Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΧ: Αλλάζει η φορολογία - Καταργείται ο φόρος πολυτελείας.

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου το φθινόπωρο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΗτΣ”, καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό σχέδιο που πρόκειται να εφαρμόσουν στον τρόπο υπολογισμού των Τελών Ταξινόμησης Τέλη Ταξινόμησης αλλά και τις αλλαγές ή ακόμη και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας τα οποία βέβαια θα είναι συμβατά με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Η αρχή έγινε στα μέσα Ιουλίου όταν τα στελέχη ........

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέμεναν από την κυβέρνηση την αιτιολογημένη άποψη για το θέμα της φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Ωστόσο τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέστειλαν απολύτως τίποτα και ο αρμόδιος Επίτροπος επικοινώνησε με το Ελληνα εκπρόσωπο στην ΕΕ ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει μια συνολική λύση για το θέμα φορολόγησης των ΙΧ στην Ελλάδα.

Το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες για τα Τέλη Ταξινόμησης εξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού τους να γίνεται βάσει των εκπομπών CO2 ή βάσει της λιανικής αξίας κάθε μοντέλου ώστε το σύστημα να είναι πιο ξεκάθαρο και δίκαιο ενώ από την άλλη μεριά θα σταματήσει και στο “παιχνίδι” κάποιων εισαγωγικών να αλλάζουν όποτε θέλουν τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων τους.

Παράλληλα εξετάζεται και μία ακόμη πρόταση στην οποία ωστόσο αντιδρούν έντονα κάποια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που αφορά σε πλήρη κατάργηση των Τελών Ταξινόμησης!
Πάντως οι επικρατέστερες προτάσεις είναι τα Τέλη να υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων είτε βάσει της λιανικής αξίας των μοντέλων.

Ωστόσο αν τελικά αποφασιστεί τα Τέλη Ταξινόμησης να υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων τότε οι εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ θα “παγώσουν” για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να δημιουργηθεί ο ανάλογος στόλος στο εξωτερικό από μεταχειρισμένα ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 και να μπορούν να εισαχθούν με ευνοϊκούς όρους.

Παράλληλα η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 θα είναι ασύμφορη και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ενάντια στο κοινοτικό δίκαιο με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και πάλι στο Δικαστήριο της ΕΕ…

Αλλωστε είναι γνωστό πως κάθε φορά που αλλάζει η Κοινοτική Οδηγία που αφορά στις εκπομπές ρύπων αφορά αποκλειστικά και μόνο τα καινούρια αυτοκίνητα ενώ τα μεταχειρισμένα διακινούνται ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση (επιβαρυμένα Τέλη Ταξινόμησης) και το μοναδικό κόστος αφορά στην αλλαγή των πινακίδων κυκλοφορίας από το ένα κράτος μέλος στο άλλο που έχει εισαχθεί.

Φόρος Πολυτελείας

Ο Φόρος Πολυτελείας αποτέλεσε το “κερασάκι” στην τούρτα για την καθίζηση της αγοράς αυτοκινήτου καθώς από την μία μεριά ευνοήθηκαν τα μέγιστα κάποιες εισαγωγικές που αναπροσάρμοσαν τις εργοστασιακές του αξίες έτσι ώστε να γλιτώνουν το φόρο ενώ από την άλλη κάποιες άλλες είδαν τις πωλήσεις των μοντέλων τους να μηδενίζονται. Ωστόσο η επιβολή του Φόρου Πολυτελείας και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα έκανε απαγορευτική την ταξινόμησή τους στη χώρα μας καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αξία τους ξεπερνούσε ακόμη και εκείνη των αντίστοιχων καινούριων μοντέλων!

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναδιαμόρφωση του Φόρου Πολυτελείας ώστε να καταβάλλεται μόνο στα πραγματικά ακριβά αυτοκίνητα και να υπολογίζεται βάσει της αξίας λιανικής του κάθε μοντέλου ενώ στελέχη της αγοράς ασκούν πιέσεις ώστε να καταργηθεί εντελώς ο παράλογος φόρος που έχει μηδενίσει τις πωλήσεις σε μια κατηγορία οχημάτων ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τα κρατικά έσοδα.

Τεκμήρια

Η αύξηση των τεκμηρίων στα αυτοκίνητα σίγουρα έχει προβληματίσει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ωστόσο η φοροδιαφυγή των προηγούμενων ετών με κάποιο τρόπο πρέπει να σταματήσει. Ομως σύμφωνα με το ρητό “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά” η αύξηση των τεκμηρίων αναμένεται να “κάψει” πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι ή έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις στα ετήσια εισοδήματά τους. Αλλωστε αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποιο ΙΧ πριν από δύο χρόνια και στη συνέχεια έμεινε άνεργος το μόνο που χρειάζεται να καταβάλλει αν το κυκλοφορεί ελάχιστα είναι τα Τέλη και την ασφάλεια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ αν πρόκειται για όχημα με κινητήρα 2.000 κ.εκ.

Απαρχαιωμένο σύστημα

Το σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, όπως και στη Δανία, θεωρείται απαρχαιωμένο και άδικο ενώ οι πρόσφατοι επιπλέον φόροι που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν κυριολεκτικά προκαλέσει κατάρρευση των πωλήσεων στα καινούρια ΙΧ όπως επίσης και στα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας τα οποία υπολογίζεται πως για το 2011 θα ανέλθουν σε μόλις 200 εκατ. από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Πέραν των παραπάνω οι πολλαπλοί φόροι έχουν μπερδέψει τους καταναλωτές και συνεπώς μια εκλογίκευση και απλοποίηση του συστήματος θα βελτίωνε την αγορά αυξάνοντας τις πωλήσεις και βέβαια τα δημοσιονομικά έσοδα. Παράλληλα το κράτος θα εξοικονομούσε και πόρους καθώς η απλοποίηση του συστήματος θα επέτρεπε το κλείσιμο αρκετών τελωνείων.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Ενα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα που προκύπτει από το απαρχαιωμένο σύστημα της φορολόγησης αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν κάποιες εισαγωγικές εταιρείες σε βάρος των υπολοίπων. Ειδικότερα επειδή ο Φόρος Πολυτελείας αλλά και τα Τέλη Ταξινόμησης υπολογίζονται βάσει της εργοστασιακής αξίας των αυτοκινήτων κάποιες εισαγωγικές μπορούν να αναπροσαρμόζουν τις εν λόγω αξίες όπως εκείνες επιθυμούν με αποτέλεσμα να γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ κατά τον εκτελωνισμό του κάθε μοντέλου τους , αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους στο μέγιστο ενώ από την άλλη μεριά κάποια ανταγωνιστικά μοντέλα να είναι πολύ ακριβότερα και τελικά να μην τα επιλέγουν οι καταναλωτές. Από την άλλη μεριά το κράτος χάνει χάνει εκατομμύρια ευρώ σε μια στιγμή που η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από τα συνεχή “χτυπήματα” των κερδοσκόπων…

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι καθοριστικοί για πολλούς εισαγωγείς αλλά και εμπόρους αυτοκινήτων καθώς αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα έχουμε νέο γύρο λουκέτων ενώ τα “κανόνια” που θα σκάσουν θα είναι πολύ ηχηρά!

Αλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το γεγονός πως το 70% των επιχειρηματιών του κλάδου που έχει λάβει χρηματοδότηση μέσω ΤΕΜΠΕ αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πετύχουν επέκταση των κρατικών εγγυήσεων για ακόμη ένα χρόνο ώστε να σωθούν.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε πως το 2010 οι εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων στο σύνολό τους κατέγραψαν ζημιές ύψους 155 εκατ. ευρώ ενώ για φέτος οι απώλειες να είναι πολύ υψηλότερες!

Παράλληλα οι απολύσεις των εργαζομένων στο κλάδο έχει πάρει μορφές χιονοστιβάδας και σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην “ΗτΣ” στελέχη της αγοράς περίπου 1.000 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μήνα στην αγορά αυτοκινήτου οι οποίοι εγγράφονται στο Ταμείο Ανεργίας επιβαρύνοντας το κράτος ενώ από την άλλη μεριά τα δημοσιονομικά έσοδα μειώνονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της απώλειας των εργοδοτικών εισφορών, της φορολόγησής τους, κ.ά.

Φορολόγηση ΙΧ στην ΕΕ



Μείωση του ΦΠΑ στο 20% φέρονται να εξετάζουν κυβέρνηση - τρόικα

Τη μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή ακόμα και στο 19% από τις αρχές του 2012, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την τρόικα και ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αρχικά εξετάστηκε ταυτόχρονη μείωση και του χαμηλού συντελεστή από 13% σε 10%, ωστόσο υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ, καθώς το 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχονται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα. Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18%, ωστόσο επίσης απορρίφθηκε, καθώς θα προκαλούσε σαρωτικές ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Εφόσον ο ΦΠΑ μειωθεί σε 20% ή 19% από το .........

