Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ. Θεωρίες συνωμοσίας ή σχέδια εξόντωσης;

ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ



Από το ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ



Αναφορά Κουσελά για τις ζημιές από χαλαζόπτωση

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση διενέργεια εκτιμήσεων για τις σοβαρές ζημιές από χαλάζι στις ελαιοκαλλιέργειες Πυλίας και Τριφυλίας και την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς που κατέθεσε ο Κος Κουσελάς έχει ως εξής: .......

«Σας διαβιβάζω φωτοαντίγραφα δημοσιευμάτων του Μεσσηνιακού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε στις 11-11-2009 τις περιοχές της Πυλίας και της Τριφυλίας Νομού Μεσσηνίας, προκάλεσε μεγάλης έκτασης καταστροφές, που ξεκινούν από 50% και φθάνουν μέχρι και το 80% στις ελαιοκαλλιέργειες των αντίστοιχων περιοχών, με καταστροφή του καρπού που θα μαζευόταν σε λίγες ημέρες.

Επειδή ήδη οι παραγωγοί πλήττονται πολλαπλά από το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιόλαδου, οι δε καταστροφικές συνέπειες από το συγκεκριμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη δύσκολη και βεβαρημένη κατάσταση, παρακαλώ να μεριμνήσετε για την άμεση διενέργεια των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ και την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών για το σύνολο αυτών των ζημιών».

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ. Ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

Του συνεργάτη μας Γιαννη Πετσέλη

Η ΕΕΤΤ είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή η οποία ρυθμίζει, εποπτεύει και ελέγχει μεταξύ άλλων την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα.

Βασικές αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ μεταξύ άλλων είναι

Να χορηγεί τις άδειες για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Να ρυθμίζει θέματα προστασίας του καταναλωτή στον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Να ρυθμίζει θέματα διάθεσης και χρήσης του τερματικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως τα κινητά τηλέφωνα, συσκευές Bluetooth κ.α.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια αρχή ........

για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τις ηλεκτρονικές ακτινοβολίες. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποβάλλουν στην ΕΕΑΕ για κάθε κεραία που πρόκειται να εγκαταστήσουν μια μελέτη ραδιοεκπομπων. Η μελέτη ραδιοεκπομπων πρέπει να αποδεικνύει ότι με την εγκατάσταση τηρούνται τα όρια εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως καθορίζονται από την Ελληνική νομοθεσία.

Η ΕΕΑΕ εφόσον εγκρίνει την μελέτη εκδίδει και την σχετική γνωμάτευση. Επιπλέον η ΕΕΑΕ υποχρεούται από τον νόμο να ελέγχει την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τρόπο δειγματοληπτικό και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, τουλάχιστον στο 20% των εγκατεστημένων κεραιών ετησίως που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές εντός των πόλεων.

Επιπλέον ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε ζητήσει με αίτηση του από την ΕΕΑΕ να κάνει μετρήσεις.

Η κινητή τηλεφωνία στη ζωή μας

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, όχι μόνο ως ένα απλό μέσο επικοινωνίας αλλά επίσης ως επαγγελματικό εργαλείο. Για να είναι εφικτή η επικοινωνία μέσω του κινητού τηλεφώνου οπουδήποτε και οποτεδήποτε είναι απαραίτητα η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων, τα οποία αποτελούνται από σταθμούς βάσης και τις αντίστοιχες κεραίες τους. Στην Ελλάδα οι συνδέσεις υπολογίζονται σε 13 εκατομμύρια και οι αδειοδοτημενες από την ΕΕΤΤ κεραίες σε 6000 περίπου.

Το κινητό τηλέφωνο και η λειτουργία του.

Το κινητό τηλέφωνο είναι ένας ασύρματος πομποδέκτης που μετατρέπει τη φωνή και τα σήματα δεδομένων σε ραδιοκύματα. Κάθε φορά που πραγματοποιείται μια κλήση εκπέμπονται ραδιοκύματα (ηλεκτρομαγνητική ενέργεια) από το κινητό μας προς την πλησιέστερη κεραία και αντίστροφα.

Η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από το κινητό, προκείμενου να πραγματοποιηθεί η επικοινωνία με την κεραία εξαρτάται από την απόσταση από την κεραία.

Όταν οι κεραίες είναι λίγες η δεν είναι ορθά κατανεμημένες, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς χρήστες σε μια περιοχή.

Όσο πυκνότερο είναι το δίκτυο τόσο χαμηλότερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπει η κεραία, καθώς καλύπτει μικρότερη περιοχή και εξυπηρετεί λιγότερους χρήστες.

