Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

«Νέο Επιμελητήριο» το όνομα του υπερκομματικού συνδυασμού με επικεφαλής τον Γ. Γκούμα [ VIDEO ]

Διαλέγοντας συμβολικά την αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας πριν λίγο έκανε δήλωση συμμετοχής στις Εκλογές που έρχονται ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου επιχειρηματικού θεσμού, Γιώργος Γκούμας.

Το όνομα του συνδυασμού του είναι ............

«Νέο Επιμελητήριο» και σηματοδοτεί νέες ιδέες, σύγχρονες απόψεις από νέους και παλιούς μάχιμους επιχειρηματίες που απαρτίζουν τον συνδυασμό του χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα όνομα μέχρι σήμερα καθώς προτίμησε σε συμφωνία με τα μέχρι τώρα μέλη του συνδυασμού του την σημερινή εξαγγελία να την κάνει μόνος του.

Ο κ. Γκούμας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων μεταξύ αυτών για την σχέση του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι μια προσωπική σχέση 25 ετών αλλά αυτό δεν δίνει κανένα χρώμα στο συνδυασμό που όπως ανέφερε πολλές φορές ότι είναι υπερκομματικός διότι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και του τόπου δεν πρέπει να έχουν χρώμα.

Ο νέος υποψήφιος Πρόεδρος έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια του ανεξάρτητου συνδυασμού «ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» που όπως είπε αποτελείτε από πρόσωπα που έχουν μεγάλη όρεξη, ικανότητες αλλά και σύγχρονες ιδέες προκειμένου να βγει ο τόπος από το τέλμα που βρίσκεται.

Ο κ Γκούμας απάντησε σε ερώτηση και για τον Γιώργο Καραμπάτο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι φίλος του με κοινούς αγώνες πριν χρόνια που κατέβηκαν μαζί για το Επιμελητήριο και αναγνωρίζει την προσφορά του σε αυτό αλλά τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει όπως ανέφερε κατά την γνώμη του και ο σημερινός πρόεδρος 14 χρόνια πρόσφερε πολλά όμως δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει και πιστεύοντας ότι αυτή η κάθοδος του αντιμετωπίζετε ευχάριστα, χαρούμενα ακόμη και από τον ίδιο τον Γιώργο Καραμπάτο

Το όλο κείμενο της Δήλωσης του κ. Γκούμα έχει ως έξης:


«Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και θεωρώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα μιας στενής συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων για όλα τα ζητήματα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Σήμερα, οι συνεργάτες μου και εγώ, εξαιρετικοί φίλοι και συνάδελφοι μέλη του

Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ζωντανά κύτταρα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου του Νομού μας, αποφασίσαμε να σας ανακοινώσουμε και επίσημα την κάθοδο αυτοτελούς ανεξάρτητου συνδυασμού ο οποίος θα διεκδικήσει στις επερχόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ως επικεφαλής του συνδυασμού, σήμερα, θα σας ανακοινώσω το όνομα, 7 επτά συγκεκριμένες δράσεις που αποφασίσαμε τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη το Επιμελητήριο και ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού μας, ώστε να κάνουμε ένα βήμα στο μέλλον υπό τις σημερινές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε.

Η απόφαση να ηγηθώ συνδυασμού στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι για μένα μια βαθειά συνειδητή και υπεύθυνη απόφαση.

Είναι γνωστό ότι έχω υπηρετήσει τον θεσμό ¨δεν έρχομαι ουρανοκατέβατος¨, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες, ξέρω τις αγωνίες των συναδέλφων μου, δεδομένου ότι καθημερινά βιώνω και εγώ ως επιχειρηματίας τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, μπορεί και πρέπει να παίξει ένα νέο πρωταγωνιστικό και καθαρά αναπτυξιακό ρόλο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας.

Μπορεί και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που όλοι έχουμε ανάγκη.

Μπορεί και πρέπει να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, να στηριχθεί σε νέες δημιουργικές δυνάμεις, νέους ανθρώπους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με νέες ιδέες και απόψεις και όρεξη για δουλειά.

Το όνομα του συνδυασμού μας είναι ¨ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ¨.

Θέλουμε και μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον θεσμό του Επιμελητηρίου και να δώσουμε την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα τάξη πραγμάτων.

Το ¨ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ¨ έχει στόχο να ενώσει όλες τις υγιείς δυνάμεις στη Μεσσηνία, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα αναπτυξιακή τροχιά για την στήριξη της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας, με ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ¨ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ¨ δεν είναι απλά ένα νέο όνομα συνδυασμού που θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες, αλλά είναι μια νέα προσπάθεια, νέων ανθρώπων

στη βάση μιας οργανωμένης και συντεταγμένης αλλαγής του οικονομικού μας μοντέλου.

Ως επικεφαλής του συνδυασμού, απευθύνω σήμερα από εδώ την αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ του Επιμελητηρίου, ανοικτό προσκλητήριο συνεργασίας και κοινής συμπόρευσης σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, ώστε να υπηρετήσουμε έναν θεσμό με την ανεξαρτησία και τις αρχές που τον διέπουν.

Στην πράξη και όχι στα λόγια.