2012, με αυτόν τον συντελεστή θα επιβαρύνονται, μεταξύ άλλων, τα καύσιμα, η ένδυση, η υπόδηση, η αγορά αυτοκινήτου, τα αλκοολούχα ποτά, τα είδη οικιακής χρήσης, οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Στον ίδιο συντελεστή θα βρεθεί και ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε το «χτύπημα» της αύξησης του φόρου από το 13% στο 23%, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους εστιάτορες και στους εμπλεκόμενους φορείς.
Τρόφιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και άλλα αγαθά θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στον ΦΠΑ 13%.

Τέλος εποχής στον Παναθηναϊκό. Χωρίς αντίτιμο παραχωρούνται οι μετοχές

Τέλος εποχής στον Παναθηναϊκό με την απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη να αποχωρήσει μετά από 32 χρόνια από την ΠΑΕ και το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την άμεση αποχώρηση του ίδιου και της οικογένειάς του, καθιστώντας αδρανείς τις μετοχές τους (54,7%). Τις παραδίδει σε πληρεξούσιο δικηγορικό γραφείο και οποιοσδήποτε εκδηλώσει ενδιαφέρον να τις αποκτήσει δεν θα του ζητηθεί αντίτιμο. Αλλά ακόμη κι αν δεν βρεθεί νέος επενδυτής, ...........

ο κ.Βαρδινογιάννης ξεκαθάρισε πως δεν επιστρέφει στην ομάδα. «Ξεχάστε μας από τον Παναθηναϊκό! Πόσο πιο ελληνικά να το πω!»

Σε μια συνέντευξη που κράτησε μιάμιση ώρα ο “Τζίγκερ” γνωστοποίησε ότι αποχωρούν από το ΔΣ της ΠΑΕ τα έξι μέλη που τον εκπροσωπούν και η μέχρι πρότινος μειοψηφία αυτομάτως θα γίνει πλειοψηφία και θα αναλάβει τις τύχες της ομάδας.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ήταν επικριτικός απέναντι στη στάση που επέδειξε την τελευταία τριετία ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέροντας συγκεκριμένα παραστατικά. Έπλεξε το εγκώμιο του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου, ενώ σημείωσε πως ο Νικόλας Πατέρας ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τον Παναθηναϊκό.

Στον απολογισμό της θητείας του, μίλησε για τρία λάθη αλλά για δυο εκ των τριών τόνισε πως δεν έχει μετανιώσει. Πρώτον, για την επιλογή του να μη συνεργαστεί ποτέ με τη μειοψηφία των οργανωμένων οπαδών που δημιουργούν επεισόδια. Και δεύτερον, για την επιλογή του να μην ασχοληθεί ποτέ με το παρασκήνιο που θα “προστατεύσει” την ομάδα. Μετάνιωσε για το τρίτο λάθος του, για την κίνησή του να ανακοινώσει στο ΔΣ της ΠΑΕ τα καλά νέα για τον Βοτανικό, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή και να γίνουν προσφυγές πριν από τη λήξη της προβλεπόμενης ημερομηνίας.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μίλησε για:

Τις συζητήσεις για πραχώρηση των μετοχών του σε άλλα μέλη του ΔΣ

Ο Παύλος και ο Θανάσης (σ.σ. Γιαννακόπουλος), που ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν πρόεδροι, και έχουν προσφέρει τα περισσότερα στην ομάδα, δέχτηκαν πίεση από μερίδα του κόσμου και έκαναν πίσω. Άρχισα επαφές με όλους με τους μετόχους. Έγινε μία προσπάθεια να επανέλθει ο Νίκος Πατέρας. Ο Νίκος Πατέρας ποτέ δεν δήλωσε υποψήφιος αγοραστής. Συμφωνήσαμε ο Ανδρέας (σ.σ. Βγενόπουλος) να καλύψει τα αδιάθετα κεφάλαια των μετοχών και ο Νίκος να επανέρθει στην προεδρία χωρίς καμία παρέμβαση.

Την αποχώρηση Βγενόπουλου

Φτάσαμε στην αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ανδρέα, μια Δευτέρα μετά από επεισόδια με τον Ολυμπιακό βόλου. Ήταν μία προσχηματική αποχώρηση. Φυσιολογικά, μετά αποχώρησε και ο Νίκος από την προεδρία. Η οικογένεια μου κράτησε το λόγο της. Έμεινα έξω από το ΔΣ και όρισα έξι μέλη, για να υπάρχει η ελάχιστη διοικητική σταθερότητα.

Για τον τρόπο με τον οποίο θα αποχωρήσει

Να παραδώσω σε μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Δεν θα σχολιάσω ανθρώπους που έρχονται ως εκπρόσωποι διάφορων μεγιστάνων. Είναι αδύνατο να τις δώσω σε ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο ΔΣ μπορούν να κατατεθούν εγγράφως και επωνύμως και εφόσον υπάρχει κάποιο σχήμα, τότε οι μετοχές είναι στη διάθεση. Θα κοιτάξει πρώτα το Δσ και μετά η οικογένεια μου, σαν ασφαλιστική δικλείδα. Να μην περάσουμε ότι άλλες ομάδες με θείους από την Αμερική. Θα κρατήσουμε μία μεθοδολογία. Οι μετοχές δεν έχουν αντίτιμο.

Τα λάθη του

Τρία λάθη έκανα και τα δύο θα τα ξανάκανα. Το ένα λάθος ήταν ότι δεν έφερα κοντά μου αυτούς τους οργανωμένους οπαδούς που πρέπει να προσλαμβάνω στην ασφάλεια μου, να τους δίνω φτηνά εισιτήρια, να τους βγάζω από τη φυλακή, που κάνουν τα επεισόδια. Λυπάμαι που αυτός ο κόσμος χαρακτηρίζεται ως συνδεσμιακός χώρος. Λυπάμαι που δεν προστάτευσα την ομάδα. Το 2005 μπορούσα να πάρω το πρωτάθλημα, προστατεύοντας την ομάδα. Προτίμησα να χάσω το πρωτάθλημα, παρά να πάρω ένα κάλπικο.

Το λάθος που δεν θα έκανα ξανά αφορά γήπεδο. Ο Βωβός άρχιζε το εμπορικό κέντρο χωρίς να έχει γίνει ούτε μία προσφυγή. Είχαμε κλείσει εμπορικές συμφωνίες και με τις τράπεζες τη χρηματοδότηση και το εμπορικό κέντρο συνεχιζόταν κανονικά. Είχαμε υπογράψει με το Δήμο και το έργο είχε φτάσει κοντά στην ολοκλήρωση του, με την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Έκανα το λάθος και το ανακοίνωσα στο ΔΣ μας. Τότε τυχαία και συμπωματικά, πάνω που έληγε και η τελευταία προθεσμία για να γίνει προσφυγή κατά του έργου, έγινε. Δεν την θεωρώ τυχαία.

Την κάθαρση στο ποδόσφαιρο

Δεν θα αλλάξει τίποτα. Μία μικρή μερίδα ανθρώπων έκανε το λειτούργημα της, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα ατονούνε. Δεν πιστεύω ότι το μοναδικό μας πρόβλημα είναι ο Αχιλλέας και ο Μάκης. Ότι μόνοι τους έστηναν τα παιχνίδια. Το 2002 είχαν βγει οι κασέτες με τον Σπάθα, το μόνο κέρδος ήταν να φύγουμε από την παράγκα και να πάμε στον Γκαγκάτση. Με τη μεθοδολογία που ακολουθείται, του χρόνου εδώ θα είστε και θα το συζητάτε.

Την από εδώ και πέρα σχέση του με την κατασκευή του γηπέδου

Εγώ δεν θέλω να έχω πλέον σχέση με τον Παναθηναϊκό, άρα και με το έργο. Αν βρεθεί άνθρωπος να βάλει λεφτά, το σχέδιο μπορεί να αρχίσει ξανά .Δεν ξέρω τι έχει γίνει στο ΣτΕ ή σε ποιο σημείο είναι οι διαπραγματεύσεις του Δήμου με τον Ερασιτέχνη.

«Νέο Επιμελητήριο» το όνομα του υπερκομματικού συνδυασμού με επικεφαλής τον Γ. Γκούμα [ VIDEO ]

Διαλέγοντας συμβολικά την αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας πριν λίγο έκανε δήλωση συμμετοχής στις Εκλογές που έρχονται ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου επιχειρηματικού θεσμού, Γιώργος Γκούμας.

Το όνομα του συνδυασμού του είναι ............

«Νέο Επιμελητήριο» και σηματοδοτεί νέες ιδέες, σύγχρονες απόψεις από νέους και παλιούς μάχιμους επιχειρηματίες που απαρτίζουν τον συνδυασμό του χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα όνομα μέχρι σήμερα καθώς προτίμησε σε συμφωνία με τα μέχρι τώρα μέλη του συνδυασμού του την σημερινή εξαγγελία να την κάνει μόνος του.

