Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Ηχηρότατο χαστούκι από τον Δήμο Πατρέων στους Αγιορείτες Μοναχούς

Αγιορείτες ζητούν με επιστολή τους από το δήμαρχο Πάτρας να αποσυρθεί το καρναβαλικό άρμα που σατιρίζει τον Εφραίμ

Επιστολή στον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα έστειλαν χθες, οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους διατυπώνοντας αίτημα απόσυρσης από την καρναβαλική παρέλαση άρματος που σατιρίζει τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ.
Στην επιστολή τους οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των Ιερών Μονών ζητούν από .......

τον Δήμαρχο να επανεξετάσει το όλο θέμα σημειώνοντας ότι «είμεθα βέβαιοι ότι εν τέλει θα πρυτανεύση η σύνεσις και η διάκρισις και θα αποσοβηθούν περαιτέρω ανωφελή σχόλια τα οποία μέγιστην πνευματικήν ζημία θα προκαλέσουν εις το κοινωνικόν σύνολον».

Η απάντηση του δήμου Πατρέων:

Σχετικά με την επιστολή που έστειλαν προς τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων παρατηρεί τα εξής:
«Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Καρναβαλιού υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η σάτιρα.
Από την Αρχαία Κωμωδία μέχρι τις μέρες μας η σάτιρα αγγίζει πρόσωπα και θίγει επιλήψιμες διαγωγές ανθρώπων του δημόσιου βίου.

Το να ταυτίζουμε το σατιριζόμενο πρόσωπο με τον θεσμό από τον οποίο προέρχεται (λόγου χάρη τον δικαστή με την Δικαιοσύνη, τον πρόεδρο με την Προεδρία, τον ηγούμενο με την Ορθοδοξία κ.ο.κ.) αποτελεί εσφαλμένη προσέγγιση που εν τέλει οδηγεί σε ακύρωση της σατιρικής πράξης.
Επιπροσθέτως ο σατιρισμός διαγωγών που κατά κοινή παραδοχή είναι επιλήψιμες λειτουργεί καθαρτήρια και τελικώς ευεργετικά.
Με αυτές τις σκέψεις και με κάθε σεβασμό προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους η δημοτική αρχή διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να λογοκρίνει καρναβαλικά άρματα επειδή ακριβώς επιθυμεί να πρυτανεύσουν η σύνεση και η διάκριση και να αποφευχθούν περαιτέρω ανώφελα σχόλια».

Πηγή: Studio A

Σοβαρά προβλήματα στο γεφύρι του Λαγκούβαρδου

Για ακόμη μια φορα μετά από έντονη νεροποντή δημιουργήθηκαν προβλήματα στο μικρό γεφύρι του Λαγκούβαρδου στο δρόμο Φιλιατρών - Μαράθου.
Eνα σημείο εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς πρόκειται για ένα απότομο κατηφορικό στένεμα του δρόμου με διαδοχικές στροφές, που αποτελεί κίνδυνο - θάνατο για τους διερχόμενους οδηγούς. Oταν βρέχει δε έντονα, το πιο σύνηθες είναι να φρακάρει το γεφύρι από φερτά υλικά όπως καλάμια και ξύλα, και το νερό να περνά από πάνω του.

Κάτι τέτοιο συνέβη και προχθές το βράδυ που η βροχή ήταν έντονη.
Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί πολλές φορές και οι .......

όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει είναι να πηγαίνουν μηχανήματα είτε από τον Δήμο Φιλιατρών είτε από το Δήμο Γαργαλιάνων και να το ξεβουλώνουν.
Στο σημείο αυτό όμως χρειάζεται πιο ουσιαστική παρέμβαση, στην ουσία κατασκευή νέου γεφυριού και ομαλοποίηση του δρόμου για να υπάρχει ορατότητα και άνεση σε όποια πλευρά και αν κατευθύνεται κανείς, καθώς δεν είναι λίγα τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο στο σημείο αυτό.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ του Φ.Ν

Το θέμα αυτό με το γεφύρι του Λαγκουβάρδου, έχει απασχολήσει πολλές φορές την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας η οποία όμως δεν έδωσε ΠΟΤΕ λύση στο πρόβλημα.
ΩΣ ΠΟΤΕ θα υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο γεφύρι????


Άναψαν τα αίματα με την Ντίνα και τον Άγγελο!

Αντιπαραθέσεις στη Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικών και Διοικητικών θεμάτων - Συνεδρίασε χθες το πρωί η Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων στην αίθουσα συσκέψεων της Νομαρχίας «Παναγιώτης Φωτέας».

Το θέμα που αναλώθηκε για άλλη μία φορά στη συνεδρίαση αυτή ήταν: «Η δικαστική εκπροσώπηση της ΝΑΜ».

Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση φαινόταν ότι το κλίμα μεταξύ του αρμόδιου αντινομάρχη και προέδρου της Επιτροπής, κ. Άγγελου Κωτσιόπουλου και της νομαρχιακής συμβούλου με την παράταξη «Ανατροπή» και μέλους της Επιτροπής, κ. Ντίνας Νικολάκου, ήταν τεταμένο και ο λόγος ήταν ο ορισμός δικηγόρων από πλευράς ΝΑΜ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η αφορμή ήταν το αίτημα του νομάρχη .......

Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκου, να ζητήσει δικηγόρο για κάποια υπόθεση, που δεν υπήρχε συνημμένη στα έγγραφα που είχαν τα μέλη της Επιτροπής, ούτε ο ίδιος ο αντινομάρχης βέβαια!

Χαρακτηριστικά, όταν ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι, «την υπόθεση των συμβολαιογράφων θα την αναθέσουμε στην κα Ζωντανού, για να μας υποδείξει εκείνη», η κα Νικολάκου ανέφερε: «Κύριε πρόεδρε, ό,τι κάνετε με τους δικηγόρους, θα το κάνετε και με τους συμβολαιογράφους».

Ο κ. Κωτσιόπουλος ανταπάντησε: «Οι δικηγόροι, κυρία Νικολάκου, ορίζονται συγκεκριμένα. Την ίδια διαφανή διαδικασία ακολουθούμε και με τους συμβολαιογράφους».

Η κα Νικολάκου ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα του νομάρχη και ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι, το θέμα είναι συνημμένο.

Η κα Νικολάκου τόνισε ότι, δεν υπάρχει τίποτα και τότε ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε πως δεν ξέρει τίποτα παραπάνω, το θέμα τελείωσε και η κα Νικολάκου δεν έχει άλλο τον λόγο!

Άναψαν τα αίματα!

Στο σημείο αυτό η κα Ντίνα Νικολάκου, σε έξαλλη κατάσταση, ανέφερε προς τον κ. Κωτσιόπουλο: «Δεν έχετε ούτε πολιτική, ούτε ηθική ευθιξία, μόνο πολιτική θρασύτητα!

Εδώ είστε ως πρόεδρος της Επιτροπής και όχι ως δικηγόρος. Έχετε υποχρέωση να τηρείτε τη διαφάνεια. Υπάρχει θέμα. Όλα όσα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες δεν τιμούν κανένα και αναδεικνύουν θέμα.

Έπρεπε να μας είχατε καταθέσει σήμερα τις περιπτώσεις και τα στοιχεία, γιατί η λίστα δεν τηρείται και υπάρχουν παράπονα από τους χειρισμούς σας».

Ο κ. Κωτσιόπουλος απάντησε στον ίδιο υψηλό τόνο: «Αρκετά παίξατε, κυρία Νικολάκου. Αν έχετε στοιχεία, ο εισαγγελέας είναι απέναντι. Σας προκαλώ.

Δεν δέχομαι το παραμικρό, δεν υπάρχει θέμα. Οι δικηγόροι, κυρία Νικολάκου, δεν χρειάζονται συνήγορο.

Θέμα δεν υπάρχει, εσείς το οργανώσατε εκ των υστέρων. Φέρτε τα στοιχεία και μη μιλάτε γενικά κι αόριστα. Οι αποφάσεις είναι δημόσιες. Αφήστε τη λάσπη εναντίον μας.

Ο νομάρχης έχει δικαίωμα να διαλέγει δικηγόρο. Τα έγγραφα για το ποιος δικηγόρος και ποια απόφαση πήρε υπάρχουν στο Πρωτοδικείο. Κανείς σας δεν τα ζήτησε να τα δει.

Ακόμα μία παρατήρηση: Αν το γεγονός ότι μέχρι τώρα ήμουν ήπιος είχε εκληφθεί ως αδυναμία, πλανάστε. Επίσης σας λέω κάτι: Τις συκοφαντίες δεν θα τις αφήσω να περάσουν έτσι. Θα χρησιμοποιήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου, για να προστατεύσω τον εαυτό μου».

Η κα Νικολάκου ανταπάντησε: «Κατά τις προηγούμενες ημέρες όλα αυτά, που έγιναν, η παράταξή μας τα θεωρεί σημαντικό θέμα. Ο τρόπος που μέχρι σήμερα διαχειριζόσαστε τις υποθέσεις ήταν περίεργος.

Εσείς ζητάτε στοιχεία και απειλείτε. Δεν θα μας φιμώσετε, δεν θα μας προσβάλετε, ρίχνεται το επίπεδο πολύ χαμηλά».

Τέλος, ο κ. Κωτσιόπουλος επανέλαβε ότι, η κα Νικολάκου δεν έχει τον λόγο, το θέμα τελείωσε κι άμα θέλει η κα Νικολάκου να μην το ψηφίσει.

