Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Δ' Εθνική 6ος όμιλος. Αποτελέσματα 30ης Αγωνιστικής



Η βαθμολογία της 30ης Αγωνιστικής




Σόου Ψινάκη στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Σε «σόου» του γνωστού μάνατζερ και δημοτικού συμβούλου Ηλία Ψινάκη εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας, ο οποίος θύμισε τις καλύτερες στιγμές του από τα … ριάλιτι στα οποία συμμετείχε με τη συμπεριφορά του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας .............

«Έθνος», η αρχή έγινε με την αποθεωτική (!) υποδοχή του από τους συμβασιούχους, εν μέσω επεισοδίων και δακρυγόνων από τους διαμαρτυρόμενους πρώην εργαζόμενους, στο κτίριο του «Αθήνα 9,84» όπου διεξήχθη η συνεδρίαση.

Αργότερα όμως ο ίδιος ο Η. Ψινάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να επιβάλλει την τάξη στην αίθουσα με «πυγμή», προσθέτοντας αιχμηρά ότι μέχρι και νηπιαγωγός θα μπορούσε να το καταφέρει.

Το καλύτερο όμως, το οποίο θύμισε πραγματικά τηλεοπτικό σόου, το φύλαξε για αργότερα. Συγκεκριμένα, όταν ο παραιτηθείς πρόσφατα από αντιδήμαρχος Φώτης Προβατάς και δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» τον κατηγόρησε ότι ήταν «πρωτοπαλίκαρο» κατά την κατάληψη των συμβασιούχων, με το γνωστό του στιλ ο Ηλίας Ψινάκης άρχισε να φωνάζει: «εγώ πρωτοπαλίκαρο; Μωρή μουρλή κάτσε κάτω!».

Περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων προανήγγειλε ο Γ. Κουτρουμάνης

Τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο.
Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι .........

που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99.5, ο Γ. Κουτρουμάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε σε αυτή τη φάση σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα. Ένα μάζεμα. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα».

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας για τις περικοπές του προϋπολογισμού του, ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η δέσμευση αφορά αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2015.

Ο Γ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εντατικοποίησης της εισφοροδιαφυγής στα Ταμεία και στον περιορισμό στο μισό της ανασφάλιστης εργασίας. Τέλος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, ο Γ. Κουτρουμάνης είπε πως «τα αποτελέσματα που έχουμε για τον πρώτο χρόνο, το 2010, είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή, μειώσαμε τη δαπάνη για φάρμακα κατά 850 εκατ. ευρώ και συνολικά τις δαπάνες για υγεία πάνω από 1,077 δις ευρώ σε σχέση με το 2009. Υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση».

Από άυριο η καταβολή του δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους

Από την Πέμπτη 14 Απριλίου θα αρχίσει η καταβολή του δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ την ίδια μέρα θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα και στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η σύνταξη του μηνός Μαΐου στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα καταβληθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, η καταβολή του .........

δώρου έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου μαζί με τη σύνταξη του μηνός Απριλίου 2011, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

Από τη Δευτέρα 11 Απριλίου, έχει αρχίσει και η καταβολή του δώρου Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

Από τη Δευτέρα, επίσης, γίνεται προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας των οποίων η καταβολή θα διαρκέσει έως και την 1/5/2011.

Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνιους ανέργους, προπληρώνονται τα επιδόματα που έχουν εγκριθεί και τα οποία θα καταβάλλονταν κανονικά έως και 1/5/2011.

Άδεια άνευ αποδοχών στο δημόσιο και εργασία στον ιδιωτικό τομέα

Τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, ώστε να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις, προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ..........

Τύπου, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σενάριο που προβλέπει μακροχρόνια άνευ αποδοχών άδεια για τους δημοσίους υπαλλήλους που το επιθυμούν, σε μια προσπάθεια περικοπής των δαπανών του δημοσίου.

Οι πληροφορίες από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αναφέρουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα διακόπτουν την εργασία τους δεν θα χάνουν τη θέση τους και θα μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν, ενώ εξετάζεται η εγκαθίδρυση της μερικής απασχόλησης.

Δηλαδή οι νεοπροσλαμβανόμενοι να εργάζονται part time ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου. Εξετάζεται ακόμη να δοθεί η δυνατότητα μερικής απασχόλησης και στους ήδη εργαζόμενους στο δημόσιο, όπως για παράδειγμα στις μητέρες ανήλικων τέκνων.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται τα δύο υπουργεία θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός αποχωρήσεων από το δημόσιο τομέα.

Είδος προς εξαφάνιση και οι γάζες στα νοσοκοµεία

Είδη προς εξαφάνιση αποτελούν υλικά πρώτης γραµµής στα νοσοκοµεία, όπως είναι οι σύριγγες, οι γάζες, οι ελαστικοί επίδεσµοι, τα γάντια χειρουργείου και τα λευκοπλάστ!

Την ίδια ώρα, οι προµηθευτές ορθοπεδικού υλικού αρχίζουν από σήµερα να αδειάζουν σταδιακά τις αποθήκες του ΕΣΥ.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που ..........

έχει προκύψει στο Νοσοκοµείο της Ελευσίνας Θριάσιο, όπου ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τµήµατος κοινοποίησε την περασµένη Τετάρτη στη διοίκηση ότι οι τραγικές ελλείψεις σε υλικά «δηµιουργούν κινδύνους στην ασφαλή αντιµετώπιση των χειρουργικών ασθενών».