Ο κ. Γκούμας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων μεταξύ αυτών για την σχέση του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι μια προσωπική σχέση 25 ετών αλλά αυτό δεν δίνει κανένα χρώμα στο συνδυασμό που όπως ανέφερε πολλές φορές ότι είναι υπερκομματικός διότι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και του τόπου δεν πρέπει να έχουν χρώμα.

Ο νέος υποψήφιος Πρόεδρος έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια του ανεξάρτητου συνδυασμού «ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» που όπως είπε αποτελείτε από πρόσωπα που έχουν μεγάλη όρεξη, ικανότητες αλλά και σύγχρονες ιδέες προκειμένου να βγει ο τόπος από το τέλμα που βρίσκεται.

Ο κ Γκούμας απάντησε σε ερώτηση και για τον Γιώργο Καραμπάτο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι φίλος του με κοινούς αγώνες πριν χρόνια που κατέβηκαν μαζί για το Επιμελητήριο και αναγνωρίζει την προσφορά του σε αυτό αλλά τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει όπως ανέφερε κατά την γνώμη του και ο σημερινός πρόεδρος 14 χρόνια πρόσφερε πολλά όμως δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει και πιστεύοντας ότι αυτή η κάθοδος του αντιμετωπίζετε ευχάριστα, χαρούμενα ακόμη και από τον ίδιο τον Γιώργο Καραμπάτο

Το όλο κείμενο της Δήλωσης του κ. Γκούμα έχει ως έξης:


«Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και θεωρώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα μιας στενής συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων για όλα τα ζητήματα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Σήμερα, οι συνεργάτες μου και εγώ, εξαιρετικοί φίλοι και συνάδελφοι μέλη του

Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ζωντανά κύτταρα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου του Νομού μας, αποφασίσαμε να σας ανακοινώσουμε και επίσημα την κάθοδο αυτοτελούς ανεξάρτητου συνδυασμού ο οποίος θα διεκδικήσει στις επερχόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ως επικεφαλής του συνδυασμού, σήμερα, θα σας ανακοινώσω το όνομα, 7 επτά συγκεκριμένες δράσεις που αποφασίσαμε τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη το Επιμελητήριο και ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού μας, ώστε να κάνουμε ένα βήμα στο μέλλον υπό τις σημερινές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε.

Η απόφαση να ηγηθώ συνδυασμού στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι για μένα μια βαθειά συνειδητή και υπεύθυνη απόφαση.

Είναι γνωστό ότι έχω υπηρετήσει τον θεσμό ¨δεν έρχομαι ουρανοκατέβατος¨, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες, ξέρω τις αγωνίες των συναδέλφων μου, δεδομένου ότι καθημερινά βιώνω και εγώ ως επιχειρηματίας τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, μπορεί και πρέπει να παίξει ένα νέο πρωταγωνιστικό και καθαρά αναπτυξιακό ρόλο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας.

Μπορεί και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που όλοι έχουμε ανάγκη.

Μπορεί και πρέπει να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, να στηριχθεί σε νέες δημιουργικές δυνάμεις, νέους ανθρώπους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με νέες ιδέες και απόψεις και όρεξη για δουλειά.

Το όνομα του συνδυασμού μας είναι ¨ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ¨.

Θέλουμε και μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον θεσμό του Επιμελητηρίου και να δώσουμε την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα τάξη πραγμάτων.

Το ¨ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ¨ έχει στόχο να ενώσει όλες τις υγιείς δυνάμεις στη Μεσσηνία, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα αναπτυξιακή τροχιά για την στήριξη της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας, με ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ¨ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ¨ δεν είναι απλά ένα νέο όνομα συνδυασμού που θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες, αλλά είναι μια νέα προσπάθεια, νέων ανθρώπων

στη βάση μιας οργανωμένης και συντεταγμένης αλλαγής του οικονομικού μας μοντέλου.

Ως επικεφαλής του συνδυασμού, απευθύνω σήμερα από εδώ την αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ του Επιμελητηρίου, ανοικτό προσκλητήριο συνεργασίας και κοινής συμπόρευσης σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, ώστε να υπηρετήσουμε έναν θεσμό με την ανεξαρτησία και τις αρχές που τον διέπουν.

Στην πράξη και όχι στα λόγια.

Ο συνδυασμός μας δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είναι ένα συνδυασμός τύποις ανεξάρτητος, αλλά στην ουσία.

Ξεκινάμε πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη και δεν είναι σωστό σε αυτή την οικονομική συγκυρία να μπουν σε αυτόν τον αγώνα και να παίξουν ρόλο πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.

Ζητάμε τη στήριξη από αυτούς που όραμά τους έχουν ένα σύγχρονο Επιμελητήριο, από αυτούς που θέλουν να ταράξουν τα νερά και που πραγματικά πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να γεννηθεί κάτι καινούργιο.

Τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, κ.α., τους ανθρώπους δηλαδή που θα πάρουν στις πλάτες τους τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη της περιοχής μας και την τύχη του τόπου μας.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου στο Συνδυασμό μας ¨Νέο

Επιμελητήριο¨ πιστεύουμε ότι η Μεσσηνία χρειάζεται νέες πρωτοβουλίες, που:

θα δώσουν νέες διεξόδους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,

θα δώσουν νέα πνοή σε κλάδους που είναι δυναμικοί ακόμα και στην περίοδο της κρίσης (τουρισμός, εξειδικευμένη γεωργία, καινοτομία),

θα αναπτύξουν νέες διεθνείς εμπορικές και επιχειρηματικές διαδρομές για τον επιχειρηματικό ιστό της περιοχής.

Σας παρουσιάζω σήμερα 7 επτά συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποτελέσουν τις δεσμεύσεις μας και τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για το ¨Νέο Επιμελητήριο¨:

1. Ενίσχυση των δεσμών των Πανεπιστημιακών/ Τεχνολογικών Iιδρυμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Μεσσηνιακή οικονομία.

Η κατεύθυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στους τομείς ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς όπως οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων είναι και οι συνεργατικοί μηχανισμοί (clusters).

Ειδικότερα, προτείνεται η ανάπτυξη θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων νέων αποφοίτων του ΤΕΙ αλλά και Μεσσήνιων αποφοίτων άλλων ΑΕΙ, σε συνεργασία Επιμελητηρίου με το ΑΤΕΙ Καλαμάτας.

Η δομή αυτή, ιδιαίτερα επιτυχημένη στην Β. Ελλάδα, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, είναι ένας μηχανισμός προετοιμασίας νέων επιχειρήσεων και δίνει στους απόφοιτους (αλλά και στους ερευνητές εργαζομένους) μια νέα επαγγελματική διέξοδο, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου περιβάλλοντος ανάπτυξης με μείωση των ρίσκων αποτυχίας.

2. Στοχευμένες δράσεις, συνεχής και στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου με τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού μας, από το επίπεδο του

Τουριστικού Ξενοδοχειακού συγκροτήματος μέχρι και την μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Πρωτοβουλίες ανάπτυξης του παράκτιου τουρισμού yachting με βάση τις μαρίνες Καλαμάτας, Πύλου και την αξιοποίηση του Λιμανιού της Κυπαρισσίας.

Η δημιουργία ενός δικτύου των Μαρίνων του Νομού μας με την αξιοποίηση των Τουριστικών λιμένων, έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν ολιγοήμερες κρουαζιέρες με τη μορφή ολοκληρωμένης διαδρομής που θα δώσει νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας.

3. Προώθηση καινοτόμων γεωργικών καλλιεργειών για νέους επιχειρηματίες αγρότες.

Η παραδοσιακή επιδοτούμενη γεωργία είναι πλέον απαξιωμένη.

Η Μεσσηνία είναι μια γεωργική περιοχή με ένα θαυμάσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν (2η περιοχή στη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου) για το οποίο το ζητούμενο είναι η καλύτερη τοποθέτηση στις διεθνείς αγορές.

Για τους υπόλοιπους τομείς πέραν των κηπευτικών πρέπει να αναζητηθούν νέες κατευθύνσεις.

Με την οικονομική κατάσταση που περνούν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), πολλοί νέοι, είτε άνεργοι, είτε απόφοιτοι, ψάχνουν νέες δυνατότητες στους τόπους καταγωγής τους.

Σ’ αυτούς αλλά και στους νέους γεωργούς της Μεσσηνίας πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές, χωρίς επιδοτήσεις, όπως π.χ.:

- τα τρόφιμα για άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως διαβητικοί, και γενικά άτομα με ιδιαίτερα μεταβολικά προβλήματα, κλπ..

- μικρή εξειδικευμένη θερμοκηπιακή γεωργία, Βιολογική γεωργία, κ.α

4. Αναζήτηση νέων εμπορικών εταίρων για τα προϊόντα του Νομού.

