Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν οι καταθέσεις, μετοχές, τα ποσά που δαπανώνται μέσω των πιστωτικών καρτών, αγοραπωλησίες, καθώς και κάθε στοιχείο -κινητό ή ακίνητο- που μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς την περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων και κατ' επέκταση τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεντεύξεως Τύπου, κατέστησε σαφές ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 2/11/2009, σελ. 1), είναι η θέσπιση ενός αυστηρότερου «πόθεν έσχες», αλλά και η διεύρυνση των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, στο πλαίσιο των μέτρων που δρομολογούνται για περιορισμό της φοροδιαφυγής.
«Δεν μπορεί να υπάρχει πλούτος που να αποκρύβεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. ............
Παπακωνσταντίνου και, για το λόγο αυτό, συνέχισε, κάθε στοιχείο που μπορεί να αποτυπώνει πιο πιστά την περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων θα λαμβάνεται υπόψη.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δώσει οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις και να αποκαλύψει τις προθέσεις του, καθώς, όπως ανέφερε, οι όποιες αλλαγές θα προκύψουν από το διάλογο για την αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, που ξεκινά εντός του μηνός και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010, ώστε τον προσεχή Φεβρουάριο να κατατεθεί στο σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου καταστρώνουν ήδη σχέδια επί χάρτου και ετοιμάζουν εισηγήσεις για τη θέσπιση ενός αποτελεσματικότερου συστήματος, όσον αφορά στον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης, η υιοθέτηση των οποίων αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και στη στήριξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, οι ανάγκες του οποίου θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Η αποτύπωση της περιουσίας
Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να αποτυπώνεται η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, μεταξύ των στελεχών του υπουργείου επικρατούν δύο απόψεις:
* Αρκετοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ειδική δήλωση, που θα συνυποβάλλεται από τους φορολογούμενους με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ώστε να αποκτήσει πλέον νόημα το «πόθεν έσχες».
* Αλλοι ισχυρίζονται ότι αρκεί η υπάρχουσα φορολογική δήλωση και στην οποία θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και που θα μπορούν να δώσουν την πλήρη εικόνα των φορολογουμένων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην όποια δήλωση, θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, οι οποίες επήλθαν την προηγούμενη χρονιά, είτε αφορούν αγοροπωλησίες ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών, αποταμιεύσεων, μετοχών, συστάσεις και αυξήσεις κεφαλαίου επιχειρήσεων, αγοροπωλησίες επιχειρήσεων και εν γένει οποιουδήποτε άλλου στοιχείου.
Εκτός όμως από την ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες», ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι φοροαπαλλαγές, με σκοπό την κατάργηση των χαριστικών, αλλά και όσων δεν ανταποκρίνονται σήμερα στον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο θεσπίστηκαν, αλλά και γενικότερα οποιοδήποτε μέτρο θα συμβάλει στην ανάδειξη των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.