Η λίστα µε τις ελλείψεις που παραθέτει είναι µακρά (τραχειοσωλήνες, οξύµετρα, αεραγωγοί κ.ά.). Ετσι, ο ίδιος προειδοποιεί ότι αν δεν γεµίσουν άµεσα οι αποθήκες του νοσοκοµείου, ενδέχεται η διακοπή των προγραµµατισµένων χειρουργείων.

Στο ΚΑΤ πάλι, οι γιατροί έχουν επιδοθεί σε ένα νέο σύστηµα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους – είτε δανείζονται οι κλινικές µεταξύ τους υλικά όπως είναι οι συσκευές ορών και οι ελαστικοί επίδεσµοι, είτε αναζητούν παράτυπα προµήθειες από γειτονικά νοσοκοµεία όπως είναι για παράδειγµα το Σισµανόγλειο.

Μάλιστα, όπως λένε ορθοπεδικοί τα κενά στις αποθήκες οδηγούν σε επιπλέον σπατάλες – για παράδειγµα, οι ελλείψεις σε λευκές γάζες αναγκάζουν το προσωπικό να χρησιµοποιεί τις µη ακτινοδιαπερατές, οι οποίες είναι και πιο ακριβές!

Ιδια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισµό, όπου έχει µπει ούτως ή άλλως «νυστέρι» στις προµήθειες για εξοικονόµηση πόρων, ενώ παράλληλα ακολουθείται η τακτική των παραγγελιών µε το… σταγονόµετρο, γεγονός που δηµιουργεί επιπλέον τριβές µε τους προµηθευτές. Το αποτέλεσµα είναι να… στεγνώνουν οι κλινικές από είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. αντιδραστήρια) και να καταφεύγουν ακόµη και στον δανεισµό από άλλα νοσοκοµεία.

Οπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών ∆ηµήτρης Βαρνάβας, «οι ελλείψεις αφορούν και ακριβά υλικά αλλά κυρίως ευτελή, στα οποία δεν γίνονται σπατάλες, κρίνονται ωστόσο απαραίτητα».

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΆΙ πως το φαινόµενο των άδειων αποθηκών έχει οξυνθεί µετά τις κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Προµηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), που επεκτείνει το εµπάργκο και στα νοσηλευτικά ιδρύµατα της περιφέρειας. Οπως καταγγέλλουν οι προµηθευτές του συλλόγου, οι οφειλές του υπουργείου Υγείας ανέρχονται στα 90 εκατοµµύρια ευρώ για το2010, ενώ φτάνουν τα 110 εκατοµµύρια ευρώ συµπεριλαµβανοµένων και των ανεξόφλητων τιµολογίων του πρώτου τριµήνου του 2011.

Στο µεταξύ, ο Σύνδεσµος Προµηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε την κλιµακωτή διακοπή των προµηθειών. Ετσι σήµερα, σταµατούν οι προµήθειες στον Ευαγγελισµό, ενώ αύριο και µεθαύριο θα ακολουθήσουν τα νοσοκοµεία της Νίκαιας και το Γ. Γεννηµατάς.

ΤΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ

Μετά από όλες τις παρεμβάσεις, νομίζω ότι δε χρειάζεται να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το ελαιόλαδο. Ειδικά για τη Μεσσηνία, το λάδι δεν είναι απλώς ένα προϊόν, είναι το αίμα της. Θα ήθελα να πω, όμως, μερικά πράγματα για τα φλέγοντα θέματα. Το πρώτο φλέγον θέμα είναι η τιμή του λαδιού. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε και ξέρουμε πως δημιουργείται βήμα-βήμα. Το θέμα είναι να προτείνουμε τις λύσεις και, προφανώς, οι λύσεις έχουν δύο βασικές πτυχές.

Η μία είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στο επίπεδο των παραγωγών και αναφέρομαι στην αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών, που είναι το κομβικό σημείο. Δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, αν δεν υπάρχει μια επανίδρυση των συνεταιρισμών.
Είναι μια δέσμευση της Κυβέρνησής μας και ..........

πρέπει να προχωρήσει. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ορισμένες κεντρικές δράσεις, στην προκειμένη περίπτωση, όχι τόσο πολύ από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, αλλά από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε και μια αντίστοιχη συνάντηση, με την παρουσία των υπευθύνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να μας παρουσιάσουν ποιες είναι οι προτάσεις τους για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το λάδι.

Όσον αφορά το θέμα της μεσογειακής διατροφής, ας μην έχουμε αυταπάτες. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική και καλή είναι η μεσογειακή διατροφή, αλλά είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Απευθύνομαι στον Υπουργό, στον οποίο έχω πει τις απόψεις μου για το θέμα της μεταρρύθμισης υγείας, που δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αφορά τον προσδιορισμό στόχων υγείας. Νομίζω, πραγματικά, ότι σύντομα πρέπει να προσανατολιστούμε σε έναν εθνικό στόχο υγείας, που να αφορά την προώθηση της μεσογειακής διατροφής.