Επιπλέον, σε ένα πυκνότερο δίκτυο η απόσταση από την κεραία με την οποία επικοινωνούμε είναι μικρότερη. Επομένως, το σήμα στο κινητό μας είναι καλύτερο και η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπει η συσκευή, προκείμενου να πραγματοποιηθεί η επικοινωνία, είναι χαμηλότερη.

Η πύκνωση και η ορθή σχεδίαση του δικτύου κεραιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εκπέμπεται χαμηλότερη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και για να απολαμβάνουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.

Η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι ραδιενέργεια

Με βάση την μέχρι τώρα επιστημονική γνώση σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που εκπέμπεται και από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις μη Ιονιζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) θέσπισε συγκεκριμένα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Τα όρια είναι αναγνωρισμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχουν υιοθετηθεί από τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που εκπέμπεται από ένα κινητό τηλέφωνο, (επομένως και η έκθεση του χρήστη) ελαττώνεται ταχύτατα καθώς αυξάνεται η απόσταση από τη συσκευή. Έτσι η έκθεση ενός χρήστη που έχει τοποθετημένο το τηλέφωνο του στα 10 εκατοστά από το κεφάλι του (χρησιμοποιώντας εξάρτημα ανοικτής ακρόασης -hands free) είναι πολύ χαμηλότερη από την έκθεση ενός χρήστη που δεν χρησιμοποιεί το παραπάνω εξάρτημα και έχει τοποθετημένο το τηλέφωνο κατευθείαν στο αυτί του.

Τα συστήματα κινητής τηλεφωνίας GSM λειτουργούν έτσι ώστε να είναι αναγκαία η τοποθέτηση σταθμών βάσης πολύ χαμηλής ισχύος (2 έως 15 βαττ) μέσα σε κατοικημένες περιοχές και πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, ώστε να καλύπτει ο καθένας μια μικρή περιοχή (κυψέλη). Εάν αντί για όλους αυτούς τους σταθμούς τοποθετούσαμε έναν η περισσότερους εκτός κατοικημένων περιοχών θα έπρεπε η ισχύς τους να ήτανε πολύ μεγαλύτερη, αλλά και πάλι θα είχαμε πολλά και μεγάλα προβλήματα ποιότητας της επικοινωνίας, διότι δεν θα ήταν δυνατή η πλήρης κάλυψη της περιοχής.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσο περισσότεροι σταθμοί βάσης υπάρχουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές τόσο μικρότερη είναι η ισχύς των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπει ο κάθε σταθμός βάσης. Είναι αυτονόητο ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η εύκολη και αδιάλειπτη επικοινωνία μας ενώ ταυτόχρονα έχουμε και τη μικρότερη δυνατή ισχύ εκπομπής από τα κινητά μας τηλέφωνα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Εμβόλιο για τη νέα γρίπη: Τι πρέπει να ξέρετε

Δέκα απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις, σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1)ν, δίνει το ΙΑΤΡΟΝΕΤ. Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί για την ασφάλειά του, αλλά καλούν τους επαγγελματίες Υγείας να προσέχουν και να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ποια πανδημικά εμβόλια κυκλοφορούν στην Ευρώπη;
Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει έγκριση σε τέσσερα πρότυπα εμβόλια: ..........


* Celvapan από την εταιρεία Baxter AG
* Daronrix, από την εταιρεία GlaxoSmithKline Biologicals S.A
* Focetria από την εταιρεία Novartis Vaccines and Diagnostics S.r.l
* Pandemrix από την εταιρεία GlaxoSmithKline Biologicals S.A

Πώς παράγονται τα εμβόλια;

Τα τρία από αυτά τα εμβόλια, Daronrix, Focetria και Pandemrix περιέχουν 'πρόσθετα ενισχυτικά'. Αυτά είναι συστατικά τα οποία περιέχονται μαζί με το στέλεχος του εμβολίου προκειμένου να προκαλέσουν μια καλύτερη ανταπόκριση. Όλα τα πρότυπα εμβόλια έχουν παραχθεί με το στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης το οποίο άλλαξε σε στέλεχος Η1Ν1 το οποίο προκαλεί και την τρέχουσα πανδημία.

Είναι αποτελεσματικά;

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) γνωμοδότησε ότι η προσθήκη του στελέχους του ιού Η1Ν1 δεν έχει μεγάλη επίδραση στην ασφάλεια και τη δραστικότητα του πανδημικού εμβολίου. Αυτό βασίζεται στην προηγούμενη εμπειρία με τα εμβόλια της 'εποχικής γρίπης'. Η σύνθεση αυτών των εμβολίων αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, συμπεριλαμβάνοντας τα στελέχη της εποχιακής γρίπης που αναμένεται να δημιουργήσουν τις επερχόμενες επιδημίες εποχιακής γρίπης. Η εμπειρία έχει καταδείξει
ότι η αλλαγή στα στελέχη δεν έχει επίδραση στην ασφάλεια και τη δραστικότητα του εμβολίου για την εποχιακή γρίπη.

Μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με άλλα εμβόλια;

Το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να δοθεί παράλληλα με άλλα ενέσιμα εμβόλια που όμως δεν έχουν σχέση με τη γρίπη, αρκεί τα εμβόλια να μη γίνονται ακριβώς στην ίδια περιοχή του σώματος.

Υπάρχει αρκετή εμπειρία με τα αντιγριπικά εμβόλια;

Τα εμβόλια ενάντια στη γρίπη είναι από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν (το 1946) ενάντια σε λοιμώξεις από ιούς. Υπάρχει, δηλαδή, εμπειρία 63 ετών και πληθώρα πληροφοριών σε ότι αφορά εμβολιασμούς μεγάλου αριθμού ατόμων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Γι' αυτό εξάλλου το τίμημα της ισπανικής γρίπης, το 1917 που δεν υπήρχαν εμβόλια, ήταν πολύ βαρύτερο (20 εκατομμύρια θάνατοι) σε σχέση με τις πιο πρόσφατες πανδημίες της γρίπης, όπως η κινεζική το 1968, με μόνο 1 εκατομμύριο θανάτους.

Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις;

Επειδή οι ιοί της γρίπης αλλάζουν (μεταλλάσσονται) συχνά, ακολουθείται εδώ και πολλές δεκαετίες η παραγωγή νέου εμβολίου κάθε χρόνο από πολλές φαρμακευτικές εταιρίες, πάντα όμως με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εμπειρία επομένως που υπάρχει δεν αφορά μόνο στο χρόνο αλλά και στα δεκάδες διαφορετικά εμβόλια που έχουν παρασκευασθεί και χρησιμοποιηθεί ευρύτατα με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης;

Το εμβόλιο ενάντια στη νέα γρίπη παρασκευάστηκε από τις παραπάνω εταιρείες με την ίδια τεχνολογία και γι' αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι το ιδιαίτερο. Όπως όλα τα φάρμακα έτσι και στα εμβόλια εκδηλώνονται, σε λίγα ευτυχώς άτομα, ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες, που όμως ειδικά για τη γρίπη το προσδοκώμενο όφελος σε σχέση με τις παρενέργειες είναι μεγάλο. Αν δεν ήταν έτσι δεν θα υποστηρίζονταν η μαζική του χρήση, και για τόσες δεκαετίες, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πού αποδίδονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι παρενέργειες είναι συνήθως αλλεργικής φύσης. Τα εμβόλια αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά αδρανοποιημένοι ιοί της γρίπης ή συστατικά των ίδιων ιών που έχουν αναπτυχθεί μαζικά στα κύτταρα εμβρύων κότας. Αυτό γιατί οι ιοί αναπτύσσονται μόνο σε ζωντανά κύτταρα και η απομόνωσή τους που ακολουθεί συμπαρασύρει και συστατικά των κυττάρων της όρνιθας που σε ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Γι' αυτό εξάλλου στα άτομα που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί στα αυγά δεν πρέπει να τους χορηγείται το εμβόλιο.

Τι πρέπει να προσέχουμε στον εμβολιασμό;

Από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επαγγελματιών υγείας στον σωστό τρόπο προετοιμασίας των εμβολίων πριν τη χορήγησή τους. Επίσης, επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να γίνει αλλαγή εμβολίου κατά το δεύτερο εμβολιασμό και ότι θα πρέπει να χορηγηθεί το ίδιο προϊόν με αυτό που χορηγήθηκε κατά τον πρώτο εμβολιασμό.

Καταγράφονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν άμεσα τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα πανδημικά εμβόλια. Θα πρέπει να καταγράφεται πέραν του ονόματος του εμβολίου, ο αριθμός παρτίδας όπως και ο προσδιορισμός 1ης ή 2ης δόσης.