Μεγαλύτερη προσπάθεια για δημιουργία νέων εμπορικών διαδρομών σε σχετικά παρθένες, για τα προϊόντα μας, περιοχές που έχουν όμως καλή γνώση της ελληνικής διατροφής, όπως Σκανδιναβία, Ρώσικες Αγορές.

Ειδικότερα αναφέρομαι π.χ. στην ανάπτυξη της αγοράς της Σκανδιναβίας, δεδομένου ότι 2 εκατ. τουρίστες έρχονται ετησίως στη χώρα μας, από μια περιοχή 22 εκατ. κατοίκων (Σκανδιναβικές χώρες).

Και αντίστοιχα από μια άλλη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων όπως είναι η Γερμανία, έρχονται ετησίως στη χώρα μας 2 εκατ. τουρίστες.

Πρακτικά όλος ο πληθυσμός της Σκανδιναβίας επισκέπτεται τη χώρα μας σε διάστημα δεκαετίας.

Θα εντείνουμε την προσπάθεια προς τις χώρες αυτές, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση αυτού του group καταναλωτών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και σίγουρα ελάχιστα έχουν αποδώσει σε αντιστοιχία με προσπάθειες σε γνωστές αγορές όπως της Γερμανίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές των Ρωσσόφονων χωρών από τις οποίες έρχεται το νεότερο και ιδιαίτερα πολυάριθμο κύμα τουρισμού υψηλού επιπέδου.

5. Καινοτόμα προσέγγιση για την προώθηση του προϊόντος ελιά/ ελαιόλαδο στην Αμερική – Δυτική Ευρώπη.

Πρόσκληση εξειδικευμένων Πανεπιστημιακών σχολών Marketing από Αμερική και

Δυτική Ευρώπη για να κάνουν εξειδικευμένο πρόγραμμα προώθησης του προϊόντος ελιά/ελαιόλαδο στις αγορές στόχους σύμφωνα με τις ανάγκες/ συνήθειες και την ουσιαστική γνώση αυτών των αγορών.

6. Δημιουργία και προώθηση Συνεργασιών Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, με την εφαρμογή σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων (Project Bonds, χρηματοδότηση από Ε.Τ.Επ, JESSICA κ.α.).

7. Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας του Επιμελητηρίου σε βασικούς τομείς ανάπτυξης υποδομών και δράσεων και υποστήριξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Ένας κύριος στόχος μας είναι μέσα από τη συνεργασία με δημόσιους φορείς η δημιουργία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, σχολής τουριστικών επαγγελμάτων (σε χώρο που θα παραχωρήσει το Επιμελητήριο) με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων στελεχών για την εξυπηρέτηση του υψηλού επιπέδου Τουρισμού που αρχίζει πλέον να αναπτύσσεται στο Νομό Μεσσηνίας.

Όλες οι δράσεις μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, κ.α.

Οι παραπάνω δράσεις και πρωτοβουλίες θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα μέσα από την επίσημη παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματός μας που θα γίνει σε σύντομο χρόνο μαζί με την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού μας.


Το όραμά μας για το "Νέο Επιμελητήριο" είναι η αναβάθμιση του ρόλου του και η
υλοποίηση μιας ¨νέας πολιτικής¨ με στόχο:

α) Βελτίωση ουσιαστική, των οικονομικών παραμέτρων του Νομού μας,

β) Αξιοποίηση εργαλείων ανάπτυξης, όπως είναι, η Τουριστική Προβολή, η εξωστρέφεια,
η συστηματική συνεργασία με σχετικούς φορείς της Ελλάδας και ιδιαίτερα του εξωτερικού, η αξιοποίηση του ρόλου της ονομασίας προέλευσης, του brand name KALAMATA και της τυποποίησης των αγροτικών μας προϊόντων, η συνεχής πληροφόρηση και μετεκπαίδευση των φιλόδοξων και δραστήριων επιχειρηματιών, προς νέους τομείς δραστηριοτήτων και νέων καλλιεργειών,

γ) Μια νέα πολιτική εφαρμογής δράσεων, υποστήριξης και αναβάθμισης της ψυχολογίας της τοπικής μας οικονομίας και όχι μέσα από επικοινωνιακές δράσεις και φιέστες.

Επειδή η Οικονομία και το συναίσθημα συνδέονται άμεσα, θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας ενέργεια, την δημιουργία πραγματικού κλίματος αισιοδοξίας μέσα από νέες προτάσεις και ιδέες, μερικές από τις οποίες σας παρουσίασα σήμερα.

Η αισιοδοξία καθώς και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής, αποτελεί το κύριο ανάχωμα απέναντι στο βαρύ κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το οποίο σήμερα όλοι βιώνουμε και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία στο άμεσο μέλλον.

Βεβαίως, όλες οι προηγούμενες δράσεις που ανέπτυξα, έχουν έναν βασικό σκοπό.

Την οριζόντια και κάθετη διάχυση των πλεονεκτημάτων σε όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, μέχρι και την μικρή οικογενειακή, αγροτική, τουριστική και εμπορική επιχείρηση, η οποία υποφέρει ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και την εξάπλωση των εμπορικών και πολυεθνικών κέντρων.

Από όλα τα προηγούμενα μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι τώρα όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητη η υλοποίηση μιας καλής ευνοούμενης επιθετικής πολιτικής εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, η οποία θα προβλέπει και θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές εξελίξεις της δύσκολης εποχής την οποία διανύουμε.

Και όταν μιλάμε για επιθετική πολιτική εννοούμε εξωστρέφεια, προβολή, επικοινωνία, προώθηση και συνεχής μετεκπαίδευση.»




Ανακαλείται χαλβάς με σαλμονέλα από τα Lidl

Για τη διακίνηση προϊόντος χαλβά, στον οποίο ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella, με αποτέλεσμα το τρόφιμο να καθίσταται επιβλαβές για τη δημόσια υγεία, ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την επιχείρηση "Lidl Hellas".

Πρόκειται για χαλβά με γεύση βανίλια, με την ...........

εμπορική επωνυμία "ΝΑΥΣΙΚΑ", σε συσκευασία των 400 g, με αριθμό παρτίδας L01 222 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 01.12.2013, το οποίο παράγεται, για λογαριασμό και με ευθύνη της "Lidl Hellas", από την επιχείρηση "ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ".

Η επιχείρηση "Lidl Hellas" προχώρησε σε ανάκληση/απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την εσωτερική αγορά. Από πλευράς ΕΦΕΤ, είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό η οικογένεια Βαρδινογιάννη

Την άμεση αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από τον Παναθηναϊκό ανακοίνωσε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, καθώς, όπως είπε, «μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια και τη διχόνοια».

«Αποχωρούμε άμεσα. Το 54% το παραδίδουμε σε ............

πληρεξούσιο δικηγόρο. Ετσι δεν μετέχουμε σε αποφάσεις».

Φραστική επίθεση από δικηγόρους στην Πάτρα [ VIDEO ]

Τη φραστική επίθεση προς τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτή κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα οι θεσσαλονικείς δικηγόροι που πρωταγωνίστησαν στο φραστικό επεισόδιο το βράδυ της Παρασκευής στην Πάτρα. Μάλιστα, έχουν ανεβάσει στο youtube το σχετικό απόσπασμα.

Λεπτομέρεια: Από το βίντεο γίνεται αντιληπτό ότι οι κάμερες αρχίζουν να γράφουν λίγο πριν ανέβει από το βήμα ο Υφυπουργός…

Δείτε το Video





Απίστευτες δηλώσεις Διαμαντοπούλου - «Συγγνώμη» για τα βιβλία, για τη δραχμή όμως;

Συγγνώμη από μαθητές και γονείς για το πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία ζήτησε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές οφείλουν να κατανοήσουν τις αδυναμίες του κράτους. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία αυτή και αναλαμβάνω την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις» είπε η υπουργός.

Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε ευθύνες στο ..........

Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε έρευνα για την υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα αντί βιβλίων, οι μαθητές να παραλάβουν φωτοτυπίες και DVD. «Έχω ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες» τόνισε.

Εκτίμησε ότι η εικόνα με τα κενά σε εκπαιδευτικούς θα είναι πολύ καλή, καθώς 7.000 εκπαιδευτικοί έχουν επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες, ενώ προχωρούν και οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Χαρακτήρισε αναμενόμενες τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, γιατί θίγονται συμφέροντα.«Δεν με εκπλήσσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Ο νόμος έχει ανατρεπτική λογική και δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι θα ψηφιστεί και στη συνέχεια απλά θα εφαρμοστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στο νόμο αντιδρούν όχι οι φοιτητές, αλλά οι φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες θίγονται απολύτως, καθώς δεν θα συμμετέχουν πλέον στην εκλογή των πρυτάνεων».