Για το θέμα της παχυσαρκίας, ένα νούμερο να σας πω, αγαπητοί συνάδελφοι: 7000 θάνατοι, δηλαδή, 25 θάνατοι την ημέρα. Η παχυσαρκία δεν είναι αυτό το γραφικό θέμα, το οποίο λέμε «έχω μερικά κιλά παραπάνω», είναι η μεγαλύτερη μη λοιμώδης πανδημία, την οποία έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας. 7000 θάνατοι σημαίνει ότι είναι η τρίτη αιτία θανάτου, κύριε Κρεμαστινέ, μετά από τις καρδιακές παθήσεις και μετά από τις ογκολογικές παθήσεις, αλλά σύντομα, με το ρυθμό με τον οποίο εξελισσόμαστε, πιθανώς για την επόμενη γενιά η παχυσαρκία θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας.
Ξέρουμε όλοι ότι η πενταετία 2006-2011 με απόφαση της Ε.Ε. ήταν η πενταετία κατά της παχυσαρκίας.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα και πιστεύω ότι και εδώ το Υπουργείο θα πρέπει, μετά από μια αποτυχημένη πενταετία, να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες και να αποτελέσει και αυτό έναν εθνικό στόχο υγείας.

Επιλέγοντας κινητό.

Από τον συνεργάτη του Φιλιατρά News κ. Γιάννη Πετσέλη

Η επιλογή ενός κινητού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ίσως να έχετε βρεθεί αρκετές φορές στο εσωτερικό ενός καταστήματος κοιτώντας με τις ώρες τις διαθέσιμες προτάσεις και προσπαθώντας με την βοήθεια των υπάλληλων να πάρετε την τελική σας απόφαση. Ωστόσο, κάποιοι όροι ίσως να σας μπερδεύουν. Τι είναι τα megapixels, πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bluetooth, σε τι σας χρησιμεύει το GPRS η το 3G;

Τα ερωτήματα είναι πολλά οπότε δεν θα ...........

πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε τι περίπου ψάχνετε μια συσκευή για τηλεφωνήματα η κάποια άλλη που να επιτρέπει ακόμη και την παρακολούθηση τηλεόρασης; Ένα κινητό για να ανταλλάξετε SMS η για να κάνετε απρόσκοπτα ασύρματο σερφινγκ στο ιντερνετ; Ακουστέ αυτά που θα σας πούμε και ίσως σταματήσετε να αναρωτιέστε τι πραγματικά χρειάζεστε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις επιθυμίες σας. Μια λανθασμένη επιλογή ίσως να σας απογοητεύσει. Αντίθετα, ένα κινητό κατάλληλα προσαρμοσμένο στις δικές σας απαιτήσεις μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα σας και να αναδειχτεί σε πολύτιμο και αχώριστο εργαλείο. Σε αυτά που ακολουθούν καταγράφουμε τα κυριότερα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή ενός κινητού. Παρουσιάζονται όλες οι κύριες ομάδες συσκευών, αλλά και οι τεχνολογίες που αυτά ενσωματώνουν.

Επιλέγοντας με κριτήριο την εμφάνιση.

Σημαντικό ρόλο για την επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου παίζει αναμφίβολα και η εξωτερική εμφάνιση. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επιλογή αγοράς μας έτσι συμβαίνει και με το κινητό τηλέφωνο. Αν μας γοητεύσει εξωτερικά, θα προχωρήσουμε να το εξετάσουμε και στον τομέα των τεχνικών χαρακτηριστικών που προσφέρει. Βέβαια το κριτήριο της εξωτερικής εμφάνισης είναι ίσως το μοναδικό που δεν έχει αντικειμενικές παραμέτρους. Έγκειται αποκλειστικά στο προσωπικό γούστο του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Μολονότι λοιπόν η αισθητική είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αγορά ενός κινητού, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοούνται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου, ώστε να εξακριβωθεί ότι αυτό ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσωπικές απαιτήσεις κάθε χρήστη. Αν και κάθε τηλέφωνο διαφέρει από τα υπόλοιπα, υπάρχουν ορισμένα κοινά γνωρίσματα με τα οποία επιτρέπεται η κατηγοριοποίηση τους σε διαφορετικές ομάδες. Ανάλογα με τον σχεδιασμό τους οι συσκευές είναι δυνατόν να ταξινομηθούν σε αδιάσπαστες (candy-bar), αναδιπλούμενες( clam-shell) και συρόμενες (slider). Κάποιες διακρίνονται για το ντιζαιν τους και συνήθως διαθέτουν ορισμένα πολυτελή χαρακτηριστικά. Αυτές κατατάσσονται στην κατηγορία των fashion phones. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία της εμφάνισης που μπορούν να αξιολογηθούν και να επηρεάσουν την τελική επιλογή του χρήστη. Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους αρκετά κινητά, τα οποία έχουν πολύ μικρό πάχος. Πρόκειται για την κατηγόρια των slim και ultra-slim κινητών, το πάχος των οποίων ξεκινάει από τα 16 περίπου χιλιοστά και μπορεί να φτάσει έως και τα 6,9. άλλα στοιχεία είναι το μικρό μέγεθος /όγκος, η ελαφρότητα, η ύπαρξη ακριβών μέταλλων στην κατασκευή κ.α.

Τρεις βασικοί τύποι συσκευών.