Πηγή: http://cobra-argos.blogspot.com/2009/11/blog-post_6763.html

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ

Παρακάτω θα αναλυθούν 2 τρόποι αντιμετώπισης των εταιριών telemarketing και των διαφημίσεων που λαμβάνουμε μέσω των τραπεζών ,εταιριών κινητής τηλεφωνίας κτλ
1. Όταν μας παίρνουν τηλέφωνο για να μας πουλήσουν κάτι ή να κάνουν μια σφυγμομέτρηση .....
Τρεις μαγικές λέξεις μας σώζουν....ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ
και αφήνετε κάτω το τηλέφωνο και συνεχίζετε τη δουλειά σας. Αυτό είναι ότι χειρότερο για τις εταιρίες αυτές μιας και η καθυστέρηση 2-10 λεπτών που θα έχουν μέχρι να κλείσουν το τηλέφωνο είναι καταστροφική αν γίνει επανειλημμένα. Είναι πολύ καλύτερο από το να τους κλείσετε το τηλέφωνο αμέσως γιατί πολύ απλά θα συνεχίσουν στον επόμενο ....

2. Όταν μας στέλνουν διαφημιστικά φυλλάδια μέσω των λογαριασμών ή αιτήσεις για πιστωτικές και διάφορα άλλα junk
Τα επιστρέφουμε πίσω .....συνήθως όλα αυτά είναι σε φάκελο με προπληρωμένο τελος. Δηλαδη θα πληρώσουν το γραμματόσημο μόνο αν επιστραφεί ο φάκελος
Έτσι λοιπόν όταν δεχόμαστε φυλλάδια από τις τράπεζες πχ για προεγκεκριμενες πιστωτικές ........

κάρτες -δάνεια και άλλα καλά στέλνουμε πίσω το φάκελο άδειο και τους αναγκάζουμε να πληρώσουν το τέλος αποστολής συν τη διαδικασία να ανοίξουν το φάκελο να δουν τι έχει μέσα (χάσιμο χρόνου-εργατοωρών)
Μπορούμε κάλλιστα αν έχουμε πολλά και διαφορετικά να τα αναμιγνύουμε μεταξύ τους και να στέλνουμε πχ στην τράπεζα αίτηση πιστωτικής άλλης τράπεζας ή στις εταιρίες κινητής διαφημίσεις δανείων κτλ

Αν τα κάνουμε αυτά όλοι μαζί θα επιφέρουμε ένα καίριο πλήγμα στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία που λαμβάνουμε

ΒΙΡΓΙΝΙΑ

Πηγή: http://i-diadromi.blogspot.com/2009/11/blog-post_12.html

Επίκαιρη ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς την Κατερίνα Μπατζελή

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου προς την υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Κα Κατερίνα Μπατζελή στην οποια αναφέρει το πρόβλημα που δημιούργησε στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στις ελιές το χαλάζι μεγέθους καρυδιού που έπεσε στους δήμους Παπαφλέσσα Νέστορος και χωριά.

Η Κα Γιαννακοπούλο στην ερώτηση της αναφέρει:


Μεγάλες ζημιές υπέστησαν από πρωτοφανή χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού οι καλλιέργειες και ιδιαίτερα ο ελαιόκαρπος την 11/11/09 σε χωριά των Δήμων Παπαφλέσσα, Νέστορος και Πύλου του νομού Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα επλήγησαν από το χαλάζι τα χωριά Βλαχόπουλο, Γλυφάδα, Μυρσινοχώρι, Πλάτανος, Ίκλαινα, Κορυφάσιο, Παπούλια κ.α.
Οι ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές ανέρχονται σε ποσοστό μέχρι και 80% της παραγωγής και εκτείνονται σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι ζημιές έχουν καταστρέψει την παραγωγή τους.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση για την αποζημίωση των παραγωγών των άνω περιοχών που επλήγησαν, δεδομένου ότι οι ίδιες περιοχές είχαν πληγεί πάλι από χαλαζόπτωση, πάγο και φωτιές το 2007 και 2008;


Αθήνα, 12.11.2009
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για τους συμβασιούχους πυροσβέστες.

Ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του πολίτη Κο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Νάντια Γιαννακοπούλου στην οποία θίγει το πρόβλημα των εποχικών πυροσβεστών το οποίο όπως αναφέρει παρέμεινε άλυτο απο την προηγούμενη κυβέρνηση αφήνοντας σε ομηρία όλους αυτούς τους συμβασιούχους εποχικούς πυρσοσβέστες.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε η κα Γιαννακοπούλου έχει ως εξής:

Η εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών σε όλη τη χώρα παραμένει ακόμη μια εκκρεμότητα από τις πολλές που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση στον τόπο. Παρότι δόθηκαν πολλές δεσμεύσεις για την παύση του καθεστώτος εργασιακής ομηρίας που οι συνθήκες ημι-απασχόλησης και όχι μόνο δημιουργούν, το βασικότερο πρόβλημά τους παραμένει άλυτο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εποχιακοί πυροσβέστες είναι ένας κλάδος εργαζομένων από άρτια εκπαιδευμένους υπαλλήλους, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας παλιότερα, που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την αποκτηθείσα εργασιακή τους εμπειρία. Αποτελούν τους οργανικούς εγγυητές της προστασίας της ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του δασικού πλούτου της χώρας που έγινε στόχος εγκληματικών ενεργειών πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Η ελληνική επικράτεια ως γνωστόν έχει κατά καιρούς υποστεί τρομερές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να χορηγήσει αποζημιώσεις. Η μονιμοποίηση των εποχιακών πυροσβεστών εκτός του ότι αποτελεί δίκαιο αίτημα των ενδιαφερομένων είναι και σοβαρή επένδυση στις υποδομές πρόληψης και καταστολής κάποιων, έστω και μερικώς, από τις καταστροφές αυτές.

Οι χιλιάδες εποχιακοί πυροσβέστες πανελληνίως και οι, περίπου, 100 του Ν. Μεσσηνίας επιδιώκουν τη μονιμοποίηση τους σε συναφείς υπηρεσίες 12μηνης λειτουργίας, όπως η πολιτική προστασία, η δασοπροστασία κ.α. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης – Διάσωσης με κατηγορηματικό τρόπο, ακόμη, επιζητά τον διαχωρισμό τους από τους εργαζομένους με προγράμματα STAGE και με υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει το αίτημα των εποχιακών πυροσβεστών;
2. Η εργασιακή αποκατάσταση θα είναι στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου και, αν όχι, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν αυτοί;

Αθήνα, 12.11.2009

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


«Πόθεν έσχες» μαζί με τη δήλωση φόρου

Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν οι καταθέσεις, μετοχές, τα ποσά που δαπανώνται μέσω των πιστωτικών καρτών, αγοραπωλησίες, καθώς και κάθε στοιχείο -κινητό ή ακίνητο- που μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς την περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων και κατ' επέκταση τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεντεύξεως Τύπου, κατέστησε σαφές ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 2/11/2009, σελ. 1), είναι η θέσπιση ενός αυστηρότερου «πόθεν έσχες», αλλά και η διεύρυνση των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, στο πλαίσιο των μέτρων που δρομολογούνται για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Δεν μπορεί να υπάρχει πλούτος που να αποκρύβεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. ............

Παπακωνσταντίνου και, για το λόγο αυτό, συνέχισε, κάθε στοιχείο που μπορεί να αποτυπώνει πιο πιστά την περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων θα λαμβάνεται υπόψη.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δώσει οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις και να αποκαλύψει τις προθέσεις του, καθώς, όπως ανέφερε, οι όποιες αλλαγές θα προκύψουν από το διάλογο για την αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, που ξεκινά εντός του μηνός και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010, ώστε τον προσεχή Φεβρουάριο να κατατεθεί στο σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου καταστρώνουν ήδη σχέδια επί χάρτου και ετοιμάζουν εισηγήσεις για τη θέσπιση ενός αποτελεσματικότερου συστήματος, όσον αφορά στον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης, η υιοθέτηση των οποίων αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και στη στήριξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, οι ανάγκες του οποίου θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η αποτύπωση της περιουσίας

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να αποτυπώνεται η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, μεταξύ των στελεχών του υπουργείου επικρατούν δύο απόψεις:

* Αρκετοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ειδική δήλωση, που θα συνυποβάλλεται από τους φορολογούμενους με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ώστε να αποκτήσει πλέον νόημα το «πόθεν έσχες».

* Αλλοι ισχυρίζονται ότι αρκεί η υπάρχουσα φορολογική δήλωση και στην οποία θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και που θα μπορούν να δώσουν την πλήρη εικόνα των φορολογουμένων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην όποια δήλωση, θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, οι οποίες επήλθαν την προηγούμενη χρονιά, είτε αφορούν αγοροπωλησίες ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών, αποταμιεύσεων, μετοχών, συστάσεις και αυξήσεις κεφαλαίου επιχειρήσεων, αγοροπωλησίες επιχειρήσεων και εν γένει οποιουδήποτε άλλου στοιχείου.

Εκτός όμως από την ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες», ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι φοροαπαλλαγές, με σκοπό την κατάργηση των χαριστικών, αλλά και όσων δεν ανταποκρίνονται σήμερα στον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο θεσπίστηκαν, αλλά και γενικότερα οποιοδήποτε μέτρο θα συμβάλει στην ανάδειξη των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 12ης Νοεμβρίου 2009

eLE12.jpg (812 KB) 8arr12.jpg (224 KB) Foni12.jpg (318 KB) logos.jpg (651 KB)