Η ανταρσία στον Δήμο Κυπαρισσίας καλά κρατεί.

Άλλο ένα δύσκολο απόγευμα πέρασε προχθές Τετάρτη ο δήμαρχος Κυπαρισσίας αφού το Δημοτικό Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (12-4) έκανε δεκτό αίτημα δημοτικών υπαλλήλων για άρση της αδικίας σε βάρος τους, που με «πλάγιο τρόπο», χωρίς ενημέρωση και συζήτηση, είχε «περάσει» από το Δ.Σ. ο κ. Σαμπαζιώτης τον Απρίλιο του 2008 σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)!

Τότε, το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά και στον φάκελο των θεμάτων ήταν η τροποποίηση για πρόβλεψη νέων οργανικών θέσεων.
Ο κ. Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε σε κάποια εγκύκλιο του 2007 σχετικά με τις κρίσεις για προϊσταμένους και διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου και «πέρασε» στην απόφαση τροποποίησης το εξής:
Στις κρίσεις προηγούνται οι ΠΕ, μετά οι ΤΕ και μετά .......

οι ΔΕ, αλλάζοντας τη μέχρι τότε ισχύουσα πρόβλεψη του ΟΕΥ που ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα «ή ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ».

Με λίγα λόγια, με την αλλαγή αυτή κάποιος που ήταν ΤΕ ή και ΔΕ υπάλληλος με 30 χρόνια υπηρεσίας και την ανάλογη και αντίστοιχη εμπειρία, στις κρίσεις ερχόταν σε δεύτερη μοίρα από έναν ΠΕ υπάλληλο με ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας.

Τέσσερις υπάλληλοι του Δήμου με 25 και πλέον χρόνια υπηρεσίας αντέδρασαν και με αίτησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησαν να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση και να επανέλθει η μέχρι πρότινος ισχύουσα διάταξη θεωρώντας (και δικαίως) ότι αδικούνται και ηθικά και υπηρεσιακά.

Στη συνεδρίαση ο κ. Σαμπαζιώτης επέμεινε να μη γίνει δεκτό το αίτημα των υπαλλήλων και σε κάποια στιγμή της τοποθέτησής του, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με μία υπάλληλο που χρόνια είναι Προϊσταμένη του Λογιστηρίου, είπε πως «δεν έγραψε αυτά που έπρεπε» και δεν εξέφρασε την άποψή του για την βαθμολόγηση «που εστάλη στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που κάνει τις κρίσεις», αλλά, την επόμενη φορά θα το κάνει! Αυτό σαν «φοβέρα» ακούστηκε στην αίθουσα και δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης αλλά και της Συμπολίτευσης αντέδρασαν...

Αγριεύει ο καιρός

Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι μέχρι και 9 μποφόρ - Αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατόχους μικρών σκαφών απευθύνει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου και ιδιαίτερα στην θάλασσα των Κυθήρων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Κατόπιν δελτίου αναγγελίας θυελλωδών ανέμων που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνουμε ότι στη θάλασσα Κυθήρων επικρατούν Δυτικοί - Νοτιοδυτικοί άνεμοι θυελλώδεις 8 μποφόρ, τοπικά 9.
Ως εκ τούτου ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια και όρμους της θαλάσσιας περιοχής του Μεσσηνιακού κόλπου να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των σκαφών τους.
Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται ο απόπλους κάθε .....

μικρού σκάφους μέχρι να βελτιωθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Να επισημάνουμε ότι, ήδη από χθες το βράδυ βαθμιαία επιδείνωση του καιρού παρατηρείται σε όλη τη χώρα, και στον Νομό μας, με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις ως 9 μποφόρ και στο Ανατολικό Αιγαίο έως 10 μποφόρ. Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Το Σαββατοκύριακο τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Μεσσηνία

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 2 - 11

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με κατά τόπους βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα ανατολικά και χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: -2 - 9

Δυτική Ελλάδα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 2 - 11

Θεσσαλία, Aν. Πελοπόννησος
Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στα νότια και χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 0 - 13

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και κατά τόπους 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: 9 - 16

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 5 - 12

Καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος της Δημόσιας Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί χθες - όπως αναμένεται άλλωστε και σήμερα - απείχαν από τα καθήκοντά τους, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι ιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και οι ιατροί ΕΣΥ των Κέντρων Υγείας του Νομού. Για τον λόγο αυτόν χθες τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας αλλά και τα Κέντρα Υγείας του Νομού λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ δέχονταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή των ιατρών στη χθεσινή πρώτη μέρα της απεργίας. Οι ιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα συμφωνηθέντα με το Υπουργείο Υγείας και λόγω της ζωτικής σημασίας των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους η συμμετοχή τους σε κάποιες περιπτώσεις στην απεργία κρίθηκε καθολική.
Οι ιατροί αντιδρούν στη μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης που ........