«Παίζεται ένα παιχνίδι συνειδητών παρανοήσεων που οδηγούν σε ψέματα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου που προανήγγειλε συνέντευξη τύπου για αύριο ώστε να αποσαφηνίσει όλα τα σημεία του νόμου και υπογράμμισε: «Είναι τεράστιο ψέμα ότι θα υπάρξουν δίδακτρα, ότι δεν θα δίνονται συγγράμματα, ότι δεν θα υπάρξει σίτιση και στέγαση, ότι δεν θα υπάρξει δημόσια χρηματοδότηση».

Για τις Συγκλήτους που μεταθέτουν τις εξεταστικές περιόδους, η υπουργός τόνισε πως «λαμβάνουν αποφάσεις που λειτουργούν προς όφελος ενός μέρους των φοιτητών, αυτών που τους εξέλεξαν». Και πρόσθεσε: «Οι Σύγκλητοι δεν σκέφτηκαν το συνολικό συμφέρον του πανεπιστημίου».

Μιλώντας στο Βήμα fm, η κ. Διαμαντοπούλου τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ προειδοποίησε ότι στην περίπτωση αδυναμίας λήψης αποφάσεων και εσωτερικού χάους, όλα τα αρνητικά σενάρια είναι ανοιχτά - συμπεριλαμβανομένου της εξόδου από την Ευρωζώνη.«Εάν οδηγηθούμε σε εσωτερικό χάος και ο χρόνος φεύγει χωρίς ισορροπία όλοι οι κίνδυνοι είναι ανοιχτοί, ακόμη και ο κίνδυνος ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ» είπε. Αναγνώρισε, πάντως, πως οι ρυθμοί της κυβέρνησης θα μπορούσαν να ήταν ταχύτεροι.

Πλατεία σημαίνει Σπηλιά Κυπαρισσίας.

Άρθρο της Φωτεινής Πιπιλή στην εφημερίδα Δημοκρατία της 3/9/2011

Κλικ στην φωτό για μεγάλο μέγεθος





Και νέο ξεφωνητό στην Ελευθερία απο τον Τσαμούλη στην Φωνή της Μεσσηνίας.

Δημοσιογραφία του… πόντου από την εφημερίδα του «υποδεκάμετρου»!
Του Θανάση Τσαμούλη.


ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ το Σάββατο η εφημερίδα του «υποδεκάμετρου» επιβεβαιώνοντας αυτό για το οποίο κρίνουν και κατακρίνουν πολλοί τον εκδότη, αλλά και ορισμένα στελέχη της.

Ότι δηλαδή η ενημέρωση και η δημοσιογραφική της παρέμβαση είναι ευθέως ανάλογη με τους πόντους των πληρωμένων καταχωρήσεων από Αρχές και Εξουσίες. Δημοσιογραφία του… πόντου, λοιπόν, ομολογημένα, διαλύοντας ακόμη και κάποιες ψευδαισθήσεις που ήθελαν την εφημερίδα ανεξάρτητη και βήμα μαχόμενης δημοσιογραφίας....

Διέψευσαν το Σάββατο ακόμη και τους φανατικούς υποστηρικτές ............

τους, αποκαλύπτοντας ότι η ψυχή τους αναπηδά από το καθαρτήριο στο άκουσμα και μόνο του ήχου του χρήματος!

Στο χρώμα του χρήματος, δεν το συζητάμε, μεταλλάσσονται ως άλλοι χαμαιλέοντες, επιβεβαιώνοντας αυτούς που χρόνια διακηρύσσουν τη φτήνια και τη δημοσιογραφική πενία και ευτέλεια των ηγετικών στελεχών της.

Στην περίπτωση αντιμετώπισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, δεν μιλάμε απλά για «σύνδρομο», αλλά και κατρακύλισμα, με στόχο τον ευτελισμό του θεσμού και των προσώπων που έχουν εκλεγεί για να τον υπηρετούν. Και γιατί όλα αυτά; Απλά, γιατί δεν… μάσησαν στον εκβιασμό και τις πιέσεις της «Ελευθερίας» για μονοπώληση των «πόντων», όπως τόσα χρόνια είχε μάθει η συγκεκριμένη εφημερίδα, αλλά, κυρίως, γιατί η Περιφέρεια ανεξάρτητα από συμπάθειες και επιρροές, δεν δέχτηκε, και προς τιμήν της, να αποκλείσει κανέναν, όπως επιμόνως ζητούσαν και απαιτούσαν οι «νταβατζήδες» της ενημέρωσης, που ετοίμαζαν κηδείες και μνημόσυνα για τους ανταγωνιστές τους με… ξένα κόλλυβα!

Αυτά τα κόλλυβα η Περιφέρεια αρνήθηκε να τους τα πληρώνει «νταβατζηλίκι» αναγκάζοντάς τους να… ξεβρακωθούν, αποκαλύπτοντας και τη γύμνια τους και τη δημοσιογραφική τους φτήνια και ανεπάρκεια!

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, λέει το ευαγγέλιο των «σταλινικών» και των «εμποράκων» της ενημέρωσης. Τόσα χρόνια, ελέω του πολιτικού συστήματος, που τώρα στα λόγια εξοβελίζουν, αλλά υπηρετούν πιστά στις μεθόδους και πρακτικές, οι… θιγέντες, αυτά τα μέσα, δυστυχώς, καθαγιάζονταν από διάφορους πολιτικούς νάνους, δίνοντας «πόντους» στον Πλεμμένο και την παρέα του.

Η πρώτη αντίσταση στο «νταβατζηλίκι» από τον περιφερειάρχη και συνεργάτες του, ήταν αρκετή για να αποκαλυφθεί ο ρόλος της «Ελευθερίας», της οποίας εν μια νυκτί τα στελέχη «έφτυσαν» τον εαυτό τους και τους αναγνώστες τους, αναγάγοντας το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας σε εφαλτήριο για την προσωπική και επιχειρηματική τους ανέλιξη με μεθόδους και πρακτικές που αποθεώθηκαν τη δεκαετία του ’30 στην Αμερική και άνθησαν στα ολοκληρωτικά καθεστώτα της μεταπολεμικής περιόδου.

Τις προάλλες με αφορμή τις «αεροπορικές επιδρομές» της «Ελευθερίας» κατά των κουνουπιών, για τις οποίες οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του σχεδίου κατέστησαν καταγέλαστοι, έγραφα:

● Μήπως ήρθε ο καιρός να προσγειωθούν οι «αιθεροβάμονες» της «παράγκας» στην πραγματικότητα;

● Μήπως ήρθε ο καιρός της καθολικής αντίδρασης στην παραπληροφόρηση και τις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης από ανεύθυνους σαλτιμπάγκους και ευτελείς εμποράκους της ενημέρωσης;

Σήμερα περιορίζομαι να προσθέσω ότι το δικαίωμα στη βλακεία πολλοί ηγάπησαν και στήριξαν «εν τω δημοσίω βίω» τους βλάκες, που όντως είναι ανίκητοι όμως, οι πάντες αφού τους χρησιμοποιούν, τους αδειάζουν σαβούρα στη θάλασσα! Και μετά, για να αποφύγουν τον πνιγμό, «σκιαμαχούν» για να υπάρξουν. Επειδή όμως στις εποχές που ζούμε σπανίζουν τα «ναυαγοσωστικά» ας σοβαρευτούν, αλλιώς θα πάνε άπατοι…

Επειδή ένας Τσέχος «ποιητής» γράφει «για δες πόσο μικραίνουν οι νάνοι στη μεγέθυνση», ας σταματήσουν οι «υποδεκάμετροι» τις υπερβολές και τις μεγεθύνσεις, που υποτιμούν την κοινή γνώμη, γιατί σε λίγο δεν θα τους… βλέπει κανείς!


ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Και τρία υστερόγραφα:

Υ.Γ.1: Όταν η «Ελευθερία» δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα κατά του Τατούλη και της Περιφέρειας για μερικούς… πόντους καταχωρήσεων, αντιλαμβάνεται καθένας πλέον γιατί έχει… λυσσάξει για τις «αναθέσεις» έργων και δρόμων στο «Μορέα», όπου εκεί μετράνε, κοστολογούν και «πληρώνουν» με το χιλιόμετρο!!!