Candy-Bar

Η βασικότερη μορφή κινητών είναι η μονοκόμματη η αδιάσπαστη αν και ο αγγλικός όρος δεν μπορεί να μεταφραστεί επακριβώς στα ελληνικά. Κάθε candy-bar κινητό είναι μια ενιαία κατασκευή, χωρίς κινούμενα μέρη, εκτός φυσικά από τα πλήκτρα και ίσως κάποια προστατευτικά καλύμματα. Τα πλήκτρα και η οθόνη των αδιάσπαστων κινητών είναι πάντοτε ορατά στον χρήστη της. Για να αποτραπεί η πίεση των πλήκτρων κατά την μεταφορά των συγκεκριμένων συσκευών, παρέχεται, τις περισσότερες φορές, η δυνατότητα του αυτόματου κλειδώματος. Τα περισσότερα από τα κινητά που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι αυτής της μορφής.

Clam-Shell

Τα Clam-Shell η αναδιπλούμενα κινητά αποτελούνται από δυο ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται το δίπλωμα και το ξεδίπλωμα τους. Το άνω τμήμα των αναδιπλούμενων κινητών περιέχει συνήθως το ακουστικό και την οθόνη. Στο κάτω τμήμα τοποθετείται το πληκτρολόγιο. Τα περισσότερα αναδιπλούμενα κινητά διαθέτουν και μια δεύτερη εξωτερική οθόνη μικρότερων διαστάσεων από αυτή που κρύβουν στο εσωτερικό τους ώστε ο κάτοχος τους να μπορεί να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναδιπλούμενων συσκευών τρίτης γενιάς συναντάται και δεύτερη ψηφιακή κάμερα για την πραγματοποίηση βίντεο-κλήσεων.

Slider

Τα Slider η συρόμενα κινητά έχουν αρκετές ομοιότητες με τα αναδιπλούμενα. Αποτελούνται από δυο ξεχωριστά τμήματα, στο ανώτερο εκ των οποίων βρίσκεται συνήθως η οθόνη και στο κατώτερο το πληκτρολόγιο. Το κατώτερο τμήμα σύρεται και κρύβεται κάτω από το ανώτερο. Για να μπορέσει ο κάτοχος ενός slider κινητού να εισάγει αλφαριθμητικό κείμενο, θα πρέπει να ανασύρει το πληκτρολόγιο της. Σε αντίθεση με τα clam-shell η οθόνη των συρόμενων κινητών είναι πάντοτε ορατή.

Για λόγους ευκολίας, τα ειδικά πλήκτρα των συρόμενων τοποθετούνται στο ανώτερο τμήμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η μετακίνηση του πληκτρολογίου. Για την προστασία των συγκεκριμένων πλήκτρων από ατυχείς πιέσεις υιοθετείται ένα σύστημα κλειδώματος τους το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε αυτόματα (με την απόκρυψη του πληκτρολογίου) είτε χειροκίνητα.

Άλλοι εξωτερικοί παράγοντες.

Λεπτότητα

Τον τελευταίο καιρό οι εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει νέες μεθόδους κατασκευής, ώστε να ελαχιστοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το πάχος των συσκευών τους. Αρκετές συσκευές χαρακτηρίζονται πλέον ως slim η ultra slim, ώστε να υπογραμμιστεί η λεπτή τους γραμμή. Στην αγορά διατίθενται πλέον αρκετά κινητά με πάχος μικρότερο των 16 χιλιοστών. Εφόσον αρκετοί έλκονται από τα λεπτά κινητά, θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας μπορεί να έχει αξία κατά την επιλογή ενός κινητού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το πάχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργονομία και τη λειτουργικότητα της κατασκευής. Προτού επιλέξετε μια λεπτή συσκευή, βεβαιωθείτε ότι οι δυνατότητες της καλύπτουν τις ανάγκες σας.

Design

Η ομορφιά είναι ένα υποκειμενικό κριτήριο. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες σε συνεργασία πολλές φορές με γνωστούς σχεδιαστές κατασκευάζουν κινητά που διακρίνονται για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Οι συγκεκριμένες συσκευές κατατάσσονται στην κατηγορία των fashion phones και κατά κανόνα στοιχίζουν περισσότερο από τις κοινές συσκευές χωρίς ωστόσο να προσφέρουν καλύτερες λειτουργίες. Όπως και στην περίπτωση των slim κινητών θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά την εργονομία τους, ώστε να διαπιστώσετε αν είναι άνετη η χρήση τους.

Επιλέγοντας με κριτήριο την οθόνη.

Κάθε κινητό διαθέτει οθόνη. Ωστόσο δεν είναι όλες ίδιες. Η ποιότητα και οι ικανότητες τους εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση τους, ενώ επιπρόσθετα η ανάλυση τους καθορίζει την ευκρίνεια, αλλά και το πλήθος των πληροφοριών που μπορούν ταυτόχρονα να εμφανίσουν. Ορισμένα κινητά διαθέτουν ακόμα και σήμερα ασπρόμαυρες οθόνες ανάλογες με αυτές που ενσωμάτωναν οι συσκευές της περασμένης δεκαετίας. Μπορούν να απεικονίσουν μόνο δυο χρώματα (άσπρο και μαύρο ) ενώ η ανάλυση τους είναι κατά κανόνα αισθητά μικρή.. οι κατασκευαστές συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν σε ορισμένες απλές συσκευές ώστε να περιορίσουν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό το τελικό κόστος. Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακές όπως οι έγχρωμες ωστόσο έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την υπερβολικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Γι αυτό το λόγο ορισμένες εταιρείες επιλέγουν οθόνες αυτής της μορφής ως δευτερεύουσες σε μοντέλα με καπάκι.