υπέγραψαν στις αρχές Δεκεμβρίου με το Υπουργείο Υγείας και στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, καθώς φαίνεται πως επιφέρει κάποιες περικοπές. Επίσης, διεκδικούν τη ρύθμιση των εφημεριών, τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με το μισθολόγιό τους. Συγκεκριμένα αντιδρούν στις μικρότερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ομοσπονδίας τους και της ηγεσίας του Υπουργείου.

Τη «χρυσή τομή» ψάχνει ο υπουργός Υγείας

Να αναφέρουμε ότι, χθες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προχώρησε σε 5 τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τη συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών ιατρών, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις τους.
Προανήγγειλε μισθολογικές αυξήσεις μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόσθεσε επίσης διάταξη, σύμφωνα με την οποία μετά από έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου θα μπορούν να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.
Ο υπουργός Υγείας δεν επανέφερε την αρχική σύμβαση εργασίας, καθώς η οικονομική κατάσταση επιβάλει κάποιες «επουσιώδεις οικονομικές παρεκκλίσεις», απέναντι στις οποίες, ωστόσο, «μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα υπάρξουν βελτιώσεις». Έτσι κι αλλιώς, «οι προβλεπόμενες αυξήσεις και φοροαπαλλαγές, θα είναι οι σημαντικότερες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών, Στάθης Τσούκαλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας κάλεσε την Κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία και την υπογραφή της.

Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν, πάντως, οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για τη σύγκλιση, εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πέραν των μισθολογικών παραμέτρων, κατά τον υπουργό Υγείας, η συλλογική σύμβαση δεν ήταν δυνατόν να κυρωθεί αυτούσια για νομοτεχνικούς λόγους, «το σύνολο όμως των ρυθμίσεών της περιέχεται σ' αυτήν».
Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκε στην πρώτη παράγραφο του νομοσχεδίου ότι, το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και των ειδικευομένων συναδέλφων τους, «καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης» (περιλαμβάνοντας πλέον και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ, καθώς και τους ιατρούς του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη). Ορίστηκε ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών, με τα προσόντα τους να ορίζονται με βάση τον νόμο του ΑΣΕΠ και όχι απλώς, «λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων του», όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Εισήχθη επίσης και η πρόβλεψη για αναθεώρηση της κλαδικής σύμβασης μετά από έναν χρόνο (κάτι που προβλεπόταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά είχε αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου).

Περισσότερο διαφοροποιούμενο βαίνει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, για την εισαγωγή ιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Γι' αυτό που ονομάστηκε και «πολυδιευθυντικό σύστημα», η νέα διατύπωση που πρότεινε ο υπουργός Υγείας προβλέπει τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους εφαρμογής του, εντός ενός έτους. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία επισήμαναν πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν για κάποιο άρθρο του οποίου αγνοούν την οριστική μορφή. «Δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά βελτίωση των διατυπώσεων για την εισαγωγή ορισμένων αξιολογικών κριτηρίων. Το 95% του κειμένου παραμένει το ίδιο», απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος.

Συνεχίζεται το εμπάργκο από τους προμηθευτές αναλώσιμων

Την ίδια ώρα το εμπάργκο των προμηθευτών των νοσοκομείων - λόγω οφειλών - θέτει σε κίνδυνο πλέον την υγεία των ασθενών. Οι προμηθευτές διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας να τους καταβάλει τα περίπου 2,7 δισ. ευρώ, που τους οφείλουν τα Νοσοκομεία τα τελευταία 4 χρόνια. Αποτέλεσμα, αρκετές από τις 200 εταιρείες του κλάδου να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Στις 18 Μαρτίου ο τελικός

Στις 18 Μαρτίου θα γίνει ο φετινός τελικός του κυπέλλου Μεσσηνίας, όπως ανακοινώθηκε χθες από την ΕΠΣΜ.
Το ματς θα γίνει στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία ενώ η ώρα διεξαγωγής θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Να θυμίσουμε ότι το ένα εισιτήριο του τελικού έχει εξασφαλίσει ........

ο Μεσσηνιακός ενώ φαβορί για το δεύτερο είναι η Εράνη, η οποία στον πρώτο ημιτελικό έχει νικήσει με 2-0 τον ΑΟ Φαραί στα Φιλιατρά.

Πηγή: Ελευθερία

Ορκίστηκε το Νέο Δ.Σ. Του Ο.Π.Α.Ν.Α Μ.

