Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Σε επ΄αόριστον κατάληψη του ΙΚΑ Φιλιατρών προχώρησε σήμερα ο Δήμος

UPDATE [ VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Ανάστατη είναι η κοινωνία των Φιλιατρών μετά την σημερινή είδηση ότι ελήφθη από το ΙΚΑ Φιλιατρών έγγραφο με το οποίο η διοίκηση του ΙΚΑ αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες από το ΙΚΑ Φιλιατρών και τις εκχωρεί στο ΙΚΑ Κυπαρισσίας, υποβαθμίζοντας το υποκατάστημα σε κατάστημα (κάτι που στο οργανόγραμμα του ΙΚΑ δεν προβλέπεται η λειτουργία τέτοιου γραφείου) με μοναδικές αρμοδιότητες την λήψη αιτήσεων.
Με αυτό το έγγραφο η υποβάθμιση του ΙΚΑ Φιλιατρών είναι ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο του.
Η άσχημη είδηση μεταδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ ........

και άμεσα συγκεντρώθηκαν φορείς της πόλης όπως οικοδόμοι, συνταξιούχοι, Αγροτικός Σύλλογος, και αρκετός κόσμος έξω από το υποκατάστημα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Ταυτόχρονα τα θλιβερά μαντάτα έφτασαν στο Δημαρχείο της πόλης όπου ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας μόλις ενημερώθηκε για το τι συμβαίνει συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στις 10:15 το πρωΐ με ένα και μοναδικό θέμα την λήψη απόφασης για την αντίδραση στο επικείμενο κλείσιμο του ΙΚΑ.
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ήταν "Κατάληψη της υπηρεσίας απο σήμερα 3/2/2010 και ώρα 12:00μ.μ. για όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μέχρι την επίλυση του προβλήματος λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ Φιλιατρών με την συμμετοχή του Συμβουλίου των φορέων και πολιτών της πόλης.
Η απόφαση κοινοποιείται και στον Διοικητή του ΙΚΑ με ταυτόχρονη κοινοποίηση στα γραφεία των κ.κ. Πρωθυπουργού, Υπουργού και υφυπουργού Απασχόλησης."

Στο ΙΚΑ η όλη κατάσταση που επικρατούσε τόσο από ασφαλισμένους όσο και από τους συγκεντρωμένους ήταν καζάνι που έβραζε και ήταν έτοιμο να εκραγεί.
Εκείνη την στιγμή βρισκόταν εντός του καταστήματος ο περιφερειάρχης του ΙΚΑ από την Τρίπολη κος Καλαμαράς Αναστάσιος μαζί με δυο υπαλλήλους του ΙΚΑ Κυπαρισσίας όπου έκαναν ταμειακή εκκαθάριση στο ίδρυμα εφαρμόζοντας την σχετική απόφαση.
Δεν έλειψαν περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι τα έψαλλαν για τα καλά στον περιφερειάρχη για την απαράδεκτη αυτή απόφαση που έφτασε χθες το μεσημέρι στο ΙΚΑ και βιαστικά η εκτέλεση της έγινε πριν καν περάσουν 24 ώρες.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Κας Κυριακής Παναγοπούλου η οποία μετά από ένα πρόσφατο ατύχημα που είχε πήγε στο ΙΚΑ Κυπαρισσίας για να πληρωθεί μέρες από την αναρρωτική της και την έστειλαν στα Φιλιατρά ενώ γνώριζαν την κατάσταση που επικρατεί και ότι με την εφαρμογή της απόφασης ο μοναδικός μόνιμος υπάλληλος του ΙΚΑ Φιλιατρών και προϊστάμενος δεν μπορούσε να πληρώσει την ασφαλισμένη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και με δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κος Σωτηρόπουλος Δημήτρης κάνοντας λόγο για ειλημμένες αποφάσεις.
Τα Φιλιατρά έχουν δεχτεί κατά καιρούς διάφορες υποβαθμίσεις και οι Φιλιατρινοί δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να δεχτούν άλλες.
Προσπαθήσανε να μας πάρουν το κέντρο υγείας, μας πήραν το νοσοκομείο, μας κλείσανε άλλες υπηρεσίες θέλανε να κλείσουν την εφορία, Σε ότι αντιδράσαμε κρατήσαμε τις υπηρεσίες.
Οσες φορές δεν αντιδράσαμε εκεί χάσαμε. Τώρα όμως θα αντιδράσουμε πολύ δυναμικά. Δεν θα δεχτούμε να υποβαθμιστεί και άλλο η πόλη μας.
Οποιαδήποτε μελέτη και αν κάνουν θα δουν ότι το ΙΚΑ Φιλιατρών έχει τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και είναι αδύνατον να κλείσει ένα τέτοιο γραφείο. Και δεν μπορεί να έχει μείνει με έναν μόνο υπάλληλο. Το ότι υπάρχει μόνο ένας μόνιμος Υπάλληλος δεν είναι ευθύνη δική μας αλλά ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ. Έπρεπε ή να εχει διορίσει, ή να έχει μεταθέσει υπαλλήλους. υπάρχουν άλλα γραφεία του ΙΚΑ όπου υπάρχει υπερπληθώρα υπαλλήλων. Αυτό είναι καθαρά κακός καταμερισμός του ΙΚΑ κατέληξε ο κος Σωτηρόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της πόλης κος Αλκης Ξύγκας σε δηλώσεις του αφού επεσήμανε την έλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει το εν λόγω κατάστημα είπε ότι έχουμε κάνει πολλές φορές χαρτιά προς το ΙΚΑ, έχουμε πάρει πολλές φορές αποφάσεις για τις ενημερώσεις αυτές, αλλα παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αναλγησία απο την διοίκηση του ΙΚΑ.
Σήμερα αντιμετώπισα ακόμα και το κλάμα συνταξιούχου τον οποίον έστειλαν στην Κυπαρισσία για να πάρει 20 ευρώ, από κάποιο δωρόσημο ή κάποια άλλη υπηρεσία.
Το πρόβλημα πλέον είναι αξεπέραστο, έχει ενημερωθεί η διοίκηση, ήταν εδώ ο περιφερειακός διοικητής του εκθέσαμε τα προβλήματα, ο κόσμος είναι ανάστατος, και πρέπει πάση θυσία να στελεχωθεί το παράρτημα του ΙΚΑ Φιλιατρών που είναι η δεύτερη πόλη πληθυσμιακά στον νομό Μεσσηνίας.