Τεχνολογία

Πολλοί διαφορετικοί και πολύπλοκοι παράγοντες καθορίζουν την ποιότητα των έγχρωμων οθονών. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η τεχνολογία κατασκευής τους. Οι οθόνες STN χρησιμοποιούνται κυρίως σε απλές συσκευές αφού η παραγωγή τους δεν κοστίζει ακριβά. Μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ο αργός ρυθμός ανανέωσης των απεικονιζόμενων πληροφοριών και τα συνήθως ξεθωριασμένα χρώματα. Τα περισσότερα έγχρωμα LCD που απαντώνται ωστόσο σε κινητά είναι TFT. Χαρακτηριστικό τους η συνήθως άριστη απεικόνιση των χρωμάτων και η πολύ γρήγορη ανανέωση τους. Μειονέκτημα τους η υψηλή κατανάλωση ενέργειας που μειώνει αισθητά την αυτονομία του τηλεφώνου. Για τον λόγο αυτό πολλοί κατασκευαστές έχουν προχωρήσει στη λήψη διαφόρων μέτρων όπως οι καταστάσεις ύπνου η νάρκης που τις απενεργοποιούν όταν το κινητό βρεθεί για αρκετή ώρα σε κατάσταση αναμονής.

Ανάλυση-χρωματικό βάθος.

Η ανάλυση εκφράζεται με τον αριθμό των πιξελς (εικονοστοιχειων) κάθε οθόνης. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση τόσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν να παρουσιαστούν ταυτόχρονα. Μια μέση ανάλυση οθόνης αυτή τη περίοδο είναι 170χ220 πιξελς ωστόσο υπάρχουν αρκετές συσκευές με LCDs των 240χ320 πιξελς. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη σχέση ανάλυσης /φυσικών διαστάσεων. Όπως και στις τηλεοράσεις το μέγεθος ενός display εκφράζεται σε ίντσες της διαγωνίου του. Φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η διαγώνιος τόσο πιο ευκρινείς θα είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό. Το 240χ320 πιξελς πάντως τείνουν να καθιερωθούν ως στάνταρ αφού ο συγκεκριμένος λόγος ανάλυσης είναι παρόμοιος με αυτόν των οθονών των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο αριθμός των χρωμάτων που μπορεί να παρουσιάσει μια έγχρωμη οθόνη καθορίζει την ποιότητα των απεικονιζόμενων γραφικών σε αυτήν. Όσα περισσότερα είναι τα χρώματα τόσο πιο ικανοποιητικά θα προβληθούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο αλλά και τα στοιχεία του περιβάλλοντος εργασίας. Οι πρώτες έγχρωμες οθόνες των κινητών παρουσίαζαν 256 χρώματα. Μετά ακολούθησαν οι οθόνες των 4096 και των 65536 χρωμάτων. Αυτή τη περίοδο επικρατούν στην αγορά οι οθόνες με 262144 χρώματα, ωστόσο υπάρχουν αρκετές που απεικονίζουν 16,7 εκατομμύρια χρώματα. Για την αποφυγή άσκοπων συγκρίσεων θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αριθμός των χρωμάτων που μπορεί να απεικονίσει μια οθόνη καθορίζεται από το χρωματικό της βάθος. Αυτό εκφράζει τον αριθμό των μπιτ που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση ενός χρώματος σε ένα πιξελ. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μπιτ τόσο περισσότερα τα χρώματα. Οι μονόχρωμες οθόνες έχουν χρωματικό βάθος 1μπιτ δηλαδή 21 χρώματα. Μια οθόνη 12 μπιτ παρουσιάζει 212 χρώματα, δηλαδή 4096. εφόσον ο αριθμός των χρωμάτων μετριέται σε δυνάμεις του 2 δεν είναι δυνατόν μια οθόνη να παρουσιάζει 262.144 χρώματα και μια άλλη 260.000. Και οι δυο παρουσιάζουν ακριβώς 218 χρώματα, ενώ οι μικρές διαφορές που παρατηρούνται συνήθως στα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις που πολλές φορές μπερδεύουν τους καταναλωτές.

Επιλέγοντας με κριτήριο την ψηφιακή φωτογραφία.

Σχεδόν όλα τα κινητά που διατίθενται στην αγορά ενσωματώνουν ψηφιακή κάμερα. Η ανάλυση τους μετριέται σε αριθμό μεγαπιξελ. Ο αριθμός αυτός εκφράζει στην πράξη την ποιότητα και την καθαρότητα των εικόνων, η οποία όμως μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο όταν αυτές μεταφερθούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή η να εκτυπωθούν. Αν σκοπεύετε να κρατήσετε τις φωτογραφίες που θα απαθανατίσετε με το κινητό, τότε θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο που η ψηφιακή του κάμερα να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάλυση. Σε γενικές γραμμές οι φωτογραφίες με ανάλυση 2 μεγαπιξελ η καλύτερη μπορούν να εκτυπωθούν σε επιφάνεια 10χ15 εκατοστών, χωρίς να παρατηρούνται θολά σημεία η παραμορφώσεις. Όσο χαμηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο λιγότερες λεπτομέρειες καταγράφονται στις φωτογραφίες και σίγουρα αν επιχειρηθεί η εκτύπωση τους το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.