Ορκίστηκαν σήμερα το μεσημέρι τα μέλη του Νέου Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ.
Ο κ. Νομάρχης ευχήθηκε στα μέλη καλή πορεία στο έργο τους, υγεία και έμπνευση για καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Τόνισε, δε, ότι ο πολιτισμός είναι μεγάλη υπόθεση και η ΝΑΜ έχει υποχρέωση στο να αναπτύξει την πολιτιστική δημιουργία και να ενισχύσει την παραγωγή πολιτιστικής δράσης.
Ο Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ. , σημείωσε, έχει γράψει μια αξιόλογη πορεία στο χώρο του πολιτισμού και αθλητισμού και η υποστήριξη πολλών περιοχών του Νομού ήταν σημαντική.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ. κ. Παναγιώτης Τσιμόγιαννης δήλωσε ότι θα έχουμε συνεχή παρουσία και στους δύο τομείς δραστηριότητας του Οργανισμού δηλαδή και στον Πολιτιστικό με αναφορά τα έθιμα, τις παραδόσεις και .........

την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και των μνημείων του Νομού μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις ποιοτικού χαρακτήρα, και όσον αφορά τον Αθλητικό τομέα στοχεύουμε σε αθλητικά γεγονότα που θα δώσουν μηνύματα κυρίως στους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό έστω και σαν ποιοτική παρουσία τον ελεύθερο χρόνο τους.
Θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις μεγάλες και διεθνείς διοργανώσεις που προβάλουν τον Νομό μας.
Θα συνεργαστούμε με συλλόγους και φορείς σε όλη τη Μεσσηνία αρκεί να έχουν επιλογές τέτοιες, ώστε να καταστήσουμε τη Μεσσηνία, Νομό πολιτιστικού, αθλητικού και επομένως τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, τα παρόντα μέλη του νέου Δ.Σ. εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που υπήρχε στην προηγούμενη διετία και ότι ο καθένας θα πρέπει να συμβάλει με τις προτάσεις του ώστε ο Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ. να επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του.

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ.

Πρόεδρος: Τσιμόγιαννης Παναγιώτης
Μέλη:
Ψυχίδου Παρασκευή
Ψαρούλη Δήμητρα
Ζέππος Δημήτριος
Μαυρέας Ηλίας
Πλέτσα Βασιλική
Τρυπάνη Ελένη

Σύσκεψη στην Νομαρχία Μεσσηνίας για το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Συνάντηση με τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο είχαν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Καφύρας και ο Διευθυντής του Κ.Α.Φ.Κ.Α Φιλιατρών Θεόδωρος Ντέντες παρουσία του Αντινομάρχη Δημήτρη Καφαντάρη.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι σκοποί του ΚΑΦΚΑ και συγκεκριμένα η περαιτέρω ανάπτυξή του με περισσότερες δράσεις, επισημαίνοντας, όμως, ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ..........

έλλειψης επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αυτό δυσκολεύει το έργο τους και ζήτησαν την αρωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το πρόστιμο η Nestle

Είχαμε γράψει χθές για το πρόστιμο που έφαγε η Νestle.
Σήμερα όπως έγινε γνωστό η εταιρία προσφεύγει στην δικαιοσύνη με δήλωση της.

Απάντηση δια μέσου της δικαστικής οδού σκοπεύει να δώσει η Nestle Hellas στην άδικη, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις κατηγορίες εναντίον της για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η εταιρεία, με σημερινή της ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματά της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νestle Hellas έχει ως εξής: ..........

"Λάβαμε γνώση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον της Εταιρείας μας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή άδικη και αρνούμαστε ρητά τις κατηγορίες. Η Nestlé Ελλάς έχει παρουσία πάνω από 100 χρόνια στην Ελλάδα με 4 εργοστάσια και πάνω από 1000 εργαζόμενους. Σεβόμαστε πλήρως την εθνική και διεθνή νομοθεσία και λειτουργούμε πάντοτε με γνώμονα το όφελος των καταναλωτών μας, οι οποίοι ελεύθερα επιλέγουν τα προϊόντα που προτιμούν και εμπιστεύονται.

Η Nestlé Ελλάς θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματα της και να απαλλαγεί από τις ανυπόστατες αυτές κατηγορίες."

Κάτω οι τιμές παραγωγού, πάνω το κόστος παραγωγής

Τριπλάσια αύξηση παρουσίασε το κόστος παραγωγής για το 2008, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, την ώρα που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν αισθητά, σε σχέση με το 2007, οπότε και είχαν εμφανίσει άνοδο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), οι τιμές των αγροτικών προϊόντων (σε τρέχουσες τιμές) αυξήθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα κατά 2,7%, ενώ αποπληθωρισμένες μειώθηκαν κατά 1,3%.

Στο ποσοστό αυτό, 1,9% ήταν η μείωση στα προϊόντα φυτικής παραγωγής, ενώ στα ζωικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Να σημειώσουμε ότι, το 2007 οι τιμές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ..........

(αποπληθωρισμένες), όχι μόνο δεν είχαν μειωθεί, αλλά αντίθετα σημείωσαν αύξηση κατά 4% και το 2006 κατά 3,2%.

Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τρέχουσες τιμές, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6,5%, ενώ σε αποπληθωρισμένες αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, στη χώρα μας το 2008 το κόστος (σε τρέχουσες τιμές) αυξήθηκε κατά 15,3%, ενώ σε αποπληθωρισμένες τιμές η αύξηση ήταν της τάξης του 10,8%.

Σύμφωνα με τα αντίστοιχα περυσινά στοιχεία, το 2007 το κόστος παραγωγής για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είχε αυξηθεί (σε αποπληθωρισμένες τιμές) κατά 3,2%, ενώ το 2006 κατά 0,6%.

Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρέχουσες τιμές το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πέρυσι κατά 16,3%, ενώ σε αποπληθωρισμένες αυξήθηκε κατά 11,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το άνοιγμα της «ψαλίδας» στην Ελλάδα μεταξύ τιμών παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα και κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα διαμορφώθηκε πέρυσι στο -9,5%, ενώ το 2007 ήταν +0,8%, το 2006 ήταν +2,6% και το 2005 ήταν -1,9%.

ΟΑΕΔ: Από Δευτέρα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) στο σύνολο των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού.

Προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος είναι οι άνεργοι να εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τις 22 Ιανουαρίου 2009.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού των δικαιούχων.

Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση (το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης διατίθεται και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr), ότι «δεν είναι δικαιούχοι του ..........

έκτακτου επιδόματος από άλλον φορέα που χορηγεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής» (όπως Νομαρχίες, ΟΓΑ κλπ).

Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται υποχρεωτικά και ο «αριθμός λογαριασμού του –IBAN- στον οποίο ο δικαιούχος επιθυμεί να πιστωθεί το έκτακτο επίδομα» καθώς και «ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)».

Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από τους ίδιους τους δικαιούχους στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) ή τα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ ή στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΑΕΔ ή του ΙΚΑ όπου δεν λειτουργεί ΚΠΑ, με την επίδειξη στοιχείου ταυτότητας (ΑΔΤ, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο ασθενείας) ώστε να βεβαιωθεί η ταυτοπροσωπία.

Το ύψος του επιδόματος, ανέρχεται στα 200, 150 ή 100 ευρώ ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κάθε δικαιούχου, και συγκεκριμένα:

• 200 ευρώ για τους δικαιούχους που είναι μόνιμοι κάτοικοι των νομών Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

• 150 ευρώ για τους δικαιούχους που είναι μόνιμοι κάτοικοι των νομών Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

• 100 ευρώ για τους δικαιούχους που είναι μόνιμοι κάτοικοι των νομών Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

Πολύ κακό για .... το τίποτα

Πολύ κακό για το τίποτα. Ο Γιάννης Μανώλης παραμένει τελικά στη θέση του και στη βουλή και στο κόμμα, παρά τη δημόσια αποδοκιμασία των δηλώσεων που έκανε για τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Επειτα από συσκεψη στη Ρηγίλλης μεταξύ Ζαγορίτη- Τραγάκη και του ίδιου του Μανώλη, οι εξηγήσεις του βουλευτή Αργολίδας κρίθηκαν ικανοποιητικές και δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του, την οποία είχε νωρίτερα θέσει στη διάθεση του κόμματος με δυο επιστολές προς τον γραμματέα της ΝΔ και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ........

Με επιστολές του ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανώλης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Κόμματος. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Βουλευτή,η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή, αφού, άλλωστε, ουδέποτε του εζητήθη».

Απο την πλευρά του ο Γιάννης Μανώλης δήλωσε: «Είναι αυτονόητο ότι ποτέ δεν είχα πρόθεση να δημιουργήσω προβλήματα στο Κόμμα και την Κυβέρνηση».

Και για να το κάνουμε και λίγο πιο "φραγκοδίφραγκο"....



Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας

Σοβαρή καταγγελία για παιχνίδια που παίζονται σε βάρος φαρμακοποιών και ασφαλισμένων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή τα νέα νομοθετήματα, που αφορούν τη διακίνηση των φαρμάκων στη χώρα.

Σημείο τριβής αποτελεί η επιτρεπόμενη πλέον διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Αττικής, «το υπουργείο προσπαθεί να μετακυλήσει τη διάθεση των φαρμάκων αυτών από τα κρατικά νοσοκομεία, τα οποία αδυνατούν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, προς τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Οι φαρμακοποιοί δεν θα δέχονται να χορηγούν νοσοκομειακά φάρμακα με ........