Ο συνδυασμός μας δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είναι ένα συνδυασμός τύποις ανεξάρτητος, αλλά στην ουσία.

Ξεκινάμε πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη και δεν είναι σωστό σε αυτή την οικονομική συγκυρία να μπουν σε αυτόν τον αγώνα και να παίξουν ρόλο πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.

Ζητάμε τη στήριξη από αυτούς που όραμά τους έχουν ένα σύγχρονο Επιμελητήριο, από αυτούς που θέλουν να ταράξουν τα νερά και που πραγματικά πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να γεννηθεί κάτι καινούργιο.

Τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, κ.α., τους ανθρώπους δηλαδή που θα πάρουν στις πλάτες τους τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη της περιοχής μας και την τύχη του τόπου μας.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου στο Συνδυασμό μας ¨Νέο

Επιμελητήριο¨ πιστεύουμε ότι η Μεσσηνία χρειάζεται νέες πρωτοβουλίες, που:

θα δώσουν νέες διεξόδους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,

θα δώσουν νέα πνοή σε κλάδους που είναι δυναμικοί ακόμα και στην περίοδο της κρίσης (τουρισμός, εξειδικευμένη γεωργία, καινοτομία),

θα αναπτύξουν νέες διεθνείς εμπορικές και επιχειρηματικές διαδρομές για τον επιχειρηματικό ιστό της περιοχής.

Σας παρουσιάζω σήμερα 7 επτά συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποτελέσουν τις δεσμεύσεις μας και τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για το ¨Νέο Επιμελητήριο¨:

1. Ενίσχυση των δεσμών των Πανεπιστημιακών/ Τεχνολογικών Iιδρυμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Μεσσηνιακή οικονομία.

Η κατεύθυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στους τομείς ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς όπως οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων είναι και οι συνεργατικοί μηχανισμοί (clusters).

Ειδικότερα, προτείνεται η ανάπτυξη θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων νέων αποφοίτων του ΤΕΙ αλλά και Μεσσήνιων αποφοίτων άλλων ΑΕΙ, σε συνεργασία Επιμελητηρίου με το ΑΤΕΙ Καλαμάτας.

Η δομή αυτή, ιδιαίτερα επιτυχημένη στην Β. Ελλάδα, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, είναι ένας μηχανισμός προετοιμασίας νέων επιχειρήσεων και δίνει στους απόφοιτους (αλλά και στους ερευνητές εργαζομένους) μια νέα επαγγελματική διέξοδο, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου περιβάλλοντος ανάπτυξης με μείωση των ρίσκων αποτυχίας.

2. Στοχευμένες δράσεις, συνεχής και στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου με τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού μας, από το επίπεδο του

Τουριστικού Ξενοδοχειακού συγκροτήματος μέχρι και την μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Πρωτοβουλίες ανάπτυξης του παράκτιου τουρισμού yachting με βάση τις μαρίνες Καλαμάτας, Πύλου και την αξιοποίηση του Λιμανιού της Κυπαρισσίας.

Η δημιουργία ενός δικτύου των Μαρίνων του Νομού μας με την αξιοποίηση των Τουριστικών λιμένων, έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν ολιγοήμερες κρουαζιέρες με τη μορφή ολοκληρωμένης διαδρομής που θα δώσει νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας.

3. Προώθηση καινοτόμων γεωργικών καλλιεργειών για νέους επιχειρηματίες αγρότες.

Η παραδοσιακή επιδοτούμενη γεωργία είναι πλέον απαξιωμένη.

Η Μεσσηνία είναι μια γεωργική περιοχή με ένα θαυμάσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν (2η περιοχή στη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου) για το οποίο το ζητούμενο είναι η καλύτερη τοποθέτηση στις διεθνείς αγορές.

Για τους υπόλοιπους τομείς πέραν των κηπευτικών πρέπει να αναζητηθούν νέες κατευθύνσεις.

Με την οικονομική κατάσταση που περνούν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), πολλοί νέοι, είτε άνεργοι, είτε απόφοιτοι, ψάχνουν νέες δυνατότητες στους τόπους καταγωγής τους.

Σ’ αυτούς αλλά και στους νέους γεωργούς της Μεσσηνίας πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές, χωρίς επιδοτήσεις, όπως π.χ.:

- τα τρόφιμα για άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως διαβητικοί, και γενικά άτομα με ιδιαίτερα μεταβολικά προβλήματα, κλπ..

- μικρή εξειδικευμένη θερμοκηπιακή γεωργία, Βιολογική γεωργία, κ.α

4. Αναζήτηση νέων εμπορικών εταίρων για τα προϊόντα του Νομού.

Μεγαλύτερη προσπάθεια για δημιουργία νέων εμπορικών διαδρομών σε σχετικά παρθένες, για τα προϊόντα μας, περιοχές που έχουν όμως καλή γνώση της ελληνικής διατροφής, όπως Σκανδιναβία, Ρώσικες Αγορές.

Ειδικότερα αναφέρομαι π.χ. στην ανάπτυξη της αγοράς της Σκανδιναβίας, δεδομένου ότι 2 εκατ. τουρίστες έρχονται ετησίως στη χώρα μας, από μια περιοχή 22 εκατ. κατοίκων (Σκανδιναβικές χώρες).

