποτελούν νομοθετήματα όπως οι αποφάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη».

Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο θα συνεχισθεί έως τις 7 Ιανουαρίου 2010 και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

«Όλα τα παραπάνω κάνουν εμφανείς τους στόχους του νέου σχεδίου νόμου και κινούνται σταθερά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των προγραμματικών μας δεσμεύσεων : διαφάνεια, ανοιχτή διακυβέρνηση, πρόληψη και αποφυγή φαινομένων κακοδιαχείρισης του δημόσιου πλούτου και αποτροπή της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο και σε όλους τους τομείς», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 15ης Δεκεμβρίου 2009

Ele15.jpg (769 KB) 8arr15.jpg (272 KB) Foni15.jpg (423 KB)



ll zamenhof By Google

Στον Πολωνό, εβραϊκής καταγωγής, γιατρό Λάζαρο Λούντβιχ Ζάμενχοφ (L. L. Zamenhof, 1859 - 1917) που Επινόησε την τεχνητή γλώσσα ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ έχει αφιερώσει σήμερα το λογότυπο της η Google.

Διαβάστε εδώ για τον L. L. Zamenhof



ll zamenhof

H Εσπεράντο είναι η πλέον διαδεδομένη Διεθνής τεχνητή γλώσσα που κατασκευάστηκε το 1887 από τον εβραίο γιατρό Λουδοβίκο Λάζαρο Ζαμένχοφ, (τον λεγόμενο Δόκτορα Εσπεράντο - εξ ου και το όνομα) από στοιχεία Ευρωπαϊκών γλωσσών. Σχεδιάστηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι εύκολη ........

στην εκμάθηση από τους Ευρωπαίους ώστε να διευκολύνει την ενδο-ευρωπαϊκή επικοινωνία. Παρ' ότι δεν έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς, χρησιμοποιείται στο εμπόριο, την αλληλογραφία, τις πολιτιστικές ανταλλαγές,τα συνέδρια, την λογοτεχνία, στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η Εσπεράντο είχε μια συνεχόμενη χρήση από μια κοινότητα που υπολογίζεται μεταξύ 100,000 και 2 εκατομμυρίων ομιλητών για παραπάνω από έναν αιώνα, και κατά προσέγγιση χιλίων ανθρώπων που την έχουν ως μητρική γλώσσα. Αν και καμία χώρα δεν την έχει υιοθετήσει ως επίσημη γλώσσα. Τουλάχιστον μια μεγάλη μηχανή αναζήτησης, η Google, προσφέρει αναζήτηση για σχετικές ιστοσελίδες μέσω ενός Εσπεράντο portal. Η Βικιπαίδεια στα Εσπεράντο περιείχε περισσότερα από 110,000 άρθρα τον Φεβρουάριο του 2009.

Υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι μαθαίνοντας κάποιος την Εσπεράντο μπορεί να του προσφέρει μια καλή βάση για την εκμάθηση γλωσσών γενικότερα. H Εσπεράντο είναι επίσης γλώσσα διδασκαλίας σε ένα πανεπιστήμιο, την Διεθνή Ακαδημία Επιστημών στο Σαν Μαρίνο.

Το όνομά της στην ίδια την γλώσσα είναι:

Εσπεράντο = Internacia Lingvo.

Γλώσσα

Πρόκειται για μια γλώσσα εξ ορισμού απλή, που διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα οποιασδήποτε εθνικής γλώσσας, χωρίς όμως ιδιωματισμούς και ανωμαλίες.

Η Εσπεράντο βασίζεται κυρίως στο λεξικολογικό υλικό των λατινογενών γλωσσών. Χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο και έχει φωνητική προφορά, ενώ όλες οι λέξεις τονίζονται στην παραλήγουσα. Είναι εύκολη, με γραμματική που περιλαμβάνει 16 κύριους κανόνες. Η εκμάθησή της είναι δυνατή μετά από σπουδή 12-18 μηνών, σε εβδομαδιαία μαθήματα της μιάμισης ώρας. θεωρείται απλή, προσιτή σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, πλήρης και εκφραστική, όσο όλες οι γλώσσες του κόσμου, με πλούσια πρωτότυπη και μεταφρασμένη λογοτεχνία.