Υ.Γ.2: Προσυπογράφουμε το σχόλιο του χθεσινού «Θάρρους» που θέτει το ζήτημα με ένα καίριο ερώτημα, που κατά καιρούς έχει θέσει και… φωνάξει η «ΦΩΝΗ» σε ώτα μη ακουόντων των πάσης φύσεως εξουσιών. Γράφει λοιπόν το «Θ»:

«Τα προβλήματα της «Ελευθερίας» με την Περιφέρεια είναι διμερή και γνωστά. Δεν μας αφορούν. Κλείνοντας, θα προσθέσουμε πως χρόνια τώρα η συνάδελφος είχε τη μερίδα του λέοντος των καταχωρήσεων από Δήμους, Νομαρχία και γενικά το Δημόσιο. Τότε ήταν χειραγωγούμενη και τώρα ανεξαρτητοποιήθηκε;»

Υ.Γ.3: Δεν θα σταθώ στο γεγονός του αποκλεισμού, κατά καιρούς, της «Φ» από καταχωρήσεις και σε κάθε περίπτωση της κατάφωρης αδικίας της. Ουδέποτε έθεσα το ζήτημα δημοσιογραφικά, ακόμη και τότε που ετερόκλητες «παράγκες» συμμάχησαν για τον αφανισμό μας. Και αυτό γιατί ουδέποτε η «Φ» μέτρησε με τον… πόντο τη δημοσιογραφική της συμπεριφορά, την ανεξαρτησία, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά της. Αυτό το γνωρίζει και ο «παραγκάρχης», άλλο τώρα ότι ως «καραγκιόζης»... καίει την καλύβα του! Η «Φ» είναι μετερίζι μαχόμενης δημοσιογραφίας και βήμα ελεύθερης έκφρασης. Έτσι και θα παραμείνει, όσο αντέξει, στην υπηρεσία της Μεσσηνίας, της ελληνικής περιφέρειας και των πολιτών της Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση, σ’ αυτούς ανήκει η φωνή μας και αυτοί θ’ αποφασίσουν, όχι ο οποιοσδήποτε «Ντον Πλεμμένος» της παραεξουσίας και της διαπλοκής, που έχει υπερτιμήσει τις ικανότητές του και τη «φούσκα» του «μαγαζιού» του! Γιατί, δυστυχώς για τον ίδιο και τα στελέχη του, έτσι βλέπουν κι έτσι κατάντησαν την εφημερίδα τους…

ΠΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΜΟΥΛΗ

ΤΣΑΜΟΥΛΗ ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ. ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΜΕ ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΣΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕΣ. ΕΙΣΑΙ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

Sexy παρουσίες στα Πελοποννησιακά καλλιστεία (Video)

Γέμισε με όμορφα κορίτσια η πασαρέλα στο Club Hotel Casino Λουτρακίου, στον τελικό των 21ων Πελοποννησιακών Καλλιστείων. Φέτος ο πήχης μπήκε ψηλά από τους διοργανωτές.

Στον τελικό συμμετείχαν όσα κορίτσια πέρασαν τους προκριματικούς που έγιναν στο Βραχάτι και στους Αγίους Θεοδώρους, αντίστοιχα.

Sexy παρουσίες, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, που ενθουσιάστηκε..

Δείτε το Video





Μπροστά η ΝΔ σε τρεις δημοσκοπήσεις

Από 0,6% μέχρι και 5,1% διατηρεί προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σε τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της MRB για τη «Realnews» η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στα αξιοσημείωτα η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και των αναποφάσιστων.

Συγκεκριμένα:...........


ΠΑΣΟΚ 18,6%
ΝΔ 23,7%
ΚΚΕ 8,1
ΛΑΟΣ 5,5%
ΣΥΡΖΑ 5,1%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,1%
ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,7%
ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2,3%
ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 1,3%
ΑΔ. ΨΗΦΟΣ 24,9%

13 χρόνια έκλεσε χθές η Goodle.

Μπορείτε να φανταστείτε την πλοήγησή σας στο Διαδίκτυο χωρίς το Google; Το πιθανότερο είναι πως η απάντησή σας είναι αρνητική, όμως πριν από 13 χρόνια το συγκεκριμένο εργαλείο που στα αγγλικά έγινε ρήμα και ταυτόσημο της διαδικτυακής αναζήτησης κάθε πληροφορίας δεν υπήρχε.

Ήταν 4 Σεπτεμβρίου 1998, όταν οι Sergey Brin ............
και Larry Page κατέθεσαν τα απαραίτητα έγγραφα για να ιδρύσουν τη Google Incμε κύριο σκοπό να μπορέσουν να εισπράξουν την επιταγή των $100.000 από τους επενδυτές τους, ξεκινώντας το ταξίδι τους για την κατάκτηση του κόσμου.

Συνοπτικά η διαδρομή της Google Inc. μέχρι σήμερα:

-Η πρώτη μηχανή αναζήτησης που έστησαν οι δύο κύριοι ήταν το BackRub, 2 χρόνια πριν την ίδρυση της εταιρίας, αλλά σύντομα κατοχύρωσαν το όνομα google.com (Σεπτέμβριος 1997) εμπνευσμένοι από τη μαθηματική μονάδα “googol” (1 × 10100), ορίζοντας παράλληλα και τον στόχο τους για να δημιουργήσουν άπειρες πηγές στο Διαδίκτυο.

-Η πρώτη αρχική σελίδα του Google.com ανέβηκε το Νοέμβριο του 2008, μετά την είσπραξη της επιταγής των $100.000, ενώ τα γραφεία της εταιρίας στεγαζόταν στο γκαράζ της Susan Wojcicki στην Καλιφόρνια.

-Το 1999 κατάφεραν να πάρουν επιπλέον οικονομική ενίσχυση $25 εκατ., μεταφέροντας την εταιρία στο Mountain View, παράλληλα έδωσαν πρόσβαση σε αρχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και άνοιξαν θέσεις εργασίας στην εταιρία τους μέσω της αρχικής σελίδας.

-Η επόμενη χρονιά βρήκε τη Google να έχει φτάσει το 1 δισεκατομμύριο καταχωρημένων ιστοσελίδων στη μηχανή αναζήτησης και ανακοινώθηκε συνεργασία με τη Yahoo, χάρι στην οποία έγινε η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η υπηρεσία AdWords για την εμφάνιση διαφημίσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης, ανάλογα με τους όρους που χρησιμοποιούσε ο επισκέπτης.

-Το 2001 εγκαινιάστηκε η υπηρεσία Google Images, με περισσότερες από 250 εκατομμύρια εικόνες να έχουν καταχωρηθεί στη μηχανή αναζήτησης.

-Μετά την εκρηκτική άνοδο των πρώτων χρόνων, οι ιδρυτές της Google κατάλαβαν ότι δε θα μπορούσαν να μείνουν στάσιμοι μόνο στην προσφορά αποτελεσμάτων αναζήτησης και για πρώτη φορά δημιούργησαν μια hardware συσκευή, το Google Search Appliance (2002), η οποία συνδεόταν στον υπολογιστή και παρείχε προχωρημένες λειτουργίες αναζήτησης για εσωτερικά αρχεία. Ακόμη, εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα Google Labs που μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάζουμε εφαρμογές beta απευθείας από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Google.

-To 2003 είχε έρθει πλέον η ώρα να εκμεταλλευτεί το τεράστιο κοινό της μέσα από τις διαφημίσεις. Για αυτό εξαγοράσε την Applied Semantics και δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στοχευμένης διαφήμισης στον κόσμο, το AdSense. Μέσα στο ίδιο έτος, εξαγόρασε και την Pyra Labs, υπεύθυνη για τη δημιουργία του Blogger!

-Μετά από αρκετές πιέσεις, η εταιρία έπρεπε πλέον να εισαχθεί στη χρηματιστηριακή αγορά και το 2004 ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με 19.605.052 μετοχές σε τιμή $85/μετοχή. Επίσης, κάνει την εμφάνιση του σε beta έκδοση (μόνο με πρόσκληση) το Gmail, αλλά και το πρώτο κοινωνικό δίκτυο της εταιρίας, το Orkut.

-Η εξέλιξη επιτάσσει στη Google να ασχοληθεί περαιτέρω με τη δημιουργία web εφαρμογών και το 2005 εγκαινιάζει την ιστοσελίδα code.google.com παρέχοντας στους προγραμματιστές τα εφόδια για να δημιουργήσουν με τον open source κώδικα της. Παράλληλα, εγκαινίαζονται οι εφαρμογές Google Maps και Google Earth, αλλά και το Google Reader. Στα αξιοσημείωτα και η εξαγορά της Urchin, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του Google Analytics, αργότερα μέσα στο έτος.

-Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις όλων των εποχών, τόσο για τη Google όσο και για το Internet γενικότερα, ήταν η εξαγορά του YouTube το 2006 έναντι $1.65 δισ. μετοχών! Την ίδια χρονιά ενσωματώνεται το Google Chat στην υπηρεσία Gmail και εγκαινιάζεται η υπηρεσία Google Checkout για online αγορές.

-2007 Με το Android, η Google εισβάλλει στα κινητά τηλέφωνα

-Καιρός για να προσφέρει το δικό της web browser και εμφανίζεται ο Google Chrome, το Σεπτέμβριο του 2008. Μέσα στον ίδιο μήνα, η T-Mobile κυκλοφορεί και το G1, το πρώτο κινητό με λειτουργικό σύστημα Android

-Το Facebook έχει ήδη αρχίσει να γιγαντώνεται και η Google προσπαθεί να βρει τρόπο να μπει και αυτή στο παιχνίδι των social networks, μιας και το Orkut δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Έτσι εγκαινιάζει το Google Wave, το οποίο επίσης πέρασε και δεν ακούμπησε…

-To 2010 ανοίγει το Google Apps Marketplace, δίνοντας την ευκαιρία σε τρίτους προγραμματιστές να πωλούν τις εφαρμογές τους. Ακόμη, αποφασίζει να εισέλθει στα σαλόνια όλου του κόσμου με την (προς το παρόν) αποτυχημένη Google TV. Άλλη μία social προσπάθεια, με το Google Buzz…
Η φετινή χρονιά έκρυβε μερικές εντυπωσιακές κινήσεις από πλευράς Google, αφού επιτέλους κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο που θα ενώσει οτιδήποτε αφορά την διαδικτυακή μας ζωή (όχι ακόμα βέβαια…), το Google+, ενώ για πρώτη φορά αποφασίζει να εισέλθει δυναμικά στη δημιουργία hardware συσκευών με την εξαγορά της Motorola έναντι $12.5 δισ.!