Και αντίστοιχα από μια άλλη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων όπως είναι η Γερμανία, έρχονται ετησίως στη χώρα μας 2 εκατ. τουρίστες.

Πρακτικά όλος ο πληθυσμός της Σκανδιναβίας επισκέπτεται τη χώρα μας σε διάστημα δεκαετίας.

Θα εντείνουμε την προσπάθεια προς τις χώρες αυτές, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση αυτού του group καταναλωτών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και σίγουρα ελάχιστα έχουν αποδώσει σε αντιστοιχία με προσπάθειες σε γνωστές αγορές όπως της Γερμανίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές των Ρωσσόφονων χωρών από τις οποίες έρχεται το νεότερο και ιδιαίτερα πολυάριθμο κύμα τουρισμού υψηλού επιπέδου.

5. Καινοτόμα προσέγγιση για την προώθηση του προϊόντος ελιά/ ελαιόλαδο στην Αμερική – Δυτική Ευρώπη.

Πρόσκληση εξειδικευμένων Πανεπιστημιακών σχολών Marketing από Αμερική και

Δυτική Ευρώπη για να κάνουν εξειδικευμένο πρόγραμμα προώθησης του προϊόντος ελιά/ελαιόλαδο στις αγορές στόχους σύμφωνα με τις ανάγκες/ συνήθειες και την ουσιαστική γνώση αυτών των αγορών.

6. Δημιουργία και προώθηση Συνεργασιών Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, με την εφαρμογή σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων (Project Bonds, χρηματοδότηση από Ε.Τ.Επ, JESSICA κ.α.).

7. Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας του Επιμελητηρίου σε βασικούς τομείς ανάπτυξης υποδομών και δράσεων και υποστήριξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Ένας κύριος στόχος μας είναι μέσα από τη συνεργασία με δημόσιους φορείς η δημιουργία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, σχολής τουριστικών επαγγελμάτων (σε χώρο που θα παραχωρήσει το Επιμελητήριο) με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων στελεχών για την εξυπηρέτηση του υψηλού επιπέδου Τουρισμού που αρχίζει πλέον να αναπτύσσεται στο Νομό Μεσσηνίας.

Όλες οι δράσεις μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, κ.α.

Οι παραπάνω δράσεις και πρωτοβουλίες θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα μέσα από την επίσημη παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματός μας που θα γίνει σε σύντομο χρόνο μαζί με την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού μας.


Το όραμά μας για το "Νέο Επιμελητήριο" είναι η αναβάθμιση του ρόλου του και η
υλοποίηση μιας ¨νέας πολιτικής¨ με στόχο:

α) Βελτίωση ουσιαστική, των οικονομικών παραμέτρων του Νομού μας,

β) Αξιοποίηση εργαλείων ανάπτυξης, όπως είναι, η Τουριστική Προβολή, η εξωστρέφεια,
η συστηματική συνεργασία με σχετικούς φορείς της Ελλάδας και ιδιαίτερα του εξωτερικού, η αξιοποίηση του ρόλου της ονομασίας προέλευσης, του brand name KALAMATA και της τυποποίησης των αγροτικών μας προϊόντων, η συνεχής πληροφόρηση και μετεκπαίδευση των φιλόδοξων και δραστήριων επιχειρηματιών, προς νέους τομείς δραστηριοτήτων και νέων καλλιεργειών,

γ) Μια νέα πολιτική εφαρμογής δράσεων, υποστήριξης και αναβάθμισης της ψυχολογίας της τοπικής μας οικονομίας και όχι μέσα από επικοινωνιακές δράσεις και φιέστες.

Επειδή η Οικονομία και το συναίσθημα συνδέονται άμεσα, θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας ενέργεια, την δημιουργία πραγματικού κλίματος αισιοδοξίας μέσα από νέες προτάσεις και ιδέες, μερικές από τις οποίες σας παρουσίασα σήμερα.

Η αισιοδοξία καθώς και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής, αποτελεί το κύριο ανάχωμα απέναντι στο βαρύ κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το οποίο σήμερα όλοι βιώνουμε και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία στο άμεσο μέλλον.

Βεβαίως, όλες οι προηγούμενες δράσεις που ανέπτυξα, έχουν έναν βασικό σκοπό.

Την οριζόντια και κάθετη διάχυση των πλεονεκτημάτων σε όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, μέχρι και την μικρή οικογενειακή, αγροτική, τουριστική και εμπορική επιχείρηση, η οποία υποφέρει ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και την εξάπλωση των εμπορικών και πολυεθνικών κέντρων.

Από όλα τα προηγούμενα μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι τώρα όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητη η υλοποίηση μιας καλής ευνοούμενης επιθετικής πολιτικής εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, η οποία θα προβλέπει και θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές εξελίξεις της δύσκολης εποχής την οποία διανύουμε.

Και όταν μιλάμε για επιθετική πολιτική εννοούμε εξωστρέφεια, προβολή, επικοινωνία, προώθηση και συνεχής μετεκπαίδευση.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.