Διαβασαμε μια απόφαση που λεει ότι υποβαθμίζεται το ΙΚΑ εδώ ποι αρμοδιότητες πάνε σε όμορες πόλεις. Οι Οικοδόμοι είναι εδώ, ο Αγροτικός Σύλλογος είναι εδώ, οι Φιλιατρινοί είναι εδώ, και μετά από έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη επ' αόριστον μέχρι να μας λύσει το πρόβλημα η διοίκηση γιατί επικαλούνται την δικαιολογία ότι δεν δέχονται οι Υπάλληλοι να μετακινηθούν στο ΙΚΑ Φιλιατρών. Εμείς έχουμε ενημερώσει ολόκληρη την διοίκηση και τους βουλευτές του νομού. Οταν ο πολίτης ταλαιπωρείται συνεχώς και αντί η διοίκηση να του λύσει το πρόβλημα πάει να τον ταλαιπωρήσει περισσότερο, ε τότε θα αντιδράσει. Εχει ερθει εδώ με τους φορείς της πόλης του Αγροτικό Σύλλογο, τον Σύλλογο οικοδόμων και καταλαμβάνουμε το ΙΚΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου οικοδόμων κος Σταματόπουλος Χαράλαμπος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για την κατάσταση χαρακτηρίζοντας την σκέτη φρίκη.
Είναι απαράδεκτο τόνισε νμια πόλη με 10.000 κατοίκους, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στον νομό να έχει στο ΙΚΑ Μόνο έναν υπάλληλο, την ίδια ώρα που άλλα ΙΚΑ έχουν 8 και 10 μονίμους Υπαλλήλους.
Με έναν μόνο υπάλληλο δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Ερχόμαστε και ξαναερχόμαστε, και φεύγουμε άπρακτοι. Οι συνταξιούχοι το ίδιο. Δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα και με τα τιμολόγια, με ασφαλιστικά που απασχολούν τους εργάτες, πολλά προβλήματα. Η Εξυπηρέτηση με έναν μόνο υπάλληλο είναι μηδέν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Κος Αριστοτέλης Καναβός είπε πως η κατάσταση είναι μια περιοχή με 10.000 κατοίκους με 1.200 στρέμματα θερμοκήπια που συχνά πυκνά χρειαζόμαστε ασφαλιστικές ενημερότητες κλπ.

Η Συμβολαιογράφος κα Σωτηρία Παρίσου, μια εκ των τεσσάρων συμβολαιογράφων της πόλης είπε ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή για πολλούς λόγους. πρώτος και κύριος, υποβιβάζει την πόλη. Δεύτερον Εμείς οι συμβολαιογράφοι έχουμε καθημερινή επαφή με το ΙΚΑ και πολλές φορές τα συμβόλαια που κάνουμε γίνονται στην μια παρά τέταρτο για παράδειγμα. που να τρέξουμε τέτοια ώρα στην Κυπαρισσία για να κάνουμε την δουλειά μας. Δεν βαζω τις ασφαλιστικές ενημερότητες...
Έχουμε καθημερινή επαφή με το ΙΚΑ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι τους και δεν θα φύγουμε απο το ΙΚΑ αν δεν ανακληθεί η απόφαση. Το ίδιο είχε γίνει και με την εφορία αλλα το παλέψαμε, και με δυναμικές αντιδράσεις καταφέραμε να την κρατήσουμε.
και κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ένας Δήμος με 10.000 κατοίκους, μια αγροτική περιοχή, με τέσσερις συμβολαιογράφους να μην έχει το ΙΚΑ.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι μετά από καταγγελία της διοίκησης του ΙΚΑ ο Δήμαρχος της πόλης Κος Άλκης Ξύγκας συνελήφθη με την κατηγορία της παρακώλυσης λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας. Οδηγήθηκε στο Αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών όπου έδωσε κατάθεση και αμέσως μετά οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Κυπαρισσίας όπου μετά την κατάθεση του ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος κόσμου Συμπαραστάθηκε στον Κος Ξύγκα τόσο κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Αστυνομικό τμήμα όσο και στα δικαστήρια Κυπαρισσίας όπου τον ακολούθησαν όταν μετέβη με το περιπολικό στον Εισαγγελέα.

Ακολουθεί πλούσιο Φωτογραφικό υλικό.
Κλίκ στις εικόνες για πλήρες μέγεθος.



DSC01703.jpg (264 KB) DSC01705.jpg (263 KB) DSC01707.jpg (271 KB) DSC01709.jpg (243 KB) DSC01710_8.jpg (251 KB) DSC01711.jpg (243 KB) DSC01712.jpg (235 KB) DSC01713.jpg (257 KB) DSC01714.jpg (278 KB) DSC01716.jpg (216 KB) DSC01717.jpg (289 KB) DSC01718.jpg (260 KB) DSC01721.jpg (325 KB) DSC01722.jpg (295 KB)

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.



Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News