Κύπελλο Μεσσηνίας: Όλα τα αποτελέσματα της Β' Φάσης.

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο και οι δεύτεροι (επαναληπτικοί) αγώνες για την δεύτερη φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ...........

Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 2-2

ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ 5-1

Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ 0-4

Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ 2-1

ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 0-2

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ 5-1

Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-1

Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ 4-3

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 4-1

ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 1-3

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ 2-0

ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 1-0

ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΟΚΟΠΙΟΥ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 1-4

Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ 1-3

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ 1-3

ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-3

ΚΟΡΩΝΗ - ΕΡΑΝΗ 0-2 Διπαλσίασε τις νίκες και πάει στην επόμενη φάση.

Μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα ήταν ο προχθεσινός αγώνας της Εράνης κόντρα στην Κορώνη για τον επαναληπτικό αγώνα της β' φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας αφού η Εράνη μετά το 3-0 που είχε πετύχει αρχικά επικράτησε και στον δεύτερο αγώνα με 2-0.
Ο επαναληπτικός έγινε στο γήπεδο της Μεθώνης με την Εράνη να σφαγίζει και επίσημα πλέον το εισιτήριο της για την Γ' Φάση του θεσμού.

Η Εράνη που είχε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας (αξίζει να σημειώσουμε και πολύ μεγάλη εμπειρία στο Κύπελλο Μεσσηνίας) σκόραρε και τα δυο γκολ στην επανάληψη.
Ο Γρηγοράκης με κοντινό πλασέ στο 60 άνοιξε το σκορ σε .........

0-1 και λίγα λεπτά αργότερα στο 75 ο Κουτσουρές με απευθείας εκτέλεση φάουλ διεύρυνε το τελικό σκορ σε 0-2.
Η Κορώνη έπαιξε κυρίως αμυντικά, προσπάθησε να καταφέρει κατι καλό αλλά δεν βγήκε τίποτα. Έτσι η Κορώνη αποκλείστικε από την συνεχεία και πλέον ετοιμάζεται για το πρωτάθλημα της.
Καλή η διαιτησία Καρβούνη, Καλογερόπουλου, Σωτηρόπουλου.

ΚΟΡΩΝΗ: Ι. Καπινιάρης, Μπλάνας (65' Νικοστέλιος), Κυριόπουλος, Κουτσολίας, Β. Τομαροπανάγος, Δ. Κουτσουμπός, Θ. Βασιλόπουλος, Ι. Κουτσουμπός, Μουτζούρης, Μπόκολος (46' Θ. Βέργης), Α. Καπινιάρης (70' Λυμπέρης).

ΕΡΑΝΗ: Αθανασόπουλος, Ι. Γρηγορακάκης (46' Ανδριόπουλος), Ασημακόπουλος, Ντινιώτης, Μπαστακός, Κώτσος, Κουτσουρές (75' Χρονόπουλος), Καραχάλιος, Νινιός (70' Α. Γεωργιόπουλος), Μ. Γρηγορακάκης, Μικελάτος.

ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 1-3

Σε ένα καλό παιχνίδι που έγινε στο γήπεδο των Γαργαλιάνων η Κυπαρίσσια επιβλήθηκε με 3-1 του Άγρα σε ένα παιχνίδι με πολλές φάσεις.
Ο Άγρας ξεκίνησε ιδανικά κερδίζοντας πέναλτι στο 1' σε ανατροπή του Βαντίμ, εκτελώντας ο Χρυσομπόλης άουτ.
Στο 15΄ σουτ του Δημητροπουλου λίγο άουτ.
Αλλη μια καλή ευκαιρία για τον Άγρα με τον Τηλεμάχου να σουτάρει άουτ στο 20΄.
Στο 25΄ φάουλ από δεξιά με Λυδιώτη σουτ από Μαργαρωνη απόκρουσε ο Κατσαρεας.
Στο 30΄ σέντρα απο δεξια ο Παναγιωτακόπουλος ..........

σουτ ο Μανδραπήλιας και 0-1.
Στο 32΄ φάουλ του Ανδρώνη σουτ του Τηλεμάχου στην επαναφορά δοκάρι και άουτ.
Στο 42΄ κεφάλια του Γαργαρώνη μετά από κόρνερ και κάνει το 0-2.

Στο β' ημίχρονο η Κυπαρίσσια μπήκε πιο δυνατά και στο 48΄ ο Παναγιωτακόπουλος κάνει το 0-3 μετά από λάθος γύρισμα του Μαραγκού στον Κατσαρέα.
Στο 60' κεφάλια του Μαραγκού μειώνει σε 1-3.
Ετσι κύλισε το παιχνίδι με τον Άγρα να προσπαθεί αλλά να μην μπορεί να σκοράρει.

Από τον Άγρα ξεχώρισαν οι Ανδρώνης Κατσαρέας Τηλεμάχου Βαντίμ , από τους φιλοξενούμενους ξεχώρισαν οι Παναγιωτακόπουλος Μανδραπήλιας Λυδιώτης Μαργαρώνης.

Πολύ καλή η διαιτησία του Κυριακόπουλου Αθανασόπουλου Γιανετσος.

ΣΤΗΝ αρχή του αγώνα κρατήθηκε 1' σιγή στην μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή του Άγρα Στράτου Δημητρακόπουλου που έχασε τη ζωή του πριν δυο μηνες.

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: Κατσαρέας Τηλεμάχου Γεωργόπουλος Ανδρώνης Λ Μαραγκός Δημητρόπουλος Πότσης Ανδρώνης Βαντίμ Αναστασόπουλος Χρυσομπόλης

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Παππάς Αποστολόπουλος Μαργαρώνης Άλμπαν Γαργαρώνης Κουρκουμέλης Λυδιώτης Μιτρόφ Παναγιωτακόπουλος Σιγέρης Μανδραπήλιας.

Αλλαγες Σιγέρης αντί Κιούτακ στο 60΄.
Στο 70' Αναστασοπουλος αντι Τσαγκάνη.
75'Δημητροπουλος αντί Γεωργακόπουλου.
75' Μανδραπήλιας αντι Σουπολι.
77' Ανδρώνης αντί Λίτσα.
90'Παναγιωτακοπουλος αντί Γιοργκαλι.

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 5 Σεπτεμβρίου έως 11 Σεπτεμβρίου 2011 εφημερεύει το φαρμακείο:

Βασίλη Παπαθεοδοσίου

Tηλ: 2761 - 0 - 32229
Κιν. 693 - 2337104


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 5ης Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Για τις Αθηναϊκές εφημερίδες πατήστε εδώ



Freddie Mercury

O Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury, 5 Σεπτεμβρίου 1946 - 24 Νοεμβρίου 1991, πραγματικό όνομα Farrokh Bulsara) ήταν Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός. Έγινε διάσημος ως τραγουδιστής και πιανίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Θεωρείται από τις κορυφαίες προσωπικότητες .........

της μουσικής σκηνής παγκοσμίως. Ως τραγουδιστής, πιανίστας, performer, συνθέτης και στιχουργός ξεχωρίζει για την καλλιτεχνική του τόλμη και τη μοναδική του έμπνευση.

Πρώτα χρόνια

Ο Μέρκιουρι γεννήθηκε ως Φαρόκ Μπουλσάρα (Farrokh Bulsara) στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Οι γονείς του, Bomi και Jer Bulsara, ήταν παρσί με καταγωγή από την Ινδία. Η οικογένεια είχε μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για να μπορέσει να συνεχίσει ο πατέρας του την εργασία του στο βρετανικό αποικιακό γραφείο. Ο Μέρκιουρι είχε μια νεώτερη αδελφή, την Kashmira.

Το 1955 στάλθηκε πίσω στην Ινδία St. Peter's School, ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στο Panchgani, 250 χμ περίπου από τη Βομβάη (το σημερινό Mumbai). Εκεί πήρε το παρατσούκλι «Φρέντι» που θα κρατούσε για όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε. Επίσης τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου. Στην ηλικία δώδεκα ετών προσχώρησε στο πενταμελές μουσικό συγκρότημα The Hectics το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις. Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, η οποία στα τέλη του της χρονιάς απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αφού τον Ιανουάριο του 1964 ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης ο δεκαεπτάχρονος τότε Φρέντι αναγκάστηκε να εγκαταλήψει το νησί μαζί με τους γονείς και την αδερφή του. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art κάνοντας τα πρώτα του μουσικά βήματα με το συγκρότημα Wreckage.