Οι ψηφιακές κάμερες ανάλυσης VGA είναι ιδανικές για την διαμοίραση των φωτογραφιών με MMS και τίποτα περισσότερο. Ωστόσο ο αριθμός των μεγαπιξελ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα των φωτογραφιών. Αρκετά χαρακτηριστικά μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

Το κυριότερο από αυτά είναι η ποιότητα των οπτικών τμημάτων του φακού. Λόγω των φυσικών τους ιδιοτήτων, οι φακοί με μεγαλύτερη διάμετρο αποδίδουν καλύτερες φωτογραφίες και καταγράφουν περισσότερες λεπτομέρειες. Μια ακόμη σχετική λειτουργία είναι αυτή της αυτόματης εστίασης η auto focus. Η χρήση της επιτρέπει τον υπολογισμό ανάμεσα στον φακό της κάμερας και το προς φωτογράφηση αντικείμενο. Στη συνέχεια ο φακός εστιάζει σωστά στο θέμα, ώστε αυτό να καταγράφεται χωρίς θολούρες και όσο το δυνατόν πιο καθαρά. Η ύπαρξη της αυτόματης εστίασης είναι κάτι που θα πρέπει να αναζητήσετε, αν θέλετε ευκρινείς φωτογραφίες. Άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των λήψεων είναι η ύπαρξη φλας (με λευκό λεντ η με αέριο ξένον με το δεύτερο να πλεονεκτεί ασύγκριτα) καθώς και οι ψηφιακές ευκολίες που βελτιώνουν τη λήψη, διορθώνουν τα χρώματα, αυξομειώνουν τη φωτεινότητα και σταθεροποιούν τις εικόνες. Το ζουμ είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να εκτιμηθεί. Σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το ψηφιακό ζουμ αφού η μεγέθυνση των αντικειμένων πραγματοποιείται με τη μέθοδο του διπλασιασμού του μεγέθους των καταγεγραμμένων πιξελς. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των εικόνων. Αντίθετα το οπτικό ζουμ γίνεται στο φακό και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καθαρό. Δυστυχώς το οπτικό ζουμ δεν παρέχεται παρά μόνο σε ελάχιστα κινητά αφού συνήθως προϋποθέτει την ύπαρξη μηχανικών τμημάτων τα οποία αυξάνουν τον όγκο της κατασκευής.

Επιλέγοντας με κριτήριο τη συνδεσιμότητα.

Η συνδεσιμότητα εκφράζει τόσο τις ικανότητες αλληλεπίδρασης του κινητού με άλλες ψηφιακές συσκευές όσο και τις δυνατότητες του στον τομέα της ανταλλαγής δεδομένων με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο μπορεί να είναι πιο ειδικευμένο από τα υπόλοιπα, ωστόσο αφορά τόσο τους απλούς χρήστες όσο και τους περισσότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία. Χαρακτηριστικά όπως το blue tooth η θύρα υπέρυθρων και πρόσφατα το Wi-Fi διευκολύνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό λειτουργίες όπως τη χρήση ασύρματων ακουστικών, την ανταλλαγή δεδομένων με άλλες συσκευές (κινητά υπολογιστές PDAs φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές) την πρόσβαση στο ιντερνετ σε γρήγορες ταχύτητες κ.α. Προτού επιλέξετε ένα κινητό αξιολογώντας τις δυνατότητες του σε αυτό το τομέα θα πρέπει αρχικά να δείτε αν αυτές σας ενδιαφέρουν. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ασύρματο ακουστικό η να ανταλλάσσετε φωτογραφίες ήχους και άλλα αρχεία με τα οικεία σας πρόσωπα χωρίς χρέωση, σίγουρα θα πρέπει να επιλέξετε μια συσκευή με blue tooth.

Αν επιθυμείτε την ασύρματη πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα υπολογιστών που προσφέρονται σε εργασιακούς αλλά και δημόσιους χώρους, θα χρειαστείτε κινητό με υποστήριξη Wi-Fi. Αν θέλετε να συγχρονίσετε τις επαφές, τις σημειώσεις και τα γεγονότα του ημερολογίου με το Microsoft Outlook αλλά και εφ όσον επιθυμείτε να μεταφέρετε στο κινητό από τον υπολογιστή σας μεγάλο όγκο δεδομένων όπως τραγούδια, βίντεο κ.α. συνιστάται η αγορά ενός κινητού με καλώδιο USB.

Οι επαγγελματίες χρήστες καθώς και όσοι επιθυμούν την ασύρματη πρόσβαση στο ιντερνετ θα πρέπει να επιλέξουν μια συσκευή που να υποστηρίζει τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες επιτρέπουν την ταχύτατη λήψη πληροφοριών και διευκολύνουν την πλοήγηση στο ιντερνετ, την ανάκτηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τη δημοσίευση περιεχομένου σε blocks κ.α. Αν το ιντερνετ δεν είναι μέρος της καθημερινότητας σας μπορείτε να αρκεστείτε σε μια απλή συσκευή δεύτερης γενιάς, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υποστηρίζει τις απλές υπηρεσίες GPRS οι οποίες επαρκούν για το κατέβασμα Java παιχνιδιών φόντων και μελωδιών από τα δίκτυα των παροχων κινητών τηλεφωνίας. Το 3G είναι πάντως απαραίτητη προϋπόθεση για τη πρόσβαση σε υπηρεσίες Mobile TV, πραγματοποίηση βίντεο κλήσεων αλλά και την λήψη ολοκληρωμένων τραγουδιών από τα συγκεκριμένα portals.

Επιλέγοντας με κριτήριο τον αποθηκευτικό χώρο.