Ιστορία

Η Εσπεράντο αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 και στις αρχές του 1880 από τον Λουδοβίκο Ζάμενχοφ, έναν εβραίο οφθαλμίατρο από το Bialystok, που ήταν την εποχή εκείνη τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με τον Ζάμενχοφ, αυτός δημιούργησε αυτή τη γλώσσα για να προωθήσει την αρμονία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Τα αισθήματά του για την επικρατούσα κατάσταση στο Bialystok μπορούν να σταχυολογηθούν από ένα απόσπασμα από το περίφημο γράμμα του στον Nikolai Borovko:[1]

Το μέρος που γεννήθηκα και πέρασα την παιδική μου ηλικία κατεύθυνε όλους τους μελλοντικούς μου αγώνες. Στο Bialystok οι κάτοικοι ήταν χωρισμένοι σε τέσσερις ξεχωριστές εθνότητες: Ρώσοι, Πολωνοί, Γερμανοί και Εβραίοι. Κάθε μια από αυτές μιλούσε την δική της γλώσσα και έβλεπε όλες τις άλλες ως εχθρούς. Σε μια τέτοια πόλη μια ευαίσθητη φύση αισθάνεται πιο έντονα απ΄οπουδήποτε την μιζέρια που προκαλείται από τον γλωσσικό διαχωρισμό και βλέπει σε κάθε βήμα ότι η πολλαπλότητα των γλωσσών είναι η πρώτη, ή τουλάχιστον η πιο καθοριστική βάση για τον διαχωρισμό της ανθρώπινης οικογένειας σε ομάδες εχθρών. Ανατράφηκα ως ένας ιδεαλιστής και διδάχτηκα από μικρός ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια, ενώ έξω στο δρόμο σε κάθε μου βήμα αισθανόμουνα ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι, μόνο Ρώσοι, Πολωνοί, Γερμανοί, Εβραίοι και ούτω καθεξής. Αυτό υπήρξε πάντα ένα μεγάλο βάσανο στο παιδικό μου μυαλό, αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να χαμογελούν με μια τέτοια 'ανησυχία για τον κόσμο' από ένα παιδί. Μέχρι εκείνη την στιγμή θεωρούσα ότι οι 'ενήλικοι' ήταν παντοδύναμοι, έτσι συχνά έλεγα στον ευατό μου ότι όταν μεγαλώσω με βεβαιότητα θα εξαφανίσω αυτό το κακό.(L. L. Zamenhof, σε ένα γράμμα προς κάποιον N. Borovko, το 1895)

Μετά από δέκα χρόνια ανάπτυξης, τα οποία ο Ζάμενχοφ πέρασε μεταφράζοντας λογοτεχνία στα Εσπεράντο αλλά και γράφοντας πρωτότυπη πρόζα και ποίηση, δημοσιεύθηκε το το πρώτο βιβλίο για την γραμματική της Εσπεράντο στην Βαρσοβία το Ιούλιο του 1887. Ο αριθμός των ομιλητών αυξήθηκε ραγδαία τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, κατ΄αρχάς κυρίως στην Ρωσική Αυτοκρατορία και στην Ανατολική Ευρώπη, μετά στην Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική, την Κίνα, και την Ιαπωνία. Στα πρώτα χρόνια, οι ομιλητές της Εσπεράντο διατηρούσαν επαφή κυρίως μέσω αλληλογραφίας και διαφόρων περιοδικών, αλλά το 1905 το πρώτο Παγκόσμιο συνέδριο για την Εσπεράντο πραγματοποιήθηκε στην Βουλώνη, στην Γαλλία. Από τότε τα παγκόσμια συνέδρια πραγματοποιούνται σε διαφορετικές χώρες κάθε χρόνο, εκτός της περιόδου που διήρκησαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τα συνέδρια αυτά παρακολουθεί ένας μέσος όρος ανθρώπων από 2,000 έως 6,000.