Ίδρυση των Queen

Ο Μέρκιουρι (που τότε λεγόταν ακόμη Φρέντι Μπουλσάρα) ήρθε μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του Staffell (τραγουδιστής και μπασίστας) ήταν οι Μπράιαν Μέι (κιθάρα) και Ρότζερ Τέιλορ (ντραμς).

Το 1969 έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Ibex από το Λίβερπουλ. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το συγκρότημα πήρε το όνομα Wreckage. Στις συναυλίες έπαιζαν πολλές φορές το Jailhouse Rock, που αργότερα θα έπαιζαν συχνά και οι Queen. Το 1970 είχε μερικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής των Sour Milk Sea.

Το διάστημα αυτό οι Smile διαλύθηκαν επειδή ο Tim Staffell τους εγκατέλειψε. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 1970, ίδρυσαν οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen. Επίσης σχεδίασε και το λογότυπο. Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.

Καλλιτεχνικό όνομα
Freddie Mercury (1979)


Λίγο μετά από την ίδρυση των Queen (1970) ο «Φρέντι» Μπουλσάρα πήρε το καλλιτεχνικό όνομα «Μέρκιουρι», το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, τον Ερμή. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μέι υπάρχει σχέση με το κομμάτι του Μέρκιουρι My Fairy King από το πρώτο άλμπουμ των Queen. Αυτό περιέχει τον ακόλουθο στίχο: «Mother Mercury, look what they've done to me, I cannot run I cannot hide.» Αφού ηχογραφήθηκε το κομμάτι ο Φρέντι Μπουλσάρα ρωτήθηκε εάν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Yes, and from now on I'll be Freddie Mercury.»

Προσωπική ζωή

Σύντροφο του Μέρκιουρι ήταν για αρκετά χρόνια της δεκαετίας του 1970 η Mary Austin. Η σχέση τους έληξε όταν ο Μέρκιουρι παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Διατήρησαν όμως και στο εξής στενή φιλία. Αργότερα η Austin ήταν η κύρια κληρονόμος της περιουσίας του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μέρκιουρι ζούσε στη Νέα Υόρκη και στο Μόναχο, όπου ηχογράφησε διάφορα άλμπουμ έχοντας σχετικά ήσυχη προσωπική ζωή. Στα μέσα της δεκαετίας μετακόμισε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Σύντροφός του από το 1985 μέχρι το 1991 ήταν ο Jim Hutton που του έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία του μέρα.

Με τους Queen

To 1973 κυκλοφορεί το πρώτο τους άλμπουμ με το όνομά τους αλλά δεν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Την ίδια αλλά κάπως καλύτερη τύχη είχανε τα δύο επόμενα άλμπουμ Queen II και Sheer heart attack.
Λίγο πριν την κυκλοφορία του A night at the opera, οι Queen εμπιστεύονται για προσωπική ακρόαση ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι στον φίλο τους Kenny Everett (γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και κωμικός της Βρετανίας). Εκείνος το βρίσκει υπέροχο και χωρίς την άδειά του συγκροτήματος, παίζει όσες περισσότερες φορές μπορεί το τραγούδι στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Πολύ γρήγορα τα δισκοπωλεία γέμισαν κόσμο που ζητούσε ένα τραγούδι το οποίο δεν είχε καν κυκλοφορήσει! Πρόκειται για το τραγούδι Bohemian Rhapsody το οποίο παντρεύει την όπερα με το ροκ. Λόγω της πρωτοτυπίας του τραγουδιού, ήταν βέβαιο πως το άλμπουμ A night at the opera θα είχε σίγουρη επιτυχία. Παρέμεινε εννέα εβδομάδες στο Νο1 στα charts της Αγγλίας εκείνη τη χρονιά ενώ πριν από μερικά χρόνια ψηφίστηκε από το παγκόσμιο κοινό ως το δεύτερο καλύτερο τραγούδι του αιώνα μετά το Imagine του Τζων Λένον. Να σημειωθεί ότι η προώθησή του συνοδεύτηκε από το πρώτο στην ιστορία σκηνοθετημένο βίντεοκλιπ.

Οι Queen είχανε πλέον καθιερωθεί αναπτύσσοντας τη δική τους προσωπικότητα. Η ιδιαίτερη και υπέροχη φωνή του Μέρκιουρι και ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας του Μπράιαν Μέι (κιθάρα την οποία κατασκεύασε ο ίδιος) τους έφερε πλέον στην κορυφή.
Το επόμενο άλμπουμ τους A day at the races περιείχε το Somebody to love, το οποίο είχε επίσης αρκετά στοιχεία οπερετικών φωνητικών. Ακόμη πιο ψηλά ανέβηκαν με το άλμπουμ News of the world από το οποίο βγήκαν οι διαχρονικές επιτυχίες We will rock you και We are the champions.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 ακολούθησαν τα άλμπουμ Jazz και The game. Από το τελευταίο ξεχώρισε το Another one bites the dust. Ήταν φανερό ότι οι Queen άρχισαν να πειραματίζονται και με άλλα είδη μουσικής. Αυτό έγινε πιο έντονο με την κυκλοφορία του άλμπουμ Hot space στις αρχές του '80. Δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία αν και υπήρχε ένα πολύ αξιόλογο κομμάτι ντουέτο με τον David Bowie, το Under Pressure.

Οι Queen αλλάζουν αρκετά και το παρουσιαστικό τους. Αφήνουν πίσω το glam στυλ που επέβαλε η ροκ κουλτούρα της δεκαετίας του 70 και προσαρμόζονται στο κλίμα της εποχής. Ο Μέρκιουρι αφήνει μουστάκι και εμφανίζεται χωρίς μακιγιάζ και μαύρα νύχια.
Λίγο αργότερα γράφουν τη μουσική για την ταινία Flash Gordon ενώ το 1984 κυκλοφορούν το άλμπουμ Τhe works. Πιο γνωστά κομμάτια από αυτό είναι το I want to break free και το Hammer to fall.

Το 1985 συμμετέχουν στο Live Aid μαζί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και κυριολεκτικά κλέβουν την παράσταση, όπως είχε παραδεχτεί και ο στενός τους φίλος Elton John. Εμπνευσμένοι από το κλίμα του Live Aid, ηχογραφούν το άλμπουμ A kind of magic το οποίο περιείχε και soundtracks της ταινίας Highlander. Η περιοδεία τους Magic Tour στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ιδιαίτερα η συναυλία που δόθηκε στο Στάδιο Γουέμπλεϋ το 1986. Η συγκεκριμένη περιοδεία ήταν και η τελευταία τους.

Οι Queen διαλύονται για το επόμενο διάστημα και ο Φρέντι Μέρκιουρι κάνει solo δουλειές όπως το άλμπουμ Mr Bad Guy και λίγο αργότερα συνεργάζεται με τη ντίβα της όπερας Μονσερά Καμπαγιέ και κυκλοφορούν το άλμπουμ Barcellona.Το ομότιτλο τραγούδι συνόδευε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Οι φήμες ότι ο Μέρκιουρι πάσχει από AIDS κυκλοφορούσαν πολύ έντονα αν και ο ίδιος τις διέψευδε. Το 1989, οι Queen επανέρχονται με το άλμπουμ The miracle. Ο Μέρκιουρι αν και είναι πολύ δυναμικός κι ενεργητικός στα video clips, είναι εμφανής η διαφορά στην εμφάνιση του: αραιωμένα μαλλιά και αρκετά αδυνατισμένος. Οι Queen δεν κάνουν καμία περιοδεία για να προωθήσουν το άλμπουμ τους από το οποίο προέκυψαν οι επιτυχίες I want it all, Breakthru και The Invisible Man.

Το 1991 το συγκρότημα δημιουργεί το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο Innuendo. Το τελευταίο τραγούδι είναι το διαχρονικό The show must go on, του οποίου οι στίχοι φανερώνουν ότι ο Μέρκιουρι γνώριζε πως δεν θα ήταν για πολύ καιρό ακόμη στη ζωή. Τα video clips του του Innuendo ήταν επεξεργασία παλιότερων video εκτός από τα These are the days of our lives και I'm going slightly mad τα οποία είναι ασπρόμαυρα και ο Μέρκιουρι αποστεωμένος και αδύναμος.

Θάνατος

Καθώς η κατάσταση του Φρέντι Μέρκιουρι χειροτέρευε, οι φήμες γινόταν ακόμη πιο έντονες. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής κάνει ανακοίνωση στον τύπο που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι πάσχει από AIDS. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα πεθαίνει στο σπίτι του.
Όλο το διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του, η Mary Austin (πρώην σύντροφός του) και ο σύντροφος του τα τελευταία 6 χρόνια της ζωής του, Jim Hutton.