ζημία, τη στιγμή που ο υφιστάμενος νόμος ορίζει ποσοστό κέρδους 5%, όταν φορολογούνται για ποσοστό κέρδους 25%. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης προβλέπουν ότι θα είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι από 1-3-2009 δεν θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν ελάχιστα σημεία χορήγησης αυτών των φαρμάκων (5-6 σε όλη την Αττική, δηλ. φαρμακεία νοσοκομείων), τα οποία νοσοκομεία θα είναι και τα μόνα που δύνανται να χορηγούν τα φάρμακα αυτά.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως της απόφασης αυτής των συναρμοδίων υπουργείων για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Εντός των ημερών θα κατατεθεί για το ίδιο θέμα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αναστάτωση στον χώρο της νοσοκομειακής υγείας με τους γιατρούς να πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, να αρνούνται να εκτελέσουν εφημερίες πέρα των ορίων του νόμου και να ζητούν την ψήφιση και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, που έχουν συνυπογράψει με τον υπουργό Υγείας.

Eπιπλέον, οι προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζουν επίσης να μην παραδίδουν υλικά, καθιστώντας τη λειτουργία του ΕΣΥ προβληματική και κατά περίπτωση επικίνδυνη.

Επιστροφή στο Μεσαίωνα με το "όχι" στα έντυπα στο στρατό

Καθεστώς μεσαίωνα θυμίζει η απαγόρευση στους αξιωματικούς και σμηνίτες της Πολεμικής Αεροπορίας να διαβάζουν εντός των στρατοπέδων έντυπα που στρέφονται κατά της μορφής του πολιτεύματος, των πολιτειακών θεσμών και του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η ανάγνωση τέτοιων εντύπων επιτρέπεται στα σπίτια τους χωρίς όμως να το γνωστοποιούν σε τρίτα πρόσωπα...

Πιο αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να τροποποιήσει τη διάταξη του νέου κανονισμού που απαγορεύει και τιμωρεί πειθαρχικά την ανάγνωση ή την προβολή μέσα στα στρατόπεδα εντύπων που το περιεχόμενό τους στρέφεται κατά της μορφής του πολιτεύματος, κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτειακών θεσμών.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι μια τέτοια απαγόρευση μπορεί να είναι ........

συνταγματικά ανεκτή, με την προϋπόθεση ότι αφορά στην ανάγνωση τέτοιων εντύπων εντός του στρατοπέδου και επιχειρεί τη διάδοση του περιεχομένου του σε άλλους.
Αντίθετα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η απαγόρευση αυτή δεν μπορεί να φθάνει μέχρι την κατ ιδίαν ανάγνωση ενός τέτοιου εντύπου χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων, δεδομένων των διατάξεων του Συντάγματος που κατοχυρώνουν τις ελευθερίες της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της θρησκευτικής συνείδησης και της διάδοσης των στοχασμών.

Λιμενικό σώμα

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επεξεργάστηκε δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σχετικά με μεταθέσεις και αποσπάσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.
Το Συμβούλιο έκρινε παράνομη τη διάταξη που προβλέπει ότι «υπηρετούν υποχρεωτικά στον τόπο επιλογής τους ανεξάρτητα της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι έχοντες την επιμέλεια συζύγου ή τέκνου με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία, οι έχοντες τέκνα που είναι μαθητές της δεύτερης και τρίτης τάξεως του Λυκείου, οι έχοντες συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία άνω των 28 ετών και τα συνδικαλιστικά στελέχη».

Τέλος, παράνομη κρίθηκε και η διάταξη που αναφέρει ότι «είναι υποχρεωτική η συνυπηρέτηση εγγάμων μεταξύ τους στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έστω και καθ΄ υπέρβαση της οργανικής σύνθεσης».

ΦΠΑ: Ηλεκτρονική δήλωση μόνο για τους... συνεπείς

Mόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠA (εμπρόθεσμες, εκπρόθεσμες και τροποποιητικές) μπορούν να ακολουθήσουν την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης του ΦΠA του 2008.

H ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής ΦΠA έχει ξεκινήσει μέσω του Taxisnet και είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι προαιρετική.

Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ που θα ακολουθήσουν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης για να κλείσουν τη χρήση του 2008 για το εισόδημα και το ΦΠA θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν .........

την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA.

Περαίωση
Σημειώνεται ότι το ειδικό σημείωμα περαίωσης ΦΠA υποβάλλεται όταν τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την αυτορύθμιση είναι μικρότερα των καθαρών λογιστικών κερδών. Στην περίπτωση αυτή, ο ΦΠA υπολογίζεται στη διαφορά των κερδών. Oι ηλεκτρονικές δηλώσεις ΦΠA μπορούν να υποβληθούν έως 23 Mαρτίου 2009 για όσους τηρούν βιβλία A΄ ή B΄ κατηγορίας του KBΣ και έως 25 Mαΐου 2009 για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

Aπό την ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται όσοι:

1. Yποβάλλουν εκκαθαριστική δήλωση έτους 2008 με επιφύλαξη.

2. H διαχειριστική τους περίοδος έληξε σε ημερομηνία διαφορετική από την 31 Δεκεμβρίου 2008.

3. Εχουν υποβάλει δήλωση μεταβολής και έχουν τεθεί σε εκκαθάριση ή πτώχευση ή αδράνεια.