Τα κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αλλά και για την ακρόαση μουσικής. Ωστόσο, οι δυο αυτές ιδιαίτερα δημοφιλείς λειτουργίες έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Τα κινητά που τις παρέχουν θα πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία αναρίθμητων φωτογραφιών και πολλών τραγουδιών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση μιας ψηφιακής κάμερας τόσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνουν οι φωτογραφίες που θα ληφθούν με αυτήν. Για παράδειγμα, μια εικόνα στα 3,2 μεγαπιξελς απαιτεί περίπου έως και 1ΜΒ αποθηκευτικού χώρου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την μουσική. Τα ψηφιακά αρχεία που περιέχουν μουσική ικανοποιητικής ποιότητας και διάρκειας περίπου 3 λεπτών θα καταλάβουν από 3 έως 5 ΜΒ πολυτίμου χώρου. Είναι λογικό λοιπόν ότι μια συσκευή που παρέχει μικρή εσωτερική μνήμη ανεξάρτητα από το αν διαθέτει κάμερα και MP3 Player, δεν θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τις λειτουργίες της.

Προτού επιλέξετε μια συσκευή θα πρέπει να γνωρίζετε το διαθέσιμο χώρο της εσωτερικής της μνήμης. Όσο μεγαλύτερος είναι τόσο το καλύτερο. Πάντοτε όμως θα είναι περιορισμένος και δεν θα μπορεί να επεκταθεί, ώστε να επιτραπεί η φιλοξενία ακόμη περισσότερων αρχείων. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένες λειτουργίες θα πρέπει να επιλέξετε μια συσκευή με υποδοχή για την τοποθέτηση καρτών μνήμης. Οι συγκεκριμένες κάρτες έχουν συνήθως το μέγεθος γραμματοσήμου και τοποθετούνται εύκολα στο κινητό. Μια κάρτα ονομαστικής χωρητικότητας 1 GB μπορεί να χωρέσει 1.000 φωτογραφίες υπερυψηλης ανάλυσης η 200 περίπου τραγούδια. Το κόστος για την απόκτηση της είναι πλέον αρκετά χαμηλό και δεν θα δυσκολευθείτε να τις βρείτε σε κάθε κατάστημα του χώρου. Φροντίστε ωστόσο να επιλέξετε την κάρτα που είναι συμβατή με το κινητό σας, αφού διατίθενται πολλοί και διαφορετικοί τύποι.

Αποφασίζοντας.

Πολλοί ακόμη παράγοντες μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή μιας συσκευής. Εκτός από τα κριτήρια που αναλύσαμε διεξοδικά, η απόφαση μπορεί να επηρεασθεί από την ύπαρξη ειδικευμένων χαρακτηριστικών. Κάποιος χρήστης νεαρής ηλικίας ίσως να θέλει ραδιόφωνο FM, ενώ κάποιος επαγγελματίας να προτιμά να συντάσσει μηνύματα και να οργανώνει τις υποχρεώσεις του με πληκτρολόγιο QWERTY. Ευτυχώς στην αγορά υπάρχουν τόσες πολλές συσκευές που σίγουρα δεν θα δυσκολευθείτε να εντοπίσετε την πλέον κατάλληλη για τις προσωπικές σας ανάγκες. Μην παρασυρθείτε από τις πρόσφορες των καταστημάτων και μην επιλέξετε με κλειστά μάτια ένα τηλέφωνο. Θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι για τις δυνατότητες του από έγκυρες πηγές και παράλληλα να είστε βέβαιοι για την επιλογή σας διότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Μεγάλες ζημιές από συνδυασμό διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων για τους πατατοκαλλιεργητές σε Μεσσήνη και Τριφυλία

Πριν από 15 περίπου ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας στις πατατοπαραγωγικές περιοχές του νομού Μεσσηνίας, και ιδιαίτερα στη Μεσσήνη και την Καλαμάτα, με ενθαρρυντικές τιμές, αλλά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Ωστόσο, η φετινή παραγωγή κύλησε μέχρι πρότινος με εκτεταμένες καταστροφές, καθώς μετά τις προ μηνός βαριές ζημιές που προκάλεσε ο παγετός στις καλλιέργειες της Τριφυλίας και άλλες περιοχές, οι παραγωγοί θα πρέπει εκ νέου τώρα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός συνδυασμού ακραίων καιρικών φαινομένων (ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, παγετός) τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή της Μεσσήνης και αλλού. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η ζημιά που υπέστησαν τα πατατοχώραφα, από τις διαδοχικές και διάφορες, επανειλημμένες αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι μεγάλη.

Προβλήματα εντοπίζονται βέβαια και σε .........