4. Εχουν υποβάλει δήλωση διακοπής εργασιών:

Eντός του έτους 2008 ή εντός του έτους 2009 και μέχρι την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠA έτους 2008.

5. Εχουν αλλαγή κατηγορίας βιβλίων KBΣ μέσα στην οικεία διαχειριστική περίοδο.

6. H αρμόδια ΔOY φορολογίας τους την 31 Δεκεμβρίου 2008 ήταν η ΔOY Aγίου Aθανασίου.

7. Yπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης εντός του έτους 2008.

8. Mετατάχθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2007 από το απαλλασσόμενο ή από το ειδικό καθεστώς, στο κανονικό καθεστώς με βιβλία B΄ κατηγορίας του KBΣ.

Στο 7,8% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2008

Στο 7,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2008, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Επισήμως, οι άνεργοι ανήλθαν σε 384.988 άτομα. Ο αριθμός των ανέργων μειωνόταν σταθερά μεταξύ του 2004 και του 2007 και άρχισε να εμφανίζει αύξηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ποσοστό μείωσης των ανέργων μεταξύ Νοεμβρίου 2004 και Νοεμβρίου 2005 ήταν 5,5%. Μεταξύ Νοεμβρίου 2005 και Νοεμβρίου 2006 εμφανίζεται μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 8% ενώ μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Νοεμβρίου 2007 η μείωση ήταν 16,5%.
Μεταξύ Νοεμβρίου 2007 και Νοεμβρίου 2008, οι ........

άνεργοι αυξήθηκαν κατά 3,1%.
Τον Οκτώβριο του 2008, το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,4%. Το Νοέμβριο του 2007, είχε διαμορφωθεί στο 7,6%. Στην ευρωζώνη, η ανεργία ανήλθε στο 7,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Στις ηλικίες 15-24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 22,4% το Νοέμβριο και στις ηλικίες 25-34 στο 10,3%. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 11,6% και στους άνδρες στο 5,2%.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, όπου ανήλθε στο 14,5% και ακολουθούν η δυτική Ελλάδα (11,2%) και η Θεσσαλία (9,9%). Το μικρότερο ποσοστό ανεργίας είναι στο νότιο Αιγαίο (5,4%).

Μαύρες οι προβλέψεις για το 2009

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης το 2009, κυρίως στους τομείς που στήριξαν την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως η οικοδομή, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Σαφής εικόνα για τις προοπτικές της απασχόλησης θα υπάρξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η αγωνία είναι μεγάλη για τις επιδόσεις του τουρισμού, καθώς οι -μάλλον αισιόδοξες- προβλέψεις μιλούν για μείωση αφίξεων κατά 10% φέτος.

«Ο Νοέμβριος είναι ο πρώτος μήνας στον οποίο αρχίζουν να γίνονται ορατές στην αγορά εργασίας οι συνέπειες από τη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνθηκε σημαντικά, αντανακλώντας την κάμψη της απασχόλησης σε κρίσιμους κλάδους, όπως οι λιανικές πωλήσεις και οι κατασκευές» είπε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

«Η επιβράδυνση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, φέρνοντας το ποσοστό ανεργίας σε επίπεδα υψηλότερα από το 8%. Για το σύνολο του 2009 αναμένουμε η ανεργία να διαμορφωθεί στο 8,7%» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 9,4% έως το 2010, από 8,3% το 2008. Για το σύνολο της ΕΕ, εκτιμά ότι θα σκαρφαλώσει στο 9,5% από 7%.

Λήψη άμεσων μέτρων ζητά η Αντιπολίτευση

Οι εργαζόμενοι έχουν «χορτάσει» από τα πολλά λόγια. Θέλουν συγκεκριμένα έργα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θέλουν τώρα τόνισε ο υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Δημ.Στρατούλης.

Όπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση αρχίζει - έστω και με τη μέθοδο της σταγόνας - να παραδέχεται ότι αυξάνει η ανεργία στη χώρα μας η οποία βέβαια στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 'καλομαγειρεμένα' επίσημα στοιχεία».

»Αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι να εφαρμοστούν οι προτάσεις Ε.Ε.-Μίχαλου για γενίκευση της μερικής απασχόλησης, αλλά η ανύψωση μιας αποτελεσματικής κοινωνικής ασπίδας προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις και την ανεργία με: α) δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, με μαζικές προσλήψεις στην υγεία, παιδεία, πρόνοια και πολιτική προστασία, β) ουσιαστική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, γ) μέτρα για την παρεμπόδιση των απολύσεων και για την ουσιαστική οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.