διάφορες άλλες παραγωγές, τα περισσότερα όμως υφίστανται στα πατατοχώραφα, στα οποία ο παγετός έχει «κάψει» τις πρώιμες φυτεύσεις, ενώ τα φυτά έχουν σπάσει από την ανεμοθύελλα και τον παγετό. Συνεπώς, η μείωση της παραγωγής είναι αναπόφευκτη, η οποία μάλιστα λέγεται ότι μετά την εκτίμηση θα ξεπεράσει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Εάν συνεκτιμηθεί το γεγονός, ότι την περίοδο που διανύουμε γίνεται η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας ιδιαίτερα στις περιοχές Μεσσήνης και Καλαμάτας, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί η ποιότητα, καθώς με τις απότομες αλλαγές του καιρού, οι πατάτες “σκάνε”. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, δεν έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και είναι απαραίτητο οι εκτιμήσεις των ζημιών να γίνουν από έμπειρα στελέχη του οργανισμού το συντομότερο δυνατόν. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση για την καταγραφή, την εξατομίκευση των ζημιών, αλλά και την αποζημίωση των παραγωγών των περιοχών που επλήγησαν;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ανακοίνωση σχετικά με τις παρατάσεις των προθεσμιών υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του TAXISnet

και υποβολής εισοδήματος 2011, καθώς και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων 2011 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι για την διευκόλυνση των πολιτών τα εξής:
1. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2010 με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του TAXISnet, μέχρι τις 20 Απριλίου.
2. Επιπλέον, παρατείνεται ως τις 5 Μαΐου ...........

2011 η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των επαγγελματιών που ασκούν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, η οποία έληγε στις 18 Απριλίου 2011, και ολοκληρωνόταν μέσα σε 11 μέρες, με εξαίρεση στις 26 Απριλίου 2011, με αρχή για το ψηφίο 1 στις 18 Απριλίου και λήξη για τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00, όπως αντίστοιχα δόθηκε προθεσμία υποβολής και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας ή μη τηρούντες.
3. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνιών, κοινοπραξιών κλπ., που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και όσες έχουν αντικείμενο εργασιών την αντιπροσώπευση ή πρακτόρευση ασφαλιστικών εταιρειών κλπ, η οποία λήγει στις 15 Απριλίου 2011, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, εφόσον οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω ΔΟΥ, στην περίπτωση υποβολής μέσω διαδικτύου, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία στις 28 Απριλίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
4. Σε περιπτώσεις που καθίσταται αδύνατη η επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο TAXISnet ή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των εταιριών (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών, κοινωνιών κλπ) και λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής για πρώτη φορά της υποβολής των δηλώσεων αυτών μέσω διαδικτύου, παρέχεται η ευχέρεια υποβολής των δηλώσεων αυτών στις Δ.Ο.Υ., εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων μέσω διαδικτύου.
5. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη ΔΟΥ, ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της δεύτερης παραγράφου.

Συζήτηση του Οδυσσέα Βουδούρη με τους κατοίκους της Kαζάρμας, Χατζή και Βλαχόπουλου

Με κατοίκους και παράγοντες της Καζάρμας, του Χατζή και του Βλαχόπουλου συζήτησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, το Σάββατο, 9 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, εκτός από προβληματισμούς και γενικά θέματα πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, η συζήτηση περιστράφηκε στην ενίσχυση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα του λαδιού, καθώς και στα τοπικά προβλήματα.

Πιστεύοντας ότι σημαντική πτυχή του .......

ρόλου του Βουλευτή είναι να αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της πολιτείας, ο κ Βουδούρης εντάσσει τις επισκέψεις αυτές στον ευρύτερο προγραμματισμό περιοδειών στο Νομό.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε ύστερα από την «καταγγελία» του Συλλόγου Προστασίας θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ για «οικοδομικές και άλλες παρεμβάσεις» στη περιοχή Natura «θίνες Κυπαρισσίας» και για την αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνουμε τα εξής:

1. Ουδεμία εργασία ή παρέμβαση έγινε στο συγκεκριμένο χώρο από το Δήμο Τριφυλίας.
2. Οικοδομικές εργασίες στη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή δεν έχουν ξεκινήσει.
3. Η πολεοδομία Τριφυλίας ουδεμία άδεια .........

έχει εκδόσει μέχρι σήμερα και οι σχετικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την επενδύτρια εταιρεία «Ν. ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» είναι υπό εξέταση.
4. Οι κάθετοι δρόμοι για τους οποίους γίνεται λόγος προβλέπονται από το αρχικό παραχωρητήριο του έτους 1953 ως υποχρέωση του ιδιοκτήτη ιδιώτη, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.
5. Οι παρεμβάσεις που ξεκίνησαν να γίνουν δεν ήταν πρωτοβουλία του Δήμου αλλά του ιδιώτη ιδιοκτήτη επενδυτή, χωρίς ενημέρωση και χωρίς άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, γι’ αυτό και μόλις ενημερωθήκαμε, με εντολή του Δημάρχου εκδόθηκε άμεσα από τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας απόφαση διακοπής των εργασιών (σχετικό το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 936/8-4-2011 έγγραφο της πολεοδομίας Τριφυλίας). Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες έρευνας της υπόθεσης, καταλογισμού ευθυνών, όπου διαπιστωθούν και αποκατάσταση των «αμμοθινών» όπου διαπιστωθεί ότι εθίγησαν. Για το ζήτημα που προέκυψε ο Δήμαρχος είχε επικοινωνία με τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και με μηχανικούς – εκπροσώπους της ιδιοκτήτριας εταιρείας, στους οποίους επέστησε την προσοχή για την πιστή τήρηση των νομίμων διαδικασιών για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της επένδυσης.
6. Τέλος οφείλουμε γι’ άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι για την Δημοτική Αρχή στο σύνολό της και το Δήμαρχο προσωπικά παραμένει ισχυρή η δέσμευση ότι επενδυτικές δραστηριότητες στο Δήμο μας είναι καλοδεχούμενες, υπό την αυστηρή και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση σεβασμού του περιβάλλοντος.

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.